Subota, 08.11.2014.

20:53

Android 5.0 - Lollipop: Nova filozofija Androida

Izvor: Dragoljub Radovanoviæ

Android 5.0 - Lollipop: Nova filozofija Androida IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

56 Komentari

Sortiraj po:

Mofoka

pre 9 godina

@mihajlo ne zelim nikakvu aplikaciju u telefonu pogotovo ne onu koja zavisi od interneta a zavise skoro sve pa zato ne dolazi u obzir ni skype,viber i slicne aplikacije.Inace su sve aplikacije jedno veliko smece,ako cemo da pokvarimo telefon najlakse je to uraditi sa instaliranjem aplikacija.
(Dragan, 09. novembar 2014 09:06)
Druze, sta ce tebi smartphone onda?
Imas 3310 na pijacama za 200 gengi, baterija traje deset dana i vozi Misko!

nexus

pre 9 godina

Nexus 5 Android L preview , sistem zauzima 330mb !
Neverovatno brz i fluidan , mesec dana bez ijednog bug-a, neracunam app koje jos nisu optimizovane za 5.0 ..ART , postoje beta verzije ,koje rade savrseno .
Antutu 38000,mada nebitno.
Uglavnom telefon leti bukvalno .
Najbolji i najmanje zahtevan OS , koji ce leteti i na Galaxy S2 ako dopuste,
pozz

nix

pre 9 godina

Čuvač baterije koji gasi pozadinske proces, uprošceni interfejs koji je pored tga jako šaren, filtriranje notifikacija su samo neke ideje koje na windows phone-u imamo već duže vreme i super je sto su tako moćne i pametne stvari setili da prepišu.

Nikola

pre 9 godina

Crna boja smanjuje potrosnju samo kod amoled ekrana, i to samo crna, ne cak ni siva. A kad smanjis osvetljenje ekrana, smanjuje se osvetljenje i bele i crne boje. To sto je sad sve svetlo moze da nasteti jedino Samsungu, ali oni svakako mogu da naprave touchwiz ceo crn ako hoce..

Zoran

pre 9 godina

@Ekran je najveći potrošač, više boja, veća potrošnja. Svetlije boje, veća potrošnja.
(Srki, 09. novembar 2014 03:30)

.. slabo se razumeš u ekrane - LCD ima isto pozadinsko osvetljenje bez obzira da li piksel propušta bilo koju kombinaciju plave, crvene i zelene boje.. (pa time i crnu i belu)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Psn, 9. novembar 2014 11:27)

A šta ti misliš, kada smanjuješ svetlo, šta ti u stvari regulišeš? Pa logično, jačinu pozadinskog svetla. Mnogo mi se ti razumeš, misliš da pozadinsko svetlo sija uvek istim intenzitetom? Grdno se varaš.

badjura

pre 9 godina

Felsh kad predjes na lumiu sa 512 rama shvatices sta si dosad pisao,ali neka ima vremena za tebe..Nekima treba duze da skontaju.

neutralni felsh

pre 9 godina

naravno, ove genijalce sto misle da tamniji wallpaper trosi manje baterije, ne bih ni da komentarisem. samo bih filozifski upitao: da li ce ukljucen digitron da potrosi manje baterije ako ima manje cifara na displeju? eto, tolika je razlika...

p.s. cekajuci displej koji je ujedno gorilla plus solarana celija za punjazu baterijice u fonu. nek makar samo delimicno dopunjuje (primarni je punjac, i bice jos dugo), recimo i 30% dovoljna je vajda. naravno, baterije ugradjene i neizmenjive - sto da telo uredjaja dzabe krcka ili zbog poklopca da deluje nezgrapno? nek napreduje inzenjerija ;)

neutralni felsh

pre 9 godina

ne znam cemu ovolika frka sa animacijama. iole upucen korisnik sve te animacije prozora i sva ostala vizuelna pokretna sarenila pogasi u startu, ili podesi na minimalni minimum - jos od xp-a na kompu, pa do sadasnjih androida na fonu... sto da jede procesor i gpu, plus brze radi, odnosno brzi je prikaz na ekranu. bez obzira da li je neki top ili neki budzet uredjaj.

p.s. posto vidim da mnogi gundjaju da androidima treba mnogo ram-a i ostalog "jer mnogo brate koce baguju laguju", pitam se da li ljudi kod nas uglavnom nosaju jedan isti prosek model 2 i 3 godine? ok je to, ali zasto se stoga ne odnose prema fonu kao i prema kompu. i tamo na isti hardver periodicno preciste ili cak reinstaliraju sistem, zasto to ne bi i na telefonu? periodicno (2 x godisnje, npr) factory reset i formariranje sd kartice, i sve stima mnogo bolje - valjda se ima 20gb na nekom hdd-u za back up? svaki sistem treba odrzavati, svaki - od auta pa do tehnike sa softverom - jer vremenom se ipak pretrpa sitnim kvarovima i ostalim smetalima.
lako je gundjati "koci mi se telefon jao android ne valja" a zaboraviti da u globalu balkanski vozimo relativno vremesne mashine, a ne taze premijume. sta ja sve radim sa skromnim idol minijem sa 512ram i hladnim dual corom, i sve to vrlo pristojno fercera.
a vidim ovde brojne tehno frajere kojima je sve ispod 2gb obicna igracka? ma daj - znam da pola vas vozi polovnog punta i peugeota, al puna vam usta bmw-a ili bentlija i aston martina ;)

alek

pre 9 godina

Ovde svi sada pricaju da je lizalica ruzna, verovatno zato sto pola njih i nema uredjaj koji ce je dobiti u skorijoj buducnosti, a oni koji ga imaju a kazu to isto, garantujem da ce odmah odraditi update. Vazno je samo da se prica negativno, stara srpska filozofija.

Saša

pre 9 godina

(Michael, 8. novembar 2014 21:42)

Imao je android usb otg, ovo je audio otg, za uređaje koji umesto 3.5mm priključka koriste micro usb

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Zvuči fenomenalno.... šteta što ću to probati i uveriti se u to za godinu ipo do dve, kada bude u kategoriji uređaja koji su meni dostupni.

cvrc

pre 9 godina

@koma
To što ti želiš može samo da naruši rad aplikacije.
Ako recimo viberu zabranis pristup imeniku, kada pokrenes aplikaciju nećeš imati ni jedan kontakt.
Zabranis kameru, nećeš moći da saljes slike. Niko ne pravi aplikaciju da bi spijunirao nekog tamo nebitnog lika, tako da smanji paranoju i uzivaj.

Petar

pre 9 godina

"Ovaj main meni izgleda jako ruzno sa ovom belom pozadinom lepse je sad i ikonice su izuzetno ruzne lice mi na one stare ikonice na Samsung modelima pre Androida,treba da uce od iOs-a kako treba da izgleda interfejs." E ako ce od iOS-a da uce...odvratan flat interfejs. Meni je najlepsi novi Sense.

Petar

pre 9 godina

Au koliko ste neupućeni. Prvo, android sam po sebi leti koliko je brz, problem je kad proizvođači promene dizajn sistemskih aplikacija pa budu teže za memoriju, i još loše optimizuju ram menadžment. Neko reče da androidu treba nekoliko gigabajta ram-a, to nije tačno, moj tablet ima gigabajt i nikad nije štucnuo. Od ne vanila google interfejsa najbolji je novi sense, sony prati u stopu a najlošiji je samsungov. Dalje, neko reče kako šaren interfejs više troši bateriju, to nema veze s vezom. Zapravo, važi kod oled ekrana, gde svaki piksel ima svoje osvetljenje, pa kad dominira crna boja, tu su pikseli neosvetljeni i baterija traje duže (ne mnogo duže). Kod ostalih tipova ekrana, koji su dominantni, osvetljenje radi pa radi...

Psn

pre 9 godina

Ekran je najveći potrošač, više boja, veća potrošnja. Svetlije boje, veća potrošnja.
(Srki, 09. novembar 2014 03:30) .. slabo se razumeš u ekrane - LCD ima isto pozadinsko osvetljenje bez obzira da li piksel propušta bilo koju kombinaciju plave, crvene i zelene boje.. (pa time i crnu i belu)

Bachi

pre 9 godina

Ajde sad jedno pitanje za vas koji živite za to da pređete na novu verziju Androida... Imam telefon sa 2.3.6 Androidom. Na njemu mi radi Skype, Viber, Email, Whatsapp, Xabber (za gtalk i facebook chat), OpenVPN, VNC, Bs Player, Calendar, Opera Classic browser i da ne nabrajam šta sve i to sve na 512MB RAMa i telefon (Huawei Ascend G300) mi radi besprekorno. Isti takav Huawei sa 4.0 Androidom se raspada, a nisam primetio da bih išta konkretko dobio sa tim.

Dakle, osim što će mi trebati telefon sa minimum 1GB Rama i dual core procesorom, šta je to što bi me nateralo da pređem na noviji Android, jer sve što sada imam i što lepo radi, to će mi isto lepo raditi, ali "samo" ako se otvorim za novi, skuplji telefon sa više memorije i bržim procesorom.

Da li i vi vidite problem oko trčanja ka najnovijim verzijama i koliko je to sve uzaludno, jer ne pričamo o enterprise okruženju, već o fraking mobilnim telefonima koji služe za razgovor, dopisivanje i surf po netu?

Psn

pre 9 godina

Android mi nikada lepši i praktičniji nije bio.
Prava poslastica u svetu tehnologije. Ovih dana se osećam odlično, kao u vreme prelaska na ICS, samo još zadovoljniji.

ps.
I tekst mi se sviđa kako je napisan. Pohvale.

Petar

pre 9 godina

"kada bude sistemski omoguceno da ja odlucujem cemu aplikacije mogu da pristupe onda to mozemo nazvati novom filozofijom a do tada nista od toga." Ja imam tu opciju na Lenovo tabletu, ima cist vanila kitkat. Opcija se zove "app permision", i tu sam npr. zabranio da facebook pristupa lokaciji. Zabimljivo, stalno izlazi obavestenje da je toj aplikaciji blokiran pristup lokaciji, eto koliko cesto facebook proverava lokaciju (a iskljuceno je u aplikaciji).

Dragan

pre 9 godina

@mihajlo ne zelim nikakvu aplikaciju u telefonu pogotovo ne onu koja zavisi od interneta a zavise skoro sve pa zato ne dolazi u obzir ni skype,viber i slicne aplikacije.Inace su sve aplikacije jedno veliko smece,ako cemo da pokvarimo telefon najlakse je to uraditi sa instaliranjem aplikacija.

Реалан

pre 9 godina

Све је то супер, али по мом мишљењу нема ту ништа револуционарно што се тиче функционалности, само је интерфејс нашминкан. Исто је и код iOS-a

iskustvo uci

pre 9 godina

Sve je to lepo i sareno ali sta android ima ozbiljno od programa? Tu jos uvek nema nista specijalno osim RAW formata ali sve zavisi od specifikacije kamere.

loodak011

pre 9 godina

Ocekujem da lg,samsung,htc,sony polako pocnu da izbacuju uredjaje sa 5gb rama kako bi ispratili sve ovo sto ne sluzi nicemu. A i nije nesto narocito lepo!

Srki

pre 9 godina

Optimizovali upotrebu baterije, a posvetlili korisnički interfejs? Ekran je najveći potrošač, više boja, veća potrošnja. Svetlije boje, veća potrošnja. Inače, dizajn je nikakav. Google svuda gura taj minimalistički ravni dizajn, a takav dizajn je očajan. Već je KitKat bio ozbiljno ružan, a ovo je...

Cika

pre 9 godina

Ikonice kao za decu do 3 godine, sareno. Ugledali se na iOS koji je imao prelepe ikonice na iOS6, a onda promenio na uzasne "dugine boje" ikonica (valjda zbog Tim Cook-a). Kladim se da nece moci ni theme da se menjaju, pa da slucajno ne mogu da promene oni kojima se ne svidja.

Mita

pre 9 godina

5.0 prave za G3 sasvim nepotrebno. G3 masina od telefona,i bez 5.0 ima da radi kao svajcarski sat. Isto tako vazi i za S4,S5. Bolje se posvetite radu da update lolipop bude dostupan i slabijim telefonima,da to bude napravljeno da ukoliko telefon nema dovoljno ram memorije i da ako koci da se napravi da ne bude previse zahtevno i da ne opterecuje ram i procesor,ali je jasno da gledaju samo da uzimaju pare i da prodaju nove telefone.

Tivadar

pre 9 godina

Zbogom custom romovi! Imacu cak i baterijsku lampu u precicama! :))

@koma
Skoro sam siguran da ce se moci podesiti privilegije svake instalirane aplikacije, kao sto su do sada neki romovi imali opciju.

@peca
Prijatelju, vidno si promasio sustinu svega, ne samo ovog clanka.

Vlada

pre 9 godina

Kod nas generalno ne vole ništa da donose sem Samsunga i nešto malo LG. Pitao sam tipa u radnji kad očekuje nexus 6,a on kaže Motorola se slabo prodaje i neće većina malih radnji da rade sa njima.

seperoperater

pre 9 godina

@koma - Za to postoje aplikacije tipa Permission Manager, za neke mora ROOT.

Inace, jedva cekam kada za koji dan objave image file za Nexus 4 da ga odmah flesujem, ne mogu da cekam OTA.

koma

pre 9 godina

kada bude sistemski omoguceno da ja odlucujem cemu aplikacije mogu da pristupe onda to mozemo nazvati novom filozofijom a do tada nista od toga.

srb

pre 9 godina

Ne vezano za vest, ima li neke naznake za cenu nexusa6 kod nas? Pusten je u engleskoj za 500funti odnosno 550 za jacu verziju ali zna li neko koliko ce kod nas kostati?

Peca

pre 9 godina

Ovaj main meni izgleda jako ruzno sa ovom belom pozadinom lepse je sad i ikonice su izuzetno ruzne lice mi na one stare ikonice na Samsung modelima pre Androida,treba da uce od iOs-a kako treba da izgleda interfejs.

DaLanik

pre 9 godina

odvratan, blago receno.... i kakve su to bitne promene kad samo menjaju interfejs? ako ne bude mogucnosti da sve bude CRNO, prelazim na windows. bolje da rese memori menadzment i brzinu nego sto stalno podilaze masama i menjaju interfejs samo zato sto masama stalno nesto mora da se menja jer na sve gledaju kao na modni detalj.

koma

pre 9 godina

kada bude sistemski omoguceno da ja odlucujem cemu aplikacije mogu da pristupe onda to mozemo nazvati novom filozofijom a do tada nista od toga.

Vlada

pre 9 godina

Kod nas generalno ne vole ništa da donose sem Samsunga i nešto malo LG. Pitao sam tipa u radnji kad očekuje nexus 6,a on kaže Motorola se slabo prodaje i neće većina malih radnji da rade sa njima.

loodak011

pre 9 godina

Ocekujem da lg,samsung,htc,sony polako pocnu da izbacuju uredjaje sa 5gb rama kako bi ispratili sve ovo sto ne sluzi nicemu. A i nije nesto narocito lepo!

cvrc

pre 9 godina

@koma
To što ti želiš može samo da naruši rad aplikacije.
Ako recimo viberu zabranis pristup imeniku, kada pokrenes aplikaciju nećeš imati ni jedan kontakt.
Zabranis kameru, nećeš moći da saljes slike. Niko ne pravi aplikaciju da bi spijunirao nekog tamo nebitnog lika, tako da smanji paranoju i uzivaj.

Peca

pre 9 godina

Ovaj main meni izgleda jako ruzno sa ovom belom pozadinom lepse je sad i ikonice su izuzetno ruzne lice mi na one stare ikonice na Samsung modelima pre Androida,treba da uce od iOs-a kako treba da izgleda interfejs.

Tivadar

pre 9 godina

Zbogom custom romovi! Imacu cak i baterijsku lampu u precicama! :))

@koma
Skoro sam siguran da ce se moci podesiti privilegije svake instalirane aplikacije, kao sto su do sada neki romovi imali opciju.

@peca
Prijatelju, vidno si promasio sustinu svega, ne samo ovog clanka.

Mita

pre 9 godina

5.0 prave za G3 sasvim nepotrebno. G3 masina od telefona,i bez 5.0 ima da radi kao svajcarski sat. Isto tako vazi i za S4,S5. Bolje se posvetite radu da update lolipop bude dostupan i slabijim telefonima,da to bude napravljeno da ukoliko telefon nema dovoljno ram memorije i da ako koci da se napravi da ne bude previse zahtevno i da ne opterecuje ram i procesor,ali je jasno da gledaju samo da uzimaju pare i da prodaju nove telefone.

DaLanik

pre 9 godina

odvratan, blago receno.... i kakve su to bitne promene kad samo menjaju interfejs? ako ne bude mogucnosti da sve bude CRNO, prelazim na windows. bolje da rese memori menadzment i brzinu nego sto stalno podilaze masama i menjaju interfejs samo zato sto masama stalno nesto mora da se menja jer na sve gledaju kao na modni detalj.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Zvuči fenomenalno.... šteta što ću to probati i uveriti se u to za godinu ipo do dve, kada bude u kategoriji uređaja koji su meni dostupni.

Srki

pre 9 godina

Optimizovali upotrebu baterije, a posvetlili korisnički interfejs? Ekran je najveći potrošač, više boja, veća potrošnja. Svetlije boje, veća potrošnja. Inače, dizajn je nikakav. Google svuda gura taj minimalistički ravni dizajn, a takav dizajn je očajan. Već je KitKat bio ozbiljno ružan, a ovo je...

Petar

pre 9 godina

Au koliko ste neupućeni. Prvo, android sam po sebi leti koliko je brz, problem je kad proizvođači promene dizajn sistemskih aplikacija pa budu teže za memoriju, i još loše optimizuju ram menadžment. Neko reče da androidu treba nekoliko gigabajta ram-a, to nije tačno, moj tablet ima gigabajt i nikad nije štucnuo. Od ne vanila google interfejsa najbolji je novi sense, sony prati u stopu a najlošiji je samsungov. Dalje, neko reče kako šaren interfejs više troši bateriju, to nema veze s vezom. Zapravo, važi kod oled ekrana, gde svaki piksel ima svoje osvetljenje, pa kad dominira crna boja, tu su pikseli neosvetljeni i baterija traje duže (ne mnogo duže). Kod ostalih tipova ekrana, koji su dominantni, osvetljenje radi pa radi...

neutralni felsh

pre 9 godina

ne znam cemu ovolika frka sa animacijama. iole upucen korisnik sve te animacije prozora i sva ostala vizuelna pokretna sarenila pogasi u startu, ili podesi na minimalni minimum - jos od xp-a na kompu, pa do sadasnjih androida na fonu... sto da jede procesor i gpu, plus brze radi, odnosno brzi je prikaz na ekranu. bez obzira da li je neki top ili neki budzet uredjaj.

p.s. posto vidim da mnogi gundjaju da androidima treba mnogo ram-a i ostalog "jer mnogo brate koce baguju laguju", pitam se da li ljudi kod nas uglavnom nosaju jedan isti prosek model 2 i 3 godine? ok je to, ali zasto se stoga ne odnose prema fonu kao i prema kompu. i tamo na isti hardver periodicno preciste ili cak reinstaliraju sistem, zasto to ne bi i na telefonu? periodicno (2 x godisnje, npr) factory reset i formariranje sd kartice, i sve stima mnogo bolje - valjda se ima 20gb na nekom hdd-u za back up? svaki sistem treba odrzavati, svaki - od auta pa do tehnike sa softverom - jer vremenom se ipak pretrpa sitnim kvarovima i ostalim smetalima.
lako je gundjati "koci mi se telefon jao android ne valja" a zaboraviti da u globalu balkanski vozimo relativno vremesne mashine, a ne taze premijume. sta ja sve radim sa skromnim idol minijem sa 512ram i hladnim dual corom, i sve to vrlo pristojno fercera.
a vidim ovde brojne tehno frajere kojima je sve ispod 2gb obicna igracka? ma daj - znam da pola vas vozi polovnog punta i peugeota, al puna vam usta bmw-a ili bentlija i aston martina ;)

Psn

pre 9 godina

Android mi nikada lepši i praktičniji nije bio.
Prava poslastica u svetu tehnologije. Ovih dana se osećam odlično, kao u vreme prelaska na ICS, samo još zadovoljniji.

ps.
I tekst mi se sviđa kako je napisan. Pohvale.

Bachi

pre 9 godina

Ajde sad jedno pitanje za vas koji živite za to da pređete na novu verziju Androida... Imam telefon sa 2.3.6 Androidom. Na njemu mi radi Skype, Viber, Email, Whatsapp, Xabber (za gtalk i facebook chat), OpenVPN, VNC, Bs Player, Calendar, Opera Classic browser i da ne nabrajam šta sve i to sve na 512MB RAMa i telefon (Huawei Ascend G300) mi radi besprekorno. Isti takav Huawei sa 4.0 Androidom se raspada, a nisam primetio da bih išta konkretko dobio sa tim.

Dakle, osim što će mi trebati telefon sa minimum 1GB Rama i dual core procesorom, šta je to što bi me nateralo da pređem na noviji Android, jer sve što sada imam i što lepo radi, to će mi isto lepo raditi, ali "samo" ako se otvorim za novi, skuplji telefon sa više memorije i bržim procesorom.

Da li i vi vidite problem oko trčanja ka najnovijim verzijama i koliko je to sve uzaludno, jer ne pričamo o enterprise okruženju, već o fraking mobilnim telefonima koji služe za razgovor, dopisivanje i surf po netu?

Cika

pre 9 godina

Ikonice kao za decu do 3 godine, sareno. Ugledali se na iOS koji je imao prelepe ikonice na iOS6, a onda promenio na uzasne "dugine boje" ikonica (valjda zbog Tim Cook-a). Kladim se da nece moci ni theme da se menjaju, pa da slucajno ne mogu da promene oni kojima se ne svidja.

Psn

pre 9 godina

Ekran je najveći potrošač, više boja, veća potrošnja. Svetlije boje, veća potrošnja.
(Srki, 09. novembar 2014 03:30) .. slabo se razumeš u ekrane - LCD ima isto pozadinsko osvetljenje bez obzira da li piksel propušta bilo koju kombinaciju plave, crvene i zelene boje.. (pa time i crnu i belu)

Petar

pre 9 godina

"kada bude sistemski omoguceno da ja odlucujem cemu aplikacije mogu da pristupe onda to mozemo nazvati novom filozofijom a do tada nista od toga." Ja imam tu opciju na Lenovo tabletu, ima cist vanila kitkat. Opcija se zove "app permision", i tu sam npr. zabranio da facebook pristupa lokaciji. Zabimljivo, stalno izlazi obavestenje da je toj aplikaciji blokiran pristup lokaciji, eto koliko cesto facebook proverava lokaciju (a iskljuceno je u aplikaciji).

seperoperater

pre 9 godina

@koma - Za to postoje aplikacije tipa Permission Manager, za neke mora ROOT.

Inace, jedva cekam kada za koji dan objave image file za Nexus 4 da ga odmah flesujem, ne mogu da cekam OTA.

srb

pre 9 godina

Ne vezano za vest, ima li neke naznake za cenu nexusa6 kod nas? Pusten je u engleskoj za 500funti odnosno 550 za jacu verziju ali zna li neko koliko ce kod nas kostati?

alek

pre 9 godina

Ovde svi sada pricaju da je lizalica ruzna, verovatno zato sto pola njih i nema uredjaj koji ce je dobiti u skorijoj buducnosti, a oni koji ga imaju a kazu to isto, garantujem da ce odmah odraditi update. Vazno je samo da se prica negativno, stara srpska filozofija.

Реалан

pre 9 godina

Све је то супер, али по мом мишљењу нема ту ништа револуционарно што се тиче функционалности, само је интерфејс нашминкан. Исто је и код iOS-a

Saša

pre 9 godina

(Michael, 8. novembar 2014 21:42)

Imao je android usb otg, ovo je audio otg, za uređaje koji umesto 3.5mm priključka koriste micro usb

Mofoka

pre 9 godina

@mihajlo ne zelim nikakvu aplikaciju u telefonu pogotovo ne onu koja zavisi od interneta a zavise skoro sve pa zato ne dolazi u obzir ni skype,viber i slicne aplikacije.Inace su sve aplikacije jedno veliko smece,ako cemo da pokvarimo telefon najlakse je to uraditi sa instaliranjem aplikacija.
(Dragan, 09. novembar 2014 09:06)
Druze, sta ce tebi smartphone onda?
Imas 3310 na pijacama za 200 gengi, baterija traje deset dana i vozi Misko!

badjura

pre 9 godina

Felsh kad predjes na lumiu sa 512 rama shvatices sta si dosad pisao,ali neka ima vremena za tebe..Nekima treba duze da skontaju.

Petar

pre 9 godina

"Ovaj main meni izgleda jako ruzno sa ovom belom pozadinom lepse je sad i ikonice su izuzetno ruzne lice mi na one stare ikonice na Samsung modelima pre Androida,treba da uce od iOs-a kako treba da izgleda interfejs." E ako ce od iOS-a da uce...odvratan flat interfejs. Meni je najlepsi novi Sense.

neutralni felsh

pre 9 godina

naravno, ove genijalce sto misle da tamniji wallpaper trosi manje baterije, ne bih ni da komentarisem. samo bih filozifski upitao: da li ce ukljucen digitron da potrosi manje baterije ako ima manje cifara na displeju? eto, tolika je razlika...

p.s. cekajuci displej koji je ujedno gorilla plus solarana celija za punjazu baterijice u fonu. nek makar samo delimicno dopunjuje (primarni je punjac, i bice jos dugo), recimo i 30% dovoljna je vajda. naravno, baterije ugradjene i neizmenjive - sto da telo uredjaja dzabe krcka ili zbog poklopca da deluje nezgrapno? nek napreduje inzenjerija ;)

Nikola

pre 9 godina

Crna boja smanjuje potrosnju samo kod amoled ekrana, i to samo crna, ne cak ni siva. A kad smanjis osvetljenje ekrana, smanjuje se osvetljenje i bele i crne boje. To sto je sad sve svetlo moze da nasteti jedino Samsungu, ali oni svakako mogu da naprave touchwiz ceo crn ako hoce..

Dragan

pre 9 godina

@mihajlo ne zelim nikakvu aplikaciju u telefonu pogotovo ne onu koja zavisi od interneta a zavise skoro sve pa zato ne dolazi u obzir ni skype,viber i slicne aplikacije.Inace su sve aplikacije jedno veliko smece,ako cemo da pokvarimo telefon najlakse je to uraditi sa instaliranjem aplikacija.

iskustvo uci

pre 9 godina

Sve je to lepo i sareno ali sta android ima ozbiljno od programa? Tu jos uvek nema nista specijalno osim RAW formata ali sve zavisi od specifikacije kamere.

Zoran

pre 9 godina

@Ekran je najveći potrošač, više boja, veća potrošnja. Svetlije boje, veća potrošnja.
(Srki, 09. novembar 2014 03:30)

.. slabo se razumeš u ekrane - LCD ima isto pozadinsko osvetljenje bez obzira da li piksel propušta bilo koju kombinaciju plave, crvene i zelene boje.. (pa time i crnu i belu)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Psn, 9. novembar 2014 11:27)

A šta ti misliš, kada smanjuješ svetlo, šta ti u stvari regulišeš? Pa logično, jačinu pozadinskog svetla. Mnogo mi se ti razumeš, misliš da pozadinsko svetlo sija uvek istim intenzitetom? Grdno se varaš.

nix

pre 9 godina

Čuvač baterije koji gasi pozadinske proces, uprošceni interfejs koji je pored tga jako šaren, filtriranje notifikacija su samo neke ideje koje na windows phone-u imamo već duže vreme i super je sto su tako moćne i pametne stvari setili da prepišu.

nexus

pre 9 godina

Nexus 5 Android L preview , sistem zauzima 330mb !
Neverovatno brz i fluidan , mesec dana bez ijednog bug-a, neracunam app koje jos nisu optimizovane za 5.0 ..ART , postoje beta verzije ,koje rade savrseno .
Antutu 38000,mada nebitno.
Uglavnom telefon leti bukvalno .
Najbolji i najmanje zahtevan OS , koji ce leteti i na Galaxy S2 ako dopuste,
pozz

Peca

pre 9 godina

Ovaj main meni izgleda jako ruzno sa ovom belom pozadinom lepse je sad i ikonice su izuzetno ruzne lice mi na one stare ikonice na Samsung modelima pre Androida,treba da uce od iOs-a kako treba da izgleda interfejs.

Srki

pre 9 godina

Optimizovali upotrebu baterije, a posvetlili korisnički interfejs? Ekran je najveći potrošač, više boja, veća potrošnja. Svetlije boje, veća potrošnja. Inače, dizajn je nikakav. Google svuda gura taj minimalistički ravni dizajn, a takav dizajn je očajan. Već je KitKat bio ozbiljno ružan, a ovo je...

DaLanik

pre 9 godina

odvratan, blago receno.... i kakve su to bitne promene kad samo menjaju interfejs? ako ne bude mogucnosti da sve bude CRNO, prelazim na windows. bolje da rese memori menadzment i brzinu nego sto stalno podilaze masama i menjaju interfejs samo zato sto masama stalno nesto mora da se menja jer na sve gledaju kao na modni detalj.

loodak011

pre 9 godina

Ocekujem da lg,samsung,htc,sony polako pocnu da izbacuju uredjaje sa 5gb rama kako bi ispratili sve ovo sto ne sluzi nicemu. A i nije nesto narocito lepo!

Cika

pre 9 godina

Ikonice kao za decu do 3 godine, sareno. Ugledali se na iOS koji je imao prelepe ikonice na iOS6, a onda promenio na uzasne "dugine boje" ikonica (valjda zbog Tim Cook-a). Kladim se da nece moci ni theme da se menjaju, pa da slucajno ne mogu da promene oni kojima se ne svidja.

Dragan

pre 9 godina

@mihajlo ne zelim nikakvu aplikaciju u telefonu pogotovo ne onu koja zavisi od interneta a zavise skoro sve pa zato ne dolazi u obzir ni skype,viber i slicne aplikacije.Inace su sve aplikacije jedno veliko smece,ako cemo da pokvarimo telefon najlakse je to uraditi sa instaliranjem aplikacija.

srb

pre 9 godina

Ne vezano za vest, ima li neke naznake za cenu nexusa6 kod nas? Pusten je u engleskoj za 500funti odnosno 550 za jacu verziju ali zna li neko koliko ce kod nas kostati?

koma

pre 9 godina

kada bude sistemski omoguceno da ja odlucujem cemu aplikacije mogu da pristupe onda to mozemo nazvati novom filozofijom a do tada nista od toga.

Bachi

pre 9 godina

Ajde sad jedno pitanje za vas koji živite za to da pređete na novu verziju Androida... Imam telefon sa 2.3.6 Androidom. Na njemu mi radi Skype, Viber, Email, Whatsapp, Xabber (za gtalk i facebook chat), OpenVPN, VNC, Bs Player, Calendar, Opera Classic browser i da ne nabrajam šta sve i to sve na 512MB RAMa i telefon (Huawei Ascend G300) mi radi besprekorno. Isti takav Huawei sa 4.0 Androidom se raspada, a nisam primetio da bih išta konkretko dobio sa tim.

Dakle, osim što će mi trebati telefon sa minimum 1GB Rama i dual core procesorom, šta je to što bi me nateralo da pređem na noviji Android, jer sve što sada imam i što lepo radi, to će mi isto lepo raditi, ali "samo" ako se otvorim za novi, skuplji telefon sa više memorije i bržim procesorom.

Da li i vi vidite problem oko trčanja ka najnovijim verzijama i koliko je to sve uzaludno, jer ne pričamo o enterprise okruženju, već o fraking mobilnim telefonima koji služe za razgovor, dopisivanje i surf po netu?

seperoperater

pre 9 godina

@koma - Za to postoje aplikacije tipa Permission Manager, za neke mora ROOT.

Inace, jedva cekam kada za koji dan objave image file za Nexus 4 da ga odmah flesujem, ne mogu da cekam OTA.

Petar

pre 9 godina

"Ovaj main meni izgleda jako ruzno sa ovom belom pozadinom lepse je sad i ikonice su izuzetno ruzne lice mi na one stare ikonice na Samsung modelima pre Androida,treba da uce od iOs-a kako treba da izgleda interfejs." E ako ce od iOS-a da uce...odvratan flat interfejs. Meni je najlepsi novi Sense.

iskustvo uci

pre 9 godina

Sve je to lepo i sareno ali sta android ima ozbiljno od programa? Tu jos uvek nema nista specijalno osim RAW formata ali sve zavisi od specifikacije kamere.

Vlada

pre 9 godina

Kod nas generalno ne vole ništa da donose sem Samsunga i nešto malo LG. Pitao sam tipa u radnji kad očekuje nexus 6,a on kaže Motorola se slabo prodaje i neće većina malih radnji da rade sa njima.

Mita

pre 9 godina

5.0 prave za G3 sasvim nepotrebno. G3 masina od telefona,i bez 5.0 ima da radi kao svajcarski sat. Isto tako vazi i za S4,S5. Bolje se posvetite radu da update lolipop bude dostupan i slabijim telefonima,da to bude napravljeno da ukoliko telefon nema dovoljno ram memorije i da ako koci da se napravi da ne bude previse zahtevno i da ne opterecuje ram i procesor,ali je jasno da gledaju samo da uzimaju pare i da prodaju nove telefone.

Tivadar

pre 9 godina

Zbogom custom romovi! Imacu cak i baterijsku lampu u precicama! :))

@koma
Skoro sam siguran da ce se moci podesiti privilegije svake instalirane aplikacije, kao sto su do sada neki romovi imali opciju.

@peca
Prijatelju, vidno si promasio sustinu svega, ne samo ovog clanka.

cvrc

pre 9 godina

@koma
To što ti želiš može samo da naruši rad aplikacije.
Ako recimo viberu zabranis pristup imeniku, kada pokrenes aplikaciju nećeš imati ni jedan kontakt.
Zabranis kameru, nećeš moći da saljes slike. Niko ne pravi aplikaciju da bi spijunirao nekog tamo nebitnog lika, tako da smanji paranoju i uzivaj.

Psn

pre 9 godina

Ekran je najveći potrošač, više boja, veća potrošnja. Svetlije boje, veća potrošnja.
(Srki, 09. novembar 2014 03:30) .. slabo se razumeš u ekrane - LCD ima isto pozadinsko osvetljenje bez obzira da li piksel propušta bilo koju kombinaciju plave, crvene i zelene boje.. (pa time i crnu i belu)

Реалан

pre 9 godina

Све је то супер, али по мом мишљењу нема ту ништа револуционарно што се тиче функционалности, само је интерфејс нашминкан. Исто је и код iOS-a

Petar

pre 9 godina

"kada bude sistemski omoguceno da ja odlucujem cemu aplikacije mogu da pristupe onda to mozemo nazvati novom filozofijom a do tada nista od toga." Ja imam tu opciju na Lenovo tabletu, ima cist vanila kitkat. Opcija se zove "app permision", i tu sam npr. zabranio da facebook pristupa lokaciji. Zabimljivo, stalno izlazi obavestenje da je toj aplikaciji blokiran pristup lokaciji, eto koliko cesto facebook proverava lokaciju (a iskljuceno je u aplikaciji).

neutralni felsh

pre 9 godina

ne znam cemu ovolika frka sa animacijama. iole upucen korisnik sve te animacije prozora i sva ostala vizuelna pokretna sarenila pogasi u startu, ili podesi na minimalni minimum - jos od xp-a na kompu, pa do sadasnjih androida na fonu... sto da jede procesor i gpu, plus brze radi, odnosno brzi je prikaz na ekranu. bez obzira da li je neki top ili neki budzet uredjaj.

p.s. posto vidim da mnogi gundjaju da androidima treba mnogo ram-a i ostalog "jer mnogo brate koce baguju laguju", pitam se da li ljudi kod nas uglavnom nosaju jedan isti prosek model 2 i 3 godine? ok je to, ali zasto se stoga ne odnose prema fonu kao i prema kompu. i tamo na isti hardver periodicno preciste ili cak reinstaliraju sistem, zasto to ne bi i na telefonu? periodicno (2 x godisnje, npr) factory reset i formariranje sd kartice, i sve stima mnogo bolje - valjda se ima 20gb na nekom hdd-u za back up? svaki sistem treba odrzavati, svaki - od auta pa do tehnike sa softverom - jer vremenom se ipak pretrpa sitnim kvarovima i ostalim smetalima.
lako je gundjati "koci mi se telefon jao android ne valja" a zaboraviti da u globalu balkanski vozimo relativno vremesne mashine, a ne taze premijume. sta ja sve radim sa skromnim idol minijem sa 512ram i hladnim dual corom, i sve to vrlo pristojno fercera.
a vidim ovde brojne tehno frajere kojima je sve ispod 2gb obicna igracka? ma daj - znam da pola vas vozi polovnog punta i peugeota, al puna vam usta bmw-a ili bentlija i aston martina ;)

badjura

pre 9 godina

Felsh kad predjes na lumiu sa 512 rama shvatices sta si dosad pisao,ali neka ima vremena za tebe..Nekima treba duze da skontaju.

Zoran

pre 9 godina

@Ekran je najveći potrošač, više boja, veća potrošnja. Svetlije boje, veća potrošnja.
(Srki, 09. novembar 2014 03:30)

.. slabo se razumeš u ekrane - LCD ima isto pozadinsko osvetljenje bez obzira da li piksel propušta bilo koju kombinaciju plave, crvene i zelene boje.. (pa time i crnu i belu)
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Psn, 9. novembar 2014 11:27)

A šta ti misliš, kada smanjuješ svetlo, šta ti u stvari regulišeš? Pa logično, jačinu pozadinskog svetla. Mnogo mi se ti razumeš, misliš da pozadinsko svetlo sija uvek istim intenzitetom? Grdno se varaš.

Petar

pre 9 godina

Au koliko ste neupućeni. Prvo, android sam po sebi leti koliko je brz, problem je kad proizvođači promene dizajn sistemskih aplikacija pa budu teže za memoriju, i još loše optimizuju ram menadžment. Neko reče da androidu treba nekoliko gigabajta ram-a, to nije tačno, moj tablet ima gigabajt i nikad nije štucnuo. Od ne vanila google interfejsa najbolji je novi sense, sony prati u stopu a najlošiji je samsungov. Dalje, neko reče kako šaren interfejs više troši bateriju, to nema veze s vezom. Zapravo, važi kod oled ekrana, gde svaki piksel ima svoje osvetljenje, pa kad dominira crna boja, tu su pikseli neosvetljeni i baterija traje duže (ne mnogo duže). Kod ostalih tipova ekrana, koji su dominantni, osvetljenje radi pa radi...

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Zvuči fenomenalno.... šteta što ću to probati i uveriti se u to za godinu ipo do dve, kada bude u kategoriji uređaja koji su meni dostupni.

Psn

pre 9 godina

Android mi nikada lepši i praktičniji nije bio.
Prava poslastica u svetu tehnologije. Ovih dana se osećam odlično, kao u vreme prelaska na ICS, samo još zadovoljniji.

ps.
I tekst mi se sviđa kako je napisan. Pohvale.

alek

pre 9 godina

Ovde svi sada pricaju da je lizalica ruzna, verovatno zato sto pola njih i nema uredjaj koji ce je dobiti u skorijoj buducnosti, a oni koji ga imaju a kazu to isto, garantujem da ce odmah odraditi update. Vazno je samo da se prica negativno, stara srpska filozofija.

neutralni felsh

pre 9 godina

naravno, ove genijalce sto misle da tamniji wallpaper trosi manje baterije, ne bih ni da komentarisem. samo bih filozifski upitao: da li ce ukljucen digitron da potrosi manje baterije ako ima manje cifara na displeju? eto, tolika je razlika...

p.s. cekajuci displej koji je ujedno gorilla plus solarana celija za punjazu baterijice u fonu. nek makar samo delimicno dopunjuje (primarni je punjac, i bice jos dugo), recimo i 30% dovoljna je vajda. naravno, baterije ugradjene i neizmenjive - sto da telo uredjaja dzabe krcka ili zbog poklopca da deluje nezgrapno? nek napreduje inzenjerija ;)

nexus

pre 9 godina

Nexus 5 Android L preview , sistem zauzima 330mb !
Neverovatno brz i fluidan , mesec dana bez ijednog bug-a, neracunam app koje jos nisu optimizovane za 5.0 ..ART , postoje beta verzije ,koje rade savrseno .
Antutu 38000,mada nebitno.
Uglavnom telefon leti bukvalno .
Najbolji i najmanje zahtevan OS , koji ce leteti i na Galaxy S2 ako dopuste,
pozz

Saša

pre 9 godina

(Michael, 8. novembar 2014 21:42)

Imao je android usb otg, ovo je audio otg, za uređaje koji umesto 3.5mm priključka koriste micro usb

Nikola

pre 9 godina

Crna boja smanjuje potrosnju samo kod amoled ekrana, i to samo crna, ne cak ni siva. A kad smanjis osvetljenje ekrana, smanjuje se osvetljenje i bele i crne boje. To sto je sad sve svetlo moze da nasteti jedino Samsungu, ali oni svakako mogu da naprave touchwiz ceo crn ako hoce..

nix

pre 9 godina

Čuvač baterije koji gasi pozadinske proces, uprošceni interfejs koji je pored tga jako šaren, filtriranje notifikacija su samo neke ideje koje na windows phone-u imamo već duže vreme i super je sto su tako moćne i pametne stvari setili da prepišu.

Mofoka

pre 9 godina

@mihajlo ne zelim nikakvu aplikaciju u telefonu pogotovo ne onu koja zavisi od interneta a zavise skoro sve pa zato ne dolazi u obzir ni skype,viber i slicne aplikacije.Inace su sve aplikacije jedno veliko smece,ako cemo da pokvarimo telefon najlakse je to uraditi sa instaliranjem aplikacija.
(Dragan, 09. novembar 2014 09:06)
Druze, sta ce tebi smartphone onda?
Imas 3310 na pijacama za 200 gengi, baterija traje deset dana i vozi Misko!