Četvrtak, 06.02.2014.

17:34

Severnokorejski OS izuzetno podseća na jedan drugi

Izvor: Independent

Severnokorejski OS izuzetno podseæa na jedan drugi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Mavs

pre 10 godina

@Morpheus
Elementary je falš OS X. Najbolji falš do sada, ali opet falš.
Pomenuo si dock i pretežno sivu boju. Pored toga, dizajn dock-a, prozora, dizajn svakog dugmeta je dignut pravo iz OS X. File manager je ružniji brat Finder-a, samo ne znam da li ima tabove. System Settings je falš System Preferences (što je dobro, mnogo bolje nego falš Control Panel). Noise izgleda kao doppelgänger iTunes-a 9. Pozadina koju koriste u demo-u OS-a na svom sajtu je dignuta iz Mountain Lion-a.
Koliko ja vidim, Elementary ne kopira OS X jedino tamo gde još uvek podseća na stock Gnome 3, i to ga čini gorim. Menubar nije tamo gde mu je mesto, nego je tamo gde je na Windows-u, što je loše. Manje poštuje Fitt-ov zakon i samim tim ima lošiju ergonomiju.
Lepota je subjektivna stvar. Dopada mi se što Elementary nema one falš kožne i drvene prozore koje su ružile OS X od Lion-a. Osim toga, mislim da je ružniji, verovatno zato što je kopija.
Ja sam Elementary koristio sa live CD-a možda dva sata, i vadim zaključke odatle. #! i Chakra su jedina dva distro-a koje sam koristio redovno duže od godinu dana.

Morpheus

pre 10 godina

Ni prvi ni poslednji falš OS X u Linux svetu. Znam još za Pear OS i Elementary, ali ih sigurno ima još.
Mavs, 6. februar 2014 18:44)

Za Pear OS si u pravu, ali za elementary nisi. Da, elementary ima dock na dnu i panel na vrhu, i boja prozora jeste pretežno siva, tu se završava svaka sličnost elementary-ja sa OS X. Vizuelno je lepši, kad razvoj svih aplikacija bude završen neće zaostajati ni po funkcionalnosti. Koristim ga već godinu dana kao jedini OS, sa njega pišem trenutno. Inače, razvoj Pear OS-a je prekinut nedavno.

YouHaveNoPowerHere

pre 10 godina

@tupko

Drzava srbija izdvaja ogromna sredstva za licenciranje softvera, na prvom mestu microsoftovog. E iz tog razloga bi bilo dobro investirati ta sredstva u razvoj sopstvenog distroa (ili cak derivata postojeceg distroa, sto mnogi laici koji pominju ubuntu svaki cas ovde ne razlikuju).

Mi nismo ni ekonomski stabilni i nezavisni pa da mozemo priustiti gotovo resenje a ipak to radimo neprestano se zaduzujuci sve vise.

Razvoj sopstvenog OS-a ima visestruke prednosti najpre u povecanju iskustva kadrova, unapredjenju tehnoloskog stepena razvoja, bla bla bla... Da li znate koliko racunara ima SANU i kako oni izgledaju? Tesko je za obicnog korisnika koji je uvek kupovao gotovo resenje da shvati prednosti razvoja sopstvenog resenja, a takodje i nasim politicarima, brojni rezonuju kao pojedini medju vama dok se nacija zaglupljuje i postaje potrosacka...

Maks

pre 10 godina

@ (dzoni, 7. februar 2014 10:54)

Šta bre pričaš ti? :D Toliko si pogrešnih tvrdnji izneo, da ne znam odakle da počnem :D

Zvuči mi kao da ti ne znaš čak ni šta je kernel jer iako grafičko okruženje nije u sastavu kernela ni na OS X, ni na Linuxu, ti kažeš da je to što ta distribucija Linuxa liči na OS X zbog toga što je "linux nadogradjeni unix", a i tu si napravio grešku jer Linux nije UNIX (nauči šta je UNIX, a šta je "UNIX-like").

Kao prvo, idi nauči šta je UNIX i kako su se OS-evi koji spadaju u UNIX razvijali... počni od biografije Kena Thompsona, pa pročitaj i ko je Dennis Ritchie, pa onda nastavi da čitaš o tome kako su razvijali UNIX u AT&T... pa pročitaj o razvoju UNIX-a na univerzitetu Berkeley... pa pročitaj nešto i o razvoju Mach kernela... i da ti ne nabrajam šta bi sve prvo trebalo da pročitaš pre nego što dođeš da raspravljaš o UNIX-u...

Što se istorije razvoja Windowsa tiče... da bi razumeo neke stvari, idi prvo pročitaj ko je Gary Kildall i kako je CP/M koji je on napravio funkcionisao, pa onda pročitaj nešto o operativnom sistemu "Quick and Dirty Operating System" (ili ukratko QDOS) koji je bio imitacija CP/M operativnog sistema (po priznanju Tima Patersona, čoveka koji je napravio QDOS, on kupio uputstvo za CP/M i na osnovu toga je napravio QDOS), pa pročitaj kako je MS kupio QDOS, koji su preimenovali u MS-DOS... Windows jeste bio zasnovan na DOS i zbog toga i dan danas koristi mnoge komande sa CP/M i particije obeležava kao "C:", "D:"...

tupko

pre 10 godina

„Српски Линукс“? Зашто? Држава Србија није технолошки независна. Сопствена дистрибуција би имала смисла само ако би од ње било неке користи, ако би могла да се примени у пракси. Сада за то нема смисла јер смо везани уговорима за Микрософт. Све државне институције ће користити Виндоуз, укључујући и образовне које припремају будуће нараштаје да буду зависници и муштерије Микрософта.
Други битан разлог против губљења времена малог броја људи на сопствену дистрибуцију је што се већина Срба навикла на енглески језик употребом Виндоуза, и онако има „технолошки“ енглеско-латински речник, а ћирилицу не трпи пред очима.
Трећи разлог је што љубитељи слободног софтвера преводе оно што користе, па су најчешћи програми и већина окружења већ преведени и доступни за употребу на већини дистрибуција.
А ово што су направили Корејанци није у духу слободног софтвера. Застарели систем који подразумевано шпијунира корисника и ограничава му доступност програма и могућност измене система је зло попут неслободног софтвера.

Maks

pre 10 godina

@ (Saša, 6. februar 2014 22:38)

A koja bi bila poenta razvijanja posebne distibucije Linuxa za Srbiju, kad popularne distibucije Linuxa već nude srpski prevod i u rasporedu tastature možeš da odabereš oba srpska pisma na distribucijama Linuxa? Šta će ti još jedna Linux distribucija kad ih već ima verovatno na stotine, a možda i na hiljade? Koliko samo postoji distribucija Linuxa koje se zasnivaju na Ubuntu? Ima Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Mint, Peppermint, Ubuntu Gnome, Ubuntu Ultimate Edition, Lubuntu, Zorin, Edubuntu... i ima ih još dosta, a to su samo distribucije zasnovane na Ubuntu... pa postoje i distribucije Linuxa zasnovane na Fedora Linuxu, pa distribucije zasnovane na Slackware Linuxu, pa distribucije zasnovane na Gentoo Linuxu... verovatno ni Linus Torvalds ne bi mogao da nabroji ni pola Linux distribucija koje postoje... zašto onda praviti još jednu?

Je l' znaš bilo koji drugi OS čiji je marketshare toliko fragmentisan na raznorazne verzije i distribucije kao što je to slučaj sa Linuxom?

M.R.

pre 10 godina

@cudan utisak linuxa,

Zato sto onaj ko koristi neki linux zna zasto koristi upravo njega, i ne zanima ga previse kako izgleda. Mozda ti odgovor zvuci grubo/povrsno/elitisticki, ali razlog je upravo to.

dzoni

pre 10 godina

Svaki linux podsec na os x zato sto je os x nadogradjeni unix kao sto je i linux nadogradjeni unix.. Jedini sistem pisan iz pocetka je windows.. Svi ukljucujuci i android su graficki nadogradjeni linux.. Apple je 1999 probao sam da napise OS iz pocetka i doziveo pravi debakl jer je proglasen za najgori OS u istoriji pa se odmah vratili na unix.

Mavs

pre 10 godina

@cudan utisak linuxa
Zato što se nabolji UI dizajneri moraju debelo platiti. Iskreno, meni Cinnamon nije loš uopšte, iako im je sajt malo smešan, a i ceo taj projekat malo nepotreban.

Mavs

pre 10 godina

@Saša
Tako me baš briga što Srbi nisu napravili svoj fork Ubuntua, sumnjam da će nekom biti žao zbog toga, i da bi taj OS služio bilo kome/čemu. Rad na lokalizaciji Ubuntu-a je mnogo bolje utrošeno vreme.
Nastaviću da se smejem Korejcima.

Vlad

pre 10 godina

Za vas što ste umrli od smeha zbog Red Star OS v 3.0, na koji OS vas podseća srpski OS? A da, to ne postoji. Da li postoji bar jedna srpska linux distribucija? A da, to ne postoji. Bio cp6Linux, razvijan na ETF, finansiran iz budžeta, stigao 2009. do prve beta verzije i tu i stao. A vi se cepajte od smeha i dalje.
(Saša, 6. februar 2014 22:38)

A šta ćemo Saša sa ovim Serbian Linuksom
http://www.debian-srbija.iz.rs/2014/01/blog-post.html

A priprema se i još jedan Linuks operativni sistem na srpskom jeziku. ;)

YouHaveNoPowerHere

pre 10 godina

@sasa
bilo je srpskih linux distroa, jedan od njih je atomix na cijem razvoju je radio LUGoNS i ja licno kao njihov clan, jos davne 2005te je dogurao do verzije stable 3.0 I bio je dobar za to vreme, usminkani KDE, graficki instaler, anakonda, ovo ono... Bilo je entuzijazma na pretek ali nije bilo donacija i prdaba. Mi nikada nismo dobili sredstva, jer su ulagana u pogresne stvari na ETF-u, sam si rekao...

A za s. korejski tablet, cuo sam za to, nema ni WiFi naravno cenzure zbog.

prof.Bioligije

pre 10 godina

Baš je super.Severna koreja je siromašna zbog južnog suseda i njihovih političara koji su trebali da dođu u Jugoslaviju na specijalizaciju kod Tita.

Delijanac

pre 10 godina

"dom jednom od najrepresivnijih režima", zatim, "izuzetnom siromaštvu većine stanovnika", "jedu zivi decu do pola a drugu polovinu bace i ne daju drugima da se prehrane", znaci da je dalje na snazi tiho ispiranje mozga narodu da ako bude agresija, da svi to podrzimo.

Jelte nije

pre 10 godina

(Saša, 6. februar 2014 22:38)
http://www.debian-srbija.iz.rs/2014/01/blog-post.html
ili
https://www.lugons.org/Members/dulev/vesti/toolx-gnu-linux-1-0.0/
jel dovoljno što imamo dve (uskoro tri) naše Linux distribucije aktivne u ovom trenu? Umesto što govoriš tako priključi se projektima i pomozi autorima...
Elem što se tiče ovog OS-a - očigledno je da je u pitanju lokalizovan Linux Mint. Autoru članka - malo istraživačkog novinarstva nije na odmet, svi delovi koji su prikazani na slici Red Stara su prilično i već odavno standardizovani u Linux svetu, te nije teško ni otkriti šta se iza brega krije, a upoređivanje sa apple-om takođe nema svrhu, sem pozivanja njihovih fan boy-ova u raspravu.

cudan utisak linuxa

pre 10 godina

Nevezano za korejski OS, zanima me zasto skoro svaki linux ima takav GUI koji izgleda nekako nedovrsen (nesrazmerni elementi, isprane boje, detinjaste ikonice, button-i, itd.)? Mislim na "glavne" DE, znaci Gnome, Xfce, KDE, cak i Cinnamon (mada oni deluju malo pristojnije). I samo neki delovi deluju kompletno, dok je vecina kao nabrzinu napravljena? Nekako graficki deluje nekonkurentno Win-u/OS X-u (ne mislim na brzinu u radu, animacije i sl, tu im bezi, ali sam izgleda elemenata GUI-ja je nekako cudan).

Saša

pre 10 godina

Za vas što ste umrli od smeha zbog Red Star OS v 3.0, na koji OS vas podseća srpski OS? A da, to ne postoji. Da li postoji bar jedna srpska linux distribucija? A da, to ne postoji. Bio cp6Linux, razvijan na ETF, finansiran iz budžeta, stigao 2009. do prve beta verzije i tu i stao. A vi se cepajte od smeha i dalje.

Mavs

pre 10 godina

Ni prvi ni poslednji falš OS X u Linux svetu. Znam još za Pear OS i Elementary, ali ih sigurno ima još. Ima i pokoji Windows klon. A Red Star OS je očigledno napravljen po željama Velikog Vođe, jer je on Mek juzer, a RSOS je prvobitno bio Windows klon.
Ko ima "cojones" da instalira ovo? Pošto OS navodno šalje informacije o korisniku u fatherland. Ja skidam iso upravo sad.

Mare ⚓️

pre 10 godina

To možda daju univerzitetima u Severnoj Koreji, ali onaj njihov predsednik ipak koristi original iMac: http://osxdaily.com/2013/03/29/kim-jong-un-uses-an-imac/

E sad... obzirom da izvoz Apple proizvoda u Severnu Koreju nije dozvoljen zbog sankcija, pitanje je gde oni nabavljaju Macove i kad su počeli da ih koriste...

Možda su videli kod Medvedeva :D

Evo Medvedev šta koristi: http://obamapacman.com/2009/08/russia-president-dmitry-medvedev-mac-user-kremlin/

Saša

pre 10 godina

Za vas što ste umrli od smeha zbog Red Star OS v 3.0, na koji OS vas podseća srpski OS? A da, to ne postoji. Da li postoji bar jedna srpska linux distribucija? A da, to ne postoji. Bio cp6Linux, razvijan na ETF, finansiran iz budžeta, stigao 2009. do prve beta verzije i tu i stao. A vi se cepajte od smeha i dalje.

Mavs

pre 10 godina

Ni prvi ni poslednji falš OS X u Linux svetu. Znam još za Pear OS i Elementary, ali ih sigurno ima još. Ima i pokoji Windows klon. A Red Star OS je očigledno napravljen po željama Velikog Vođe, jer je on Mek juzer, a RSOS je prvobitno bio Windows klon.
Ko ima "cojones" da instalira ovo? Pošto OS navodno šalje informacije o korisniku u fatherland. Ja skidam iso upravo sad.

Mare ⚓️

pre 10 godina

To možda daju univerzitetima u Severnoj Koreji, ali onaj njihov predsednik ipak koristi original iMac: http://osxdaily.com/2013/03/29/kim-jong-un-uses-an-imac/

E sad... obzirom da izvoz Apple proizvoda u Severnu Koreju nije dozvoljen zbog sankcija, pitanje je gde oni nabavljaju Macove i kad su počeli da ih koriste...

Možda su videli kod Medvedeva :D

Evo Medvedev šta koristi: http://obamapacman.com/2009/08/russia-president-dmitry-medvedev-mac-user-kremlin/

Jelte nije

pre 10 godina

(Saša, 6. februar 2014 22:38)
http://www.debian-srbija.iz.rs/2014/01/blog-post.html
ili
https://www.lugons.org/Members/dulev/vesti/toolx-gnu-linux-1-0.0/
jel dovoljno što imamo dve (uskoro tri) naše Linux distribucije aktivne u ovom trenu? Umesto što govoriš tako priključi se projektima i pomozi autorima...
Elem što se tiče ovog OS-a - očigledno je da je u pitanju lokalizovan Linux Mint. Autoru članka - malo istraživačkog novinarstva nije na odmet, svi delovi koji su prikazani na slici Red Stara su prilično i već odavno standardizovani u Linux svetu, te nije teško ni otkriti šta se iza brega krije, a upoređivanje sa apple-om takođe nema svrhu, sem pozivanja njihovih fan boy-ova u raspravu.

Mavs

pre 10 godina

@Saša
Tako me baš briga što Srbi nisu napravili svoj fork Ubuntua, sumnjam da će nekom biti žao zbog toga, i da bi taj OS služio bilo kome/čemu. Rad na lokalizaciji Ubuntu-a je mnogo bolje utrošeno vreme.
Nastaviću da se smejem Korejcima.

YouHaveNoPowerHere

pre 10 godina

@tupko

Drzava srbija izdvaja ogromna sredstva za licenciranje softvera, na prvom mestu microsoftovog. E iz tog razloga bi bilo dobro investirati ta sredstva u razvoj sopstvenog distroa (ili cak derivata postojeceg distroa, sto mnogi laici koji pominju ubuntu svaki cas ovde ne razlikuju).

Mi nismo ni ekonomski stabilni i nezavisni pa da mozemo priustiti gotovo resenje a ipak to radimo neprestano se zaduzujuci sve vise.

Razvoj sopstvenog OS-a ima visestruke prednosti najpre u povecanju iskustva kadrova, unapredjenju tehnoloskog stepena razvoja, bla bla bla... Da li znate koliko racunara ima SANU i kako oni izgledaju? Tesko je za obicnog korisnika koji je uvek kupovao gotovo resenje da shvati prednosti razvoja sopstvenog resenja, a takodje i nasim politicarima, brojni rezonuju kao pojedini medju vama dok se nacija zaglupljuje i postaje potrosacka...

YouHaveNoPowerHere

pre 10 godina

@sasa
bilo je srpskih linux distroa, jedan od njih je atomix na cijem razvoju je radio LUGoNS i ja licno kao njihov clan, jos davne 2005te je dogurao do verzije stable 3.0 I bio je dobar za to vreme, usminkani KDE, graficki instaler, anakonda, ovo ono... Bilo je entuzijazma na pretek ali nije bilo donacija i prdaba. Mi nikada nismo dobili sredstva, jer su ulagana u pogresne stvari na ETF-u, sam si rekao...

A za s. korejski tablet, cuo sam za to, nema ni WiFi naravno cenzure zbog.

Maks

pre 10 godina

@ (dzoni, 7. februar 2014 10:54)

Šta bre pričaš ti? :D Toliko si pogrešnih tvrdnji izneo, da ne znam odakle da počnem :D

Zvuči mi kao da ti ne znaš čak ni šta je kernel jer iako grafičko okruženje nije u sastavu kernela ni na OS X, ni na Linuxu, ti kažeš da je to što ta distribucija Linuxa liči na OS X zbog toga što je "linux nadogradjeni unix", a i tu si napravio grešku jer Linux nije UNIX (nauči šta je UNIX, a šta je "UNIX-like").

Kao prvo, idi nauči šta je UNIX i kako su se OS-evi koji spadaju u UNIX razvijali... počni od biografije Kena Thompsona, pa pročitaj i ko je Dennis Ritchie, pa onda nastavi da čitaš o tome kako su razvijali UNIX u AT&T... pa pročitaj o razvoju UNIX-a na univerzitetu Berkeley... pa pročitaj nešto i o razvoju Mach kernela... i da ti ne nabrajam šta bi sve prvo trebalo da pročitaš pre nego što dođeš da raspravljaš o UNIX-u...

Što se istorije razvoja Windowsa tiče... da bi razumeo neke stvari, idi prvo pročitaj ko je Gary Kildall i kako je CP/M koji je on napravio funkcionisao, pa onda pročitaj nešto o operativnom sistemu "Quick and Dirty Operating System" (ili ukratko QDOS) koji je bio imitacija CP/M operativnog sistema (po priznanju Tima Patersona, čoveka koji je napravio QDOS, on kupio uputstvo za CP/M i na osnovu toga je napravio QDOS), pa pročitaj kako je MS kupio QDOS, koji su preimenovali u MS-DOS... Windows jeste bio zasnovan na DOS i zbog toga i dan danas koristi mnoge komande sa CP/M i particije obeležava kao "C:", "D:"...

Delijanac

pre 10 godina

"dom jednom od najrepresivnijih režima", zatim, "izuzetnom siromaštvu većine stanovnika", "jedu zivi decu do pola a drugu polovinu bace i ne daju drugima da se prehrane", znaci da je dalje na snazi tiho ispiranje mozga narodu da ako bude agresija, da svi to podrzimo.

Maks

pre 10 godina

@ (Saša, 6. februar 2014 22:38)

A koja bi bila poenta razvijanja posebne distibucije Linuxa za Srbiju, kad popularne distibucije Linuxa već nude srpski prevod i u rasporedu tastature možeš da odabereš oba srpska pisma na distribucijama Linuxa? Šta će ti još jedna Linux distribucija kad ih već ima verovatno na stotine, a možda i na hiljade? Koliko samo postoji distribucija Linuxa koje se zasnivaju na Ubuntu? Ima Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Mint, Peppermint, Ubuntu Gnome, Ubuntu Ultimate Edition, Lubuntu, Zorin, Edubuntu... i ima ih još dosta, a to su samo distribucije zasnovane na Ubuntu... pa postoje i distribucije Linuxa zasnovane na Fedora Linuxu, pa distribucije zasnovane na Slackware Linuxu, pa distribucije zasnovane na Gentoo Linuxu... verovatno ni Linus Torvalds ne bi mogao da nabroji ni pola Linux distribucija koje postoje... zašto onda praviti još jednu?

Je l' znaš bilo koji drugi OS čiji je marketshare toliko fragmentisan na raznorazne verzije i distribucije kao što je to slučaj sa Linuxom?

cudan utisak linuxa

pre 10 godina

Nevezano za korejski OS, zanima me zasto skoro svaki linux ima takav GUI koji izgleda nekako nedovrsen (nesrazmerni elementi, isprane boje, detinjaste ikonice, button-i, itd.)? Mislim na "glavne" DE, znaci Gnome, Xfce, KDE, cak i Cinnamon (mada oni deluju malo pristojnije). I samo neki delovi deluju kompletno, dok je vecina kao nabrzinu napravljena? Nekako graficki deluje nekonkurentno Win-u/OS X-u (ne mislim na brzinu u radu, animacije i sl, tu im bezi, ali sam izgleda elemenata GUI-ja je nekako cudan).

M.R.

pre 10 godina

@cudan utisak linuxa,

Zato sto onaj ko koristi neki linux zna zasto koristi upravo njega, i ne zanima ga previse kako izgleda. Mozda ti odgovor zvuci grubo/povrsno/elitisticki, ali razlog je upravo to.

Vlad

pre 10 godina

Za vas što ste umrli od smeha zbog Red Star OS v 3.0, na koji OS vas podseća srpski OS? A da, to ne postoji. Da li postoji bar jedna srpska linux distribucija? A da, to ne postoji. Bio cp6Linux, razvijan na ETF, finansiran iz budžeta, stigao 2009. do prve beta verzije i tu i stao. A vi se cepajte od smeha i dalje.
(Saša, 6. februar 2014 22:38)

A šta ćemo Saša sa ovim Serbian Linuksom
http://www.debian-srbija.iz.rs/2014/01/blog-post.html

A priprema se i još jedan Linuks operativni sistem na srpskom jeziku. ;)

tupko

pre 10 godina

„Српски Линукс“? Зашто? Држава Србија није технолошки независна. Сопствена дистрибуција би имала смисла само ако би од ње било неке користи, ако би могла да се примени у пракси. Сада за то нема смисла јер смо везани уговорима за Микрософт. Све државне институције ће користити Виндоуз, укључујући и образовне које припремају будуће нараштаје да буду зависници и муштерије Микрософта.
Други битан разлог против губљења времена малог броја људи на сопствену дистрибуцију је што се већина Срба навикла на енглески језик употребом Виндоуза, и онако има „технолошки“ енглеско-латински речник, а ћирилицу не трпи пред очима.
Трећи разлог је што љубитељи слободног софтвера преводе оно што користе, па су најчешћи програми и већина окружења већ преведени и доступни за употребу на већини дистрибуција.
А ово што су направили Корејанци није у духу слободног софтвера. Застарели систем који подразумевано шпијунира корисника и ограничава му доступност програма и могућност измене система је зло попут неслободног софтвера.

Mavs

pre 10 godina

@cudan utisak linuxa
Zato što se nabolji UI dizajneri moraju debelo platiti. Iskreno, meni Cinnamon nije loš uopšte, iako im je sajt malo smešan, a i ceo taj projekat malo nepotreban.

dzoni

pre 10 godina

Svaki linux podsec na os x zato sto je os x nadogradjeni unix kao sto je i linux nadogradjeni unix.. Jedini sistem pisan iz pocetka je windows.. Svi ukljucujuci i android su graficki nadogradjeni linux.. Apple je 1999 probao sam da napise OS iz pocetka i doziveo pravi debakl jer je proglasen za najgori OS u istoriji pa se odmah vratili na unix.

prof.Bioligije

pre 10 godina

Baš je super.Severna koreja je siromašna zbog južnog suseda i njihovih političara koji su trebali da dođu u Jugoslaviju na specijalizaciju kod Tita.

Mavs

pre 10 godina

@Morpheus
Elementary je falš OS X. Najbolji falš do sada, ali opet falš.
Pomenuo si dock i pretežno sivu boju. Pored toga, dizajn dock-a, prozora, dizajn svakog dugmeta je dignut pravo iz OS X. File manager je ružniji brat Finder-a, samo ne znam da li ima tabove. System Settings je falš System Preferences (što je dobro, mnogo bolje nego falš Control Panel). Noise izgleda kao doppelgänger iTunes-a 9. Pozadina koju koriste u demo-u OS-a na svom sajtu je dignuta iz Mountain Lion-a.
Koliko ja vidim, Elementary ne kopira OS X jedino tamo gde još uvek podseća na stock Gnome 3, i to ga čini gorim. Menubar nije tamo gde mu je mesto, nego je tamo gde je na Windows-u, što je loše. Manje poštuje Fitt-ov zakon i samim tim ima lošiju ergonomiju.
Lepota je subjektivna stvar. Dopada mi se što Elementary nema one falš kožne i drvene prozore koje su ružile OS X od Lion-a. Osim toga, mislim da je ružniji, verovatno zato što je kopija.
Ja sam Elementary koristio sa live CD-a možda dva sata, i vadim zaključke odatle. #! i Chakra su jedina dva distro-a koje sam koristio redovno duže od godinu dana.

Morpheus

pre 10 godina

Ni prvi ni poslednji falš OS X u Linux svetu. Znam još za Pear OS i Elementary, ali ih sigurno ima još.
Mavs, 6. februar 2014 18:44)

Za Pear OS si u pravu, ali za elementary nisi. Da, elementary ima dock na dnu i panel na vrhu, i boja prozora jeste pretežno siva, tu se završava svaka sličnost elementary-ja sa OS X. Vizuelno je lepši, kad razvoj svih aplikacija bude završen neće zaostajati ni po funkcionalnosti. Koristim ga već godinu dana kao jedini OS, sa njega pišem trenutno. Inače, razvoj Pear OS-a je prekinut nedavno.

Saša

pre 10 godina

Za vas što ste umrli od smeha zbog Red Star OS v 3.0, na koji OS vas podseća srpski OS? A da, to ne postoji. Da li postoji bar jedna srpska linux distribucija? A da, to ne postoji. Bio cp6Linux, razvijan na ETF, finansiran iz budžeta, stigao 2009. do prve beta verzije i tu i stao. A vi se cepajte od smeha i dalje.

dzoni

pre 10 godina

Svaki linux podsec na os x zato sto je os x nadogradjeni unix kao sto je i linux nadogradjeni unix.. Jedini sistem pisan iz pocetka je windows.. Svi ukljucujuci i android su graficki nadogradjeni linux.. Apple je 1999 probao sam da napise OS iz pocetka i doziveo pravi debakl jer je proglasen za najgori OS u istoriji pa se odmah vratili na unix.

tupko

pre 10 godina

„Српски Линукс“? Зашто? Држава Србија није технолошки независна. Сопствена дистрибуција би имала смисла само ако би од ње било неке користи, ако би могла да се примени у пракси. Сада за то нема смисла јер смо везани уговорима за Микрософт. Све државне институције ће користити Виндоуз, укључујући и образовне које припремају будуће нараштаје да буду зависници и муштерије Микрософта.
Други битан разлог против губљења времена малог броја људи на сопствену дистрибуцију је што се већина Срба навикла на енглески језик употребом Виндоуза, и онако има „технолошки“ енглеско-латински речник, а ћирилицу не трпи пред очима.
Трећи разлог је што љубитељи слободног софтвера преводе оно што користе, па су најчешћи програми и већина окружења већ преведени и доступни за употребу на већини дистрибуција.
А ово што су направили Корејанци није у духу слободног софтвера. Застарели систем који подразумевано шпијунира корисника и ограничава му доступност програма и могућност измене система је зло попут неслободног софтвера.

Delijanac

pre 10 godina

"dom jednom od najrepresivnijih režima", zatim, "izuzetnom siromaštvu većine stanovnika", "jedu zivi decu do pola a drugu polovinu bace i ne daju drugima da se prehrane", znaci da je dalje na snazi tiho ispiranje mozga narodu da ako bude agresija, da svi to podrzimo.

Mavs

pre 10 godina

Ni prvi ni poslednji falš OS X u Linux svetu. Znam još za Pear OS i Elementary, ali ih sigurno ima još. Ima i pokoji Windows klon. A Red Star OS je očigledno napravljen po željama Velikog Vođe, jer je on Mek juzer, a RSOS je prvobitno bio Windows klon.
Ko ima "cojones" da instalira ovo? Pošto OS navodno šalje informacije o korisniku u fatherland. Ja skidam iso upravo sad.

Mare ⚓️

pre 10 godina

To možda daju univerzitetima u Severnoj Koreji, ali onaj njihov predsednik ipak koristi original iMac: http://osxdaily.com/2013/03/29/kim-jong-un-uses-an-imac/

E sad... obzirom da izvoz Apple proizvoda u Severnu Koreju nije dozvoljen zbog sankcija, pitanje je gde oni nabavljaju Macove i kad su počeli da ih koriste...

Možda su videli kod Medvedeva :D

Evo Medvedev šta koristi: http://obamapacman.com/2009/08/russia-president-dmitry-medvedev-mac-user-kremlin/

Morpheus

pre 10 godina

Ni prvi ni poslednji falš OS X u Linux svetu. Znam još za Pear OS i Elementary, ali ih sigurno ima još.
Mavs, 6. februar 2014 18:44)

Za Pear OS si u pravu, ali za elementary nisi. Da, elementary ima dock na dnu i panel na vrhu, i boja prozora jeste pretežno siva, tu se završava svaka sličnost elementary-ja sa OS X. Vizuelno je lepši, kad razvoj svih aplikacija bude završen neće zaostajati ni po funkcionalnosti. Koristim ga već godinu dana kao jedini OS, sa njega pišem trenutno. Inače, razvoj Pear OS-a je prekinut nedavno.

YouHaveNoPowerHere

pre 10 godina

@tupko

Drzava srbija izdvaja ogromna sredstva za licenciranje softvera, na prvom mestu microsoftovog. E iz tog razloga bi bilo dobro investirati ta sredstva u razvoj sopstvenog distroa (ili cak derivata postojeceg distroa, sto mnogi laici koji pominju ubuntu svaki cas ovde ne razlikuju).

Mi nismo ni ekonomski stabilni i nezavisni pa da mozemo priustiti gotovo resenje a ipak to radimo neprestano se zaduzujuci sve vise.

Razvoj sopstvenog OS-a ima visestruke prednosti najpre u povecanju iskustva kadrova, unapredjenju tehnoloskog stepena razvoja, bla bla bla... Da li znate koliko racunara ima SANU i kako oni izgledaju? Tesko je za obicnog korisnika koji je uvek kupovao gotovo resenje da shvati prednosti razvoja sopstvenog resenja, a takodje i nasim politicarima, brojni rezonuju kao pojedini medju vama dok se nacija zaglupljuje i postaje potrosacka...

cudan utisak linuxa

pre 10 godina

Nevezano za korejski OS, zanima me zasto skoro svaki linux ima takav GUI koji izgleda nekako nedovrsen (nesrazmerni elementi, isprane boje, detinjaste ikonice, button-i, itd.)? Mislim na "glavne" DE, znaci Gnome, Xfce, KDE, cak i Cinnamon (mada oni deluju malo pristojnije). I samo neki delovi deluju kompletno, dok je vecina kao nabrzinu napravljena? Nekako graficki deluje nekonkurentno Win-u/OS X-u (ne mislim na brzinu u radu, animacije i sl, tu im bezi, ali sam izgleda elemenata GUI-ja je nekako cudan).

Jelte nije

pre 10 godina

(Saša, 6. februar 2014 22:38)
http://www.debian-srbija.iz.rs/2014/01/blog-post.html
ili
https://www.lugons.org/Members/dulev/vesti/toolx-gnu-linux-1-0.0/
jel dovoljno što imamo dve (uskoro tri) naše Linux distribucije aktivne u ovom trenu? Umesto što govoriš tako priključi se projektima i pomozi autorima...
Elem što se tiče ovog OS-a - očigledno je da je u pitanju lokalizovan Linux Mint. Autoru članka - malo istraživačkog novinarstva nije na odmet, svi delovi koji su prikazani na slici Red Stara su prilično i već odavno standardizovani u Linux svetu, te nije teško ni otkriti šta se iza brega krije, a upoređivanje sa apple-om takođe nema svrhu, sem pozivanja njihovih fan boy-ova u raspravu.

Vlad

pre 10 godina

Za vas što ste umrli od smeha zbog Red Star OS v 3.0, na koji OS vas podseća srpski OS? A da, to ne postoji. Da li postoji bar jedna srpska linux distribucija? A da, to ne postoji. Bio cp6Linux, razvijan na ETF, finansiran iz budžeta, stigao 2009. do prve beta verzije i tu i stao. A vi se cepajte od smeha i dalje.
(Saša, 6. februar 2014 22:38)

A šta ćemo Saša sa ovim Serbian Linuksom
http://www.debian-srbija.iz.rs/2014/01/blog-post.html

A priprema se i još jedan Linuks operativni sistem na srpskom jeziku. ;)

Mavs

pre 10 godina

@Saša
Tako me baš briga što Srbi nisu napravili svoj fork Ubuntua, sumnjam da će nekom biti žao zbog toga, i da bi taj OS služio bilo kome/čemu. Rad na lokalizaciji Ubuntu-a je mnogo bolje utrošeno vreme.
Nastaviću da se smejem Korejcima.

Maks

pre 10 godina

@ (dzoni, 7. februar 2014 10:54)

Šta bre pričaš ti? :D Toliko si pogrešnih tvrdnji izneo, da ne znam odakle da počnem :D

Zvuči mi kao da ti ne znaš čak ni šta je kernel jer iako grafičko okruženje nije u sastavu kernela ni na OS X, ni na Linuxu, ti kažeš da je to što ta distribucija Linuxa liči na OS X zbog toga što je "linux nadogradjeni unix", a i tu si napravio grešku jer Linux nije UNIX (nauči šta je UNIX, a šta je "UNIX-like").

Kao prvo, idi nauči šta je UNIX i kako su se OS-evi koji spadaju u UNIX razvijali... počni od biografije Kena Thompsona, pa pročitaj i ko je Dennis Ritchie, pa onda nastavi da čitaš o tome kako su razvijali UNIX u AT&T... pa pročitaj o razvoju UNIX-a na univerzitetu Berkeley... pa pročitaj nešto i o razvoju Mach kernela... i da ti ne nabrajam šta bi sve prvo trebalo da pročitaš pre nego što dođeš da raspravljaš o UNIX-u...

Što se istorije razvoja Windowsa tiče... da bi razumeo neke stvari, idi prvo pročitaj ko je Gary Kildall i kako je CP/M koji je on napravio funkcionisao, pa onda pročitaj nešto o operativnom sistemu "Quick and Dirty Operating System" (ili ukratko QDOS) koji je bio imitacija CP/M operativnog sistema (po priznanju Tima Patersona, čoveka koji je napravio QDOS, on kupio uputstvo za CP/M i na osnovu toga je napravio QDOS), pa pročitaj kako je MS kupio QDOS, koji su preimenovali u MS-DOS... Windows jeste bio zasnovan na DOS i zbog toga i dan danas koristi mnoge komande sa CP/M i particije obeležava kao "C:", "D:"...

Mavs

pre 10 godina

@Morpheus
Elementary je falš OS X. Najbolji falš do sada, ali opet falš.
Pomenuo si dock i pretežno sivu boju. Pored toga, dizajn dock-a, prozora, dizajn svakog dugmeta je dignut pravo iz OS X. File manager je ružniji brat Finder-a, samo ne znam da li ima tabove. System Settings je falš System Preferences (što je dobro, mnogo bolje nego falš Control Panel). Noise izgleda kao doppelgänger iTunes-a 9. Pozadina koju koriste u demo-u OS-a na svom sajtu je dignuta iz Mountain Lion-a.
Koliko ja vidim, Elementary ne kopira OS X jedino tamo gde još uvek podseća na stock Gnome 3, i to ga čini gorim. Menubar nije tamo gde mu je mesto, nego je tamo gde je na Windows-u, što je loše. Manje poštuje Fitt-ov zakon i samim tim ima lošiju ergonomiju.
Lepota je subjektivna stvar. Dopada mi se što Elementary nema one falš kožne i drvene prozore koje su ružile OS X od Lion-a. Osim toga, mislim da je ružniji, verovatno zato što je kopija.
Ja sam Elementary koristio sa live CD-a možda dva sata, i vadim zaključke odatle. #! i Chakra su jedina dva distro-a koje sam koristio redovno duže od godinu dana.

prof.Bioligije

pre 10 godina

Baš je super.Severna koreja je siromašna zbog južnog suseda i njihovih političara koji su trebali da dođu u Jugoslaviju na specijalizaciju kod Tita.

M.R.

pre 10 godina

@cudan utisak linuxa,

Zato sto onaj ko koristi neki linux zna zasto koristi upravo njega, i ne zanima ga previse kako izgleda. Mozda ti odgovor zvuci grubo/povrsno/elitisticki, ali razlog je upravo to.

Maks

pre 10 godina

@ (Saša, 6. februar 2014 22:38)

A koja bi bila poenta razvijanja posebne distibucije Linuxa za Srbiju, kad popularne distibucije Linuxa već nude srpski prevod i u rasporedu tastature možeš da odabereš oba srpska pisma na distribucijama Linuxa? Šta će ti još jedna Linux distribucija kad ih već ima verovatno na stotine, a možda i na hiljade? Koliko samo postoji distribucija Linuxa koje se zasnivaju na Ubuntu? Ima Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Mint, Peppermint, Ubuntu Gnome, Ubuntu Ultimate Edition, Lubuntu, Zorin, Edubuntu... i ima ih još dosta, a to su samo distribucije zasnovane na Ubuntu... pa postoje i distribucije Linuxa zasnovane na Fedora Linuxu, pa distribucije zasnovane na Slackware Linuxu, pa distribucije zasnovane na Gentoo Linuxu... verovatno ni Linus Torvalds ne bi mogao da nabroji ni pola Linux distribucija koje postoje... zašto onda praviti još jednu?

Je l' znaš bilo koji drugi OS čiji je marketshare toliko fragmentisan na raznorazne verzije i distribucije kao što je to slučaj sa Linuxom?

Mavs

pre 10 godina

@cudan utisak linuxa
Zato što se nabolji UI dizajneri moraju debelo platiti. Iskreno, meni Cinnamon nije loš uopšte, iako im je sajt malo smešan, a i ceo taj projekat malo nepotreban.

YouHaveNoPowerHere

pre 10 godina

@sasa
bilo je srpskih linux distroa, jedan od njih je atomix na cijem razvoju je radio LUGoNS i ja licno kao njihov clan, jos davne 2005te je dogurao do verzije stable 3.0 I bio je dobar za to vreme, usminkani KDE, graficki instaler, anakonda, ovo ono... Bilo je entuzijazma na pretek ali nije bilo donacija i prdaba. Mi nikada nismo dobili sredstva, jer su ulagana u pogresne stvari na ETF-u, sam si rekao...

A za s. korejski tablet, cuo sam za to, nema ni WiFi naravno cenzure zbog.