Utorak, 18.11.2014.

19:05

Microsoft: Surface Pro 3 bolji nego MacBook Air?

Izvor: B92

Microsoft: Surface Pro 3 bolji nego MacBook Air? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 9 godina

@xRade, dve trećine posetilaca B92 uopšte ne živi u Srbiji. Drago mi je da si našao praktičnu primenu za svoj Surface, ali molim te nemoj o bezbednosti OS. U svetu postoje specijalizovane organizacije i ustanove koje se time bave, postoje statistike a ne rekla-kazala.

iskustvo uci

pre 9 godina

Pa ne mogu da verujem kakvi komentari! SURFACE JE ZA CILJANU GRUPU. KOME NIJE INTERESANTAN NEKA NE PLJUJE ! O veliki, nebeski, najpametniji, koji svetli u mraku narode kompjuter sluzi za jos po nesto sem za filmove, igrice i facebook. Momku koji koristi za posao i nasao mu je prakticnu primenu ste stavili minus. Pa vi niste normalni!

xRade

pre 9 godina

koristim firmin SURFACE i stvarno je super. prakticno kompijter sa beznacajnom tezinom. posebno mi je zgodan kad idem na gradiliste. sa win 10 ce biti sigurno jos bolji.
u Srbiji ima 14-15 Apple korisnika i svi su se skupili da pluju po windowsu u ovome tekstu. OS je BEZBEDNOSNO najgori sistem supalj ko swajcarski sir sto APPLE krije ko guja noge za razliku od windowsa. a oni sto tvrde kako je windows nestabilniji, razlog je u raznoraznom softveru koji programeri lose urade i razbicaju sistem pocevsi od registra.

ckomi

pre 9 godina

Macbook Air 13,1 inch, baterija traje od 6 do12h. Radi kao sat, nepostoje virusi i ostale budalastine. Sistem je napravljen za domacice i profesionalce, nema komplikacija. Koristim i Mac OS i Windows ali vremenom je prevagnuo Mac OS, majstorski su ga napravili za brz i lagan rad. Nikad se nisam lozio na mac, pa ni sad, ali, za rad je kod mene pobedio.

vasa

pre 9 godina

@abc
za iste novce sastavit cu workstation koji ce izuti iz cipela mac pro. pritom cu staviti gpu bas za rad a ne proconsume karticu. ili cu uzeti hp workstation koji je opet bolje resenje. a da virusi ne postoje je mit.

Jakov

pre 9 godina

Windows je smeće kakvog nema, oni su počeli u osambitnoj tehnologiji i do danas se nisu oslobodili tog nasleđa, recimo Bili je rekao da je 640Mb dovoljno svima. Epl je uvek bio za tri koraka ispred drugih, oni su planirali kompjutere kada još hardver nije postojao za to, pa kada se hardver pojavi njihov kompjuter je već spreman a drugi onda počinju da kopiraju i to loše.

iI

pre 9 godina

Mozete Apple-u da pljunete pod prozor. Os-х je fantastican sistem. Nije ni Windows los ali os-х je mnogo bolji. iPhone 6 je fantastican telefon. Pogotovo 6 plus. Citajte malo testove. Cak i zagrizeni android korisnici kazu da je 6plus sa iOs 8 pravo osvezenje. :))

dusan

pre 9 godina

@abc

ovako kao nwko ko je u beansi vizuelnuh efekata moram ti reci da si lupio najvecu glupost.......
svi najveci studiji ILM, DIGITAL DOMAIN, DOUBLE NEGATIVE, itd... svi koriste windows platforme.

kao drugo sve komponente u Apple G seriji racunara su o PC komponente... od kad.je IBM izasao iz Apple to nije viae to....


kao drugo do pre par godina su umali dobar.software FINAL CUT koji su batalili sad je najjaci AVID....

i jos nesto ne da.nije stabilan nego kad da renderujem scenu u kojoj imas par desetina hiljada poligona ne da zakucava.nego nemam reci...

i da ti dodam radi jedno bar 30x sporije od window's os-a.....

ako mi ne verujes pogledaj razne snimke iz najjacih produkcija.na svetu i videces da svi koriste Windows...


apple je prestao da.bude pojam jakih i kvalitetnih racunara i presli su da se.bave portabilnim uredjajima....

marko

pre 9 godina

mba je fantasticna masina...onome kome treba odradjuje sav posao..super dizajn, baterija, sistem...sta vise traziti od prenosne masine..ne bih uzeo surface nikada...jedostavno je preskup..ljudi koji lupaju jedne te iste stvari u vezi apple proizvoda, a ima ih ovde dosta, jednostavno ignorisite..sami probajte pa odlucite sta vam treba...

Marija

pre 9 godina

Koristim Surface Pro 3 za posao, radim dosta analiza filmova i velikih fajlova. Odlican je!! Uz to i vrlo lak (800g) za prenos, i super brz! Vredi sve pare.

novosadjan

pre 9 godina

(iPhone, 18. novembar 2014 19:31)

Nikad nisam ocekivao da cu cuti tako nesto od korisnika Apple uredjaja. Cena je problem? :)

Berza

pre 9 godina

Ovi se svake godine sa novim Surfaceom porede sa MBA i svima je svaki put jasno da je MBA bolji. Nije mi uopste jasno zasto se sa njim porede kad nisu ista klasa.

qwe

pre 9 godina

Slazem se da je za posao mackbook pro dobar.ali cena od oko 3000$ za najaci model je puno. Alienware M18x koji jede zemlju je oko 1800$,mozes da kupis 2 aliebware ili ASUS Republic of Gamers laptopa za 1 mackbook

kobot

pre 9 godina

ima dosta bisera ovde pa ne znaju da je macbook pc laptop,ustvari najbolji allaround pc laptop.svako moze da instalira po zelji windows koji radi podjednako dobro.ms zapravo pokusava da objasni da je njihov tablet bolji od najboljeg laptopa,stvar je u tome da li vi verujete u to.

Ubuntu

pre 9 godina

Lenovo Yoga 3 je zakon I sto se tice dizajna, dimenzija, tezine, opcija, sve... Apple nije vise "cutting edge" nego jednostavno prodaju dizajn snobovima....pa I ovaj surface je isto vise dizajn nego sto je praktican (samo dve pozicije za ekran sto je sto se mene tice glupo I problem).

abc

pre 9 godina

E ljudi... macbook i iphone nisu ista stvar! Znaci, apple kompjuteri, istina ne i macbook air, su pravljeni za POSAO i vrhunski su kompjuteri! Jaki, stabilni, (svaka komponenta je deeebelo testirana da radi sa svakom komponentom), nema virusa... Tako da lagano sa minusima... Iphone i te gluposti su pozeraj, ali macbook pro i mac pro su sasvim druga prica i pravljeni su za ljude koji se bave zvukom, animacijom, filmovima, dizajnom itd.

dadobl

pre 9 godina

Windows je ipak jedinstven, ipak dok je jabuka bila jos cvet, windows je pokorio svet, i to je cinjenica, a jabuka sluzi samo za ukras na stolu, da se vidi nagrizena jabuka na poledjini i to je to, za nista i nesluzi u poredjenju sa mnogim drugim uredjajima

Zoki

pre 9 godina

Surface 3 je interesantna ideja koja je traljavo odrađena. Po performasama je to laptop, zato ga i porede sa Macbook Airom. U maksimalnoj konfiguraciji i po konfiguraciji i po ceni odgovara Macbook Airu, 512 GB, i7, 8 GB RAM, $2000. Traljavo je to što ne radi sve baš kao što bi trebalo. Tipična greška je da ga donesete kući, a onda imate problema, zato što očekuje da je još uvek priključen na vanjski displej i tastaturu. Tastatura je i dalje slabija od onoga što očekujete od laptopa, posebno ako kucate sa 10 prstiju. Touchpad nije dobar, ako ste ga isključili, njegovo uključivanje se ponekad završi rekonektiovanjem tastature ili, još gore, restartovanjem. Verujem da će sledeća generacija biti bolja, jer je i ova boja od verzije 2.

Sve u svemu, hibrid tableta i laptopa koji želi da ih objedini u jedinstven uređaj, ali je pojedinačno slabiji i od čistog laptopa klase MacBook Air i od čistog tableta klase iPad Air 2.

PS: Namerno neću da poredim mogućnosti OS X koji je sjajan operativni sistem.

Nenad11

pre 9 godina

Neka bude da je ovo stvar ukusa, ja koristim lap top sa ekranom osetljivim na dodir (nije 2 u 1) malo duze od pola godine, toliko sam navikao na ekran i da je mis nepotreban za svakodnevni rad jednostavnih stvari, internet i svega, za pucacine i takve igrice treba mis, za neke programe koji zahtevaju preciznost, treba mis, ali neke jednostavne svakodnevne stvari se resavaju mnogo brze, kada treba nekome da namestim nesto, uvek krenem prstom po ekranu, pa se onda setim i razmisljam kako ovo tesko deluje koristiti bez ekrana osetljivog na dodir, kada se koristi touchpad, a pre sam to smatrao kao najnormalniju stvar i nisam ni planirao lap top sa ekranom osetljivim na dodir. Sada ne znam kako sam ziveo ranije, tako da verovatno za neke stvari je surface verovatno bolji, za ineternet sigurno. Mada mislim da onaj ko hoce AIR da kupi, nece se predomisliti, nisu isti razlozi kupovine

informatičar

pre 9 godina

Ako u jednom ovako malom uređaju imaš kompletno windows okruženje šta ti više treba? Jeste da su papreno skupi ali vrede svaku paru

Prince

pre 9 godina

"Ja nisam video da neko koristi surface a macbook air i te kako ja neznam po cemu bi bijo bolji od MacBook Air. Da mi neko objasni?"

Rodjace, nek tebi neko objasni pravopis. Lako cemo za tehnologiju.

Straitjacket

pre 9 godina

Hajde da po ko zna koji put napišem.
Šta je to što vas tera da navijate za neki operativni sistem?
Ako niste sposobni da shvatite kako taj sistem radi, ako vam je za rad potreban samo web pretraživač, ako samo igrate igrice, ili vam treba za neki određeni posao, kako možete da ga volite i da ga toliko branite.
Da li ste toliko usamljeni pa se nalazite u čoporu istomišljenika sigurnije.
Da li u dubini duše mislite da ste pogrešili u izboru pa mislite da ako ste vatreni pobornik nekog sistema anulirate tu vašu grešku.
Da li je stvarno vredno vašeg truda to što navijate za neku stranu.
Ili je samo psihologija mase u pitanju.
Zašto ne nađete vaš operativni sistem i jednostavno ne uživate u njemu. Zašto morate druge ubeđivati da nisu u pravu.

Aleksa

pre 9 godina

Surface Pro 3 128Gb, 12", core I5, 4Gb ram 999€ + 129€ keyboard = 1128€
MacBook Air 128Gb, core I5, 4Gb ram - 11" 899€ , 13" 999€.

Skretnicar

pre 9 godina

Zadnji americki izbori su pokazali ko je bolji: Naime na CCN su bili postavljeni Microsoft na stolovima spikera, a spikeri su svi drzali Aplle i sa njima radili dok su im Microsoft sluzili kao postplja. Komentar je bio da su to najskuplji drzaci za tablete.
Toliko sta misle korisnici o svemu.A ovo je vidjeno na You Tube.

iskustvo uci

pre 9 godina

Surface. Svaki kolega bi to izabrao. Ko nema potrebu za njime nek bira druge varijante. Ne znam cemu pljuvanje. Nemam para za Surface pa sam se morao zadovoljiti sa Asusovim Vivotab-om sa olovkom. Zbog graficke ne radi Maya ali moze Modo. Zbrush radi lepo. Manga studio takodje. Photoshop -u ne radu pinch to zoom. Ali cujem kritike da ne radi ni na Surface. Flash radi lepo. Animatorima za razradu i preview moze da posluzi. P.s. preporucio bih da ne postoji serija sa greskom. Ja radim na trecem.

Nikola

pre 9 godina

Naravno da je surface 3 najbolji tablet trenutno na trzistu,ali ujedno i najgori uredjaj.Ali shvatam da ms nece da nudi ono sto treba trzistu nego hoce da promene trziste, tj. da kupuju sta ms hoce da proda....sto ce da se desi,nikad.Pametan covek koji ima taj novac ce da kupi,macbook i tablet(ios,android) i imace dva fenomenalna uredjaja...ms hoce da promeni to i ponudi djubre koje ima neku mini tastaturu i trajanje baterija od 2-3 sata surfovanja.Sa macbook+tablet si mobilan 2-3dana,sa surface 3sata.Surface3 sluzi za slajdovanje powepoint prezentacija sa stilom i za nista drugo,najgluplji pointless uredjaj koji je ugledao trziste u zadnjih 10god.

Дража

pre 9 godina

Nisu u klasi. Surface Pro je touchscreen i sa jačom rezolucijom, čak ima i sa core i7, dok je MBA budget core i5 laptop koji služi novinarima, blogerima, tviterašima itd. da kuckaju tekstove dok su u pokretu.
I Lenovo Yoga je isto mnogo bolji od MBA, sa tačskrinom i displejem koji se okreće 360 stepeni, al opet oni su u klasi samo po gabaritima ni po čemu drugom.

Pozdrav sa MacBook Air-a

pre 9 godina

"Ajde!?"

Probao, testirao, smorio se koliki je promasaj. Kupio Air-a i iPad. Surface 3 Pro 256 + Power cover = $1.500 u USA. Air = $1.200 + iPad Wi+Cell = $580. Za $250 USD imam dva uredjaja - sa 3G - neuporedivo lepsa i RADE!

I, usput budi receno, nikada surface nece moci zameniti laptop. Tacka!

mikiv

pre 9 godina

ima za 800 900 evra najeftiniji model surfejsa. da dobro izgleda,kvalitetno uradjen svakako da. u rangu epla. pre bih ga uzeo jer nudi vise dobijeno za ulozeno. oba su ok. za profi stvari da se ne lazemo,nista bez desktopa.

Maks

pre 9 godina

Možda je Surface 3 bolji ako se uzima neki sa izmaksovanim specifikcijama (Surface sa Core i5 i Core i3 imaju slabiju grafiku od MB Air... samo oni sa Core i7 imaju grafiku kao MB Air), ali pogledajte cene...

Surface 3 bez tastature košta $1549 ako hoćete onaj sa dvojezgrenim Core i7 od 1.7GHz, Intel HD 5000 grafikom, 8GB RAM i 256GB mSATA SSD (Surface 3 nije dostupan sa PCIe SSD-om kao MB Air... PCIe SSD-ovi imaju veće brzine nego SATA III, a taj mSATA u Surface 3 ima brzine kao SATA III)... a za tastaturu se doplaćuje $129.99, tako da bi mu cena sa tastaturom bila $1678.99.

A za $1599 može da se uzme neuporedivo jači 15" MBP Retina Late 2013 (prošlogodišnji model, al' sličan kao najnoviji... nov neotpakovan može da se nađe u USA kod B&H ili kod Amazona za $1599), sa četvorojezgrenim Core i7 Crystalwell procesorom (što je ustvari Haswell sa dodatnom keš memorijom od 128MB na procesoru, tako da je još bolji) od 2.0GHz (3.2GHz uz Turbo Boost), Iris Pro grafikom (jača i od one u MB Air i od one u Surface 3), 8GB RAM, 256 GB PCIe SSD (brži SSD nego onaj mSATA u Surface 3), 802.11ac Wireless (802.11ac je ovaj najnoviji Wireless standard, koji je znatno brži od 802.11n... Surface 3 ima 802.11n), ovim novim Thunderbolt 2 portovima koji imaju protok od 20Gbps (MB Air ima onu raniju verziju Thunderbolta od 10Gbps, a Surface 3 nema ni jedan Thunderbolt port), a ima i USB 3 i HDMI i čitač kartica... a i taj MBP je relativno tanak laptop.

apokalipticar

pre 9 godina

imao sam surface pro 2 do nedavno, imao sam i macbok air i5 model 2012te takodje do nedavno. Koji je bolji? Mozda jeste bolji surface pro, u nekim segmentima. Ali, ono sto izgleda ne kapariju ljudi iz microsofta, dizajn je trenutno najbitnija stvar, a surface pro je neprepeznatljiv debeljuca naspram savrsenog macbook aira

Alex

pre 9 godina

Bolji je i to drasticno. Od kada sam ga nabavio, tek sada shvatam sta je sloboda u radu. Neverovatna snaga k mobilnost. Sanjao sam o ovakvom uređaju. Tacno je da mu cena nije bas mala, ali vredi svake pare, odnosno centa.

ko shvati, shvati. Ko ne, sta da mu radim.

pre 9 godina

@sasa m ja sam video mnogo ljudi da je zavrsilo osnovnu, ali ti ocigledno nisi. Moze neko da mi objasni kako je to moguce?

Vick

pre 9 godina

komentare mogu porediti sa onom pričom o tri slepca koji su opisivali slona.....kao i za većinu stvari kod nas svi pametuju, a niko nije nije ni probao....

Stevan

pre 9 godina

Ništa iz Mikrosofta ne može biti bolje od ničeg iz Appla, jer je jedan Apple. Ali ipak ovo je dobar uređaj, samo ga ne treba porediti sa Applom.

EU Citizen

pre 9 godina

Tu nema poređenja, naravno da je Surface Pro i bolji, ali je, nažalost, i duplo skuplji, da i ne govorimo o brojnim ograničenjima Applove filozofije i operativnih sistema - Windows je ozbiljna mašina za ozbiljne poslovne ljude i inženjere, dok je sve što nosi logo jabuke omiljen alat raznih vrsta prodavaca magle, mada to oni, naravno, zovu "kreativnošću", "marketingom" ili "korisničkim iskustvom", pa ko se uhvati, uhvati se... :)))

Nikola

pre 9 godina

Ta dva uređaja se ne mogu porediti, čak nisu ni ista kategorija. Macbook Air je ipak prava stvar u odnosu na običan tablet koji radi na Windows platformi.

Goran

pre 9 godina

Lepo je pokusavati ali kada zaista koristite Apple uredjaj i potom uzmete bilo sta drugo to je kao kada posle Mercedesa probate drugi automobil.

Mile

pre 9 godina

Kako mozete biti tako glupi i slepi da pored svega na prvo mesto stavljate taj epl, kompaniju zbog koje ljud8 u fabrikama umiru da bi oni bolji profit imali.

Igor

pre 9 godina

Već smo videli da je Surface odličan stalak za iPad, samo me zanima na koji način bi mogao da posluži uz Air... Kao stalak za kafu ili poslužavnik?

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Meni su dobri i jedan i drugi. Na kraju se sve svede na subjektivni osećaj i lične potrebe korisnika. Svako strastveno zalaganje za neki brend doživljavam kao raspravu navijača Zvezde i Partizana...a oni to žele, jer tako dižu popularnost svog brenda.

Kaiim

pre 9 godina

Naravno da je pobjednik i prije bih kupio Surface Pro 3 nego bilo koji tablet, ali se nema para. Napisite kolika mu je cijena, ali i cijena one tastature koja se moze dodatno kupiti. Laptop da biras za te pare.

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Meni su dobri i jedan i drugi. Na kraju se sve svede na subjektivni osećaj i lične potrebe korisnika. Svako strastveno zalaganje za neki brend doživljavam kao raspravu navijača Zvezde i Partizana...a oni to žele, jer tako dižu popularnost svog brenda.

Kaiim

pre 9 godina

Naravno da je pobjednik i prije bih kupio Surface Pro 3 nego bilo koji tablet, ali se nema para. Napisite kolika mu je cijena, ali i cijena one tastature koja se moze dodatno kupiti. Laptop da biras za te pare.

abc

pre 9 godina

E ljudi... macbook i iphone nisu ista stvar! Znaci, apple kompjuteri, istina ne i macbook air, su pravljeni za POSAO i vrhunski su kompjuteri! Jaki, stabilni, (svaka komponenta je deeebelo testirana da radi sa svakom komponentom), nema virusa... Tako da lagano sa minusima... Iphone i te gluposti su pozeraj, ali macbook pro i mac pro su sasvim druga prica i pravljeni su za ljude koji se bave zvukom, animacijom, filmovima, dizajnom itd.

Vick

pre 9 godina

komentare mogu porediti sa onom pričom o tri slepca koji su opisivali slona.....kao i za većinu stvari kod nas svi pametuju, a niko nije nije ni probao....

Straitjacket

pre 9 godina

Hajde da po ko zna koji put napišem.
Šta je to što vas tera da navijate za neki operativni sistem?
Ako niste sposobni da shvatite kako taj sistem radi, ako vam je za rad potreban samo web pretraživač, ako samo igrate igrice, ili vam treba za neki određeni posao, kako možete da ga volite i da ga toliko branite.
Da li ste toliko usamljeni pa se nalazite u čoporu istomišljenika sigurnije.
Da li u dubini duše mislite da ste pogrešili u izboru pa mislite da ako ste vatreni pobornik nekog sistema anulirate tu vašu grešku.
Da li je stvarno vredno vašeg truda to što navijate za neku stranu.
Ili je samo psihologija mase u pitanju.
Zašto ne nađete vaš operativni sistem i jednostavno ne uživate u njemu. Zašto morate druge ubeđivati da nisu u pravu.

EU Citizen

pre 9 godina

Tu nema poređenja, naravno da je Surface Pro i bolji, ali je, nažalost, i duplo skuplji, da i ne govorimo o brojnim ograničenjima Applove filozofije i operativnih sistema - Windows je ozbiljna mašina za ozbiljne poslovne ljude i inženjere, dok je sve što nosi logo jabuke omiljen alat raznih vrsta prodavaca magle, mada to oni, naravno, zovu "kreativnošću", "marketingom" ili "korisničkim iskustvom", pa ko se uhvati, uhvati se... :)))

Pozdrav sa MacBook Air-a

pre 9 godina

"Ajde!?"

Probao, testirao, smorio se koliki je promasaj. Kupio Air-a i iPad. Surface 3 Pro 256 + Power cover = $1.500 u USA. Air = $1.200 + iPad Wi+Cell = $580. Za $250 USD imam dva uredjaja - sa 3G - neuporedivo lepsa i RADE!

I, usput budi receno, nikada surface nece moci zameniti laptop. Tacka!

Дража

pre 9 godina

Nisu u klasi. Surface Pro je touchscreen i sa jačom rezolucijom, čak ima i sa core i7, dok je MBA budget core i5 laptop koji služi novinarima, blogerima, tviterašima itd. da kuckaju tekstove dok su u pokretu.
I Lenovo Yoga je isto mnogo bolji od MBA, sa tačskrinom i displejem koji se okreće 360 stepeni, al opet oni su u klasi samo po gabaritima ni po čemu drugom.

apokalipticar

pre 9 godina

imao sam surface pro 2 do nedavno, imao sam i macbok air i5 model 2012te takodje do nedavno. Koji je bolji? Mozda jeste bolji surface pro, u nekim segmentima. Ali, ono sto izgleda ne kapariju ljudi iz microsofta, dizajn je trenutno najbitnija stvar, a surface pro je neprepeznatljiv debeljuca naspram savrsenog macbook aira

Zoki

pre 9 godina

Surface 3 je interesantna ideja koja je traljavo odrađena. Po performasama je to laptop, zato ga i porede sa Macbook Airom. U maksimalnoj konfiguraciji i po konfiguraciji i po ceni odgovara Macbook Airu, 512 GB, i7, 8 GB RAM, $2000. Traljavo je to što ne radi sve baš kao što bi trebalo. Tipična greška je da ga donesete kući, a onda imate problema, zato što očekuje da je još uvek priključen na vanjski displej i tastaturu. Tastatura je i dalje slabija od onoga što očekujete od laptopa, posebno ako kucate sa 10 prstiju. Touchpad nije dobar, ako ste ga isključili, njegovo uključivanje se ponekad završi rekonektiovanjem tastature ili, još gore, restartovanjem. Verujem da će sledeća generacija biti bolja, jer je i ova boja od verzije 2.

Sve u svemu, hibrid tableta i laptopa koji želi da ih objedini u jedinstven uređaj, ali je pojedinačno slabiji i od čistog laptopa klase MacBook Air i od čistog tableta klase iPad Air 2.

PS: Namerno neću da poredim mogućnosti OS X koji je sjajan operativni sistem.

Igor

pre 9 godina

Već smo videli da je Surface odličan stalak za iPad, samo me zanima na koji način bi mogao da posluži uz Air... Kao stalak za kafu ili poslužavnik?

Mile

pre 9 godina

Kako mozete biti tako glupi i slepi da pored svega na prvo mesto stavljate taj epl, kompaniju zbog koje ljud8 u fabrikama umiru da bi oni bolji profit imali.

Prince

pre 9 godina

"Ja nisam video da neko koristi surface a macbook air i te kako ja neznam po cemu bi bijo bolji od MacBook Air. Da mi neko objasni?"

Rodjace, nek tebi neko objasni pravopis. Lako cemo za tehnologiju.

Ubuntu

pre 9 godina

Lenovo Yoga 3 je zakon I sto se tice dizajna, dimenzija, tezine, opcija, sve... Apple nije vise "cutting edge" nego jednostavno prodaju dizajn snobovima....pa I ovaj surface je isto vise dizajn nego sto je praktican (samo dve pozicije za ekran sto je sto se mene tice glupo I problem).

Goran

pre 9 godina

Lepo je pokusavati ali kada zaista koristite Apple uredjaj i potom uzmete bilo sta drugo to je kao kada posle Mercedesa probate drugi automobil.

Skretnicar

pre 9 godina

Zadnji americki izbori su pokazali ko je bolji: Naime na CCN su bili postavljeni Microsoft na stolovima spikera, a spikeri su svi drzali Aplle i sa njima radili dok su im Microsoft sluzili kao postplja. Komentar je bio da su to najskuplji drzaci za tablete.
Toliko sta misle korisnici o svemu.A ovo je vidjeno na You Tube.

Nikola

pre 9 godina

Naravno da je surface 3 najbolji tablet trenutno na trzistu,ali ujedno i najgori uredjaj.Ali shvatam da ms nece da nudi ono sto treba trzistu nego hoce da promene trziste, tj. da kupuju sta ms hoce da proda....sto ce da se desi,nikad.Pametan covek koji ima taj novac ce da kupi,macbook i tablet(ios,android) i imace dva fenomenalna uredjaja...ms hoce da promeni to i ponudi djubre koje ima neku mini tastaturu i trajanje baterija od 2-3 sata surfovanja.Sa macbook+tablet si mobilan 2-3dana,sa surface 3sata.Surface3 sluzi za slajdovanje powepoint prezentacija sa stilom i za nista drugo,najgluplji pointless uredjaj koji je ugledao trziste u zadnjih 10god.

ckomi

pre 9 godina

Macbook Air 13,1 inch, baterija traje od 6 do12h. Radi kao sat, nepostoje virusi i ostale budalastine. Sistem je napravljen za domacice i profesionalce, nema komplikacija. Koristim i Mac OS i Windows ali vremenom je prevagnuo Mac OS, majstorski su ga napravili za brz i lagan rad. Nikad se nisam lozio na mac, pa ni sad, ali, za rad je kod mene pobedio.

Nikola

pre 9 godina

Ta dva uređaja se ne mogu porediti, čak nisu ni ista kategorija. Macbook Air je ipak prava stvar u odnosu na običan tablet koji radi na Windows platformi.

Maks

pre 9 godina

Možda je Surface 3 bolji ako se uzima neki sa izmaksovanim specifikcijama (Surface sa Core i5 i Core i3 imaju slabiju grafiku od MB Air... samo oni sa Core i7 imaju grafiku kao MB Air), ali pogledajte cene...

Surface 3 bez tastature košta $1549 ako hoćete onaj sa dvojezgrenim Core i7 od 1.7GHz, Intel HD 5000 grafikom, 8GB RAM i 256GB mSATA SSD (Surface 3 nije dostupan sa PCIe SSD-om kao MB Air... PCIe SSD-ovi imaju veće brzine nego SATA III, a taj mSATA u Surface 3 ima brzine kao SATA III)... a za tastaturu se doplaćuje $129.99, tako da bi mu cena sa tastaturom bila $1678.99.

A za $1599 može da se uzme neuporedivo jači 15" MBP Retina Late 2013 (prošlogodišnji model, al' sličan kao najnoviji... nov neotpakovan može da se nađe u USA kod B&H ili kod Amazona za $1599), sa četvorojezgrenim Core i7 Crystalwell procesorom (što je ustvari Haswell sa dodatnom keš memorijom od 128MB na procesoru, tako da je još bolji) od 2.0GHz (3.2GHz uz Turbo Boost), Iris Pro grafikom (jača i od one u MB Air i od one u Surface 3), 8GB RAM, 256 GB PCIe SSD (brži SSD nego onaj mSATA u Surface 3), 802.11ac Wireless (802.11ac je ovaj najnoviji Wireless standard, koji je znatno brži od 802.11n... Surface 3 ima 802.11n), ovim novim Thunderbolt 2 portovima koji imaju protok od 20Gbps (MB Air ima onu raniju verziju Thunderbolta od 10Gbps, a Surface 3 nema ni jedan Thunderbolt port), a ima i USB 3 i HDMI i čitač kartica... a i taj MBP je relativno tanak laptop.

Aleksa

pre 9 godina

Surface Pro 3 128Gb, 12", core I5, 4Gb ram 999€ + 129€ keyboard = 1128€
MacBook Air 128Gb, core I5, 4Gb ram - 11" 899€ , 13" 999€.

Marija

pre 9 godina

Koristim Surface Pro 3 za posao, radim dosta analiza filmova i velikih fajlova. Odlican je!! Uz to i vrlo lak (800g) za prenos, i super brz! Vredi sve pare.

iI

pre 9 godina

Mozete Apple-u da pljunete pod prozor. Os-х je fantastican sistem. Nije ni Windows los ali os-х je mnogo bolji. iPhone 6 je fantastican telefon. Pogotovo 6 plus. Citajte malo testove. Cak i zagrizeni android korisnici kazu da je 6plus sa iOs 8 pravo osvezenje. :))

iskustvo uci

pre 9 godina

Pa ne mogu da verujem kakvi komentari! SURFACE JE ZA CILJANU GRUPU. KOME NIJE INTERESANTAN NEKA NE PLJUJE ! O veliki, nebeski, najpametniji, koji svetli u mraku narode kompjuter sluzi za jos po nesto sem za filmove, igrice i facebook. Momku koji koristi za posao i nasao mu je prakticnu primenu ste stavili minus. Pa vi niste normalni!

dadobl

pre 9 godina

Windows je ipak jedinstven, ipak dok je jabuka bila jos cvet, windows je pokorio svet, i to je cinjenica, a jabuka sluzi samo za ukras na stolu, da se vidi nagrizena jabuka na poledjini i to je to, za nista i nesluzi u poredjenju sa mnogim drugim uredjajima

xRade

pre 9 godina

koristim firmin SURFACE i stvarno je super. prakticno kompijter sa beznacajnom tezinom. posebno mi je zgodan kad idem na gradiliste. sa win 10 ce biti sigurno jos bolji.
u Srbiji ima 14-15 Apple korisnika i svi su se skupili da pluju po windowsu u ovome tekstu. OS je BEZBEDNOSNO najgori sistem supalj ko swajcarski sir sto APPLE krije ko guja noge za razliku od windowsa. a oni sto tvrde kako je windows nestabilniji, razlog je u raznoraznom softveru koji programeri lose urade i razbicaju sistem pocevsi od registra.

Stevan

pre 9 godina

Ništa iz Mikrosofta ne može biti bolje od ničeg iz Appla, jer je jedan Apple. Ali ipak ovo je dobar uređaj, samo ga ne treba porediti sa Applom.

Nenad11

pre 9 godina

Neka bude da je ovo stvar ukusa, ja koristim lap top sa ekranom osetljivim na dodir (nije 2 u 1) malo duze od pola godine, toliko sam navikao na ekran i da je mis nepotreban za svakodnevni rad jednostavnih stvari, internet i svega, za pucacine i takve igrice treba mis, za neke programe koji zahtevaju preciznost, treba mis, ali neke jednostavne svakodnevne stvari se resavaju mnogo brze, kada treba nekome da namestim nesto, uvek krenem prstom po ekranu, pa se onda setim i razmisljam kako ovo tesko deluje koristiti bez ekrana osetljivog na dodir, kada se koristi touchpad, a pre sam to smatrao kao najnormalniju stvar i nisam ni planirao lap top sa ekranom osetljivim na dodir. Sada ne znam kako sam ziveo ranije, tako da verovatno za neke stvari je surface verovatno bolji, za ineternet sigurno. Mada mislim da onaj ko hoce AIR da kupi, nece se predomisliti, nisu isti razlozi kupovine

Jakov

pre 9 godina

Windows je smeće kakvog nema, oni su počeli u osambitnoj tehnologiji i do danas se nisu oslobodili tog nasleđa, recimo Bili je rekao da je 640Mb dovoljno svima. Epl je uvek bio za tri koraka ispred drugih, oni su planirali kompjutere kada još hardver nije postojao za to, pa kada se hardver pojavi njihov kompjuter je već spreman a drugi onda počinju da kopiraju i to loše.

Alex

pre 9 godina

Bolji je i to drasticno. Od kada sam ga nabavio, tek sada shvatam sta je sloboda u radu. Neverovatna snaga k mobilnost. Sanjao sam o ovakvom uređaju. Tacno je da mu cena nije bas mala, ali vredi svake pare, odnosno centa.

dusan

pre 9 godina

@abc

ovako kao nwko ko je u beansi vizuelnuh efekata moram ti reci da si lupio najvecu glupost.......
svi najveci studiji ILM, DIGITAL DOMAIN, DOUBLE NEGATIVE, itd... svi koriste windows platforme.

kao drugo sve komponente u Apple G seriji racunara su o PC komponente... od kad.je IBM izasao iz Apple to nije viae to....


kao drugo do pre par godina su umali dobar.software FINAL CUT koji su batalili sad je najjaci AVID....

i jos nesto ne da.nije stabilan nego kad da renderujem scenu u kojoj imas par desetina hiljada poligona ne da zakucava.nego nemam reci...

i da ti dodam radi jedno bar 30x sporije od window's os-a.....

ako mi ne verujes pogledaj razne snimke iz najjacih produkcija.na svetu i videces da svi koriste Windows...


apple je prestao da.bude pojam jakih i kvalitetnih racunara i presli su da se.bave portabilnim uredjajima....

informatičar

pre 9 godina

Ako u jednom ovako malom uređaju imaš kompletno windows okruženje šta ti više treba? Jeste da su papreno skupi ali vrede svaku paru

vasa

pre 9 godina

@abc
za iste novce sastavit cu workstation koji ce izuti iz cipela mac pro. pritom cu staviti gpu bas za rad a ne proconsume karticu. ili cu uzeti hp workstation koji je opet bolje resenje. a da virusi ne postoje je mit.

mikiv

pre 9 godina

ima za 800 900 evra najeftiniji model surfejsa. da dobro izgleda,kvalitetno uradjen svakako da. u rangu epla. pre bih ga uzeo jer nudi vise dobijeno za ulozeno. oba su ok. za profi stvari da se ne lazemo,nista bez desktopa.

kobot

pre 9 godina

ima dosta bisera ovde pa ne znaju da je macbook pc laptop,ustvari najbolji allaround pc laptop.svako moze da instalira po zelji windows koji radi podjednako dobro.ms zapravo pokusava da objasni da je njihov tablet bolji od najboljeg laptopa,stvar je u tome da li vi verujete u to.

Zoki

pre 9 godina

@xRade, dve trećine posetilaca B92 uopšte ne živi u Srbiji. Drago mi je da si našao praktičnu primenu za svoj Surface, ali molim te nemoj o bezbednosti OS. U svetu postoje specijalizovane organizacije i ustanove koje se time bave, postoje statistike a ne rekla-kazala.

Berza

pre 9 godina

Ovi se svake godine sa novim Surfaceom porede sa MBA i svima je svaki put jasno da je MBA bolji. Nije mi uopste jasno zasto se sa njim porede kad nisu ista klasa.

novosadjan

pre 9 godina

(iPhone, 18. novembar 2014 19:31)

Nikad nisam ocekivao da cu cuti tako nesto od korisnika Apple uredjaja. Cena je problem? :)

marko

pre 9 godina

mba je fantasticna masina...onome kome treba odradjuje sav posao..super dizajn, baterija, sistem...sta vise traziti od prenosne masine..ne bih uzeo surface nikada...jedostavno je preskup..ljudi koji lupaju jedne te iste stvari u vezi apple proizvoda, a ima ih ovde dosta, jednostavno ignorisite..sami probajte pa odlucite sta vam treba...

iskustvo uci

pre 9 godina

Surface. Svaki kolega bi to izabrao. Ko nema potrebu za njime nek bira druge varijante. Ne znam cemu pljuvanje. Nemam para za Surface pa sam se morao zadovoljiti sa Asusovim Vivotab-om sa olovkom. Zbog graficke ne radi Maya ali moze Modo. Zbrush radi lepo. Manga studio takodje. Photoshop -u ne radu pinch to zoom. Ali cujem kritike da ne radi ni na Surface. Flash radi lepo. Animatorima za razradu i preview moze da posluzi. P.s. preporucio bih da ne postoji serija sa greskom. Ja radim na trecem.

ko shvati, shvati. Ko ne, sta da mu radim.

pre 9 godina

@sasa m ja sam video mnogo ljudi da je zavrsilo osnovnu, ali ti ocigledno nisi. Moze neko da mi objasni kako je to moguce?

qwe

pre 9 godina

Slazem se da je za posao mackbook pro dobar.ali cena od oko 3000$ za najaci model je puno. Alienware M18x koji jede zemlju je oko 1800$,mozes da kupis 2 aliebware ili ASUS Republic of Gamers laptopa za 1 mackbook

EU Citizen

pre 9 godina

Tu nema poređenja, naravno da je Surface Pro i bolji, ali je, nažalost, i duplo skuplji, da i ne govorimo o brojnim ograničenjima Applove filozofije i operativnih sistema - Windows je ozbiljna mašina za ozbiljne poslovne ljude i inženjere, dok je sve što nosi logo jabuke omiljen alat raznih vrsta prodavaca magle, mada to oni, naravno, zovu "kreativnošću", "marketingom" ili "korisničkim iskustvom", pa ko se uhvati, uhvati se... :)))

Skretnicar

pre 9 godina

Zadnji americki izbori su pokazali ko je bolji: Naime na CCN su bili postavljeni Microsoft na stolovima spikera, a spikeri su svi drzali Aplle i sa njima radili dok su im Microsoft sluzili kao postplja. Komentar je bio da su to najskuplji drzaci za tablete.
Toliko sta misle korisnici o svemu.A ovo je vidjeno na You Tube.

Kaiim

pre 9 godina

Naravno da je pobjednik i prije bih kupio Surface Pro 3 nego bilo koji tablet, ali se nema para. Napisite kolika mu je cijena, ali i cijena one tastature koja se moze dodatno kupiti. Laptop da biras za te pare.

Pozdrav sa MacBook Air-a

pre 9 godina

"Ajde!?"

Probao, testirao, smorio se koliki je promasaj. Kupio Air-a i iPad. Surface 3 Pro 256 + Power cover = $1.500 u USA. Air = $1.200 + iPad Wi+Cell = $580. Za $250 USD imam dva uredjaja - sa 3G - neuporedivo lepsa i RADE!

I, usput budi receno, nikada surface nece moci zameniti laptop. Tacka!

Ubuntu

pre 9 godina

Lenovo Yoga 3 je zakon I sto se tice dizajna, dimenzija, tezine, opcija, sve... Apple nije vise "cutting edge" nego jednostavno prodaju dizajn snobovima....pa I ovaj surface je isto vise dizajn nego sto je praktican (samo dve pozicije za ekran sto je sto se mene tice glupo I problem).

Igor

pre 9 godina

Već smo videli da je Surface odličan stalak za iPad, samo me zanima na koji način bi mogao da posluži uz Air... Kao stalak za kafu ili poslužavnik?

Goran

pre 9 godina

Lepo je pokusavati ali kada zaista koristite Apple uredjaj i potom uzmete bilo sta drugo to je kao kada posle Mercedesa probate drugi automobil.

Nikola

pre 9 godina

Ta dva uređaja se ne mogu porediti, čak nisu ni ista kategorija. Macbook Air je ipak prava stvar u odnosu na običan tablet koji radi na Windows platformi.

Mile

pre 9 godina

Kako mozete biti tako glupi i slepi da pored svega na prvo mesto stavljate taj epl, kompaniju zbog koje ljud8 u fabrikama umiru da bi oni bolji profit imali.

apokalipticar

pre 9 godina

imao sam surface pro 2 do nedavno, imao sam i macbok air i5 model 2012te takodje do nedavno. Koji je bolji? Mozda jeste bolji surface pro, u nekim segmentima. Ali, ono sto izgleda ne kapariju ljudi iz microsofta, dizajn je trenutno najbitnija stvar, a surface pro je neprepeznatljiv debeljuca naspram savrsenog macbook aira

dadobl

pre 9 godina

Windows je ipak jedinstven, ipak dok je jabuka bila jos cvet, windows je pokorio svet, i to je cinjenica, a jabuka sluzi samo za ukras na stolu, da se vidi nagrizena jabuka na poledjini i to je to, za nista i nesluzi u poredjenju sa mnogim drugim uredjajima

Jakov

pre 9 godina

Windows je smeće kakvog nema, oni su počeli u osambitnoj tehnologiji i do danas se nisu oslobodili tog nasleđa, recimo Bili je rekao da je 640Mb dovoljno svima. Epl je uvek bio za tri koraka ispred drugih, oni su planirali kompjutere kada još hardver nije postojao za to, pa kada se hardver pojavi njihov kompjuter je već spreman a drugi onda počinju da kopiraju i to loše.

Nikola

pre 9 godina

Naravno da je surface 3 najbolji tablet trenutno na trzistu,ali ujedno i najgori uredjaj.Ali shvatam da ms nece da nudi ono sto treba trzistu nego hoce da promene trziste, tj. da kupuju sta ms hoce da proda....sto ce da se desi,nikad.Pametan covek koji ima taj novac ce da kupi,macbook i tablet(ios,android) i imace dva fenomenalna uredjaja...ms hoce da promeni to i ponudi djubre koje ima neku mini tastaturu i trajanje baterija od 2-3 sata surfovanja.Sa macbook+tablet si mobilan 2-3dana,sa surface 3sata.Surface3 sluzi za slajdovanje powepoint prezentacija sa stilom i za nista drugo,najgluplji pointless uredjaj koji je ugledao trziste u zadnjih 10god.

Stevan

pre 9 godina

Ništa iz Mikrosofta ne može biti bolje od ničeg iz Appla, jer je jedan Apple. Ali ipak ovo je dobar uređaj, samo ga ne treba porediti sa Applom.

abc

pre 9 godina

E ljudi... macbook i iphone nisu ista stvar! Znaci, apple kompjuteri, istina ne i macbook air, su pravljeni za POSAO i vrhunski su kompjuteri! Jaki, stabilni, (svaka komponenta je deeebelo testirana da radi sa svakom komponentom), nema virusa... Tako da lagano sa minusima... Iphone i te gluposti su pozeraj, ali macbook pro i mac pro su sasvim druga prica i pravljeni su za ljude koji se bave zvukom, animacijom, filmovima, dizajnom itd.

Zoki

pre 9 godina

Surface 3 je interesantna ideja koja je traljavo odrađena. Po performasama je to laptop, zato ga i porede sa Macbook Airom. U maksimalnoj konfiguraciji i po konfiguraciji i po ceni odgovara Macbook Airu, 512 GB, i7, 8 GB RAM, $2000. Traljavo je to što ne radi sve baš kao što bi trebalo. Tipična greška je da ga donesete kući, a onda imate problema, zato što očekuje da je još uvek priključen na vanjski displej i tastaturu. Tastatura je i dalje slabija od onoga što očekujete od laptopa, posebno ako kucate sa 10 prstiju. Touchpad nije dobar, ako ste ga isključili, njegovo uključivanje se ponekad završi rekonektiovanjem tastature ili, još gore, restartovanjem. Verujem da će sledeća generacija biti bolja, jer je i ova boja od verzije 2.

Sve u svemu, hibrid tableta i laptopa koji želi da ih objedini u jedinstven uređaj, ali je pojedinačno slabiji i od čistog laptopa klase MacBook Air i od čistog tableta klase iPad Air 2.

PS: Namerno neću da poredim mogućnosti OS X koji je sjajan operativni sistem.

iI

pre 9 godina

Mozete Apple-u da pljunete pod prozor. Os-х je fantastican sistem. Nije ni Windows los ali os-х je mnogo bolji. iPhone 6 je fantastican telefon. Pogotovo 6 plus. Citajte malo testove. Cak i zagrizeni android korisnici kazu da je 6plus sa iOs 8 pravo osvezenje. :))

informatičar

pre 9 godina

Ako u jednom ovako malom uređaju imaš kompletno windows okruženje šta ti više treba? Jeste da su papreno skupi ali vrede svaku paru

xRade

pre 9 godina

koristim firmin SURFACE i stvarno je super. prakticno kompijter sa beznacajnom tezinom. posebno mi je zgodan kad idem na gradiliste. sa win 10 ce biti sigurno jos bolji.
u Srbiji ima 14-15 Apple korisnika i svi su se skupili da pluju po windowsu u ovome tekstu. OS je BEZBEDNOSNO najgori sistem supalj ko swajcarski sir sto APPLE krije ko guja noge za razliku od windowsa. a oni sto tvrde kako je windows nestabilniji, razlog je u raznoraznom softveru koji programeri lose urade i razbicaju sistem pocevsi od registra.

Дража

pre 9 godina

Nisu u klasi. Surface Pro je touchscreen i sa jačom rezolucijom, čak ima i sa core i7, dok je MBA budget core i5 laptop koji služi novinarima, blogerima, tviterašima itd. da kuckaju tekstove dok su u pokretu.
I Lenovo Yoga je isto mnogo bolji od MBA, sa tačskrinom i displejem koji se okreće 360 stepeni, al opet oni su u klasi samo po gabaritima ni po čemu drugom.

vasa

pre 9 godina

@abc
za iste novce sastavit cu workstation koji ce izuti iz cipela mac pro. pritom cu staviti gpu bas za rad a ne proconsume karticu. ili cu uzeti hp workstation koji je opet bolje resenje. a da virusi ne postoje je mit.

Stanimir Branimir

pre 9 godina

Meni su dobri i jedan i drugi. Na kraju se sve svede na subjektivni osećaj i lične potrebe korisnika. Svako strastveno zalaganje za neki brend doživljavam kao raspravu navijača Zvezde i Partizana...a oni to žele, jer tako dižu popularnost svog brenda.

Prince

pre 9 godina

"Ja nisam video da neko koristi surface a macbook air i te kako ja neznam po cemu bi bijo bolji od MacBook Air. Da mi neko objasni?"

Rodjace, nek tebi neko objasni pravopis. Lako cemo za tehnologiju.

Alex

pre 9 godina

Bolji je i to drasticno. Od kada sam ga nabavio, tek sada shvatam sta je sloboda u radu. Neverovatna snaga k mobilnost. Sanjao sam o ovakvom uređaju. Tacno je da mu cena nije bas mala, ali vredi svake pare, odnosno centa.

iskustvo uci

pre 9 godina

Surface. Svaki kolega bi to izabrao. Ko nema potrebu za njime nek bira druge varijante. Ne znam cemu pljuvanje. Nemam para za Surface pa sam se morao zadovoljiti sa Asusovim Vivotab-om sa olovkom. Zbog graficke ne radi Maya ali moze Modo. Zbrush radi lepo. Manga studio takodje. Photoshop -u ne radu pinch to zoom. Ali cujem kritike da ne radi ni na Surface. Flash radi lepo. Animatorima za razradu i preview moze da posluzi. P.s. preporucio bih da ne postoji serija sa greskom. Ja radim na trecem.

iskustvo uci

pre 9 godina

Pa ne mogu da verujem kakvi komentari! SURFACE JE ZA CILJANU GRUPU. KOME NIJE INTERESANTAN NEKA NE PLJUJE ! O veliki, nebeski, najpametniji, koji svetli u mraku narode kompjuter sluzi za jos po nesto sem za filmove, igrice i facebook. Momku koji koristi za posao i nasao mu je prakticnu primenu ste stavili minus. Pa vi niste normalni!

qwe

pre 9 godina

Slazem se da je za posao mackbook pro dobar.ali cena od oko 3000$ za najaci model je puno. Alienware M18x koji jede zemlju je oko 1800$,mozes da kupis 2 aliebware ili ASUS Republic of Gamers laptopa za 1 mackbook

Vick

pre 9 godina

komentare mogu porediti sa onom pričom o tri slepca koji su opisivali slona.....kao i za većinu stvari kod nas svi pametuju, a niko nije nije ni probao....

Maks

pre 9 godina

Možda je Surface 3 bolji ako se uzima neki sa izmaksovanim specifikcijama (Surface sa Core i5 i Core i3 imaju slabiju grafiku od MB Air... samo oni sa Core i7 imaju grafiku kao MB Air), ali pogledajte cene...

Surface 3 bez tastature košta $1549 ako hoćete onaj sa dvojezgrenim Core i7 od 1.7GHz, Intel HD 5000 grafikom, 8GB RAM i 256GB mSATA SSD (Surface 3 nije dostupan sa PCIe SSD-om kao MB Air... PCIe SSD-ovi imaju veće brzine nego SATA III, a taj mSATA u Surface 3 ima brzine kao SATA III)... a za tastaturu se doplaćuje $129.99, tako da bi mu cena sa tastaturom bila $1678.99.

A za $1599 može da se uzme neuporedivo jači 15" MBP Retina Late 2013 (prošlogodišnji model, al' sličan kao najnoviji... nov neotpakovan može da se nađe u USA kod B&H ili kod Amazona za $1599), sa četvorojezgrenim Core i7 Crystalwell procesorom (što je ustvari Haswell sa dodatnom keš memorijom od 128MB na procesoru, tako da je još bolji) od 2.0GHz (3.2GHz uz Turbo Boost), Iris Pro grafikom (jača i od one u MB Air i od one u Surface 3), 8GB RAM, 256 GB PCIe SSD (brži SSD nego onaj mSATA u Surface 3), 802.11ac Wireless (802.11ac je ovaj najnoviji Wireless standard, koji je znatno brži od 802.11n... Surface 3 ima 802.11n), ovim novim Thunderbolt 2 portovima koji imaju protok od 20Gbps (MB Air ima onu raniju verziju Thunderbolta od 10Gbps, a Surface 3 nema ni jedan Thunderbolt port), a ima i USB 3 i HDMI i čitač kartica... a i taj MBP je relativno tanak laptop.

marko

pre 9 godina

mba je fantasticna masina...onome kome treba odradjuje sav posao..super dizajn, baterija, sistem...sta vise traziti od prenosne masine..ne bih uzeo surface nikada...jedostavno je preskup..ljudi koji lupaju jedne te iste stvari u vezi apple proizvoda, a ima ih ovde dosta, jednostavno ignorisite..sami probajte pa odlucite sta vam treba...

Marija

pre 9 godina

Koristim Surface Pro 3 za posao, radim dosta analiza filmova i velikih fajlova. Odlican je!! Uz to i vrlo lak (800g) za prenos, i super brz! Vredi sve pare.

ko shvati, shvati. Ko ne, sta da mu radim.

pre 9 godina

@sasa m ja sam video mnogo ljudi da je zavrsilo osnovnu, ali ti ocigledno nisi. Moze neko da mi objasni kako je to moguce?

dusan

pre 9 godina

@abc

ovako kao nwko ko je u beansi vizuelnuh efekata moram ti reci da si lupio najvecu glupost.......
svi najveci studiji ILM, DIGITAL DOMAIN, DOUBLE NEGATIVE, itd... svi koriste windows platforme.

kao drugo sve komponente u Apple G seriji racunara su o PC komponente... od kad.je IBM izasao iz Apple to nije viae to....


kao drugo do pre par godina su umali dobar.software FINAL CUT koji su batalili sad je najjaci AVID....

i jos nesto ne da.nije stabilan nego kad da renderujem scenu u kojoj imas par desetina hiljada poligona ne da zakucava.nego nemam reci...

i da ti dodam radi jedno bar 30x sporije od window's os-a.....

ako mi ne verujes pogledaj razne snimke iz najjacih produkcija.na svetu i videces da svi koriste Windows...


apple je prestao da.bude pojam jakih i kvalitetnih racunara i presli su da se.bave portabilnim uredjajima....

Berza

pre 9 godina

Ovi se svake godine sa novim Surfaceom porede sa MBA i svima je svaki put jasno da je MBA bolji. Nije mi uopste jasno zasto se sa njim porede kad nisu ista klasa.

novosadjan

pre 9 godina

(iPhone, 18. novembar 2014 19:31)

Nikad nisam ocekivao da cu cuti tako nesto od korisnika Apple uredjaja. Cena je problem? :)

ckomi

pre 9 godina

Macbook Air 13,1 inch, baterija traje od 6 do12h. Radi kao sat, nepostoje virusi i ostale budalastine. Sistem je napravljen za domacice i profesionalce, nema komplikacija. Koristim i Mac OS i Windows ali vremenom je prevagnuo Mac OS, majstorski su ga napravili za brz i lagan rad. Nikad se nisam lozio na mac, pa ni sad, ali, za rad je kod mene pobedio.

Straitjacket

pre 9 godina

Hajde da po ko zna koji put napišem.
Šta je to što vas tera da navijate za neki operativni sistem?
Ako niste sposobni da shvatite kako taj sistem radi, ako vam je za rad potreban samo web pretraživač, ako samo igrate igrice, ili vam treba za neki određeni posao, kako možete da ga volite i da ga toliko branite.
Da li ste toliko usamljeni pa se nalazite u čoporu istomišljenika sigurnije.
Da li u dubini duše mislite da ste pogrešili u izboru pa mislite da ako ste vatreni pobornik nekog sistema anulirate tu vašu grešku.
Da li je stvarno vredno vašeg truda to što navijate za neku stranu.
Ili je samo psihologija mase u pitanju.
Zašto ne nađete vaš operativni sistem i jednostavno ne uživate u njemu. Zašto morate druge ubeđivati da nisu u pravu.

kobot

pre 9 godina

ima dosta bisera ovde pa ne znaju da je macbook pc laptop,ustvari najbolji allaround pc laptop.svako moze da instalira po zelji windows koji radi podjednako dobro.ms zapravo pokusava da objasni da je njihov tablet bolji od najboljeg laptopa,stvar je u tome da li vi verujete u to.

Zoki

pre 9 godina

@xRade, dve trećine posetilaca B92 uopšte ne živi u Srbiji. Drago mi je da si našao praktičnu primenu za svoj Surface, ali molim te nemoj o bezbednosti OS. U svetu postoje specijalizovane organizacije i ustanove koje se time bave, postoje statistike a ne rekla-kazala.

mikiv

pre 9 godina

ima za 800 900 evra najeftiniji model surfejsa. da dobro izgleda,kvalitetno uradjen svakako da. u rangu epla. pre bih ga uzeo jer nudi vise dobijeno za ulozeno. oba su ok. za profi stvari da se ne lazemo,nista bez desktopa.

Nenad11

pre 9 godina

Neka bude da je ovo stvar ukusa, ja koristim lap top sa ekranom osetljivim na dodir (nije 2 u 1) malo duze od pola godine, toliko sam navikao na ekran i da je mis nepotreban za svakodnevni rad jednostavnih stvari, internet i svega, za pucacine i takve igrice treba mis, za neke programe koji zahtevaju preciznost, treba mis, ali neke jednostavne svakodnevne stvari se resavaju mnogo brze, kada treba nekome da namestim nesto, uvek krenem prstom po ekranu, pa se onda setim i razmisljam kako ovo tesko deluje koristiti bez ekrana osetljivog na dodir, kada se koristi touchpad, a pre sam to smatrao kao najnormalniju stvar i nisam ni planirao lap top sa ekranom osetljivim na dodir. Sada ne znam kako sam ziveo ranije, tako da verovatno za neke stvari je surface verovatno bolji, za ineternet sigurno. Mada mislim da onaj ko hoce AIR da kupi, nece se predomisliti, nisu isti razlozi kupovine

Aleksa

pre 9 godina

Surface Pro 3 128Gb, 12", core I5, 4Gb ram 999€ + 129€ keyboard = 1128€
MacBook Air 128Gb, core I5, 4Gb ram - 11" 899€ , 13" 999€.