Brankica Stanković, autor i voditelj “Insajdera”, B92

Izvor: B92

Petak, 20.03.2009.

10:25

Default images

- Biće reči i o zakonima koji se donose u interesu biznismena i na štetu građana, korupciji, građevinskoj mafiji, velikim investicijama, domaćim i stranim investitorima u Srbiji… Ceo serijal bi mogao da se zove “bez komentara”, a zašto je to tako shvatićete i sami kada pogledate do kakvih smo sve informacija uspeli da dođemo tokom nekoliko meseci istraživanja - priča Brankica.

Ko vas je ovog puta odbio za razgovor?

- Još niko konačno, a u ovom serijalu imaćemo više od trideset sagovornika.

Koju temu godinama istražujete, ali na žalost još niste pronašli istinu?

- Političku pozadinu ubistva premijera Srbije. Međutim, neverovatno je to da predstavnici nadležnih institucija, po svemu sudeći, nemaju ni nameru da pokrenu postupak kojim bi se otkrila politička pozadina ubistva premijera ove zemlje. Po mom mišljenju, to je nedopustivo i mislim da će, zbog pritiska javnosti, ukoliko bude postojao, to morati da urade kad-tad. Jer u suporotnom postavlja se pitanje, koga štite, kome to u ovoj zemlji nije u interesu da se otkrije pozadina ubistva i zbog čega?

Nedavno ste izjavili da ste se umorili od nepravde. Koja je najveća nepravda sa kojom ste se do sada susreli i ima li nade da se ikada ispravi?

- Rekla sam da sam umorna od nepravde i licemerja, jer na to nailazim prilikom svake teme koju istražujemo. Nisam mislila na neku nepravdu koja se dogodila meni lično, već na ukupnu situaciju danas, na licemerje koje je vidljivo na svakom koraku i na mnoge nepravde koje se dešavaju svakodnevno. Sve se svodi na to da oni koji dođu na vlast uglavnom, gledaju samo svoje interese a ne interese države i građana ove zemlje, a to je, složićete se - i licemerno i nepravdeno.

Do sada ste uradili dosta serijala. Na koji ste najponosniji?

- Ponosna sam na sve serijale i na svaku emisiju koju smo uradili, a posebno na tim ljudi sa kojima radim i bez kojih “Insajder” ne bi bio to što jeste. To su: producent Miodrag Čvorović, novinar Mirjana Jevtović, snimatelj Saša Brajović, montažerka Aleksandra Milovanović, tonski montažer Robert Klajn... Svaka tema koju smo radili bila je jako komplikovana. Često u toku rada na nekoj temi, kažemo, da ovo ne može da radi nas nekoliko nego čitavi timovi policije da bi se sve raskrinkalo. Teško je doći do sagovornika, do dokaza, ali čini mi se da mi uspevamo samo zato što verujemo da radimo ispravnu stvar, što nam takav stav ne dozvoljava da odustanemo i zato što smo svesni toga da je naš posao i obaveza da radimo u interesu javnosti.

Krajem prošle godine dobili ste još jednu nagradu…

- U pitanju je međunarodna nagrada SEEMO, koju dodeljuje 14 urednika medija iz jugoistočne Evrope, a nama je dodeljena za celokupan rad na emisiji “Insajder”.

Da li bi vam bilo lakše da dođete do nekih važnih i skrivenih informacija da iza vas stoji neka politička partija?

- Nikako! U slučaju da neka politička partija stoji iza novinara onda taj neko nije novinar, nego politički radnik. Takvih je, nažalost, danas dosta u Srbiji. Ja od toga bežim i ne interesuje me “pomoć” nijedne partije. Prestala bih da se bavim novinarstvom onog trenutka kada bi mi neko, na primer od mojih urednika, tražio da neki političar ili bilo ko, bude zaštićen, u bilo kom smislu, u emisiji “Insajder”. Neko može da kaže da je to isključivost, ali ja mislim da je to jedino ispravno. Tako misle i naši urednici, zato i imamo njihovu podršku za svaku temu i zato “Insajder” i postoji.

Dafina Dostanić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: