Utorak, 16.09.2014.

17:43

Nemačka je od Googlea upravo tražila da uradi nemoguće

Izvor: Businessinsider

Nemaèka je od Googlea upravo tražila da uradi nemoguæe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 9 godina

@VladaKoka kola je odlična za čišćenje klozeta. Bolja od mnogih specijalizovanih proizvođača. Šta li tek radi u ljudskom organizmu?
(nema veze sa guglom ali ipak, 18. septembar 2014 02:26)
- Šta radi? Pa čisti organizam. Odakle vam to u vezi "čišćenja klozeta Koka Kolom"? Da li ste probali, mislim čišćenje. Gde nalazite te podatke?

nema veze sa guglom ali ipak

pre 9 godina

@Vlada
Koka kola je odlična za čišćenje klozeta. Bolja od mnogih specijalizovanih proizvođača. Šta li tek radi u ljudskom organizmu?

Darko

pre 9 godina

Startpage mi miriše na savršen način da se oni koji stoje iza njega dokopaju ključnih reči koje Google enkriptuje godinama sa SSL-om kada ste ulogovani na njihove servise, pa te izveštaje mogu prodavati zainteresovanim stranama (ili iza njih upravo stoje veliki igrači kojima ta politika Gugla smeta). Bez ikakvih velikih ulaganja dolaze do onoga što ih interesuje, a lakoverni se pecaju. U opcijama svog profila imate mogućnost da zaustavite praćenje i nećete dobijati reklame na osnovu onoga što pretražujete. To je po meni poštenije, ali mnogo ljudi za to ne zna ili ne zna kako da podesi.

Недељко Стефановић

pre 9 godina

Немачка има право да уведе и тоталитарне законе ако хоће, па да од гугла тражи шта им падне на памет. Међутим, јурисдикција им је ограничена унутар границе Немачке. Када је гугл закључио да му се кинески закони не свиђају, рекао је Кини: "мењајте закоен или одосмо" и након одбијања Кине да испуни ултиматум су се спаковали и отишли. Ако им Немачка тражи неке будалаштине и инсистира на томе, још лакше могу да оду из Немачке него што је био случај са Кином.

pera

pre 9 godina

google naplacuje da Vasu reklamu izbaci u pretrazi i to nije tajna, opet oni
kao i svi kroje svoja pravila koja se
svakako nesvidjaju svima, Hvala na paznji

Chombe

pre 9 godina

Rezultati pretrage na nemackom guglu nisu dobri kao na drugim jezicima, zbog same prirode nemackog jezika, a to verovatno je to razlog zasto je trazio da se otkrije.

korisnik

pre 9 godina

(tirani, 16. septembar 2014 18:26)

No script+ABP i resio si problem,ako koristis FF!
Za IE ne znam,jer ga godinama ne koristim,ali verovatno funkcionise!

slankamen

pre 9 godina

Ima argumenata za i protiv, ne moze se poreci Guglu pravo na intelektualnu svojinu nad svojim algoritmom. Medjutim, ako oni taj algoritam menjaju tako da bi dodelili prednost onome ko placa, a korisnicima govorili suprotno, onda treba da budu kaznjeni.

Darko

pre 9 godina

Zateknem se u bloku 45, tražim neku radnju i ne mogu da je nađem među lokalima, zakačim se preko android telefona na neki slobodan wifi, ukucam ime radnje i momentalno mi izađe google mapa sa tačnom lokacijom (čak na sajtu te firme nije bila takva mapa). Dakle, odmah zna gde sam i šta tražim. To je deo Google Pigeon algoritma (najnoviji apdejt).
Dođem kući, nisam više u bloku 45, ukucam isto - ali ne izlazi mi mapa kao na telefonu kada sam bio blizu. E, u tome je razlika.

Bavim se IT-jem, iza ove vesti stoji mnogo toga izmeđe redova što nije rečeno, ali se u suštini sve vrti oko para.

@Aleksandar
Zaradjuje od toga što mnogi upravo plaćaju Guglu da za reč "grožđe" budu na prvoj strani. I to su uokvireni oglasi tzv. neorganska pretraga.

ffflyer

pre 9 godina

Mislim da je ipak malo komplikovanije nego sto se cini... Google de facto ima monopol na pretrazivanje interneta a danas to ima mnogo veci znacaj nego u doba kada je nastao. Velika moc a kontrola nikakva. I naravno Google to koristi da bi povecao profit ali kada jedna korporacija postane tako velika i dominantna u nekoj oblasti obicno se ispostavi da to nekako nije u najboljem interesu potrosaca i da konkurencija ne moze da se razvije i dostigne je. Nije ovo jedinstven i prvi slucaj, i Rokfelerov Standard Oil ili AT&T su svojevremeno imali slicne pozicije pa su razmontirani (sto je Microsoft jedva izbegao). Mislim da ni zakonodavci nisu sigurni kako da se postave prema ovakvim kompanijama i ovo je verovatno isprobavanje mogucih modela kontrole nad njima. A sasvim sam siguran da ce vremenom naci nacin da ih kontrolisu, pitanje je samo na sta ce onda liciti pretrazivanje. Prosto ne znam sta je bolje ili gore.

info

pre 9 godina

Google favorizuje rezultate od opsteg znacaja, wiki i youtube npr, imaju izuzetno kompleksan algoritam. Nema na tom polju puno mistike, potrebno je razumeti algoritam posle cega sve ide lakse. Organski rezultati ce uvek imati prednost, mada nije presudno da ce se dobro rangirati jer ima jos gomila stvari koja utice na rezultate pretrage.

Eto

pre 9 godina

Da je Google srpski, bilo bi - mrze nas nemci i ljubomorni su pa muce nasu firmu. A reakcija je takva jer samo povremeno dobiju info vezan za nas, a desavanja poput ovog ne citaju patrJote.
Ovo i nece komentarisati jer niste spomenuli Putlera u vesti.

anonymous

pre 9 godina

Veću budalaštinu odavno nisam pročitao. Čuj šta oni hoće? Pa da li se švabe drogiraju ili su prirodno glupi? Tražiti od top pretraživača da preda algoritam pretrage ravno je tražiti od Majkrosofta ili Epla da predaju svoj izvorni kod....

EU Citizen

pre 9 godina

Neverovatno je kakvu malignu moć u bolesnom evropskom socijalističkom sistemu imaju razni demagozi i dušebrižnici koji nikada u životu nisu zaradili pošten evro ili dolar na slobodnom tržištu nad firmama i pojedincima koji bukvalno svojim radom izdržavaju ceo taj truli neokomunistički cirkus. A srce birokratsko dušebrižničke diktature je baš Nemačka, i što pre taj komunjarski kazamat ode na doboš (a taj trenutak je, bez obzira na dobre rezultate nemačkih firmi, nemačka država i ekonomija su nešto sasvim drugo, i ona je, zbog glomaznog i nekonkurentnog društveno-ekonomskog modela i hipertrofirane države, u prilično lošem stanju, sve stupidne pohvale na njen račun zasnivaju se samo na tome što je nešto bolja od katastrofalnog ostatka kontinenta :) ), to bolje za sve slobodoljubive, vredne i odgovorne ljude na ovom kontinentu (a, naravno, gore za parazite, birokrate id ruge štetočine :) ). Mislim, međutim, da su ovde nemačke komunjare i mastiljare naletele na tvrd orah, ako nastave da maltretiraju Google, oštra reakcija Vašingtona sigurno neće izostati :))

Zole

pre 9 godina

Može li mi neko objasniti - kako Google zaradjuje ovoliko novca, na kom principu to funkcioniše? Ako ja ukucam riječ "grožđe" i izbaci mi hiljade stranica, šta ima Google od toga? Hvala
(Aleksandar, 16. septembar 2014 18:00)
Verovatno je neko platio reklamu za reč "grožđe" i reklama pojavi ti se sa na vrhu ili strane stranice u rezultatima pretrage.

Sale

pre 9 godina

Ako hoće da razbiju dominaciju, neka podrže druge pretraživače da naprave bolje pretraživanje. I Google je pobedio svoje prethodnike.

Aleksandar

pre 9 godina

Može li mi neko objasniti - kako Google zaradjuje ovoliko novca, na kom principu to funkcioniše? Ako ja ukucam riječ "grožđe" i izbaci mi hiljade stranica, šta ima Google od toga? Hvala

korisnik

pre 9 godina

Vise je nego jasno da se ovde vodi bitka,oko zastite privatnosti.
Svima je poznato,da ako u dva razlicita kompjutera,ukucate u google-u isti pojam,dobicete sasvim drugaciji rezultat pretrage!
Razlog je pracenje vasih svakodnevnih aktivnosti,ili prostije receno `spijuniranje`,koje ne mora nuzno biti zlonamerno,ali ga ipak treba nazvati pravim imenom,pogotovo posle slucaja Snouden!
Da ne bude zabune,ne radi to samo google,nego i mnogi drugi!
Avast free npr. ne mozete da instalirate,ako ne prihvatite `polisu o privatnosti`,koju navodno posle instalacije mozete iskljuciti!
Iskljucio sam je,a posle sam video da ipak skladisti na desetine MB,mojih privatnih podataka,zbog cega sam ga deinstalirao zauvek!
Naravno postoje programi,koji makar malo mogu da `zbune` google-ov algoritam,pa makar sprecavaju da vam nesto nudi sa svakim novim otkucanim slovom u polju za pretragu!

Nikola

pre 9 godina

e bas se zbog algoritma obogatio,obogatio se jer je ponudio light adsfree pretrazivac,uradio jednostavan interfejs...a rezultati pretrage manje-vise isti kao i kod bilo kog drugog.

marko

pre 9 godina

Kao da traže recept od Coca Cole. Samo što nisu otkrili!

Sa druge strane, zar oni misle da je to par linija koda? Od kada su uveli personalizovanu pretragu uz rast socijalnih mreža - algoritam je užasno kompleksan. Samo Google Analytics, što znamo, uzima u obzir više stotina faktora.

Lepo platite za top rezultat kao i svi, i nema nerviranja.

topke

pre 9 godina

@Neko Drugi

FTW, van topic-a ali ko te je dezinformisao da je taj algoritam napravio page ili sergey. Msm nisam siguran koliko si upoznan sa istorijom kompanija ali tipa do neke 2004 ako se ne varam imali su velike probleme sa pretrazivanjima, tako da nisam siguran koliko su oni imali ucesca u tom algoritmu kao programeri, mada kao vecinski vlasnici u to vreme mogli su da dovode koga su hteli i za koje pare su hteli.

Marko

pre 9 godina

ne samo da je algoritam poslovna tajna, nego je njegova tajnost ključna za dobre rzultate pretrage. Čim bi otkrili sve kriterijume rangiranja prve strane rezultata na bilo koju pretragu bi bile reklame za Vijagru, jeftine kopije Rolexa i ostalo smeće kojim nam već spemuju mejlove. Ne hvala.

tirani

pre 9 godina

A jeste li primetili koliko su sada tzv. "organski rezultati" popadali dole? Sada na ukucanu rec prvo dolazi toolbar Googla, zatim placene reklame. Nakon toga izlazi rezultat pretrage sa You-tuba. onda traka koja pokazuje slike za zadatu rec. Istovremeno sa desne strane se nalaze opet reklame. I konacno, "Organski rezulteti pretrage", odn. prirodni pojmovi tek iza svega toga. Ukoliko se ovako nastavi, prirodni rezultati, upravo ono sto je i proslavilo goggle, ce zbog neshvatljive gramzivosti poceti da izlaze tek na drugoj strani. Ovako nesto oni mogu da dozvole zato sto imaju apsolutni monopol, medjutim, treba da znaju da nicija do zore nije gorela i da se na kraju pojaviti omiljeni pretrazivaci koji ce imati mnogo pravednije rezultate i biti naklonjeniji korisnicima!

Neko Drugi

pre 9 godina

Ovde sam na stranin Gugla, potpuno. Svabe traze da kompanija otkrije poslovnu tajnu. Koliko god se Gugl bogatio od tog algoritma, to je njihovo intelektualno vlasnistvo i divim se Lariju i Sergeju koji su ga osmislili. Za to treba talenta, a Nemci hoce to da ruse.

Neko Drugi

pre 9 godina

Ovde sam na stranin Gugla, potpuno. Svabe traze da kompanija otkrije poslovnu tajnu. Koliko god se Gugl bogatio od tog algoritma, to je njihovo intelektualno vlasnistvo i divim se Lariju i Sergeju koji su ga osmislili. Za to treba talenta, a Nemci hoce to da ruse.

tirani

pre 9 godina

A jeste li primetili koliko su sada tzv. "organski rezultati" popadali dole? Sada na ukucanu rec prvo dolazi toolbar Googla, zatim placene reklame. Nakon toga izlazi rezultat pretrage sa You-tuba. onda traka koja pokazuje slike za zadatu rec. Istovremeno sa desne strane se nalaze opet reklame. I konacno, "Organski rezulteti pretrage", odn. prirodni pojmovi tek iza svega toga. Ukoliko se ovako nastavi, prirodni rezultati, upravo ono sto je i proslavilo goggle, ce zbog neshvatljive gramzivosti poceti da izlaze tek na drugoj strani. Ovako nesto oni mogu da dozvole zato sto imaju apsolutni monopol, medjutim, treba da znaju da nicija do zore nije gorela i da se na kraju pojaviti omiljeni pretrazivaci koji ce imati mnogo pravednije rezultate i biti naklonjeniji korisnicima!

marko

pre 9 godina

Kao da traže recept od Coca Cole. Samo što nisu otkrili!

Sa druge strane, zar oni misle da je to par linija koda? Od kada su uveli personalizovanu pretragu uz rast socijalnih mreža - algoritam je užasno kompleksan. Samo Google Analytics, što znamo, uzima u obzir više stotina faktora.

Lepo platite za top rezultat kao i svi, i nema nerviranja.

Marko

pre 9 godina

ne samo da je algoritam poslovna tajna, nego je njegova tajnost ključna za dobre rzultate pretrage. Čim bi otkrili sve kriterijume rangiranja prve strane rezultata na bilo koju pretragu bi bile reklame za Vijagru, jeftine kopije Rolexa i ostalo smeće kojim nam već spemuju mejlove. Ne hvala.

Sale

pre 9 godina

Ako hoće da razbiju dominaciju, neka podrže druge pretraživače da naprave bolje pretraživanje. I Google je pobedio svoje prethodnike.

anonymous

pre 9 godina

Veću budalaštinu odavno nisam pročitao. Čuj šta oni hoće? Pa da li se švabe drogiraju ili su prirodno glupi? Tražiti od top pretraživača da preda algoritam pretrage ravno je tražiti od Majkrosofta ili Epla da predaju svoj izvorni kod....

Zole

pre 9 godina

Može li mi neko objasniti - kako Google zaradjuje ovoliko novca, na kom principu to funkcioniše? Ako ja ukucam riječ "grožđe" i izbaci mi hiljade stranica, šta ima Google od toga? Hvala
(Aleksandar, 16. septembar 2014 18:00)
Verovatno je neko platio reklamu za reč "grožđe" i reklama pojavi ti se sa na vrhu ili strane stranice u rezultatima pretrage.

korisnik

pre 9 godina

Vise je nego jasno da se ovde vodi bitka,oko zastite privatnosti.
Svima je poznato,da ako u dva razlicita kompjutera,ukucate u google-u isti pojam,dobicete sasvim drugaciji rezultat pretrage!
Razlog je pracenje vasih svakodnevnih aktivnosti,ili prostije receno `spijuniranje`,koje ne mora nuzno biti zlonamerno,ali ga ipak treba nazvati pravim imenom,pogotovo posle slucaja Snouden!
Da ne bude zabune,ne radi to samo google,nego i mnogi drugi!
Avast free npr. ne mozete da instalirate,ako ne prihvatite `polisu o privatnosti`,koju navodno posle instalacije mozete iskljuciti!
Iskljucio sam je,a posle sam video da ipak skladisti na desetine MB,mojih privatnih podataka,zbog cega sam ga deinstalirao zauvek!
Naravno postoje programi,koji makar malo mogu da `zbune` google-ov algoritam,pa makar sprecavaju da vam nesto nudi sa svakim novim otkucanim slovom u polju za pretragu!

Nikola

pre 9 godina

e bas se zbog algoritma obogatio,obogatio se jer je ponudio light adsfree pretrazivac,uradio jednostavan interfejs...a rezultati pretrage manje-vise isti kao i kod bilo kog drugog.

topke

pre 9 godina

@Neko Drugi

FTW, van topic-a ali ko te je dezinformisao da je taj algoritam napravio page ili sergey. Msm nisam siguran koliko si upoznan sa istorijom kompanija ali tipa do neke 2004 ako se ne varam imali su velike probleme sa pretrazivanjima, tako da nisam siguran koliko su oni imali ucesca u tom algoritmu kao programeri, mada kao vecinski vlasnici u to vreme mogli su da dovode koga su hteli i za koje pare su hteli.

Eto

pre 9 godina

Da je Google srpski, bilo bi - mrze nas nemci i ljubomorni su pa muce nasu firmu. A reakcija je takva jer samo povremeno dobiju info vezan za nas, a desavanja poput ovog ne citaju patrJote.
Ovo i nece komentarisati jer niste spomenuli Putlera u vesti.

EU Citizen

pre 9 godina

Neverovatno je kakvu malignu moć u bolesnom evropskom socijalističkom sistemu imaju razni demagozi i dušebrižnici koji nikada u životu nisu zaradili pošten evro ili dolar na slobodnom tržištu nad firmama i pojedincima koji bukvalno svojim radom izdržavaju ceo taj truli neokomunistički cirkus. A srce birokratsko dušebrižničke diktature je baš Nemačka, i što pre taj komunjarski kazamat ode na doboš (a taj trenutak je, bez obzira na dobre rezultate nemačkih firmi, nemačka država i ekonomija su nešto sasvim drugo, i ona je, zbog glomaznog i nekonkurentnog društveno-ekonomskog modela i hipertrofirane države, u prilično lošem stanju, sve stupidne pohvale na njen račun zasnivaju se samo na tome što je nešto bolja od katastrofalnog ostatka kontinenta :) ), to bolje za sve slobodoljubive, vredne i odgovorne ljude na ovom kontinentu (a, naravno, gore za parazite, birokrate id ruge štetočine :) ). Mislim, međutim, da su ovde nemačke komunjare i mastiljare naletele na tvrd orah, ako nastave da maltretiraju Google, oštra reakcija Vašingtona sigurno neće izostati :))

ffflyer

pre 9 godina

Mislim da je ipak malo komplikovanije nego sto se cini... Google de facto ima monopol na pretrazivanje interneta a danas to ima mnogo veci znacaj nego u doba kada je nastao. Velika moc a kontrola nikakva. I naravno Google to koristi da bi povecao profit ali kada jedna korporacija postane tako velika i dominantna u nekoj oblasti obicno se ispostavi da to nekako nije u najboljem interesu potrosaca i da konkurencija ne moze da se razvije i dostigne je. Nije ovo jedinstven i prvi slucaj, i Rokfelerov Standard Oil ili AT&T su svojevremeno imali slicne pozicije pa su razmontirani (sto je Microsoft jedva izbegao). Mislim da ni zakonodavci nisu sigurni kako da se postave prema ovakvim kompanijama i ovo je verovatno isprobavanje mogucih modela kontrole nad njima. A sasvim sam siguran da ce vremenom naci nacin da ih kontrolisu, pitanje je samo na sta ce onda liciti pretrazivanje. Prosto ne znam sta je bolje ili gore.

Darko

pre 9 godina

Zateknem se u bloku 45, tražim neku radnju i ne mogu da je nađem među lokalima, zakačim se preko android telefona na neki slobodan wifi, ukucam ime radnje i momentalno mi izađe google mapa sa tačnom lokacijom (čak na sajtu te firme nije bila takva mapa). Dakle, odmah zna gde sam i šta tražim. To je deo Google Pigeon algoritma (najnoviji apdejt).
Dođem kući, nisam više u bloku 45, ukucam isto - ali ne izlazi mi mapa kao na telefonu kada sam bio blizu. E, u tome je razlika.

Bavim se IT-jem, iza ove vesti stoji mnogo toga izmeđe redova što nije rečeno, ali se u suštini sve vrti oko para.

@Aleksandar
Zaradjuje od toga što mnogi upravo plaćaju Guglu da za reč "grožđe" budu na prvoj strani. I to su uokvireni oglasi tzv. neorganska pretraga.

Aleksandar

pre 9 godina

Može li mi neko objasniti - kako Google zaradjuje ovoliko novca, na kom principu to funkcioniše? Ako ja ukucam riječ "grožđe" i izbaci mi hiljade stranica, šta ima Google od toga? Hvala

slankamen

pre 9 godina

Ima argumenata za i protiv, ne moze se poreci Guglu pravo na intelektualnu svojinu nad svojim algoritmom. Medjutim, ako oni taj algoritam menjaju tako da bi dodelili prednost onome ko placa, a korisnicima govorili suprotno, onda treba da budu kaznjeni.

pera

pre 9 godina

google naplacuje da Vasu reklamu izbaci u pretrazi i to nije tajna, opet oni
kao i svi kroje svoja pravila koja se
svakako nesvidjaju svima, Hvala na paznji

info

pre 9 godina

Google favorizuje rezultate od opsteg znacaja, wiki i youtube npr, imaju izuzetno kompleksan algoritam. Nema na tom polju puno mistike, potrebno je razumeti algoritam posle cega sve ide lakse. Organski rezultati ce uvek imati prednost, mada nije presudno da ce se dobro rangirati jer ima jos gomila stvari koja utice na rezultate pretrage.

Недељко Стефановић

pre 9 godina

Немачка има право да уведе и тоталитарне законе ако хоће, па да од гугла тражи шта им падне на памет. Међутим, јурисдикција им је ограничена унутар границе Немачке. Када је гугл закључио да му се кинески закони не свиђају, рекао је Кини: "мењајте закоен или одосмо" и након одбијања Кине да испуни ултиматум су се спаковали и отишли. Ако им Немачка тражи неке будалаштине и инсистира на томе, још лакше могу да оду из Немачке него што је био случај са Кином.

Chombe

pre 9 godina

Rezultati pretrage na nemackom guglu nisu dobri kao na drugim jezicima, zbog same prirode nemackog jezika, a to verovatno je to razlog zasto je trazio da se otkrije.

Darko

pre 9 godina

Startpage mi miriše na savršen način da se oni koji stoje iza njega dokopaju ključnih reči koje Google enkriptuje godinama sa SSL-om kada ste ulogovani na njihove servise, pa te izveštaje mogu prodavati zainteresovanim stranama (ili iza njih upravo stoje veliki igrači kojima ta politika Gugla smeta). Bez ikakvih velikih ulaganja dolaze do onoga što ih interesuje, a lakoverni se pecaju. U opcijama svog profila imate mogućnost da zaustavite praćenje i nećete dobijati reklame na osnovu onoga što pretražujete. To je po meni poštenije, ali mnogo ljudi za to ne zna ili ne zna kako da podesi.

korisnik

pre 9 godina

(tirani, 16. septembar 2014 18:26)

No script+ABP i resio si problem,ako koristis FF!
Za IE ne znam,jer ga godinama ne koristim,ali verovatno funkcionise!

Dragan

pre 9 godina

@VladaKoka kola je odlična za čišćenje klozeta. Bolja od mnogih specijalizovanih proizvođača. Šta li tek radi u ljudskom organizmu?
(nema veze sa guglom ali ipak, 18. septembar 2014 02:26)
- Šta radi? Pa čisti organizam. Odakle vam to u vezi "čišćenja klozeta Koka Kolom"? Da li ste probali, mislim čišćenje. Gde nalazite te podatke?

nema veze sa guglom ali ipak

pre 9 godina

@Vlada
Koka kola je odlična za čišćenje klozeta. Bolja od mnogih specijalizovanih proizvođača. Šta li tek radi u ljudskom organizmu?

EU Citizen

pre 9 godina

Neverovatno je kakvu malignu moć u bolesnom evropskom socijalističkom sistemu imaju razni demagozi i dušebrižnici koji nikada u životu nisu zaradili pošten evro ili dolar na slobodnom tržištu nad firmama i pojedincima koji bukvalno svojim radom izdržavaju ceo taj truli neokomunistički cirkus. A srce birokratsko dušebrižničke diktature je baš Nemačka, i što pre taj komunjarski kazamat ode na doboš (a taj trenutak je, bez obzira na dobre rezultate nemačkih firmi, nemačka država i ekonomija su nešto sasvim drugo, i ona je, zbog glomaznog i nekonkurentnog društveno-ekonomskog modela i hipertrofirane države, u prilično lošem stanju, sve stupidne pohvale na njen račun zasnivaju se samo na tome što je nešto bolja od katastrofalnog ostatka kontinenta :) ), to bolje za sve slobodoljubive, vredne i odgovorne ljude na ovom kontinentu (a, naravno, gore za parazite, birokrate id ruge štetočine :) ). Mislim, međutim, da su ovde nemačke komunjare i mastiljare naletele na tvrd orah, ako nastave da maltretiraju Google, oštra reakcija Vašingtona sigurno neće izostati :))

Aleksandar

pre 9 godina

Može li mi neko objasniti - kako Google zaradjuje ovoliko novca, na kom principu to funkcioniše? Ako ja ukucam riječ "grožđe" i izbaci mi hiljade stranica, šta ima Google od toga? Hvala

Neko Drugi

pre 9 godina

Ovde sam na stranin Gugla, potpuno. Svabe traze da kompanija otkrije poslovnu tajnu. Koliko god se Gugl bogatio od tog algoritma, to je njihovo intelektualno vlasnistvo i divim se Lariju i Sergeju koji su ga osmislili. Za to treba talenta, a Nemci hoce to da ruse.

Chombe

pre 9 godina

Rezultati pretrage na nemackom guglu nisu dobri kao na drugim jezicima, zbog same prirode nemackog jezika, a to verovatno je to razlog zasto je trazio da se otkrije.

tirani

pre 9 godina

A jeste li primetili koliko su sada tzv. "organski rezultati" popadali dole? Sada na ukucanu rec prvo dolazi toolbar Googla, zatim placene reklame. Nakon toga izlazi rezultat pretrage sa You-tuba. onda traka koja pokazuje slike za zadatu rec. Istovremeno sa desne strane se nalaze opet reklame. I konacno, "Organski rezulteti pretrage", odn. prirodni pojmovi tek iza svega toga. Ukoliko se ovako nastavi, prirodni rezultati, upravo ono sto je i proslavilo goggle, ce zbog neshvatljive gramzivosti poceti da izlaze tek na drugoj strani. Ovako nesto oni mogu da dozvole zato sto imaju apsolutni monopol, medjutim, treba da znaju da nicija do zore nije gorela i da se na kraju pojaviti omiljeni pretrazivaci koji ce imati mnogo pravednije rezultate i biti naklonjeniji korisnicima!

Nikola

pre 9 godina

e bas se zbog algoritma obogatio,obogatio se jer je ponudio light adsfree pretrazivac,uradio jednostavan interfejs...a rezultati pretrage manje-vise isti kao i kod bilo kog drugog.

Eto

pre 9 godina

Da je Google srpski, bilo bi - mrze nas nemci i ljubomorni su pa muce nasu firmu. A reakcija je takva jer samo povremeno dobiju info vezan za nas, a desavanja poput ovog ne citaju patrJote.
Ovo i nece komentarisati jer niste spomenuli Putlera u vesti.

slankamen

pre 9 godina

Ima argumenata za i protiv, ne moze se poreci Guglu pravo na intelektualnu svojinu nad svojim algoritmom. Medjutim, ako oni taj algoritam menjaju tako da bi dodelili prednost onome ko placa, a korisnicima govorili suprotno, onda treba da budu kaznjeni.

korisnik

pre 9 godina

(tirani, 16. septembar 2014 18:26)

No script+ABP i resio si problem,ako koristis FF!
Za IE ne znam,jer ga godinama ne koristim,ali verovatno funkcionise!

anonymous

pre 9 godina

Veću budalaštinu odavno nisam pročitao. Čuj šta oni hoće? Pa da li se švabe drogiraju ili su prirodno glupi? Tražiti od top pretraživača da preda algoritam pretrage ravno je tražiti od Majkrosofta ili Epla da predaju svoj izvorni kod....

korisnik

pre 9 godina

Vise je nego jasno da se ovde vodi bitka,oko zastite privatnosti.
Svima je poznato,da ako u dva razlicita kompjutera,ukucate u google-u isti pojam,dobicete sasvim drugaciji rezultat pretrage!
Razlog je pracenje vasih svakodnevnih aktivnosti,ili prostije receno `spijuniranje`,koje ne mora nuzno biti zlonamerno,ali ga ipak treba nazvati pravim imenom,pogotovo posle slucaja Snouden!
Da ne bude zabune,ne radi to samo google,nego i mnogi drugi!
Avast free npr. ne mozete da instalirate,ako ne prihvatite `polisu o privatnosti`,koju navodno posle instalacije mozete iskljuciti!
Iskljucio sam je,a posle sam video da ipak skladisti na desetine MB,mojih privatnih podataka,zbog cega sam ga deinstalirao zauvek!
Naravno postoje programi,koji makar malo mogu da `zbune` google-ov algoritam,pa makar sprecavaju da vam nesto nudi sa svakim novim otkucanim slovom u polju za pretragu!

pera

pre 9 godina

google naplacuje da Vasu reklamu izbaci u pretrazi i to nije tajna, opet oni
kao i svi kroje svoja pravila koja se
svakako nesvidjaju svima, Hvala na paznji

topke

pre 9 godina

@Neko Drugi

FTW, van topic-a ali ko te je dezinformisao da je taj algoritam napravio page ili sergey. Msm nisam siguran koliko si upoznan sa istorijom kompanija ali tipa do neke 2004 ako se ne varam imali su velike probleme sa pretrazivanjima, tako da nisam siguran koliko su oni imali ucesca u tom algoritmu kao programeri, mada kao vecinski vlasnici u to vreme mogli su da dovode koga su hteli i za koje pare su hteli.

marko

pre 9 godina

Kao da traže recept od Coca Cole. Samo što nisu otkrili!

Sa druge strane, zar oni misle da je to par linija koda? Od kada su uveli personalizovanu pretragu uz rast socijalnih mreža - algoritam je užasno kompleksan. Samo Google Analytics, što znamo, uzima u obzir više stotina faktora.

Lepo platite za top rezultat kao i svi, i nema nerviranja.

Marko

pre 9 godina

ne samo da je algoritam poslovna tajna, nego je njegova tajnost ključna za dobre rzultate pretrage. Čim bi otkrili sve kriterijume rangiranja prve strane rezultata na bilo koju pretragu bi bile reklame za Vijagru, jeftine kopije Rolexa i ostalo smeće kojim nam već spemuju mejlove. Ne hvala.

info

pre 9 godina

Google favorizuje rezultate od opsteg znacaja, wiki i youtube npr, imaju izuzetno kompleksan algoritam. Nema na tom polju puno mistike, potrebno je razumeti algoritam posle cega sve ide lakse. Organski rezultati ce uvek imati prednost, mada nije presudno da ce se dobro rangirati jer ima jos gomila stvari koja utice na rezultate pretrage.

nema veze sa guglom ali ipak

pre 9 godina

@Vlada
Koka kola je odlična za čišćenje klozeta. Bolja od mnogih specijalizovanih proizvođača. Šta li tek radi u ljudskom organizmu?

Sale

pre 9 godina

Ako hoće da razbiju dominaciju, neka podrže druge pretraživače da naprave bolje pretraživanje. I Google je pobedio svoje prethodnike.

Zole

pre 9 godina

Može li mi neko objasniti - kako Google zaradjuje ovoliko novca, na kom principu to funkcioniše? Ako ja ukucam riječ "grožđe" i izbaci mi hiljade stranica, šta ima Google od toga? Hvala
(Aleksandar, 16. septembar 2014 18:00)
Verovatno je neko platio reklamu za reč "grožđe" i reklama pojavi ti se sa na vrhu ili strane stranice u rezultatima pretrage.

Darko

pre 9 godina

Zateknem se u bloku 45, tražim neku radnju i ne mogu da je nađem među lokalima, zakačim se preko android telefona na neki slobodan wifi, ukucam ime radnje i momentalno mi izađe google mapa sa tačnom lokacijom (čak na sajtu te firme nije bila takva mapa). Dakle, odmah zna gde sam i šta tražim. To je deo Google Pigeon algoritma (najnoviji apdejt).
Dođem kući, nisam više u bloku 45, ukucam isto - ali ne izlazi mi mapa kao na telefonu kada sam bio blizu. E, u tome je razlika.

Bavim se IT-jem, iza ove vesti stoji mnogo toga izmeđe redova što nije rečeno, ali se u suštini sve vrti oko para.

@Aleksandar
Zaradjuje od toga što mnogi upravo plaćaju Guglu da za reč "grožđe" budu na prvoj strani. I to su uokvireni oglasi tzv. neorganska pretraga.

ffflyer

pre 9 godina

Mislim da je ipak malo komplikovanije nego sto se cini... Google de facto ima monopol na pretrazivanje interneta a danas to ima mnogo veci znacaj nego u doba kada je nastao. Velika moc a kontrola nikakva. I naravno Google to koristi da bi povecao profit ali kada jedna korporacija postane tako velika i dominantna u nekoj oblasti obicno se ispostavi da to nekako nije u najboljem interesu potrosaca i da konkurencija ne moze da se razvije i dostigne je. Nije ovo jedinstven i prvi slucaj, i Rokfelerov Standard Oil ili AT&T su svojevremeno imali slicne pozicije pa su razmontirani (sto je Microsoft jedva izbegao). Mislim da ni zakonodavci nisu sigurni kako da se postave prema ovakvim kompanijama i ovo je verovatno isprobavanje mogucih modela kontrole nad njima. A sasvim sam siguran da ce vremenom naci nacin da ih kontrolisu, pitanje je samo na sta ce onda liciti pretrazivanje. Prosto ne znam sta je bolje ili gore.

Недељко Стефановић

pre 9 godina

Немачка има право да уведе и тоталитарне законе ако хоће, па да од гугла тражи шта им падне на памет. Међутим, јурисдикција им је ограничена унутар границе Немачке. Када је гугл закључио да му се кинески закони не свиђају, рекао је Кини: "мењајте закоен или одосмо" и након одбијања Кине да испуни ултиматум су се спаковали и отишли. Ако им Немачка тражи неке будалаштине и инсистира на томе, још лакше могу да оду из Немачке него што је био случај са Кином.

Darko

pre 9 godina

Startpage mi miriše na savršen način da se oni koji stoje iza njega dokopaju ključnih reči koje Google enkriptuje godinama sa SSL-om kada ste ulogovani na njihove servise, pa te izveštaje mogu prodavati zainteresovanim stranama (ili iza njih upravo stoje veliki igrači kojima ta politika Gugla smeta). Bez ikakvih velikih ulaganja dolaze do onoga što ih interesuje, a lakoverni se pecaju. U opcijama svog profila imate mogućnost da zaustavite praćenje i nećete dobijati reklame na osnovu onoga što pretražujete. To je po meni poštenije, ali mnogo ljudi za to ne zna ili ne zna kako da podesi.

Dragan

pre 9 godina

@VladaKoka kola je odlična za čišćenje klozeta. Bolja od mnogih specijalizovanih proizvođača. Šta li tek radi u ljudskom organizmu?
(nema veze sa guglom ali ipak, 18. septembar 2014 02:26)
- Šta radi? Pa čisti organizam. Odakle vam to u vezi "čišćenja klozeta Koka Kolom"? Da li ste probali, mislim čišćenje. Gde nalazite te podatke?