Sreda, 05.09.2012.

16:15

Ovo je nova Nokia Lumia 920

Izvor: B92

Ovo je nova Nokia Lumia 920 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

101 Komentari

Sortiraj po:

Efendija

pre 11 godina

Telefon mi izgleda fenomenalno! Samo čekam da se konačno pojavi da mogu da ga probam, ali verujem da ću ga pazariti, nijednom do sad se nisam pokajao kad se tako oduševim nekim fonom na nevidjeno :D A koristio sam windows 6.5 i 7, sasvim su ok, mada ne kao iOS, ali kapiram da je 8 sad još bolja. Kleo sam se u Nokiju celog života, valjda ću opet!

thePriest

pre 11 godina

Lepa telefon. Pošto je iz Nokie, pretpostavljam da je hardverski vrhunski odradjen. Softverski, meni je mnogo draži Android, mada poznajem ljude koji se kunu u Win. Stvar ukusa. Voleo bih da uspeju sa ovim modelom, predobro hardverski prave telefone i baš bi mi bilo žao da nestanu sa mape.

iPera

pre 11 godina

Mozda je ceo telefon fake kao sto su fake slike i video klip iz promocije:

http://gizmodo.com/5940784/nokia-faked-its-pureview-demo-and-then-claimed-they-never-said-it-was-real
http://sefsar.com/nokia-faked-the-still-photos-too

HD2

pre 11 godina

Lep dizajn ima lumia. Jedino, ubacuju hardver koji uopste ne treba telefonu koji koristi wp jer ovo je hardver za android kojem ovo stvarno treba da bi radio bez laga.
Ovim lumiama je dovoljan i 1Ghz i 512/768 Mb ram-a.
Valjda ce portovati wp8 na HD2 pa da ga isprobam.
Inace, razumem Nokiju jer su jednostavno primorani da stave takav hardver da privuku korisnike koji su zalepljeni za Samsung/Iphone. Baterija je takodje dobra po meni. Kamera, pa dobro, Nokija je uvek imala dobre kamere na telefonima, ali opet, da bi ti napravio odlicnu sliku, treba ti pravi aparat. Softver, zatvoren, ali mi je ok za razliku od iOS-a. Inace android koristim.

Marko

pre 11 godina

Ovi telefoni su po izradi vrhunski kao i vecina android telefona,hardver je dobar,videce se da li ce se sa wp8 ispraviti nedostaci,ali ako se to ne desi jedini spas je android jer kad rulja trazi android tako mora i da bude ne bi li kompanija opstala u ovom svetu androida i iOS a.

Razočarani WP korisnik

pre 11 godina

Mogu da se kladim da će cena biti paprena kada se pojavi ovde - ispod 600e ne treba ništa drugo očekivati, ne treba nasedati na marketinške fore i navlake tipa "preporučena cena" koja je skoro uvek daleko od realne
Telefon, moram da priznam, stvarno izgleda super, dizajn i hardver su fini, kamera i ekran vrhunski....i sms ne može da se sačuva kao draft niti da se koristi template, sms pretraga ne postoji niti mogućnost da se uradi backup poruka - ahahahaha pa to ima i moja prepotopska Nokia 6600 koju koristim kao sekundarni telefon
Takođe manjak krštenih video playera, a i muzičkih, ne postoji mogućnost da se instalira i neki equlizer itd itd
Pa vi gledajte za šta bacate ne baš malo svotu
Ovde je fina lista šta to donosi WP 8 i WP 7.8 za starije telefone a da se primetiti da nije ništa spektakularno u odnosu na konkurenciju

http://www.phonearena.com/news/Heres-a-rundown-of-features-Windows-Phone-7.8-will-and-wont-be-getting_id33266

Ništa posebno da se ja pitam, Android sve ove stvari ima već skoro više od godinu dana, pa bi MS i Nokiji bolje bilo da omoguće file manager, bluetooth file transfer i usb storage mode za početak kao što je slučaj kod svih normalnih telefona

zmitjkoe

pre 11 godina

Apple je potrebno pljuvati jer ce mozda da naprave nesto sto vredi platiti,posto su se uljuljkali u uspesima predhodnih modela,tako da verovatno petica nece nista da valja,niti ce da donese ista revolucionarno,kako su uspevali da reklamiraju dosadasnje modele.
(zmitjkoe, 5. septembar 2012 22:42)

Opa, pojavili su se i lazni zmitjkoejevi

goxy-tehnoloid com

pre 11 godina

Ljudi, citam ove komentare i ne verujem. Nije bitno dal procesor ima 50 jezgara ili dva jezgra, bitno je da radi bez seckanja. A to sto Android uvodi tolika jezgra, je suludo. Mada za njihove telefone je potrebno mnogo jezgara i mnogo jaki procesori da bi oni radili bez problema. Uzmite u ruke npr Lumia 610 i Motorola Motolux telefon. Iako Lumia ima sve slabije, radi bez IMALO zastoja, dok se motorola muci da otvori browser. Tako da broj jezgara u procesoru nije bitan. Bitno je kako radi.

EU Citizen

pre 11 godina

Malo sam razočaran, jer, iako sam na MS besan zbog blago rečeno bezobraznog ukidanja povratne kompatibilnosti sa WM i nikada više neću kupiti MS telefon, za korisnike je u principu bolje da na tržištu postoji nekoliko jakih platformi sa što više ozbiljnih firmi koje konkurišu jedna drugoj, a mislim da ni telefon ni operativni sistem jednostavno nisu dovoljno dobri da opstanu u konkurenciji firmi kao što su Samsung, Apple, HTC ili Motorola. Procesor je preslab za nešto što izlazi u jesen 2012., mnoge hardverske i softverske funkcije kojima su nas prvenstveno HTC i Samsung razmazili nisu tu nešto zbog samog hardvera nešto zbog OS-a (koji je, ako je to uopšte moguće, još primitivniji i zatvoreniji od iOS-a, mada, ni Android nije nešto specijalno fleksibilan i sofistikovan), a dizajn je, iako simpatičan, po meni nedovoljno atraktivan da kompenzira ostale nedostatke. Naravno, još ne znamo cenu, i ako ona bude kompetitivna, to bi moglo da malo produži agoniju Nokije, ali čuda se na ovom svetu ne dešavaju: niža cena znači i nižu marginu, manje novca za razvoj i marketing, a s dugovima, na tržištu punom ajkula i bez nekakvog famoznog USP-a koji bi motivisao potrošače, mislim da su investitori u pravu što polako napuštaju akcije ove firme, jer Lumia, iako je očigledno solidan telefon, sasvim sigurno nije "srebrni metak" koji može da jednim potezom reši ogromne i nagomilane probleme i magično transformiše MS i Nokiju u tandem sposoban da obezbedi neki robustniji udeo na tržištu.

prljavi_haris

pre 11 godina

"Crvena, zuta, zelena, plava...
Koja je tvoja boja?"

Fin telefon. Samo da cena ne bude besna i da WP8 lepo radi, bez strasnih bagova...
bice ovo lepa sinfonija novog Metro izgleda na PC-u, tabletu i na smartfonu.

Miodrag

pre 11 godina

"An ecosystem is a community of living organisms (plants, animals and microbes) in conjunction with the nonliving components of their environment (things like air, water and mineral soil), interacting as a system."

Dakle, pojma nemaju šta pričaju a hoće da nam predstave nešto novo ?!?
A to što je fensi reći ekosistem za skup usluga i proizvoda je već sasvim druga priča. Bože mili, koliko neukog sveta ...

Što se samih uređaja tiče, apsolutno ništa već viđeno. Ovo će ionako ostati u senci novog iPhone-a a m$ ako dogura do 5% učešća na američkom tržištu u sledećih par godina, može smatrati ogromnim uspehom.

Za njih je gotovo, kao i za nokiju, rim, i gomilu drugih ...

PPeca@SER

pre 11 godina

Odmah me podsetio na jednu moju staru Nokiu kojoj sam stavio limun zutu masku... i na facu policajca u Nemackoj koji nas je kontrolisao na autoputu (stara dobra vremena, dobar auto iz Srbije - mora da su kriminalci), pa je cak gledao i mobilne telefone da nisu ukradeni... Kad je video moju limun zutu Nokiu odmah mi je vratio, ko veli niko nece takav telefon da krade :)
Da ne bese HTC-a, ja bih verovatno cekao ovakvu neku Nokiu. Sada, tesko da ce me odvojiti od HTC-a i Androida, iako verujem da je kvalitet novih Nokia vrhunski.

dee

pre 11 godina

Ovde pogledajte kako izgleda test kamere ovih telefona i "konkurencije." Sta reci? :-)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jFhhBJ1URCg

dee

pre 11 godina

@Sir Oliver:
Po cemu se razlikuju od drugij WP telefona? Evo, na primer, kamera je sjajna:

1. Pogledaj fotografije koje ova kamera radi u uslovima slabog osvetljenja. Nema poredjenja, ne samo sa drugim WP telefonima, vec i sa Android i iPhone. Zaista su odradili posao majstorski. Potrazi na netu poredjenje sa konkurancijom.

2. Dalje, kamera ima, pored softverske, i pravu hardversku stabilizaciju, pa su slike mnogo bolje (ostrije) cak i ako se telefon malo treska..

Koliko bolje izlgedaju fotke u mraku.. mislim da trenutno nemaju konkurencije. Videcemo sta ce ostali da urade, ne sumnjam da ce se potruditi, sto nama kupcima i odgovara..

Mario Bros

pre 11 godina

Nakon prvobitnog uzbuđenja mogućnostima i kvalitetom ovog telefona, a posebno njegove kamere, ubrzo su počeli da se pojavljuju dokazi kako je Nokia varala oko fotografija, oko video stabilizacije i kvaliteta snimaka, korišćenjem profesionalne kamere iz automobila, što se može videti ovde: http://gizmodo.com/5940748/how-could-you-screw-this-up-so-badly-nokia

Tako da je prvi utisak sigurno splasnuo, i ostaje da se vidi kada bude prošla prve prave nezavisne testove kakva je spravica.

Vladimir

pre 11 godina

Pitanje za ljude koji spominju quad procesore i "jadni" Lumia dual procesor. Dali znate koliko ima aplikacija koje su pisane da operisu pravilno sa cetiri jezgra? Ne samo na mobilnim vec i na desktop platformama? Moderne aplikacije su uglavnom pisane da raspolazu sa dva jezgara a mnoge jos ni jedno ne koriste kako valja. Elem kruzili su internetom testovi brzine Lumie 900 protiv ostalih telefona. Cik pogodite, samo je iPhone bio rame uz rame sa Lumiom. Dok su quad Android ultra giga mega procesorska cuda bila daleko iza.

Pricate nesto Apple fanaticima kako ih kupuje marketing, a vas ne kupuje, ma jok... Cujete Quad procesor, laseri i gole zene i odmah kupujete. To sto time ne dobijete nikakvu brzinu nema veze. -.-

Nema tu...

pre 11 godina

Kupovao sam nokiju al predugo sam čekao promenu i oladio sam se od nje. Sad treba nešto stvarno specijalno da me taj svet opet privuče. Ovo nije to!

arrow

pre 11 godina

Take my money. Fenomenalan telefon, ima kapacitativni ekran , a opet moze i noktima da se kuca po njemu. Moja devojka ce biti odusevljena. Ovo je samo jedna od karakteristika koje ga izdvajaju od ostalih. Uzimam ga cim izadje!!

Ivan

pre 11 godina

Za neupućene, quadcore ne znači automatsku prednost nad dualcore-om, WP8 telefoni koriste Qualcomm-ov S4 ARM Cortex-A15 (Krait) procesor koji prikazuje bolje performanse od Tegra3 i Samsungov-og Quad Exynos procesora na većini testova, zbog arhitekture procesora A15 vs A9 (potražite testove HTC One S vs One X vs Samsung Galaxy S3, One S ih dobija na većini testova, a da ne bude da je zbog rezolucije, potražite Samsung Galaxy S3 LTE namenjen za USA tržište koji ima isti procesor kao ova Nokia-a, pa ćete videti da nikako ne daje slabije rezultate od evropske verzije).

iskustvo uci

pre 11 godina

A ringtone? Nemojte zaboraviti opcije za ringtone. Jesu li ih popravili? Mislim, pre 7-8 godina sam morao muziku za ringtone seci pa tek onda ubaciti u telefon. Sta se desava u ovoj verziji?

ostrige

pre 11 godina

meni se bas svidjaju ovako sareni telefini. sve nesto crno, sivo, belo, i gde god da pogledas sve neke sumorno-sive fasade. ovo je pravo osvezenje

qweas

pre 11 godina

Avaj, operativni system je jedina razlika izmedju savremenih telefona a proizvodjac je nebitan. Po cemu se ove nokije razlikuju od drugih windows telefona?
(Sir Oliver, 5. septembar 2012 21:43)

pa to isto onda mozes reci za Android i manje proizvodjace (ehm sve sem mozda Samsunga)...
a konkretno nokia, posto finansira dosta toga, 3-6 mesecima ima dogovor da su neke aplikacije exluzivne samo za lumije.
Takodje samo Nokia ima prava da cacka bas po OSu.
Svaki OEM ima pravo da doda aplikacije po zelji, stim da te aplikacije mogu da koriste vise APIja od obicnih aplikacija sa Marketplacea.

Sto se samog hardvera tice, tek sada ima vece razlike. Kod WP7 prakticno su svi imali isti hardware.

920 npr ima znacajno bolju kameru od svih ostalih telefona...
Ima bezicno punjenje...

Ovaj novi Samsungov WP8 ima mislim konekciju do Samsung cloud-a i sl.

Sto se tice samog razvoja novih telefona. Generalno i Google (ako hoces official Marketplace) i Microsoft moraju da daju green light za telefon/uredjaj. Ako hoces "normalan" kvalitetan telefon procedura ne bi trebala da je komplikovana ni u jednom slucaju. Ako hoces da napravis mobilni telefon koji je ujedno i detektor zlata, pretpostavljam da bi ti bilo lakse sa Androidom, sa Windows-om bi morao Microsoft da uradi deo posla oko API-ija za senzor.
Ali kao sto si sam rekao sem u nekim specificnim slucajevima (tipa projektor u telefonu) sam softver, kao i hardver su isti ili vrlo slicni...

Razočarani WP korisnik

pre 11 godina

"Koristim Lumia 800, tragedija od telefona. Izgled je za desetku, funkcinalnost nula. Jeste brz ali to je zato sto nista nema tj, nema sta da ga usporava. Kako neko moze da kaze da je ovo poslovan telefon...pdf citac nema opciju za pretragu dokumenta, IE9 nema pretragu strane, da se sacuva strana!!! Poslovan covek dok putuje moze jedino radio da slusa dok ne kupi novi wp8. Vidim da ove nove 920 i 820 Nokie nemaju ni radio :)"

Komentar na mestu, verovatno stoga ima ovoliko negativnih koje fanboysi lupaju
Imam utisak da većina Nokia i WP navijača ovde nije ni probala WP - zaključujem to po komentarima jer sam i ja slično razmišljao kada sam uzimao Lumia 800 - super je, kako dobro radi, a kada se malo zagrebe ispod površine sledi gomila razočarenja usled ograničenja i nedovršenosti same platforme koji iza ćoška čekaju korisnika
Da se razumemo, sam telefon je super odrađen što se tiče kvaliteta i izgleda (mislim na sve Lumia modele) ali njegov OS je ono što ga koči u ostvarivanju njegovog potencijala - probajte sami ako meni ne verujete, ali uradite to pre kupovine, da se ne bi kasnije razočarali kao ja koji se zaista trudio da WP-u dao šansu, ali sam na kraju morao da dignem ruke...

zmitjkoe

pre 11 godina

WP vise obecava od IOS-a,tako da cu ga sa uzivanjem probati.WP dosta obecava i ne treba ga u startu odbacivati,jer ako bude pratio tradiciju mladjeg brata windows mobile-a,verovatno ce biti najbolji na trzistu.Android je odlican i uzivanje ga je koristiti,ali nema razloga zbog toga pljuvati po MS-u.
Apple je potrebno pljuvati jer ce mozda da naprave nesto sto vredi platiti,posto su se uljuljkali u uspesima predhodnih modela,tako da verovatno petica nece nista da valja,niti ce da donese ista revolucionarno,kako su uspevali da reklamiraju dosadasnje modele.

king

pre 11 godina

A najjaci su ovi komentari tipa nokia je nokia, kao da ostali proizvodjaci telefona nista ne valjaju samo iz nekog razloga nokia je nesto posebno. Ajde da i jesu napravili nesto novo i revolucionarno pa da i razumem odusevljenje ali sa ovim modelom to je smesno, izgleda kao jeftina plasticna igracka...

hladisa

pre 11 godina

@sir oliver (i svim plastikanerima)
isto to kazi i sebi i ovim licemernim pljuvacima koji dizu u nebesa propalog proizvodjaca bele tehnike (mobilni telefon nikad nisu ni umeli da naprave), posto i tu ima mnogo boljih od njih, pritom ne mislim na one koji isto tako proizvode i telefone i belu tehniku, oni su jos gori....ali sreca pa ovde nije rec o beloj tehnici nego o mobilnom telefonu, i jednom od najboljih ako ne i najboljem i najkvalitetnijem proizvodjacu istih.

freelancer

pre 11 godina

meni je ovdje interesantnija prica o integraciji Office 365. Skydrive. Exchange. VPN i saradnja sa desktop edicijom ... ako se tu WP8 dobro pokaze... bice moj izbor jer u kvalitet izrade ne sumnjam

delta

pre 11 godina

Trazaji matorog mamuta koji je na izdisaju. U eri quad telefona oni izbacuju telefon sa dual core cpu-om i misle da će time da se vrate na vrh...

Yeah right....

Sir Oliver

pre 11 godina

Avaj, operativni system je jedina razlika izmedju savremenih telefona a proizvodjac je nebitan. Po cemu se ove nokije razlikuju od drugih windows telefona?

Stefan Kurcubic

pre 11 godina

Pa ne bih se slozio da telefon izgleda super. I naravno, potpuno omaseno vreme za promociju i lansitanje telefona. A za kameru takodje nisam siguran jer sony-jeve xperije imaju fantasticne kamere. Nokija je napravila cist promasaj, epl i samsung nece da odustanu od tuzbi, a sonijeve xperije samo biju... :-) se xperia for life!

играле се Делије

pre 11 godina

Коме се жута не свиђа, не мора да мења телефон већ једноставно скине жути део и стави који му се свиђа. Мој избор би била једноставна црна.

qweas

pre 11 godina

Svaki wp8 telefon bice skuplji za 65 dolara, posto je to cena operativnog sistema.
(iv@n)

U stvari cena OSa je do 15$. Sa druge strane svaki proizvodjac Androida telefona po telu placa 5 ili vise dolara Microsoftu...
Drugo koliko ce npr Samsung placati Appleu po Android telefonu?
65$ je mozda Windows RT, a cak je i to diskutabilno...
Inace update za svaki telefon radi Microsoft u saradnji sa proizvodjacem, dok u slucaju Android-a radi sam proizvodjac... Zato i toliko kasne updejtovi, cak i za top telefone... Drugim recima, proizvodjaci moraju samo da placaju tim koji ce da preradjuje svaku verziju Androida...



nexus moze instalirati windows 8 i android u isto vreme, kao i na kompu
(stefan)

Jako bih voleo da vidim taj ARM telefon na koji cete staviti Windows 8.
I jako bih voleo da vidim na (x86) kompu da stavite Android sa Marketplace-om.


Puno prica, puno oznaka... ne mogu ljudi da se pohvataju, a moraju da imaju komentar...


Inace, da ne ispadne da hvalim samo Microsoft i Nokiju... Ova konferencija im uopste nije bila najsrecnije organizovana... Prvo su imali problema sa stream-om, pa su imali problema sa TV outputom sa telefona, pa JBL zvucnik nije bas iz prve skontao da treba da se poveze sa telefonom... i da ne spominjem onu zensku iz Nokije sto zamuckuje...
I naravno... Developers, Developers, Developers... Balmer je mozda sposoban covek, ali kao prezenter je ...

Najsmesnije mi je sto sam telefon nije imao nijedan problem, samo propratna organizacija..

qweas

pre 11 godina

""U ekran smo ugradili tehnologiju "super osetljivog dodira", rekao je on i demonstrirao kako se Nokia Lumia 920 može koristiti i sa rukavicama."
Pa moze i SGS3 pa se ne hvale sa tim.
(nnn, 5. septembar 2012 19:34)

lol... pa znas kako... sve sto moze i samsung telefon, mogao je pre i iPhone... samo samsung se i dalje hvali...

telefondzija

pre 11 godina

Nokia svaka cast, pokazali ste nevernim Toma-ma da jos uvek mozete da napravite dobar telefon.
Zasto Samsung ne moze da dizajnira dobar telefon, pa zato sto je glavni dizajner Korejanac, operisan od ukusa.Evropa je kolevka industrijskog dizajna, cak je i Britanac dizajnirao Iphone.Ono sto svi potenciraju je zatvorenost OS platforme, a upravo je to bitno kod telefona ako tezite stabilnosti. Racunar je za igranje telefon za telefoniranje.Mislim da ce Nokia napraviti veliki uspeh samo da Microsoft dobro utegne Windows 8. Jednostavnost pobedjuje!

ABRAHAM LINKOLN MOZDA

pre 11 godina

citam komentare redom i iznecu i svoj stav, meni telefon sluzi za razgovor i po neku poruku, za slusanje muzike koristim mp3, za igrice imam psp, tako da me u opste nije briga dal cu imati internet ili zatvoren ili otvoren operativni sistem, kad setam klinca po parku hocu da mu se posvetim maksimalno, hocu da je to malo mog vremena samo njegovo, bez muzike, klipova, interneta, i ostalih gluposti. jos se samo momci od 16-20i neke tripuju na softvere i hardvere mobilnih telefona, posvetite se malo sebi i svojim bliznjima, tehnika ide krupnim koracima napred, pa za par godina kad izmisle neko novo cudo niko se nece ni secati sta je to wp lumia, android, iPhone... tada ce svi reci, android je krs, wp sta to bese a iPhone nece ni postojati u ovakvoj varijanti. Hvala i dovidjenja.

zmitjkoe

pre 11 godina

Ups! Danas je vrednost Nokijiine deonice pala za drasticnih 12%, mada berza jos nije zatvorena! Nije mi jasno zasto ali, tek, investitori nisu bili uopste odusevljeni. A Nokia i Microsoft su toliko ocekivali od nove serije sa WP8. Nema smisla da ostanu samo Apple i Samsung. Ja nisam kupac za Nokiu, Samsunga ili Microsofta (samo Apple), ali mi je ipak zao, ima mesta za svakoga. A i zasto su svi sad bas navalili da izbacuju nove modele kad i Apple? Pa milioni ljudi cekaju da vide prvo iPhone 5, zaimeboga. Pa i dete zna da je to veoma los timing za lansiranje i prodaju.
Meni se licno svidja dizajn Lumie (WP8 me ne interesuje pored zivog iOS 6), ali izbor u vise pastelnih boja stvara utisak da je namenjen mladima i moze odbiti ozbiljnije i starije kupce? Ne znam, videcemo sta kazu analiticari.

Jovanovic

pre 11 godina

Nemam nista protiv Nokije, ali gde je bila pamet dizajneru da napravi ovoliko glup pravouganik sa ovoliko spicastim ivicama. Apsolutno operisano od ukusa. Nebih ovakav pravougaonik (koga sam ucio u skoli) sada jos nosio u dzepu! Strasno!

Jovanovic

pre 11 godina

Ovaj model Nokije lici na Lego, decije kockice za slapanje slika. Bio bi interesantan za krevetac uz bebu. Jos ako sa njim moze da se radi Woki-Toki, onda je to u redu.

Dejan

pre 11 godina

"Želeli smo sa Windows Phone 8 omogući najpersonalizovanije iskustvo koje iko može doživeti na smartfonu" - koliko glupo i banalno ovo zvuči!

Kakva bajka

pre 11 godina

Pročitao sam deset rečenica kako je ovo najinovantivniji telefon, a nijedan razlog zašto. Uzeli su izgleda Apple filozofiju gde je samo bitno da se što više priča kako je sve fantastic, fabulous, gorgeous, beautiful i najvažnije kako je sve REINVENTED a ničeg novog nema. Ja ovo ne bih kupio nikad, a vi kako hoćete.

stefan

pre 11 godina

telefon stvarno lepo izgleda, pravo osvezenje, ali da je inovativan nije, ima maltene istu konfiguraciju kao galaxy nexus koji je izasao pre godinu dana, i kada izadje lumia 920 nexus ce kostati oko 300e dok ce lumija ko zna koliko.. + sto se na nexus moze instalirati windows 8 i android u isto vreme, kao i na kompu. lumia ima bolju kameru, ali nexus bolji i veci oled (takodje zakrivljen) ekran.dok je ostalo skoro isto koliko ja vidim.

svakako je zasluzio sansu ali plasim ce da ce mu nabiti cenu

neko

pre 11 godina

Dizajn stare Lumie mi se nije svidjao, ali ovo je jedan od najbolje dizajniranih telefona koje sam vidjeo. Izasla je i Lumia 820 sa podrskom za MicroSD, vjerujem da ce biti jeftinija od 920-ke tako da ce to vjerovatno biti moj sledeci telefon. Samo da da bog (odnosno Nokia) da ne bude astrononska cijena.

čečvrčak

pre 11 godina

ja imam experia neo v telefon. to je android 2.3.4. platio sam ga 90€, uz paket mixnet m. najbolja moja kupovina odavno! svestan sam kvaliteta drugih telefona i čežnjivo ih gledam, ali nisam se pokajao nimalo. često putujem i koristim mnogo opcija ovog sistema:gps, skype, viber, glympse, teamwiever, camscaner, gtranslate... Malo para, a puno dobiti!

Daki

pre 11 godina

Sa ovom žutom bojom mi je malo smešan,al mi je u drugim bojama prelep.Po mom mišljenju,trenutno najlepši telefon na tržištu.iPhone je tik uz njega...

nnn

pre 11 godina

""U ekran smo ugradili tehnologiju "super osetljivog dodira", rekao je on i demonstrirao kako se Nokia Lumia 920 može koristiti i sa rukavicama."
Pa moze i SGS3 pa se ne hvale sa tim.

gnjidakg

pre 11 godina

Koristim Lumia 800, tragedija od telefona. Izgled je za desetku, funkcinalnost nula. Jeste brz ali to je zato sto nista nema tj, nema sta da ga usporava. Kako neko moze da kaze da je ovo poslovan telefon...pdf citac nema opciju za pretragu dokumenta, IE9 nema pretragu strane, da se sacuva strana!!! Poslovan covek dok putuje moze jedino radio da slusa dok ne kupi novi wp8. Vidim da ove nove 920 i 820 Nokie nemaju ni radio :)

Marko

pre 11 godina

Meni se uopšte ne sviđa izgled ovog windows 7 i 8 sistema.

Možda je telefon po hardveru dobar ali sve dok koristi ovaj zatvoreni sistem sa sličkama neću ga kupiti.

Možda se nekom sviđa ovaj izgled ali meni lično je očajan. Više mi odgovaraju ikonice i vidzeti .

sylph

pre 11 godina

Dizajn lumije 800, 900 i ove nove je meni iz nekog razloga toliko WOW da nemam reči. naročito ona plava, kad god je vidim ona mi kaže "mama" i ja je naprosto moram imati

Milan

pre 11 godina

"Novost u Windows Phone OS-u koju je Belfiore danas najavio su screenshotovi"

Cekaj, ovo su tek sad dodali? I jos se hvale time?? Wtf???

Snakefinger

pre 11 godina

A sad će da krenu "eksperti" sa savetima "Pređite na Android dok nije kasno"... :P Uzgred, sve je očekivano osim možda baterije od 2000 mAh ali kako je dobra kamera na Lumia 920... Haos! :) Must have!

Realno

pre 11 godina

Mrzim android os, ali ga koristim jer nema nikakva ogranicenja koja imaju windows phone telefoni. Nadam se da ce se to promeniti. Zelim windows phone uredjaj,

Mile

pre 11 godina

Korisnik sam iph4 sa nestrpljenjem ocekujem novu generaciju.ako nepredstave stvarno nesto novo sto ce opravdati cenu ova nokia je moj sledeci phone(inace alergican sam na android)

DzoniKg

pre 11 godina

Ali izgleda investitori nisu bas odusevljeni..vrednost akcija na pocetku dana su bile 3$ a posle prezentacije pale na 2.4$...mozete da pratite na yahoo finance.

Dzoni

pre 11 godina

Odgledao na netu webcast..sta mi se svidja a sta ne kod 920..svidja mi se izgled..ekran je odlican tj HD kao top android telefoni ,kamera je kazu ekstra i verovatno jeste ..a sta mi se ne svidja...on screen buttons..tj dugmici su na ekranu i zauzimaju ekran..isto radi i google a po meni totalno nepotrebno i glupo..sreca samsung nije isao njihovim stopama..volim ceo ekran da je iskoriscen ..ne svidja mi se i to sto ocigledno nema sd card slot..tj nema jeftinog prosirivanja memorije sto je aspsolutna glupost kad sad mozes da kupis 32gb za 15 eura a cene ce dalje da padaju..ocigledno da se uzme vise para.A 32 gb ..ja imam 32gb + 32 gb karticu i 99% puno ..posebno ako snimas dosta videa a igre su sad i po 2gb jedna.A kad imas karticu cas prosiris..prodas svoju i kupis vecu a ovako bez slota dzabe.

nebojsa

pre 11 godina

kasno marko na ... Neznam zasto svi hvale windows phone i windows 8. Ja sam probao oboje i moram reci da me ne fasciniraju uopste. Telefon je sigurno ok ali to nece spreciti nokiu da nestane sa trzista. Propustili su trendove. Ovo je zadnja sansa. Videcemo koliko ce jabuka biti inovativna ili ce i ona krenuti putem microsofta i nokije zaslepljena slavom i novcem.

Michael_NS

pre 11 godina

Sada sam odgledao uzivo prezentaciju Nokie i Microsofta iz Njujorka a povodom Lumie 920 i mogu reci samo STRASNO! Kakav Android, kakav Iphone, smesno .... Samo da bude dostupan kod nas i da proradi MS market kod nas!

sylph

pre 11 godina

Dizajn lumije 800, 900 i ove nove je meni iz nekog razloga toliko WOW da nemam reči. naročito ona plava, kad god je vidim ona mi kaže "mama" i ja je naprosto moram imati

Michael_NS

pre 11 godina

Sada sam odgledao uzivo prezentaciju Nokie i Microsofta iz Njujorka a povodom Lumie 920 i mogu reci samo STRASNO! Kakav Android, kakav Iphone, smesno .... Samo da bude dostupan kod nas i da proradi MS market kod nas!

Mile

pre 11 godina

Korisnik sam iph4 sa nestrpljenjem ocekujem novu generaciju.ako nepredstave stvarno nesto novo sto ce opravdati cenu ova nokia je moj sledeci phone(inace alergican sam na android)

Snakefinger

pre 11 godina

A sad će da krenu "eksperti" sa savetima "Pređite na Android dok nije kasno"... :P Uzgred, sve je očekivano osim možda baterije od 2000 mAh ali kako je dobra kamera na Lumia 920... Haos! :) Must have!

Vladimir

pre 11 godina

Pitanje za ljude koji spominju quad procesore i "jadni" Lumia dual procesor. Dali znate koliko ima aplikacija koje su pisane da operisu pravilno sa cetiri jezgra? Ne samo na mobilnim vec i na desktop platformama? Moderne aplikacije su uglavnom pisane da raspolazu sa dva jezgara a mnoge jos ni jedno ne koriste kako valja. Elem kruzili su internetom testovi brzine Lumie 900 protiv ostalih telefona. Cik pogodite, samo je iPhone bio rame uz rame sa Lumiom. Dok su quad Android ultra giga mega procesorska cuda bila daleko iza.

Pricate nesto Apple fanaticima kako ih kupuje marketing, a vas ne kupuje, ma jok... Cujete Quad procesor, laseri i gole zene i odmah kupujete. To sto time ne dobijete nikakvu brzinu nema veze. -.-

neko

pre 11 godina

Dizajn stare Lumie mi se nije svidjao, ali ovo je jedan od najbolje dizajniranih telefona koje sam vidjeo. Izasla je i Lumia 820 sa podrskom za MicroSD, vjerujem da ce biti jeftinija od 920-ke tako da ce to vjerovatno biti moj sledeci telefon. Samo da da bog (odnosno Nokia) da ne bude astrononska cijena.

qweas

pre 11 godina

Svaki wp8 telefon bice skuplji za 65 dolara, posto je to cena operativnog sistema.
(iv@n)

U stvari cena OSa je do 15$. Sa druge strane svaki proizvodjac Androida telefona po telu placa 5 ili vise dolara Microsoftu...
Drugo koliko ce npr Samsung placati Appleu po Android telefonu?
65$ je mozda Windows RT, a cak je i to diskutabilno...
Inace update za svaki telefon radi Microsoft u saradnji sa proizvodjacem, dok u slucaju Android-a radi sam proizvodjac... Zato i toliko kasne updejtovi, cak i za top telefone... Drugim recima, proizvodjaci moraju samo da placaju tim koji ce da preradjuje svaku verziju Androida...



nexus moze instalirati windows 8 i android u isto vreme, kao i na kompu
(stefan)

Jako bih voleo da vidim taj ARM telefon na koji cete staviti Windows 8.
I jako bih voleo da vidim na (x86) kompu da stavite Android sa Marketplace-om.


Puno prica, puno oznaka... ne mogu ljudi da se pohvataju, a moraju da imaju komentar...


Inace, da ne ispadne da hvalim samo Microsoft i Nokiju... Ova konferencija im uopste nije bila najsrecnije organizovana... Prvo su imali problema sa stream-om, pa su imali problema sa TV outputom sa telefona, pa JBL zvucnik nije bas iz prve skontao da treba da se poveze sa telefonom... i da ne spominjem onu zensku iz Nokije sto zamuckuje...
I naravno... Developers, Developers, Developers... Balmer je mozda sposoban covek, ali kao prezenter je ...

Najsmesnije mi je sto sam telefon nije imao nijedan problem, samo propratna organizacija..

Daki

pre 11 godina

Sa ovom žutom bojom mi je malo smešan,al mi je u drugim bojama prelep.Po mom mišljenju,trenutno najlepši telefon na tržištu.iPhone je tik uz njega...

ABRAHAM LINKOLN MOZDA

pre 11 godina

citam komentare redom i iznecu i svoj stav, meni telefon sluzi za razgovor i po neku poruku, za slusanje muzike koristim mp3, za igrice imam psp, tako da me u opste nije briga dal cu imati internet ili zatvoren ili otvoren operativni sistem, kad setam klinca po parku hocu da mu se posvetim maksimalno, hocu da je to malo mog vremena samo njegovo, bez muzike, klipova, interneta, i ostalih gluposti. jos se samo momci od 16-20i neke tripuju na softvere i hardvere mobilnih telefona, posvetite se malo sebi i svojim bliznjima, tehnika ide krupnim koracima napred, pa za par godina kad izmisle neko novo cudo niko se nece ni secati sta je to wp lumia, android, iPhone... tada ce svi reci, android je krs, wp sta to bese a iPhone nece ni postojati u ovakvoj varijanti. Hvala i dovidjenja.

Realno

pre 11 godina

Mrzim android os, ali ga koristim jer nema nikakva ogranicenja koja imaju windows phone telefoni. Nadam se da ce se to promeniti. Zelim windows phone uredjaj,

играле се Делије

pre 11 godina

Коме се жута не свиђа, не мора да мења телефон већ једноставно скине жути део и стави који му се свиђа. Мој избор би била једноставна црна.

goxy-tehnoloid com

pre 11 godina

Ljudi, citam ove komentare i ne verujem. Nije bitno dal procesor ima 50 jezgara ili dva jezgra, bitno je da radi bez seckanja. A to sto Android uvodi tolika jezgra, je suludo. Mada za njihove telefone je potrebno mnogo jezgara i mnogo jaki procesori da bi oni radili bez problema. Uzmite u ruke npr Lumia 610 i Motorola Motolux telefon. Iako Lumia ima sve slabije, radi bez IMALO zastoja, dok se motorola muci da otvori browser. Tako da broj jezgara u procesoru nije bitan. Bitno je kako radi.

telefondzija

pre 11 godina

Nokia svaka cast, pokazali ste nevernim Toma-ma da jos uvek mozete da napravite dobar telefon.
Zasto Samsung ne moze da dizajnira dobar telefon, pa zato sto je glavni dizajner Korejanac, operisan od ukusa.Evropa je kolevka industrijskog dizajna, cak je i Britanac dizajnirao Iphone.Ono sto svi potenciraju je zatvorenost OS platforme, a upravo je to bitno kod telefona ako tezite stabilnosti. Racunar je za igranje telefon za telefoniranje.Mislim da ce Nokia napraviti veliki uspeh samo da Microsoft dobro utegne Windows 8. Jednostavnost pobedjuje!

Marko

pre 11 godina

Meni se uopšte ne sviđa izgled ovog windows 7 i 8 sistema.

Možda je telefon po hardveru dobar ali sve dok koristi ovaj zatvoreni sistem sa sličkama neću ga kupiti.

Možda se nekom sviđa ovaj izgled ali meni lično je očajan. Više mi odgovaraju ikonice i vidzeti .

DzoniKg

pre 11 godina

Ali izgleda investitori nisu bas odusevljeni..vrednost akcija na pocetku dana su bile 3$ a posle prezentacije pale na 2.4$...mozete da pratite na yahoo finance.

stefan

pre 11 godina

telefon stvarno lepo izgleda, pravo osvezenje, ali da je inovativan nije, ima maltene istu konfiguraciju kao galaxy nexus koji je izasao pre godinu dana, i kada izadje lumia 920 nexus ce kostati oko 300e dok ce lumija ko zna koliko.. + sto se na nexus moze instalirati windows 8 i android u isto vreme, kao i na kompu. lumia ima bolju kameru, ali nexus bolji i veci oled (takodje zakrivljen) ekran.dok je ostalo skoro isto koliko ja vidim.

svakako je zasluzio sansu ali plasim ce da ce mu nabiti cenu

Kakva bajka

pre 11 godina

Pročitao sam deset rečenica kako je ovo najinovantivniji telefon, a nijedan razlog zašto. Uzeli su izgleda Apple filozofiju gde je samo bitno da se što više priča kako je sve fantastic, fabulous, gorgeous, beautiful i najvažnije kako je sve REINVENTED a ničeg novog nema. Ja ovo ne bih kupio nikad, a vi kako hoćete.

gnjidakg

pre 11 godina

Koristim Lumia 800, tragedija od telefona. Izgled je za desetku, funkcinalnost nula. Jeste brz ali to je zato sto nista nema tj, nema sta da ga usporava. Kako neko moze da kaze da je ovo poslovan telefon...pdf citac nema opciju za pretragu dokumenta, IE9 nema pretragu strane, da se sacuva strana!!! Poslovan covek dok putuje moze jedino radio da slusa dok ne kupi novi wp8. Vidim da ove nove 920 i 820 Nokie nemaju ni radio :)

Milan

pre 11 godina

"Novost u Windows Phone OS-u koju je Belfiore danas najavio su screenshotovi"

Cekaj, ovo su tek sad dodali? I jos se hvale time?? Wtf???

nebojsa

pre 11 godina

kasno marko na ... Neznam zasto svi hvale windows phone i windows 8. Ja sam probao oboje i moram reci da me ne fasciniraju uopste. Telefon je sigurno ok ali to nece spreciti nokiu da nestane sa trzista. Propustili su trendove. Ovo je zadnja sansa. Videcemo koliko ce jabuka biti inovativna ili ce i ona krenuti putem microsofta i nokije zaslepljena slavom i novcem.

qweas

pre 11 godina

""U ekran smo ugradili tehnologiju "super osetljivog dodira", rekao je on i demonstrirao kako se Nokia Lumia 920 može koristiti i sa rukavicama."
Pa moze i SGS3 pa se ne hvale sa tim.
(nnn, 5. septembar 2012 19:34)

lol... pa znas kako... sve sto moze i samsung telefon, mogao je pre i iPhone... samo samsung se i dalje hvali...

nnn

pre 11 godina

""U ekran smo ugradili tehnologiju "super osetljivog dodira", rekao je on i demonstrirao kako se Nokia Lumia 920 može koristiti i sa rukavicama."
Pa moze i SGS3 pa se ne hvale sa tim.

Sir Oliver

pre 11 godina

Avaj, operativni system je jedina razlika izmedju savremenih telefona a proizvodjac je nebitan. Po cemu se ove nokije razlikuju od drugih windows telefona?

Ivan

pre 11 godina

Za neupućene, quadcore ne znači automatsku prednost nad dualcore-om, WP8 telefoni koriste Qualcomm-ov S4 ARM Cortex-A15 (Krait) procesor koji prikazuje bolje performanse od Tegra3 i Samsungov-og Quad Exynos procesora na većini testova, zbog arhitekture procesora A15 vs A9 (potražite testove HTC One S vs One X vs Samsung Galaxy S3, One S ih dobija na većini testova, a da ne bude da je zbog rezolucije, potražite Samsung Galaxy S3 LTE namenjen za USA tržište koji ima isti procesor kao ova Nokia-a, pa ćete videti da nikako ne daje slabije rezultate od evropske verzije).

čečvrčak

pre 11 godina

ja imam experia neo v telefon. to je android 2.3.4. platio sam ga 90€, uz paket mixnet m. najbolja moja kupovina odavno! svestan sam kvaliteta drugih telefona i čežnjivo ih gledam, ali nisam se pokajao nimalo. često putujem i koristim mnogo opcija ovog sistema:gps, skype, viber, glympse, teamwiever, camscaner, gtranslate... Malo para, a puno dobiti!

Dejan

pre 11 godina

"Želeli smo sa Windows Phone 8 omogući najpersonalizovanije iskustvo koje iko može doživeti na smartfonu" - koliko glupo i banalno ovo zvuči!

ostrige

pre 11 godina

meni se bas svidjaju ovako sareni telefini. sve nesto crno, sivo, belo, i gde god da pogledas sve neke sumorno-sive fasade. ovo je pravo osvezenje

Dzoni

pre 11 godina

Odgledao na netu webcast..sta mi se svidja a sta ne kod 920..svidja mi se izgled..ekran je odlican tj HD kao top android telefoni ,kamera je kazu ekstra i verovatno jeste ..a sta mi se ne svidja...on screen buttons..tj dugmici su na ekranu i zauzimaju ekran..isto radi i google a po meni totalno nepotrebno i glupo..sreca samsung nije isao njihovim stopama..volim ceo ekran da je iskoriscen ..ne svidja mi se i to sto ocigledno nema sd card slot..tj nema jeftinog prosirivanja memorije sto je aspsolutna glupost kad sad mozes da kupis 32gb za 15 eura a cene ce dalje da padaju..ocigledno da se uzme vise para.A 32 gb ..ja imam 32gb + 32 gb karticu i 99% puno ..posebno ako snimas dosta videa a igre su sad i po 2gb jedna.A kad imas karticu cas prosiris..prodas svoju i kupis vecu a ovako bez slota dzabe.

Jovanovic

pre 11 godina

Ovaj model Nokije lici na Lego, decije kockice za slapanje slika. Bio bi interesantan za krevetac uz bebu. Jos ako sa njim moze da se radi Woki-Toki, onda je to u redu.

prljavi_haris

pre 11 godina

"Crvena, zuta, zelena, plava...
Koja je tvoja boja?"

Fin telefon. Samo da cena ne bude besna i da WP8 lepo radi, bez strasnih bagova...
bice ovo lepa sinfonija novog Metro izgleda na PC-u, tabletu i na smartfonu.

zmitjkoe

pre 11 godina

Ups! Danas je vrednost Nokijiine deonice pala za drasticnih 12%, mada berza jos nije zatvorena! Nije mi jasno zasto ali, tek, investitori nisu bili uopste odusevljeni. A Nokia i Microsoft su toliko ocekivali od nove serije sa WP8. Nema smisla da ostanu samo Apple i Samsung. Ja nisam kupac za Nokiu, Samsunga ili Microsofta (samo Apple), ali mi je ipak zao, ima mesta za svakoga. A i zasto su svi sad bas navalili da izbacuju nove modele kad i Apple? Pa milioni ljudi cekaju da vide prvo iPhone 5, zaimeboga. Pa i dete zna da je to veoma los timing za lansiranje i prodaju.
Meni se licno svidja dizajn Lumie (WP8 me ne interesuje pored zivog iOS 6), ali izbor u vise pastelnih boja stvara utisak da je namenjen mladima i moze odbiti ozbiljnije i starije kupce? Ne znam, videcemo sta kazu analiticari.

arrow

pre 11 godina

Take my money. Fenomenalan telefon, ima kapacitativni ekran , a opet moze i noktima da se kuca po njemu. Moja devojka ce biti odusevljena. Ovo je samo jedna od karakteristika koje ga izdvajaju od ostalih. Uzimam ga cim izadje!!

dee

pre 11 godina

@Sir Oliver:
Po cemu se razlikuju od drugij WP telefona? Evo, na primer, kamera je sjajna:

1. Pogledaj fotografije koje ova kamera radi u uslovima slabog osvetljenja. Nema poredjenja, ne samo sa drugim WP telefonima, vec i sa Android i iPhone. Zaista su odradili posao majstorski. Potrazi na netu poredjenje sa konkurancijom.

2. Dalje, kamera ima, pored softverske, i pravu hardversku stabilizaciju, pa su slike mnogo bolje (ostrije) cak i ako se telefon malo treska..

Koliko bolje izlgedaju fotke u mraku.. mislim da trenutno nemaju konkurencije. Videcemo sta ce ostali da urade, ne sumnjam da ce se potruditi, sto nama kupcima i odgovara..

delta

pre 11 godina

Trazaji matorog mamuta koji je na izdisaju. U eri quad telefona oni izbacuju telefon sa dual core cpu-om i misle da će time da se vrate na vrh...

Yeah right....

Stefan Kurcubic

pre 11 godina

Pa ne bih se slozio da telefon izgleda super. I naravno, potpuno omaseno vreme za promociju i lansitanje telefona. A za kameru takodje nisam siguran jer sony-jeve xperije imaju fantasticne kamere. Nokija je napravila cist promasaj, epl i samsung nece da odustanu od tuzbi, a sonijeve xperije samo biju... :-) se xperia for life!

Jovanovic

pre 11 godina

Nemam nista protiv Nokije, ali gde je bila pamet dizajneru da napravi ovoliko glup pravouganik sa ovoliko spicastim ivicama. Apsolutno operisano od ukusa. Nebih ovakav pravougaonik (koga sam ucio u skoli) sada jos nosio u dzepu! Strasno!

freelancer

pre 11 godina

meni je ovdje interesantnija prica o integraciji Office 365. Skydrive. Exchange. VPN i saradnja sa desktop edicijom ... ako se tu WP8 dobro pokaze... bice moj izbor jer u kvalitet izrade ne sumnjam

dee

pre 11 godina

Ovde pogledajte kako izgleda test kamere ovih telefona i "konkurencije." Sta reci? :-)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jFhhBJ1URCg

qweas

pre 11 godina

Avaj, operativni system je jedina razlika izmedju savremenih telefona a proizvodjac je nebitan. Po cemu se ove nokije razlikuju od drugih windows telefona?
(Sir Oliver, 5. septembar 2012 21:43)

pa to isto onda mozes reci za Android i manje proizvodjace (ehm sve sem mozda Samsunga)...
a konkretno nokia, posto finansira dosta toga, 3-6 mesecima ima dogovor da su neke aplikacije exluzivne samo za lumije.
Takodje samo Nokia ima prava da cacka bas po OSu.
Svaki OEM ima pravo da doda aplikacije po zelji, stim da te aplikacije mogu da koriste vise APIja od obicnih aplikacija sa Marketplacea.

Sto se samog hardvera tice, tek sada ima vece razlike. Kod WP7 prakticno su svi imali isti hardware.

920 npr ima znacajno bolju kameru od svih ostalih telefona...
Ima bezicno punjenje...

Ovaj novi Samsungov WP8 ima mislim konekciju do Samsung cloud-a i sl.

Sto se tice samog razvoja novih telefona. Generalno i Google (ako hoces official Marketplace) i Microsoft moraju da daju green light za telefon/uredjaj. Ako hoces "normalan" kvalitetan telefon procedura ne bi trebala da je komplikovana ni u jednom slucaju. Ako hoces da napravis mobilni telefon koji je ujedno i detektor zlata, pretpostavljam da bi ti bilo lakse sa Androidom, sa Windows-om bi morao Microsoft da uradi deo posla oko API-ija za senzor.
Ali kao sto si sam rekao sem u nekim specificnim slucajevima (tipa projektor u telefonu) sam softver, kao i hardver su isti ili vrlo slicni...

PPeca@SER

pre 11 godina

Odmah me podsetio na jednu moju staru Nokiu kojoj sam stavio limun zutu masku... i na facu policajca u Nemackoj koji nas je kontrolisao na autoputu (stara dobra vremena, dobar auto iz Srbije - mora da su kriminalci), pa je cak gledao i mobilne telefone da nisu ukradeni... Kad je video moju limun zutu Nokiu odmah mi je vratio, ko veli niko nece takav telefon da krade :)
Da ne bese HTC-a, ja bih verovatno cekao ovakvu neku Nokiu. Sada, tesko da ce me odvojiti od HTC-a i Androida, iako verujem da je kvalitet novih Nokia vrhunski.

hladisa

pre 11 godina

@sir oliver (i svim plastikanerima)
isto to kazi i sebi i ovim licemernim pljuvacima koji dizu u nebesa propalog proizvodjaca bele tehnike (mobilni telefon nikad nisu ni umeli da naprave), posto i tu ima mnogo boljih od njih, pritom ne mislim na one koji isto tako proizvode i telefone i belu tehniku, oni su jos gori....ali sreca pa ovde nije rec o beloj tehnici nego o mobilnom telefonu, i jednom od najboljih ako ne i najboljem i najkvalitetnijem proizvodjacu istih.

thePriest

pre 11 godina

Lepa telefon. Pošto je iz Nokie, pretpostavljam da je hardverski vrhunski odradjen. Softverski, meni je mnogo draži Android, mada poznajem ljude koji se kunu u Win. Stvar ukusa. Voleo bih da uspeju sa ovim modelom, predobro hardverski prave telefone i baš bi mi bilo žao da nestanu sa mape.

Nema tu...

pre 11 godina

Kupovao sam nokiju al predugo sam čekao promenu i oladio sam se od nje. Sad treba nešto stvarno specijalno da me taj svet opet privuče. Ovo nije to!

Mario Bros

pre 11 godina

Nakon prvobitnog uzbuđenja mogućnostima i kvalitetom ovog telefona, a posebno njegove kamere, ubrzo su počeli da se pojavljuju dokazi kako je Nokia varala oko fotografija, oko video stabilizacije i kvaliteta snimaka, korišćenjem profesionalne kamere iz automobila, što se može videti ovde: http://gizmodo.com/5940748/how-could-you-screw-this-up-so-badly-nokia

Tako da je prvi utisak sigurno splasnuo, i ostaje da se vidi kada bude prošla prve prave nezavisne testove kakva je spravica.

zmitjkoe

pre 11 godina

WP vise obecava od IOS-a,tako da cu ga sa uzivanjem probati.WP dosta obecava i ne treba ga u startu odbacivati,jer ako bude pratio tradiciju mladjeg brata windows mobile-a,verovatno ce biti najbolji na trzistu.Android je odlican i uzivanje ga je koristiti,ali nema razloga zbog toga pljuvati po MS-u.
Apple je potrebno pljuvati jer ce mozda da naprave nesto sto vredi platiti,posto su se uljuljkali u uspesima predhodnih modela,tako da verovatno petica nece nista da valja,niti ce da donese ista revolucionarno,kako su uspevali da reklamiraju dosadasnje modele.

Razočarani WP korisnik

pre 11 godina

"Koristim Lumia 800, tragedija od telefona. Izgled je za desetku, funkcinalnost nula. Jeste brz ali to je zato sto nista nema tj, nema sta da ga usporava. Kako neko moze da kaze da je ovo poslovan telefon...pdf citac nema opciju za pretragu dokumenta, IE9 nema pretragu strane, da se sacuva strana!!! Poslovan covek dok putuje moze jedino radio da slusa dok ne kupi novi wp8. Vidim da ove nove 920 i 820 Nokie nemaju ni radio :)"

Komentar na mestu, verovatno stoga ima ovoliko negativnih koje fanboysi lupaju
Imam utisak da većina Nokia i WP navijača ovde nije ni probala WP - zaključujem to po komentarima jer sam i ja slično razmišljao kada sam uzimao Lumia 800 - super je, kako dobro radi, a kada se malo zagrebe ispod površine sledi gomila razočarenja usled ograničenja i nedovršenosti same platforme koji iza ćoška čekaju korisnika
Da se razumemo, sam telefon je super odrađen što se tiče kvaliteta i izgleda (mislim na sve Lumia modele) ali njegov OS je ono što ga koči u ostvarivanju njegovog potencijala - probajte sami ako meni ne verujete, ali uradite to pre kupovine, da se ne bi kasnije razočarali kao ja koji se zaista trudio da WP-u dao šansu, ali sam na kraju morao da dignem ruke...

Efendija

pre 11 godina

Telefon mi izgleda fenomenalno! Samo čekam da se konačno pojavi da mogu da ga probam, ali verujem da ću ga pazariti, nijednom do sad se nisam pokajao kad se tako oduševim nekim fonom na nevidjeno :D A koristio sam windows 6.5 i 7, sasvim su ok, mada ne kao iOS, ali kapiram da je 8 sad još bolja. Kleo sam se u Nokiju celog života, valjda ću opet!

EU Citizen

pre 11 godina

Malo sam razočaran, jer, iako sam na MS besan zbog blago rečeno bezobraznog ukidanja povratne kompatibilnosti sa WM i nikada više neću kupiti MS telefon, za korisnike je u principu bolje da na tržištu postoji nekoliko jakih platformi sa što više ozbiljnih firmi koje konkurišu jedna drugoj, a mislim da ni telefon ni operativni sistem jednostavno nisu dovoljno dobri da opstanu u konkurenciji firmi kao što su Samsung, Apple, HTC ili Motorola. Procesor je preslab za nešto što izlazi u jesen 2012., mnoge hardverske i softverske funkcije kojima su nas prvenstveno HTC i Samsung razmazili nisu tu nešto zbog samog hardvera nešto zbog OS-a (koji je, ako je to uopšte moguće, još primitivniji i zatvoreniji od iOS-a, mada, ni Android nije nešto specijalno fleksibilan i sofistikovan), a dizajn je, iako simpatičan, po meni nedovoljno atraktivan da kompenzira ostale nedostatke. Naravno, još ne znamo cenu, i ako ona bude kompetitivna, to bi moglo da malo produži agoniju Nokije, ali čuda se na ovom svetu ne dešavaju: niža cena znači i nižu marginu, manje novca za razvoj i marketing, a s dugovima, na tržištu punom ajkula i bez nekakvog famoznog USP-a koji bi motivisao potrošače, mislim da su investitori u pravu što polako napuštaju akcije ove firme, jer Lumia, iako je očigledno solidan telefon, sasvim sigurno nije "srebrni metak" koji može da jednim potezom reši ogromne i nagomilane probleme i magično transformiše MS i Nokiju u tandem sposoban da obezbedi neki robustniji udeo na tržištu.

zmitjkoe

pre 11 godina

Apple je potrebno pljuvati jer ce mozda da naprave nesto sto vredi platiti,posto su se uljuljkali u uspesima predhodnih modela,tako da verovatno petica nece nista da valja,niti ce da donese ista revolucionarno,kako su uspevali da reklamiraju dosadasnje modele.
(zmitjkoe, 5. septembar 2012 22:42)

Opa, pojavili su se i lazni zmitjkoejevi

Razočarani WP korisnik

pre 11 godina

Mogu da se kladim da će cena biti paprena kada se pojavi ovde - ispod 600e ne treba ništa drugo očekivati, ne treba nasedati na marketinške fore i navlake tipa "preporučena cena" koja je skoro uvek daleko od realne
Telefon, moram da priznam, stvarno izgleda super, dizajn i hardver su fini, kamera i ekran vrhunski....i sms ne može da se sačuva kao draft niti da se koristi template, sms pretraga ne postoji niti mogućnost da se uradi backup poruka - ahahahaha pa to ima i moja prepotopska Nokia 6600 koju koristim kao sekundarni telefon
Takođe manjak krštenih video playera, a i muzičkih, ne postoji mogućnost da se instalira i neki equlizer itd itd
Pa vi gledajte za šta bacate ne baš malo svotu
Ovde je fina lista šta to donosi WP 8 i WP 7.8 za starije telefone a da se primetiti da nije ništa spektakularno u odnosu na konkurenciju

http://www.phonearena.com/news/Heres-a-rundown-of-features-Windows-Phone-7.8-will-and-wont-be-getting_id33266

Ništa posebno da se ja pitam, Android sve ove stvari ima već skoro više od godinu dana, pa bi MS i Nokiji bolje bilo da omoguće file manager, bluetooth file transfer i usb storage mode za početak kao što je slučaj kod svih normalnih telefona

Miodrag

pre 11 godina

"An ecosystem is a community of living organisms (plants, animals and microbes) in conjunction with the nonliving components of their environment (things like air, water and mineral soil), interacting as a system."

Dakle, pojma nemaju šta pričaju a hoće da nam predstave nešto novo ?!?
A to što je fensi reći ekosistem za skup usluga i proizvoda je već sasvim druga priča. Bože mili, koliko neukog sveta ...

Što se samih uređaja tiče, apsolutno ništa već viđeno. Ovo će ionako ostati u senci novog iPhone-a a m$ ako dogura do 5% učešća na američkom tržištu u sledećih par godina, može smatrati ogromnim uspehom.

Za njih je gotovo, kao i za nokiju, rim, i gomilu drugih ...

Marko

pre 11 godina

Ovi telefoni su po izradi vrhunski kao i vecina android telefona,hardver je dobar,videce se da li ce se sa wp8 ispraviti nedostaci,ali ako se to ne desi jedini spas je android jer kad rulja trazi android tako mora i da bude ne bi li kompanija opstala u ovom svetu androida i iOS a.

king

pre 11 godina

A najjaci su ovi komentari tipa nokia je nokia, kao da ostali proizvodjaci telefona nista ne valjaju samo iz nekog razloga nokia je nesto posebno. Ajde da i jesu napravili nesto novo i revolucionarno pa da i razumem odusevljenje ali sa ovim modelom to je smesno, izgleda kao jeftina plasticna igracka...

HD2

pre 11 godina

Lep dizajn ima lumia. Jedino, ubacuju hardver koji uopste ne treba telefonu koji koristi wp jer ovo je hardver za android kojem ovo stvarno treba da bi radio bez laga.
Ovim lumiama je dovoljan i 1Ghz i 512/768 Mb ram-a.
Valjda ce portovati wp8 na HD2 pa da ga isprobam.
Inace, razumem Nokiju jer su jednostavno primorani da stave takav hardver da privuku korisnike koji su zalepljeni za Samsung/Iphone. Baterija je takodje dobra po meni. Kamera, pa dobro, Nokija je uvek imala dobre kamere na telefonima, ali opet, da bi ti napravio odlicnu sliku, treba ti pravi aparat. Softver, zatvoren, ali mi je ok za razliku od iOS-a. Inace android koristim.

iPera

pre 11 godina

Mozda je ceo telefon fake kao sto su fake slike i video klip iz promocije:

http://gizmodo.com/5940784/nokia-faked-its-pureview-demo-and-then-claimed-they-never-said-it-was-real
http://sefsar.com/nokia-faked-the-still-photos-too

iskustvo uci

pre 11 godina

A ringtone? Nemojte zaboraviti opcije za ringtone. Jesu li ih popravili? Mislim, pre 7-8 godina sam morao muziku za ringtone seci pa tek onda ubaciti u telefon. Sta se desava u ovoj verziji?

delta

pre 11 godina

Trazaji matorog mamuta koji je na izdisaju. U eri quad telefona oni izbacuju telefon sa dual core cpu-om i misle da će time da se vrate na vrh...

Yeah right....

Jovanovic

pre 11 godina

Nemam nista protiv Nokije, ali gde je bila pamet dizajneru da napravi ovoliko glup pravouganik sa ovoliko spicastim ivicama. Apsolutno operisano od ukusa. Nebih ovakav pravougaonik (koga sam ucio u skoli) sada jos nosio u dzepu! Strasno!

Marko

pre 11 godina

Meni se uopšte ne sviđa izgled ovog windows 7 i 8 sistema.

Možda je telefon po hardveru dobar ali sve dok koristi ovaj zatvoreni sistem sa sličkama neću ga kupiti.

Možda se nekom sviđa ovaj izgled ali meni lično je očajan. Više mi odgovaraju ikonice i vidzeti .

Stefan Kurcubic

pre 11 godina

Pa ne bih se slozio da telefon izgleda super. I naravno, potpuno omaseno vreme za promociju i lansitanje telefona. A za kameru takodje nisam siguran jer sony-jeve xperije imaju fantasticne kamere. Nokija je napravila cist promasaj, epl i samsung nece da odustanu od tuzbi, a sonijeve xperije samo biju... :-) se xperia for life!

nnn

pre 11 godina

""U ekran smo ugradili tehnologiju "super osetljivog dodira", rekao je on i demonstrirao kako se Nokia Lumia 920 može koristiti i sa rukavicama."
Pa moze i SGS3 pa se ne hvale sa tim.

Kakva bajka

pre 11 godina

Pročitao sam deset rečenica kako je ovo najinovantivniji telefon, a nijedan razlog zašto. Uzeli su izgleda Apple filozofiju gde je samo bitno da se što više priča kako je sve fantastic, fabulous, gorgeous, beautiful i najvažnije kako je sve REINVENTED a ničeg novog nema. Ja ovo ne bih kupio nikad, a vi kako hoćete.

nebojsa

pre 11 godina

kasno marko na ... Neznam zasto svi hvale windows phone i windows 8. Ja sam probao oboje i moram reci da me ne fasciniraju uopste. Telefon je sigurno ok ali to nece spreciti nokiu da nestane sa trzista. Propustili su trendove. Ovo je zadnja sansa. Videcemo koliko ce jabuka biti inovativna ili ce i ona krenuti putem microsofta i nokije zaslepljena slavom i novcem.

ABRAHAM LINKOLN MOZDA

pre 11 godina

citam komentare redom i iznecu i svoj stav, meni telefon sluzi za razgovor i po neku poruku, za slusanje muzike koristim mp3, za igrice imam psp, tako da me u opste nije briga dal cu imati internet ili zatvoren ili otvoren operativni sistem, kad setam klinca po parku hocu da mu se posvetim maksimalno, hocu da je to malo mog vremena samo njegovo, bez muzike, klipova, interneta, i ostalih gluposti. jos se samo momci od 16-20i neke tripuju na softvere i hardvere mobilnih telefona, posvetite se malo sebi i svojim bliznjima, tehnika ide krupnim koracima napred, pa za par godina kad izmisle neko novo cudo niko se nece ni secati sta je to wp lumia, android, iPhone... tada ce svi reci, android je krs, wp sta to bese a iPhone nece ni postojati u ovakvoj varijanti. Hvala i dovidjenja.

Jovanovic

pre 11 godina

Ovaj model Nokije lici na Lego, decije kockice za slapanje slika. Bio bi interesantan za krevetac uz bebu. Jos ako sa njim moze da se radi Woki-Toki, onda je to u redu.

Mile

pre 11 godina

Korisnik sam iph4 sa nestrpljenjem ocekujem novu generaciju.ako nepredstave stvarno nesto novo sto ce opravdati cenu ova nokia je moj sledeci phone(inace alergican sam na android)

qweas

pre 11 godina

""U ekran smo ugradili tehnologiju "super osetljivog dodira", rekao je on i demonstrirao kako se Nokia Lumia 920 može koristiti i sa rukavicama."
Pa moze i SGS3 pa se ne hvale sa tim.
(nnn, 5. septembar 2012 19:34)

lol... pa znas kako... sve sto moze i samsung telefon, mogao je pre i iPhone... samo samsung se i dalje hvali...

gnjidakg

pre 11 godina

Koristim Lumia 800, tragedija od telefona. Izgled je za desetku, funkcinalnost nula. Jeste brz ali to je zato sto nista nema tj, nema sta da ga usporava. Kako neko moze da kaze da je ovo poslovan telefon...pdf citac nema opciju za pretragu dokumenta, IE9 nema pretragu strane, da se sacuva strana!!! Poslovan covek dok putuje moze jedino radio da slusa dok ne kupi novi wp8. Vidim da ove nove 920 i 820 Nokie nemaju ni radio :)

Dzoni

pre 11 godina

Odgledao na netu webcast..sta mi se svidja a sta ne kod 920..svidja mi se izgled..ekran je odlican tj HD kao top android telefoni ,kamera je kazu ekstra i verovatno jeste ..a sta mi se ne svidja...on screen buttons..tj dugmici su na ekranu i zauzimaju ekran..isto radi i google a po meni totalno nepotrebno i glupo..sreca samsung nije isao njihovim stopama..volim ceo ekran da je iskoriscen ..ne svidja mi se i to sto ocigledno nema sd card slot..tj nema jeftinog prosirivanja memorije sto je aspsolutna glupost kad sad mozes da kupis 32gb za 15 eura a cene ce dalje da padaju..ocigledno da se uzme vise para.A 32 gb ..ja imam 32gb + 32 gb karticu i 99% puno ..posebno ako snimas dosta videa a igre su sad i po 2gb jedna.A kad imas karticu cas prosiris..prodas svoju i kupis vecu a ovako bez slota dzabe.

Sir Oliver

pre 11 godina

Avaj, operativni system je jedina razlika izmedju savremenih telefona a proizvodjac je nebitan. Po cemu se ove nokije razlikuju od drugih windows telefona?

Milan

pre 11 godina

"Novost u Windows Phone OS-u koju je Belfiore danas najavio su screenshotovi"

Cekaj, ovo su tek sad dodali? I jos se hvale time?? Wtf???

zmitjkoe

pre 11 godina

Ups! Danas je vrednost Nokijiine deonice pala za drasticnih 12%, mada berza jos nije zatvorena! Nije mi jasno zasto ali, tek, investitori nisu bili uopste odusevljeni. A Nokia i Microsoft su toliko ocekivali od nove serije sa WP8. Nema smisla da ostanu samo Apple i Samsung. Ja nisam kupac za Nokiu, Samsunga ili Microsofta (samo Apple), ali mi je ipak zao, ima mesta za svakoga. A i zasto su svi sad bas navalili da izbacuju nove modele kad i Apple? Pa milioni ljudi cekaju da vide prvo iPhone 5, zaimeboga. Pa i dete zna da je to veoma los timing za lansiranje i prodaju.
Meni se licno svidja dizajn Lumie (WP8 me ne interesuje pored zivog iOS 6), ali izbor u vise pastelnih boja stvara utisak da je namenjen mladima i moze odbiti ozbiljnije i starije kupce? Ne znam, videcemo sta kazu analiticari.

Michael_NS

pre 11 godina

Sada sam odgledao uzivo prezentaciju Nokie i Microsofta iz Njujorka a povodom Lumie 920 i mogu reci samo STRASNO! Kakav Android, kakav Iphone, smesno .... Samo da bude dostupan kod nas i da proradi MS market kod nas!

Dejan

pre 11 godina

"Želeli smo sa Windows Phone 8 omogući najpersonalizovanije iskustvo koje iko može doživeti na smartfonu" - koliko glupo i banalno ovo zvuči!

Miodrag

pre 11 godina

"An ecosystem is a community of living organisms (plants, animals and microbes) in conjunction with the nonliving components of their environment (things like air, water and mineral soil), interacting as a system."

Dakle, pojma nemaju šta pričaju a hoće da nam predstave nešto novo ?!?
A to što je fensi reći ekosistem za skup usluga i proizvoda je već sasvim druga priča. Bože mili, koliko neukog sveta ...

Što se samih uređaja tiče, apsolutno ništa već viđeno. Ovo će ionako ostati u senci novog iPhone-a a m$ ako dogura do 5% učešća na američkom tržištu u sledećih par godina, može smatrati ogromnim uspehom.

Za njih je gotovo, kao i za nokiju, rim, i gomilu drugih ...

stefan

pre 11 godina

telefon stvarno lepo izgleda, pravo osvezenje, ali da je inovativan nije, ima maltene istu konfiguraciju kao galaxy nexus koji je izasao pre godinu dana, i kada izadje lumia 920 nexus ce kostati oko 300e dok ce lumija ko zna koliko.. + sto se na nexus moze instalirati windows 8 i android u isto vreme, kao i na kompu. lumia ima bolju kameru, ali nexus bolji i veci oled (takodje zakrivljen) ekran.dok je ostalo skoro isto koliko ja vidim.

svakako je zasluzio sansu ali plasim ce da ce mu nabiti cenu

Snakefinger

pre 11 godina

A sad će da krenu "eksperti" sa savetima "Pređite na Android dok nije kasno"... :P Uzgred, sve je očekivano osim možda baterije od 2000 mAh ali kako je dobra kamera na Lumia 920... Haos! :) Must have!

Daki

pre 11 godina

Sa ovom žutom bojom mi je malo smešan,al mi je u drugim bojama prelep.Po mom mišljenju,trenutno najlepši telefon na tržištu.iPhone je tik uz njega...

king

pre 11 godina

A najjaci su ovi komentari tipa nokia je nokia, kao da ostali proizvodjaci telefona nista ne valjaju samo iz nekog razloga nokia je nesto posebno. Ajde da i jesu napravili nesto novo i revolucionarno pa da i razumem odusevljenje ali sa ovim modelom to je smesno, izgleda kao jeftina plasticna igracka...

Mario Bros

pre 11 godina

Nakon prvobitnog uzbuđenja mogućnostima i kvalitetom ovog telefona, a posebno njegove kamere, ubrzo su počeli da se pojavljuju dokazi kako je Nokia varala oko fotografija, oko video stabilizacije i kvaliteta snimaka, korišćenjem profesionalne kamere iz automobila, što se može videti ovde: http://gizmodo.com/5940748/how-could-you-screw-this-up-so-badly-nokia

Tako da je prvi utisak sigurno splasnuo, i ostaje da se vidi kada bude prošla prve prave nezavisne testove kakva je spravica.

EU Citizen

pre 11 godina

Malo sam razočaran, jer, iako sam na MS besan zbog blago rečeno bezobraznog ukidanja povratne kompatibilnosti sa WM i nikada više neću kupiti MS telefon, za korisnike je u principu bolje da na tržištu postoji nekoliko jakih platformi sa što više ozbiljnih firmi koje konkurišu jedna drugoj, a mislim da ni telefon ni operativni sistem jednostavno nisu dovoljno dobri da opstanu u konkurenciji firmi kao što su Samsung, Apple, HTC ili Motorola. Procesor je preslab za nešto što izlazi u jesen 2012., mnoge hardverske i softverske funkcije kojima su nas prvenstveno HTC i Samsung razmazili nisu tu nešto zbog samog hardvera nešto zbog OS-a (koji je, ako je to uopšte moguće, još primitivniji i zatvoreniji od iOS-a, mada, ni Android nije nešto specijalno fleksibilan i sofistikovan), a dizajn je, iako simpatičan, po meni nedovoljno atraktivan da kompenzira ostale nedostatke. Naravno, još ne znamo cenu, i ako ona bude kompetitivna, to bi moglo da malo produži agoniju Nokije, ali čuda se na ovom svetu ne dešavaju: niža cena znači i nižu marginu, manje novca za razvoj i marketing, a s dugovima, na tržištu punom ajkula i bez nekakvog famoznog USP-a koji bi motivisao potrošače, mislim da su investitori u pravu što polako napuštaju akcije ove firme, jer Lumia, iako je očigledno solidan telefon, sasvim sigurno nije "srebrni metak" koji može da jednim potezom reši ogromne i nagomilane probleme i magično transformiše MS i Nokiju u tandem sposoban da obezbedi neki robustniji udeo na tržištu.

DzoniKg

pre 11 godina

Ali izgleda investitori nisu bas odusevljeni..vrednost akcija na pocetku dana su bile 3$ a posle prezentacije pale na 2.4$...mozete da pratite na yahoo finance.

sylph

pre 11 godina

Dizajn lumije 800, 900 i ove nove je meni iz nekog razloga toliko WOW da nemam reči. naročito ona plava, kad god je vidim ona mi kaže "mama" i ja je naprosto moram imati

telefondzija

pre 11 godina

Nokia svaka cast, pokazali ste nevernim Toma-ma da jos uvek mozete da napravite dobar telefon.
Zasto Samsung ne moze da dizajnira dobar telefon, pa zato sto je glavni dizajner Korejanac, operisan od ukusa.Evropa je kolevka industrijskog dizajna, cak je i Britanac dizajnirao Iphone.Ono sto svi potenciraju je zatvorenost OS platforme, a upravo je to bitno kod telefona ako tezite stabilnosti. Racunar je za igranje telefon za telefoniranje.Mislim da ce Nokia napraviti veliki uspeh samo da Microsoft dobro utegne Windows 8. Jednostavnost pobedjuje!

Nema tu...

pre 11 godina

Kupovao sam nokiju al predugo sam čekao promenu i oladio sam se od nje. Sad treba nešto stvarno specijalno da me taj svet opet privuče. Ovo nije to!

iskustvo uci

pre 11 godina

A ringtone? Nemojte zaboraviti opcije za ringtone. Jesu li ih popravili? Mislim, pre 7-8 godina sam morao muziku za ringtone seci pa tek onda ubaciti u telefon. Sta se desava u ovoj verziji?

Realno

pre 11 godina

Mrzim android os, ali ga koristim jer nema nikakva ogranicenja koja imaju windows phone telefoni. Nadam se da ce se to promeniti. Zelim windows phone uredjaj,

čečvrčak

pre 11 godina

ja imam experia neo v telefon. to je android 2.3.4. platio sam ga 90€, uz paket mixnet m. najbolja moja kupovina odavno! svestan sam kvaliteta drugih telefona i čežnjivo ih gledam, ali nisam se pokajao nimalo. često putujem i koristim mnogo opcija ovog sistema:gps, skype, viber, glympse, teamwiever, camscaner, gtranslate... Malo para, a puno dobiti!

Razočarani WP korisnik

pre 11 godina

Mogu da se kladim da će cena biti paprena kada se pojavi ovde - ispod 600e ne treba ništa drugo očekivati, ne treba nasedati na marketinške fore i navlake tipa "preporučena cena" koja je skoro uvek daleko od realne
Telefon, moram da priznam, stvarno izgleda super, dizajn i hardver su fini, kamera i ekran vrhunski....i sms ne može da se sačuva kao draft niti da se koristi template, sms pretraga ne postoji niti mogućnost da se uradi backup poruka - ahahahaha pa to ima i moja prepotopska Nokia 6600 koju koristim kao sekundarni telefon
Takođe manjak krštenih video playera, a i muzičkih, ne postoji mogućnost da se instalira i neki equlizer itd itd
Pa vi gledajte za šta bacate ne baš malo svotu
Ovde je fina lista šta to donosi WP 8 i WP 7.8 za starije telefone a da se primetiti da nije ništa spektakularno u odnosu na konkurenciju

http://www.phonearena.com/news/Heres-a-rundown-of-features-Windows-Phone-7.8-will-and-wont-be-getting_id33266

Ništa posebno da se ja pitam, Android sve ove stvari ima već skoro više od godinu dana, pa bi MS i Nokiji bolje bilo da omoguće file manager, bluetooth file transfer i usb storage mode za početak kao što je slučaj kod svih normalnih telefona

neko

pre 11 godina

Dizajn stare Lumie mi se nije svidjao, ali ovo je jedan od najbolje dizajniranih telefona koje sam vidjeo. Izasla je i Lumia 820 sa podrskom za MicroSD, vjerujem da ce biti jeftinija od 920-ke tako da ce to vjerovatno biti moj sledeci telefon. Samo da da bog (odnosno Nokia) da ne bude astrononska cijena.

iPera

pre 11 godina

Mozda je ceo telefon fake kao sto su fake slike i video klip iz promocije:

http://gizmodo.com/5940784/nokia-faked-its-pureview-demo-and-then-claimed-they-never-said-it-was-real
http://sefsar.com/nokia-faked-the-still-photos-too

Razočarani WP korisnik

pre 11 godina

"Koristim Lumia 800, tragedija od telefona. Izgled je za desetku, funkcinalnost nula. Jeste brz ali to je zato sto nista nema tj, nema sta da ga usporava. Kako neko moze da kaze da je ovo poslovan telefon...pdf citac nema opciju za pretragu dokumenta, IE9 nema pretragu strane, da se sacuva strana!!! Poslovan covek dok putuje moze jedino radio da slusa dok ne kupi novi wp8. Vidim da ove nove 920 i 820 Nokie nemaju ni radio :)"

Komentar na mestu, verovatno stoga ima ovoliko negativnih koje fanboysi lupaju
Imam utisak da većina Nokia i WP navijača ovde nije ni probala WP - zaključujem to po komentarima jer sam i ja slično razmišljao kada sam uzimao Lumia 800 - super je, kako dobro radi, a kada se malo zagrebe ispod površine sledi gomila razočarenja usled ograničenja i nedovršenosti same platforme koji iza ćoška čekaju korisnika
Da se razumemo, sam telefon je super odrađen što se tiče kvaliteta i izgleda (mislim na sve Lumia modele) ali njegov OS je ono što ga koči u ostvarivanju njegovog potencijala - probajte sami ako meni ne verujete, ali uradite to pre kupovine, da se ne bi kasnije razočarali kao ja koji se zaista trudio da WP-u dao šansu, ali sam na kraju morao da dignem ruke...

arrow

pre 11 godina

Take my money. Fenomenalan telefon, ima kapacitativni ekran , a opet moze i noktima da se kuca po njemu. Moja devojka ce biti odusevljena. Ovo je samo jedna od karakteristika koje ga izdvajaju od ostalih. Uzimam ga cim izadje!!

PPeca@SER

pre 11 godina

Odmah me podsetio na jednu moju staru Nokiu kojoj sam stavio limun zutu masku... i na facu policajca u Nemackoj koji nas je kontrolisao na autoputu (stara dobra vremena, dobar auto iz Srbije - mora da su kriminalci), pa je cak gledao i mobilne telefone da nisu ukradeni... Kad je video moju limun zutu Nokiu odmah mi je vratio, ko veli niko nece takav telefon da krade :)
Da ne bese HTC-a, ja bih verovatno cekao ovakvu neku Nokiu. Sada, tesko da ce me odvojiti od HTC-a i Androida, iako verujem da je kvalitet novih Nokia vrhunski.

goxy-tehnoloid com

pre 11 godina

Ljudi, citam ove komentare i ne verujem. Nije bitno dal procesor ima 50 jezgara ili dva jezgra, bitno je da radi bez seckanja. A to sto Android uvodi tolika jezgra, je suludo. Mada za njihove telefone je potrebno mnogo jezgara i mnogo jaki procesori da bi oni radili bez problema. Uzmite u ruke npr Lumia 610 i Motorola Motolux telefon. Iako Lumia ima sve slabije, radi bez IMALO zastoja, dok se motorola muci da otvori browser. Tako da broj jezgara u procesoru nije bitan. Bitno je kako radi.

играле се Делије

pre 11 godina

Коме се жута не свиђа, не мора да мења телефон већ једноставно скине жути део и стави који му се свиђа. Мој избор би била једноставна црна.

hladisa

pre 11 godina

@sir oliver (i svim plastikanerima)
isto to kazi i sebi i ovim licemernim pljuvacima koji dizu u nebesa propalog proizvodjaca bele tehnike (mobilni telefon nikad nisu ni umeli da naprave), posto i tu ima mnogo boljih od njih, pritom ne mislim na one koji isto tako proizvode i telefone i belu tehniku, oni su jos gori....ali sreca pa ovde nije rec o beloj tehnici nego o mobilnom telefonu, i jednom od najboljih ako ne i najboljem i najkvalitetnijem proizvodjacu istih.

Vladimir

pre 11 godina

Pitanje za ljude koji spominju quad procesore i "jadni" Lumia dual procesor. Dali znate koliko ima aplikacija koje su pisane da operisu pravilno sa cetiri jezgra? Ne samo na mobilnim vec i na desktop platformama? Moderne aplikacije su uglavnom pisane da raspolazu sa dva jezgara a mnoge jos ni jedno ne koriste kako valja. Elem kruzili su internetom testovi brzine Lumie 900 protiv ostalih telefona. Cik pogodite, samo je iPhone bio rame uz rame sa Lumiom. Dok su quad Android ultra giga mega procesorska cuda bila daleko iza.

Pricate nesto Apple fanaticima kako ih kupuje marketing, a vas ne kupuje, ma jok... Cujete Quad procesor, laseri i gole zene i odmah kupujete. To sto time ne dobijete nikakvu brzinu nema veze. -.-

dee

pre 11 godina

Ovde pogledajte kako izgleda test kamere ovih telefona i "konkurencije." Sta reci? :-)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jFhhBJ1URCg

zmitjkoe

pre 11 godina

Apple je potrebno pljuvati jer ce mozda da naprave nesto sto vredi platiti,posto su se uljuljkali u uspesima predhodnih modela,tako da verovatno petica nece nista da valja,niti ce da donese ista revolucionarno,kako su uspevali da reklamiraju dosadasnje modele.
(zmitjkoe, 5. septembar 2012 22:42)

Opa, pojavili su se i lazni zmitjkoejevi

qweas

pre 11 godina

Svaki wp8 telefon bice skuplji za 65 dolara, posto je to cena operativnog sistema.
(iv@n)

U stvari cena OSa je do 15$. Sa druge strane svaki proizvodjac Androida telefona po telu placa 5 ili vise dolara Microsoftu...
Drugo koliko ce npr Samsung placati Appleu po Android telefonu?
65$ je mozda Windows RT, a cak je i to diskutabilno...
Inace update za svaki telefon radi Microsoft u saradnji sa proizvodjacem, dok u slucaju Android-a radi sam proizvodjac... Zato i toliko kasne updejtovi, cak i za top telefone... Drugim recima, proizvodjaci moraju samo da placaju tim koji ce da preradjuje svaku verziju Androida...



nexus moze instalirati windows 8 i android u isto vreme, kao i na kompu
(stefan)

Jako bih voleo da vidim taj ARM telefon na koji cete staviti Windows 8.
I jako bih voleo da vidim na (x86) kompu da stavite Android sa Marketplace-om.


Puno prica, puno oznaka... ne mogu ljudi da se pohvataju, a moraju da imaju komentar...


Inace, da ne ispadne da hvalim samo Microsoft i Nokiju... Ova konferencija im uopste nije bila najsrecnije organizovana... Prvo su imali problema sa stream-om, pa su imali problema sa TV outputom sa telefona, pa JBL zvucnik nije bas iz prve skontao da treba da se poveze sa telefonom... i da ne spominjem onu zensku iz Nokije sto zamuckuje...
I naravno... Developers, Developers, Developers... Balmer je mozda sposoban covek, ali kao prezenter je ...

Najsmesnije mi je sto sam telefon nije imao nijedan problem, samo propratna organizacija..

dee

pre 11 godina

@Sir Oliver:
Po cemu se razlikuju od drugij WP telefona? Evo, na primer, kamera je sjajna:

1. Pogledaj fotografije koje ova kamera radi u uslovima slabog osvetljenja. Nema poredjenja, ne samo sa drugim WP telefonima, vec i sa Android i iPhone. Zaista su odradili posao majstorski. Potrazi na netu poredjenje sa konkurancijom.

2. Dalje, kamera ima, pored softverske, i pravu hardversku stabilizaciju, pa su slike mnogo bolje (ostrije) cak i ako se telefon malo treska..

Koliko bolje izlgedaju fotke u mraku.. mislim da trenutno nemaju konkurencije. Videcemo sta ce ostali da urade, ne sumnjam da ce se potruditi, sto nama kupcima i odgovara..

HD2

pre 11 godina

Lep dizajn ima lumia. Jedino, ubacuju hardver koji uopste ne treba telefonu koji koristi wp jer ovo je hardver za android kojem ovo stvarno treba da bi radio bez laga.
Ovim lumiama je dovoljan i 1Ghz i 512/768 Mb ram-a.
Valjda ce portovati wp8 na HD2 pa da ga isprobam.
Inace, razumem Nokiju jer su jednostavno primorani da stave takav hardver da privuku korisnike koji su zalepljeni za Samsung/Iphone. Baterija je takodje dobra po meni. Kamera, pa dobro, Nokija je uvek imala dobre kamere na telefonima, ali opet, da bi ti napravio odlicnu sliku, treba ti pravi aparat. Softver, zatvoren, ali mi je ok za razliku od iOS-a. Inace android koristim.

freelancer

pre 11 godina

meni je ovdje interesantnija prica o integraciji Office 365. Skydrive. Exchange. VPN i saradnja sa desktop edicijom ... ako se tu WP8 dobro pokaze... bice moj izbor jer u kvalitet izrade ne sumnjam

zmitjkoe

pre 11 godina

WP vise obecava od IOS-a,tako da cu ga sa uzivanjem probati.WP dosta obecava i ne treba ga u startu odbacivati,jer ako bude pratio tradiciju mladjeg brata windows mobile-a,verovatno ce biti najbolji na trzistu.Android je odlican i uzivanje ga je koristiti,ali nema razloga zbog toga pljuvati po MS-u.
Apple je potrebno pljuvati jer ce mozda da naprave nesto sto vredi platiti,posto su se uljuljkali u uspesima predhodnih modela,tako da verovatno petica nece nista da valja,niti ce da donese ista revolucionarno,kako su uspevali da reklamiraju dosadasnje modele.

prljavi_haris

pre 11 godina

"Crvena, zuta, zelena, plava...
Koja je tvoja boja?"

Fin telefon. Samo da cena ne bude besna i da WP8 lepo radi, bez strasnih bagova...
bice ovo lepa sinfonija novog Metro izgleda na PC-u, tabletu i na smartfonu.

Marko

pre 11 godina

Ovi telefoni su po izradi vrhunski kao i vecina android telefona,hardver je dobar,videce se da li ce se sa wp8 ispraviti nedostaci,ali ako se to ne desi jedini spas je android jer kad rulja trazi android tako mora i da bude ne bi li kompanija opstala u ovom svetu androida i iOS a.

ostrige

pre 11 godina

meni se bas svidjaju ovako sareni telefini. sve nesto crno, sivo, belo, i gde god da pogledas sve neke sumorno-sive fasade. ovo je pravo osvezenje

qweas

pre 11 godina

Avaj, operativni system je jedina razlika izmedju savremenih telefona a proizvodjac je nebitan. Po cemu se ove nokije razlikuju od drugih windows telefona?
(Sir Oliver, 5. septembar 2012 21:43)

pa to isto onda mozes reci za Android i manje proizvodjace (ehm sve sem mozda Samsunga)...
a konkretno nokia, posto finansira dosta toga, 3-6 mesecima ima dogovor da su neke aplikacije exluzivne samo za lumije.
Takodje samo Nokia ima prava da cacka bas po OSu.
Svaki OEM ima pravo da doda aplikacije po zelji, stim da te aplikacije mogu da koriste vise APIja od obicnih aplikacija sa Marketplacea.

Sto se samog hardvera tice, tek sada ima vece razlike. Kod WP7 prakticno su svi imali isti hardware.

920 npr ima znacajno bolju kameru od svih ostalih telefona...
Ima bezicno punjenje...

Ovaj novi Samsungov WP8 ima mislim konekciju do Samsung cloud-a i sl.

Sto se tice samog razvoja novih telefona. Generalno i Google (ako hoces official Marketplace) i Microsoft moraju da daju green light za telefon/uredjaj. Ako hoces "normalan" kvalitetan telefon procedura ne bi trebala da je komplikovana ni u jednom slucaju. Ako hoces da napravis mobilni telefon koji je ujedno i detektor zlata, pretpostavljam da bi ti bilo lakse sa Androidom, sa Windows-om bi morao Microsoft da uradi deo posla oko API-ija za senzor.
Ali kao sto si sam rekao sem u nekim specificnim slucajevima (tipa projektor u telefonu) sam softver, kao i hardver su isti ili vrlo slicni...

Ivan

pre 11 godina

Za neupućene, quadcore ne znači automatsku prednost nad dualcore-om, WP8 telefoni koriste Qualcomm-ov S4 ARM Cortex-A15 (Krait) procesor koji prikazuje bolje performanse od Tegra3 i Samsungov-og Quad Exynos procesora na većini testova, zbog arhitekture procesora A15 vs A9 (potražite testove HTC One S vs One X vs Samsung Galaxy S3, One S ih dobija na većini testova, a da ne bude da je zbog rezolucije, potražite Samsung Galaxy S3 LTE namenjen za USA tržište koji ima isti procesor kao ova Nokia-a, pa ćete videti da nikako ne daje slabije rezultate od evropske verzije).

thePriest

pre 11 godina

Lepa telefon. Pošto je iz Nokie, pretpostavljam da je hardverski vrhunski odradjen. Softverski, meni je mnogo draži Android, mada poznajem ljude koji se kunu u Win. Stvar ukusa. Voleo bih da uspeju sa ovim modelom, predobro hardverski prave telefone i baš bi mi bilo žao da nestanu sa mape.

Efendija

pre 11 godina

Telefon mi izgleda fenomenalno! Samo čekam da se konačno pojavi da mogu da ga probam, ali verujem da ću ga pazariti, nijednom do sad se nisam pokajao kad se tako oduševim nekim fonom na nevidjeno :D A koristio sam windows 6.5 i 7, sasvim su ok, mada ne kao iOS, ali kapiram da je 8 sad još bolja. Kleo sam se u Nokiju celog života, valjda ću opet!