Četvrtak, 10.02.2011.

17:28

HSPA+ mreža i u Srbiji

Izvor: B92

HSPA+ mreža i u Srbiji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

staracstol

pre 13 godina

Ja sam uzeo paket 900 u vip-u i htc Tattoo. Elem, jedan mesec mi stigne racun preko 11.000 din. Zacvilim, platim. Kako sam platio (posle dva - tri dana) prestane da mi radi taj pipoekran te ga odnesem kod njih na servis. Stavim karticu u Motorolu F3 i zivot ide dalje. Kad eto ga i sledeci racun 11.000+ dinara. Ja odem tamo, kako bre 11 soma, pa gospodine vi downloadujete. Ma sta downloadujem na Motorolu F3? Pa to nema veze gospodine, na nasem serveru, bla, bla, bla, ocete da iskljucimo taj download? Pa ne, ocu da mi lepite racune od 11K din forever. Telefon su popravili za mesec dana i stvarno se vidi da je zamenjen ekran. Znaci, i oni su prevaranti ko i ostali i malko bolje glumataju Evropu. Cuj, ide download iako ga telefon ne vrsi nego "na nasem serveru, bla, bla, bla". Bezobrazno do bola, i oni iskoristavaju polozaj tj mogucnost dranja nezasticenog klijenta, ali ne krivim samo njih vec sve nas sto konacno ne otvorimo par politickih i "biznismenskih" lobanja pa nek mamu svoju zajebavaju. A sto se tice svih tih paketa, svi ugovori su "do 1Mbit, do 5Mbit. Pa i o,oooooo1Kbit/sec je do 1Mbit/sec. Tako da je sve to samo sarena laza da narodu gladnom napredka skupo prodaju ono za sta bi dobili tuzbu i presudu u nekoj normalnoj zemlji. Znaci, isto lopovi samo plus za glumatanje Evrope.

Pera razmislja

pre 13 godina

Koliko znam Verat ima komercijalnu WiMAX mrezu vec godinu dana koja daje daleko bolje performanse i neogranicen protok. WiMAX moze jedino LTE da preshisha ali do tada ce se pojaviti i WiMAX po 602.16m standardu. U svakom slucaju u nekoj buducnosti te ce se tehnologije ujediniti u jednu, samo je pitanje ko je od operatera ostati u toj areni.

Tek onako

pre 13 godina

Samo mala ispravka za IT freaka i ostale:
Telekom testira LTE tehnologiju na 9 stanica u gradu (tri grupe po tri), privremene licence je izdao RATEL za opseg oko 2600 MHz koji, tacno je, koristi vojska ali ne i na ovim lokacijama tako da nema interferencije... Takođe je i činjenica da će tender za LTE licence (ako ga ikada i bude) biti održan tek kada se donese odluka o frq opsegu na kome će se te licence ponuditi: 800, 2600, ili neki drugi band. I naravno ukoliko RATEL bude dovoljno "jak" da oslobodi 2600MHz opseg (koji je unako uzgred rečeno već i definisan "Planom namene.." za potrebe mobilne telefonije)... Testiranje nikako ne znači i da će LTE zaživeti a kamoli kada će postati komercijalno dostupan kod nas. Ostatak rasprave o tome koji je operater bolji ili lošiji ostavljam populusu.

Novinar

pre 13 godina

@xenon Potpuno si u pravu. Cenu paketa sam pogresio jer sam zapatio 700 i nesto, pa sam zato napisao oko 700. Sto se tice cene netbooka, to su u medjuvremenu promenili. Definitivno je na konferenciji za novinare prikazan slajd sa mnogo nizim cenama.

xenon

pre 13 godina

ZNACAJNA ISPRAVKA

Sve sto je kolega novinar napisao nazalost nije tacno.Niti su tacne cene paketa niti cena za asus netbuk u kompletu sa uslugom.
Cene su sledece:

-790,00 za 1 megabit..asus....23.990,00
-1090,00 za 5 megabita....asus....19990,00
-2190,00 za 15 megabita.....asus.9.990,00

sve ugovorne obaveze su na 2 godine i sve u svemu jako ne isplativo ili slabo isplativo kako su nam predstavili.

Jovke

pre 13 godina

Vip je u svemu najgori! Domet je slab u pola Beograda, a internet na najsavremenijim telefonima je nemoguce bez problema koristiti cak ni u zgradi u centru grada.

Dejan

pre 13 godina

Da, i ja sam, doduše nepotvrdjeno, čuo da je Telenor već spreman da ponudi HSPA+, i još neke vrlo napredne usluge, ali da čeka pravi momenat kako bi to omogućio što većem broju gradjana.

U svakom slučaju, znam da Telenor uvek bira najkvalitetniju opremu za svoje operacije, sam primer je biling sistem koji je najbolji u našoj zemlji, i prenesi koncept koji skoro ne postoji u ovom regionu u tom obliku. Tako da to za Huawei i probleme... verujem da je plod mašte usplahirenih agenata VIP-a.

e onda

pre 13 godina

Nisam hteo da odgovaram na prozivanja ali moram pošto vidim ovde puno stručnjaka (niti manje zemlje niti više obaveštenih)Elem, Telekom testira što znači da nije kupio već testira 3 bazne stanice 3 velika svetska proizvođača. Sve tri su na NBGD-u relativno malog pokrivanja signalom pa samim tim ne ometaju vojne a ni ostale komunikacije. Brzina testirana na speedtest.net je bila 80Mb/s u D i 50 Mb/s u U smeru. Ovo ne znači da Telenor i Vip ne testiraju LTE tehnologiju već znači da ne testiraju u SRBIJI. Koliko je ovo bitno shvatiće pametni. Manje bitno od radio tehnologije za brzinu prenosa je brzina do same bazne stanice. Pošto LTE radi iskljucivo sa IP protokolom znači da do bazne stanice treba stići bakrom (do 100m) ili optikom. Jedini Telekom ima već sada spremno nekih do 200 lokacija pokriveno optikom gde mogu da se realizuju veliki protoci. Što se uređaja tiče koje je neko pomenuo, uređaji jesu skupi kada se misli na telefone, 4gmodem je veličine 3g usb modema pa ni cena verovatno nije veća. Inače LTE je zamišljen za prenos podataka a telefonija će biti sip ili neki drugi voip saobraćaj. I na kraju, besmisleno je pričati o uvođenju LTE tehnologije u Srbiji jer nema ko to da plati a da usluga bude komrecijalna. Poruka je bila, da dok je Telekom u našim rukama, pratićemo nove tehnologije (inženjeri Telekoma i studenti ETF-a...) kad prodamo doviđenja...
Telekom ima implementiran i Telepresence, testira FTTB, LTE, clouding i sve savremene tehnologije. One nisu dostupne korisnicima samo zbog male platežne moći našeg tržišta. Smisao testiranje je imati znanje i biti spreman kad se ukaze prilika. Hvala na pažnji...

Froyo

pre 13 godina

Mislim da Telenor nece dugo cekati da pusti HSPA+.
Prvo kako ne bi izgubio korisnike interneta, a drugo, ukoliko se prati akcije Telenora u Crnoj Gori i Srbiji, vide se prakticno isti koraci...
Prenesi paketi, Telenor klik, Moj meni...A u 2010. je u CG Telenor pustio HSPA+ uspesno u rad.
Paketi su slicni ovima na vipu, 3 paketa - 1GB po ceni od 5.99 evra, 3GB po ceni od 8.99 eura i 7GB za 14.99 eura. To je po punoj brzini, a nakon toga brzina opada, a korisnici mogu dokupiti GB po punoj brzini. Kod nas ce to svakako biti jeftinije.

Dodo

pre 13 godina

e pa sad ne bih da govorim o ustanovi za koju radim ali je rec o visokoskolskoj ustanovi koja se bavi poljem telekomunikacija i pre mesec dana smo zavrsili merenja pokrivenosti i i kvaliteta signala mobilnih operatera i istina je sledeca.

GSM mreze svih operatera su vrlo dobre, Telekom i Telenor imaju pokrivenost oko 80% teritorije i 99% populacije dok je Vip na 78% teritorije i 98% populacije, ali u zonama pokrivenosti kvalitet signala je neznatno na strani Vip-a posto je tehnologija koju koriste vece snage, uzeg pojasa i samim tim boljeg kvaliteta prenosa.

Sto se pokrivenosti usluge prenosa podataka ne uzimajuci u obzir EDGE pokrivenost koja postoji svuda gde i GSM, Vip je u ovom trenutku jedina mreza koja radi sa HSPA+ brzinama.

IT Freak koji je komentarisao dole izgleda ima jako puno informacija i dobro je obavesten posto je sve sto je rekao apsolutno tacno. Telenor vec duze vreme radi na HSPA+ cak su poceli postavljanje stanica pre Vip-a ali nazalost oprema koju su odabrali je izuzetno losa i daje jako los kvalitet tako da je vrlo neizvesno da li ce lansirati HSPA+ mrezu u 2011 ili kako je receno cak i u 2012 posto po svemu sudeci sve sto su do sada uradili ce izgleda morati da radi iz pocetka.

Telekom i LTE :-) radio frekvencije u tom opsegu se nece osloboditi bar jos 5 godina a samo testiranje bi urusilo vojne i obavestajne kanale komunikacije tako da tu apsolutno nema istine.

Na kraju zakljucak merenja koje smo radili je da je trenutno najkvalitetnija mreza u Srbiji zaista Vip-ova.

Naravno ova informacija ce zvanicno biti objavljena tek nakon prodaje Telekom-a.

Alfa

pre 13 godina

zvao call centar i kazu dobija se vip usb modem kome je max brzina 7.2mbps tako da "dzaba krechenje"... paketi su 1gb, 5gb i 15gb podataka... max brzina za prvi paket je 1mbps, za drugi 5mbps i za treci max koliko mreza moze da izdrzi u tom trenutku... usluga dostupna od 16. februara...

ako bude neki prepaid probacu, samo da dobijem neki usb modem koji radi i kad je na racunaru instaliran vmware (player/ws) obzirom da se onaj mucheni huawei usb kod telenora ukuca kako vidi vmware passthrough usb driver...

Miloš

pre 13 godina

Js jedan dokaz da VIP ima viziju i najbolju mrezu
(Beogradjanin, 10. februar 2011 19:51)

Da ne preterujemo. Ja sam VIP korisnik već više od godinu dana i ne verujem da ću da menjam provajdera.

Pre toga sam više od deset godina imao mobtel/telenor i kvalitet mreže zaista ne može da se poredi.

Tokom tih deset godina nijedan jedini put mi nije pukla mreža, imao sam domet u gotovo svakom momentu na svakom mestu, dok sa VIP-om to nije uvek slučaj. VIP je sasvim dobar i postaje sve bolji, uz zaista povoljne cene, ali je laž reći da ima najbolju mrežu.

Igor

pre 13 godina

Nedavno sam sa mt:s-a presao na Vip i preporodio se po svakom mogucem kriterijumu, a pogotovo po pitanju interneta

~7Mbit download na mobilnom radi bez problema dok na mt:su u centru grada nisam mogao da navatam 3g signal.

****la ih Huawei oprema ili kako se vec zovu ti kinezi.

user

pre 13 godina

@matori

Pa možeš to da razumeš onako kao marketinški potez. Sačekaj neki dan i bičeti odma jasno, kad budeš gledo reklame tipa "Nograničeni internet" a dole u čošku znak * šta če da označava tu neograničenost kao u stilu USER FRIENDLY , poznajemo taj VIP još iz nekih drugih zemlja de deluju, samo pod drugim imenom, ubrzo su promenili PR ;)

Novinar

pre 13 godina

Bio sam juce na press konferenciji, a ne radim u VIP-u :) Ovo je definitivno odlicna stvar i radi vrlo dobro. REALNE brzine u radu su oko 6 Mbit/s DL i 2 Mbit/s UL. Ovo pisem na osnovu informacija koje sam dobio od nekoliko kolega koji su sinoc isprobali kod svojih kuca kako sve radi. Svi su prezadovoljno. Pored najskupljeg paketa, postoji i jeftiniji u kom netbook dobijate za oko 15-16.000 dinara, a mesecno placate oko 700 dinara (ugovor na dve godine). Kada saberete sve troskove, to fakticki znaci da po ceni netbooka (redovna cena je oko 34.000 dinara) dobijate besplatan internet u periodu od dve godine. U prevodu, samo neobavesten covek moze da kupi netbook van ove akcije.
Sto se tice nejasnoca oko paketa, protok naveden u paketu oznacava kolicinu podataka koju korisnik moze preneti MAKSIMALNOM BRZINOM. Posle toga brzina pada na 200 Kbit/s, ali nema ogranicenja u kolicini prenetih podataka. Za korisnika je najbitnije da nema skrivenih troskova i da je cena fiksna. Mislim da je ovo odlicna ponuda za sve koji su mobilni i kojima skidanje filmova sa neta nije prioritet.

bole

pre 13 godina

To je nešto kao na foru telenor klika. Neka hvala! Ne treba mi takav internet gde ću nakon prekoračenog protoka jedva otvarati zahtevnije web stranice. Mislim sa EDGE brzinom trebaće mi bukvalno većnost da otvorim početnu stranu b92 a da ne pričam o drugim stvarima. Pitam se zar ne bi bilo jednostavnije da se uvedu normalni flat paketi brzine recimo od 2 Mb pa naviše. Za prosečnog korisnika veća brzina i nije potrebna osim ako ne planira da skida gomilu piraterije.
Bez limita!

VIP dranje

pre 13 godina

Postovani sunarodnici koji zivite u inostranstvu, pazite se ovog VIP-a kada ste u Srbiji - naplacuju roaming preko 4 evra po minuti!!!

Marky

pre 13 godina

Telenor KLIK sucks big time!

Vipovci promovišu sad svoj klik, bas da vidim na koliko ce da spuste download, da li kao Telenor klik koji je sporiji od dial-up modema, ili...

Dejan BG

pre 13 godina

@ a onda
Zamisli Telekom je toliko napredan da drugi kasne 15 godina!!!
U kojoj to bajci???

@ asdf
Pa baš i ne inoviraju! Samo koriste rešenja koja su već primenili u drugim svojim mrežama.

@ piper
Ne daju računar nego netbook :)

Milos

pre 13 godina

Ja sam misljenja da ljudi po velikim gradovima sada mogu da se snadju sasvim OK sa EDGE-om, jer kod kuce i na poslu po pravilu imaju lako dostupan i jeftin broadband, a telefoni imaju Wi-Fi... Ova usluga bi bila vise nego dobrodosla po ne tako razvijenim delovima nase zemlje, turistickim lokacijama i recimo na pumpama uz frekventne putne pravce.

Uz najbolju volju, ne vidim kada ce mi to biti potreban net brzi od EDGE-a na mobilnom. Svakako, nije losa stvar, samo kazem da bi na drugom mestu mozda napravila vecu razliku. Recimo, moja vikendica nema mogucnosti ni za klasicnu telefonsku liniju, ni za kablovsku TV, a pokrivenost sve tri mobilne mreze je negde izmedju GSM i GPRS, tuga. E, tu bih zaista imao razloga da koristim HSPA.

Slobodan

pre 13 godina

Telenor ce morati nesto da uradi, koristim postpaid paket bez uracunatog neta (ne odgovara mi prenesi plus), i jedina solucija je usluga KLIK uz koju u najboljem slucaju imam 600-700kbps, a nakon sto potrosim 150MB ostaje brzina reda velicine 20kbps sto je neupotrebljivo.

IT freak

pre 13 godina

hmmm... to da Telekom testira LTE je apsolutna laz... posto LTE radi na frekvencijama koje za sada drze vojska i televizijske stanice za prenos analognog signala... preduslov da bilo ko pocne da radi nesto LTE tipa u Srbiji je da se vojska skloni sa frekvencije sto je manji problem... veci problem je prenos analognog TV signala... posto digitalizacija u Srbiji nece skoro da se desi...

drugi ogranicavajuci faktori LTE-a su uredjaji kojih za sada postoji par komada i cene su im par stotina eura sto cini nemogucim sire koriscenje ove tehnologije... i pri tome LTE za sada isporucuje samo 50MBps sto je samo 8 manje od HSPA+... a verujem da ce uskoro Vip da nam pokaze i 84 MBps jer pretpostavljam da mreza i to moze da podrzi samo sto za sada nema modema koji mogu ovo da urade...

u svakom slucaju... lepo je da je neko doneo HSPA+ u Srbiju... i iskreno bilo je za ocekivati da to uradi Vip...

Sto se same tehnologije tice, da celija podrzava 21Mbps u idealnim uslovima u single cell modu... ili 42Mbps u dual cell access-u i agregacija stvarno deli protok izmedju vise korisnika... ali bazna stanica ima vise celija tako da je njen thrughput dosta veci i u realnim uslovima korisnik sa 21.6Mbps stick-om bi trebao da dobija izmedju 8 i 16 Mbps u zavisnosti od udaljenosti od stanice... sto je ipak mnogo brze od trenutne ponude cable ili DSL u slicnom cenovnom rang-u...

Koliko je meni poznato Telenor radi na infrastrukturi za HSPA+ ali imaju velike probleme posto su izabrali jeftinu Huawei opremu koja im pravi jako velike probleme i tesko da ce da lansiraju nesto u 2011 pa cak i 2012...

sto se netbook-ova tice... 9.990 dinara za dual core ASUS (koji je najveci/najbolji svetski prozvodjac netbook-ova)... to je neverovatna cena posto su u prodaji bar 250E skpulji... a pri tome i 21.6Mbps modem je 1 dinar (a ova cuda kostaju bar 90E u slobodnoj prodaji)...

po meni sjajna ponuda... definitivno inovacija... i naravno visoko podignuta lestvica koju ce ostali operateri iz ove perspektive jako tesko da preskoce...

Ivan

pre 13 godina

Sto ovi iz Vipa imaju zadatak da , cim izadje neka vest o Vipu, dodju ovde i pocnu sa pohvalama na sopstveni racun :D
kakva ironija , zakon.

matori

pre 13 godina

"...U okviru svih paketa dobija se neograničena količina interneta, s tim što je količina protoka po HSPA+ brzinama ograničena, a nakon što ih korisnik potroši može koristiti internet niže brzine..."

Može li neko na razuman način da objasni u kakvoj međusobnoj vezi je deo citata "...neograničena količina interneta..." sa ostatkom teksta???
Ili da budem jasniji, kako se može potrošiti nešto što je neograničeno, pa potom preći na nešto drugo, što je u stvari isto što i ono prvo, ali se drugačije tretira, pa sve tako, okolo naokolo, pa na ćoše...

smile

pre 13 godina

Kada Telenor bude nadogradio svoju mrežu u svih 300 mesta koje su trenutno pokrivena sa HSDPA mrežom, na bar HSPA 21 Mbit/s, to će već biti nešto ozbiljno i korisno. Ovo je malo smešno, VIP pokreće HSPA+ a još nema ni sopstvenu GSM mrežu kako treba na 50% teritorije Srbije. A što se tiče Telekoma, oni će možda uvesti LTE na 3 bazne stanice i to je to, više neće moći billing sistem da im podrži. :)

a onda

pre 13 godina

E da ste vi meni zivi i zdravi ali Telekom testira LTE (4 generacija)bazne stanice na tri mesta u gradu. Mada kad ih prodaju toga nece biti narednih 15 godina...

...marko

pre 13 godina

Da, a koliki je realan protok? To je 42mbit po sektoru bazne stanice, deljeno na sve korisnike... Koliki vam je internet link? Sta ako se svi istovremeno nakace? Tu nema ni 4 od 42 mbit... Mocna stvar taj marketing...

...marko

pre 13 godina

Da, a koliki je realan protok? To je 42mbit po sektoru bazne stanice, deljeno na sve korisnike... Koliki vam je internet link? Sta ako se svi istovremeno nakace? Tu nema ni 4 od 42 mbit... Mocna stvar taj marketing...

IT freak

pre 13 godina

hmmm... to da Telekom testira LTE je apsolutna laz... posto LTE radi na frekvencijama koje za sada drze vojska i televizijske stanice za prenos analognog signala... preduslov da bilo ko pocne da radi nesto LTE tipa u Srbiji je da se vojska skloni sa frekvencije sto je manji problem... veci problem je prenos analognog TV signala... posto digitalizacija u Srbiji nece skoro da se desi...

drugi ogranicavajuci faktori LTE-a su uredjaji kojih za sada postoji par komada i cene su im par stotina eura sto cini nemogucim sire koriscenje ove tehnologije... i pri tome LTE za sada isporucuje samo 50MBps sto je samo 8 manje od HSPA+... a verujem da ce uskoro Vip da nam pokaze i 84 MBps jer pretpostavljam da mreza i to moze da podrzi samo sto za sada nema modema koji mogu ovo da urade...

u svakom slucaju... lepo je da je neko doneo HSPA+ u Srbiju... i iskreno bilo je za ocekivati da to uradi Vip...

Sto se same tehnologije tice, da celija podrzava 21Mbps u idealnim uslovima u single cell modu... ili 42Mbps u dual cell access-u i agregacija stvarno deli protok izmedju vise korisnika... ali bazna stanica ima vise celija tako da je njen thrughput dosta veci i u realnim uslovima korisnik sa 21.6Mbps stick-om bi trebao da dobija izmedju 8 i 16 Mbps u zavisnosti od udaljenosti od stanice... sto je ipak mnogo brze od trenutne ponude cable ili DSL u slicnom cenovnom rang-u...

Koliko je meni poznato Telenor radi na infrastrukturi za HSPA+ ali imaju velike probleme posto su izabrali jeftinu Huawei opremu koja im pravi jako velike probleme i tesko da ce da lansiraju nesto u 2011 pa cak i 2012...

sto se netbook-ova tice... 9.990 dinara za dual core ASUS (koji je najveci/najbolji svetski prozvodjac netbook-ova)... to je neverovatna cena posto su u prodaji bar 250E skpulji... a pri tome i 21.6Mbps modem je 1 dinar (a ova cuda kostaju bar 90E u slobodnoj prodaji)...

po meni sjajna ponuda... definitivno inovacija... i naravno visoko podignuta lestvica koju ce ostali operateri iz ove perspektive jako tesko da preskoce...

Dodo

pre 13 godina

e pa sad ne bih da govorim o ustanovi za koju radim ali je rec o visokoskolskoj ustanovi koja se bavi poljem telekomunikacija i pre mesec dana smo zavrsili merenja pokrivenosti i i kvaliteta signala mobilnih operatera i istina je sledeca.

GSM mreze svih operatera su vrlo dobre, Telekom i Telenor imaju pokrivenost oko 80% teritorije i 99% populacije dok je Vip na 78% teritorije i 98% populacije, ali u zonama pokrivenosti kvalitet signala je neznatno na strani Vip-a posto je tehnologija koju koriste vece snage, uzeg pojasa i samim tim boljeg kvaliteta prenosa.

Sto se pokrivenosti usluge prenosa podataka ne uzimajuci u obzir EDGE pokrivenost koja postoji svuda gde i GSM, Vip je u ovom trenutku jedina mreza koja radi sa HSPA+ brzinama.

IT Freak koji je komentarisao dole izgleda ima jako puno informacija i dobro je obavesten posto je sve sto je rekao apsolutno tacno. Telenor vec duze vreme radi na HSPA+ cak su poceli postavljanje stanica pre Vip-a ali nazalost oprema koju su odabrali je izuzetno losa i daje jako los kvalitet tako da je vrlo neizvesno da li ce lansirati HSPA+ mrezu u 2011 ili kako je receno cak i u 2012 posto po svemu sudeci sve sto su do sada uradili ce izgleda morati da radi iz pocetka.

Telekom i LTE :-) radio frekvencije u tom opsegu se nece osloboditi bar jos 5 godina a samo testiranje bi urusilo vojne i obavestajne kanale komunikacije tako da tu apsolutno nema istine.

Na kraju zakljucak merenja koje smo radili je da je trenutno najkvalitetnija mreza u Srbiji zaista Vip-ova.

Naravno ova informacija ce zvanicno biti objavljena tek nakon prodaje Telekom-a.

a onda

pre 13 godina

E da ste vi meni zivi i zdravi ali Telekom testira LTE (4 generacija)bazne stanice na tri mesta u gradu. Mada kad ih prodaju toga nece biti narednih 15 godina...

matori

pre 13 godina

"...U okviru svih paketa dobija se neograničena količina interneta, s tim što je količina protoka po HSPA+ brzinama ograničena, a nakon što ih korisnik potroši može koristiti internet niže brzine..."

Može li neko na razuman način da objasni u kakvoj međusobnoj vezi je deo citata "...neograničena količina interneta..." sa ostatkom teksta???
Ili da budem jasniji, kako se može potrošiti nešto što je neograničeno, pa potom preći na nešto drugo, što je u stvari isto što i ono prvo, ali se drugačije tretira, pa sve tako, okolo naokolo, pa na ćoše...

Dejan

pre 13 godina

Da, i ja sam, doduše nepotvrdjeno, čuo da je Telenor već spreman da ponudi HSPA+, i još neke vrlo napredne usluge, ali da čeka pravi momenat kako bi to omogućio što većem broju gradjana.

U svakom slučaju, znam da Telenor uvek bira najkvalitetniju opremu za svoje operacije, sam primer je biling sistem koji je najbolji u našoj zemlji, i prenesi koncept koji skoro ne postoji u ovom regionu u tom obliku. Tako da to za Huawei i probleme... verujem da je plod mašte usplahirenih agenata VIP-a.

Ivan

pre 13 godina

Sto ovi iz Vipa imaju zadatak da , cim izadje neka vest o Vipu, dodju ovde i pocnu sa pohvalama na sopstveni racun :D
kakva ironija , zakon.

Jovke

pre 13 godina

Vip je u svemu najgori! Domet je slab u pola Beograda, a internet na najsavremenijim telefonima je nemoguce bez problema koristiti cak ni u zgradi u centru grada.

Miloš

pre 13 godina

Js jedan dokaz da VIP ima viziju i najbolju mrezu
(Beogradjanin, 10. februar 2011 19:51)

Da ne preterujemo. Ja sam VIP korisnik već više od godinu dana i ne verujem da ću da menjam provajdera.

Pre toga sam više od deset godina imao mobtel/telenor i kvalitet mreže zaista ne može da se poredi.

Tokom tih deset godina nijedan jedini put mi nije pukla mreža, imao sam domet u gotovo svakom momentu na svakom mestu, dok sa VIP-om to nije uvek slučaj. VIP je sasvim dobar i postaje sve bolji, uz zaista povoljne cene, ali je laž reći da ima najbolju mrežu.

smile

pre 13 godina

Kada Telenor bude nadogradio svoju mrežu u svih 300 mesta koje su trenutno pokrivena sa HSDPA mrežom, na bar HSPA 21 Mbit/s, to će već biti nešto ozbiljno i korisno. Ovo je malo smešno, VIP pokreće HSPA+ a još nema ni sopstvenu GSM mrežu kako treba na 50% teritorije Srbije. A što se tiče Telekoma, oni će možda uvesti LTE na 3 bazne stanice i to je to, više neće moći billing sistem da im podrži. :)

Novinar

pre 13 godina

Bio sam juce na press konferenciji, a ne radim u VIP-u :) Ovo je definitivno odlicna stvar i radi vrlo dobro. REALNE brzine u radu su oko 6 Mbit/s DL i 2 Mbit/s UL. Ovo pisem na osnovu informacija koje sam dobio od nekoliko kolega koji su sinoc isprobali kod svojih kuca kako sve radi. Svi su prezadovoljno. Pored najskupljeg paketa, postoji i jeftiniji u kom netbook dobijate za oko 15-16.000 dinara, a mesecno placate oko 700 dinara (ugovor na dve godine). Kada saberete sve troskove, to fakticki znaci da po ceni netbooka (redovna cena je oko 34.000 dinara) dobijate besplatan internet u periodu od dve godine. U prevodu, samo neobavesten covek moze da kupi netbook van ove akcije.
Sto se tice nejasnoca oko paketa, protok naveden u paketu oznacava kolicinu podataka koju korisnik moze preneti MAKSIMALNOM BRZINOM. Posle toga brzina pada na 200 Kbit/s, ali nema ogranicenja u kolicini prenetih podataka. Za korisnika je najbitnije da nema skrivenih troskova i da je cena fiksna. Mislim da je ovo odlicna ponuda za sve koji su mobilni i kojima skidanje filmova sa neta nije prioritet.

Slobodan

pre 13 godina

Telenor ce morati nesto da uradi, koristim postpaid paket bez uracunatog neta (ne odgovara mi prenesi plus), i jedina solucija je usluga KLIK uz koju u najboljem slucaju imam 600-700kbps, a nakon sto potrosim 150MB ostaje brzina reda velicine 20kbps sto je neupotrebljivo.

Froyo

pre 13 godina

Mislim da Telenor nece dugo cekati da pusti HSPA+.
Prvo kako ne bi izgubio korisnike interneta, a drugo, ukoliko se prati akcije Telenora u Crnoj Gori i Srbiji, vide se prakticno isti koraci...
Prenesi paketi, Telenor klik, Moj meni...A u 2010. je u CG Telenor pustio HSPA+ uspesno u rad.
Paketi su slicni ovima na vipu, 3 paketa - 1GB po ceni od 5.99 evra, 3GB po ceni od 8.99 eura i 7GB za 14.99 eura. To je po punoj brzini, a nakon toga brzina opada, a korisnici mogu dokupiti GB po punoj brzini. Kod nas ce to svakako biti jeftinije.

VIP dranje

pre 13 godina

Postovani sunarodnici koji zivite u inostranstvu, pazite se ovog VIP-a kada ste u Srbiji - naplacuju roaming preko 4 evra po minuti!!!

bole

pre 13 godina

To je nešto kao na foru telenor klika. Neka hvala! Ne treba mi takav internet gde ću nakon prekoračenog protoka jedva otvarati zahtevnije web stranice. Mislim sa EDGE brzinom trebaće mi bukvalno većnost da otvorim početnu stranu b92 a da ne pričam o drugim stvarima. Pitam se zar ne bi bilo jednostavnije da se uvedu normalni flat paketi brzine recimo od 2 Mb pa naviše. Za prosečnog korisnika veća brzina i nije potrebna osim ako ne planira da skida gomilu piraterije.
Bez limita!

Igor

pre 13 godina

Nedavno sam sa mt:s-a presao na Vip i preporodio se po svakom mogucem kriterijumu, a pogotovo po pitanju interneta

~7Mbit download na mobilnom radi bez problema dok na mt:su u centru grada nisam mogao da navatam 3g signal.

****la ih Huawei oprema ili kako se vec zovu ti kinezi.

e onda

pre 13 godina

Nisam hteo da odgovaram na prozivanja ali moram pošto vidim ovde puno stručnjaka (niti manje zemlje niti više obaveštenih)Elem, Telekom testira što znači da nije kupio već testira 3 bazne stanice 3 velika svetska proizvođača. Sve tri su na NBGD-u relativno malog pokrivanja signalom pa samim tim ne ometaju vojne a ni ostale komunikacije. Brzina testirana na speedtest.net je bila 80Mb/s u D i 50 Mb/s u U smeru. Ovo ne znači da Telenor i Vip ne testiraju LTE tehnologiju već znači da ne testiraju u SRBIJI. Koliko je ovo bitno shvatiće pametni. Manje bitno od radio tehnologije za brzinu prenosa je brzina do same bazne stanice. Pošto LTE radi iskljucivo sa IP protokolom znači da do bazne stanice treba stići bakrom (do 100m) ili optikom. Jedini Telekom ima već sada spremno nekih do 200 lokacija pokriveno optikom gde mogu da se realizuju veliki protoci. Što se uređaja tiče koje je neko pomenuo, uređaji jesu skupi kada se misli na telefone, 4gmodem je veličine 3g usb modema pa ni cena verovatno nije veća. Inače LTE je zamišljen za prenos podataka a telefonija će biti sip ili neki drugi voip saobraćaj. I na kraju, besmisleno je pričati o uvođenju LTE tehnologije u Srbiji jer nema ko to da plati a da usluga bude komrecijalna. Poruka je bila, da dok je Telekom u našim rukama, pratićemo nove tehnologije (inženjeri Telekoma i studenti ETF-a...) kad prodamo doviđenja...
Telekom ima implementiran i Telepresence, testira FTTB, LTE, clouding i sve savremene tehnologije. One nisu dostupne korisnicima samo zbog male platežne moći našeg tržišta. Smisao testiranje je imati znanje i biti spreman kad se ukaze prilika. Hvala na pažnji...

xenon

pre 13 godina

ZNACAJNA ISPRAVKA

Sve sto je kolega novinar napisao nazalost nije tacno.Niti su tacne cene paketa niti cena za asus netbuk u kompletu sa uslugom.
Cene su sledece:

-790,00 za 1 megabit..asus....23.990,00
-1090,00 za 5 megabita....asus....19990,00
-2190,00 za 15 megabita.....asus.9.990,00

sve ugovorne obaveze su na 2 godine i sve u svemu jako ne isplativo ili slabo isplativo kako su nam predstavili.

Dejan BG

pre 13 godina

@ a onda
Zamisli Telekom je toliko napredan da drugi kasne 15 godina!!!
U kojoj to bajci???

@ asdf
Pa baš i ne inoviraju! Samo koriste rešenja koja su već primenili u drugim svojim mrežama.

@ piper
Ne daju računar nego netbook :)

user

pre 13 godina

@matori

Pa možeš to da razumeš onako kao marketinški potez. Sačekaj neki dan i bičeti odma jasno, kad budeš gledo reklame tipa "Nograničeni internet" a dole u čošku znak * šta če da označava tu neograničenost kao u stilu USER FRIENDLY , poznajemo taj VIP još iz nekih drugih zemlja de deluju, samo pod drugim imenom, ubrzo su promenili PR ;)

Marky

pre 13 godina

Telenor KLIK sucks big time!

Vipovci promovišu sad svoj klik, bas da vidim na koliko ce da spuste download, da li kao Telenor klik koji je sporiji od dial-up modema, ili...

Milos

pre 13 godina

Ja sam misljenja da ljudi po velikim gradovima sada mogu da se snadju sasvim OK sa EDGE-om, jer kod kuce i na poslu po pravilu imaju lako dostupan i jeftin broadband, a telefoni imaju Wi-Fi... Ova usluga bi bila vise nego dobrodosla po ne tako razvijenim delovima nase zemlje, turistickim lokacijama i recimo na pumpama uz frekventne putne pravce.

Uz najbolju volju, ne vidim kada ce mi to biti potreban net brzi od EDGE-a na mobilnom. Svakako, nije losa stvar, samo kazem da bi na drugom mestu mozda napravila vecu razliku. Recimo, moja vikendica nema mogucnosti ni za klasicnu telefonsku liniju, ni za kablovsku TV, a pokrivenost sve tri mobilne mreze je negde izmedju GSM i GPRS, tuga. E, tu bih zaista imao razloga da koristim HSPA.

staracstol

pre 13 godina

Ja sam uzeo paket 900 u vip-u i htc Tattoo. Elem, jedan mesec mi stigne racun preko 11.000 din. Zacvilim, platim. Kako sam platio (posle dva - tri dana) prestane da mi radi taj pipoekran te ga odnesem kod njih na servis. Stavim karticu u Motorolu F3 i zivot ide dalje. Kad eto ga i sledeci racun 11.000+ dinara. Ja odem tamo, kako bre 11 soma, pa gospodine vi downloadujete. Ma sta downloadujem na Motorolu F3? Pa to nema veze gospodine, na nasem serveru, bla, bla, bla, ocete da iskljucimo taj download? Pa ne, ocu da mi lepite racune od 11K din forever. Telefon su popravili za mesec dana i stvarno se vidi da je zamenjen ekran. Znaci, i oni su prevaranti ko i ostali i malko bolje glumataju Evropu. Cuj, ide download iako ga telefon ne vrsi nego "na nasem serveru, bla, bla, bla". Bezobrazno do bola, i oni iskoristavaju polozaj tj mogucnost dranja nezasticenog klijenta, ali ne krivim samo njih vec sve nas sto konacno ne otvorimo par politickih i "biznismenskih" lobanja pa nek mamu svoju zajebavaju. A sto se tice svih tih paketa, svi ugovori su "do 1Mbit, do 5Mbit. Pa i o,oooooo1Kbit/sec je do 1Mbit/sec. Tako da je sve to samo sarena laza da narodu gladnom napredka skupo prodaju ono za sta bi dobili tuzbu i presudu u nekoj normalnoj zemlji. Znaci, isto lopovi samo plus za glumatanje Evrope.

Alfa

pre 13 godina

zvao call centar i kazu dobija se vip usb modem kome je max brzina 7.2mbps tako da "dzaba krechenje"... paketi su 1gb, 5gb i 15gb podataka... max brzina za prvi paket je 1mbps, za drugi 5mbps i za treci max koliko mreza moze da izdrzi u tom trenutku... usluga dostupna od 16. februara...

ako bude neki prepaid probacu, samo da dobijem neki usb modem koji radi i kad je na racunaru instaliran vmware (player/ws) obzirom da se onaj mucheni huawei usb kod telenora ukuca kako vidi vmware passthrough usb driver...

Tek onako

pre 13 godina

Samo mala ispravka za IT freaka i ostale:
Telekom testira LTE tehnologiju na 9 stanica u gradu (tri grupe po tri), privremene licence je izdao RATEL za opseg oko 2600 MHz koji, tacno je, koristi vojska ali ne i na ovim lokacijama tako da nema interferencije... Takođe je i činjenica da će tender za LTE licence (ako ga ikada i bude) biti održan tek kada se donese odluka o frq opsegu na kome će se te licence ponuditi: 800, 2600, ili neki drugi band. I naravno ukoliko RATEL bude dovoljno "jak" da oslobodi 2600MHz opseg (koji je unako uzgred rečeno već i definisan "Planom namene.." za potrebe mobilne telefonije)... Testiranje nikako ne znači i da će LTE zaživeti a kamoli kada će postati komercijalno dostupan kod nas. Ostatak rasprave o tome koji je operater bolji ili lošiji ostavljam populusu.

Novinar

pre 13 godina

@xenon Potpuno si u pravu. Cenu paketa sam pogresio jer sam zapatio 700 i nesto, pa sam zato napisao oko 700. Sto se tice cene netbooka, to su u medjuvremenu promenili. Definitivno je na konferenciji za novinare prikazan slajd sa mnogo nizim cenama.

Pera razmislja

pre 13 godina

Koliko znam Verat ima komercijalnu WiMAX mrezu vec godinu dana koja daje daleko bolje performanse i neogranicen protok. WiMAX moze jedino LTE da preshisha ali do tada ce se pojaviti i WiMAX po 602.16m standardu. U svakom slucaju u nekoj buducnosti te ce se tehnologije ujediniti u jednu, samo je pitanje ko je od operatera ostati u toj areni.

a onda

pre 13 godina

E da ste vi meni zivi i zdravi ali Telekom testira LTE (4 generacija)bazne stanice na tri mesta u gradu. Mada kad ih prodaju toga nece biti narednih 15 godina...

...marko

pre 13 godina

Da, a koliki je realan protok? To je 42mbit po sektoru bazne stanice, deljeno na sve korisnike... Koliki vam je internet link? Sta ako se svi istovremeno nakace? Tu nema ni 4 od 42 mbit... Mocna stvar taj marketing...

Ivan

pre 13 godina

Sto ovi iz Vipa imaju zadatak da , cim izadje neka vest o Vipu, dodju ovde i pocnu sa pohvalama na sopstveni racun :D
kakva ironija , zakon.

Dejan

pre 13 godina

Da, i ja sam, doduše nepotvrdjeno, čuo da je Telenor već spreman da ponudi HSPA+, i još neke vrlo napredne usluge, ali da čeka pravi momenat kako bi to omogućio što većem broju gradjana.

U svakom slučaju, znam da Telenor uvek bira najkvalitetniju opremu za svoje operacije, sam primer je biling sistem koji je najbolji u našoj zemlji, i prenesi koncept koji skoro ne postoji u ovom regionu u tom obliku. Tako da to za Huawei i probleme... verujem da je plod mašte usplahirenih agenata VIP-a.

Jovke

pre 13 godina

Vip je u svemu najgori! Domet je slab u pola Beograda, a internet na najsavremenijim telefonima je nemoguce bez problema koristiti cak ni u zgradi u centru grada.

matori

pre 13 godina

"...U okviru svih paketa dobija se neograničena količina interneta, s tim što je količina protoka po HSPA+ brzinama ograničena, a nakon što ih korisnik potroši može koristiti internet niže brzine..."

Može li neko na razuman način da objasni u kakvoj međusobnoj vezi je deo citata "...neograničena količina interneta..." sa ostatkom teksta???
Ili da budem jasniji, kako se može potrošiti nešto što je neograničeno, pa potom preći na nešto drugo, što je u stvari isto što i ono prvo, ali se drugačije tretira, pa sve tako, okolo naokolo, pa na ćoše...

Milos

pre 13 godina

Ja sam misljenja da ljudi po velikim gradovima sada mogu da se snadju sasvim OK sa EDGE-om, jer kod kuce i na poslu po pravilu imaju lako dostupan i jeftin broadband, a telefoni imaju Wi-Fi... Ova usluga bi bila vise nego dobrodosla po ne tako razvijenim delovima nase zemlje, turistickim lokacijama i recimo na pumpama uz frekventne putne pravce.

Uz najbolju volju, ne vidim kada ce mi to biti potreban net brzi od EDGE-a na mobilnom. Svakako, nije losa stvar, samo kazem da bi na drugom mestu mozda napravila vecu razliku. Recimo, moja vikendica nema mogucnosti ni za klasicnu telefonsku liniju, ni za kablovsku TV, a pokrivenost sve tri mobilne mreze je negde izmedju GSM i GPRS, tuga. E, tu bih zaista imao razloga da koristim HSPA.

smile

pre 13 godina

Kada Telenor bude nadogradio svoju mrežu u svih 300 mesta koje su trenutno pokrivena sa HSDPA mrežom, na bar HSPA 21 Mbit/s, to će već biti nešto ozbiljno i korisno. Ovo je malo smešno, VIP pokreće HSPA+ a još nema ni sopstvenu GSM mrežu kako treba na 50% teritorije Srbije. A što se tiče Telekoma, oni će možda uvesti LTE na 3 bazne stanice i to je to, više neće moći billing sistem da im podrži. :)

VIP dranje

pre 13 godina

Postovani sunarodnici koji zivite u inostranstvu, pazite se ovog VIP-a kada ste u Srbiji - naplacuju roaming preko 4 evra po minuti!!!

bole

pre 13 godina

To je nešto kao na foru telenor klika. Neka hvala! Ne treba mi takav internet gde ću nakon prekoračenog protoka jedva otvarati zahtevnije web stranice. Mislim sa EDGE brzinom trebaće mi bukvalno većnost da otvorim početnu stranu b92 a da ne pričam o drugim stvarima. Pitam se zar ne bi bilo jednostavnije da se uvedu normalni flat paketi brzine recimo od 2 Mb pa naviše. Za prosečnog korisnika veća brzina i nije potrebna osim ako ne planira da skida gomilu piraterije.
Bez limita!

IT freak

pre 13 godina

hmmm... to da Telekom testira LTE je apsolutna laz... posto LTE radi na frekvencijama koje za sada drze vojska i televizijske stanice za prenos analognog signala... preduslov da bilo ko pocne da radi nesto LTE tipa u Srbiji je da se vojska skloni sa frekvencije sto je manji problem... veci problem je prenos analognog TV signala... posto digitalizacija u Srbiji nece skoro da se desi...

drugi ogranicavajuci faktori LTE-a su uredjaji kojih za sada postoji par komada i cene su im par stotina eura sto cini nemogucim sire koriscenje ove tehnologije... i pri tome LTE za sada isporucuje samo 50MBps sto je samo 8 manje od HSPA+... a verujem da ce uskoro Vip da nam pokaze i 84 MBps jer pretpostavljam da mreza i to moze da podrzi samo sto za sada nema modema koji mogu ovo da urade...

u svakom slucaju... lepo je da je neko doneo HSPA+ u Srbiju... i iskreno bilo je za ocekivati da to uradi Vip...

Sto se same tehnologije tice, da celija podrzava 21Mbps u idealnim uslovima u single cell modu... ili 42Mbps u dual cell access-u i agregacija stvarno deli protok izmedju vise korisnika... ali bazna stanica ima vise celija tako da je njen thrughput dosta veci i u realnim uslovima korisnik sa 21.6Mbps stick-om bi trebao da dobija izmedju 8 i 16 Mbps u zavisnosti od udaljenosti od stanice... sto je ipak mnogo brze od trenutne ponude cable ili DSL u slicnom cenovnom rang-u...

Koliko je meni poznato Telenor radi na infrastrukturi za HSPA+ ali imaju velike probleme posto su izabrali jeftinu Huawei opremu koja im pravi jako velike probleme i tesko da ce da lansiraju nesto u 2011 pa cak i 2012...

sto se netbook-ova tice... 9.990 dinara za dual core ASUS (koji je najveci/najbolji svetski prozvodjac netbook-ova)... to je neverovatna cena posto su u prodaji bar 250E skpulji... a pri tome i 21.6Mbps modem je 1 dinar (a ova cuda kostaju bar 90E u slobodnoj prodaji)...

po meni sjajna ponuda... definitivno inovacija... i naravno visoko podignuta lestvica koju ce ostali operateri iz ove perspektive jako tesko da preskoce...

e onda

pre 13 godina

Nisam hteo da odgovaram na prozivanja ali moram pošto vidim ovde puno stručnjaka (niti manje zemlje niti više obaveštenih)Elem, Telekom testira što znači da nije kupio već testira 3 bazne stanice 3 velika svetska proizvođača. Sve tri su na NBGD-u relativno malog pokrivanja signalom pa samim tim ne ometaju vojne a ni ostale komunikacije. Brzina testirana na speedtest.net je bila 80Mb/s u D i 50 Mb/s u U smeru. Ovo ne znači da Telenor i Vip ne testiraju LTE tehnologiju već znači da ne testiraju u SRBIJI. Koliko je ovo bitno shvatiće pametni. Manje bitno od radio tehnologije za brzinu prenosa je brzina do same bazne stanice. Pošto LTE radi iskljucivo sa IP protokolom znači da do bazne stanice treba stići bakrom (do 100m) ili optikom. Jedini Telekom ima već sada spremno nekih do 200 lokacija pokriveno optikom gde mogu da se realizuju veliki protoci. Što se uređaja tiče koje je neko pomenuo, uređaji jesu skupi kada se misli na telefone, 4gmodem je veličine 3g usb modema pa ni cena verovatno nije veća. Inače LTE je zamišljen za prenos podataka a telefonija će biti sip ili neki drugi voip saobraćaj. I na kraju, besmisleno je pričati o uvođenju LTE tehnologije u Srbiji jer nema ko to da plati a da usluga bude komrecijalna. Poruka je bila, da dok je Telekom u našim rukama, pratićemo nove tehnologije (inženjeri Telekoma i studenti ETF-a...) kad prodamo doviđenja...
Telekom ima implementiran i Telepresence, testira FTTB, LTE, clouding i sve savremene tehnologije. One nisu dostupne korisnicima samo zbog male platežne moći našeg tržišta. Smisao testiranje je imati znanje i biti spreman kad se ukaze prilika. Hvala na pažnji...

Dodo

pre 13 godina

e pa sad ne bih da govorim o ustanovi za koju radim ali je rec o visokoskolskoj ustanovi koja se bavi poljem telekomunikacija i pre mesec dana smo zavrsili merenja pokrivenosti i i kvaliteta signala mobilnih operatera i istina je sledeca.

GSM mreze svih operatera su vrlo dobre, Telekom i Telenor imaju pokrivenost oko 80% teritorije i 99% populacije dok je Vip na 78% teritorije i 98% populacije, ali u zonama pokrivenosti kvalitet signala je neznatno na strani Vip-a posto je tehnologija koju koriste vece snage, uzeg pojasa i samim tim boljeg kvaliteta prenosa.

Sto se pokrivenosti usluge prenosa podataka ne uzimajuci u obzir EDGE pokrivenost koja postoji svuda gde i GSM, Vip je u ovom trenutku jedina mreza koja radi sa HSPA+ brzinama.

IT Freak koji je komentarisao dole izgleda ima jako puno informacija i dobro je obavesten posto je sve sto je rekao apsolutno tacno. Telenor vec duze vreme radi na HSPA+ cak su poceli postavljanje stanica pre Vip-a ali nazalost oprema koju su odabrali je izuzetno losa i daje jako los kvalitet tako da je vrlo neizvesno da li ce lansirati HSPA+ mrezu u 2011 ili kako je receno cak i u 2012 posto po svemu sudeci sve sto su do sada uradili ce izgleda morati da radi iz pocetka.

Telekom i LTE :-) radio frekvencije u tom opsegu se nece osloboditi bar jos 5 godina a samo testiranje bi urusilo vojne i obavestajne kanale komunikacije tako da tu apsolutno nema istine.

Na kraju zakljucak merenja koje smo radili je da je trenutno najkvalitetnija mreza u Srbiji zaista Vip-ova.

Naravno ova informacija ce zvanicno biti objavljena tek nakon prodaje Telekom-a.

Pera razmislja

pre 13 godina

Koliko znam Verat ima komercijalnu WiMAX mrezu vec godinu dana koja daje daleko bolje performanse i neogranicen protok. WiMAX moze jedino LTE da preshisha ali do tada ce se pojaviti i WiMAX po 602.16m standardu. U svakom slucaju u nekoj buducnosti te ce se tehnologije ujediniti u jednu, samo je pitanje ko je od operatera ostati u toj areni.

Igor

pre 13 godina

Nedavno sam sa mt:s-a presao na Vip i preporodio se po svakom mogucem kriterijumu, a pogotovo po pitanju interneta

~7Mbit download na mobilnom radi bez problema dok na mt:su u centru grada nisam mogao da navatam 3g signal.

****la ih Huawei oprema ili kako se vec zovu ti kinezi.

xenon

pre 13 godina

ZNACAJNA ISPRAVKA

Sve sto je kolega novinar napisao nazalost nije tacno.Niti su tacne cene paketa niti cena za asus netbuk u kompletu sa uslugom.
Cene su sledece:

-790,00 za 1 megabit..asus....23.990,00
-1090,00 za 5 megabita....asus....19990,00
-2190,00 za 15 megabita.....asus.9.990,00

sve ugovorne obaveze su na 2 godine i sve u svemu jako ne isplativo ili slabo isplativo kako su nam predstavili.

staracstol

pre 13 godina

Ja sam uzeo paket 900 u vip-u i htc Tattoo. Elem, jedan mesec mi stigne racun preko 11.000 din. Zacvilim, platim. Kako sam platio (posle dva - tri dana) prestane da mi radi taj pipoekran te ga odnesem kod njih na servis. Stavim karticu u Motorolu F3 i zivot ide dalje. Kad eto ga i sledeci racun 11.000+ dinara. Ja odem tamo, kako bre 11 soma, pa gospodine vi downloadujete. Ma sta downloadujem na Motorolu F3? Pa to nema veze gospodine, na nasem serveru, bla, bla, bla, ocete da iskljucimo taj download? Pa ne, ocu da mi lepite racune od 11K din forever. Telefon su popravili za mesec dana i stvarno se vidi da je zamenjen ekran. Znaci, i oni su prevaranti ko i ostali i malko bolje glumataju Evropu. Cuj, ide download iako ga telefon ne vrsi nego "na nasem serveru, bla, bla, bla". Bezobrazno do bola, i oni iskoristavaju polozaj tj mogucnost dranja nezasticenog klijenta, ali ne krivim samo njih vec sve nas sto konacno ne otvorimo par politickih i "biznismenskih" lobanja pa nek mamu svoju zajebavaju. A sto se tice svih tih paketa, svi ugovori su "do 1Mbit, do 5Mbit. Pa i o,oooooo1Kbit/sec je do 1Mbit/sec. Tako da je sve to samo sarena laza da narodu gladnom napredka skupo prodaju ono za sta bi dobili tuzbu i presudu u nekoj normalnoj zemlji. Znaci, isto lopovi samo plus za glumatanje Evrope.

Novinar

pre 13 godina

Bio sam juce na press konferenciji, a ne radim u VIP-u :) Ovo je definitivno odlicna stvar i radi vrlo dobro. REALNE brzine u radu su oko 6 Mbit/s DL i 2 Mbit/s UL. Ovo pisem na osnovu informacija koje sam dobio od nekoliko kolega koji su sinoc isprobali kod svojih kuca kako sve radi. Svi su prezadovoljno. Pored najskupljeg paketa, postoji i jeftiniji u kom netbook dobijate za oko 15-16.000 dinara, a mesecno placate oko 700 dinara (ugovor na dve godine). Kada saberete sve troskove, to fakticki znaci da po ceni netbooka (redovna cena je oko 34.000 dinara) dobijate besplatan internet u periodu od dve godine. U prevodu, samo neobavesten covek moze da kupi netbook van ove akcije.
Sto se tice nejasnoca oko paketa, protok naveden u paketu oznacava kolicinu podataka koju korisnik moze preneti MAKSIMALNOM BRZINOM. Posle toga brzina pada na 200 Kbit/s, ali nema ogranicenja u kolicini prenetih podataka. Za korisnika je najbitnije da nema skrivenih troskova i da je cena fiksna. Mislim da je ovo odlicna ponuda za sve koji su mobilni i kojima skidanje filmova sa neta nije prioritet.

Dejan BG

pre 13 godina

@ a onda
Zamisli Telekom je toliko napredan da drugi kasne 15 godina!!!
U kojoj to bajci???

@ asdf
Pa baš i ne inoviraju! Samo koriste rešenja koja su već primenili u drugim svojim mrežama.

@ piper
Ne daju računar nego netbook :)

Miloš

pre 13 godina

Js jedan dokaz da VIP ima viziju i najbolju mrezu
(Beogradjanin, 10. februar 2011 19:51)

Da ne preterujemo. Ja sam VIP korisnik već više od godinu dana i ne verujem da ću da menjam provajdera.

Pre toga sam više od deset godina imao mobtel/telenor i kvalitet mreže zaista ne može da se poredi.

Tokom tih deset godina nijedan jedini put mi nije pukla mreža, imao sam domet u gotovo svakom momentu na svakom mestu, dok sa VIP-om to nije uvek slučaj. VIP je sasvim dobar i postaje sve bolji, uz zaista povoljne cene, ali je laž reći da ima najbolju mrežu.

Alfa

pre 13 godina

zvao call centar i kazu dobija se vip usb modem kome je max brzina 7.2mbps tako da "dzaba krechenje"... paketi su 1gb, 5gb i 15gb podataka... max brzina za prvi paket je 1mbps, za drugi 5mbps i za treci max koliko mreza moze da izdrzi u tom trenutku... usluga dostupna od 16. februara...

ako bude neki prepaid probacu, samo da dobijem neki usb modem koji radi i kad je na racunaru instaliran vmware (player/ws) obzirom da se onaj mucheni huawei usb kod telenora ukuca kako vidi vmware passthrough usb driver...

user

pre 13 godina

@matori

Pa možeš to da razumeš onako kao marketinški potez. Sačekaj neki dan i bičeti odma jasno, kad budeš gledo reklame tipa "Nograničeni internet" a dole u čošku znak * šta če da označava tu neograničenost kao u stilu USER FRIENDLY , poznajemo taj VIP još iz nekih drugih zemlja de deluju, samo pod drugim imenom, ubrzo su promenili PR ;)

Froyo

pre 13 godina

Mislim da Telenor nece dugo cekati da pusti HSPA+.
Prvo kako ne bi izgubio korisnike interneta, a drugo, ukoliko se prati akcije Telenora u Crnoj Gori i Srbiji, vide se prakticno isti koraci...
Prenesi paketi, Telenor klik, Moj meni...A u 2010. je u CG Telenor pustio HSPA+ uspesno u rad.
Paketi su slicni ovima na vipu, 3 paketa - 1GB po ceni od 5.99 evra, 3GB po ceni od 8.99 eura i 7GB za 14.99 eura. To je po punoj brzini, a nakon toga brzina opada, a korisnici mogu dokupiti GB po punoj brzini. Kod nas ce to svakako biti jeftinije.

Novinar

pre 13 godina

@xenon Potpuno si u pravu. Cenu paketa sam pogresio jer sam zapatio 700 i nesto, pa sam zato napisao oko 700. Sto se tice cene netbooka, to su u medjuvremenu promenili. Definitivno je na konferenciji za novinare prikazan slajd sa mnogo nizim cenama.

Marky

pre 13 godina

Telenor KLIK sucks big time!

Vipovci promovišu sad svoj klik, bas da vidim na koliko ce da spuste download, da li kao Telenor klik koji je sporiji od dial-up modema, ili...

Tek onako

pre 13 godina

Samo mala ispravka za IT freaka i ostale:
Telekom testira LTE tehnologiju na 9 stanica u gradu (tri grupe po tri), privremene licence je izdao RATEL za opseg oko 2600 MHz koji, tacno je, koristi vojska ali ne i na ovim lokacijama tako da nema interferencije... Takođe je i činjenica da će tender za LTE licence (ako ga ikada i bude) biti održan tek kada se donese odluka o frq opsegu na kome će se te licence ponuditi: 800, 2600, ili neki drugi band. I naravno ukoliko RATEL bude dovoljno "jak" da oslobodi 2600MHz opseg (koji je unako uzgred rečeno već i definisan "Planom namene.." za potrebe mobilne telefonije)... Testiranje nikako ne znači i da će LTE zaživeti a kamoli kada će postati komercijalno dostupan kod nas. Ostatak rasprave o tome koji je operater bolji ili lošiji ostavljam populusu.

Slobodan

pre 13 godina

Telenor ce morati nesto da uradi, koristim postpaid paket bez uracunatog neta (ne odgovara mi prenesi plus), i jedina solucija je usluga KLIK uz koju u najboljem slucaju imam 600-700kbps, a nakon sto potrosim 150MB ostaje brzina reda velicine 20kbps sto je neupotrebljivo.