Utorak, 21.10.2014.

21:34

Googleov vodič za prelazak sa iOS-a na Android

Izvor: B92

Googleov vodiè za prelazak sa iOS-a na Android IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

jajajajajaj

pre 9 godina

Ovako nije tacno da na IPhone ne mozes kaciti interlnu memoriju. Mozes da kacis pa cak i ceo har disk. Ja kacim svoj ekstermi disk na Iphone. Imas specialni kabal koji mozes naci na Amazonu za externu memoriju. Drugo ne zelim da komentarisem pogodnosti koje mi IPhone daje. Brzina prenosa podataka, slanje mailova i u isto vreme slusanje muzike i transformacije u pdf i sve to neverovatnom brzinom da tlefon ne zabaguje nikada. Neznam da li je neko od vas koristijo portable projektor za I phone ja jesam i na Iphonu i na NOT-U i videcete samo razliku grafike i brzinu reprodukovanja slike. Iphone je cudo a android trka unapred izgubljenu trku.

zmitjkoe

pre 9 godina

Замисли шаљеш мејл некоме и не можеш да закачиш атачмент апликације која није у фајл систему, нпр. псд фајл ако немаш инсталиран фотошоп. Или покушаш да пошаљеш нешто на уређај у локалној мрежи. Или хоћеш да накачиш усб меморију преко отг кабла. Не може на ајфону. Па олупао бих одмах такав телефон.
(Ненад, 23. oktobar 2014 02:39)

A sta radi .psd fajl na telefonu???? PS fajlovi se cuvaju na hard disku i/ili u oblaku. Sa iPhone mozes da posaljes bilo koji fajl, bilo gde da se fajl nalazi, na poslovnom ili kucnom kompjuteru, u iCloudu ili DropBoxu. Sta mislis zasto je iPhone postao poslovni telefon i u potpunosti zamenio BlackBerry koji je pre iPhone bio prirodni izbor poslovnog i ozbiljnog sveta. U lokalnoj WiFi mrezi iPhone je car, pogotovo ako je deo Apple ekosistema, a postoji i aplikacija za vlasnike Android telefona. Tacno je da ne moze da se kaci USB memorija na iPhone jer je to besmisleno. Ti nosis USB stik i kabl da bi fajlove slao telefonom? Pa cemu ti sluzi internet?

kosic

pre 9 godina

vodic sa konja na magarca!!! android ima slobodu al sam vec 3 slupao zbog bagovanja ios me nikad nije izdao pa cu radije biti na ios bez slobode nego da se nerviram

Ненад

pre 9 godina

Ја сам прешао, имао сам ип 5с, затим сам купио нексус 5, додуше није му требало упутство. Препородио сам се, осећај као кад почне школски распуст.

Ненад

pre 9 godina

Замисли шаљеш мејл некоме и не можеш да закачиш атачмент апликације која није у фајл систему, нпр. псд фајл ако немаш инсталиран фотошоп. Или покушаш да пошаљеш нешто на уређај у локалној мрежи. Или хоћеш да накачиш усб меморију преко отг кабла. Не може на ајфону. Па олупао бих одмах такав телефон.

Aleksa

pre 9 godina

Boze mili kakvih lupetanja ovde ima...ovaj jedan nije umeo da posalje sliku iz galerije, ovaj drugi prica da mora muzika da se konvertuje .... A sebe zovu "napredni korisnici Andoida" Pa da nije tuzno bilo bi smesno!

Pi

pre 9 godina

Ramisljam o prelasku, ios je trenutno daleko od savrsenog, osnovne funkcije telefona rade lepo, al ne sluzi mi smartfon samo za to :p videcu kod kolega kako radi sestica, pa odlucujem sta da uzmem :) mada i ja sam mentol toliki da cu na kraju opet uzeti ip iz neke glupe navike

Saša

pre 9 godina

Najbolja stvar koja mi se dogodila je iPhone4S. Odkad ga koristim niti jedna jedina losa stvaar mu se nije dogodila. Sve radi besprekorno, aplikacija imam na tone, bukvalno sve. Stvarno ne razumem zasto bi neko sa besprekornog ios/a presao na nesto prepuno reklama i bagova? Mazohizam mozda?

Samo iOS.

pre 9 godina

Ne da ne verujem onima koji su koristili oba sistema pa preferiraju Android. Nego ne verujem ni onima koji koriste oba sistema pa kazu da su oba dobra.
Onaj ko je zaista probao iOS, zauvek ce mu ostati veran i zauvek ce biti odusevljen njime. Sa iOS nema napred nazad.

milan

pre 9 godina

Imam IPhone 4 i HTC One SV.HTC ne ispuštam iz ruke, jer s' njim imam mnoštvo mogućnosti, brzinu, kvalitet, a sa Iphone-om se osećam sputano i ograničeno u svemu i nakon "jailbreak-a".

Nemanja C

pre 9 godina

Necko: Dalje, ja sam na Xperiji Arc dve kartice morao da bekapujem i reformatiram pošto je nasumično odbila da ih učitava (i ako su u laptopu radile bez problema). Kada sam usled nedostatka mesta na njoj prebacivao aplikacije na SD karticu, ceo sistem je počeo sporije da radi. Naravno bilo bi lepo kada u Apple-u ne bi bili toliko pohlepni i kada bi omogućili tu SD karticu, ali ti samo navodim primer da se u mom slučaju nisam sa njom baš usrećio.

To je valjda i suština razlike između Androida i iPhone. Sloboda. U Androidu je imaš, na iOS-u je prilično ograničena. Android ima veću gamu proizvoda, SD kartice, više mogućnosti promene izgleda i funkcionalnosti interfejsa, itd. Sa druge strane iPhone jednostavno radi.

Na svakome je da bira šta mu više odgovara. Ja sam doživeo da mi telefon nasumično odbija da učita SD kartice, da aplikacije učestalo pucaju (ajd neke složenije, nego mi je pucao i imenik) i znatno sporije rade nego kada je telefon bio nov, da proizvođač prestane da podržava telefon manje od 2 godine pošto sam ga kupio, pri čemu su update-i onako prilično kasnili, i toga mi je jednostavno dosta. Posle godinu dana ajfon se mnogo bolje drži, mnogo je manje "ostario" od android telefona posle istog vremena i to uz mnogo manje održavanja (par OTA apdejta u poređenju sa više flešovanja roma, više formatiranja SD kartice, prebacivanjem aplikacija na SD karticu i nazad, brisanjem svih aplikacija koje ne koristim svakodnevno, itd).

Nemanja C

pre 9 godina

Necko: Ili nikada nisi koristio iPhone, ili si ga uzeo u ruke sa predrasudom da je to ograničeno i nisi ni pokušao da provališ kako se šta radi u njemu nego odmah došao do ishitrenog zaključka da ne valja. Iz galerije i iz skoro svake aplikacije se stvari šalju drugima izuzetno lako - air dropom. Znači kada otvoriš sliku u galeriji pritisneš ikonicu u donjem levom uglu koja izgleda kao pravougaonik iz kojeg izleće strelica. To te vodi u Air-Drop meni, koji ti nudi da sliku pošalješ mejlom, mms-om, okačiš na fejs, tviter ili flickr, da je postaviš za pozadinu ili dodeliš nekom kontaktu kao profilnu.

Hardversko back dugme nema iPhone a bogami ni mnogi moderni androidi. Kod Androida softverski back uvek na istom mestu (dole) i uvek izgleda isto, dok u iOS-u softversko back dugme svaka aplikacija implementira gde želi, najčešće u gornjoj traci. Tako recimo program za pregled slika nema "back" dugme, već na svakom nivou pregleda ima dugme koje te vodi na viši nivo i lepo piše šta je sledeće a ne samo "back". Kada dođeš do osnovnog menija nema dugmeta koji gasi aplikaciju već jednostavno pritisneš hardversko home dugme pošto back dugme radi istu stvar nema potrebe za njim.

SaleSale

pre 9 godina

Ljudi svaki sistem ima svoje prednosti i mane. Zavisi kome je sta potrebno. Za moju zenu savrsen je IOS i uzela je novu sesticu. Ja volim da sve probam i poredim i trenutno imam WIN sistem. Ne svidja mi se nikako sto azuriraju aplikacije svako 3 mjeseca(kod nje vajber ekstra naprimer)! Inace je sistem super, veoma brz i stabilan i zadovoljan sam. Andorid je super i mogucnosti su odlicne, ali i meni je dosadilo ciscenje, brisanje i kocenje. Sledeci je i meni sestica ili neksus 6, jer sve manje telefon koristim za neko igranje i zezancije. Vise za opste potrebe. A ios radi stabilno i odlican je ap stor. Radi i sa kromecast sto je odlicno. Inace win kompjuter nikada necu promjeniti. Jedino ako neko moze da navede zasto? Pozdrav svima! I ne budite ovce, ne branite ni jedne! Svi hoce da uzmu pare!

the One

pre 9 godina

applovci,android baguje na telefonima od 100 eura...uporedjujte flagsipove sa iphonom...znas kad ce android da zabaguje na moj one m8!?!?!?! nikad pa ni tad....svaki sistem ima prednosti i mane...moj licni izbor je android...

Aleksa

pre 9 godina

Mogu samo jedno zapazanje ? Kad se pljuje iPhone, argument je da je Android za NAPREDNE korisnike. Kad se pljuje iTunes, argument je da je previse KOMPLIKOVAN.. pa sad , Androidasi, jel hocete prosto ili komplikovano ? Istina je , naravno , negde izmedju. 90% komentara je iracionalna mrznja prema Apple-u, kao, fensi dizajn (bolje je - nikakav dizajn) , decije ikone na iOS (bolje su - svaka ikona drugacija , a sve ruzne) i famozni widgeti i Cyanogen. Pa da valja Android, ne bi neko napravio Cyanogen da pokusa da ga popravi. Widgeti su ti ko ukrasi - ispada da je Android kitnjastiji od iOS-a.. Znaci , vidi se iz aviona da niste koristili iOS ni 5 minuta, a mrzite ga zbog Jece, Seke, one kakosezove Stanije ... pa i ja mrzim sponzoruse i bizmismene , ali ne mrzim iOS zbog toga. Ajde , braco , oladite malo, ja Vam zelim puno srece i da Vas KitKat i JellyBean i Lollipop dobro sluzi. (inace koristim svakodnevno oba sistema)

Žile

pre 9 godina

Buahahahahahaha odavno se ne ismejah kao sada, šta kažeš sa iOS-a na Android.... Buahahahahahah
(Naky, 22. oktobar 2014 07:02)
Zašto se kliberiš?Ja sam nakon dugo godina prešao sa iOS na (OPO)CM11 i nema više nazad.

bekker

pre 9 godina

evo ja sam jedan od onih idiota koji će možda uskoro da pređu posle 6 godina sa iOS na Android i reći ću i zašto: sasvim pristojan android telefon može da se kupi za 200-300 evra (primer sony xperia T3 ili nešto iz Z serije) dok iPhone ispod 500 evra ne može da se kupi. a ja ipak ne bih da dam jednu mesečnu platu za telefon koji mi sutra može ispasti iz džepa, može neko da mi ukrade, itd.. jednom sam imao tu ludu sreću da za 200 evra kupim tada aktuelni iPhone, naravno "skinut sa mreže" (što je u Srbiji od prilike sinonim za "kradeno" ali ajde) koji je bio kao nov, baterija i dan danas drži najmanje 2 dana! čekam da se pojavi iPhone6 u Srbiji pa da vidim koja će biti cena ali kontam da će moći kupiti samo uz paket "prenesi bubreg".. obožavam Apple, ne samo telefone već koristim i iPad, MacBook Air, itd, ali jednostavno mislim da dok za vrhunski laptop koji će me služiti 5-10 godina nije puno dati 1000 evra, za jedan telefon dati 500-600 je idiotizam, pa makar to bio i najbolji telefon na svetu. a da kupim neki 4s za 300 evra - toliko košta trenutno na primer u Mađarskoj, sim FREE, bez pretplate - pa da mi za godinu dana Apple onemogući skidanje aplikacija iz iTunes store-a jer nemam odgovarajući iOS (što mi je i trenutno slučaj a ne mogu da ga apgrejdujem jer se onda telefon tako uspori da postaje praktično neupotrebljiv), e pa neću. još jednom kažem, obožavam Aplle ali se slažem sa većinom koja kaže da posle odlaska Džobsa to više nije to...

Tivadar

pre 9 godina

Neki Adam Outler na YouTube kanalu "xda-developers" govori o eventualnim razlozima zašto bi neko zeleo da predje sa iOS-a na Android. Vredi pogledati.

Nemanja

pre 9 godina

@Necko, "Ej, da ja ne mogu fotku da posaljem direktno iz galerije..." Evo vec se ovde vidi da nisi prosao pored iPhona. Ili imas problem posto se fotografije iz "Galerije" dele sa dva pokreta prsta, bukvalno.
Eeee, kakvi su ljudi i cime se sve sluze...

Toplica

pre 9 godina

Zivim u Svedsku i koristim oba sistema. (Imam iphone 5s i Samsung S5) 99% ono sto mi treba radim preko Samsunga, a Iphone koristim samo da se hvalim ko i svi ostali koji ga imaju:)

Henry1989

pre 9 godina

Vidim da su mnogi protiv koriscenja iphona, i ja sam bio ali kad sam dobio na poklon mogu reci samo suprotno od onog sto sam mislio. Jednostavno najbolji, pricajte sta god hocete!

Tech Guy

pre 9 godina

Dobio iphone 5s od firme. Eno ga trune u fioci. Koristim svog Nexusa za posao pošto mi rešava 90% poslovnih potreba a sa tim aplovim đubretom ne može ništa ozbiljno da se uradi.

UX rules

pre 9 godina

Koristio sam Drndoid, a sad koristim iOS i WP. To je kao da posle Lade (Android) sedneš u Mečku (iOS) ili Tojotu (WP). Mislim, ono prvo (Lada) se može nazvati automobilom i sigurno je bolji da ga odvezeš do sela po tucaniku i utovariš prase, nego ova dva. Takođe, bolji je s toga što ga možeš sam održavati kod kuma Mileta u dvorištu, ali to je otprilike to.

android je ipak bolji

pre 9 godina

ja sam presao sa ios-a na android i bez googla i to je najbolji potez koji sam uradio kad je rec o izboru mobilnog telefona. nema vise cuvenog iphon-ovog zatvora, mogu da promenim bateriju, normalno skidam aplikacije sa neta. a da ne pricam koliko je tzv."kvalitet" iphona prenaduvan

niggor

pre 9 godina

@ Sasa M - Neda, ne dovrsene, Displayu, nepobedljiv, sta je tuje, nemogu, svate. Nigde tačke, rečenice, gramatike. Ako već želiš da blatiš, radi to kako treba, ovako tvoji komentari nemaju težinu, služe za ismevanje. Jasna je tvoja isfrustriranost tekstom. Tvoja i svih Apple fanova. Zar nije različitost ta koja ljude čini bogatijim? Jedni vole jedno, drugi vole nešto drugo, svako prema svojim željama. Nema potrebe blatiti drugog.

bzv

pre 9 godina

O cemu pricamo kada je jedini nacin da prebacis muziku preko iTunes-a i to mora da bude u Apple ekstenziji (jer zivot izvan Apple-a ne postoji) pa muziku prvo treba konvertovati pa zatim prebacivati putem iTunesa. iOS dodatno komplikuje krajnje jednostavne stvari radi neke 'estetike' ali su time sami sebs ujeli za pozadinu. Ne samo da nije toliko jednostavan za upotrebu kao sto Apple tvrdi nego nije ni u toku sa vremenom, nove hardverske kao i siftverske funkcije novog iPhonea zvuce smesno kada se uzme u obzir da za konkurentnom platformom kaskaju dve godine. To da Android telefoni cesto imaju raznih problema stoji, ja se prvi zalim na moj, ali to je zato sto ne mogu da priustim opasan telefon koji kosta kao jedan bubreg. Naravno da softver koji je predvidjen za najnoviji Nexus nece glatko raditi na Alkatelu od 200 evra. I ono sto zadaje dodatne muke je sto svaki proizvodjac dodatno tweak-uje softver i samim tim ga sakati, a u mom slucaju stave skorasnji softver na slabe komponente. Naravno da nece raditi kako treba, a ako nekom iPhone stvarno laguje onda neka digne Apple store u vazduh jer dati skoro 1000$ na telefon koji ne funkcionise kako treba...

Pero

pre 9 godina

Treba detaljno upusvo posto korisnici IOS uglavnom nemaju pojma nista o tehnici pa zato i koriste IOS koji je zatvoren, imas samo osnovne opcije koje Apple odluci da ti treba i nista vise.

daily show

pre 9 godina

za sve vas koji se zgrazavaju androida i tvrde da ga nikad nece koristiti - hteli ili ne, imate i imacete u buducnosti android svuda oko vas. u kolima, u pametnim kucama, u televizorima, u friziderima i sporetima...
android je platforma prilagodljiva najraznovrsnijim potrebama i hardverima i zato ima buducnost. nije pravljen samo za telefon, i to za telefone i tablete jednog jedinog proizvodjaca, na striktno definisanom hardveru.

asd

pre 9 godina

samo da dodam da hocu da kupim telefon, dodatne kupovine tipa, daj koji dinar za ovu ili onu aplikaciju me ne zanimaju i ako moze to sve da radi bez nekih hakovanja, dekodiranja, rutovanja i bacanja magija. narodski receno, da radi kako treba, bez da me za*ebava
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (androidko, 21. oktobar 2014 22:47)


Prijatelju, zaboravio si da dodaš da treba tebe da plate što koristiš aplikacije.

lol

pre 9 godina

Meni Iphone (IOS) radi savrseno, a vama vas Android?.. Budite iskreni, ne radi, koci, stucka ima lag, i povremeno imate blokadu ekrana. Uz to vec posle tri meseca osecate bezpovratno usporavanje sistema a bez Clean master-a koji non stop mora da vam cisti memoriju od svakakvih sitnica nikad nemate memorije.

Sasa M

pre 9 godina

@durantula Aplikacije na iphone 6 dobijaju update svaki dan. skoro sve bitne Aplikacije su dobili update na iPhone 6, nemoj da lupas korisim iphone 6. Apple nikad nebi prepustio tako nesto imas i posebno samo za iPhone 6 i + aplikacije u Apple Store.

miki

pre 9 godina

Nakon 4.4 ja odustajem od androida. Android je linux a ja više ne mogu da mauntujem telefon na moj redhat linux i prebacujem podatke. Povezivanje je bilo moj najjači adut za android. Sledeći je win telefon.

dzo

pre 9 godina

A ja ne znam nikog ko je presao sa androida na Ios(sem ako nije neko kinez od 50 eura)..Uzmem od druga iphone i smorim se posle 30 sekundi...svaki na svetu isti ..iste ikone,isto sve i to je to.
Pa tek su u Iosu 8 dobili da mogu da imaju druge tastature sem fabricke,tek su sad dobili widgete(i to neke iz kamenog doba ..jos svetlosnim godinama daleko od androida) ,tek sad dobili multitasking (ali jos uvek ne pravi kao na androidu) ..sve sto android imao od pocetka..
A da dostignu Cunagen Mode 11 koji guram na svim telefonima i tabletu mozda u IOSu 135

Cpt. Obvious

pre 9 godina

(obrazovaniji i mladji, 21. oktobar 2014 22:46)

"Obrazovani i mladji" je cesto paradoks, kontradikcija, ali i "ego-fueled" miskoncepcija.

coolwhip

pre 9 godina

(androidko, 21. oktobar 2014 22:47)

Ne znam koji android kosritis kada ne koristis aplikaciju b92. Ako ti nije problem da das neki dinar za aplikacije, onda lepo kupi PRO/premium pa nece biti reklama. Ceo tvoj komentar je klimav jer ili se pravis da ne znas da to postoji ili stvarno ne znas. E, za takve ljude je pisan vodic. Mozda bi stvarno trebalo da procitas. Ako zelis nesto besplatno, ti ljudi moraju da zarade nekako, pa uglavnom od reklama i najcesce sve te free aplikacije imaju i pro verzije koje upravo skidaju reklame. Na ovim ostalim platformama takodje sve ozbiljnije apps moras platiti.

Bard

pre 9 godina

@SasaM Opismeni se. Ili ti je samo tastature loša?

Ne znam šta drugi koriste, ali meni Android radi kao sat 2 do 2,5 dana sa jednim punjenjem. Ko ne veruje, imam screenshot ako zatreba.

A ovo je fin vodič je ipak objašnjava krajnjim korisnicima i razlike u platformama i kako ih premostiti.

Nebojša

pre 9 godina

A kažete androidasi troluju a sta reći za ovu vest banda sa ios-a i wp-a se skupila da brane svoj sistem i da pljuju. android svih stotinak korisnika applea i majkrosofta što ih ima u Srbiji ali uzalud vam je to android je jedini sistem koji ima rast dok ova druga dva padaju to je realnost pa vi vidite ko prelazi sa kog sistema na koji sistem smešni ste i jedni i drugi možete samo da sanjate funkcije androida na svojim igračkama možda nešto od toga i vidite za koju godinu negde u jedanaestoj dvanaestoj verziji sistema za decu kitkat vas je načeo a lolipop će vas sahraniti ja inače ne mrzim apple i majkrosoft ali posle čitanja ovih gluposti što ste napisali radovacu se svakom procentu na dole koji budu ostvarili u bližoj budućnosti pogotovo ios pošto wp ni nemoze mnogo gore od 2% koje ima.

jadibeda

pre 9 godina

Promašen marketinški potez koji im se može vratiti kao bumerang. Android je u svetu popularan iz dva razloga, prvo zbog velikog broja jeftinih modela telefona i većina takvih ionako (zbog cene) neće prelaziti na iphone (iOS). Drugo zbog izbora telefona sa velikim ekranima što do pre mesec dana iphone nije imao u ponudi. Sada velika većina korisnika koji su do skora koristili Android zbog velikih ekrana uveliko prelaze na iPhone 6/6+. Sa druge strane, onima koji su već korisnici iphone-a ne pada na pamet da prelaze na Android telefone.

Necko

pre 9 godina

Ja sam preso sa Androida na iOS tako sto sam uzeo iPhone 6 Plus. Kada sam posle dva dana video koliko je to ogranicen sistem u odnosu na Android, bacio sam telefon u oglase. Ej, da ja ne mogu fotku da posaljem direktno iz galerije nego trebam da se vracam na pocetnu stranicu, da trazm program kojim bi poslao fotku, pokrenem ga, pa me tek onda on vraca u galeriju da ponovo biram sliku koju bih poslao. Nema back dugme, gasi procese u pozadini, tabovi u internet pretrazivacu se svaki put ponovo ucitavaju, nista ne mogu da uradim bez iTunes-a, nema slot za SD karticu, notifikacije uzasne u odnosu na Android, multitasking skoro da ne postoji, o multiwindows-u da ne pricam, NFC ogranicen samo na Apple Pay, wifi baguje itd. Moj, skoro dve godine stari S4 je avion za iPhone 6. Sad cekam Nexus 6.

Odlomak iz lektire...

pre 9 godina

Zena ima iOS,ja koristim WP i nikada u zivotu nebi se vratili na krs od androida. WP i iOS su svetlosnu godinu ispred androida.
(mininova, 21. oktobar 2014 22:36)

Još da si nam ostavio podatak koje to flagship aparate ste koristili možda bi bili još ubedljiviji... a i bilo bi zanimljivo čuti koje svetlosno godinama udaljene funkcije koristite, da ne posumnjamo u vas kao advance korisnike.

Alex

pre 9 godina

Trebao bi Apple da razmisli da stavi Android na iPhone. Bilo bi interesantno ok hardver, fino dizajniran i sa normalnim OS. Isto kao i ovi Mac racunari i laptopvi. Rado bih posedovao jedan, ali odmah bih instalirao Windows. Kod drugara cesto imam tu nepriliku da moram da koristim Apple-ov OS (nije Yosemite, nego pre njega Lyon ili Leopard) i ziv se preznojim dok nesto jednostavno odradim na racunaru.

xim

pre 9 godina

Ja iskreno ne znam za primer prelaska sa iOS-a na Andorid. Za prelazak sa Androida na iOS znam u nekoliko slucajeva gde su svi novi iOS korisnici odusevljeni... Kada bi Apple pozajmljivao uredjaje na nedelju dana, besplatno, da ih koriste Andorid korisnici, dobio bi potom 99% trzista smartfona. :)

wp odmetnik

pre 9 godina

@androidko aplikacije na windows phone-u nisu toliko dobre kao na rivalskim platformama. Mnogih popularnih aplikacija jos nema a ove koje su tu nemaju dosta funkcija kojih ima na aplikacijama za ios/android. Jedino sto je interfejs zaista drugaciji, meni licno prelep, ali se dugo nije menjao i izgleda da i nema mnogo opcija da se osvezi/redizajnira.
A sto se teme tice, da imam sada iPhone nikada sa istog ne bih presao na android.
Sent from my Windows Phone

Roki

pre 9 godina

Svako imalo pametan moze da radi u oba za 2 minuta bukvalno. W8.1 je drugaciji I tu treba malo pomoci ovo ostalo je smesno, jos da napisu zeleno za uspostavljanje veze i ostalo. A za iOS evo jos 10 dana i krece iPhone tako rekose svi.

djordjevic

pre 9 godina

Volim ove sto se kunu da nikada ne bi presli ko da je u pitanju promena pola...Ionako telefone 99% populacije koristi za facebook, slikanje, e-mail, bla, bla, bla. Pa vam kao problem da predjete, vezali ste se za operativne sisteme...jako ste mudri.

Aj paljba, ko nije u stanju da promeni programski jezik ne pripada 21. veku a kamoli smesni mobilni operativni sistem.

Ja licno vise gotivim android jer mi je ovaj iOS kao i apple telefoni nekako...pih, pa ko za mladju kategoriju tinejdzerki. Ali da se sad kunem u android ili slicne gluposti, svasta.

Iscelitelj

pre 9 godina

Android nije za mutave, tako da se korisnicima Banana-OSa ne preporucuje prelazak na Android koji je hiljadu godina ispred budjavog Banana-OSa...

poccolocco

pre 9 godina

@Mladenke

Da, postoje. Ja sam korisnik telefona sa Android OS vec dugi niz godina, ali postujem Apple, iPhone i IOS iz brojnih razloga. Moj drugar je imao LG L9 i dobio na poklon iPhone. Pitao me za savet i ja ga nagovorih da proba jer stvarno jeste dobar i ima svoje prednosti. Tako je prodao svoj LG i presao na IOS. Sada, par meseci kasnije, upucao bi me sto sam ga nagovorio na to. Razlozi su nebitni. Uglavnom postoje. Napominjem da nije geek vec covek koga tehnika ne zanima previse. Vraca se na Android.

дурантула окц

pre 9 godina

@sasa m, nemaš ti pojma, nisi ni video iPhone 6+. Pogledaj sta pricaju tech-review-eri ili kako da ih nazovem, i oni kažu da na 6+ aplikacije izgledaju samo razvuceno sa 6 i neprilagodjeno

androidko

pre 9 godina

e ovako, vec dugo koristim android, a ono sto me zanima je sta dalje? android ima lepe aplikacije, ali su otrovane reklamama i hiljadama ovakvih i onakvih kopija jedne iste stvari, pa me zanima kako to sve izgleda na nekoj nokiji sa windowsom ili na nekom iphoneu sa nekim od tih njihovih osova na koji vec rade. samo da dodam da hocu da kupim telefon, dodatne kupovine tipa, daj koji dinar za ovu ili onu aplikaciju me ne zanimaju i ako moze to sve da radi bez nekih hakovanja, dekodiranja, rutovanja i bacanja magija. narodski receno, da radi kako treba, bez da me za*ebava

Sasa M

pre 9 godina

Neda Bog da predjem na Android koliko se trudili da ga prave dobro opet ce biti isto Lag, Reset ne dovrsene aplikacije ja skoro nisam video da neka aplikacija na Google Play Store pravljena samo za tu rezoluciju ekrana u full rezoluziciji da lici na nesto, te Aplikacije a ne ko da si testo za pite razvuko po njima, kao primer na iphone 6+ Aplikacije na iPhone 6+ izgledaju bas onako kako dolikuje velikim Displayu.u tome je apple nepobedljiv. Mada znam da cu dobiti minuse al ajd sta je tuje, neki ljudi nemogu jednostavno i nece da svate neke cinjenice.

Odlicno

pre 9 godina

Odlican potez i jednih i drugih. Ovo je dokaz da je potrebna konkurencija jer na taj nacin olaksavaju korisnicima koriscenje i unapredjuju sebe.

Mladenke

pre 9 godina

Zar postoje ljudi koji sa iOS-a prelaze na Android? Znam dosta primera ljudi koji su presli sa Androida na iOS-a ali obrunto iskreno jos nisam cuo!

androidko

pre 9 godina

e ovako, vec dugo koristim android, a ono sto me zanima je sta dalje? android ima lepe aplikacije, ali su otrovane reklamama i hiljadama ovakvih i onakvih kopija jedne iste stvari, pa me zanima kako to sve izgleda na nekoj nokiji sa windowsom ili na nekom iphoneu sa nekim od tih njihovih osova na koji vec rade. samo da dodam da hocu da kupim telefon, dodatne kupovine tipa, daj koji dinar za ovu ili onu aplikaciju me ne zanimaju i ako moze to sve da radi bez nekih hakovanja, dekodiranja, rutovanja i bacanja magija. narodski receno, da radi kako treba, bez da me za*ebava

Odlicno

pre 9 godina

Odlican potez i jednih i drugih. Ovo je dokaz da je potrebna konkurencija jer na taj nacin olaksavaju korisnicima koriscenje i unapredjuju sebe.

Mladenke

pre 9 godina

Zar postoje ljudi koji sa iOS-a prelaze na Android? Znam dosta primera ljudi koji su presli sa Androida na iOS-a ali obrunto iskreno jos nisam cuo!

djordjevic

pre 9 godina

Volim ove sto se kunu da nikada ne bi presli ko da je u pitanju promena pola...Ionako telefone 99% populacije koristi za facebook, slikanje, e-mail, bla, bla, bla. Pa vam kao problem da predjete, vezali ste se za operativne sisteme...jako ste mudri.

Aj paljba, ko nije u stanju da promeni programski jezik ne pripada 21. veku a kamoli smesni mobilni operativni sistem.

Ja licno vise gotivim android jer mi je ovaj iOS kao i apple telefoni nekako...pih, pa ko za mladju kategoriju tinejdzerki. Ali da se sad kunem u android ili slicne gluposti, svasta.

Sasa M

pre 9 godina

Neda Bog da predjem na Android koliko se trudili da ga prave dobro opet ce biti isto Lag, Reset ne dovrsene aplikacije ja skoro nisam video da neka aplikacija na Google Play Store pravljena samo za tu rezoluciju ekrana u full rezoluziciji da lici na nesto, te Aplikacije a ne ko da si testo za pite razvuko po njima, kao primer na iphone 6+ Aplikacije na iPhone 6+ izgledaju bas onako kako dolikuje velikim Displayu.u tome je apple nepobedljiv. Mada znam da cu dobiti minuse al ajd sta je tuje, neki ljudi nemogu jednostavno i nece da svate neke cinjenice.

poccolocco

pre 9 godina

@Mladenke

Da, postoje. Ja sam korisnik telefona sa Android OS vec dugi niz godina, ali postujem Apple, iPhone i IOS iz brojnih razloga. Moj drugar je imao LG L9 i dobio na poklon iPhone. Pitao me za savet i ja ga nagovorih da proba jer stvarno jeste dobar i ima svoje prednosti. Tako je prodao svoj LG i presao na IOS. Sada, par meseci kasnije, upucao bi me sto sam ga nagovorio na to. Razlozi su nebitni. Uglavnom postoje. Napominjem da nije geek vec covek koga tehnika ne zanima previse. Vraca se na Android.

Necko

pre 9 godina

Ja sam preso sa Androida na iOS tako sto sam uzeo iPhone 6 Plus. Kada sam posle dva dana video koliko je to ogranicen sistem u odnosu na Android, bacio sam telefon u oglase. Ej, da ja ne mogu fotku da posaljem direktno iz galerije nego trebam da se vracam na pocetnu stranicu, da trazm program kojim bi poslao fotku, pokrenem ga, pa me tek onda on vraca u galeriju da ponovo biram sliku koju bih poslao. Nema back dugme, gasi procese u pozadini, tabovi u internet pretrazivacu se svaki put ponovo ucitavaju, nista ne mogu da uradim bez iTunes-a, nema slot za SD karticu, notifikacije uzasne u odnosu na Android, multitasking skoro da ne postoji, o multiwindows-u da ne pricam, NFC ogranicen samo na Apple Pay, wifi baguje itd. Moj, skoro dve godine stari S4 je avion za iPhone 6. Sad cekam Nexus 6.

daily show

pre 9 godina

za sve vas koji se zgrazavaju androida i tvrde da ga nikad nece koristiti - hteli ili ne, imate i imacete u buducnosti android svuda oko vas. u kolima, u pametnim kucama, u televizorima, u friziderima i sporetima...
android je platforma prilagodljiva najraznovrsnijim potrebama i hardverima i zato ima buducnost. nije pravljen samo za telefon, i to za telefone i tablete jednog jedinog proizvodjaca, na striktno definisanom hardveru.

asd

pre 9 godina

samo da dodam da hocu da kupim telefon, dodatne kupovine tipa, daj koji dinar za ovu ili onu aplikaciju me ne zanimaju i ako moze to sve da radi bez nekih hakovanja, dekodiranja, rutovanja i bacanja magija. narodski receno, da radi kako treba, bez da me za*ebava
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (androidko, 21. oktobar 2014 22:47)


Prijatelju, zaboravio si da dodaš da treba tebe da plate što koristiš aplikacije.

Iscelitelj

pre 9 godina

Android nije za mutave, tako da se korisnicima Banana-OSa ne preporucuje prelazak na Android koji je hiljadu godina ispred budjavog Banana-OSa...

dzo

pre 9 godina

A ja ne znam nikog ko je presao sa androida na Ios(sem ako nije neko kinez od 50 eura)..Uzmem od druga iphone i smorim se posle 30 sekundi...svaki na svetu isti ..iste ikone,isto sve i to je to.
Pa tek su u Iosu 8 dobili da mogu da imaju druge tastature sem fabricke,tek su sad dobili widgete(i to neke iz kamenog doba ..jos svetlosnim godinama daleko od androida) ,tek sad dobili multitasking (ali jos uvek ne pravi kao na androidu) ..sve sto android imao od pocetka..
A da dostignu Cunagen Mode 11 koji guram na svim telefonima i tabletu mozda u IOSu 135

Roki

pre 9 godina

Svako imalo pametan moze da radi u oba za 2 minuta bukvalno. W8.1 je drugaciji I tu treba malo pomoci ovo ostalo je smesno, jos da napisu zeleno za uspostavljanje veze i ostalo. A za iOS evo jos 10 dana i krece iPhone tako rekose svi.

bekker

pre 9 godina

evo ja sam jedan od onih idiota koji će možda uskoro da pređu posle 6 godina sa iOS na Android i reći ću i zašto: sasvim pristojan android telefon može da se kupi za 200-300 evra (primer sony xperia T3 ili nešto iz Z serije) dok iPhone ispod 500 evra ne može da se kupi. a ja ipak ne bih da dam jednu mesečnu platu za telefon koji mi sutra može ispasti iz džepa, može neko da mi ukrade, itd.. jednom sam imao tu ludu sreću da za 200 evra kupim tada aktuelni iPhone, naravno "skinut sa mreže" (što je u Srbiji od prilike sinonim za "kradeno" ali ajde) koji je bio kao nov, baterija i dan danas drži najmanje 2 dana! čekam da se pojavi iPhone6 u Srbiji pa da vidim koja će biti cena ali kontam da će moći kupiti samo uz paket "prenesi bubreg".. obožavam Apple, ne samo telefone već koristim i iPad, MacBook Air, itd, ali jednostavno mislim da dok za vrhunski laptop koji će me služiti 5-10 godina nije puno dati 1000 evra, za jedan telefon dati 500-600 je idiotizam, pa makar to bio i najbolji telefon na svetu. a da kupim neki 4s za 300 evra - toliko košta trenutno na primer u Mađarskoj, sim FREE, bez pretplate - pa da mi za godinu dana Apple onemogući skidanje aplikacija iz iTunes store-a jer nemam odgovarajući iOS (što mi je i trenutno slučaj a ne mogu da ga apgrejdujem jer se onda telefon tako uspori da postaje praktično neupotrebljiv), e pa neću. još jednom kažem, obožavam Aplle ali se slažem sa većinom koja kaže da posle odlaska Džobsa to više nije to...

Odlomak iz lektire...

pre 9 godina

Zena ima iOS,ja koristim WP i nikada u zivotu nebi se vratili na krs od androida. WP i iOS su svetlosnu godinu ispred androida.
(mininova, 21. oktobar 2014 22:36)

Još da si nam ostavio podatak koje to flagship aparate ste koristili možda bi bili još ubedljiviji... a i bilo bi zanimljivo čuti koje svetlosno godinama udaljene funkcije koristite, da ne posumnjamo u vas kao advance korisnike.

Pero

pre 9 godina

Treba detaljno upusvo posto korisnici IOS uglavnom nemaju pojma nista o tehnici pa zato i koriste IOS koji je zatvoren, imas samo osnovne opcije koje Apple odluci da ti treba i nista vise.

дурантула окц

pre 9 godina

@sasa m, nemaš ti pojma, nisi ni video iPhone 6+. Pogledaj sta pricaju tech-review-eri ili kako da ih nazovem, i oni kažu da na 6+ aplikacije izgledaju samo razvuceno sa 6 i neprilagodjeno

Žile

pre 9 godina

Buahahahahahaha odavno se ne ismejah kao sada, šta kažeš sa iOS-a na Android.... Buahahahahahah
(Naky, 22. oktobar 2014 07:02)
Zašto se kliberiš?Ja sam nakon dugo godina prešao sa iOS na (OPO)CM11 i nema više nazad.

Toplica

pre 9 godina

Zivim u Svedsku i koristim oba sistema. (Imam iphone 5s i Samsung S5) 99% ono sto mi treba radim preko Samsunga, a Iphone koristim samo da se hvalim ko i svi ostali koji ga imaju:)

bzv

pre 9 godina

O cemu pricamo kada je jedini nacin da prebacis muziku preko iTunes-a i to mora da bude u Apple ekstenziji (jer zivot izvan Apple-a ne postoji) pa muziku prvo treba konvertovati pa zatim prebacivati putem iTunesa. iOS dodatno komplikuje krajnje jednostavne stvari radi neke 'estetike' ali su time sami sebs ujeli za pozadinu. Ne samo da nije toliko jednostavan za upotrebu kao sto Apple tvrdi nego nije ni u toku sa vremenom, nove hardverske kao i siftverske funkcije novog iPhonea zvuce smesno kada se uzme u obzir da za konkurentnom platformom kaskaju dve godine. To da Android telefoni cesto imaju raznih problema stoji, ja se prvi zalim na moj, ali to je zato sto ne mogu da priustim opasan telefon koji kosta kao jedan bubreg. Naravno da softver koji je predvidjen za najnoviji Nexus nece glatko raditi na Alkatelu od 200 evra. I ono sto zadaje dodatne muke je sto svaki proizvodjac dodatno tweak-uje softver i samim tim ga sakati, a u mom slucaju stave skorasnji softver na slabe komponente. Naravno da nece raditi kako treba, a ako nekom iPhone stvarno laguje onda neka digne Apple store u vazduh jer dati skoro 1000$ na telefon koji ne funkcionise kako treba...

Samo iOS.

pre 9 godina

Ne da ne verujem onima koji su koristili oba sistema pa preferiraju Android. Nego ne verujem ni onima koji koriste oba sistema pa kazu da su oba dobra.
Onaj ko je zaista probao iOS, zauvek ce mu ostati veran i zauvek ce biti odusevljen njime. Sa iOS nema napred nazad.

lol

pre 9 godina

Meni Iphone (IOS) radi savrseno, a vama vas Android?.. Budite iskreni, ne radi, koci, stucka ima lag, i povremeno imate blokadu ekrana. Uz to vec posle tri meseca osecate bezpovratno usporavanje sistema a bez Clean master-a koji non stop mora da vam cisti memoriju od svakakvih sitnica nikad nemate memorije.

Tech Guy

pre 9 godina

Dobio iphone 5s od firme. Eno ga trune u fioci. Koristim svog Nexusa za posao pošto mi rešava 90% poslovnih potreba a sa tim aplovim đubretom ne može ništa ozbiljno da se uradi.

Aleksa

pre 9 godina

Mogu samo jedno zapazanje ? Kad se pljuje iPhone, argument je da je Android za NAPREDNE korisnike. Kad se pljuje iTunes, argument je da je previse KOMPLIKOVAN.. pa sad , Androidasi, jel hocete prosto ili komplikovano ? Istina je , naravno , negde izmedju. 90% komentara je iracionalna mrznja prema Apple-u, kao, fensi dizajn (bolje je - nikakav dizajn) , decije ikone na iOS (bolje su - svaka ikona drugacija , a sve ruzne) i famozni widgeti i Cyanogen. Pa da valja Android, ne bi neko napravio Cyanogen da pokusa da ga popravi. Widgeti su ti ko ukrasi - ispada da je Android kitnjastiji od iOS-a.. Znaci , vidi se iz aviona da niste koristili iOS ni 5 minuta, a mrzite ga zbog Jece, Seke, one kakosezove Stanije ... pa i ja mrzim sponzoruse i bizmismene , ali ne mrzim iOS zbog toga. Ajde , braco , oladite malo, ja Vam zelim puno srece i da Vas KitKat i JellyBean i Lollipop dobro sluzi. (inace koristim svakodnevno oba sistema)

wp odmetnik

pre 9 godina

@androidko aplikacije na windows phone-u nisu toliko dobre kao na rivalskim platformama. Mnogih popularnih aplikacija jos nema a ove koje su tu nemaju dosta funkcija kojih ima na aplikacijama za ios/android. Jedino sto je interfejs zaista drugaciji, meni licno prelep, ali se dugo nije menjao i izgleda da i nema mnogo opcija da se osvezi/redizajnira.
A sto se teme tice, da imam sada iPhone nikada sa istog ne bih presao na android.
Sent from my Windows Phone

android je ipak bolji

pre 9 godina

ja sam presao sa ios-a na android i bez googla i to je najbolji potez koji sam uradio kad je rec o izboru mobilnog telefona. nema vise cuvenog iphon-ovog zatvora, mogu da promenim bateriju, normalno skidam aplikacije sa neta. a da ne pricam koliko je tzv."kvalitet" iphona prenaduvan

Sasa M

pre 9 godina

@durantula Aplikacije na iphone 6 dobijaju update svaki dan. skoro sve bitne Aplikacije su dobili update na iPhone 6, nemoj da lupas korisim iphone 6. Apple nikad nebi prepustio tako nesto imas i posebno samo za iPhone 6 i + aplikacije u Apple Store.

the One

pre 9 godina

applovci,android baguje na telefonima od 100 eura...uporedjujte flagsipove sa iphonom...znas kad ce android da zabaguje na moj one m8!?!?!?! nikad pa ni tad....svaki sistem ima prednosti i mane...moj licni izbor je android...

Bard

pre 9 godina

@SasaM Opismeni se. Ili ti je samo tastature loša?

Ne znam šta drugi koriste, ali meni Android radi kao sat 2 do 2,5 dana sa jednim punjenjem. Ko ne veruje, imam screenshot ako zatreba.

A ovo je fin vodič je ipak objašnjava krajnjim korisnicima i razlike u platformama i kako ih premostiti.

coolwhip

pre 9 godina

(androidko, 21. oktobar 2014 22:47)

Ne znam koji android kosritis kada ne koristis aplikaciju b92. Ako ti nije problem da das neki dinar za aplikacije, onda lepo kupi PRO/premium pa nece biti reklama. Ceo tvoj komentar je klimav jer ili se pravis da ne znas da to postoji ili stvarno ne znas. E, za takve ljude je pisan vodic. Mozda bi stvarno trebalo da procitas. Ako zelis nesto besplatno, ti ljudi moraju da zarade nekako, pa uglavnom od reklama i najcesce sve te free aplikacije imaju i pro verzije koje upravo skidaju reklame. Na ovim ostalim platformama takodje sve ozbiljnije apps moras platiti.

UX rules

pre 9 godina

Koristio sam Drndoid, a sad koristim iOS i WP. To je kao da posle Lade (Android) sedneš u Mečku (iOS) ili Tojotu (WP). Mislim, ono prvo (Lada) se može nazvati automobilom i sigurno je bolji da ga odvezeš do sela po tucaniku i utovariš prase, nego ova dva. Takođe, bolji je s toga što ga možeš sam održavati kod kuma Mileta u dvorištu, ali to je otprilike to.

niggor

pre 9 godina

@ Sasa M - Neda, ne dovrsene, Displayu, nepobedljiv, sta je tuje, nemogu, svate. Nigde tačke, rečenice, gramatike. Ako već želiš da blatiš, radi to kako treba, ovako tvoji komentari nemaju težinu, služe za ismevanje. Jasna je tvoja isfrustriranost tekstom. Tvoja i svih Apple fanova. Zar nije različitost ta koja ljude čini bogatijim? Jedni vole jedno, drugi vole nešto drugo, svako prema svojim željama. Nema potrebe blatiti drugog.

Saša

pre 9 godina

Najbolja stvar koja mi se dogodila je iPhone4S. Odkad ga koristim niti jedna jedina losa stvaar mu se nije dogodila. Sve radi besprekorno, aplikacija imam na tone, bukvalno sve. Stvarno ne razumem zasto bi neko sa besprekornog ios/a presao na nesto prepuno reklama i bagova? Mazohizam mozda?

Nemanja C

pre 9 godina

Necko: Dalje, ja sam na Xperiji Arc dve kartice morao da bekapujem i reformatiram pošto je nasumično odbila da ih učitava (i ako su u laptopu radile bez problema). Kada sam usled nedostatka mesta na njoj prebacivao aplikacije na SD karticu, ceo sistem je počeo sporije da radi. Naravno bilo bi lepo kada u Apple-u ne bi bili toliko pohlepni i kada bi omogućili tu SD karticu, ali ti samo navodim primer da se u mom slučaju nisam sa njom baš usrećio.

To je valjda i suština razlike između Androida i iPhone. Sloboda. U Androidu je imaš, na iOS-u je prilično ograničena. Android ima veću gamu proizvoda, SD kartice, više mogućnosti promene izgleda i funkcionalnosti interfejsa, itd. Sa druge strane iPhone jednostavno radi.

Na svakome je da bira šta mu više odgovara. Ja sam doživeo da mi telefon nasumično odbija da učita SD kartice, da aplikacije učestalo pucaju (ajd neke složenije, nego mi je pucao i imenik) i znatno sporije rade nego kada je telefon bio nov, da proizvođač prestane da podržava telefon manje od 2 godine pošto sam ga kupio, pri čemu su update-i onako prilično kasnili, i toga mi je jednostavno dosta. Posle godinu dana ajfon se mnogo bolje drži, mnogo je manje "ostario" od android telefona posle istog vremena i to uz mnogo manje održavanja (par OTA apdejta u poređenju sa više flešovanja roma, više formatiranja SD kartice, prebacivanjem aplikacija na SD karticu i nazad, brisanjem svih aplikacija koje ne koristim svakodnevno, itd).

Ненад

pre 9 godina

Замисли шаљеш мејл некоме и не можеш да закачиш атачмент апликације која није у фајл систему, нпр. псд фајл ако немаш инсталиран фотошоп. Или покушаш да пошаљеш нешто на уређај у локалној мрежи. Или хоћеш да накачиш усб меморију преко отг кабла. Не може на ајфону. Па олупао бих одмах такав телефон.

SaleSale

pre 9 godina

Ljudi svaki sistem ima svoje prednosti i mane. Zavisi kome je sta potrebno. Za moju zenu savrsen je IOS i uzela je novu sesticu. Ja volim da sve probam i poredim i trenutno imam WIN sistem. Ne svidja mi se nikako sto azuriraju aplikacije svako 3 mjeseca(kod nje vajber ekstra naprimer)! Inace je sistem super, veoma brz i stabilan i zadovoljan sam. Andorid je super i mogucnosti su odlicne, ali i meni je dosadilo ciscenje, brisanje i kocenje. Sledeci je i meni sestica ili neksus 6, jer sve manje telefon koristim za neko igranje i zezancije. Vise za opste potrebe. A ios radi stabilno i odlican je ap stor. Radi i sa kromecast sto je odlicno. Inace win kompjuter nikada necu promjeniti. Jedino ako neko moze da navede zasto? Pozdrav svima! I ne budite ovce, ne branite ni jedne! Svi hoce da uzmu pare!

milan

pre 9 godina

Imam IPhone 4 i HTC One SV.HTC ne ispuštam iz ruke, jer s' njim imam mnoštvo mogućnosti, brzinu, kvalitet, a sa Iphone-om se osećam sputano i ograničeno u svemu i nakon "jailbreak-a".

Alex

pre 9 godina

Trebao bi Apple da razmisli da stavi Android na iPhone. Bilo bi interesantno ok hardver, fino dizajniran i sa normalnim OS. Isto kao i ovi Mac racunari i laptopvi. Rado bih posedovao jedan, ali odmah bih instalirao Windows. Kod drugara cesto imam tu nepriliku da moram da koristim Apple-ov OS (nije Yosemite, nego pre njega Lyon ili Leopard) i ziv se preznojim dok nesto jednostavno odradim na racunaru.

Nemanja

pre 9 godina

@Necko, "Ej, da ja ne mogu fotku da posaljem direktno iz galerije..." Evo vec se ovde vidi da nisi prosao pored iPhona. Ili imas problem posto se fotografije iz "Galerije" dele sa dva pokreta prsta, bukvalno.
Eeee, kakvi su ljudi i cime se sve sluze...

xim

pre 9 godina

Ja iskreno ne znam za primer prelaska sa iOS-a na Andorid. Za prelazak sa Androida na iOS znam u nekoliko slucajeva gde su svi novi iOS korisnici odusevljeni... Kada bi Apple pozajmljivao uredjaje na nedelju dana, besplatno, da ih koriste Andorid korisnici, dobio bi potom 99% trzista smartfona. :)

Nebojša

pre 9 godina

A kažete androidasi troluju a sta reći za ovu vest banda sa ios-a i wp-a se skupila da brane svoj sistem i da pljuju. android svih stotinak korisnika applea i majkrosofta što ih ima u Srbiji ali uzalud vam je to android je jedini sistem koji ima rast dok ova druga dva padaju to je realnost pa vi vidite ko prelazi sa kog sistema na koji sistem smešni ste i jedni i drugi možete samo da sanjate funkcije androida na svojim igračkama možda nešto od toga i vidite za koju godinu negde u jedanaestoj dvanaestoj verziji sistema za decu kitkat vas je načeo a lolipop će vas sahraniti ja inače ne mrzim apple i majkrosoft ali posle čitanja ovih gluposti što ste napisali radovacu se svakom procentu na dole koji budu ostvarili u bližoj budućnosti pogotovo ios pošto wp ni nemoze mnogo gore od 2% koje ima.

miki

pre 9 godina

Nakon 4.4 ja odustajem od androida. Android je linux a ja više ne mogu da mauntujem telefon na moj redhat linux i prebacujem podatke. Povezivanje je bilo moj najjači adut za android. Sledeći je win telefon.

Henry1989

pre 9 godina

Vidim da su mnogi protiv koriscenja iphona, i ja sam bio ali kad sam dobio na poklon mogu reci samo suprotno od onog sto sam mislio. Jednostavno najbolji, pricajte sta god hocete!

Aleksa

pre 9 godina

Boze mili kakvih lupetanja ovde ima...ovaj jedan nije umeo da posalje sliku iz galerije, ovaj drugi prica da mora muzika da se konvertuje .... A sebe zovu "napredni korisnici Andoida" Pa da nije tuzno bilo bi smesno!

jadibeda

pre 9 godina

Promašen marketinški potez koji im se može vratiti kao bumerang. Android je u svetu popularan iz dva razloga, prvo zbog velikog broja jeftinih modela telefona i većina takvih ionako (zbog cene) neće prelaziti na iphone (iOS). Drugo zbog izbora telefona sa velikim ekranima što do pre mesec dana iphone nije imao u ponudi. Sada velika većina korisnika koji su do skora koristili Android zbog velikih ekrana uveliko prelaze na iPhone 6/6+. Sa druge strane, onima koji su već korisnici iphone-a ne pada na pamet da prelaze na Android telefone.

Pi

pre 9 godina

Ramisljam o prelasku, ios je trenutno daleko od savrsenog, osnovne funkcije telefona rade lepo, al ne sluzi mi smartfon samo za to :p videcu kod kolega kako radi sestica, pa odlucujem sta da uzmem :) mada i ja sam mentol toliki da cu na kraju opet uzeti ip iz neke glupe navike

Ненад

pre 9 godina

Ја сам прешао, имао сам ип 5с, затим сам купио нексус 5, додуше није му требало упутство. Препородио сам се, осећај као кад почне школски распуст.

Nemanja C

pre 9 godina

Necko: Ili nikada nisi koristio iPhone, ili si ga uzeo u ruke sa predrasudom da je to ograničeno i nisi ni pokušao da provališ kako se šta radi u njemu nego odmah došao do ishitrenog zaključka da ne valja. Iz galerije i iz skoro svake aplikacije se stvari šalju drugima izuzetno lako - air dropom. Znači kada otvoriš sliku u galeriji pritisneš ikonicu u donjem levom uglu koja izgleda kao pravougaonik iz kojeg izleće strelica. To te vodi u Air-Drop meni, koji ti nudi da sliku pošalješ mejlom, mms-om, okačiš na fejs, tviter ili flickr, da je postaviš za pozadinu ili dodeliš nekom kontaktu kao profilnu.

Hardversko back dugme nema iPhone a bogami ni mnogi moderni androidi. Kod Androida softverski back uvek na istom mestu (dole) i uvek izgleda isto, dok u iOS-u softversko back dugme svaka aplikacija implementira gde želi, najčešće u gornjoj traci. Tako recimo program za pregled slika nema "back" dugme, već na svakom nivou pregleda ima dugme koje te vodi na viši nivo i lepo piše šta je sledeće a ne samo "back". Kada dođeš do osnovnog menija nema dugmeta koji gasi aplikaciju već jednostavno pritisneš hardversko home dugme pošto back dugme radi istu stvar nema potrebe za njim.

Tivadar

pre 9 godina

Neki Adam Outler na YouTube kanalu "xda-developers" govori o eventualnim razlozima zašto bi neko zeleo da predje sa iOS-a na Android. Vredi pogledati.

Cpt. Obvious

pre 9 godina

(obrazovaniji i mladji, 21. oktobar 2014 22:46)

"Obrazovani i mladji" je cesto paradoks, kontradikcija, ali i "ego-fueled" miskoncepcija.

kosic

pre 9 godina

vodic sa konja na magarca!!! android ima slobodu al sam vec 3 slupao zbog bagovanja ios me nikad nije izdao pa cu radije biti na ios bez slobode nego da se nerviram

zmitjkoe

pre 9 godina

Замисли шаљеш мејл некоме и не можеш да закачиш атачмент апликације која није у фајл систему, нпр. псд фајл ако немаш инсталиран фотошоп. Или покушаш да пошаљеш нешто на уређај у локалној мрежи. Или хоћеш да накачиш усб меморију преко отг кабла. Не може на ајфону. Па олупао бих одмах такав телефон.
(Ненад, 23. oktobar 2014 02:39)

A sta radi .psd fajl na telefonu???? PS fajlovi se cuvaju na hard disku i/ili u oblaku. Sa iPhone mozes da posaljes bilo koji fajl, bilo gde da se fajl nalazi, na poslovnom ili kucnom kompjuteru, u iCloudu ili DropBoxu. Sta mislis zasto je iPhone postao poslovni telefon i u potpunosti zamenio BlackBerry koji je pre iPhone bio prirodni izbor poslovnog i ozbiljnog sveta. U lokalnoj WiFi mrezi iPhone je car, pogotovo ako je deo Apple ekosistema, a postoji i aplikacija za vlasnike Android telefona. Tacno je da ne moze da se kaci USB memorija na iPhone jer je to besmisleno. Ti nosis USB stik i kabl da bi fajlove slao telefonom? Pa cemu ti sluzi internet?

jajajajajaj

pre 9 godina

Ovako nije tacno da na IPhone ne mozes kaciti interlnu memoriju. Mozes da kacis pa cak i ceo har disk. Ja kacim svoj ekstermi disk na Iphone. Imas specialni kabal koji mozes naci na Amazonu za externu memoriju. Drugo ne zelim da komentarisem pogodnosti koje mi IPhone daje. Brzina prenosa podataka, slanje mailova i u isto vreme slusanje muzike i transformacije u pdf i sve to neverovatnom brzinom da tlefon ne zabaguje nikada. Neznam da li je neko od vas koristijo portable projektor za I phone ja jesam i na Iphonu i na NOT-U i videcete samo razliku grafike i brzinu reprodukovanja slike. Iphone je cudo a android trka unapred izgubljenu trku.

Mladenke

pre 9 godina

Zar postoje ljudi koji sa iOS-a prelaze na Android? Znam dosta primera ljudi koji su presli sa Androida na iOS-a ali obrunto iskreno jos nisam cuo!

Sasa M

pre 9 godina

Neda Bog da predjem na Android koliko se trudili da ga prave dobro opet ce biti isto Lag, Reset ne dovrsene aplikacije ja skoro nisam video da neka aplikacija na Google Play Store pravljena samo za tu rezoluciju ekrana u full rezoluziciji da lici na nesto, te Aplikacije a ne ko da si testo za pite razvuko po njima, kao primer na iphone 6+ Aplikacije na iPhone 6+ izgledaju bas onako kako dolikuje velikim Displayu.u tome je apple nepobedljiv. Mada znam da cu dobiti minuse al ajd sta je tuje, neki ljudi nemogu jednostavno i nece da svate neke cinjenice.

Iscelitelj

pre 9 godina

Android nije za mutave, tako da se korisnicima Banana-OSa ne preporucuje prelazak na Android koji je hiljadu godina ispred budjavog Banana-OSa...

lol

pre 9 godina

Meni Iphone (IOS) radi savrseno, a vama vas Android?.. Budite iskreni, ne radi, koci, stucka ima lag, i povremeno imate blokadu ekrana. Uz to vec posle tri meseca osecate bezpovratno usporavanje sistema a bez Clean master-a koji non stop mora da vam cisti memoriju od svakakvih sitnica nikad nemate memorije.

Pero

pre 9 godina

Treba detaljno upusvo posto korisnici IOS uglavnom nemaju pojma nista o tehnici pa zato i koriste IOS koji je zatvoren, imas samo osnovne opcije koje Apple odluci da ti treba i nista vise.

UX rules

pre 9 godina

Koristio sam Drndoid, a sad koristim iOS i WP. To je kao da posle Lade (Android) sedneš u Mečku (iOS) ili Tojotu (WP). Mislim, ono prvo (Lada) se može nazvati automobilom i sigurno je bolji da ga odvezeš do sela po tucaniku i utovariš prase, nego ova dva. Takođe, bolji je s toga što ga možeš sam održavati kod kuma Mileta u dvorištu, ali to je otprilike to.

androidko

pre 9 godina

e ovako, vec dugo koristim android, a ono sto me zanima je sta dalje? android ima lepe aplikacije, ali su otrovane reklamama i hiljadama ovakvih i onakvih kopija jedne iste stvari, pa me zanima kako to sve izgleda na nekoj nokiji sa windowsom ili na nekom iphoneu sa nekim od tih njihovih osova na koji vec rade. samo da dodam da hocu da kupim telefon, dodatne kupovine tipa, daj koji dinar za ovu ili onu aplikaciju me ne zanimaju i ako moze to sve da radi bez nekih hakovanja, dekodiranja, rutovanja i bacanja magija. narodski receno, da radi kako treba, bez da me za*ebava

Samo iOS.

pre 9 godina

Ne da ne verujem onima koji su koristili oba sistema pa preferiraju Android. Nego ne verujem ni onima koji koriste oba sistema pa kazu da su oba dobra.
Onaj ko je zaista probao iOS, zauvek ce mu ostati veran i zauvek ce biti odusevljen njime. Sa iOS nema napred nazad.

xim

pre 9 godina

Ja iskreno ne znam za primer prelaska sa iOS-a na Andorid. Za prelazak sa Androida na iOS znam u nekoliko slucajeva gde su svi novi iOS korisnici odusevljeni... Kada bi Apple pozajmljivao uredjaje na nedelju dana, besplatno, da ih koriste Andorid korisnici, dobio bi potom 99% trzista smartfona. :)

poccolocco

pre 9 godina

@Mladenke

Da, postoje. Ja sam korisnik telefona sa Android OS vec dugi niz godina, ali postujem Apple, iPhone i IOS iz brojnih razloga. Moj drugar je imao LG L9 i dobio na poklon iPhone. Pitao me za savet i ja ga nagovorih da proba jer stvarno jeste dobar i ima svoje prednosti. Tako je prodao svoj LG i presao na IOS. Sada, par meseci kasnije, upucao bi me sto sam ga nagovorio na to. Razlozi su nebitni. Uglavnom postoje. Napominjem da nije geek vec covek koga tehnika ne zanima previse. Vraca se na Android.

dzo

pre 9 godina

A ja ne znam nikog ko je presao sa androida na Ios(sem ako nije neko kinez od 50 eura)..Uzmem od druga iphone i smorim se posle 30 sekundi...svaki na svetu isti ..iste ikone,isto sve i to je to.
Pa tek su u Iosu 8 dobili da mogu da imaju druge tastature sem fabricke,tek su sad dobili widgete(i to neke iz kamenog doba ..jos svetlosnim godinama daleko od androida) ,tek sad dobili multitasking (ali jos uvek ne pravi kao na androidu) ..sve sto android imao od pocetka..
A da dostignu Cunagen Mode 11 koji guram na svim telefonima i tabletu mozda u IOSu 135

Necko

pre 9 godina

Ja sam preso sa Androida na iOS tako sto sam uzeo iPhone 6 Plus. Kada sam posle dva dana video koliko je to ogranicen sistem u odnosu na Android, bacio sam telefon u oglase. Ej, da ja ne mogu fotku da posaljem direktno iz galerije nego trebam da se vracam na pocetnu stranicu, da trazm program kojim bi poslao fotku, pokrenem ga, pa me tek onda on vraca u galeriju da ponovo biram sliku koju bih poslao. Nema back dugme, gasi procese u pozadini, tabovi u internet pretrazivacu se svaki put ponovo ucitavaju, nista ne mogu da uradim bez iTunes-a, nema slot za SD karticu, notifikacije uzasne u odnosu na Android, multitasking skoro da ne postoji, o multiwindows-u da ne pricam, NFC ogranicen samo na Apple Pay, wifi baguje itd. Moj, skoro dve godine stari S4 je avion za iPhone 6. Sad cekam Nexus 6.

Saša

pre 9 godina

Najbolja stvar koja mi se dogodila je iPhone4S. Odkad ga koristim niti jedna jedina losa stvaar mu se nije dogodila. Sve radi besprekorno, aplikacija imam na tone, bukvalno sve. Stvarno ne razumem zasto bi neko sa besprekornog ios/a presao na nesto prepuno reklama i bagova? Mazohizam mozda?

Aleksa

pre 9 godina

Mogu samo jedno zapazanje ? Kad se pljuje iPhone, argument je da je Android za NAPREDNE korisnike. Kad se pljuje iTunes, argument je da je previse KOMPLIKOVAN.. pa sad , Androidasi, jel hocete prosto ili komplikovano ? Istina je , naravno , negde izmedju. 90% komentara je iracionalna mrznja prema Apple-u, kao, fensi dizajn (bolje je - nikakav dizajn) , decije ikone na iOS (bolje su - svaka ikona drugacija , a sve ruzne) i famozni widgeti i Cyanogen. Pa da valja Android, ne bi neko napravio Cyanogen da pokusa da ga popravi. Widgeti su ti ko ukrasi - ispada da je Android kitnjastiji od iOS-a.. Znaci , vidi se iz aviona da niste koristili iOS ni 5 minuta, a mrzite ga zbog Jece, Seke, one kakosezove Stanije ... pa i ja mrzim sponzoruse i bizmismene , ali ne mrzim iOS zbog toga. Ajde , braco , oladite malo, ja Vam zelim puno srece i da Vas KitKat i JellyBean i Lollipop dobro sluzi. (inace koristim svakodnevno oba sistema)

daily show

pre 9 godina

za sve vas koji se zgrazavaju androida i tvrde da ga nikad nece koristiti - hteli ili ne, imate i imacete u buducnosti android svuda oko vas. u kolima, u pametnim kucama, u televizorima, u friziderima i sporetima...
android je platforma prilagodljiva najraznovrsnijim potrebama i hardverima i zato ima buducnost. nije pravljen samo za telefon, i to za telefone i tablete jednog jedinog proizvodjaca, na striktno definisanom hardveru.

wp odmetnik

pre 9 godina

@androidko aplikacije na windows phone-u nisu toliko dobre kao na rivalskim platformama. Mnogih popularnih aplikacija jos nema a ove koje su tu nemaju dosta funkcija kojih ima na aplikacijama za ios/android. Jedino sto je interfejs zaista drugaciji, meni licno prelep, ali se dugo nije menjao i izgleda da i nema mnogo opcija da se osvezi/redizajnira.
A sto se teme tice, da imam sada iPhone nikada sa istog ne bih presao na android.
Sent from my Windows Phone

дурантула окц

pre 9 godina

@sasa m, nemaš ti pojma, nisi ni video iPhone 6+. Pogledaj sta pricaju tech-review-eri ili kako da ih nazovem, i oni kažu da na 6+ aplikacije izgledaju samo razvuceno sa 6 i neprilagodjeno

djordjevic

pre 9 godina

Volim ove sto se kunu da nikada ne bi presli ko da je u pitanju promena pola...Ionako telefone 99% populacije koristi za facebook, slikanje, e-mail, bla, bla, bla. Pa vam kao problem da predjete, vezali ste se za operativne sisteme...jako ste mudri.

Aj paljba, ko nije u stanju da promeni programski jezik ne pripada 21. veku a kamoli smesni mobilni operativni sistem.

Ja licno vise gotivim android jer mi je ovaj iOS kao i apple telefoni nekako...pih, pa ko za mladju kategoriju tinejdzerki. Ali da se sad kunem u android ili slicne gluposti, svasta.

Sasa M

pre 9 godina

@durantula Aplikacije na iphone 6 dobijaju update svaki dan. skoro sve bitne Aplikacije su dobili update na iPhone 6, nemoj da lupas korisim iphone 6. Apple nikad nebi prepustio tako nesto imas i posebno samo za iPhone 6 i + aplikacije u Apple Store.

miki

pre 9 godina

Nakon 4.4 ja odustajem od androida. Android je linux a ja više ne mogu da mauntujem telefon na moj redhat linux i prebacujem podatke. Povezivanje je bilo moj najjači adut za android. Sledeći je win telefon.

Henry1989

pre 9 godina

Vidim da su mnogi protiv koriscenja iphona, i ja sam bio ali kad sam dobio na poklon mogu reci samo suprotno od onog sto sam mislio. Jednostavno najbolji, pricajte sta god hocete!

Toplica

pre 9 godina

Zivim u Svedsku i koristim oba sistema. (Imam iphone 5s i Samsung S5) 99% ono sto mi treba radim preko Samsunga, a Iphone koristim samo da se hvalim ko i svi ostali koji ga imaju:)

Tech Guy

pre 9 godina

Dobio iphone 5s od firme. Eno ga trune u fioci. Koristim svog Nexusa za posao pošto mi rešava 90% poslovnih potreba a sa tim aplovim đubretom ne može ništa ozbiljno da se uradi.

jadibeda

pre 9 godina

Promašen marketinški potez koji im se može vratiti kao bumerang. Android je u svetu popularan iz dva razloga, prvo zbog velikog broja jeftinih modela telefona i većina takvih ionako (zbog cene) neće prelaziti na iphone (iOS). Drugo zbog izbora telefona sa velikim ekranima što do pre mesec dana iphone nije imao u ponudi. Sada velika većina korisnika koji su do skora koristili Android zbog velikih ekrana uveliko prelaze na iPhone 6/6+. Sa druge strane, onima koji su već korisnici iphone-a ne pada na pamet da prelaze na Android telefone.

Alex

pre 9 godina

Trebao bi Apple da razmisli da stavi Android na iPhone. Bilo bi interesantno ok hardver, fino dizajniran i sa normalnim OS. Isto kao i ovi Mac racunari i laptopvi. Rado bih posedovao jedan, ali odmah bih instalirao Windows. Kod drugara cesto imam tu nepriliku da moram da koristim Apple-ov OS (nije Yosemite, nego pre njega Lyon ili Leopard) i ziv se preznojim dok nesto jednostavno odradim na racunaru.

bzv

pre 9 godina

O cemu pricamo kada je jedini nacin da prebacis muziku preko iTunes-a i to mora da bude u Apple ekstenziji (jer zivot izvan Apple-a ne postoji) pa muziku prvo treba konvertovati pa zatim prebacivati putem iTunesa. iOS dodatno komplikuje krajnje jednostavne stvari radi neke 'estetike' ali su time sami sebs ujeli za pozadinu. Ne samo da nije toliko jednostavan za upotrebu kao sto Apple tvrdi nego nije ni u toku sa vremenom, nove hardverske kao i siftverske funkcije novog iPhonea zvuce smesno kada se uzme u obzir da za konkurentnom platformom kaskaju dve godine. To da Android telefoni cesto imaju raznih problema stoji, ja se prvi zalim na moj, ali to je zato sto ne mogu da priustim opasan telefon koji kosta kao jedan bubreg. Naravno da softver koji je predvidjen za najnoviji Nexus nece glatko raditi na Alkatelu od 200 evra. I ono sto zadaje dodatne muke je sto svaki proizvodjac dodatno tweak-uje softver i samim tim ga sakati, a u mom slucaju stave skorasnji softver na slabe komponente. Naravno da nece raditi kako treba, a ako nekom iPhone stvarno laguje onda neka digne Apple store u vazduh jer dati skoro 1000$ na telefon koji ne funkcionise kako treba...

Žile

pre 9 godina

Buahahahahahaha odavno se ne ismejah kao sada, šta kažeš sa iOS-a na Android.... Buahahahahahah
(Naky, 22. oktobar 2014 07:02)
Zašto se kliberiš?Ja sam nakon dugo godina prešao sa iOS na (OPO)CM11 i nema više nazad.

milan

pre 9 godina

Imam IPhone 4 i HTC One SV.HTC ne ispuštam iz ruke, jer s' njim imam mnoštvo mogućnosti, brzinu, kvalitet, a sa Iphone-om se osećam sputano i ograničeno u svemu i nakon "jailbreak-a".

Odlicno

pre 9 godina

Odlican potez i jednih i drugih. Ovo je dokaz da je potrebna konkurencija jer na taj nacin olaksavaju korisnicima koriscenje i unapredjuju sebe.

bekker

pre 9 godina

evo ja sam jedan od onih idiota koji će možda uskoro da pređu posle 6 godina sa iOS na Android i reći ću i zašto: sasvim pristojan android telefon može da se kupi za 200-300 evra (primer sony xperia T3 ili nešto iz Z serije) dok iPhone ispod 500 evra ne može da se kupi. a ja ipak ne bih da dam jednu mesečnu platu za telefon koji mi sutra može ispasti iz džepa, može neko da mi ukrade, itd.. jednom sam imao tu ludu sreću da za 200 evra kupim tada aktuelni iPhone, naravno "skinut sa mreže" (što je u Srbiji od prilike sinonim za "kradeno" ali ajde) koji je bio kao nov, baterija i dan danas drži najmanje 2 dana! čekam da se pojavi iPhone6 u Srbiji pa da vidim koja će biti cena ali kontam da će moći kupiti samo uz paket "prenesi bubreg".. obožavam Apple, ne samo telefone već koristim i iPad, MacBook Air, itd, ali jednostavno mislim da dok za vrhunski laptop koji će me služiti 5-10 godina nije puno dati 1000 evra, za jedan telefon dati 500-600 je idiotizam, pa makar to bio i najbolji telefon na svetu. a da kupim neki 4s za 300 evra - toliko košta trenutno na primer u Mađarskoj, sim FREE, bez pretplate - pa da mi za godinu dana Apple onemogući skidanje aplikacija iz iTunes store-a jer nemam odgovarajući iOS (što mi je i trenutno slučaj a ne mogu da ga apgrejdujem jer se onda telefon tako uspori da postaje praktično neupotrebljiv), e pa neću. još jednom kažem, obožavam Aplle ali se slažem sa većinom koja kaže da posle odlaska Džobsa to više nije to...

Nemanja

pre 9 godina

@Necko, "Ej, da ja ne mogu fotku da posaljem direktno iz galerije..." Evo vec se ovde vidi da nisi prosao pored iPhona. Ili imas problem posto se fotografije iz "Galerije" dele sa dva pokreta prsta, bukvalno.
Eeee, kakvi su ljudi i cime se sve sluze...

the One

pre 9 godina

applovci,android baguje na telefonima od 100 eura...uporedjujte flagsipove sa iphonom...znas kad ce android da zabaguje na moj one m8!?!?!?! nikad pa ni tad....svaki sistem ima prednosti i mane...moj licni izbor je android...

Aleksa

pre 9 godina

Boze mili kakvih lupetanja ovde ima...ovaj jedan nije umeo da posalje sliku iz galerije, ovaj drugi prica da mora muzika da se konvertuje .... A sebe zovu "napredni korisnici Andoida" Pa da nije tuzno bilo bi smesno!

Nebojša

pre 9 godina

A kažete androidasi troluju a sta reći za ovu vest banda sa ios-a i wp-a se skupila da brane svoj sistem i da pljuju. android svih stotinak korisnika applea i majkrosofta što ih ima u Srbiji ali uzalud vam je to android je jedini sistem koji ima rast dok ova druga dva padaju to je realnost pa vi vidite ko prelazi sa kog sistema na koji sistem smešni ste i jedni i drugi možete samo da sanjate funkcije androida na svojim igračkama možda nešto od toga i vidite za koju godinu negde u jedanaestoj dvanaestoj verziji sistema za decu kitkat vas je načeo a lolipop će vas sahraniti ja inače ne mrzim apple i majkrosoft ali posle čitanja ovih gluposti što ste napisali radovacu se svakom procentu na dole koji budu ostvarili u bližoj budućnosti pogotovo ios pošto wp ni nemoze mnogo gore od 2% koje ima.

Odlomak iz lektire...

pre 9 godina

Zena ima iOS,ja koristim WP i nikada u zivotu nebi se vratili na krs od androida. WP i iOS su svetlosnu godinu ispred androida.
(mininova, 21. oktobar 2014 22:36)

Još da si nam ostavio podatak koje to flagship aparate ste koristili možda bi bili još ubedljiviji... a i bilo bi zanimljivo čuti koje svetlosno godinama udaljene funkcije koristite, da ne posumnjamo u vas kao advance korisnike.

asd

pre 9 godina

samo da dodam da hocu da kupim telefon, dodatne kupovine tipa, daj koji dinar za ovu ili onu aplikaciju me ne zanimaju i ako moze to sve da radi bez nekih hakovanja, dekodiranja, rutovanja i bacanja magija. narodski receno, da radi kako treba, bez da me za*ebava
Komentar poslat sa mobilnog sajta m.b92.net (androidko, 21. oktobar 2014 22:47)


Prijatelju, zaboravio si da dodaš da treba tebe da plate što koristiš aplikacije.

Pi

pre 9 godina

Ramisljam o prelasku, ios je trenutno daleko od savrsenog, osnovne funkcije telefona rade lepo, al ne sluzi mi smartfon samo za to :p videcu kod kolega kako radi sestica, pa odlucujem sta da uzmem :) mada i ja sam mentol toliki da cu na kraju opet uzeti ip iz neke glupe navike

Roki

pre 9 godina

Svako imalo pametan moze da radi u oba za 2 minuta bukvalno. W8.1 je drugaciji I tu treba malo pomoci ovo ostalo je smesno, jos da napisu zeleno za uspostavljanje veze i ostalo. A za iOS evo jos 10 dana i krece iPhone tako rekose svi.

android je ipak bolji

pre 9 godina

ja sam presao sa ios-a na android i bez googla i to je najbolji potez koji sam uradio kad je rec o izboru mobilnog telefona. nema vise cuvenog iphon-ovog zatvora, mogu da promenim bateriju, normalno skidam aplikacije sa neta. a da ne pricam koliko je tzv."kvalitet" iphona prenaduvan

Nemanja C

pre 9 godina

Necko: Dalje, ja sam na Xperiji Arc dve kartice morao da bekapujem i reformatiram pošto je nasumično odbila da ih učitava (i ako su u laptopu radile bez problema). Kada sam usled nedostatka mesta na njoj prebacivao aplikacije na SD karticu, ceo sistem je počeo sporije da radi. Naravno bilo bi lepo kada u Apple-u ne bi bili toliko pohlepni i kada bi omogućili tu SD karticu, ali ti samo navodim primer da se u mom slučaju nisam sa njom baš usrećio.

To je valjda i suština razlike između Androida i iPhone. Sloboda. U Androidu je imaš, na iOS-u je prilično ograničena. Android ima veću gamu proizvoda, SD kartice, više mogućnosti promene izgleda i funkcionalnosti interfejsa, itd. Sa druge strane iPhone jednostavno radi.

Na svakome je da bira šta mu više odgovara. Ja sam doživeo da mi telefon nasumično odbija da učita SD kartice, da aplikacije učestalo pucaju (ajd neke složenije, nego mi je pucao i imenik) i znatno sporije rade nego kada je telefon bio nov, da proizvođač prestane da podržava telefon manje od 2 godine pošto sam ga kupio, pri čemu su update-i onako prilično kasnili, i toga mi je jednostavno dosta. Posle godinu dana ajfon se mnogo bolje drži, mnogo je manje "ostario" od android telefona posle istog vremena i to uz mnogo manje održavanja (par OTA apdejta u poređenju sa više flešovanja roma, više formatiranja SD kartice, prebacivanjem aplikacija na SD karticu i nazad, brisanjem svih aplikacija koje ne koristim svakodnevno, itd).

niggor

pre 9 godina

@ Sasa M - Neda, ne dovrsene, Displayu, nepobedljiv, sta je tuje, nemogu, svate. Nigde tačke, rečenice, gramatike. Ako već želiš da blatiš, radi to kako treba, ovako tvoji komentari nemaju težinu, služe za ismevanje. Jasna je tvoja isfrustriranost tekstom. Tvoja i svih Apple fanova. Zar nije različitost ta koja ljude čini bogatijim? Jedni vole jedno, drugi vole nešto drugo, svako prema svojim željama. Nema potrebe blatiti drugog.

Tivadar

pre 9 godina

Neki Adam Outler na YouTube kanalu "xda-developers" govori o eventualnim razlozima zašto bi neko zeleo da predje sa iOS-a na Android. Vredi pogledati.

Ненад

pre 9 godina

Ја сам прешао, имао сам ип 5с, затим сам купио нексус 5, додуше није му требало упутство. Препородио сам се, осећај као кад почне школски распуст.

Cpt. Obvious

pre 9 godina

(obrazovaniji i mladji, 21. oktobar 2014 22:46)

"Obrazovani i mladji" je cesto paradoks, kontradikcija, ali i "ego-fueled" miskoncepcija.

Nemanja C

pre 9 godina

Necko: Ili nikada nisi koristio iPhone, ili si ga uzeo u ruke sa predrasudom da je to ograničeno i nisi ni pokušao da provališ kako se šta radi u njemu nego odmah došao do ishitrenog zaključka da ne valja. Iz galerije i iz skoro svake aplikacije se stvari šalju drugima izuzetno lako - air dropom. Znači kada otvoriš sliku u galeriji pritisneš ikonicu u donjem levom uglu koja izgleda kao pravougaonik iz kojeg izleće strelica. To te vodi u Air-Drop meni, koji ti nudi da sliku pošalješ mejlom, mms-om, okačiš na fejs, tviter ili flickr, da je postaviš za pozadinu ili dodeliš nekom kontaktu kao profilnu.

Hardversko back dugme nema iPhone a bogami ni mnogi moderni androidi. Kod Androida softverski back uvek na istom mestu (dole) i uvek izgleda isto, dok u iOS-u softversko back dugme svaka aplikacija implementira gde želi, najčešće u gornjoj traci. Tako recimo program za pregled slika nema "back" dugme, već na svakom nivou pregleda ima dugme koje te vodi na viši nivo i lepo piše šta je sledeće a ne samo "back". Kada dođeš do osnovnog menija nema dugmeta koji gasi aplikaciju već jednostavno pritisneš hardversko home dugme pošto back dugme radi istu stvar nema potrebe za njim.

kosic

pre 9 godina

vodic sa konja na magarca!!! android ima slobodu al sam vec 3 slupao zbog bagovanja ios me nikad nije izdao pa cu radije biti na ios bez slobode nego da se nerviram

SaleSale

pre 9 godina

Ljudi svaki sistem ima svoje prednosti i mane. Zavisi kome je sta potrebno. Za moju zenu savrsen je IOS i uzela je novu sesticu. Ja volim da sve probam i poredim i trenutno imam WIN sistem. Ne svidja mi se nikako sto azuriraju aplikacije svako 3 mjeseca(kod nje vajber ekstra naprimer)! Inace je sistem super, veoma brz i stabilan i zadovoljan sam. Andorid je super i mogucnosti su odlicne, ali i meni je dosadilo ciscenje, brisanje i kocenje. Sledeci je i meni sestica ili neksus 6, jer sve manje telefon koristim za neko igranje i zezancije. Vise za opste potrebe. A ios radi stabilno i odlican je ap stor. Radi i sa kromecast sto je odlicno. Inace win kompjuter nikada necu promjeniti. Jedino ako neko moze da navede zasto? Pozdrav svima! I ne budite ovce, ne branite ni jedne! Svi hoce da uzmu pare!

Ненад

pre 9 godina

Замисли шаљеш мејл некоме и не можеш да закачиш атачмент апликације која није у фајл систему, нпр. псд фајл ако немаш инсталиран фотошоп. Или покушаш да пошаљеш нешто на уређај у локалној мрежи. Или хоћеш да накачиш усб меморију преко отг кабла. Не може на ајфону. Па олупао бих одмах такав телефон.

zmitjkoe

pre 9 godina

Замисли шаљеш мејл некоме и не можеш да закачиш атачмент апликације која није у фајл систему, нпр. псд фајл ако немаш инсталиран фотошоп. Или покушаш да пошаљеш нешто на уређај у локалној мрежи. Или хоћеш да накачиш усб меморију преко отг кабла. Не може на ајфону. Па олупао бих одмах такав телефон.
(Ненад, 23. oktobar 2014 02:39)

A sta radi .psd fajl na telefonu???? PS fajlovi se cuvaju na hard disku i/ili u oblaku. Sa iPhone mozes da posaljes bilo koji fajl, bilo gde da se fajl nalazi, na poslovnom ili kucnom kompjuteru, u iCloudu ili DropBoxu. Sta mislis zasto je iPhone postao poslovni telefon i u potpunosti zamenio BlackBerry koji je pre iPhone bio prirodni izbor poslovnog i ozbiljnog sveta. U lokalnoj WiFi mrezi iPhone je car, pogotovo ako je deo Apple ekosistema, a postoji i aplikacija za vlasnike Android telefona. Tacno je da ne moze da se kaci USB memorija na iPhone jer je to besmisleno. Ti nosis USB stik i kabl da bi fajlove slao telefonom? Pa cemu ti sluzi internet?

Bard

pre 9 godina

@SasaM Opismeni se. Ili ti je samo tastature loša?

Ne znam šta drugi koriste, ali meni Android radi kao sat 2 do 2,5 dana sa jednim punjenjem. Ko ne veruje, imam screenshot ako zatreba.

A ovo je fin vodič je ipak objašnjava krajnjim korisnicima i razlike u platformama i kako ih premostiti.

coolwhip

pre 9 godina

(androidko, 21. oktobar 2014 22:47)

Ne znam koji android kosritis kada ne koristis aplikaciju b92. Ako ti nije problem da das neki dinar za aplikacije, onda lepo kupi PRO/premium pa nece biti reklama. Ceo tvoj komentar je klimav jer ili se pravis da ne znas da to postoji ili stvarno ne znas. E, za takve ljude je pisan vodic. Mozda bi stvarno trebalo da procitas. Ako zelis nesto besplatno, ti ljudi moraju da zarade nekako, pa uglavnom od reklama i najcesce sve te free aplikacije imaju i pro verzije koje upravo skidaju reklame. Na ovim ostalim platformama takodje sve ozbiljnije apps moras platiti.

jajajajajaj

pre 9 godina

Ovako nije tacno da na IPhone ne mozes kaciti interlnu memoriju. Mozes da kacis pa cak i ceo har disk. Ja kacim svoj ekstermi disk na Iphone. Imas specialni kabal koji mozes naci na Amazonu za externu memoriju. Drugo ne zelim da komentarisem pogodnosti koje mi IPhone daje. Brzina prenosa podataka, slanje mailova i u isto vreme slusanje muzike i transformacije u pdf i sve to neverovatnom brzinom da tlefon ne zabaguje nikada. Neznam da li je neko od vas koristijo portable projektor za I phone ja jesam i na Iphonu i na NOT-U i videcete samo razliku grafike i brzinu reprodukovanja slike. Iphone je cudo a android trka unapred izgubljenu trku.