Tehnopolis

Petak, 03.04.2015.

10:43

Samsung ponovo u srcu iPhonea?

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, Samsung će početi da proizvodi A9 čipove za naredni iPhone u Giheung fabrici u Južnoj Koreji.

Izvor: bloomberg.com

Default images
Beta / AP Photo/Lee Jin-man

Dodatne porudžbine preuzeće njegova partnerska firma Globalfoundries, tvrdi neimenovani izvor blizak Samsungu.

Pridobijanje ovog posla biće od koristi drugom najvećem proizvođaču procesor u trci protiv Taiwan Semiconductor Manufacturing korporacije, koja mu je ranije “preotela” mušterije i okončala monopol južnokorejske kompanije na ugovore za proizvodnju iPhone i iPad čipova.

Osim toga, Appleova porudžbina može dovesti do proširenja poslova u Samsungu, kaže Song Mijung Sup, analitičar iz Seula.

“Ako Globalfoundries brzo usvoji najnaprednije Samsung tehnologije i poveća prihode, može pridobiti i Qualcomm”, smatra on.

Keli Jeo, predstavnik Samsunga za odnose s javnošću, odbila je da komentariše ove informacije, kao i predstavnik Globalfoundriesa, Applea i TSMC.

Apple je odabrao tajvansku firmu za proizvodnju A8 procesora za iPhone 6 i iPhone 6 Plus uređaje, kada su odnosi sa Samsungom zahladneli zbog sudskih sporova vezanih za patente.

Prošle godine, firma iz Kupertina potrošila je 25,8 milijardi dolara na procesore, što znači da bi ugovor Samsungu mogao doneti “injekciju” prihoda, neophodnu posle gubitka od 914 miliona dolara u prošloj godini.

Da li će Samsung moći da ima ekskluzivno pravo na proizvodnju procesora, zavisiće od toga koliko TSMC može brzo da uvede promene u proizvodnji i cenama.

Appleu je u interesu da angažuje samo jednog proizvođača, jer tako štedi troškove za dizajn procesora, a smanjuje i mogućnost da se ista tehnologija pojavi još negde.

Samsung je sklopio partnerstvo sa Globalfoundries prošle godine u proizvodnji čipova po narudžbini, kako bi zajedničkim snagama nadvladali moćni TSMC

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: