Petak, 25.07.2014.

19:24

OS X Yosemite Beta dostupan za prve dobrovoljce

Izvor: TechRadar

OS X Yosemite Beta dostupan za prve dobrovoljce IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Maks

pre 9 godina

@ (101n, 26. jul 2014 20:56)

Jeste da Unity ima dosta sličnosti sa interfejsom OS X-a... Menu bar pri vrhu ekrana, Dock, "x" za zatvaranje prozora sa leve strane, System Preferences jako slično izgleda... ali to što sam nabrojao sad je na OS X slično izgledalo i 2001.

Prva verzija Ubuntu Linuxa je izašla tek oktobra 2004 godine, a do 2010 godine je Ubuntu koristio standardan Gnome interfejs... 2010 godine je Ubuntu uveo taj Unity koji ima sličnosti sa OS X i ima tu "objedinjenu pretragu".

Mac OS 8.5 koji je imao objedinjenu pretragu zvanu Sherlock je zvanično izašao 1998 godine...

Evo da vidiš kako je Sherlock izgledao i šta je imao: http://appleinsider.com/articles/07/10/19/road_to_mac_os_x_leopard_dashboard_spotlight_and_the_desktop/page/2
Evo i za Spotlight na OS X Tiger (koji je predstavljen juna 2004, a zvanično je izašao marta sledeće godine) da vidiš: http://www.theregister.co.uk/2005/05/27/review_macosx_tiger/

A što se Notification Center tiče... ti kažeš da sve što sam opisao na jednom sistemu postoji i na drugom, samo da izgleda drugačije... nešto imate, ali sve to nemate... imate notifikacije u pop-up balončićima, ali pričamo valjda o Notification Center (objedinjene notifikacije koje korisnik može da lista kada hoće)... a i Safari Push notifikacije nisu isto što i obične pop-up notifikacije web stranice, nego više liče na RSS (ali ne proverava tvoj računar s vremena na vreme da li ima novosti, nego novosti šalje sajt čim ih bude).

101n

pre 9 godina

@Maks, ако је по вашем дизајнерском мерилу разлика у дизајну толико битнија од сличности по могућностима које је Еплов систем направио по узору на Убунтов, онда си сто посто у праву. Све што си описао на једном систему, постоји и на другом, само другачије изгледа. Епл стварно присваја туђе идеје, то је непобитно, а Убунтове могућности опонаша већ пар издања унатраг, и то ти признајем као тачно.
ПС(т): мешавина српско-енглеског истим латиничним писмом којом сте писали је очајна за разумевање и опуштено читање.

Mavs

pre 9 godina

@Miloš
Hvala na informaciji. Ako to ne poprave do Golden Master-a Mavericks je poslednja stanica za moj Mid 2010 MBP.
@nemanya
Zašto da ne. Mavericks je brži ML sa e-book reader-om.
@stew
Problem sa apdejtovanjem OS desetke nastaje ako je neko, ne daj bože, stavio SSD u svoj kompjuter (koji se originalno dolazio sa klasičnim hard diskom). OS X u tom slučaju odbija da uključi TRIM, pa se mora uključiti preko terminala ili neke aplikacije. Pošto svaki apdejt nešto menja sa kext-ovima, šanse su da će da promeni onaj koji je modifikovan za TRIM podršku. A ako se taj kext promeni, šanse su da ista komanda za paljenje TRIM-a neće ponovo raditi. Ako moj laptop ostane na Mavs-u, bar više neću morati time da se bakćem, pod uslovom da nešto ne zakomplikuju sa 10.9.5...
Podsećam da Windows još od sedmice pali TRIM čim vidi SSD, pa makar bio i u MBP-u. :)

Ske

pre 9 godina

@ske - mozes zameniti u Macola radnjama u Beogradu, ovlasceni servis svih Apple uredjaja, vrse popravke, zamene i slicno, informisi se malo :)
(Enngenier, 26. jul 2014 10:31)

Razmisli malo pre nego sto napises nesto samo da bi ispao pametan (ili informisan).
Ja zivim u Indoneziji druze, na jednom od 18000 ostrva u arhipelagu i najblizi zvanicni reseler mi je ili u Singapuru ili na Javi, u Dzakarti, sto neizbezno znaci ili putovanje brodom, ili avionom.
Kada bih hteo da zamenim u Macoli, to bi znacilo da moram da promenim 3 leta, i putujem najmanje 25 sati... izem te u informisanost.

Maks

pre 9 godina

@ (101n, 26. jul 2014 08:52)

Je l' ti to ozbiljno misliš da Apple kao kopira Ubuntu ili pokušavaš da budeš duhovit? :D

O kakvoj bre to "obaveštajnoj oblasti" na Ubuntu pričaš? Imam Ubuntu na jednom računaru u kući i ništa poput "Notification Center" kakav OS X ima nisam video da je došlo uz taj Ubuntu.

Notification Center nije samo neki dodatak za brzi pristup društvenim mrežama, nego panel koji se izvlači i koji prikazuje listu raznih obaveštenja i o updatovima sistema i o updatovima aplikacija i o e-pošti i o notifikacijama sa društvenih mreža (ako ti neko pošalje poruku i slično) i obaveštenja iz raznih programa (Calendar, Messages, FaceTime...) i Safarijeve push notifikacije (ako neki sajt podržava Safarijeve push notifikacije, onda možeš da se anonimno "pretplatiš" da dobijaš notifikacije kada objave novi članak iz neke kategorije i to radi i kada je Safari zatvoren... Safari push notifikacije podržavaju CNN, NY Times, Ebay, razni sajtovi koji pišu Apple novosti... itd) i da ne nabrajam... Notification Center OS X ima još od Mountain Liona, ali su ga redizajnirali za Yosemite, pa se zato navodi kao nešto novo.

A objedinjenu pretragu je imao i stari Mac OS 8.5 (tad se to zvalo Sherlock)... Sherlock je od Tigera zamenjen Spotlightom, koji je pretraživao i datoteke i Mail i web stranice iz Safarija i Dictionay i još svašta... sad su uglavnom samo redizajnirali izgled i dodali "Spotlight Suggestions" koj predlaže i rezultate sa Bing, iTunes prodavnice...

hadzija

pre 9 godina

pa pobogu nije to Windows nema cega da se plasite
неће ни виндовс да крашира, ако имате оригинал. пробај купи, па да видиш разлике, драстичне.
ја не знам никог ко има оригинал, а да му је падо систем. осим ако није умислио да је гејтс, па брљавио по компу

Ske

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji imaju Apple racunar a ne koriste poslednju verziju sistema. Ja uvek uradim update bez i jednog problema pa pobogu nije to Windows nema cega da se plasite. Radi savrseno na svakoj masini.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (stew, 26. jul 2014 15:28)

Ja radim u kompaniji koja proizvodi software, i vrlo dobro znam sta je BETA.
Poslednja verzija sistema je jos uvek Mavericks, 10.9.4

stew

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji imaju Apple racunar a ne koriste poslednju verziju sistema. Ja uvek uradim update bez i jednog problema pa pobogu nije to Windows nema cega da se plasite. Radi savrseno na svakoj masini.

Maks

pre 9 godina

@ (ZelenaKofa, 26. jul 2014 00:11)

Pa nije bre to razlomak napisan decimalnim brojem :D

To je oznaka verzije... a različite komanije imaju različita pravila za označavanje verzija (primera radi, Ubuntu Linux verzije označava uzimajući godinu i mesec kada im je neka verzija izašla, tako da kod njih možeš da vidš, na primer, "13.10" verziju ako je reč o verziji iz oktobra 2013).

Pri obeležavanju verzija OS X-a, 10 na početku označava naziv OS-a ("OS X" se ne zove "OS Iks" kao što neki na YouTube pogrešno čitaju, nego je to "X" rimsko "10", pa se na engleskom pravilno čita "Ten"), tako da sve verzije OS X-a bez izuzetaka počinju brojem 10. Tako je verovatno zbog toga da bi se oznake za verzije OS X-a jasno razlikovale od oznaka za verzije starog Mac OS-a jer je to sasvim drugi OS (OS X spada u UNIX familiju OS-eva, a stari Mac OS iz devedesrtih nije bio ni UNIX-like).

Broj iza prve tačke je redni broj verzije i brojanje počinje od nule (10.0 bi bila oznaka za prvu verziju, 10.5 označava šestu verziju, 10.10 jedanaestu... itd).

Updatovi neke verzije se označvaju brojem nakon još jedne tačke (na primer, 10.9.1 označava prvi update Mavericksa, pošto bi se 10.9.0 odnosilo na verziju Mavericksa pre prvog updatea... bila je i verzija 10.4.11 kada je Tiger dobio 11. update nakon što je izašao).

qwyx

pre 9 godina

Postoji li i za ipad i iphone ,, ili oasuje samo na mcbook i mc ?????
(Medo medeni, 25. jul 2014 21:43)

Medo, OS X je UNIX operativni sistem za Mac računare, dok ipad i iphone "vrte" iOS. Tableti i telefoni nemaju procesorsku snagu za OS X...

Miloš

pre 9 godina

Ako nekog nije mrzelo da instalira, neka javi kako radi. Fluidnost UI-a me najviše interesuje (u poređenju sa Mavericks-om), to im je ranije bila jedna od najbitnijih stavki, sada više nisam siguran...
(Mavs, 25. jul 2014 20:04)

Ja bih bio malo oštriji od prethodnog komentatora, prosto zato što sam navikao na seamless UI. U Yosemiteu toga nema, barem na na mom Mid 2013 MBA. Tranzicije seckaju. Nije ništa strašno, ali imam onaj osećaj da nije sve savršeno, čega nije bilo u Mavericksu.

Enngenier

pre 9 godina

@ske - mozes zameniti u Macola radnjama u Beogradu, ovlasceni servis svih Apple uredjaja, vrse popravke, zamene i slicno, informisi se malo :)

101n

pre 9 godina

ubuntu.
(boki, 25. jul 2014 23:15)

И од Убунта су мазнули добре ствари. Већ имају обавештајну област из које може да се приступи свим важним догађајима, попут брзог приступа друштвеним мрежама и битним подешавањима, а од овог издања имаће обједињену претрагу датотека и програма на рачунару и Интернету у исто време.

Ske

pre 9 godina

zve sto je brikovano bice zamenjeno u apple store-u
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dusan, 25. jul 2014 21:06)

Nije to problem.
Problem je cimanje... Meni treba dva ipo sata avionom do najblizeg Apple Store-a

Maks

pre 9 godina

@ (Medo medeni, 25. jul 2014 21:43)
Ne može OS X Yosemite ni na iPad ni na iPhone... za OS X Yosemite je neophodan Intel procesor, isto kao i za Mavericks... iOS uređaji koriste ARM procesore i to je drugačija arhitektura (nije kompatibilna sa arhitekturom Intel procesora)... a čak i kad bi Apple portovao OS X na ARM, trebalo bi onda portovati i raznorazne programe jer OS X programi nisu pravljeni za ARM, nego za Intel procesore (ranije su pravljeni i za PowerPC procesore)... pored toga, ARM procesori koje tablet računari imaju ne mogu da se porede sa Core i5 i Core i7 procesorima iz laptopova po performansama jer je čak i procesor u najslabijem MacBook Airu koji Apple ima u ponudi znatno jači od procesora koji iPad Air ima, a i za Yosemite je potrebno minimum 2GB RAM.

iKrem

pre 9 godina

Kad smo vec kod novih izdanja -- koga zanima programiranje i data science... Zipa ovo: https://azure.microsoft.com/en-us/services/machine-learning/

Igram se nedelju dana sa ovim i mogu da vam kazem da je totalna naucna fantastika.

Piter

pre 9 godina

Ne sumnjam da postoje korisnici koji imaju problema sa Mavericksom, ali jedina stvar koja je meni pravila problem bila je buđenje iz režima spavanja i uspostavljanje bežične veze posle toga koje je trajalo malo duže, što je rešeno poslednjim ažuriranjem. Dobio sam pozivnicu za betu i stavljam je na svoje mašine čim dođem s mora :)

Mavs

pre 9 godina

@Sex Machine
Hvala na informaciji, možda ga i ispoliraju do GM-a, Mavericks je takođe bio sporiji u beta izdanju nego u finalnom. Pretpostavljam da je UI malo brži kada se čekira reduce transparency (Accessibility, Sys Prefs), lepo je što postoji kao opcija.
Ono što jedva čekam je iTunes 12, pošto je 11-ica spektakularno loša, kad god apdejtujem podkestove ceo program zabode na jedno pola sata...

Sex Machine

pre 9 godina

Instalirao sam, stabilan je, koristim od juce, ne primecujem razliku, sve je isto, brzina, stabilnost... Izgleda malo drugacije, i ima par novih sitnica, to je sve

Mihajlo

pre 9 godina

Jutros sam instalirao Yosemite na Late 2008 Macbook i mogu reci da je prilicno stabilan za prvi beta build. Nije bilo nikakvih problema osim par crashova iTunesa. Sve izgleda svezije, a cini mi se i da je scrolling malo fluidniji.

Mavs

pre 9 godina

Ako nekog nije mrzelo da instalira, neka javi kako radi. Fluidnost UI-a me najviše interesuje (u poređenju sa Mavericks-om), to im je ranije bila jedna od najbitnijih stavki, sada više nisam siguran...

Sex Machine

pre 9 godina

Instalirao sam, stabilan je, koristim od juce, ne primecujem razliku, sve je isto, brzina, stabilnost... Izgleda malo drugacije, i ima par novih sitnica, to je sve

Mavs

pre 9 godina

Ako nekog nije mrzelo da instalira, neka javi kako radi. Fluidnost UI-a me najviše interesuje (u poređenju sa Mavericks-om), to im je ranije bila jedna od najbitnijih stavki, sada više nisam siguran...

Mihajlo

pre 9 godina

Jutros sam instalirao Yosemite na Late 2008 Macbook i mogu reci da je prilicno stabilan za prvi beta build. Nije bilo nikakvih problema osim par crashova iTunesa. Sve izgleda svezije, a cini mi se i da je scrolling malo fluidniji.

Maks

pre 9 godina

@ (Medo medeni, 25. jul 2014 21:43)
Ne može OS X Yosemite ni na iPad ni na iPhone... za OS X Yosemite je neophodan Intel procesor, isto kao i za Mavericks... iOS uređaji koriste ARM procesore i to je drugačija arhitektura (nije kompatibilna sa arhitekturom Intel procesora)... a čak i kad bi Apple portovao OS X na ARM, trebalo bi onda portovati i raznorazne programe jer OS X programi nisu pravljeni za ARM, nego za Intel procesore (ranije su pravljeni i za PowerPC procesore)... pored toga, ARM procesori koje tablet računari imaju ne mogu da se porede sa Core i5 i Core i7 procesorima iz laptopova po performansama jer je čak i procesor u najslabijem MacBook Airu koji Apple ima u ponudi znatno jači od procesora koji iPad Air ima, a i za Yosemite je potrebno minimum 2GB RAM.

Ske

pre 9 godina

zve sto je brikovano bice zamenjeno u apple store-u
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dusan, 25. jul 2014 21:06)

Nije to problem.
Problem je cimanje... Meni treba dva ipo sata avionom do najblizeg Apple Store-a

Piter

pre 9 godina

Ne sumnjam da postoje korisnici koji imaju problema sa Mavericksom, ali jedina stvar koja je meni pravila problem bila je buđenje iz režima spavanja i uspostavljanje bežične veze posle toga koje je trajalo malo duže, što je rešeno poslednjim ažuriranjem. Dobio sam pozivnicu za betu i stavljam je na svoje mašine čim dođem s mora :)

Maks

pre 9 godina

@ (ZelenaKofa, 26. jul 2014 00:11)

Pa nije bre to razlomak napisan decimalnim brojem :D

To je oznaka verzije... a različite komanije imaju različita pravila za označavanje verzija (primera radi, Ubuntu Linux verzije označava uzimajući godinu i mesec kada im je neka verzija izašla, tako da kod njih možeš da vidš, na primer, "13.10" verziju ako je reč o verziji iz oktobra 2013).

Pri obeležavanju verzija OS X-a, 10 na početku označava naziv OS-a ("OS X" se ne zove "OS Iks" kao što neki na YouTube pogrešno čitaju, nego je to "X" rimsko "10", pa se na engleskom pravilno čita "Ten"), tako da sve verzije OS X-a bez izuzetaka počinju brojem 10. Tako je verovatno zbog toga da bi se oznake za verzije OS X-a jasno razlikovale od oznaka za verzije starog Mac OS-a jer je to sasvim drugi OS (OS X spada u UNIX familiju OS-eva, a stari Mac OS iz devedesrtih nije bio ni UNIX-like).

Broj iza prve tačke je redni broj verzije i brojanje počinje od nule (10.0 bi bila oznaka za prvu verziju, 10.5 označava šestu verziju, 10.10 jedanaestu... itd).

Updatovi neke verzije se označvaju brojem nakon još jedne tačke (na primer, 10.9.1 označava prvi update Mavericksa, pošto bi se 10.9.0 odnosilo na verziju Mavericksa pre prvog updatea... bila je i verzija 10.4.11 kada je Tiger dobio 11. update nakon što je izašao).

Mavs

pre 9 godina

@Sex Machine
Hvala na informaciji, možda ga i ispoliraju do GM-a, Mavericks je takođe bio sporiji u beta izdanju nego u finalnom. Pretpostavljam da je UI malo brži kada se čekira reduce transparency (Accessibility, Sys Prefs), lepo je što postoji kao opcija.
Ono što jedva čekam je iTunes 12, pošto je 11-ica spektakularno loša, kad god apdejtujem podkestove ceo program zabode na jedno pola sata...

stew

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji imaju Apple racunar a ne koriste poslednju verziju sistema. Ja uvek uradim update bez i jednog problema pa pobogu nije to Windows nema cega da se plasite. Radi savrseno na svakoj masini.

Ske

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji imaju Apple racunar a ne koriste poslednju verziju sistema. Ja uvek uradim update bez i jednog problema pa pobogu nije to Windows nema cega da se plasite. Radi savrseno na svakoj masini.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (stew, 26. jul 2014 15:28)

Ja radim u kompaniji koja proizvodi software, i vrlo dobro znam sta je BETA.
Poslednja verzija sistema je jos uvek Mavericks, 10.9.4

Ske

pre 9 godina

@ske - mozes zameniti u Macola radnjama u Beogradu, ovlasceni servis svih Apple uredjaja, vrse popravke, zamene i slicno, informisi se malo :)
(Enngenier, 26. jul 2014 10:31)

Razmisli malo pre nego sto napises nesto samo da bi ispao pametan (ili informisan).
Ja zivim u Indoneziji druze, na jednom od 18000 ostrva u arhipelagu i najblizi zvanicni reseler mi je ili u Singapuru ili na Javi, u Dzakarti, sto neizbezno znaci ili putovanje brodom, ili avionom.
Kada bih hteo da zamenim u Macoli, to bi znacilo da moram da promenim 3 leta, i putujem najmanje 25 sati... izem te u informisanost.

qwyx

pre 9 godina

Postoji li i za ipad i iphone ,, ili oasuje samo na mcbook i mc ?????
(Medo medeni, 25. jul 2014 21:43)

Medo, OS X je UNIX operativni sistem za Mac računare, dok ipad i iphone "vrte" iOS. Tableti i telefoni nemaju procesorsku snagu za OS X...

Maks

pre 9 godina

@ (101n, 26. jul 2014 08:52)

Je l' ti to ozbiljno misliš da Apple kao kopira Ubuntu ili pokušavaš da budeš duhovit? :D

O kakvoj bre to "obaveštajnoj oblasti" na Ubuntu pričaš? Imam Ubuntu na jednom računaru u kući i ništa poput "Notification Center" kakav OS X ima nisam video da je došlo uz taj Ubuntu.

Notification Center nije samo neki dodatak za brzi pristup društvenim mrežama, nego panel koji se izvlači i koji prikazuje listu raznih obaveštenja i o updatovima sistema i o updatovima aplikacija i o e-pošti i o notifikacijama sa društvenih mreža (ako ti neko pošalje poruku i slično) i obaveštenja iz raznih programa (Calendar, Messages, FaceTime...) i Safarijeve push notifikacije (ako neki sajt podržava Safarijeve push notifikacije, onda možeš da se anonimno "pretplatiš" da dobijaš notifikacije kada objave novi članak iz neke kategorije i to radi i kada je Safari zatvoren... Safari push notifikacije podržavaju CNN, NY Times, Ebay, razni sajtovi koji pišu Apple novosti... itd) i da ne nabrajam... Notification Center OS X ima još od Mountain Liona, ali su ga redizajnirali za Yosemite, pa se zato navodi kao nešto novo.

A objedinjenu pretragu je imao i stari Mac OS 8.5 (tad se to zvalo Sherlock)... Sherlock je od Tigera zamenjen Spotlightom, koji je pretraživao i datoteke i Mail i web stranice iz Safarija i Dictionay i još svašta... sad su uglavnom samo redizajnirali izgled i dodali "Spotlight Suggestions" koj predlaže i rezultate sa Bing, iTunes prodavnice...

iKrem

pre 9 godina

Kad smo vec kod novih izdanja -- koga zanima programiranje i data science... Zipa ovo: https://azure.microsoft.com/en-us/services/machine-learning/

Igram se nedelju dana sa ovim i mogu da vam kazem da je totalna naucna fantastika.

Mavs

pre 9 godina

@Miloš
Hvala na informaciji. Ako to ne poprave do Golden Master-a Mavericks je poslednja stanica za moj Mid 2010 MBP.
@nemanya
Zašto da ne. Mavericks je brži ML sa e-book reader-om.
@stew
Problem sa apdejtovanjem OS desetke nastaje ako je neko, ne daj bože, stavio SSD u svoj kompjuter (koji se originalno dolazio sa klasičnim hard diskom). OS X u tom slučaju odbija da uključi TRIM, pa se mora uključiti preko terminala ili neke aplikacije. Pošto svaki apdejt nešto menja sa kext-ovima, šanse su da će da promeni onaj koji je modifikovan za TRIM podršku. A ako se taj kext promeni, šanse su da ista komanda za paljenje TRIM-a neće ponovo raditi. Ako moj laptop ostane na Mavs-u, bar više neću morati time da se bakćem, pod uslovom da nešto ne zakomplikuju sa 10.9.5...
Podsećam da Windows još od sedmice pali TRIM čim vidi SSD, pa makar bio i u MBP-u. :)

Maks

pre 9 godina

@ (101n, 26. jul 2014 20:56)

Jeste da Unity ima dosta sličnosti sa interfejsom OS X-a... Menu bar pri vrhu ekrana, Dock, "x" za zatvaranje prozora sa leve strane, System Preferences jako slično izgleda... ali to što sam nabrojao sad je na OS X slično izgledalo i 2001.

Prva verzija Ubuntu Linuxa je izašla tek oktobra 2004 godine, a do 2010 godine je Ubuntu koristio standardan Gnome interfejs... 2010 godine je Ubuntu uveo taj Unity koji ima sličnosti sa OS X i ima tu "objedinjenu pretragu".

Mac OS 8.5 koji je imao objedinjenu pretragu zvanu Sherlock je zvanično izašao 1998 godine...

Evo da vidiš kako je Sherlock izgledao i šta je imao: http://appleinsider.com/articles/07/10/19/road_to_mac_os_x_leopard_dashboard_spotlight_and_the_desktop/page/2
Evo i za Spotlight na OS X Tiger (koji je predstavljen juna 2004, a zvanično je izašao marta sledeće godine) da vidiš: http://www.theregister.co.uk/2005/05/27/review_macosx_tiger/

A što se Notification Center tiče... ti kažeš da sve što sam opisao na jednom sistemu postoji i na drugom, samo da izgleda drugačije... nešto imate, ali sve to nemate... imate notifikacije u pop-up balončićima, ali pričamo valjda o Notification Center (objedinjene notifikacije koje korisnik može da lista kada hoće)... a i Safari Push notifikacije nisu isto što i obične pop-up notifikacije web stranice, nego više liče na RSS (ali ne proverava tvoj računar s vremena na vreme da li ima novosti, nego novosti šalje sajt čim ih bude).

Enngenier

pre 9 godina

@ske - mozes zameniti u Macola radnjama u Beogradu, ovlasceni servis svih Apple uredjaja, vrse popravke, zamene i slicno, informisi se malo :)

hadzija

pre 9 godina

pa pobogu nije to Windows nema cega da se plasite
неће ни виндовс да крашира, ако имате оригинал. пробај купи, па да видиш разлике, драстичне.
ја не знам никог ко има оригинал, а да му је падо систем. осим ако није умислио да је гејтс, па брљавио по компу

101n

pre 9 godina

ubuntu.
(boki, 25. jul 2014 23:15)

И од Убунта су мазнули добре ствари. Већ имају обавештајну област из које може да се приступи свим важним догађајима, попут брзог приступа друштвеним мрежама и битним подешавањима, а од овог издања имаће обједињену претрагу датотека и програма на рачунару и Интернету у исто време.

Miloš

pre 9 godina

Ako nekog nije mrzelo da instalira, neka javi kako radi. Fluidnost UI-a me najviše interesuje (u poređenju sa Mavericks-om), to im je ranije bila jedna od najbitnijih stavki, sada više nisam siguran...
(Mavs, 25. jul 2014 20:04)

Ja bih bio malo oštriji od prethodnog komentatora, prosto zato što sam navikao na seamless UI. U Yosemiteu toga nema, barem na na mom Mid 2013 MBA. Tranzicije seckaju. Nije ništa strašno, ali imam onaj osećaj da nije sve savršeno, čega nije bilo u Mavericksu.

101n

pre 9 godina

@Maks, ако је по вашем дизајнерском мерилу разлика у дизајну толико битнија од сличности по могућностима које је Еплов систем направио по узору на Убунтов, онда си сто посто у праву. Све што си описао на једном систему, постоји и на другом, само другачије изгледа. Епл стварно присваја туђе идеје, то је непобитно, а Убунтове могућности опонаша већ пар издања унатраг, и то ти признајем као тачно.
ПС(т): мешавина српско-енглеског истим латиничним писмом којом сте писали је очајна за разумевање и опуштено читање.

101n

pre 9 godina

@Maks, ако је по вашем дизајнерском мерилу разлика у дизајну толико битнија од сличности по могућностима које је Еплов систем направио по узору на Убунтов, онда си сто посто у праву. Све што си описао на једном систему, постоји и на другом, само другачије изгледа. Епл стварно присваја туђе идеје, то је непобитно, а Убунтове могућности опонаша већ пар издања унатраг, и то ти признајем као тачно.
ПС(т): мешавина српско-енглеског истим латиничним писмом којом сте писали је очајна за разумевање и опуштено читање.

Mavs

pre 9 godina

Ako nekog nije mrzelo da instalira, neka javi kako radi. Fluidnost UI-a me najviše interesuje (u poređenju sa Mavericks-om), to im je ranije bila jedna od najbitnijih stavki, sada više nisam siguran...

hadzija

pre 9 godina

pa pobogu nije to Windows nema cega da se plasite
неће ни виндовс да крашира, ако имате оригинал. пробај купи, па да видиш разлике, драстичне.
ја не знам никог ко има оригинал, а да му је падо систем. осим ако није умислио да је гејтс, па брљавио по компу

iKrem

pre 9 godina

Kad smo vec kod novih izdanja -- koga zanima programiranje i data science... Zipa ovo: https://azure.microsoft.com/en-us/services/machine-learning/

Igram se nedelju dana sa ovim i mogu da vam kazem da je totalna naucna fantastika.

Ske

pre 9 godina

zve sto je brikovano bice zamenjeno u apple store-u
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Dusan, 25. jul 2014 21:06)

Nije to problem.
Problem je cimanje... Meni treba dva ipo sata avionom do najblizeg Apple Store-a

stew

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji imaju Apple racunar a ne koriste poslednju verziju sistema. Ja uvek uradim update bez i jednog problema pa pobogu nije to Windows nema cega da se plasite. Radi savrseno na svakoj masini.

Mavs

pre 9 godina

@Sex Machine
Hvala na informaciji, možda ga i ispoliraju do GM-a, Mavericks je takođe bio sporiji u beta izdanju nego u finalnom. Pretpostavljam da je UI malo brži kada se čekira reduce transparency (Accessibility, Sys Prefs), lepo je što postoji kao opcija.
Ono što jedva čekam je iTunes 12, pošto je 11-ica spektakularno loša, kad god apdejtujem podkestove ceo program zabode na jedno pola sata...

101n

pre 9 godina

ubuntu.
(boki, 25. jul 2014 23:15)

И од Убунта су мазнули добре ствари. Већ имају обавештајну област из које може да се приступи свим важним догађајима, попут брзог приступа друштвеним мрежама и битним подешавањима, а од овог издања имаће обједињену претрагу датотека и програма на рачунару и Интернету у исто време.

Mihajlo

pre 9 godina

Jutros sam instalirao Yosemite na Late 2008 Macbook i mogu reci da je prilicno stabilan za prvi beta build. Nije bilo nikakvih problema osim par crashova iTunesa. Sve izgleda svezije, a cini mi se i da je scrolling malo fluidniji.

Sex Machine

pre 9 godina

Instalirao sam, stabilan je, koristim od juce, ne primecujem razliku, sve je isto, brzina, stabilnost... Izgleda malo drugacije, i ima par novih sitnica, to je sve

Enngenier

pre 9 godina

@ske - mozes zameniti u Macola radnjama u Beogradu, ovlasceni servis svih Apple uredjaja, vrse popravke, zamene i slicno, informisi se malo :)

Piter

pre 9 godina

Ne sumnjam da postoje korisnici koji imaju problema sa Mavericksom, ali jedina stvar koja je meni pravila problem bila je buđenje iz režima spavanja i uspostavljanje bežične veze posle toga koje je trajalo malo duže, što je rešeno poslednjim ažuriranjem. Dobio sam pozivnicu za betu i stavljam je na svoje mašine čim dođem s mora :)

Ske

pre 9 godina

@ske - mozes zameniti u Macola radnjama u Beogradu, ovlasceni servis svih Apple uredjaja, vrse popravke, zamene i slicno, informisi se malo :)
(Enngenier, 26. jul 2014 10:31)

Razmisli malo pre nego sto napises nesto samo da bi ispao pametan (ili informisan).
Ja zivim u Indoneziji druze, na jednom od 18000 ostrva u arhipelagu i najblizi zvanicni reseler mi je ili u Singapuru ili na Javi, u Dzakarti, sto neizbezno znaci ili putovanje brodom, ili avionom.
Kada bih hteo da zamenim u Macoli, to bi znacilo da moram da promenim 3 leta, i putujem najmanje 25 sati... izem te u informisanost.

Maks

pre 9 godina

@ (Medo medeni, 25. jul 2014 21:43)
Ne može OS X Yosemite ni na iPad ni na iPhone... za OS X Yosemite je neophodan Intel procesor, isto kao i za Mavericks... iOS uređaji koriste ARM procesore i to je drugačija arhitektura (nije kompatibilna sa arhitekturom Intel procesora)... a čak i kad bi Apple portovao OS X na ARM, trebalo bi onda portovati i raznorazne programe jer OS X programi nisu pravljeni za ARM, nego za Intel procesore (ranije su pravljeni i za PowerPC procesore)... pored toga, ARM procesori koje tablet računari imaju ne mogu da se porede sa Core i5 i Core i7 procesorima iz laptopova po performansama jer je čak i procesor u najslabijem MacBook Airu koji Apple ima u ponudi znatno jači od procesora koji iPad Air ima, a i za Yosemite je potrebno minimum 2GB RAM.

Miloš

pre 9 godina

Ako nekog nije mrzelo da instalira, neka javi kako radi. Fluidnost UI-a me najviše interesuje (u poređenju sa Mavericks-om), to im je ranije bila jedna od najbitnijih stavki, sada više nisam siguran...
(Mavs, 25. jul 2014 20:04)

Ja bih bio malo oštriji od prethodnog komentatora, prosto zato što sam navikao na seamless UI. U Yosemiteu toga nema, barem na na mom Mid 2013 MBA. Tranzicije seckaju. Nije ništa strašno, ali imam onaj osećaj da nije sve savršeno, čega nije bilo u Mavericksu.

Maks

pre 9 godina

@ (ZelenaKofa, 26. jul 2014 00:11)

Pa nije bre to razlomak napisan decimalnim brojem :D

To je oznaka verzije... a različite komanije imaju različita pravila za označavanje verzija (primera radi, Ubuntu Linux verzije označava uzimajući godinu i mesec kada im je neka verzija izašla, tako da kod njih možeš da vidš, na primer, "13.10" verziju ako je reč o verziji iz oktobra 2013).

Pri obeležavanju verzija OS X-a, 10 na početku označava naziv OS-a ("OS X" se ne zove "OS Iks" kao što neki na YouTube pogrešno čitaju, nego je to "X" rimsko "10", pa se na engleskom pravilno čita "Ten"), tako da sve verzije OS X-a bez izuzetaka počinju brojem 10. Tako je verovatno zbog toga da bi se oznake za verzije OS X-a jasno razlikovale od oznaka za verzije starog Mac OS-a jer je to sasvim drugi OS (OS X spada u UNIX familiju OS-eva, a stari Mac OS iz devedesrtih nije bio ni UNIX-like).

Broj iza prve tačke je redni broj verzije i brojanje počinje od nule (10.0 bi bila oznaka za prvu verziju, 10.5 označava šestu verziju, 10.10 jedanaestu... itd).

Updatovi neke verzije se označvaju brojem nakon još jedne tačke (na primer, 10.9.1 označava prvi update Mavericksa, pošto bi se 10.9.0 odnosilo na verziju Mavericksa pre prvog updatea... bila je i verzija 10.4.11 kada je Tiger dobio 11. update nakon što je izašao).

Ske

pre 9 godina

Ne razumem ljude koji imaju Apple racunar a ne koriste poslednju verziju sistema. Ja uvek uradim update bez i jednog problema pa pobogu nije to Windows nema cega da se plasite. Radi savrseno na svakoj masini.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (stew, 26. jul 2014 15:28)

Ja radim u kompaniji koja proizvodi software, i vrlo dobro znam sta je BETA.
Poslednja verzija sistema je jos uvek Mavericks, 10.9.4

Maks

pre 9 godina

@ (101n, 26. jul 2014 08:52)

Je l' ti to ozbiljno misliš da Apple kao kopira Ubuntu ili pokušavaš da budeš duhovit? :D

O kakvoj bre to "obaveštajnoj oblasti" na Ubuntu pričaš? Imam Ubuntu na jednom računaru u kući i ništa poput "Notification Center" kakav OS X ima nisam video da je došlo uz taj Ubuntu.

Notification Center nije samo neki dodatak za brzi pristup društvenim mrežama, nego panel koji se izvlači i koji prikazuje listu raznih obaveštenja i o updatovima sistema i o updatovima aplikacija i o e-pošti i o notifikacijama sa društvenih mreža (ako ti neko pošalje poruku i slično) i obaveštenja iz raznih programa (Calendar, Messages, FaceTime...) i Safarijeve push notifikacije (ako neki sajt podržava Safarijeve push notifikacije, onda možeš da se anonimno "pretplatiš" da dobijaš notifikacije kada objave novi članak iz neke kategorije i to radi i kada je Safari zatvoren... Safari push notifikacije podržavaju CNN, NY Times, Ebay, razni sajtovi koji pišu Apple novosti... itd) i da ne nabrajam... Notification Center OS X ima još od Mountain Liona, ali su ga redizajnirali za Yosemite, pa se zato navodi kao nešto novo.

A objedinjenu pretragu je imao i stari Mac OS 8.5 (tad se to zvalo Sherlock)... Sherlock je od Tigera zamenjen Spotlightom, koji je pretraživao i datoteke i Mail i web stranice iz Safarija i Dictionay i još svašta... sad su uglavnom samo redizajnirali izgled i dodali "Spotlight Suggestions" koj predlaže i rezultate sa Bing, iTunes prodavnice...

qwyx

pre 9 godina

Postoji li i za ipad i iphone ,, ili oasuje samo na mcbook i mc ?????
(Medo medeni, 25. jul 2014 21:43)

Medo, OS X je UNIX operativni sistem za Mac računare, dok ipad i iphone "vrte" iOS. Tableti i telefoni nemaju procesorsku snagu za OS X...

Mavs

pre 9 godina

@Miloš
Hvala na informaciji. Ako to ne poprave do Golden Master-a Mavericks je poslednja stanica za moj Mid 2010 MBP.
@nemanya
Zašto da ne. Mavericks je brži ML sa e-book reader-om.
@stew
Problem sa apdejtovanjem OS desetke nastaje ako je neko, ne daj bože, stavio SSD u svoj kompjuter (koji se originalno dolazio sa klasičnim hard diskom). OS X u tom slučaju odbija da uključi TRIM, pa se mora uključiti preko terminala ili neke aplikacije. Pošto svaki apdejt nešto menja sa kext-ovima, šanse su da će da promeni onaj koji je modifikovan za TRIM podršku. A ako se taj kext promeni, šanse su da ista komanda za paljenje TRIM-a neće ponovo raditi. Ako moj laptop ostane na Mavs-u, bar više neću morati time da se bakćem, pod uslovom da nešto ne zakomplikuju sa 10.9.5...
Podsećam da Windows još od sedmice pali TRIM čim vidi SSD, pa makar bio i u MBP-u. :)

Maks

pre 9 godina

@ (101n, 26. jul 2014 20:56)

Jeste da Unity ima dosta sličnosti sa interfejsom OS X-a... Menu bar pri vrhu ekrana, Dock, "x" za zatvaranje prozora sa leve strane, System Preferences jako slično izgleda... ali to što sam nabrojao sad je na OS X slično izgledalo i 2001.

Prva verzija Ubuntu Linuxa je izašla tek oktobra 2004 godine, a do 2010 godine je Ubuntu koristio standardan Gnome interfejs... 2010 godine je Ubuntu uveo taj Unity koji ima sličnosti sa OS X i ima tu "objedinjenu pretragu".

Mac OS 8.5 koji je imao objedinjenu pretragu zvanu Sherlock je zvanično izašao 1998 godine...

Evo da vidiš kako je Sherlock izgledao i šta je imao: http://appleinsider.com/articles/07/10/19/road_to_mac_os_x_leopard_dashboard_spotlight_and_the_desktop/page/2
Evo i za Spotlight na OS X Tiger (koji je predstavljen juna 2004, a zvanično je izašao marta sledeće godine) da vidiš: http://www.theregister.co.uk/2005/05/27/review_macosx_tiger/

A što se Notification Center tiče... ti kažeš da sve što sam opisao na jednom sistemu postoji i na drugom, samo da izgleda drugačije... nešto imate, ali sve to nemate... imate notifikacije u pop-up balončićima, ali pričamo valjda o Notification Center (objedinjene notifikacije koje korisnik može da lista kada hoće)... a i Safari Push notifikacije nisu isto što i obične pop-up notifikacije web stranice, nego više liče na RSS (ali ne proverava tvoj računar s vremena na vreme da li ima novosti, nego novosti šalje sajt čim ih bude).