Petak, 29.08.2014.

17:41

GPS Here dostupan i za Galaxy uređaje

Izvor: Tanjug

GPS Here dostupan i za Galaxy ureðaje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

Rale

pre 9 godina

@ Mare evo ja imam bas lumiu 630 i malo je reci da sam prezadovoljan. Telefon je brz, lep i sto je najvaznije jeftin (meni je to bilo bitno jer nisam zahtevan korisnik) ima sve sto treba i sve radi kao sat. Uzeo sam ga preko T. Za 2000 i bas sam i hteo wp jer mi je licno jednostavniji za koriscenje i stabilniji. Osim toga sto nema prednju kameru i blic (meni potpuno nepotrebne stavke) ima sve ostalo. Sto se tice ovih Here mapa... Nemam reci, predobro rade. Skinete mapu i moze offline i bez greske je sve. Testirao sam ih u Turakoj (naravno i tu mapu sam skinuo) i ovde i to i u autu i pesaka radi savrseno. Necete se pokajati ako uzmete ovaj telefon. Ja i dalje ne mogu da verujem da je ovako dobar :)

MongoIL

pre 9 godina

Here mape su odlicne. Here mape su deo Nokie. Microsoft nije kupio Nokiu vec njijov,sada bivsi Devices and Services division. Pre nego sto su postale Here maps bili su Navteq maps. Navteq je bio posebna kompanija koju je Nokia kupila u 2008. Znaci nikad nisu bili deo Garmin-a. Garmin koristi njihove mape zato sto su pouzdane, isto kao i 80% auto prozvogjaca. Plus tu su Fedex UPS, itd itd....znaci pricamo o besprekornom kvalitetu

20k plata

pre 9 godina

Ja koristim iste na Lumii 925 ,navigacija je odlična, iGO joj jedino parira...takođe nisam presrećan zbog ovoga, neznam zašto je Nokia dala na korišćenje Here, trebala bi da bude ekskluziva na Microsoft telefonima i da tako ostane...

Slobodan

pre 9 godina

Vrlo jednostavan razlog zasto je Samsung sklopio ugovor sa Nokia-om jeste cinjenica da je Samsung razvio svoj operativni sistem, Tizer, koji je i predstavljen na Svetskom kongresu u Barseloni ove godine. U sklopu operativnog sistema kojim Samsung pokusava da se otkaci od Google-a ce biti dostupna i najbolja navigacija za mobilne telefone na svetu Here Maps, sto Samsung-u itekako ide u prilog imajuci u vidu cinjenicu koliko su Apple i Google ulozili u sopstvene mape. Pritom Samsung poucen greskama Nokia-e koja se odlucila samo za WP pre nekoliko godina zadrzava i Android ali i uporedo razvija svoj operativni sistem. Bice vrlo interesantno sta ce se desiti u 2016. godini kada ce Nokia ponovo moci da napravi mobilni telefon koji nema veze sa Microsoft-om.

Danko Savic

pre 9 godina

Inace Here Mape su prvo bile ogranak Garmina i osnovane su 2001., a ne 2009. kako pise na Wikipediji jer su u tom momentu sklopili ugovor sa Nokiom kao i sa TomTom, ali to je propalo i sa TomTom-om su u sudskom sporu vec 2 godine. Zanimljivo je da bivsi CEO Mike Karpen sad radi za TomTom, ne znam tacno na kojoj poziciji....

Mare

pre 9 godina

Ljudi ja koristim na Nokiji 5800 i E52 jos od 2009 godine Garmin Mobile Xt sa City navigator mapama i nema greske. Pola Evrope sam prosao zahvaljujuci Garminu i sve sljaka kao sat. Uvek pre puta ubacim apdejtovanu mapu od zemalja kroz koje prolazim i nema zime. Iako imam s3 kao primarni telefon posle ovoliko pozitivnih komentara o Here mapama, razmisljam se da isprobam tako sto bih uzeo Lumiu 630 pa stoga molim ako moze neko ko je poseduje da mi kaze kako je generalno zadovoljan funkcionisanjem istog. Nisam do sada imao WP, koristio sam Symbian, Ios i Android. Unapred hvala!

Badji

pre 9 godina

@ottoman Hajde mi,molim te, kazi naziv jedne od tih mapa za offline navigaciju na androidu,da znam koju da instaliram, posto nisam nasao takvu,a da valja.

oki

pre 9 godina

umesto da majkrosoft zadrzi to za sebe on daje to androidu, ko zna mozda su nekom bas mape i navigacija bitne, ako mnogo putuje i bas zato je uzeo wp, a sad ladno moze da kaze koji ce mi wp kad ima i na androidu... pitanje je samo da li ce podrzavati offline mape kao sto ima na lumiama... i bio bi red da sad google da youtube majkrosoftu i windows telefonima

Ottoman

pre 9 godina

Na androidu već postoji 4-5 fantastičnih potpuno besplatnih aplikacija za OFFLINE navigaciju koje koriste OpenStreetMaps mape koje su fantasticno detaljne čak i na našem prostoru - zato nema potrebe za HERE mapama. :)

Pao s Marsa

pre 9 godina

Koristim vec vise od godinu dana na Nokii - impresivno. Jedan od glavnih razloga sto vucem Nokia ciglicu sa sobom kad putujem. Brz GPS, precizne mape, cak i u unutrasnjosti Srbije, mogu da se skinu unapred pa ne treba internet konekcija (za razliku od Google Maps, zaista radi i to u svim zemljama, ukljucujuci Spaniju - nece vam se desiti da vam bas nije dobro ucitan deo mape koji vam treba). Dovoljno dobar i za voznju i za pesacenje, mada ume da se zbuni u gradskim guzvama kada idete mic-po-mic (mada tad imate vremena da gledate mapu, pa to ne predstavlja veci problem). Nisam, doduse uspeo da provalim kako da ga nateram da izbaci zatvorenu ulicu iz kalkulacije - jedanput sam morao na slepo da idem i izbegavam put koji je bio zatvoren. Pretpostavljam da se to ne bi desilo da nisam bio u romingu i da je imao podatke o saobracaju, ali to je jedini problem koji sam imao.

Gagi990

pre 9 godina

Nebojsa Here mape i odeljenje nije u vlasnistvu Microsofta vec Nokie.I nije prodato Microsoftu,Microsoft ima samo licencu 10 godina za besplatno koristenje ;) Informisi se malo,a sto se tice mapa odlicne su, jos malo dorade na Balkanu za manje gradove a za vece je odlicna.Cista 10,koristim Nokia Lumiu 1020 i prezadovoljan sam i navigacijom i mapama.

Nemanja C

pre 9 godina

Ovo je hitac preko pramca upućen Guglu. U poslednje vreme su razvili ili licencirali mnogo alternativa za Gugl aplikacije kako bi imali mogućnost da se odvoje od androida i još bitnije kako bi tu mogućnost mogli da koriste kao pretnju kada Gugl počne da im nameće uslove.

Većini takmaca Androida (iOS, Windows Phone, Blackberry, Samsung) je najveći problem bio alternativa za Google Maps. U Gulgu na tom delu posla je zaposlneko preko 7,000 od ukupno 48,000 radnika, dakle mnogo i oni na mapama zarađuju od reklama (ističu lokalne restorane, hotele...) pa im se može. Za razliku od Gugla konkurenti se ne bave reklamiranjem tako da nemaju od čega da pokriju ogromne troškove pravljenja i održavanja takvog servisa. Nokija recimo (ovo je divizija koju Microsoft nije kupio) održava vrlo kvalitetan servis tako što ga je licencirala Samsungu, a verovatno ugovor podrazumeva i pozamašan bonus za eksluzivu (neće licencirati ovu uslugu recimo motoroli ili HTC-u).

Međutim Samsung je ovde u nebranom grožđu: mora Nokiji da plaća za svakog korisnika mapa, dakle gubi pare, dok Gugl zarađuje na svakom korisniku. Kada imate milione korisnika to vrlo brzo postaje neodrživo. Apple je makar razvio svoju platformu (prilično skupo) što znači da može jednog dana da proba da je unovči kroz reklame, što Samsung ne može.

Sve u svemu, ovo je vrlo interesantan razvoj događaja u nadmudrivanju između Gugla i Samsunga, koji će u krajnjoj liniji samo da koristi krajnjim korisnicima.

5800

pre 9 godina

Još od 2008 i Nokije 5800 koristim Nokia Maps (sada Here) i prezadovoljan sam. Mislim da će Here na Androidu biti pun pogodak, tim pre što dozvoljava skidanje celih mapa država na uređaj i to je trajno, nema isteka vremena keša kao kod Google mapa. Ali to će negativno da pogodi Windows Phone jer će sada i konkurencija imati dobru navigaciju.

Marx

pre 9 godina

Svi vodeći navigacioni programi koriste HERE mape, tako da ovde mape sigurno nisu "tačnije" od drugih. Na jednom uređaju sve aplikacije koriste isti gps/glonass čip. Pitanje je koliko je kvalitetno odrađeno rutiranje, interfejs, aproksimacija položaja i sl.

Inače, Nokia nije prodala ovaj segment poslovanja Microsoftu.

s4

pre 9 godina

Čudan potez majkrosofta da svoj adut ponude trenutno najvećem proizvodjaču telefona dok se sami bore za veći procenat tržišta.
(Nebojša, 29. avgust 2014 23:07)

here mape su vlasnistvo nokie a microsoft ima licencu na10g.

manageeer

pre 9 godina

fantasticna! odradio sam eurotrip sa drugarima, do Innsbrucka Austrija, preko Salcbzrga, Bec, Budimpesta. Sve vreme sam koristio Here Maps i Here Drive na HTC 8x. I za voznju i za peske, neophodna stvar za putovanje! Nije bilo nijedne greske, jako brzo nalazi signal, nema bagova, sve preporuke!

trivaluu

pre 9 godina

najbolje mape i navigacija. jedina koja me nije izneverila. još samo da omoguće i na ostalim android uređajima. rado bih platio, jer zaista vredi.

Posmatrac

pre 9 godina

Google maps je prilicno impresivan. Nedavno mi zakazao iGO i nisam nasao ulicu koja mi treba, promenili su joj naziv i nema je na mapi. Uljucim GPS, startujem Google Maps i nadjem sve, navigacija razbija i lako se koristi. Mozete da preuzmete i offline mape za grad ili drzavu, odete na more i ne treba vam internet i roming. Strava je...

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Brat ima na lumiji ove mape, jako dobre karte i radi u flightmode, ali nekad se dešava da ima nelogičnosti, tipa tokom putanje treba ući u neku ulicu napraviti polukružno u istoj ulici i vratiti se na početak ulice i nastaviti dalje. Ova anomalija mi se dešavala i na nekim android mapama mog telefona, jednostavno mi nije jasno kako se to desi... inače pored te sitnice bez gps mapa život bi bio komplikovanjiji.

Danijel

pre 9 godina

Имао сам прилике да на путу до Швајцарске користим Nokia мапе у пролеће 2011-е. Мапе за Мађарску, Аустрију, Немачку и Швајцарску снимио на меморијску картицу и у "flight mode" користио навигацију. Није било никаквих проблема што се навигације тиче током пута. А током 2010-е често по Бечу, Салцбургу - пешака или аутом - веома, веома задовољан. Колико сам могао да упоредим подаци о саобраћају у односу на Google Maps су детаљнији (покривају и мање прометне улице). У пар наврата сам се ослањао на податке о саобраћају и једних и других - ни једни ни други нису грешили. Тренутно имам Samsung Galaxy Note и једва чекам да инсталирам апликацију. Најтоплија препорука. :-)

Danijel

pre 9 godina

Имао сам прилике да на путу до Швајцарске користим Nokia мапе у пролеће 2011-е. Мапе за Мађарску, Аустрију, Немачку и Швајцарску снимио на меморијску картицу и у "flight mode" користио навигацију. Није било никаквих проблема што се навигације тиче током пута. А током 2010-е често по Бечу, Салцбургу - пешака или аутом - веома, веома задовољан. Колико сам могао да упоредим подаци о саобраћају у односу на Google Maps су детаљнији (покривају и мање прометне улице). У пар наврата сам се ослањао на податке о саобраћају и једних и других - ни једни ни други нису грешили. Тренутно имам Samsung Galaxy Note и једва чекам да инсталирам апликацију. Најтоплија препорука. :-)

manageeer

pre 9 godina

fantasticna! odradio sam eurotrip sa drugarima, do Innsbrucka Austrija, preko Salcbzrga, Bec, Budimpesta. Sve vreme sam koristio Here Maps i Here Drive na HTC 8x. I za voznju i za peske, neophodna stvar za putovanje! Nije bilo nijedne greske, jako brzo nalazi signal, nema bagova, sve preporuke!

trivaluu

pre 9 godina

najbolje mape i navigacija. jedina koja me nije izneverila. još samo da omoguće i na ostalim android uređajima. rado bih platio, jer zaista vredi.

Nemanja C

pre 9 godina

Ovo je hitac preko pramca upućen Guglu. U poslednje vreme su razvili ili licencirali mnogo alternativa za Gugl aplikacije kako bi imali mogućnost da se odvoje od androida i još bitnije kako bi tu mogućnost mogli da koriste kao pretnju kada Gugl počne da im nameće uslove.

Većini takmaca Androida (iOS, Windows Phone, Blackberry, Samsung) je najveći problem bio alternativa za Google Maps. U Gulgu na tom delu posla je zaposlneko preko 7,000 od ukupno 48,000 radnika, dakle mnogo i oni na mapama zarađuju od reklama (ističu lokalne restorane, hotele...) pa im se može. Za razliku od Gugla konkurenti se ne bave reklamiranjem tako da nemaju od čega da pokriju ogromne troškove pravljenja i održavanja takvog servisa. Nokija recimo (ovo je divizija koju Microsoft nije kupio) održava vrlo kvalitetan servis tako što ga je licencirala Samsungu, a verovatno ugovor podrazumeva i pozamašan bonus za eksluzivu (neće licencirati ovu uslugu recimo motoroli ili HTC-u).

Međutim Samsung je ovde u nebranom grožđu: mora Nokiji da plaća za svakog korisnika mapa, dakle gubi pare, dok Gugl zarađuje na svakom korisniku. Kada imate milione korisnika to vrlo brzo postaje neodrživo. Apple je makar razvio svoju platformu (prilično skupo) što znači da može jednog dana da proba da je unovči kroz reklame, što Samsung ne može.

Sve u svemu, ovo je vrlo interesantan razvoj događaja u nadmudrivanju između Gugla i Samsunga, koji će u krajnjoj liniji samo da koristi krajnjim korisnicima.

Gagi990

pre 9 godina

Nebojsa Here mape i odeljenje nije u vlasnistvu Microsofta vec Nokie.I nije prodato Microsoftu,Microsoft ima samo licencu 10 godina za besplatno koristenje ;) Informisi se malo,a sto se tice mapa odlicne su, jos malo dorade na Balkanu za manje gradove a za vece je odlicna.Cista 10,koristim Nokia Lumiu 1020 i prezadovoljan sam i navigacijom i mapama.

s4

pre 9 godina

Čudan potez majkrosofta da svoj adut ponude trenutno najvećem proizvodjaču telefona dok se sami bore za veći procenat tržišta.
(Nebojša, 29. avgust 2014 23:07)

here mape su vlasnistvo nokie a microsoft ima licencu na10g.

5800

pre 9 godina

Još od 2008 i Nokije 5800 koristim Nokia Maps (sada Here) i prezadovoljan sam. Mislim da će Here na Androidu biti pun pogodak, tim pre što dozvoljava skidanje celih mapa država na uređaj i to je trajno, nema isteka vremena keša kao kod Google mapa. Ali to će negativno da pogodi Windows Phone jer će sada i konkurencija imati dobru navigaciju.

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Brat ima na lumiji ove mape, jako dobre karte i radi u flightmode, ali nekad se dešava da ima nelogičnosti, tipa tokom putanje treba ući u neku ulicu napraviti polukružno u istoj ulici i vratiti se na početak ulice i nastaviti dalje. Ova anomalija mi se dešavala i na nekim android mapama mog telefona, jednostavno mi nije jasno kako se to desi... inače pored te sitnice bez gps mapa život bi bio komplikovanjiji.

Marx

pre 9 godina

Svi vodeći navigacioni programi koriste HERE mape, tako da ovde mape sigurno nisu "tačnije" od drugih. Na jednom uređaju sve aplikacije koriste isti gps/glonass čip. Pitanje je koliko je kvalitetno odrađeno rutiranje, interfejs, aproksimacija položaja i sl.

Inače, Nokia nije prodala ovaj segment poslovanja Microsoftu.

Posmatrac

pre 9 godina

Google maps je prilicno impresivan. Nedavno mi zakazao iGO i nisam nasao ulicu koja mi treba, promenili su joj naziv i nema je na mapi. Uljucim GPS, startujem Google Maps i nadjem sve, navigacija razbija i lako se koristi. Mozete da preuzmete i offline mape za grad ili drzavu, odete na more i ne treba vam internet i roming. Strava je...

Pao s Marsa

pre 9 godina

Koristim vec vise od godinu dana na Nokii - impresivno. Jedan od glavnih razloga sto vucem Nokia ciglicu sa sobom kad putujem. Brz GPS, precizne mape, cak i u unutrasnjosti Srbije, mogu da se skinu unapred pa ne treba internet konekcija (za razliku od Google Maps, zaista radi i to u svim zemljama, ukljucujuci Spaniju - nece vam se desiti da vam bas nije dobro ucitan deo mape koji vam treba). Dovoljno dobar i za voznju i za pesacenje, mada ume da se zbuni u gradskim guzvama kada idete mic-po-mic (mada tad imate vremena da gledate mapu, pa to ne predstavlja veci problem). Nisam, doduse uspeo da provalim kako da ga nateram da izbaci zatvorenu ulicu iz kalkulacije - jedanput sam morao na slepo da idem i izbegavam put koji je bio zatvoren. Pretpostavljam da se to ne bi desilo da nisam bio u romingu i da je imao podatke o saobracaju, ali to je jedini problem koji sam imao.

oki

pre 9 godina

umesto da majkrosoft zadrzi to za sebe on daje to androidu, ko zna mozda su nekom bas mape i navigacija bitne, ako mnogo putuje i bas zato je uzeo wp, a sad ladno moze da kaze koji ce mi wp kad ima i na androidu... pitanje je samo da li ce podrzavati offline mape kao sto ima na lumiama... i bio bi red da sad google da youtube majkrosoftu i windows telefonima

20k plata

pre 9 godina

Ja koristim iste na Lumii 925 ,navigacija je odlična, iGO joj jedino parira...takođe nisam presrećan zbog ovoga, neznam zašto je Nokia dala na korišćenje Here, trebala bi da bude ekskluziva na Microsoft telefonima i da tako ostane...

MongoIL

pre 9 godina

Here mape su odlicne. Here mape su deo Nokie. Microsoft nije kupio Nokiu vec njijov,sada bivsi Devices and Services division. Pre nego sto su postale Here maps bili su Navteq maps. Navteq je bio posebna kompanija koju je Nokia kupila u 2008. Znaci nikad nisu bili deo Garmin-a. Garmin koristi njihove mape zato sto su pouzdane, isto kao i 80% auto prozvogjaca. Plus tu su Fedex UPS, itd itd....znaci pricamo o besprekornom kvalitetu

Rale

pre 9 godina

@ Mare evo ja imam bas lumiu 630 i malo je reci da sam prezadovoljan. Telefon je brz, lep i sto je najvaznije jeftin (meni je to bilo bitno jer nisam zahtevan korisnik) ima sve sto treba i sve radi kao sat. Uzeo sam ga preko T. Za 2000 i bas sam i hteo wp jer mi je licno jednostavniji za koriscenje i stabilniji. Osim toga sto nema prednju kameru i blic (meni potpuno nepotrebne stavke) ima sve ostalo. Sto se tice ovih Here mapa... Nemam reci, predobro rade. Skinete mapu i moze offline i bez greske je sve. Testirao sam ih u Turakoj (naravno i tu mapu sam skinuo) i ovde i to i u autu i pesaka radi savrseno. Necete se pokajati ako uzmete ovaj telefon. Ja i dalje ne mogu da verujem da je ovako dobar :)

Badji

pre 9 godina

@ottoman Hajde mi,molim te, kazi naziv jedne od tih mapa za offline navigaciju na androidu,da znam koju da instaliram, posto nisam nasao takvu,a da valja.

Slobodan

pre 9 godina

Vrlo jednostavan razlog zasto je Samsung sklopio ugovor sa Nokia-om jeste cinjenica da je Samsung razvio svoj operativni sistem, Tizer, koji je i predstavljen na Svetskom kongresu u Barseloni ove godine. U sklopu operativnog sistema kojim Samsung pokusava da se otkaci od Google-a ce biti dostupna i najbolja navigacija za mobilne telefone na svetu Here Maps, sto Samsung-u itekako ide u prilog imajuci u vidu cinjenicu koliko su Apple i Google ulozili u sopstvene mape. Pritom Samsung poucen greskama Nokia-e koja se odlucila samo za WP pre nekoliko godina zadrzava i Android ali i uporedo razvija svoj operativni sistem. Bice vrlo interesantno sta ce se desiti u 2016. godini kada ce Nokia ponovo moci da napravi mobilni telefon koji nema veze sa Microsoft-om.

Ottoman

pre 9 godina

Na androidu već postoji 4-5 fantastičnih potpuno besplatnih aplikacija za OFFLINE navigaciju koje koriste OpenStreetMaps mape koje su fantasticno detaljne čak i na našem prostoru - zato nema potrebe za HERE mapama. :)

Mare

pre 9 godina

Ljudi ja koristim na Nokiji 5800 i E52 jos od 2009 godine Garmin Mobile Xt sa City navigator mapama i nema greske. Pola Evrope sam prosao zahvaljujuci Garminu i sve sljaka kao sat. Uvek pre puta ubacim apdejtovanu mapu od zemalja kroz koje prolazim i nema zime. Iako imam s3 kao primarni telefon posle ovoliko pozitivnih komentara o Here mapama, razmisljam se da isprobam tako sto bih uzeo Lumiu 630 pa stoga molim ako moze neko ko je poseduje da mi kaze kako je generalno zadovoljan funkcionisanjem istog. Nisam do sada imao WP, koristio sam Symbian, Ios i Android. Unapred hvala!

Danko Savic

pre 9 godina

Inace Here Mape su prvo bile ogranak Garmina i osnovane su 2001., a ne 2009. kako pise na Wikipediji jer su u tom momentu sklopili ugovor sa Nokiom kao i sa TomTom, ali to je propalo i sa TomTom-om su u sudskom sporu vec 2 godine. Zanimljivo je da bivsi CEO Mike Karpen sad radi za TomTom, ne znam tacno na kojoj poziciji....

Posmatrac

pre 9 godina

Google maps je prilicno impresivan. Nedavno mi zakazao iGO i nisam nasao ulicu koja mi treba, promenili su joj naziv i nema je na mapi. Uljucim GPS, startujem Google Maps i nadjem sve, navigacija razbija i lako se koristi. Mozete da preuzmete i offline mape za grad ili drzavu, odete na more i ne treba vam internet i roming. Strava je...

Ottoman

pre 9 godina

Na androidu već postoji 4-5 fantastičnih potpuno besplatnih aplikacija za OFFLINE navigaciju koje koriste OpenStreetMaps mape koje su fantasticno detaljne čak i na našem prostoru - zato nema potrebe za HERE mapama. :)

oki

pre 9 godina

umesto da majkrosoft zadrzi to za sebe on daje to androidu, ko zna mozda su nekom bas mape i navigacija bitne, ako mnogo putuje i bas zato je uzeo wp, a sad ladno moze da kaze koji ce mi wp kad ima i na androidu... pitanje je samo da li ce podrzavati offline mape kao sto ima na lumiama... i bio bi red da sad google da youtube majkrosoftu i windows telefonima

Danko Savic

pre 9 godina

Inace Here Mape su prvo bile ogranak Garmina i osnovane su 2001., a ne 2009. kako pise na Wikipediji jer su u tom momentu sklopili ugovor sa Nokiom kao i sa TomTom, ali to je propalo i sa TomTom-om su u sudskom sporu vec 2 godine. Zanimljivo je da bivsi CEO Mike Karpen sad radi za TomTom, ne znam tacno na kojoj poziciji....

Radoznali Perica®™

pre 9 godina

Brat ima na lumiji ove mape, jako dobre karte i radi u flightmode, ali nekad se dešava da ima nelogičnosti, tipa tokom putanje treba ući u neku ulicu napraviti polukružno u istoj ulici i vratiti se na početak ulice i nastaviti dalje. Ova anomalija mi se dešavala i na nekim android mapama mog telefona, jednostavno mi nije jasno kako se to desi... inače pored te sitnice bez gps mapa život bi bio komplikovanjiji.

Nemanja C

pre 9 godina

Ovo je hitac preko pramca upućen Guglu. U poslednje vreme su razvili ili licencirali mnogo alternativa za Gugl aplikacije kako bi imali mogućnost da se odvoje od androida i još bitnije kako bi tu mogućnost mogli da koriste kao pretnju kada Gugl počne da im nameće uslove.

Većini takmaca Androida (iOS, Windows Phone, Blackberry, Samsung) je najveći problem bio alternativa za Google Maps. U Gulgu na tom delu posla je zaposlneko preko 7,000 od ukupno 48,000 radnika, dakle mnogo i oni na mapama zarađuju od reklama (ističu lokalne restorane, hotele...) pa im se može. Za razliku od Gugla konkurenti se ne bave reklamiranjem tako da nemaju od čega da pokriju ogromne troškove pravljenja i održavanja takvog servisa. Nokija recimo (ovo je divizija koju Microsoft nije kupio) održava vrlo kvalitetan servis tako što ga je licencirala Samsungu, a verovatno ugovor podrazumeva i pozamašan bonus za eksluzivu (neće licencirati ovu uslugu recimo motoroli ili HTC-u).

Međutim Samsung je ovde u nebranom grožđu: mora Nokiji da plaća za svakog korisnika mapa, dakle gubi pare, dok Gugl zarađuje na svakom korisniku. Kada imate milione korisnika to vrlo brzo postaje neodrživo. Apple je makar razvio svoju platformu (prilično skupo) što znači da može jednog dana da proba da je unovči kroz reklame, što Samsung ne može.

Sve u svemu, ovo je vrlo interesantan razvoj događaja u nadmudrivanju između Gugla i Samsunga, koji će u krajnjoj liniji samo da koristi krajnjim korisnicima.

Slobodan

pre 9 godina

Vrlo jednostavan razlog zasto je Samsung sklopio ugovor sa Nokia-om jeste cinjenica da je Samsung razvio svoj operativni sistem, Tizer, koji je i predstavljen na Svetskom kongresu u Barseloni ove godine. U sklopu operativnog sistema kojim Samsung pokusava da se otkaci od Google-a ce biti dostupna i najbolja navigacija za mobilne telefone na svetu Here Maps, sto Samsung-u itekako ide u prilog imajuci u vidu cinjenicu koliko su Apple i Google ulozili u sopstvene mape. Pritom Samsung poucen greskama Nokia-e koja se odlucila samo za WP pre nekoliko godina zadrzava i Android ali i uporedo razvija svoj operativni sistem. Bice vrlo interesantno sta ce se desiti u 2016. godini kada ce Nokia ponovo moci da napravi mobilni telefon koji nema veze sa Microsoft-om.

Danijel

pre 9 godina

Имао сам прилике да на путу до Швајцарске користим Nokia мапе у пролеће 2011-е. Мапе за Мађарску, Аустрију, Немачку и Швајцарску снимио на меморијску картицу и у "flight mode" користио навигацију. Није било никаквих проблема што се навигације тиче током пута. А током 2010-е често по Бечу, Салцбургу - пешака или аутом - веома, веома задовољан. Колико сам могао да упоредим подаци о саобраћају у односу на Google Maps су детаљнији (покривају и мање прометне улице). У пар наврата сам се ослањао на податке о саобраћају и једних и других - ни једни ни други нису грешили. Тренутно имам Samsung Galaxy Note и једва чекам да инсталирам апликацију. Најтоплија препорука. :-)

manageeer

pre 9 godina

fantasticna! odradio sam eurotrip sa drugarima, do Innsbrucka Austrija, preko Salcbzrga, Bec, Budimpesta. Sve vreme sam koristio Here Maps i Here Drive na HTC 8x. I za voznju i za peske, neophodna stvar za putovanje! Nije bilo nijedne greske, jako brzo nalazi signal, nema bagova, sve preporuke!

20k plata

pre 9 godina

Ja koristim iste na Lumii 925 ,navigacija je odlična, iGO joj jedino parira...takođe nisam presrećan zbog ovoga, neznam zašto je Nokia dala na korišćenje Here, trebala bi da bude ekskluziva na Microsoft telefonima i da tako ostane...

trivaluu

pre 9 godina

najbolje mape i navigacija. jedina koja me nije izneverila. još samo da omoguće i na ostalim android uređajima. rado bih platio, jer zaista vredi.

Gagi990

pre 9 godina

Nebojsa Here mape i odeljenje nije u vlasnistvu Microsofta vec Nokie.I nije prodato Microsoftu,Microsoft ima samo licencu 10 godina za besplatno koristenje ;) Informisi se malo,a sto se tice mapa odlicne su, jos malo dorade na Balkanu za manje gradove a za vece je odlicna.Cista 10,koristim Nokia Lumiu 1020 i prezadovoljan sam i navigacijom i mapama.

5800

pre 9 godina

Još od 2008 i Nokije 5800 koristim Nokia Maps (sada Here) i prezadovoljan sam. Mislim da će Here na Androidu biti pun pogodak, tim pre što dozvoljava skidanje celih mapa država na uređaj i to je trajno, nema isteka vremena keša kao kod Google mapa. Ali to će negativno da pogodi Windows Phone jer će sada i konkurencija imati dobru navigaciju.

Badji

pre 9 godina

@ottoman Hajde mi,molim te, kazi naziv jedne od tih mapa za offline navigaciju na androidu,da znam koju da instaliram, posto nisam nasao takvu,a da valja.

Rale

pre 9 godina

@ Mare evo ja imam bas lumiu 630 i malo je reci da sam prezadovoljan. Telefon je brz, lep i sto je najvaznije jeftin (meni je to bilo bitno jer nisam zahtevan korisnik) ima sve sto treba i sve radi kao sat. Uzeo sam ga preko T. Za 2000 i bas sam i hteo wp jer mi je licno jednostavniji za koriscenje i stabilniji. Osim toga sto nema prednju kameru i blic (meni potpuno nepotrebne stavke) ima sve ostalo. Sto se tice ovih Here mapa... Nemam reci, predobro rade. Skinete mapu i moze offline i bez greske je sve. Testirao sam ih u Turakoj (naravno i tu mapu sam skinuo) i ovde i to i u autu i pesaka radi savrseno. Necete se pokajati ako uzmete ovaj telefon. Ja i dalje ne mogu da verujem da je ovako dobar :)

Marx

pre 9 godina

Svi vodeći navigacioni programi koriste HERE mape, tako da ovde mape sigurno nisu "tačnije" od drugih. Na jednom uređaju sve aplikacije koriste isti gps/glonass čip. Pitanje je koliko je kvalitetno odrađeno rutiranje, interfejs, aproksimacija položaja i sl.

Inače, Nokia nije prodala ovaj segment poslovanja Microsoftu.

s4

pre 9 godina

Čudan potez majkrosofta da svoj adut ponude trenutno najvećem proizvodjaču telefona dok se sami bore za veći procenat tržišta.
(Nebojša, 29. avgust 2014 23:07)

here mape su vlasnistvo nokie a microsoft ima licencu na10g.

Pao s Marsa

pre 9 godina

Koristim vec vise od godinu dana na Nokii - impresivno. Jedan od glavnih razloga sto vucem Nokia ciglicu sa sobom kad putujem. Brz GPS, precizne mape, cak i u unutrasnjosti Srbije, mogu da se skinu unapred pa ne treba internet konekcija (za razliku od Google Maps, zaista radi i to u svim zemljama, ukljucujuci Spaniju - nece vam se desiti da vam bas nije dobro ucitan deo mape koji vam treba). Dovoljno dobar i za voznju i za pesacenje, mada ume da se zbuni u gradskim guzvama kada idete mic-po-mic (mada tad imate vremena da gledate mapu, pa to ne predstavlja veci problem). Nisam, doduse uspeo da provalim kako da ga nateram da izbaci zatvorenu ulicu iz kalkulacije - jedanput sam morao na slepo da idem i izbegavam put koji je bio zatvoren. Pretpostavljam da se to ne bi desilo da nisam bio u romingu i da je imao podatke o saobracaju, ali to je jedini problem koji sam imao.

Mare

pre 9 godina

Ljudi ja koristim na Nokiji 5800 i E52 jos od 2009 godine Garmin Mobile Xt sa City navigator mapama i nema greske. Pola Evrope sam prosao zahvaljujuci Garminu i sve sljaka kao sat. Uvek pre puta ubacim apdejtovanu mapu od zemalja kroz koje prolazim i nema zime. Iako imam s3 kao primarni telefon posle ovoliko pozitivnih komentara o Here mapama, razmisljam se da isprobam tako sto bih uzeo Lumiu 630 pa stoga molim ako moze neko ko je poseduje da mi kaze kako je generalno zadovoljan funkcionisanjem istog. Nisam do sada imao WP, koristio sam Symbian, Ios i Android. Unapred hvala!

MongoIL

pre 9 godina

Here mape su odlicne. Here mape su deo Nokie. Microsoft nije kupio Nokiu vec njijov,sada bivsi Devices and Services division. Pre nego sto su postale Here maps bili su Navteq maps. Navteq je bio posebna kompanija koju je Nokia kupila u 2008. Znaci nikad nisu bili deo Garmin-a. Garmin koristi njihove mape zato sto su pouzdane, isto kao i 80% auto prozvogjaca. Plus tu su Fedex UPS, itd itd....znaci pricamo o besprekornom kvalitetu