Utorak, 05.08.2014.

12:56

Instalirali ste Messenger? Sada pročitajte na šta ste pristali...

Izvor: Dnevnik.hr

Instalirali ste Messenger? Sada proèitajte na šta ste pristali... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

Bojan

pre 9 godina

...ne razumem koliko neki komentari mogu da budu pogresni... Naravno da aplikaciji treba dozvola za mikrofon, kameru, kontakte pri svakodnevnom radu... to je normalno... ali davanjem tih dozvola, vi ste aplikaciji automatski dali mogucnost da pristupa tim resursima i dok to korisnik NE ZAHTEVA, drugim recima, dok radi u pozadini sta vec radi... a svi normalni znaju kako funkcionise Android... a za one koji ne znaju, sta mislite kako vam stizu poruke na Viber i WhatsApp kad ih pogasite.... da li je moguce da ste toliko naivni...Naravno, mozete totalno da ih pogasite, ali onda nemaju svoju prvobitnnu namenu... Da li znate da na svakom stampanom listu papira postoji podatak koji ga je stampac izbacio ? Naravno da ne znate... a to se radi vec godinama... Nije to paranoja... to je nacin kako svet danas funkcionise...

Hacker

pre 9 godina

Za facebook chat u vidu messengera mozete da koristite GoChat for facebook. Aplikacija nema dozvole kao sto ima facebook pa samim tim se rizik za navedeno u clanku smanjuje za nekih 90%. GoChat jeste malo komlikovaniji za koriscenje ali je 3 puta manje zahtevniji i zauzima 3 puta manje memorije skladistenja i RAM-a. Oni koji bas moraju da koriste messenger, moraju Root-ovati svoj telefon i koristiti APP Quarantine sa kime mogu da zamrznu facebook i iskljuce je iz pozadine kao da je bukvalno obrisana. Samim tim cete spreciti svaki oblik spijunaze vaseg uredjaja dok je aplikacija u tom modu. APP Quarantine se preuzima sa Play Store-a i besplatan je ali telefon mora biti Root-ovan. APP Quarantine moze iskljuciti svaku instaliranu aplikaciju u telefonu na svega par klikova. Ozbiljnijim korisnicima sa malo vise iskustva, savetujem instaliranje Xposed Framework-a i XPrivacy module koji, bukvalno receno, hakuje aplikaciju umesto vas i prikaze vam mogucnosti neke aplikacije koje mozete onesposobiti na jedan klik. Kliknete na aplikaciju iz liste, vidite cemu ona ima pristup, recimo, vidite Send and read SMS messages i kliknete na ukidanje dozvole, samim tim, mozete gasiti fukcije, sta sme, a sta ne sme neka aplikacija da radi mimo vase dozvole. Evo kako radi, youtube: https://www.youtube.com/watch?v=NCfQDRnEfLY

MilanG

pre 9 godina

Rupa u saksiji. Pa uvek pre instaliranja aplikacije se prikaze spisak svih ti odobrenja koje aplikacija trazi. Ako nekog mrzi da cita - to je druga stvar. A napraviti ovakav "senzacionalan" clanak od toga je skroz amaterski.

Владо

pre 9 godina

Просто ко пасуљ,оне тако зарађују што лепо поше имају ваше податке, они виде шта ви радите и шта вам је битно,дође компанија купи податке од фејса или неког другог и вама намеће њихове производе прост капитализам нема много шта ту да се прича а ако се деси лако могуда вас пронађу преко фејса и да знају штошта о вама и да то лако искористе. 21 век освестите се,јесте видели џимба робота у вашој кући е па погледајте шта је ибм осмислио за мале паре. Страшно али истинито.

Владо

pre 9 godina

Реално ви платите телефон скупо као што је неко сада написао у коментару и онда вас за ваше паре шпијунирају али тако функционише бизнис и капитализам то је свега мало људи управља са нама!

mladi programer

pre 9 godina

Vidim da je vecina pogresno razumela clanak. Da ne idem u dubinu reci cu vam da ima pravo da koristi odredjene resurse. npr. mikrofon, jer ima free voice calling od verzije 4.0. Kameru ima da moze da uslika i momentalno posalje. Nijedna stavka nije tek onako. A ne razumem zasto neko negoduje to sto vam prikazuju reklame koje su ekvivalentne vasim interesovanjima. Razumeo bih da su random reklame, pa da vas ne interesuje 90% sadrzaja.

FYI

pre 9 godina

@Sale: Pre upotrebe nepoznatih ti reci kao sandbox, potrudi se da saznas sta to zaista znaci. Android app se takodje pokrece u sandboxu, ali ti to nista ne garantuje. Za razliku od iOSa, Android bar prikazuje koja prava odredjena aplikacija trazi. Za iOS je dovoljno da Apple dozvoli da izadje na Store.

Trojanski konj

pre 9 godina

RODILI STE SE? Sad procitajte sta vam se moze desiti:
1. Ako izadjete na ulicu mogu vas opljackati, moze vas tramvaj zgaziti......
@(Werty, 5. avgust 2014 19:42)

Mesas babe i zabe prijatelju.
Od trenutka rodjenja proci ce jos dosta vremena dok naucis da citas, vozis tramvaj, samostalno prelazis ulicu i pocnes da zaradjujes. Pitanje je u tome da li imas svest o onome sto biras a ne koje je zlo manje ili vece??
Da je kojim slucajem ista aplikacija bila postavljena na sajtu MUP-a Srbije, verujem da je ne bi skinuo maltene niko!

Dragan Grbić

pre 9 godina

Tekst je potpuni promašaj, novinar koji je ovo pisao a i osoba koja je prevela tekst se nosu potrudili da se konsultuju sa neim ko se bar malo razume u programiranje.
Ako aplikacija omogućava da korisnik izabere iz kontakt liste nekog i pozove ga direktno iz aplikacije - za to je potrebna dozvola za pozivanje, i to nikako ne znači da će aplikacija pozivati neke fantomske brojeve i praviti velike račune.
Ako bi se to, kojim slučajem, dogodilo - tužba protiv facebook bi bila vredna nekoliko miliona dolora, u najmanju ruku.
Zamislite samo kako bi to bilo da želite nešto da fotografišete (i postavite na facebook) i da pritisnite taster za snimanje a onda vam iskoši prozor koji kaže da aplikacija zahteva pristup kameri... ode slika.
Postoje hiljade aplikacija koje imaju sve ove dozvole - skype, na primer - i niko se nije setio da njih optuži da potajno zovu telefonom i šalju sms poruke, ili da vas slikaju u intimnim trenucima.
Smešno.
Novinari u poteri za senzacijom postaju izuzetno neodgovorni.

mudri

pre 9 godina

au sad ste me bacili u razmisljanje... cackam ja tako po telefonu neki dan.. i vidim neki video fajl od 100-tinjak mb.. i ja pustim kad ono od vikenda sa neke zurke snimak.. sve je crno naravno jer mi je telefon u dzepu bio.. al sam cuo razgovore.. ne moguce da mi se android odkljucao u dzepu i poceo sam da snima..

zoran

pre 9 godina

A zbog cega onda aplikacija B92 na Androidu trazi isto to? Bar vi to mozete nama da objasnite pre nego sto mozemo ocekivati da nam se obrati neko iz Facebooka i objasni nam kako nije u pitanju nikakva zavera.

nema deda mraza

pre 9 godina

@Stefan
pa ja bas hocu da se vidi sta radim.
i fb koristim za kontakte koji su mi u vezi sa poslom.

vise se bojim spijunaze nasih obzirom da pamtim 90-e.
zasto se ne bunite na odavanja podataka lopovima sa sajtova kao sto su kupindo ili oglasi? ili odavanje podataka osiguravajucim kucam?

te podatke ne otkriva cia

dzoni

pre 9 godina

KOrisatim samo facebook aplikacuju i custom rom koji mi omogucava da svakoj aplikaciji zabranim sta ja hocu pa sam tako i facebook aplikaciji..samo sam ostavio da sme da koristi net i notifikacije kad mi stigne poruka.
Mnogi su poceli olako da prihvataju da svu svoju privatnost pa cak i kretanje dele nekim tamo amerima.

Petar

pre 9 godina

"Ukoliko imate iPhone ne morate brinuti o tim problemima... Nije moguce da aplikacija uradi skoro nista od navedenih stvari sama..." aha....

Dejan

pre 9 godina

Kome je do privatnosti, taj ne koristi internet. Ni na PC-ju ni na telefonu. Cim si na internetu ti si otvoren za svakava spijuniranja.
Dobro de, ako si posten, i ne krsis zakon, sta me onda briga sto neko moze da cita moje podatke. Jedino me briga da mi ne napravi neki racun.

omtw

pre 9 godina

Mislim da nema gore aplikacije od Google +. Što je najgore , G+ dolazi već instalirana na skoro svim novim verzijama androida, pa i ne vidite koje sve dozvole ta aplikacija ima. Umalo se ne onesvestih kad sam video slike sa telefona kako stoje aploudovane na G+ nalogu, vidljive svima. Niti sam ja to dozvolio niti Bož' sačuvaj. Pa još muka dok ih odatle obrišeš. Zato prvo što uradim kad kupim nov telefon, ili kad ga vratim na fabrička podešavanja, deaktiviram G+, Facebook i još neke aplikacije, pa tek onda se kačim na net i sve ostalo. Šta reći, čist bezobrazluk.

Ana-bg

pre 9 godina

Uf bas sam se uplasila, sto sirite paniku ! Koristim sve pomenuto i ne vidim da mi je neko zvao kontakte i pravio racune. A za ostalo me bas briga, nek gleda slike ko god hoce, kako ono kazu " boj se ovna, boj se g .... pa kad ces ziveti " !

Nixy

pre 9 godina

Zato volim Apple. Google i Facebook vam kao ovcama ponude nešto "besplatno", vama potekne voda na usta što ćete dobiti nešto što je kopija pravog harvera i softvera, za nikave pare, a zapravo su vas žigosali, ošišali i katalogirali. Sa Appleom platiš pa si i dalje čovek, a ne domaća životinja.

Comrade Chekhov

pre 9 godina

"Ovu aplikaciju nikad nisam hteo da instaliram bas zbog ovoga! Ovo je klasicna spijunska aplikacija. Svi podaci iz vaseg Android aparata su dostupni amerikancima.
(RusSerb, 05. avgust 2014 13:12)"

Inače su CIA, NSA i Pentagon živo zainteresovani za to šta tvoj mozak može da smisli. Pa kupi ruski telefon. Nema? Šta, proizvode samo gas? Au, kakva država...

Ivica V.

pre 9 godina

Genije, kako mislis da izbacis 1548. sliku svog deteta, ako aplikacija ne pristupi kameri? Ne mozes da slikas krompirom. Aj sad svi da zakacimo cebe na prozor, ide pomracenje Sunca.

Saša

pre 9 godina

Početkom godine instalirao sam računar sa Windows 7 operativnim sistemom (Windows je originalan), Antivirusni program Avast Free Edition i Google Chrome. Zatim sam pokrenuo Network monitor da prikuplja podatke. Računar je podatke je slao na čak 21 lokaciju (na različite IP adrese)! Zato, zaboravite na privatnost, Veliki Brat sve posmatra...

Cvrc

pre 9 godina

'Ajde bre, sta se palite, pa sve ovo mogu nadlezni da vam rade i bez facebook messengera i bez vaseg pristanka... U stvari poenta je da oni to i rade bez vaseg pristanka... Mislite da je internet sinonim za slobodu? Grdno se varate, web je sinonim za jedan veliki globalni obor... Nije valjda da neko stvarno misli da je ideja da napravi FB pala na pamet nekom tamo siromasnom studentu Zukerbergu koji je postao truli milijarder i sad ga sve zenske jure? Americki san? 'Ajte molim vas...

petar

pre 9 godina

Ne znam sta hocete to su privilegije kojie trazi svaka chat aplikacija: Citanje iz imenika, slanje poruka i poziva, ucitavanje kontakata, slikanje, snimanje videa i zvuka to i viber trazi ne vidim koja je razlika. Ps nisam neko ko podrzava fb samo smatram da je ovo sto je napisano glupost

sale

pre 9 godina

kada skinete bilo koju drugu apikalaciju pristajete na isto.. a sta to treba da znaci da ne koristim vise apikalacije?! bas me briga... koristim i dalje..

Antigona

pre 9 godina

Za ovakve aplikacije poput Fejsbuka ja koristim iPad. Posto iPad nije telefon, ne postoji šansa da mi FB ili njegov mesindzer poziva ljude iz nepostojeceg imenika, pravi troskove na telefonskom racunu ili radi bilo sta slično. Moja mama i baka imaju Androide i tu sam videla odvratno upozorenje prilikom preuzimanja svake aplikacije - pita te da li si saglasan/a za niz problematičnih stvari, a uglavnom se radi upravo o koriscenju tvojih privatnih podataka, imenika i slično.

hadzija

pre 9 godina

imate li neku informaciju i za viber whatsapp? hvala.
(yammy, 5. avgust 2014 14:04)
паз вако, на арабијском полуострву чим испадне неко срање у окружењу задњи искључују фејсбук и то пред тоталан прекид интернета. а међу првима страда вибер, па ти сам закључи
пс.
арапсло пролеће је организовано преко фејсбука, наравно 'спонтано'

Dusan

pre 9 godina

E sad, posto ste procitali ovu sokantnu vest, potrebno je da probodete telefon srebrnim kocem, spalite i ostatke zakopate najdublje sto mozete.

DaLanik

pre 9 godina

rutujte telefon I instalirajte xposed frejmvork I onda xprivacy u kome mozete postaviti gde koja aplikacija moze. cak iako ima prava, xprivacy ce joj zabraniti ili proslediti lazne podatke :-)

Abadon

pre 9 godina

Lol ko jos korisit nihov messenger... navika od pc-a pa trillian ili default koji je na fonu. Mislim kolko je retardirano da imas hiljadu razlicitih programa kad mozes da imas sve u jednom i smanjis haos. Mislim na PC-u to je msn,skype,facebook,google, yahoo, ICQ, IRC, twiter, verovatno vise razlicitih emaila... i sad instaliras za sve program ili jednostavno instaliras jedan tipa trilian , pidgin,... Ista logika za sve sto radis phone ili sta vec.
Kako kazu my two cents :)

Mile lile

pre 9 godina

Ovo se nigde ne krije, lepo pise pre skidanja aplikacije koje su dozvole trazene. A sve te dozvole koje trazi ova aplikacija, trazi i svaka druga ili treca aplikacija na androidu. Nista cudno. Dozvole su potrebne da bi aplikacija funkcionisala. Zlonamerne aplikacije mogu da vam naprave haos, oduzmu privatnost, ali ako vec imate fejs, s ovim nemate problem.
(Miki, 5. avgust 2014 16:07)

Bar jedan normalna komentar. Pozdrav!

Stefan

pre 9 godina

Super...eto vam facebook...pa se dicire njime.Stavljajte sve podatke vase dece,vase porodice...licne podatke...kad ste jeli...kad ste se...j...Nemojte se ljutiti kad vasi roditelji ili prijatelji imaju neku zamerku,na vase ponasanje ili postupke...ionako ate se vec "skinuli",na omiljenom vam FB-u...

Nik

pre 9 godina

Ne razumem se mnogo u android programiranje i kako sve to funkcionise ali mi nije jasno zasto ovakve "dozvole" uopste postoje? Zasto je Google kao kreator svega ovoga dopustio da neka aplikacija dobije mogucnost slanja SMS-a ili snimanja videa i zvuka? Mogli su da stave aplikacije u izolovano okruzenje ili nesto slicno. Jasno je da bi neka aplikacija radila, nije potrebno da utvrdi broj telefona ili cita listu vasih poziva. Vise ja krivim Google u ovom slucaju nego FB koji ni ne koristim

Ford Prefect

pre 9 godina

Zato sam ja root i uninstall.. Facebook, twitter, fb messenger, g+ i ostale gluposti i toplo preporučujem svima da urade isto. Samo idite na google i kucajte ,,How to root [vaš_model_telefona]".

Miki

pre 9 godina

Ovo se nigde ne krije, lepo pise pre skidanja aplikacije koje su dozvole trazene. A sve te dozvole koje trazi ova aplikacija, trazi i svaka druga ili treca aplikacija na androidu. Nista cudno. Dozvole su potrebne da bi aplikacija funkcionisala. Zlonamerne aplikacije mogu da vam naprave haos, oduzmu privatnost, ali ako vec imate fejs, s ovim nemate problem.

Luka Matovic

pre 9 godina

Slazem se da treba preduzeti dodatne mjere opreza kada se instaliraju aplikacije na telefon, svasta prodje kroz "Uslove koriscenja" a da niko i ne procita.
Ali, nigdje u clanku niste napisali da svaka aplikacija kroz koju zelite da koristite na primjer kameru, mora da trazi od korisnika dozvolu za to. Ove dozvole mogu da se koriste i na zlonamjeran nacin, naravno, ali Android OS je tako osmisljen da za BILO KAKVU informaciju, ili akciju, vezanu za korisnika, aplikacija MORA da ima dozvolu od tog istog korisnika. To je uradjeno upravo radi sigurnosti korisnika.
To znaci da cak i aplikacije koje dolaze uz telefon imaju te dozvole koje im omogucava da salju poruke bez korisnikove dozvole, pozivaju kontakte fotografisu....

nerro

pre 9 godina

koliko vidim nema nikakve svrhe brisati mesenger jer kao sto svi znamo to vev postaje neophodna aplikacija za poruke, posto ce u fb aplikaciji ugasiti inbox

Lumia

pre 9 godina

Sve to se nece desiti ako znate da pogasite te funkcije u podesavanju aplikacija, ja sam npr ugasio aplikaciju da radi u pozadini kada mobilni ostavim, danas nije smartphone za svakoga. Kupi novi mobilni i sve mu popaljeno i samo pretiska "yes" kad god mu se pojavi...

Vladica

pre 9 godina

fb aplikacikju sam još pre verzije 3 prestao da koristim, kada je lista dozvola prevazišla svaku razumnu meru. na DHD mi još uvek radi v2.3, a kad je fb zablokira -otići će i odande u lovišta.
Na nexus 7 je nikada nisam ni instalirqo, ako mi bas treba da pogledam fb- udjem iz browsera (koji nije chrome, otkako ga gugl utrljava na nos- stoji mi DISABLED kod njega- trenutno koristim operu, koja je nazalost presla na chromium, i firefox)

mitko

pre 9 godina

Nije problem u Facbooku vec androidu i nedotupavim dozvolama. Aplikacija pristupa broju telefona i imeniku kako bi pronasla ljude koje imate u imeniku ali ne i na FB. Kamera mikrofon, za snimanje slikanje.

aleksandar

pre 9 godina

Pa dobro, ovo se vec sve zna. Problem ce biti kad i posle brisanja aplikacije pristanemo da deo ostane i da nas spijunira. U prevodu kad jednom instaliras vise ne mozes da ga obrises.....

risus sardonicus

pre 9 godina

kad sam juce video za sta sve trazi dozvolu, samo rekoh vazi, vazi. jednom sam ga imao instaliran, pa sam obrisao jer sam telefon resetovao na fab.podesavanja. sad, nemam nameru.

nknk

pre 9 godina

Ako bismo krenuli da citamo sitna slova o pravilima koriscenja vecine aplikacija koje imamo u telefonu, naisli bismo na slicne rezultate. Ali narod je "uzeo na zub" Facebook, pa je najlakse po njemu da se osuje kamenje. Ukljucivanjem svih ovih opcija prilikom plasiranja programa na Google Play, developeri samo zele da budu sigurni da ce najveci broj Android uredjaja biti pokriven. Mnoge kompanije to rade. U ovom slucaju to ima vise smisla zbog opcija koje Messenger nudi (na primer, slanje SMSova umesto default programa).
Onog trenutka kada neko dokaze (a to stvarno nije problem dokazati) da je FB nekoga pozvao bez vaseg znanja, poslao SMS ili promenio internet konekciju sa WiFi na mobilnu, onda bi trebalo da se izbojkotuju. Ali do tad zaista verujem da nema razloga za brigu.

miku

pre 9 godina

Ovo isto trazi i 90% ostalih uobicajenih aplikacija. Nista novo jer ako hocete da koristite usluge koje koristi skoro citav svet samo cete da ucutite i da se pravite kao da nista niste procitali i da nastavite po starom.

Mile.1337

pre 9 godina

Na iOS je to nemoguce. Pre nego sto aplikacija dobije pristup kameri/mikrofonu/slikama iskoci pop-up koji pita dal dozvoljavate pristup istom. Svakog trena je dostupno u podesavanjima. Kolko se secam isto je i sa Androidom. Tako da niko nista ovde ne poklanja vec svesno to prihvatamo. Ukoliko je to nekom problem jednostavno obrise/ne koristi. Ne vidim oko cega frka. Nijedan app nije zapravo besplatan. Bez obzira na OS

гнусан

pre 9 godina

Запрепашћен сам бригом о корисницима и њиховом нехајном пристајању на услове коришења ове безвезне апликације. То питање се не поставља често и јавно. Хајде да причамо о озбиљнијим стварима: шта све имате на рачунарима, подразумевајући да тај скуп обухвата и паметне телефоне. Погледајте услове коришћења за све неслободне програме. Размислите затим зашто сте пристали да дозволите мегапредузећима да управљају вашим рачунарима и подацима. Размислите, да ли је могуће да корисник има увид у то како и шта програми раде, да корисници слободно размењују програме, да користе само поуздане, брз вируса и позадинских врата, који неће злоупотребљавати потребу корисника да врши обраду података, забаву, преглед Интернета и друштвене мреже. Да ли то негде постоји?

Jing'an

pre 9 godina

Ja nisam instalirao messenger, vec naprotiv pre neki dan uninstallirao i glavnu fb app. Od sad ako bas moram gledam fb u phone internet browseru. Izgleda isto kao u appu anyway...

shoMi

pre 9 godina

nisam bas siguran da ste dobro razumeli, sve ovo aplikacija moze da uradi ali samo uz saglasnost korisnika....ako neko hoce sms da posalje, moze to da uradi iz messenger aplikacije....isto je i sa kamerom, ako hocete nekome da posaljete sliku, iz aplikacije mozete da aktivirate kameru i fotografisete.... tako je i za sve ostale navedene stavke... prilikom instaliranja svake aplikacije, morate da potvrdite da ste saglasni sa pravilima koriscenja,tako da i mnoge druge aplikacije mogu da koriste ove resurse telefona....

Bojan

pre 9 godina

Naravno da nismo instalirali messenger... FB je krenuo stopama Apple-a... a to je iskoristavanje svega sto se moze iskoristiti za licni profit pod velom "neponovljivog korisnickog iskustva"...ali dobro... svako neka radi sta mu odgovara... njima je korisnik bitan onoliko koliko im profita donosi.. sve dok cute i ne bune se, ovo ce se nastaviti... i treba... ovce su za sisanje... uvek bile i bice...

Gligorije

pre 9 godina

Ovo ne liči na "uslove korišćenja" nego na sistemska prava koja aplikacija zahteva da bi radila to što radi. Liči mi na liste koje zahtevaju ostale slične aplikacije, recimo Skype, Viber, Twitter, LinkedIn ili Instagram.

Članak "sugeriše" i plaši time da aplikacija može bez vašeg znanja ovo ili ono, ali da bi mogla i sa vašim zahtevom ili odobrenjem mora se odobriti upotreba kamere ili mikrofona recimo. Svaka druga aplikacija slilnog tipa ako ste prihvatili zahteve može tehnički bez vašeg znanja da radi šta hoće u okviru prihvaćenih zahteva. Nemam Facebook pa ne mogu da proverim šta pita pri instalaciji, ali ne vidim ništa specifično samo za Facebook Messenger tako da ne vidim razlog za paniku. A to što svi hoće da izvuku što više naših privatnih podataka i statistike korišćenja kako bi targetiranje reklama bilo što bolje to je druga priča i zajednička za sve.

Ja

pre 9 godina

Pa napišite onda šta tačno od svega ovoga šalje u Facebook.
Šta je sve omogućeno na mobilnim telefonima pitajte CIA i Angelu Merkel.

izdan038

pre 9 godina

Ma 'ajte molim vas...pa svaka druga aplikacija ima potpuno iste zackoljice. Sve sto je potrebno je da se procita,samo povrsno,pre nego sto se slozite sa uslovima koriscenja. Svaka druga,ako ne i svaka aplikacija sa sobom nosi 'spijuna'. Pa cime oni zaradjuju ako su 'free' ?? :)))
Trziste je trziste. Prljava igra bez zastite :)

Bear Rider DeLuxe

pre 9 godina

Na windows Phone je sistemski onemogućeno aplikacijama da same uključuju wifi i da zovu ili šalju sms. Isto tako treba zabraniti background task za fbm. Hvala b92 na upozorenju.

RusSerb

pre 9 godina

Ovu aplikaciju nikad nisam hteo da instaliram bas zbog ovoga! Ovo je klasicna spijunska aplikacija. Svi podaci iz vaseg Android aparata su dostupni amerikancima.

Srdjan

pre 9 godina

Realno svaka druga aplikacija zahteva ovo (sto kapiram kao legalno spijuniranje) ali nigde nije dozvoljeno da se daje nekom na uvid informacija koja je na taj način prikupljena.

maloicitao

pre 9 godina

E majke prestacu da koristim i mobilni i komp osim kada mi treba neka informacija. Ne vidim da smo ista pametniji dolaskom sve ove silne tehnologije, samo nam lupaju zigove i kontrolisu za nase pare

Washington

pre 9 godina

Nema dzabe ni u stare babe.

Zar vas ovo cudi? Ili da vam ovako naplate ili da mesecno imate pretplatu od recimo 1000 dinara minimum? Birajte.

aman

pre 9 godina

cemu tolika paranoja? vauu, pokusavaju da zarade prikazujuci vam oglase, a cilj prikupljanja podataka je da vam ponude sto vam se moze dopasti.. a ako ne idete na sajt, vec samo koristite mesendzer, ni te oglase necete videti...

Marija Leskovac

pre 9 godina

Muka da te uhvati. Kad počnem da čitam ovakve stvari, naglo mi se prispava, jer ništa ne razumem. Jasno mi je samo da su me smotali.
Dođe mi da razlupam mobilni, bacim kompjuter kroz prozor, dam otkaz u korporativnom sistemu i Ja, Mali Šraf, odem na neko pusto brdo, da gajim dve ovce i paradajz. Što svakako neću učiniti, i opet mi je muka. Fuj.

Anonimni

pre 9 godina

Većina nabrojanih opcija do skora je odlikovala softver koji spada pod kategoriju virusa. Kome je potreban softver koji može da ga špijunira na sopstveni račun? Pri tome bi bilo veoma teško ako ne i nemoguće utvrditi onoga ko bi ga eventualno (zlo)upotrebio kao i njegovu odgovornost.

Marija Leskovac

pre 9 godina

Muka da te uhvati. Kad počnem da čitam ovakve stvari, naglo mi se prispava, jer ništa ne razumem. Jasno mi je samo da su me smotali.
Dođe mi da razlupam mobilni, bacim kompjuter kroz prozor, dam otkaz u korporativnom sistemu i Ja, Mali Šraf, odem na neko pusto brdo, da gajim dve ovce i paradajz. Što svakako neću učiniti, i opet mi je muka. Fuj.

Miki

pre 9 godina

Ovo se nigde ne krije, lepo pise pre skidanja aplikacije koje su dozvole trazene. A sve te dozvole koje trazi ova aplikacija, trazi i svaka druga ili treca aplikacija na androidu. Nista cudno. Dozvole su potrebne da bi aplikacija funkcionisala. Zlonamerne aplikacije mogu da vam naprave haos, oduzmu privatnost, ali ako vec imate fejs, s ovim nemate problem.

Saša

pre 9 godina

Početkom godine instalirao sam računar sa Windows 7 operativnim sistemom (Windows je originalan), Antivirusni program Avast Free Edition i Google Chrome. Zatim sam pokrenuo Network monitor da prikuplja podatke. Računar je podatke je slao na čak 21 lokaciju (na različite IP adrese)! Zato, zaboravite na privatnost, Veliki Brat sve posmatra...

Stefan

pre 9 godina

Super...eto vam facebook...pa se dicire njime.Stavljajte sve podatke vase dece,vase porodice...licne podatke...kad ste jeli...kad ste se...j...Nemojte se ljutiti kad vasi roditelji ili prijatelji imaju neku zamerku,na vase ponasanje ili postupke...ionako ate se vec "skinuli",na omiljenom vam FB-u...

Dusan

pre 9 godina

E sad, posto ste procitali ovu sokantnu vest, potrebno je da probodete telefon srebrnim kocem, spalite i ostatke zakopate najdublje sto mozete.

zoran

pre 9 godina

A zbog cega onda aplikacija B92 na Androidu trazi isto to? Bar vi to mozete nama da objasnite pre nego sto mozemo ocekivati da nam se obrati neko iz Facebooka i objasni nam kako nije u pitanju nikakva zavera.

RusSerb

pre 9 godina

Ovu aplikaciju nikad nisam hteo da instaliram bas zbog ovoga! Ovo je klasicna spijunska aplikacija. Svi podaci iz vaseg Android aparata su dostupni amerikancima.

Cvrc

pre 9 godina

'Ajde bre, sta se palite, pa sve ovo mogu nadlezni da vam rade i bez facebook messengera i bez vaseg pristanka... U stvari poenta je da oni to i rade bez vaseg pristanka... Mislite da je internet sinonim za slobodu? Grdno se varate, web je sinonim za jedan veliki globalni obor... Nije valjda da neko stvarno misli da je ideja da napravi FB pala na pamet nekom tamo siromasnom studentu Zukerbergu koji je postao truli milijarder i sad ga sve zenske jure? Americki san? 'Ajte molim vas...

maloicitao

pre 9 godina

E majke prestacu da koristim i mobilni i komp osim kada mi treba neka informacija. Ne vidim da smo ista pametniji dolaskom sve ove silne tehnologije, samo nam lupaju zigove i kontrolisu za nase pare

Bear Rider DeLuxe

pre 9 godina

Na windows Phone je sistemski onemogućeno aplikacijama da same uključuju wifi i da zovu ili šalju sms. Isto tako treba zabraniti background task za fbm. Hvala b92 na upozorenju.

Luka Matovic

pre 9 godina

Slazem se da treba preduzeti dodatne mjere opreza kada se instaliraju aplikacije na telefon, svasta prodje kroz "Uslove koriscenja" a da niko i ne procita.
Ali, nigdje u clanku niste napisali da svaka aplikacija kroz koju zelite da koristite na primjer kameru, mora da trazi od korisnika dozvolu za to. Ove dozvole mogu da se koriste i na zlonamjeran nacin, naravno, ali Android OS je tako osmisljen da za BILO KAKVU informaciju, ili akciju, vezanu za korisnika, aplikacija MORA da ima dozvolu od tog istog korisnika. To je uradjeno upravo radi sigurnosti korisnika.
To znaci da cak i aplikacije koje dolaze uz telefon imaju te dozvole koje im omogucava da salju poruke bez korisnikove dozvole, pozivaju kontakte fotografisu....

Srdjan

pre 9 godina

Realno svaka druga aplikacija zahteva ovo (sto kapiram kao legalno spijuniranje) ali nigde nije dozvoljeno da se daje nekom na uvid informacija koja je na taj način prikupljena.

shoMi

pre 9 godina

nisam bas siguran da ste dobro razumeli, sve ovo aplikacija moze da uradi ali samo uz saglasnost korisnika....ako neko hoce sms da posalje, moze to da uradi iz messenger aplikacije....isto je i sa kamerom, ako hocete nekome da posaljete sliku, iz aplikacije mozete da aktivirate kameru i fotografisete.... tako je i za sve ostale navedene stavke... prilikom instaliranja svake aplikacije, morate da potvrdite da ste saglasni sa pravilima koriscenja,tako da i mnoge druge aplikacije mogu da koriste ove resurse telefona....

Lumia

pre 9 godina

Sve to se nece desiti ako znate da pogasite te funkcije u podesavanju aplikacija, ja sam npr ugasio aplikaciju da radi u pozadini kada mobilni ostavim, danas nije smartphone za svakoga. Kupi novi mobilni i sve mu popaljeno i samo pretiska "yes" kad god mu se pojavi...

Gligorije

pre 9 godina

Ovo ne liči na "uslove korišćenja" nego na sistemska prava koja aplikacija zahteva da bi radila to što radi. Liči mi na liste koje zahtevaju ostale slične aplikacije, recimo Skype, Viber, Twitter, LinkedIn ili Instagram.

Članak "sugeriše" i plaši time da aplikacija može bez vašeg znanja ovo ili ono, ali da bi mogla i sa vašim zahtevom ili odobrenjem mora se odobriti upotreba kamere ili mikrofona recimo. Svaka druga aplikacija slilnog tipa ako ste prihvatili zahteve može tehnički bez vašeg znanja da radi šta hoće u okviru prihvaćenih zahteva. Nemam Facebook pa ne mogu da proverim šta pita pri instalaciji, ali ne vidim ništa specifično samo za Facebook Messenger tako da ne vidim razlog za paniku. A to što svi hoće da izvuku što više naših privatnih podataka i statistike korišćenja kako bi targetiranje reklama bilo što bolje to je druga priča i zajednička za sve.

nknk

pre 9 godina

Ako bismo krenuli da citamo sitna slova o pravilima koriscenja vecine aplikacija koje imamo u telefonu, naisli bismo na slicne rezultate. Ali narod je "uzeo na zub" Facebook, pa je najlakse po njemu da se osuje kamenje. Ukljucivanjem svih ovih opcija prilikom plasiranja programa na Google Play, developeri samo zele da budu sigurni da ce najveci broj Android uredjaja biti pokriven. Mnoge kompanije to rade. U ovom slucaju to ima vise smisla zbog opcija koje Messenger nudi (na primer, slanje SMSova umesto default programa).
Onog trenutka kada neko dokaze (a to stvarno nije problem dokazati) da je FB nekoga pozvao bez vaseg znanja, poslao SMS ili promenio internet konekciju sa WiFi na mobilnu, onda bi trebalo da se izbojkotuju. Ali do tad zaista verujem da nema razloga za brigu.

Mile lile

pre 9 godina

Ovo se nigde ne krije, lepo pise pre skidanja aplikacije koje su dozvole trazene. A sve te dozvole koje trazi ova aplikacija, trazi i svaka druga ili treca aplikacija na androidu. Nista cudno. Dozvole su potrebne da bi aplikacija funkcionisala. Zlonamerne aplikacije mogu da vam naprave haos, oduzmu privatnost, ali ako vec imate fejs, s ovim nemate problem.
(Miki, 5. avgust 2014 16:07)

Bar jedan normalna komentar. Pozdrav!

Dragan Grbić

pre 9 godina

Tekst je potpuni promašaj, novinar koji je ovo pisao a i osoba koja je prevela tekst se nosu potrudili da se konsultuju sa neim ko se bar malo razume u programiranje.
Ako aplikacija omogućava da korisnik izabere iz kontakt liste nekog i pozove ga direktno iz aplikacije - za to je potrebna dozvola za pozivanje, i to nikako ne znači da će aplikacija pozivati neke fantomske brojeve i praviti velike račune.
Ako bi se to, kojim slučajem, dogodilo - tužba protiv facebook bi bila vredna nekoliko miliona dolora, u najmanju ruku.
Zamislite samo kako bi to bilo da želite nešto da fotografišete (i postavite na facebook) i da pritisnite taster za snimanje a onda vam iskoši prozor koji kaže da aplikacija zahteva pristup kameri... ode slika.
Postoje hiljade aplikacija koje imaju sve ove dozvole - skype, na primer - i niko se nije setio da njih optuži da potajno zovu telefonom i šalju sms poruke, ili da vas slikaju u intimnim trenucima.
Smešno.
Novinari u poteri za senzacijom postaju izuzetno neodgovorni.

Ford Prefect

pre 9 godina

Zato sam ja root i uninstall.. Facebook, twitter, fb messenger, g+ i ostale gluposti i toplo preporučujem svima da urade isto. Samo idite na google i kucajte ,,How to root [vaš_model_telefona]".

hadzija

pre 9 godina

imate li neku informaciju i za viber whatsapp? hvala.
(yammy, 5. avgust 2014 14:04)
паз вако, на арабијском полуострву чим испадне неко срање у окружењу задњи искључују фејсбук и то пред тоталан прекид интернета. а међу првима страда вибер, па ти сам закључи
пс.
арапсло пролеће је организовано преко фејсбука, наравно 'спонтано'

sale

pre 9 godina

kada skinete bilo koju drugu apikalaciju pristajete na isto.. a sta to treba da znaci da ne koristim vise apikalacije?! bas me briga... koristim i dalje..

miku

pre 9 godina

Ovo isto trazi i 90% ostalih uobicajenih aplikacija. Nista novo jer ako hocete da koristite usluge koje koristi skoro citav svet samo cete da ucutite i da se pravite kao da nista niste procitali i da nastavite po starom.

izdan038

pre 9 godina

Ma 'ajte molim vas...pa svaka druga aplikacija ima potpuno iste zackoljice. Sve sto je potrebno je da se procita,samo povrsno,pre nego sto se slozite sa uslovima koriscenja. Svaka druga,ako ne i svaka aplikacija sa sobom nosi 'spijuna'. Pa cime oni zaradjuju ako su 'free' ?? :)))
Trziste je trziste. Prljava igra bez zastite :)

petar

pre 9 godina

Ne znam sta hocete to su privilegije kojie trazi svaka chat aplikacija: Citanje iz imenika, slanje poruka i poziva, ucitavanje kontakata, slikanje, snimanje videa i zvuka to i viber trazi ne vidim koja je razlika. Ps nisam neko ko podrzava fb samo smatram da je ovo sto je napisano glupost

Anonimni

pre 9 godina

Većina nabrojanih opcija do skora je odlikovala softver koji spada pod kategoriju virusa. Kome je potreban softver koji može da ga špijunira na sopstveni račun? Pri tome bi bilo veoma teško ako ne i nemoguće utvrditi onoga ko bi ga eventualno (zlo)upotrebio kao i njegovu odgovornost.

aman

pre 9 godina

cemu tolika paranoja? vauu, pokusavaju da zarade prikazujuci vam oglase, a cilj prikupljanja podataka je da vam ponude sto vam se moze dopasti.. a ako ne idete na sajt, vec samo koristite mesendzer, ni te oglase necete videti...

Comrade Chekhov

pre 9 godina

"Ovu aplikaciju nikad nisam hteo da instaliram bas zbog ovoga! Ovo je klasicna spijunska aplikacija. Svi podaci iz vaseg Android aparata su dostupni amerikancima.
(RusSerb, 05. avgust 2014 13:12)"

Inače su CIA, NSA i Pentagon živo zainteresovani za to šta tvoj mozak može da smisli. Pa kupi ruski telefon. Nema? Šta, proizvode samo gas? Au, kakva država...

aleksandar

pre 9 godina

Pa dobro, ovo se vec sve zna. Problem ce biti kad i posle brisanja aplikacije pristanemo da deo ostane i da nas spijunira. U prevodu kad jednom instaliras vise ne mozes da ga obrises.....

Abadon

pre 9 godina

Lol ko jos korisit nihov messenger... navika od pc-a pa trillian ili default koji je na fonu. Mislim kolko je retardirano da imas hiljadu razlicitih programa kad mozes da imas sve u jednom i smanjis haos. Mislim na PC-u to je msn,skype,facebook,google, yahoo, ICQ, IRC, twiter, verovatno vise razlicitih emaila... i sad instaliras za sve program ili jednostavno instaliras jedan tipa trilian , pidgin,... Ista logika za sve sto radis phone ili sta vec.
Kako kazu my two cents :)

MilanG

pre 9 godina

Rupa u saksiji. Pa uvek pre instaliranja aplikacije se prikaze spisak svih ti odobrenja koje aplikacija trazi. Ako nekog mrzi da cita - to je druga stvar. A napraviti ovakav "senzacionalan" clanak od toga je skroz amaterski.

Bojan

pre 9 godina

Naravno da nismo instalirali messenger... FB je krenuo stopama Apple-a... a to je iskoristavanje svega sto se moze iskoristiti za licni profit pod velom "neponovljivog korisnickog iskustva"...ali dobro... svako neka radi sta mu odgovara... njima je korisnik bitan onoliko koliko im profita donosi.. sve dok cute i ne bune se, ovo ce se nastaviti... i treba... ovce su za sisanje... uvek bile i bice...

Mile.1337

pre 9 godina

Na iOS je to nemoguce. Pre nego sto aplikacija dobije pristup kameri/mikrofonu/slikama iskoci pop-up koji pita dal dozvoljavate pristup istom. Svakog trena je dostupno u podesavanjima. Kolko se secam isto je i sa Androidom. Tako da niko nista ovde ne poklanja vec svesno to prihvatamo. Ukoliko je to nekom problem jednostavno obrise/ne koristi. Ne vidim oko cega frka. Nijedan app nije zapravo besplatan. Bez obzira na OS

Bojan

pre 9 godina

...ne razumem koliko neki komentari mogu da budu pogresni... Naravno da aplikaciji treba dozvola za mikrofon, kameru, kontakte pri svakodnevnom radu... to je normalno... ali davanjem tih dozvola, vi ste aplikaciji automatski dali mogucnost da pristupa tim resursima i dok to korisnik NE ZAHTEVA, drugim recima, dok radi u pozadini sta vec radi... a svi normalni znaju kako funkcionise Android... a za one koji ne znaju, sta mislite kako vam stizu poruke na Viber i WhatsApp kad ih pogasite.... da li je moguce da ste toliko naivni...Naravno, mozete totalno da ih pogasite, ali onda nemaju svoju prvobitnnu namenu... Da li znate da na svakom stampanom listu papira postoji podatak koji ga je stampac izbacio ? Naravno da ne znate... a to se radi vec godinama... Nije to paranoja... to je nacin kako svet danas funkcionise...

DaLanik

pre 9 godina

rutujte telefon I instalirajte xposed frejmvork I onda xprivacy u kome mozete postaviti gde koja aplikacija moze. cak iako ima prava, xprivacy ce joj zabraniti ili proslediti lazne podatke :-)

Dejan

pre 9 godina

Kome je do privatnosti, taj ne koristi internet. Ni na PC-ju ni na telefonu. Cim si na internetu ti si otvoren za svakava spijuniranja.
Dobro de, ako si posten, i ne krsis zakon, sta me onda briga sto neko moze da cita moje podatke. Jedino me briga da mi ne napravi neki racun.

Trojanski konj

pre 9 godina

RODILI STE SE? Sad procitajte sta vam se moze desiti:
1. Ako izadjete na ulicu mogu vas opljackati, moze vas tramvaj zgaziti......
@(Werty, 5. avgust 2014 19:42)

Mesas babe i zabe prijatelju.
Od trenutka rodjenja proci ce jos dosta vremena dok naucis da citas, vozis tramvaj, samostalno prelazis ulicu i pocnes da zaradjujes. Pitanje je u tome da li imas svest o onome sto biras a ne koje je zlo manje ili vece??
Da je kojim slucajem ista aplikacija bila postavljena na sajtu MUP-a Srbije, verujem da je ne bi skinuo maltene niko!

dzoni

pre 9 godina

KOrisatim samo facebook aplikacuju i custom rom koji mi omogucava da svakoj aplikaciji zabranim sta ja hocu pa sam tako i facebook aplikaciji..samo sam ostavio da sme da koristi net i notifikacije kad mi stigne poruka.
Mnogi su poceli olako da prihvataju da svu svoju privatnost pa cak i kretanje dele nekim tamo amerima.

гнусан

pre 9 godina

Запрепашћен сам бригом о корисницима и њиховом нехајном пристајању на услове коришења ове безвезне апликације. То питање се не поставља често и јавно. Хајде да причамо о озбиљнијим стварима: шта све имате на рачунарима, подразумевајући да тај скуп обухвата и паметне телефоне. Погледајте услове коришћења за све неслободне програме. Размислите затим зашто сте пристали да дозволите мегапредузећима да управљају вашим рачунарима и подацима. Размислите, да ли је могуће да корисник има увид у то како и шта програми раде, да корисници слободно размењују програме, да користе само поуздане, брз вируса и позадинских врата, који неће злоупотребљавати потребу корисника да врши обраду података, забаву, преглед Интернета и друштвене мреже. Да ли то негде постоји?

Petar

pre 9 godina

"Ukoliko imate iPhone ne morate brinuti o tim problemima... Nije moguce da aplikacija uradi skoro nista od navedenih stvari sama..." aha....

Washington

pre 9 godina

Nema dzabe ni u stare babe.

Zar vas ovo cudi? Ili da vam ovako naplate ili da mesecno imate pretplatu od recimo 1000 dinara minimum? Birajte.

Nik

pre 9 godina

Ne razumem se mnogo u android programiranje i kako sve to funkcionise ali mi nije jasno zasto ovakve "dozvole" uopste postoje? Zasto je Google kao kreator svega ovoga dopustio da neka aplikacija dobije mogucnost slanja SMS-a ili snimanja videa i zvuka? Mogli su da stave aplikacije u izolovano okruzenje ili nesto slicno. Jasno je da bi neka aplikacija radila, nije potrebno da utvrdi broj telefona ili cita listu vasih poziva. Vise ja krivim Google u ovom slucaju nego FB koji ni ne koristim

Antigona

pre 9 godina

Za ovakve aplikacije poput Fejsbuka ja koristim iPad. Posto iPad nije telefon, ne postoji šansa da mi FB ili njegov mesindzer poziva ljude iz nepostojeceg imenika, pravi troskove na telefonskom racunu ili radi bilo sta slično. Moja mama i baka imaju Androide i tu sam videla odvratno upozorenje prilikom preuzimanja svake aplikacije - pita te da li si saglasan/a za niz problematičnih stvari, a uglavnom se radi upravo o koriscenju tvojih privatnih podataka, imenika i slično.

omtw

pre 9 godina

Mislim da nema gore aplikacije od Google +. Što je najgore , G+ dolazi već instalirana na skoro svim novim verzijama androida, pa i ne vidite koje sve dozvole ta aplikacija ima. Umalo se ne onesvestih kad sam video slike sa telefona kako stoje aploudovane na G+ nalogu, vidljive svima. Niti sam ja to dozvolio niti Bož' sačuvaj. Pa još muka dok ih odatle obrišeš. Zato prvo što uradim kad kupim nov telefon, ili kad ga vratim na fabrička podešavanja, deaktiviram G+, Facebook i još neke aplikacije, pa tek onda se kačim na net i sve ostalo. Šta reći, čist bezobrazluk.

Владо

pre 9 godina

Реално ви платите телефон скупо као што је неко сада написао у коментару и онда вас за ваше паре шпијунирају али тако функционише бизнис и капитализам то је свега мало људи управља са нама!

Ivica V.

pre 9 godina

Genije, kako mislis da izbacis 1548. sliku svog deteta, ako aplikacija ne pristupi kameri? Ne mozes da slikas krompirom. Aj sad svi da zakacimo cebe na prozor, ide pomracenje Sunca.

Ana-bg

pre 9 godina

Uf bas sam se uplasila, sto sirite paniku ! Koristim sve pomenuto i ne vidim da mi je neko zvao kontakte i pravio racune. A za ostalo me bas briga, nek gleda slike ko god hoce, kako ono kazu " boj se ovna, boj se g .... pa kad ces ziveti " !

Hacker

pre 9 godina

Za facebook chat u vidu messengera mozete da koristite GoChat for facebook. Aplikacija nema dozvole kao sto ima facebook pa samim tim se rizik za navedeno u clanku smanjuje za nekih 90%. GoChat jeste malo komlikovaniji za koriscenje ali je 3 puta manje zahtevniji i zauzima 3 puta manje memorije skladistenja i RAM-a. Oni koji bas moraju da koriste messenger, moraju Root-ovati svoj telefon i koristiti APP Quarantine sa kime mogu da zamrznu facebook i iskljuce je iz pozadine kao da je bukvalno obrisana. Samim tim cete spreciti svaki oblik spijunaze vaseg uredjaja dok je aplikacija u tom modu. APP Quarantine se preuzima sa Play Store-a i besplatan je ali telefon mora biti Root-ovan. APP Quarantine moze iskljuciti svaku instaliranu aplikaciju u telefonu na svega par klikova. Ozbiljnijim korisnicima sa malo vise iskustva, savetujem instaliranje Xposed Framework-a i XPrivacy module koji, bukvalno receno, hakuje aplikaciju umesto vas i prikaze vam mogucnosti neke aplikacije koje mozete onesposobiti na jedan klik. Kliknete na aplikaciju iz liste, vidite cemu ona ima pristup, recimo, vidite Send and read SMS messages i kliknete na ukidanje dozvole, samim tim, mozete gasiti fukcije, sta sme, a sta ne sme neka aplikacija da radi mimo vase dozvole. Evo kako radi, youtube: https://www.youtube.com/watch?v=NCfQDRnEfLY

Vladica

pre 9 godina

fb aplikacikju sam još pre verzije 3 prestao da koristim, kada je lista dozvola prevazišla svaku razumnu meru. na DHD mi još uvek radi v2.3, a kad je fb zablokira -otići će i odande u lovišta.
Na nexus 7 je nikada nisam ni instalirqo, ako mi bas treba da pogledam fb- udjem iz browsera (koji nije chrome, otkako ga gugl utrljava na nos- stoji mi DISABLED kod njega- trenutno koristim operu, koja je nazalost presla na chromium, i firefox)

mladi programer

pre 9 godina

Vidim da je vecina pogresno razumela clanak. Da ne idem u dubinu reci cu vam da ima pravo da koristi odredjene resurse. npr. mikrofon, jer ima free voice calling od verzije 4.0. Kameru ima da moze da uslika i momentalno posalje. Nijedna stavka nije tek onako. A ne razumem zasto neko negoduje to sto vam prikazuju reklame koje su ekvivalentne vasim interesovanjima. Razumeo bih da su random reklame, pa da vas ne interesuje 90% sadrzaja.

Jing'an

pre 9 godina

Ja nisam instalirao messenger, vec naprotiv pre neki dan uninstallirao i glavnu fb app. Od sad ako bas moram gledam fb u phone internet browseru. Izgleda isto kao u appu anyway...

risus sardonicus

pre 9 godina

kad sam juce video za sta sve trazi dozvolu, samo rekoh vazi, vazi. jednom sam ga imao instaliran, pa sam obrisao jer sam telefon resetovao na fab.podesavanja. sad, nemam nameru.

mitko

pre 9 godina

Nije problem u Facbooku vec androidu i nedotupavim dozvolama. Aplikacija pristupa broju telefona i imeniku kako bi pronasla ljude koje imate u imeniku ali ne i na FB. Kamera mikrofon, za snimanje slikanje.

mudri

pre 9 godina

au sad ste me bacili u razmisljanje... cackam ja tako po telefonu neki dan.. i vidim neki video fajl od 100-tinjak mb.. i ja pustim kad ono od vikenda sa neke zurke snimak.. sve je crno naravno jer mi je telefon u dzepu bio.. al sam cuo razgovore.. ne moguce da mi se android odkljucao u dzepu i poceo sam da snima..

Ja

pre 9 godina

Pa napišite onda šta tačno od svega ovoga šalje u Facebook.
Šta je sve omogućeno na mobilnim telefonima pitajte CIA i Angelu Merkel.

nema deda mraza

pre 9 godina

@Stefan
pa ja bas hocu da se vidi sta radim.
i fb koristim za kontakte koji su mi u vezi sa poslom.

vise se bojim spijunaze nasih obzirom da pamtim 90-e.
zasto se ne bunite na odavanja podataka lopovima sa sajtova kao sto su kupindo ili oglasi? ili odavanje podataka osiguravajucim kucam?

te podatke ne otkriva cia

Nixy

pre 9 godina

Zato volim Apple. Google i Facebook vam kao ovcama ponude nešto "besplatno", vama potekne voda na usta što ćete dobiti nešto što je kopija pravog harvera i softvera, za nikave pare, a zapravo su vas žigosali, ošišali i katalogirali. Sa Appleom platiš pa si i dalje čovek, a ne domaća životinja.

nerro

pre 9 godina

koliko vidim nema nikakve svrhe brisati mesenger jer kao sto svi znamo to vev postaje neophodna aplikacija za poruke, posto ce u fb aplikaciji ugasiti inbox

FYI

pre 9 godina

@Sale: Pre upotrebe nepoznatih ti reci kao sandbox, potrudi se da saznas sta to zaista znaci. Android app se takodje pokrece u sandboxu, ali ti to nista ne garantuje. Za razliku od iOSa, Android bar prikazuje koja prava odredjena aplikacija trazi. Za iOS je dovoljno da Apple dozvoli da izadje na Store.

Владо

pre 9 godina

Просто ко пасуљ,оне тако зарађују што лепо поше имају ваше податке, они виде шта ви радите и шта вам је битно,дође компанија купи податке од фејса или неког другог и вама намеће њихове производе прост капитализам нема много шта ту да се прича а ако се деси лако могуда вас пронађу преко фејса и да знају штошта о вама и да то лако искористе. 21 век освестите се,јесте видели џимба робота у вашој кући е па погледајте шта је ибм осмислио за мале паре. Страшно али истинито.

Antigona

pre 9 godina

Za ovakve aplikacije poput Fejsbuka ja koristim iPad. Posto iPad nije telefon, ne postoji šansa da mi FB ili njegov mesindzer poziva ljude iz nepostojeceg imenika, pravi troskove na telefonskom racunu ili radi bilo sta slično. Moja mama i baka imaju Androide i tu sam videla odvratno upozorenje prilikom preuzimanja svake aplikacije - pita te da li si saglasan/a za niz problematičnih stvari, a uglavnom se radi upravo o koriscenju tvojih privatnih podataka, imenika i slično.

Ford Prefect

pre 9 godina

Zato sam ja root i uninstall.. Facebook, twitter, fb messenger, g+ i ostale gluposti i toplo preporučujem svima da urade isto. Samo idite na google i kucajte ,,How to root [vaš_model_telefona]".

mudri

pre 9 godina

au sad ste me bacili u razmisljanje... cackam ja tako po telefonu neki dan.. i vidim neki video fajl od 100-tinjak mb.. i ja pustim kad ono od vikenda sa neke zurke snimak.. sve je crno naravno jer mi je telefon u dzepu bio.. al sam cuo razgovore.. ne moguce da mi se android odkljucao u dzepu i poceo sam da snima..

RusSerb

pre 9 godina

Ovu aplikaciju nikad nisam hteo da instaliram bas zbog ovoga! Ovo je klasicna spijunska aplikacija. Svi podaci iz vaseg Android aparata su dostupni amerikancima.

aman

pre 9 godina

cemu tolika paranoja? vauu, pokusavaju da zarade prikazujuci vam oglase, a cilj prikupljanja podataka je da vam ponude sto vam se moze dopasti.. a ako ne idete na sajt, vec samo koristite mesendzer, ni te oglase necete videti...

Stefan

pre 9 godina

Super...eto vam facebook...pa se dicire njime.Stavljajte sve podatke vase dece,vase porodice...licne podatke...kad ste jeli...kad ste se...j...Nemojte se ljutiti kad vasi roditelji ili prijatelji imaju neku zamerku,na vase ponasanje ili postupke...ionako ate se vec "skinuli",na omiljenom vam FB-u...

Nixy

pre 9 godina

Zato volim Apple. Google i Facebook vam kao ovcama ponude nešto "besplatno", vama potekne voda na usta što ćete dobiti nešto što je kopija pravog harvera i softvera, za nikave pare, a zapravo su vas žigosali, ošišali i katalogirali. Sa Appleom platiš pa si i dalje čovek, a ne domaća životinja.

nerro

pre 9 godina

koliko vidim nema nikakve svrhe brisati mesenger jer kao sto svi znamo to vev postaje neophodna aplikacija za poruke, posto ce u fb aplikaciji ugasiti inbox

Marija Leskovac

pre 9 godina

Muka da te uhvati. Kad počnem da čitam ovakve stvari, naglo mi se prispava, jer ništa ne razumem. Jasno mi je samo da su me smotali.
Dođe mi da razlupam mobilni, bacim kompjuter kroz prozor, dam otkaz u korporativnom sistemu i Ja, Mali Šraf, odem na neko pusto brdo, da gajim dve ovce i paradajz. Što svakako neću učiniti, i opet mi je muka. Fuj.

Nik

pre 9 godina

Ne razumem se mnogo u android programiranje i kako sve to funkcionise ali mi nije jasno zasto ovakve "dozvole" uopste postoje? Zasto je Google kao kreator svega ovoga dopustio da neka aplikacija dobije mogucnost slanja SMS-a ili snimanja videa i zvuka? Mogli su da stave aplikacije u izolovano okruzenje ili nesto slicno. Jasno je da bi neka aplikacija radila, nije potrebno da utvrdi broj telefona ili cita listu vasih poziva. Vise ja krivim Google u ovom slucaju nego FB koji ni ne koristim

Mile.1337

pre 9 godina

Na iOS je to nemoguce. Pre nego sto aplikacija dobije pristup kameri/mikrofonu/slikama iskoci pop-up koji pita dal dozvoljavate pristup istom. Svakog trena je dostupno u podesavanjima. Kolko se secam isto je i sa Androidom. Tako da niko nista ovde ne poklanja vec svesno to prihvatamo. Ukoliko je to nekom problem jednostavno obrise/ne koristi. Ne vidim oko cega frka. Nijedan app nije zapravo besplatan. Bez obzira na OS

Cvrc

pre 9 godina

'Ajde bre, sta se palite, pa sve ovo mogu nadlezni da vam rade i bez facebook messengera i bez vaseg pristanka... U stvari poenta je da oni to i rade bez vaseg pristanka... Mislite da je internet sinonim za slobodu? Grdno se varate, web je sinonim za jedan veliki globalni obor... Nije valjda da neko stvarno misli da je ideja da napravi FB pala na pamet nekom tamo siromasnom studentu Zukerbergu koji je postao truli milijarder i sad ga sve zenske jure? Americki san? 'Ajte molim vas...

Saša

pre 9 godina

Početkom godine instalirao sam računar sa Windows 7 operativnim sistemom (Windows je originalan), Antivirusni program Avast Free Edition i Google Chrome. Zatim sam pokrenuo Network monitor da prikuplja podatke. Računar je podatke je slao na čak 21 lokaciju (na različite IP adrese)! Zato, zaboravite na privatnost, Veliki Brat sve posmatra...

MilanG

pre 9 godina

Rupa u saksiji. Pa uvek pre instaliranja aplikacije se prikaze spisak svih ti odobrenja koje aplikacija trazi. Ako nekog mrzi da cita - to je druga stvar. A napraviti ovakav "senzacionalan" clanak od toga je skroz amaterski.

Miki

pre 9 godina

Ovo se nigde ne krije, lepo pise pre skidanja aplikacije koje su dozvole trazene. A sve te dozvole koje trazi ova aplikacija, trazi i svaka druga ili treca aplikacija na androidu. Nista cudno. Dozvole su potrebne da bi aplikacija funkcionisala. Zlonamerne aplikacije mogu da vam naprave haos, oduzmu privatnost, ali ako vec imate fejs, s ovim nemate problem.

Abadon

pre 9 godina

Lol ko jos korisit nihov messenger... navika od pc-a pa trillian ili default koji je na fonu. Mislim kolko je retardirano da imas hiljadu razlicitih programa kad mozes da imas sve u jednom i smanjis haos. Mislim na PC-u to je msn,skype,facebook,google, yahoo, ICQ, IRC, twiter, verovatno vise razlicitih emaila... i sad instaliras za sve program ili jednostavno instaliras jedan tipa trilian , pidgin,... Ista logika za sve sto radis phone ili sta vec.
Kako kazu my two cents :)

petar

pre 9 godina

Ne znam sta hocete to su privilegije kojie trazi svaka chat aplikacija: Citanje iz imenika, slanje poruka i poziva, ucitavanje kontakata, slikanje, snimanje videa i zvuka to i viber trazi ne vidim koja je razlika. Ps nisam neko ko podrzava fb samo smatram da je ovo sto je napisano glupost

Washington

pre 9 godina

Nema dzabe ni u stare babe.

Zar vas ovo cudi? Ili da vam ovako naplate ili da mesecno imate pretplatu od recimo 1000 dinara minimum? Birajte.

aleksandar

pre 9 godina

Pa dobro, ovo se vec sve zna. Problem ce biti kad i posle brisanja aplikacije pristanemo da deo ostane i da nas spijunira. U prevodu kad jednom instaliras vise ne mozes da ga obrises.....

Comrade Chekhov

pre 9 godina

"Ovu aplikaciju nikad nisam hteo da instaliram bas zbog ovoga! Ovo je klasicna spijunska aplikacija. Svi podaci iz vaseg Android aparata su dostupni amerikancima.
(RusSerb, 05. avgust 2014 13:12)"

Inače su CIA, NSA i Pentagon živo zainteresovani za to šta tvoj mozak može da smisli. Pa kupi ruski telefon. Nema? Šta, proizvode samo gas? Au, kakva država...

Владо

pre 9 godina

Реално ви платите телефон скупо као што је неко сада написао у коментару и онда вас за ваше паре шпијунирају али тако функционише бизнис и капитализам то је свега мало људи управља са нама!

maloicitao

pre 9 godina

E majke prestacu da koristim i mobilni i komp osim kada mi treba neka informacija. Ne vidim da smo ista pametniji dolaskom sve ove silne tehnologije, samo nam lupaju zigove i kontrolisu za nase pare

Bojan

pre 9 godina

Naravno da nismo instalirali messenger... FB je krenuo stopama Apple-a... a to je iskoristavanje svega sto se moze iskoristiti za licni profit pod velom "neponovljivog korisnickog iskustva"...ali dobro... svako neka radi sta mu odgovara... njima je korisnik bitan onoliko koliko im profita donosi.. sve dok cute i ne bune se, ovo ce se nastaviti... i treba... ovce su za sisanje... uvek bile i bice...

Lumia

pre 9 godina

Sve to se nece desiti ako znate da pogasite te funkcije u podesavanju aplikacija, ja sam npr ugasio aplikaciju da radi u pozadini kada mobilni ostavim, danas nije smartphone za svakoga. Kupi novi mobilni i sve mu popaljeno i samo pretiska "yes" kad god mu se pojavi...

shoMi

pre 9 godina

nisam bas siguran da ste dobro razumeli, sve ovo aplikacija moze da uradi ali samo uz saglasnost korisnika....ako neko hoce sms da posalje, moze to da uradi iz messenger aplikacije....isto je i sa kamerom, ako hocete nekome da posaljete sliku, iz aplikacije mozete da aktivirate kameru i fotografisete.... tako je i za sve ostale navedene stavke... prilikom instaliranja svake aplikacije, morate da potvrdite da ste saglasni sa pravilima koriscenja,tako da i mnoge druge aplikacije mogu da koriste ove resurse telefona....

mitko

pre 9 godina

Nije problem u Facbooku vec androidu i nedotupavim dozvolama. Aplikacija pristupa broju telefona i imeniku kako bi pronasla ljude koje imate u imeniku ali ne i na FB. Kamera mikrofon, za snimanje slikanje.

Dejan

pre 9 godina

Kome je do privatnosti, taj ne koristi internet. Ni na PC-ju ni na telefonu. Cim si na internetu ti si otvoren za svakava spijuniranja.
Dobro de, ako si posten, i ne krsis zakon, sta me onda briga sto neko moze da cita moje podatke. Jedino me briga da mi ne napravi neki racun.

omtw

pre 9 godina

Mislim da nema gore aplikacije od Google +. Što je najgore , G+ dolazi već instalirana na skoro svim novim verzijama androida, pa i ne vidite koje sve dozvole ta aplikacija ima. Umalo se ne onesvestih kad sam video slike sa telefona kako stoje aploudovane na G+ nalogu, vidljive svima. Niti sam ja to dozvolio niti Bož' sačuvaj. Pa još muka dok ih odatle obrišeš. Zato prvo što uradim kad kupim nov telefon, ili kad ga vratim na fabrička podešavanja, deaktiviram G+, Facebook i još neke aplikacije, pa tek onda se kačim na net i sve ostalo. Šta reći, čist bezobrazluk.

Владо

pre 9 godina

Просто ко пасуљ,оне тако зарађују што лепо поше имају ваше податке, они виде шта ви радите и шта вам је битно,дође компанија купи податке од фејса или неког другог и вама намеће њихове производе прост капитализам нема много шта ту да се прича а ако се деси лако могуда вас пронађу преко фејса и да знају штошта о вама и да то лако искористе. 21 век освестите се,јесте видели џимба робота у вашој кући е па погледајте шта је ибм осмислио за мале паре. Страшно али истинито.

Srdjan

pre 9 godina

Realno svaka druga aplikacija zahteva ovo (sto kapiram kao legalno spijuniranje) ali nigde nije dozvoljeno da se daje nekom na uvid informacija koja je na taj način prikupljena.

Ja

pre 9 godina

Pa napišite onda šta tačno od svega ovoga šalje u Facebook.
Šta je sve omogućeno na mobilnim telefonima pitajte CIA i Angelu Merkel.

nknk

pre 9 godina

Ako bismo krenuli da citamo sitna slova o pravilima koriscenja vecine aplikacija koje imamo u telefonu, naisli bismo na slicne rezultate. Ali narod je "uzeo na zub" Facebook, pa je najlakse po njemu da se osuje kamenje. Ukljucivanjem svih ovih opcija prilikom plasiranja programa na Google Play, developeri samo zele da budu sigurni da ce najveci broj Android uredjaja biti pokriven. Mnoge kompanije to rade. U ovom slucaju to ima vise smisla zbog opcija koje Messenger nudi (na primer, slanje SMSova umesto default programa).
Onog trenutka kada neko dokaze (a to stvarno nije problem dokazati) da je FB nekoga pozvao bez vaseg znanja, poslao SMS ili promenio internet konekciju sa WiFi na mobilnu, onda bi trebalo da se izbojkotuju. Ali do tad zaista verujem da nema razloga za brigu.

Dusan

pre 9 godina

E sad, posto ste procitali ovu sokantnu vest, potrebno je da probodete telefon srebrnim kocem, spalite i ostatke zakopate najdublje sto mozete.

DaLanik

pre 9 godina

rutujte telefon I instalirajte xposed frejmvork I onda xprivacy u kome mozete postaviti gde koja aplikacija moze. cak iako ima prava, xprivacy ce joj zabraniti ili proslediti lazne podatke :-)

Ivica V.

pre 9 godina

Genije, kako mislis da izbacis 1548. sliku svog deteta, ako aplikacija ne pristupi kameri? Ne mozes da slikas krompirom. Aj sad svi da zakacimo cebe na prozor, ide pomracenje Sunca.

Gligorije

pre 9 godina

Ovo ne liči na "uslove korišćenja" nego na sistemska prava koja aplikacija zahteva da bi radila to što radi. Liči mi na liste koje zahtevaju ostale slične aplikacije, recimo Skype, Viber, Twitter, LinkedIn ili Instagram.

Članak "sugeriše" i plaši time da aplikacija može bez vašeg znanja ovo ili ono, ali da bi mogla i sa vašim zahtevom ili odobrenjem mora se odobriti upotreba kamere ili mikrofona recimo. Svaka druga aplikacija slilnog tipa ako ste prihvatili zahteve može tehnički bez vašeg znanja da radi šta hoće u okviru prihvaćenih zahteva. Nemam Facebook pa ne mogu da proverim šta pita pri instalaciji, ali ne vidim ništa specifično samo za Facebook Messenger tako da ne vidim razlog za paniku. A to što svi hoće da izvuku što više naših privatnih podataka i statistike korišćenja kako bi targetiranje reklama bilo što bolje to je druga priča i zajednička za sve.

risus sardonicus

pre 9 godina

kad sam juce video za sta sve trazi dozvolu, samo rekoh vazi, vazi. jednom sam ga imao instaliran, pa sam obrisao jer sam telefon resetovao na fab.podesavanja. sad, nemam nameru.

Petar

pre 9 godina

"Ukoliko imate iPhone ne morate brinuti o tim problemima... Nije moguce da aplikacija uradi skoro nista od navedenih stvari sama..." aha....

nema deda mraza

pre 9 godina

@Stefan
pa ja bas hocu da se vidi sta radim.
i fb koristim za kontakte koji su mi u vezi sa poslom.

vise se bojim spijunaze nasih obzirom da pamtim 90-e.
zasto se ne bunite na odavanja podataka lopovima sa sajtova kao sto su kupindo ili oglasi? ili odavanje podataka osiguravajucim kucam?

te podatke ne otkriva cia

Dragan Grbić

pre 9 godina

Tekst je potpuni promašaj, novinar koji je ovo pisao a i osoba koja je prevela tekst se nosu potrudili da se konsultuju sa neim ko se bar malo razume u programiranje.
Ako aplikacija omogućava da korisnik izabere iz kontakt liste nekog i pozove ga direktno iz aplikacije - za to je potrebna dozvola za pozivanje, i to nikako ne znači da će aplikacija pozivati neke fantomske brojeve i praviti velike račune.
Ako bi se to, kojim slučajem, dogodilo - tužba protiv facebook bi bila vredna nekoliko miliona dolora, u najmanju ruku.
Zamislite samo kako bi to bilo da želite nešto da fotografišete (i postavite na facebook) i da pritisnite taster za snimanje a onda vam iskoši prozor koji kaže da aplikacija zahteva pristup kameri... ode slika.
Postoje hiljade aplikacija koje imaju sve ove dozvole - skype, na primer - i niko se nije setio da njih optuži da potajno zovu telefonom i šalju sms poruke, ili da vas slikaju u intimnim trenucima.
Smešno.
Novinari u poteri za senzacijom postaju izuzetno neodgovorni.

Vladica

pre 9 godina

fb aplikacikju sam još pre verzije 3 prestao da koristim, kada je lista dozvola prevazišla svaku razumnu meru. na DHD mi još uvek radi v2.3, a kad je fb zablokira -otići će i odande u lovišta.
Na nexus 7 je nikada nisam ni instalirqo, ako mi bas treba da pogledam fb- udjem iz browsera (koji nije chrome, otkako ga gugl utrljava na nos- stoji mi DISABLED kod njega- trenutno koristim operu, koja je nazalost presla na chromium, i firefox)

Mile lile

pre 9 godina

Ovo se nigde ne krije, lepo pise pre skidanja aplikacije koje su dozvole trazene. A sve te dozvole koje trazi ova aplikacija, trazi i svaka druga ili treca aplikacija na androidu. Nista cudno. Dozvole su potrebne da bi aplikacija funkcionisala. Zlonamerne aplikacije mogu da vam naprave haos, oduzmu privatnost, ali ako vec imate fejs, s ovim nemate problem.
(Miki, 5. avgust 2014 16:07)

Bar jedan normalna komentar. Pozdrav!

Ana-bg

pre 9 godina

Uf bas sam se uplasila, sto sirite paniku ! Koristim sve pomenuto i ne vidim da mi je neko zvao kontakte i pravio racune. A za ostalo me bas briga, nek gleda slike ko god hoce, kako ono kazu " boj se ovna, boj se g .... pa kad ces ziveti " !

zoran

pre 9 godina

A zbog cega onda aplikacija B92 na Androidu trazi isto to? Bar vi to mozete nama da objasnite pre nego sto mozemo ocekivati da nam se obrati neko iz Facebooka i objasni nam kako nije u pitanju nikakva zavera.

Bojan

pre 9 godina

...ne razumem koliko neki komentari mogu da budu pogresni... Naravno da aplikaciji treba dozvola za mikrofon, kameru, kontakte pri svakodnevnom radu... to je normalno... ali davanjem tih dozvola, vi ste aplikaciji automatski dali mogucnost da pristupa tim resursima i dok to korisnik NE ZAHTEVA, drugim recima, dok radi u pozadini sta vec radi... a svi normalni znaju kako funkcionise Android... a za one koji ne znaju, sta mislite kako vam stizu poruke na Viber i WhatsApp kad ih pogasite.... da li je moguce da ste toliko naivni...Naravno, mozete totalno da ih pogasite, ali onda nemaju svoju prvobitnnu namenu... Da li znate da na svakom stampanom listu papira postoji podatak koji ga je stampac izbacio ? Naravno da ne znate... a to se radi vec godinama... Nije to paranoja... to je nacin kako svet danas funkcionise...

izdan038

pre 9 godina

Ma 'ajte molim vas...pa svaka druga aplikacija ima potpuno iste zackoljice. Sve sto je potrebno je da se procita,samo povrsno,pre nego sto se slozite sa uslovima koriscenja. Svaka druga,ako ne i svaka aplikacija sa sobom nosi 'spijuna'. Pa cime oni zaradjuju ako su 'free' ?? :)))
Trziste je trziste. Prljava igra bez zastite :)

Jing'an

pre 9 godina

Ja nisam instalirao messenger, vec naprotiv pre neki dan uninstallirao i glavnu fb app. Od sad ako bas moram gledam fb u phone internet browseru. Izgleda isto kao u appu anyway...

гнусан

pre 9 godina

Запрепашћен сам бригом о корисницима и њиховом нехајном пристајању на услове коришења ове безвезне апликације. То питање се не поставља често и јавно. Хајде да причамо о озбиљнијим стварима: шта све имате на рачунарима, подразумевајући да тај скуп обухвата и паметне телефоне. Погледајте услове коришћења за све неслободне програме. Размислите затим зашто сте пристали да дозволите мегапредузећима да управљају вашим рачунарима и подацима. Размислите, да ли је могуће да корисник има увид у то како и шта програми раде, да корисници слободно размењују програме, да користе само поуздане, брз вируса и позадинских врата, који неће злоупотребљавати потребу корисника да врши обраду података, забаву, преглед Интернета и друштвене мреже. Да ли то негде постоји?

Luka Matovic

pre 9 godina

Slazem se da treba preduzeti dodatne mjere opreza kada se instaliraju aplikacije na telefon, svasta prodje kroz "Uslove koriscenja" a da niko i ne procita.
Ali, nigdje u clanku niste napisali da svaka aplikacija kroz koju zelite da koristite na primjer kameru, mora da trazi od korisnika dozvolu za to. Ove dozvole mogu da se koriste i na zlonamjeran nacin, naravno, ali Android OS je tako osmisljen da za BILO KAKVU informaciju, ili akciju, vezanu za korisnika, aplikacija MORA da ima dozvolu od tog istog korisnika. To je uradjeno upravo radi sigurnosti korisnika.
To znaci da cak i aplikacije koje dolaze uz telefon imaju te dozvole koje im omogucava da salju poruke bez korisnikove dozvole, pozivaju kontakte fotografisu....

hadzija

pre 9 godina

imate li neku informaciju i za viber whatsapp? hvala.
(yammy, 5. avgust 2014 14:04)
паз вако, на арабијском полуострву чим испадне неко срање у окружењу задњи искључују фејсбук и то пред тоталан прекид интернета. а међу првима страда вибер, па ти сам закључи
пс.
арапсло пролеће је организовано преко фејсбука, наравно 'спонтано'

FYI

pre 9 godina

@Sale: Pre upotrebe nepoznatih ti reci kao sandbox, potrudi se da saznas sta to zaista znaci. Android app se takodje pokrece u sandboxu, ali ti to nista ne garantuje. Za razliku od iOSa, Android bar prikazuje koja prava odredjena aplikacija trazi. Za iOS je dovoljno da Apple dozvoli da izadje na Store.

mladi programer

pre 9 godina

Vidim da je vecina pogresno razumela clanak. Da ne idem u dubinu reci cu vam da ima pravo da koristi odredjene resurse. npr. mikrofon, jer ima free voice calling od verzije 4.0. Kameru ima da moze da uslika i momentalno posalje. Nijedna stavka nije tek onako. A ne razumem zasto neko negoduje to sto vam prikazuju reklame koje su ekvivalentne vasim interesovanjima. Razumeo bih da su random reklame, pa da vas ne interesuje 90% sadrzaja.

Bear Rider DeLuxe

pre 9 godina

Na windows Phone je sistemski onemogućeno aplikacijama da same uključuju wifi i da zovu ili šalju sms. Isto tako treba zabraniti background task za fbm. Hvala b92 na upozorenju.

Anonimni

pre 9 godina

Većina nabrojanih opcija do skora je odlikovala softver koji spada pod kategoriju virusa. Kome je potreban softver koji može da ga špijunira na sopstveni račun? Pri tome bi bilo veoma teško ako ne i nemoguće utvrditi onoga ko bi ga eventualno (zlo)upotrebio kao i njegovu odgovornost.

sale

pre 9 godina

kada skinete bilo koju drugu apikalaciju pristajete na isto.. a sta to treba da znaci da ne koristim vise apikalacije?! bas me briga... koristim i dalje..

dzoni

pre 9 godina

KOrisatim samo facebook aplikacuju i custom rom koji mi omogucava da svakoj aplikaciji zabranim sta ja hocu pa sam tako i facebook aplikaciji..samo sam ostavio da sme da koristi net i notifikacije kad mi stigne poruka.
Mnogi su poceli olako da prihvataju da svu svoju privatnost pa cak i kretanje dele nekim tamo amerima.

Trojanski konj

pre 9 godina

RODILI STE SE? Sad procitajte sta vam se moze desiti:
1. Ako izadjete na ulicu mogu vas opljackati, moze vas tramvaj zgaziti......
@(Werty, 5. avgust 2014 19:42)

Mesas babe i zabe prijatelju.
Od trenutka rodjenja proci ce jos dosta vremena dok naucis da citas, vozis tramvaj, samostalno prelazis ulicu i pocnes da zaradjujes. Pitanje je u tome da li imas svest o onome sto biras a ne koje je zlo manje ili vece??
Da je kojim slucajem ista aplikacija bila postavljena na sajtu MUP-a Srbije, verujem da je ne bi skinuo maltene niko!

Hacker

pre 9 godina

Za facebook chat u vidu messengera mozete da koristite GoChat for facebook. Aplikacija nema dozvole kao sto ima facebook pa samim tim se rizik za navedeno u clanku smanjuje za nekih 90%. GoChat jeste malo komlikovaniji za koriscenje ali je 3 puta manje zahtevniji i zauzima 3 puta manje memorije skladistenja i RAM-a. Oni koji bas moraju da koriste messenger, moraju Root-ovati svoj telefon i koristiti APP Quarantine sa kime mogu da zamrznu facebook i iskljuce je iz pozadine kao da je bukvalno obrisana. Samim tim cete spreciti svaki oblik spijunaze vaseg uredjaja dok je aplikacija u tom modu. APP Quarantine se preuzima sa Play Store-a i besplatan je ali telefon mora biti Root-ovan. APP Quarantine moze iskljuciti svaku instaliranu aplikaciju u telefonu na svega par klikova. Ozbiljnijim korisnicima sa malo vise iskustva, savetujem instaliranje Xposed Framework-a i XPrivacy module koji, bukvalno receno, hakuje aplikaciju umesto vas i prikaze vam mogucnosti neke aplikacije koje mozete onesposobiti na jedan klik. Kliknete na aplikaciju iz liste, vidite cemu ona ima pristup, recimo, vidite Send and read SMS messages i kliknete na ukidanje dozvole, samim tim, mozete gasiti fukcije, sta sme, a sta ne sme neka aplikacija da radi mimo vase dozvole. Evo kako radi, youtube: https://www.youtube.com/watch?v=NCfQDRnEfLY

miku

pre 9 godina

Ovo isto trazi i 90% ostalih uobicajenih aplikacija. Nista novo jer ako hocete da koristite usluge koje koristi skoro citav svet samo cete da ucutite i da se pravite kao da nista niste procitali i da nastavite po starom.