Utorak, 06.05.2014.

14:33

Sony predstavio A77 II

Izvor: B92

Sony predstavio A77 II IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

20 Komentari

Sortiraj po:

Maks

pre 9 godina

@ (bez_predrasuda, 7. maj 2014 19:23)

E... pusti te teorije zavere da Sony potplaćuje nekog da ih hvali... tu nije reč samo o nekim blogovima... i mnogi ozbiljni fotografski sajtovi su hvalili Sonyjev autofokus, a imaš i gomilu video klipova na YouTube na kojima se vidi kako radi... istom tom tvojom logikom bi moglo da se postavi i pitanje kako mi da znamo da tebe Canon nije potplatio, pogotovo što ti u tom tvom poređenju pominješ Sony aparat iz 2011. godine i noviji Canon 70D.

Canon 70D je relativno skoro izašao (nema ni godinu dana kako je izašao), a stari A77 koji pominješ je iz 2011... 70D je za oko dve godine noviji... za dve godine tehnologija može dosta da napreduje, tako da ne bi bilo čudo da na Canon 70D autofokus možda i radi bolje nego na starom A77 modelu iz 2011, ali to ne znači da Canonovi aprati generalno imaju bolji autofokus (pogledaj kakav je autofokus bio na nekom starijem Canonovom aparatu iz 2011 ili pogledaj neki noviji Sonyjev aparat)... Ako hoćeš da praviš fer poređenje što se tiče toga koji proizvođač aparata ima bolji autofokus, onda uzmi aparate koji su optilike u isto vreme izašli, a ne da uzmeš jedan od novijih Canonovih aparata, a Sony da bude iz 2011... šta bi bilo da neko poredi neki novi Sony aparat i Canon 60D?

Kao što Canon ne tapka u mestu, tako ni Sony ne tapka u mestu... noviji aparati donose novije tehnologije.

U članku lepo možeš da pročitaš da A77II (novi model) donosi unapređeni autofokus u odnosu na model iz 2011.

bez_predrasuda

pre 9 godina

@(Maks, 6. maj 2014 23:20)

Ipak nemam predrasuda: "Kome veruješ - meni ili svojim očima?". Lično najviše verujem svojim očima. Nije mi najvažnije šta je koji bloger napisao, jer ne znam ko je od blogera plaćen od strane kompanija. Blogovi i YouTube kanali se moraju izdržavati od nečega, pravih je hobista i potpunih altruista vrlo malo. Izdržavaju se od reklama, malo od ličnih donacija gledalaca, a najviše na crno od firmi koje indirektno reklamiraju. Kompanije vrlo diskretno podržavaju mnoge blogere, jer se radi o usmerenoj i ekstremno efikasnoj reklami.

Dakle, pošto verujem svojim očima, onda sam pre odluke o kupovini Canon EOS 70D versus Sony A77 (prethodni model) pozajmio - rentirao oba aparata. Za Canon imam dobar izbor objektiva, Sony sam morao da koristim sa kit objektivom. Razlika je toliko ubedljiva u korist Canona 70D, da sam svaku dilemu izgubio. U brzini fokusa u video modu Canon 70D je munjevit, mnogo tačniji nego Sony A77. Fokus je i mnogo prirodniji, video na kraju izgleda veoma tečan i ne moram da ga posebno dorađujem u Premieru. Novi aparat sam i kupovao zbog videa, stari mi je i dalje dovoljno dobar za fotografiju. Na veoma visokim ISO vrednostima Canon za nijansu bolji, nezavisno kakav je nazivni ISO opseg. Pri slikanju napolju Sony je bolji zbog većeg dinamskog opsega.

Kupio sam EOS 70D i najsrećniji sam foto-amater na svetu. I nemam tzv center focus issue

Maks

pre 9 godina

@ (Samsung, 6. maj 2014 22:57)

Ne znam da li se zezaš ili ozbiljno misliš da porediš mobilni telefon sa DSLT aparatom kao što je A77 II... ako to ozbiljno misliš, onda mogu samo da ti kažem da nemaj pojma o fotoparatima.

Čak i kamere koje najskuplji high-end telefoni imaju su negde na nivou nekih jeftinih point&shoot aparata od neoliko hiljada dinara... em što mobilni telefoni imaju mnogo manji senzor (a manji senzor hvata manje svetla jer manje fotona pada na njega), em je objektiv na kamericama mobilnih telefona mnogo prostoji i ne može da se menja, em kamerice na mobilnim telefonima nemaju phase detection nego su ograničene na sporu i nepouzdanu detekciju kontrasta za fokusiranje... i ima još puno razloga zašto mobilni telefoni ne mogu da se porede sa ozbiljnim fotoaparatima.

Pa bre, kamerica koju taj Note 3 ima nema ugrađenu ni neku kasvetnu stabilizaciju slike koja nije samo "digitalna" (takozvana "digitalna" stabilizacija smanjuje kvalitet slike otprilike isto kao i "digitalni zoom"... ako nemaš stabilizaciju bilo u objektivu ili senzor koji se fizički pomera da bi stabilizovao sliku pre nego što je napravi, onda će senzor da hvata sliku koja se trese, a "digitalna stabilizacija" je samo pokušaj da se softwareski stabilizuje slika koja se trese tako što software zoomira na sliku digitalno, pa je onda softwareski pomera levo-desno-gore-dole da pokuša da simulira pravu stabilizaciju, ali to nije ni blizu kvaliteta koji se dobija pravom stabilizacijom).

marko 011

pre 9 godina

a par reci karakteristikama objektiva? da li se radi o zoom lens-u? od koliko do koliko? f2,8 je kapiram max blenda bez zoom-a? svako ko se i malo razume u fotografiju zna da je dobar objektiv 75% posla.

Veliki brat

pre 9 godina

Iz juna 2005. godine:
"Tokyo (July 19, 2005) – Konica Minolta Photo Imaging, Inc. and Sony Corporation have reached an agreement to jointly develop digital Single Lens Reflex (SLR) cameras. Taking full advantages of their respective imaging technologies and key devices, the two companies will develop and commercialize new digital SLR cameras based on and compatible to “Maxxum/Dynax lens mount system."


Dakle, Sony pre udruživanja sa Konika-Minoltom nije ni imao DSLR aparat, tako da nije optika u prvom planu. Sony je iskoristio Minoltine Maxxum/Dynax aparate (neki su imali stabilizaciju slike pomoću pomeranja senzora) da razvije svoje DSLR aparate koji su u početku koristili Minolta objektive (Sony razvio sam par kit objektiva i to je to, računao je za početak na do tada proizvedenih oko 16 miliona Minolta objektiva), a kasnije je Sony obogatio ponudu vrhunskim ZEISS objektivima!

Ali, Sony nije prošao mnogo bolje od Minolte u celoj priči, jer ni Sony DSLR aparati se ne prodaju mnogo više od nekadašnjih Minoltinih, upravo iz razloga koji su pomenuti u komentarima (manje dostupnih polovnih objektiva nego za Canon/Nikon, manji izbor nove opreme u većini prodavnica itd.), pa se zato i bacio na neka druga rešenja i kompaktne aparate sa većim senzorom (Sony Nex serija i drugi modeli sa APS-C i FF senzorom) i tu im ide mnogo bolje nego u DSLR segmentu.

Alex

pre 9 godina

Kao zadovoljni korisnik A77 mogu reći samo da je ovaj aparat daleko od amaterskog osim ako je u pitanju korisnički interfejs koji je vrlo intuitivan i funkcionalan. Čip je vrlo osetljiv a elektronika savršeno brzo daje preporučene parametre za scenu. Čak i ako stavite u automatski režim, ne morate brinuti previše o kvalitetu snimaka. Malo se slabije snalazi od Nikona u visokim ISO vrednostima ali je to i dalje vrlo, vrlo upotrebljivo. Sledeći mi je ipak A7R.

Milan

pre 9 godina

Pozdravljam redakciju i zelim da kazem kako bi bilo lepo cesce pisati clanke o fotoaparatima, kao pocetniku mi komentari iskusnih citalaca mnogo znace. Rivju na nekom stranom sajtu je ok, ali su iskustva nasih ljudi neprocenjiva.

Maks

pre 9 godina

@ (bez_predrasuda, 6. maj 2014 16:46)

Izgleda da ipak imaš neke predrasude što se Sony araparata tiče...

Što se ISO osetljivosti tiče... ima i Sony aparate sa visokom ISO osetljivošću... Sony A7S ide do ISO 409600, a kako to izgleda možeš da vidiš na: http://www.youtube.com/watch?v=XgbUgNiHfXM

Taj kvalitet slike pri tim ISO podešavanjima na A7S mislim da može da se poredi i sa mnogo skupljim Nikon D4S.

Kod A77II ISO osetljivost ide do 25600 ISO, što je sasvim pristojno za aparat te kategorije i cene, obzirom da Canonov 70D koji košta slično ide samo do 12800 ISO.


E sad što se brzine i pouzdanosti autofokusa tiče... ne samo da Sony tu ne zaostaje za Canonom i Nikonom, nego su Sony ararati sâm vrh ponude na tom polju... ako ne veruješ, a ti ukucaj na Google "fastest camera autofocus" i pogledaj rezolutate... svi rezultati na prvoj stranici koju mi je Google izbacio su bili vezani za Sony A6000.

Evo da vidiš koliko brzo radi autofokus na Sony A6000: http://www.youtube.com/watch?v=q-8I502JTMU

Evo ti i za Sony A77 II: http://www.youtube.com/watch?v=2ZfthfWQowE

Uzgred... taj autofokus radi sasvim lepo i brzo i dok se snima video (koristi phase detection)... klasični DSLR aparati uglavnom ne podržavaju autofokus dok snimaju video, a ako podržavaju autofokus za video, obično su ograničeni samo na sporu detekciju kontrasta jer kod klasičnih DSLR aparata za phase detection ogledalo mora da se spusti preko senzora, a za snimanje videa mora da bude podignuto.

Bobe

pre 9 godina

Sony je kupio diviziju Minolte fotoaparta pre spajanja Minolte sa Konicom otuda i ona oznaka alfa na kucistu (oznaka top minolta fotoaparata) sa tim je dobio odlicnu optiku koja je bila problem kod sonya a cipovi i elektronika so bili uvek top tako da je to u stvari slozio odlicnu kombinaciju analogne optike (ex Minolta) i Sony elektronike

Nemo

pre 9 godina

Entuzijasta sam i imam skromni a37 aparat.
Medjutim, jako me raduje sto nastavljaju razvijati a-mount aparate.
(Doduse, verujem da je u konzumerskom segmentu irc aparati buducnost)

Vec duze vreme strpljivo skupljam Minoltine objektive koji su fantasticni! Koristim prve AF objektive sa metalnim kucistem i kvalitet im je fantastican iako su stari nekih 20-25 godina.
70-210, f4 mi je apsolutni favorit.

bez_predrasuda

pre 9 godina

Godinama Sony u foto tehniku donosi vrlo zanimljive novitete. Sony senzori su vrh ponude. Godinama razmišljam o prelasku na Sony (sa Canon DSLR aparata). Ali, sonijeva konstrukcija DSLT u uslovima vrlo slabog osvetljenja ne može da se poredi sa Canon i Nikon aparatima zato što "translucent" ili providno ogledalo smanjuje količinu svetlosti koja dolazi do senzora. Kod DSLR aparata sa klasičnim ogledalom se kod snimanja ogledalo diže i sva svetlost iz objektiva pada na senzor. Zato je fokus brži i tačniji, zato se mogu koristiti i objektivi sa ogromnim otvorom blende, zato su fotografije na ekstremno visokim ISO vrednostima vrlo upotrebljive. Osim toga, ponuda objektiva za Canon i Nikon je mnogo veća i objektivi sličnog kvaliteta za Canon su i do 50% jeftiniji, jer su serije u proizvodnji veće. Zbog toga ostajem u Canon timu, ali navijam da Sony i dalje predstavlja sve bolje aparate za što manje novca.

Zapazanje

pre 9 godina

Sony je kupovinom dela firme Konica Minolta koji se bavio optikom resio sve svoje probleme koje je vukao pre toga u proizvodnji fotoaparata. Optika koja se nalazi u aparatima spada u najbolje na svetu i kroz priznati brend Sony je uspela da se probije i na trzistu...

Maks

pre 9 godina

Imam samo jednu sitnu ispravku... piše "Ovaj model fotoaparata ima mogućnost snimanja video zapisa u 60p i 24p rezoluciji, koristeći i AVCHD 2.0 format"

Video snima u 1080p rezoluciji (1920x1080), a podešavanja za 60p i 24p su za framerate (60p bi značilo 60 slika po sekundi, progresivno... znači, to je slično kao kad, na primer, na LCD monitoru piše da ima 60Hz).

Replay

pre 9 godina

Jedan moj poznanik radi sa aparatima a takodje i profesionalno slika, i covek ima sve moguce najjace marke. I kaze mi da je Sony zakon i da ih je sve razbio sa onim A7R.

bez_predrasuda

pre 9 godina

Godinama Sony u foto tehniku donosi vrlo zanimljive novitete. Sony senzori su vrh ponude. Godinama razmišljam o prelasku na Sony (sa Canon DSLR aparata). Ali, sonijeva konstrukcija DSLT u uslovima vrlo slabog osvetljenja ne može da se poredi sa Canon i Nikon aparatima zato što "translucent" ili providno ogledalo smanjuje količinu svetlosti koja dolazi do senzora. Kod DSLR aparata sa klasičnim ogledalom se kod snimanja ogledalo diže i sva svetlost iz objektiva pada na senzor. Zato je fokus brži i tačniji, zato se mogu koristiti i objektivi sa ogromnim otvorom blende, zato su fotografije na ekstremno visokim ISO vrednostima vrlo upotrebljive. Osim toga, ponuda objektiva za Canon i Nikon je mnogo veća i objektivi sličnog kvaliteta za Canon su i do 50% jeftiniji, jer su serije u proizvodnji veće. Zbog toga ostajem u Canon timu, ali navijam da Sony i dalje predstavlja sve bolje aparate za što manje novca.

Zapazanje

pre 9 godina

Sony je kupovinom dela firme Konica Minolta koji se bavio optikom resio sve svoje probleme koje je vukao pre toga u proizvodnji fotoaparata. Optika koja se nalazi u aparatima spada u najbolje na svetu i kroz priznati brend Sony je uspela da se probije i na trzistu...

Replay

pre 9 godina

Jedan moj poznanik radi sa aparatima a takodje i profesionalno slika, i covek ima sve moguce najjace marke. I kaze mi da je Sony zakon i da ih je sve razbio sa onim A7R.

Maks

pre 9 godina

Imam samo jednu sitnu ispravku... piše "Ovaj model fotoaparata ima mogućnost snimanja video zapisa u 60p i 24p rezoluciji, koristeći i AVCHD 2.0 format"

Video snima u 1080p rezoluciji (1920x1080), a podešavanja za 60p i 24p su za framerate (60p bi značilo 60 slika po sekundi, progresivno... znači, to je slično kao kad, na primer, na LCD monitoru piše da ima 60Hz).

Bobe

pre 9 godina

Sony je kupio diviziju Minolte fotoaparta pre spajanja Minolte sa Konicom otuda i ona oznaka alfa na kucistu (oznaka top minolta fotoaparata) sa tim je dobio odlicnu optiku koja je bila problem kod sonya a cipovi i elektronika so bili uvek top tako da je to u stvari slozio odlicnu kombinaciju analogne optike (ex Minolta) i Sony elektronike

Nemo

pre 9 godina

Entuzijasta sam i imam skromni a37 aparat.
Medjutim, jako me raduje sto nastavljaju razvijati a-mount aparate.
(Doduse, verujem da je u konzumerskom segmentu irc aparati buducnost)

Vec duze vreme strpljivo skupljam Minoltine objektive koji su fantasticni! Koristim prve AF objektive sa metalnim kucistem i kvalitet im je fantastican iako su stari nekih 20-25 godina.
70-210, f4 mi je apsolutni favorit.

Milan

pre 9 godina

Pozdravljam redakciju i zelim da kazem kako bi bilo lepo cesce pisati clanke o fotoaparatima, kao pocetniku mi komentari iskusnih citalaca mnogo znace. Rivju na nekom stranom sajtu je ok, ali su iskustva nasih ljudi neprocenjiva.

Alex

pre 9 godina

Kao zadovoljni korisnik A77 mogu reći samo da je ovaj aparat daleko od amaterskog osim ako je u pitanju korisnički interfejs koji je vrlo intuitivan i funkcionalan. Čip je vrlo osetljiv a elektronika savršeno brzo daje preporučene parametre za scenu. Čak i ako stavite u automatski režim, ne morate brinuti previše o kvalitetu snimaka. Malo se slabije snalazi od Nikona u visokim ISO vrednostima ali je to i dalje vrlo, vrlo upotrebljivo. Sledeći mi je ipak A7R.

Maks

pre 9 godina

@ (Samsung, 6. maj 2014 22:57)

Ne znam da li se zezaš ili ozbiljno misliš da porediš mobilni telefon sa DSLT aparatom kao što je A77 II... ako to ozbiljno misliš, onda mogu samo da ti kažem da nemaj pojma o fotoparatima.

Čak i kamere koje najskuplji high-end telefoni imaju su negde na nivou nekih jeftinih point&shoot aparata od neoliko hiljada dinara... em što mobilni telefoni imaju mnogo manji senzor (a manji senzor hvata manje svetla jer manje fotona pada na njega), em je objektiv na kamericama mobilnih telefona mnogo prostoji i ne može da se menja, em kamerice na mobilnim telefonima nemaju phase detection nego su ograničene na sporu i nepouzdanu detekciju kontrasta za fokusiranje... i ima još puno razloga zašto mobilni telefoni ne mogu da se porede sa ozbiljnim fotoaparatima.

Pa bre, kamerica koju taj Note 3 ima nema ugrađenu ni neku kasvetnu stabilizaciju slike koja nije samo "digitalna" (takozvana "digitalna" stabilizacija smanjuje kvalitet slike otprilike isto kao i "digitalni zoom"... ako nemaš stabilizaciju bilo u objektivu ili senzor koji se fizički pomera da bi stabilizovao sliku pre nego što je napravi, onda će senzor da hvata sliku koja se trese, a "digitalna stabilizacija" je samo pokušaj da se softwareski stabilizuje slika koja se trese tako što software zoomira na sliku digitalno, pa je onda softwareski pomera levo-desno-gore-dole da pokuša da simulira pravu stabilizaciju, ali to nije ni blizu kvaliteta koji se dobija pravom stabilizacijom).

marko 011

pre 9 godina

a par reci karakteristikama objektiva? da li se radi o zoom lens-u? od koliko do koliko? f2,8 je kapiram max blenda bez zoom-a? svako ko se i malo razume u fotografiju zna da je dobar objektiv 75% posla.

Maks

pre 9 godina

@ (bez_predrasuda, 6. maj 2014 16:46)

Izgleda da ipak imaš neke predrasude što se Sony araparata tiče...

Što se ISO osetljivosti tiče... ima i Sony aparate sa visokom ISO osetljivošću... Sony A7S ide do ISO 409600, a kako to izgleda možeš da vidiš na: http://www.youtube.com/watch?v=XgbUgNiHfXM

Taj kvalitet slike pri tim ISO podešavanjima na A7S mislim da može da se poredi i sa mnogo skupljim Nikon D4S.

Kod A77II ISO osetljivost ide do 25600 ISO, što je sasvim pristojno za aparat te kategorije i cene, obzirom da Canonov 70D koji košta slično ide samo do 12800 ISO.


E sad što se brzine i pouzdanosti autofokusa tiče... ne samo da Sony tu ne zaostaje za Canonom i Nikonom, nego su Sony ararati sâm vrh ponude na tom polju... ako ne veruješ, a ti ukucaj na Google "fastest camera autofocus" i pogledaj rezolutate... svi rezultati na prvoj stranici koju mi je Google izbacio su bili vezani za Sony A6000.

Evo da vidiš koliko brzo radi autofokus na Sony A6000: http://www.youtube.com/watch?v=q-8I502JTMU

Evo ti i za Sony A77 II: http://www.youtube.com/watch?v=2ZfthfWQowE

Uzgred... taj autofokus radi sasvim lepo i brzo i dok se snima video (koristi phase detection)... klasični DSLR aparati uglavnom ne podržavaju autofokus dok snimaju video, a ako podržavaju autofokus za video, obično su ograničeni samo na sporu detekciju kontrasta jer kod klasičnih DSLR aparata za phase detection ogledalo mora da se spusti preko senzora, a za snimanje videa mora da bude podignuto.

Veliki brat

pre 9 godina

Iz juna 2005. godine:
"Tokyo (July 19, 2005) – Konica Minolta Photo Imaging, Inc. and Sony Corporation have reached an agreement to jointly develop digital Single Lens Reflex (SLR) cameras. Taking full advantages of their respective imaging technologies and key devices, the two companies will develop and commercialize new digital SLR cameras based on and compatible to “Maxxum/Dynax lens mount system."


Dakle, Sony pre udruživanja sa Konika-Minoltom nije ni imao DSLR aparat, tako da nije optika u prvom planu. Sony je iskoristio Minoltine Maxxum/Dynax aparate (neki su imali stabilizaciju slike pomoću pomeranja senzora) da razvije svoje DSLR aparate koji su u početku koristili Minolta objektive (Sony razvio sam par kit objektiva i to je to, računao je za početak na do tada proizvedenih oko 16 miliona Minolta objektiva), a kasnije je Sony obogatio ponudu vrhunskim ZEISS objektivima!

Ali, Sony nije prošao mnogo bolje od Minolte u celoj priči, jer ni Sony DSLR aparati se ne prodaju mnogo više od nekadašnjih Minoltinih, upravo iz razloga koji su pomenuti u komentarima (manje dostupnih polovnih objektiva nego za Canon/Nikon, manji izbor nove opreme u većini prodavnica itd.), pa se zato i bacio na neka druga rešenja i kompaktne aparate sa većim senzorom (Sony Nex serija i drugi modeli sa APS-C i FF senzorom) i tu im ide mnogo bolje nego u DSLR segmentu.

bez_predrasuda

pre 9 godina

@(Maks, 6. maj 2014 23:20)

Ipak nemam predrasuda: "Kome veruješ - meni ili svojim očima?". Lično najviše verujem svojim očima. Nije mi najvažnije šta je koji bloger napisao, jer ne znam ko je od blogera plaćen od strane kompanija. Blogovi i YouTube kanali se moraju izdržavati od nečega, pravih je hobista i potpunih altruista vrlo malo. Izdržavaju se od reklama, malo od ličnih donacija gledalaca, a najviše na crno od firmi koje indirektno reklamiraju. Kompanije vrlo diskretno podržavaju mnoge blogere, jer se radi o usmerenoj i ekstremno efikasnoj reklami.

Dakle, pošto verujem svojim očima, onda sam pre odluke o kupovini Canon EOS 70D versus Sony A77 (prethodni model) pozajmio - rentirao oba aparata. Za Canon imam dobar izbor objektiva, Sony sam morao da koristim sa kit objektivom. Razlika je toliko ubedljiva u korist Canona 70D, da sam svaku dilemu izgubio. U brzini fokusa u video modu Canon 70D je munjevit, mnogo tačniji nego Sony A77. Fokus je i mnogo prirodniji, video na kraju izgleda veoma tečan i ne moram da ga posebno dorađujem u Premieru. Novi aparat sam i kupovao zbog videa, stari mi je i dalje dovoljno dobar za fotografiju. Na veoma visokim ISO vrednostima Canon za nijansu bolji, nezavisno kakav je nazivni ISO opseg. Pri slikanju napolju Sony je bolji zbog većeg dinamskog opsega.

Kupio sam EOS 70D i najsrećniji sam foto-amater na svetu. I nemam tzv center focus issue

Maks

pre 9 godina

@ (bez_predrasuda, 7. maj 2014 19:23)

E... pusti te teorije zavere da Sony potplaćuje nekog da ih hvali... tu nije reč samo o nekim blogovima... i mnogi ozbiljni fotografski sajtovi su hvalili Sonyjev autofokus, a imaš i gomilu video klipova na YouTube na kojima se vidi kako radi... istom tom tvojom logikom bi moglo da se postavi i pitanje kako mi da znamo da tebe Canon nije potplatio, pogotovo što ti u tom tvom poređenju pominješ Sony aparat iz 2011. godine i noviji Canon 70D.

Canon 70D je relativno skoro izašao (nema ni godinu dana kako je izašao), a stari A77 koji pominješ je iz 2011... 70D je za oko dve godine noviji... za dve godine tehnologija može dosta da napreduje, tako da ne bi bilo čudo da na Canon 70D autofokus možda i radi bolje nego na starom A77 modelu iz 2011, ali to ne znači da Canonovi aprati generalno imaju bolji autofokus (pogledaj kakav je autofokus bio na nekom starijem Canonovom aparatu iz 2011 ili pogledaj neki noviji Sonyjev aparat)... Ako hoćeš da praviš fer poređenje što se tiče toga koji proizvođač aparata ima bolji autofokus, onda uzmi aparate koji su optilike u isto vreme izašli, a ne da uzmeš jedan od novijih Canonovih aparata, a Sony da bude iz 2011... šta bi bilo da neko poredi neki novi Sony aparat i Canon 60D?

Kao što Canon ne tapka u mestu, tako ni Sony ne tapka u mestu... noviji aparati donose novije tehnologije.

U članku lepo možeš da pročitaš da A77II (novi model) donosi unapređeni autofokus u odnosu na model iz 2011.

Replay

pre 9 godina

Jedan moj poznanik radi sa aparatima a takodje i profesionalno slika, i covek ima sve moguce najjace marke. I kaze mi da je Sony zakon i da ih je sve razbio sa onim A7R.

bez_predrasuda

pre 9 godina

Godinama Sony u foto tehniku donosi vrlo zanimljive novitete. Sony senzori su vrh ponude. Godinama razmišljam o prelasku na Sony (sa Canon DSLR aparata). Ali, sonijeva konstrukcija DSLT u uslovima vrlo slabog osvetljenja ne može da se poredi sa Canon i Nikon aparatima zato što "translucent" ili providno ogledalo smanjuje količinu svetlosti koja dolazi do senzora. Kod DSLR aparata sa klasičnim ogledalom se kod snimanja ogledalo diže i sva svetlost iz objektiva pada na senzor. Zato je fokus brži i tačniji, zato se mogu koristiti i objektivi sa ogromnim otvorom blende, zato su fotografije na ekstremno visokim ISO vrednostima vrlo upotrebljive. Osim toga, ponuda objektiva za Canon i Nikon je mnogo veća i objektivi sličnog kvaliteta za Canon su i do 50% jeftiniji, jer su serije u proizvodnji veće. Zbog toga ostajem u Canon timu, ali navijam da Sony i dalje predstavlja sve bolje aparate za što manje novca.

Maks

pre 9 godina

@ (bez_predrasuda, 7. maj 2014 19:23)

E... pusti te teorije zavere da Sony potplaćuje nekog da ih hvali... tu nije reč samo o nekim blogovima... i mnogi ozbiljni fotografski sajtovi su hvalili Sonyjev autofokus, a imaš i gomilu video klipova na YouTube na kojima se vidi kako radi... istom tom tvojom logikom bi moglo da se postavi i pitanje kako mi da znamo da tebe Canon nije potplatio, pogotovo što ti u tom tvom poređenju pominješ Sony aparat iz 2011. godine i noviji Canon 70D.

Canon 70D je relativno skoro izašao (nema ni godinu dana kako je izašao), a stari A77 koji pominješ je iz 2011... 70D je za oko dve godine noviji... za dve godine tehnologija može dosta da napreduje, tako da ne bi bilo čudo da na Canon 70D autofokus možda i radi bolje nego na starom A77 modelu iz 2011, ali to ne znači da Canonovi aprati generalno imaju bolji autofokus (pogledaj kakav je autofokus bio na nekom starijem Canonovom aparatu iz 2011 ili pogledaj neki noviji Sonyjev aparat)... Ako hoćeš da praviš fer poređenje što se tiče toga koji proizvođač aparata ima bolji autofokus, onda uzmi aparate koji su optilike u isto vreme izašli, a ne da uzmeš jedan od novijih Canonovih aparata, a Sony da bude iz 2011... šta bi bilo da neko poredi neki novi Sony aparat i Canon 60D?

Kao što Canon ne tapka u mestu, tako ni Sony ne tapka u mestu... noviji aparati donose novije tehnologije.

U članku lepo možeš da pročitaš da A77II (novi model) donosi unapređeni autofokus u odnosu na model iz 2011.

Maks

pre 9 godina

@ (bez_predrasuda, 6. maj 2014 16:46)

Izgleda da ipak imaš neke predrasude što se Sony araparata tiče...

Što se ISO osetljivosti tiče... ima i Sony aparate sa visokom ISO osetljivošću... Sony A7S ide do ISO 409600, a kako to izgleda možeš da vidiš na: http://www.youtube.com/watch?v=XgbUgNiHfXM

Taj kvalitet slike pri tim ISO podešavanjima na A7S mislim da može da se poredi i sa mnogo skupljim Nikon D4S.

Kod A77II ISO osetljivost ide do 25600 ISO, što je sasvim pristojno za aparat te kategorije i cene, obzirom da Canonov 70D koji košta slično ide samo do 12800 ISO.


E sad što se brzine i pouzdanosti autofokusa tiče... ne samo da Sony tu ne zaostaje za Canonom i Nikonom, nego su Sony ararati sâm vrh ponude na tom polju... ako ne veruješ, a ti ukucaj na Google "fastest camera autofocus" i pogledaj rezolutate... svi rezultati na prvoj stranici koju mi je Google izbacio su bili vezani za Sony A6000.

Evo da vidiš koliko brzo radi autofokus na Sony A6000: http://www.youtube.com/watch?v=q-8I502JTMU

Evo ti i za Sony A77 II: http://www.youtube.com/watch?v=2ZfthfWQowE

Uzgred... taj autofokus radi sasvim lepo i brzo i dok se snima video (koristi phase detection)... klasični DSLR aparati uglavnom ne podržavaju autofokus dok snimaju video, a ako podržavaju autofokus za video, obično su ograničeni samo na sporu detekciju kontrasta jer kod klasičnih DSLR aparata za phase detection ogledalo mora da se spusti preko senzora, a za snimanje videa mora da bude podignuto.

Alex

pre 9 godina

Kao zadovoljni korisnik A77 mogu reći samo da je ovaj aparat daleko od amaterskog osim ako je u pitanju korisnički interfejs koji je vrlo intuitivan i funkcionalan. Čip je vrlo osetljiv a elektronika savršeno brzo daje preporučene parametre za scenu. Čak i ako stavite u automatski režim, ne morate brinuti previše o kvalitetu snimaka. Malo se slabije snalazi od Nikona u visokim ISO vrednostima ali je to i dalje vrlo, vrlo upotrebljivo. Sledeći mi je ipak A7R.

Veliki brat

pre 9 godina

Iz juna 2005. godine:
"Tokyo (July 19, 2005) – Konica Minolta Photo Imaging, Inc. and Sony Corporation have reached an agreement to jointly develop digital Single Lens Reflex (SLR) cameras. Taking full advantages of their respective imaging technologies and key devices, the two companies will develop and commercialize new digital SLR cameras based on and compatible to “Maxxum/Dynax lens mount system."


Dakle, Sony pre udruživanja sa Konika-Minoltom nije ni imao DSLR aparat, tako da nije optika u prvom planu. Sony je iskoristio Minoltine Maxxum/Dynax aparate (neki su imali stabilizaciju slike pomoću pomeranja senzora) da razvije svoje DSLR aparate koji su u početku koristili Minolta objektive (Sony razvio sam par kit objektiva i to je to, računao je za početak na do tada proizvedenih oko 16 miliona Minolta objektiva), a kasnije je Sony obogatio ponudu vrhunskim ZEISS objektivima!

Ali, Sony nije prošao mnogo bolje od Minolte u celoj priči, jer ni Sony DSLR aparati se ne prodaju mnogo više od nekadašnjih Minoltinih, upravo iz razloga koji su pomenuti u komentarima (manje dostupnih polovnih objektiva nego za Canon/Nikon, manji izbor nove opreme u većini prodavnica itd.), pa se zato i bacio na neka druga rešenja i kompaktne aparate sa većim senzorom (Sony Nex serija i drugi modeli sa APS-C i FF senzorom) i tu im ide mnogo bolje nego u DSLR segmentu.

marko 011

pre 9 godina

a par reci karakteristikama objektiva? da li se radi o zoom lens-u? od koliko do koliko? f2,8 je kapiram max blenda bez zoom-a? svako ko se i malo razume u fotografiju zna da je dobar objektiv 75% posla.

Maks

pre 9 godina

Imam samo jednu sitnu ispravku... piše "Ovaj model fotoaparata ima mogućnost snimanja video zapisa u 60p i 24p rezoluciji, koristeći i AVCHD 2.0 format"

Video snima u 1080p rezoluciji (1920x1080), a podešavanja za 60p i 24p su za framerate (60p bi značilo 60 slika po sekundi, progresivno... znači, to je slično kao kad, na primer, na LCD monitoru piše da ima 60Hz).

Zapazanje

pre 9 godina

Sony je kupovinom dela firme Konica Minolta koji se bavio optikom resio sve svoje probleme koje je vukao pre toga u proizvodnji fotoaparata. Optika koja se nalazi u aparatima spada u najbolje na svetu i kroz priznati brend Sony je uspela da se probije i na trzistu...

Nemo

pre 9 godina

Entuzijasta sam i imam skromni a37 aparat.
Medjutim, jako me raduje sto nastavljaju razvijati a-mount aparate.
(Doduse, verujem da je u konzumerskom segmentu irc aparati buducnost)

Vec duze vreme strpljivo skupljam Minoltine objektive koji su fantasticni! Koristim prve AF objektive sa metalnim kucistem i kvalitet im je fantastican iako su stari nekih 20-25 godina.
70-210, f4 mi je apsolutni favorit.

Bobe

pre 9 godina

Sony je kupio diviziju Minolte fotoaparta pre spajanja Minolte sa Konicom otuda i ona oznaka alfa na kucistu (oznaka top minolta fotoaparata) sa tim je dobio odlicnu optiku koja je bila problem kod sonya a cipovi i elektronika so bili uvek top tako da je to u stvari slozio odlicnu kombinaciju analogne optike (ex Minolta) i Sony elektronike

Milan

pre 9 godina

Pozdravljam redakciju i zelim da kazem kako bi bilo lepo cesce pisati clanke o fotoaparatima, kao pocetniku mi komentari iskusnih citalaca mnogo znace. Rivju na nekom stranom sajtu je ok, ali su iskustva nasih ljudi neprocenjiva.

Maks

pre 9 godina

@ (Samsung, 6. maj 2014 22:57)

Ne znam da li se zezaš ili ozbiljno misliš da porediš mobilni telefon sa DSLT aparatom kao što je A77 II... ako to ozbiljno misliš, onda mogu samo da ti kažem da nemaj pojma o fotoparatima.

Čak i kamere koje najskuplji high-end telefoni imaju su negde na nivou nekih jeftinih point&shoot aparata od neoliko hiljada dinara... em što mobilni telefoni imaju mnogo manji senzor (a manji senzor hvata manje svetla jer manje fotona pada na njega), em je objektiv na kamericama mobilnih telefona mnogo prostoji i ne može da se menja, em kamerice na mobilnim telefonima nemaju phase detection nego su ograničene na sporu i nepouzdanu detekciju kontrasta za fokusiranje... i ima još puno razloga zašto mobilni telefoni ne mogu da se porede sa ozbiljnim fotoaparatima.

Pa bre, kamerica koju taj Note 3 ima nema ugrađenu ni neku kasvetnu stabilizaciju slike koja nije samo "digitalna" (takozvana "digitalna" stabilizacija smanjuje kvalitet slike otprilike isto kao i "digitalni zoom"... ako nemaš stabilizaciju bilo u objektivu ili senzor koji se fizički pomera da bi stabilizovao sliku pre nego što je napravi, onda će senzor da hvata sliku koja se trese, a "digitalna stabilizacija" je samo pokušaj da se softwareski stabilizuje slika koja se trese tako što software zoomira na sliku digitalno, pa je onda softwareski pomera levo-desno-gore-dole da pokuša da simulira pravu stabilizaciju, ali to nije ni blizu kvaliteta koji se dobija pravom stabilizacijom).

bez_predrasuda

pre 9 godina

@(Maks, 6. maj 2014 23:20)

Ipak nemam predrasuda: "Kome veruješ - meni ili svojim očima?". Lično najviše verujem svojim očima. Nije mi najvažnije šta je koji bloger napisao, jer ne znam ko je od blogera plaćen od strane kompanija. Blogovi i YouTube kanali se moraju izdržavati od nečega, pravih je hobista i potpunih altruista vrlo malo. Izdržavaju se od reklama, malo od ličnih donacija gledalaca, a najviše na crno od firmi koje indirektno reklamiraju. Kompanije vrlo diskretno podržavaju mnoge blogere, jer se radi o usmerenoj i ekstremno efikasnoj reklami.

Dakle, pošto verujem svojim očima, onda sam pre odluke o kupovini Canon EOS 70D versus Sony A77 (prethodni model) pozajmio - rentirao oba aparata. Za Canon imam dobar izbor objektiva, Sony sam morao da koristim sa kit objektivom. Razlika je toliko ubedljiva u korist Canona 70D, da sam svaku dilemu izgubio. U brzini fokusa u video modu Canon 70D je munjevit, mnogo tačniji nego Sony A77. Fokus je i mnogo prirodniji, video na kraju izgleda veoma tečan i ne moram da ga posebno dorađujem u Premieru. Novi aparat sam i kupovao zbog videa, stari mi je i dalje dovoljno dobar za fotografiju. Na veoma visokim ISO vrednostima Canon za nijansu bolji, nezavisno kakav je nazivni ISO opseg. Pri slikanju napolju Sony je bolji zbog većeg dinamskog opsega.

Kupio sam EOS 70D i najsrećniji sam foto-amater na svetu. I nemam tzv center focus issue