Ponedeljak, 29.08.2016.

08:37

5 najpopularnijih programskih jezika ove godine

Izvor: zimo.dnevnik.hr

5 najpopularnijih programskih jezika ove godine IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

34 Komentari

Sortiraj po:

Srba

pre 7 godina

Sve je ovo za copy-paste programere. Takvi nas unistavaju losim kodom. Pravi programer mora bar u osnovi da zna C i Asembler, da bi razumeo sta to sto on piše radi, jer sve to sto sa gugla prepisete u svoje programe na kraju se prevede u neki od nizih jezika.

Kappa

pre 7 godina

Ništa što znam nema ovde Java, C/C++, pomalo PHP (koliko mi je potrebno da baratam sa bazom podataka na serveru).
Da li treba da se zabrinem?

Uros

pre 7 godina

Zaboravili ste widows 10, to je najbolji programski jezik! Kakav bre nodeJs to je za slabice. Neki pricaju kako su mekovi dobri za programiranje, ja vam kazem, rodjaci, mek je igracka u poredenju sa PC-jem! Ko hoce ozbiljno da programiria: samo windows i .net.

Ja sam

pre 7 godina

Od pet nabrojanih dva nisu programski jezici dok za HTML i CSS navodi da ih neki ne smatraju programskim jezicima, a još neki se ni ne pominju?

Stvarno? Ali stvarno ste objavili ovu glupost od članka?

Pobogu, samo za Website treba pet programskih jezika.

Šta će biti na strani - HTML
Kako će izgledati - CSS
Dinamičke funkcije - PHP
Čuvanje podataka - SQL
Frontend dinamika - JS
ModRewrite - htaccess

Rollerkoster

pre 7 godina

(Darth Shone, 29. avgust 2016 19:44)
Ajde bre Aco (ili Saša, kako ti drago) ne filozofiraj se s ovi new kids on the block 5 :)
Oni ne razumeju da je njihovo usavršavanje samo poliranje površine. Iskreno, u IT-u i nema nekih novina proteklih 10 (i više godina). Sve se više radi na olakšavanju developerima da nešto urade, dok krucijalnog pomaka u nečemu nema.
Zbog toga imamo da neki program koji obrađuje tekst, a koji je pisan pre 25g može da radi na 486, a da sličan program koji je pisan danas ne može da pokrene neki dual core. Naravno, nabacalo se tu svega i svačega, od pluginova do pitaj boga čega.
Uporedite brzinu programa pisanog u C-u, i programa pisanog, npr u Pythonu (da ne govorim o JS i njenim implementacijama).
I što je najgore, sva ta ulepšavanja se okrenuše naglavačke. Sada je u modi tzv "minimalizam" - ali taj minimalizam mu dođe kao maksimalizam u potrošnji resursa.
Ali, neka... Valjda će doći neka revolucija i po ovom pitanju - možda kvantni računari i šta ti ja znam.

Bane

pre 7 godina

Nisu sve primene programiranja iste. Ne otpisujte ni C/C++ tako brzo - neko treba da isprogramira i kod blizak hardveru, te lepe web frontend aplikacije moraju da se povežu na bekend, gde trči java, node ili python, koji se i dalje vrlo rado proširuju optimizovanim bibliotekama pisanim u C/C++u. R takođe lepo sarađuje sa cppom baš kao i taj Swift. I to je ključ raznih jezika - ne isključivanje zbog pomodarstva, nego saradnja i uklapanje lego kockica.

zokijev mali

pre 7 godina

JavaScript. Sa ekstremnim rastom popularnosti Node.js (JavaScript na backendu), mozete da koristite JS i za frontend/backend. Google-ov Angular i FB-ov React takodje koriste JavaScript. Recimo Instagram je u potpunosti 100% napisan na frontu u React-u, Facebook messenger u React Native-u (mogucnost pisanja native mobilnih aplikacija sa React-om). Sve je to JS. Na stackoverflow je najjaktivniji jezik, a i kod nas ima najvise otvorenih pozicija za JS developere.

Ranzo Objektivni

pre 7 godina

(samo mekano, 29. avgust 2016 12:35) AJAX nikako nije framework, vec METODA. Sto se komentara tice, neka uci sta kome lezi. Ja godinama radio PHP backend, a u frontendu sve resavao preko jQuery, sad presao na Python i React... Bitno je samo da se ne prepustite letargiji. I ovde se da primeniti ona "koliko jezika znas, toliko vredis", mada naravno nisu u clanku navedeni samo jezici.

heavy

pre 7 godina

C#+WCF+(MY ili MS)SQL backend i WCF+XAML+WPF frontend dodajte Xamarian i to je to.
Ko voli da izbegne Microsoft onda Java,Python i gomila skript jezika izvedenih od JS.
Ja se drzim onoga što bolje znam i sa čim mi je lakše da radim.WCF je barem meni olakšao komunimaciju server-klijent,nema zezanja sa soketima....
Microsoft je to lepo osmislio i napravio sa WPF i XAML dok sa druge strane mora da se uče HTML5,CSS,JS,JSQUERY sada su napravili i NodeJS koji kao radi na server strani ali se ne preporucuje za procesorski zahtevne aplikacije ?!
Nažalost u realnom svetu ovaj drugi klan pobedjuje dok Microsoft kaska ali imam utisak da samo čekaju pravi trenutak da ih sve bace u istoriju stim da izbegnu tužbe za monopol.
Svakako treba znati C++,Javu C# i Python,možda i Objektiv C i Swift za IOS a sve ostalo je samo po potrebi jer nije standardizovano i pitanje je ko će iz te gomile jezika i alata ostati da pliva u budućnosti.

Darth Shone

pre 7 godina

@Achitwn, Prestao da se usavrsavam? Hahahs, cloud coding, copy paste tudjih rutina, koriscenje security loop varijabli nekog tamo? Da bi mi posle klinac od 13 godina razbio security? Ne, nisam prestao da se usavrsavam, ali sam vise za zanatski, hakerski pristup, a ne hipster ili japi coding. Jedino sto si pogodio su godine, ali si I tu promasio za 7.

Lambda

pre 7 godina

bitan je Swift (btw - obavezna članarina kod Jabuke da bi objavio program) (Kaboom, 29. avgust 2016 11:56) "Članarina" je obavezna za objavljivanje iOS aplikacija. S druge strane, Swift jezik je open source, dostupan i za Linux, a pretpostavljam da će i Windows verzija biti tu u skoroj budućnosti. Čak i ako mrzite Apple, vredi da bacite pogled na Swift. Moderan jezik sa performansama C i C++, a istovremeno poprilično high-level, između ostalog zahvaljujući konstruktima preuzetim iz deklarativnih funkcionalnih jezika.

Achitwn

pre 7 godina

Sa sve sirom impelentacijom claud servisa narocito Amazon AWS i probojem IoT i OS platformi strikno pisanih za to (GE Predix na primer) ova lista je tacna. Sve je JS bazirano i c++/c/c# vise nisu u centru. Lista izgleda otprilike:
JS/AngularJS/NodeJS/html5/python
Takodje AWS servisi: SQS/SNS/S3/Lambda/DynamoDB/Cognito/CloudFront.

Achitwn

pre 7 godina

(Darth Shone, 29. avgust 2016 14:14)
C, pascal?? Ti se. Salis zar ne. Po ovom sto si napisao predpostavljam da si oko 45-50star i da si prestao da se usavesavas u oblasit dev tools pre vise od 10g. Danas se sve crti oko cloud aws, azure servisa i jezika koji su u ovom clanku, devOps, bdd automatiOvano testiranje itd.

Ske

pre 7 godina

Komentatori, malo masite poentu. Niko ne spori mogucnosti i kvalitete C i Jave ali to jednostavno nisu najpopularniji jezici u svetu u kojem danas zivimo.
Startapi koji se bave razvojom softvera vise uglavnom ne zahtevaju komplikovane solucije kao sto su C i slicni.

Swift je "prepolovio" 10 linija Objective C koda na 5 linija, od nedavno je i open source pa postoje nagovestaji da bi cak i Google mogao da ga usvoji za neke delove Android sistema, koliko god to paradoksalno zvucalo http://thenextweb.com/dd/2016/04/07/google-facebook-uber-swift/
Nove generacije programera ce radije da uce Swift nego C i nadju posao sutra pa automatski krenu da sticu neko iskustvo, umesto da cekaju priliku pa da prolaze kroz komplikovan proces staziste, juniora itd...

Achitwn

pre 7 godina

)samo mekano, 29. avgust 2016 12:35)
Ne slazem se. Proboj je sa cloud apps i AWS tako da je ova lista poprilicno tacna. Odgovorio sam na drugi post ispod sa detaljima.

Darth Shone

pre 7 godina

A Ruby? C++, C, C#, pascal... lista je podugačka. I da, većina ovoga što je jelte popularno je gomila interpretera koji jedu procesorsku snagu da bi se on the flz iskompajlirali, o bagovima da se ne ghovori. A popularnost im je takva zato što postoji gomila programera koji ništa drugo ne rade osim što pišu funkcije koje njihovi plaćeniji kolege nazvani developeri samo pozivaju u svojim klikl, klik aplikacijama i skriptama. Kod koji nastaje ne da je špageti, nego isprepletani špageti, pa kada dodje do bagova, onda napad na sistem koji ne valja i tako to. O tome da velika većina današnjih IT-ovaca ne želi da zna išta više od jezika u kome je vičan, da se ne govori. Eh, kad se samo setim dana kada sam kao lud učio asembler, BASIC bacao jer je spor, a za Pascal i C tražio bolje kompajlere. Onda je došao predak današnjih developer alata Clipper, i sve je polako odlazilo u bestragiju.

Mi o ovci, a vuk...

pre 7 godina

Objektivno gledano, ova lista nikako ne moze da bude realna. Na listi mora da bude Java ili C#, uzimajuci u obzir atraktivnost Android programiranja, a i ovih programskih jezika samih po sebi. Ono sto je trebalo da pojaca popularnost C# ove godine je svakako i Xamarin.

samo mekano

pre 7 godina

Jedini koji su relevantni su C i Python ako stvarno hoćete da zaradite pare i dugoročnu karijeru. Teško da bilo šta za sada može da zameni C kada dođe do real deal primene i aplikacije, a sa Pythonom i pisanjem skripti i ekspanzija funkcionalnosti na već postojećem softveru imate jako puno otvorenih mesta gde možete da aplicirate za posao. VFX industrija je recimo jedno od mnogih.

Swift je super ako već imate pare da grunete u marketing vaše Apple aplikacije pošto je to mnogo bitnije od kvaliteta i funkcionalnosti same

HTML i CSS jeftinije vam je da platite €100 pa da vam drugi napišu tačno šta želite i kakvo ponašanje želite u interakciji plus postoji tolika copy and paste jQuerry biblioteka da ni tu ne treba da se cimate i izmišljate toplu vodu. Naravno to govorim za bejzik html funkcionalnost tipa vizuelna prezentacija. A ako hoćete napredne mogućnosti da znate da kodirate i primenite na webu onda vam želim sreću jer se jezici smenjuju iz meseca u mesec, pa tako samo do pre 5 godina su se senior programeri kunuli u Ajax kao sveti gral ili ti do-it-all framework pa na kraju ništa od toga nego hajde da učimo novo opet.

Moj savet je da bežite od inudstrija ili okruženja gde jezik razvoja nije standardan još uvek, baš kao tipa neki advanced Web jer će te uvek trčati. Ok dok ste mlađi onda ćete voditi trku sa praznim džepovima a kada budete stariji kaskacete za mlađim samo sa punim džepovima ali ćete uvek trčati i gledati da savladate to nešto što se novo pojavilo i što je trenutni hit dok ne izađe opet nešto novo. Nije ta trka za svakoga.

Kaboom

pre 7 godina

bitan je Swift (btw - obavezna članarina kod Jabuke da bi objavio program),
HTML, JS i Phyton, a totalno je beznačajan C# pogotovo uz onaj xamarin da bude portabilan,onda ona nikad-čuo-za-nju Java u svim oblicima uključujući i onaj oblik za Android studio, a i c++ ne služi baš ničemu korisnom, šta će ti drajveri i sistemski programi kada imaš web... tako mi liči ovaj "izbor"

Kaboom

pre 7 godina

bitan je Swift (btw - obavezna članarina kod Jabuke da bi objavio program),
HTML, JS i Phyton, a totalno je beznačajan C# pogotovo uz onaj xamarin da bude portabilan,onda ona nikad-čuo-za-nju Java u svim oblicima uključujući i onaj oblik za Android studio, a i c++ ne služi baš ničemu korisnom, šta će ti drajveri i sistemski programi kada imaš web... tako mi liči ovaj "izbor"

Mi o ovci, a vuk...

pre 7 godina

Objektivno gledano, ova lista nikako ne moze da bude realna. Na listi mora da bude Java ili C#, uzimajuci u obzir atraktivnost Android programiranja, a i ovih programskih jezika samih po sebi. Ono sto je trebalo da pojaca popularnost C# ove godine je svakako i Xamarin.

samo mekano

pre 7 godina

Jedini koji su relevantni su C i Python ako stvarno hoćete da zaradite pare i dugoročnu karijeru. Teško da bilo šta za sada može da zameni C kada dođe do real deal primene i aplikacije, a sa Pythonom i pisanjem skripti i ekspanzija funkcionalnosti na već postojećem softveru imate jako puno otvorenih mesta gde možete da aplicirate za posao. VFX industrija je recimo jedno od mnogih.

Swift je super ako već imate pare da grunete u marketing vaše Apple aplikacije pošto je to mnogo bitnije od kvaliteta i funkcionalnosti same

HTML i CSS jeftinije vam je da platite €100 pa da vam drugi napišu tačno šta želite i kakvo ponašanje želite u interakciji plus postoji tolika copy and paste jQuerry biblioteka da ni tu ne treba da se cimate i izmišljate toplu vodu. Naravno to govorim za bejzik html funkcionalnost tipa vizuelna prezentacija. A ako hoćete napredne mogućnosti da znate da kodirate i primenite na webu onda vam želim sreću jer se jezici smenjuju iz meseca u mesec, pa tako samo do pre 5 godina su se senior programeri kunuli u Ajax kao sveti gral ili ti do-it-all framework pa na kraju ništa od toga nego hajde da učimo novo opet.

Moj savet je da bežite od inudstrija ili okruženja gde jezik razvoja nije standardan još uvek, baš kao tipa neki advanced Web jer će te uvek trčati. Ok dok ste mlađi onda ćete voditi trku sa praznim džepovima a kada budete stariji kaskacete za mlađim samo sa punim džepovima ali ćete uvek trčati i gledati da savladate to nešto što se novo pojavilo i što je trenutni hit dok ne izađe opet nešto novo. Nije ta trka za svakoga.

Darth Shone

pre 7 godina

A Ruby? C++, C, C#, pascal... lista je podugačka. I da, većina ovoga što je jelte popularno je gomila interpretera koji jedu procesorsku snagu da bi se on the flz iskompajlirali, o bagovima da se ne ghovori. A popularnost im je takva zato što postoji gomila programera koji ništa drugo ne rade osim što pišu funkcije koje njihovi plaćeniji kolege nazvani developeri samo pozivaju u svojim klikl, klik aplikacijama i skriptama. Kod koji nastaje ne da je špageti, nego isprepletani špageti, pa kada dodje do bagova, onda napad na sistem koji ne valja i tako to. O tome da velika većina današnjih IT-ovaca ne želi da zna išta više od jezika u kome je vičan, da se ne govori. Eh, kad se samo setim dana kada sam kao lud učio asembler, BASIC bacao jer je spor, a za Pascal i C tražio bolje kompajlere. Onda je došao predak današnjih developer alata Clipper, i sve je polako odlazilo u bestragiju.

Bane

pre 7 godina

Nisu sve primene programiranja iste. Ne otpisujte ni C/C++ tako brzo - neko treba da isprogramira i kod blizak hardveru, te lepe web frontend aplikacije moraju da se povežu na bekend, gde trči java, node ili python, koji se i dalje vrlo rado proširuju optimizovanim bibliotekama pisanim u C/C++u. R takođe lepo sarađuje sa cppom baš kao i taj Swift. I to je ključ raznih jezika - ne isključivanje zbog pomodarstva, nego saradnja i uklapanje lego kockica.

Ranzo Objektivni

pre 7 godina

(samo mekano, 29. avgust 2016 12:35) AJAX nikako nije framework, vec METODA. Sto se komentara tice, neka uci sta kome lezi. Ja godinama radio PHP backend, a u frontendu sve resavao preko jQuery, sad presao na Python i React... Bitno je samo da se ne prepustite letargiji. I ovde se da primeniti ona "koliko jezika znas, toliko vredis", mada naravno nisu u clanku navedeni samo jezici.

zokijev mali

pre 7 godina

JavaScript. Sa ekstremnim rastom popularnosti Node.js (JavaScript na backendu), mozete da koristite JS i za frontend/backend. Google-ov Angular i FB-ov React takodje koriste JavaScript. Recimo Instagram je u potpunosti 100% napisan na frontu u React-u, Facebook messenger u React Native-u (mogucnost pisanja native mobilnih aplikacija sa React-om). Sve je to JS. Na stackoverflow je najjaktivniji jezik, a i kod nas ima najvise otvorenih pozicija za JS developere.

Lambda

pre 7 godina

bitan je Swift (btw - obavezna članarina kod Jabuke da bi objavio program) (Kaboom, 29. avgust 2016 11:56) "Članarina" je obavezna za objavljivanje iOS aplikacija. S druge strane, Swift jezik je open source, dostupan i za Linux, a pretpostavljam da će i Windows verzija biti tu u skoroj budućnosti. Čak i ako mrzite Apple, vredi da bacite pogled na Swift. Moderan jezik sa performansama C i C++, a istovremeno poprilično high-level, između ostalog zahvaljujući konstruktima preuzetim iz deklarativnih funkcionalnih jezika.

Ske

pre 7 godina

Komentatori, malo masite poentu. Niko ne spori mogucnosti i kvalitete C i Jave ali to jednostavno nisu najpopularniji jezici u svetu u kojem danas zivimo.
Startapi koji se bave razvojom softvera vise uglavnom ne zahtevaju komplikovane solucije kao sto su C i slicni.

Swift je "prepolovio" 10 linija Objective C koda na 5 linija, od nedavno je i open source pa postoje nagovestaji da bi cak i Google mogao da ga usvoji za neke delove Android sistema, koliko god to paradoksalno zvucalo http://thenextweb.com/dd/2016/04/07/google-facebook-uber-swift/
Nove generacije programera ce radije da uce Swift nego C i nadju posao sutra pa automatski krenu da sticu neko iskustvo, umesto da cekaju priliku pa da prolaze kroz komplikovan proces staziste, juniora itd...

Darth Shone

pre 7 godina

@Achitwn, Prestao da se usavrsavam? Hahahs, cloud coding, copy paste tudjih rutina, koriscenje security loop varijabli nekog tamo? Da bi mi posle klinac od 13 godina razbio security? Ne, nisam prestao da se usavrsavam, ali sam vise za zanatski, hakerski pristup, a ne hipster ili japi coding. Jedino sto si pogodio su godine, ali si I tu promasio za 7.

Rollerkoster

pre 7 godina

(Darth Shone, 29. avgust 2016 19:44)
Ajde bre Aco (ili Saša, kako ti drago) ne filozofiraj se s ovi new kids on the block 5 :)
Oni ne razumeju da je njihovo usavršavanje samo poliranje površine. Iskreno, u IT-u i nema nekih novina proteklih 10 (i više godina). Sve se više radi na olakšavanju developerima da nešto urade, dok krucijalnog pomaka u nečemu nema.
Zbog toga imamo da neki program koji obrađuje tekst, a koji je pisan pre 25g može da radi na 486, a da sličan program koji je pisan danas ne može da pokrene neki dual core. Naravno, nabacalo se tu svega i svačega, od pluginova do pitaj boga čega.
Uporedite brzinu programa pisanog u C-u, i programa pisanog, npr u Pythonu (da ne govorim o JS i njenim implementacijama).
I što je najgore, sva ta ulepšavanja se okrenuše naglavačke. Sada je u modi tzv "minimalizam" - ali taj minimalizam mu dođe kao maksimalizam u potrošnji resursa.
Ali, neka... Valjda će doći neka revolucija i po ovom pitanju - možda kvantni računari i šta ti ja znam.

Achitwn

pre 7 godina

(Darth Shone, 29. avgust 2016 14:14)
C, pascal?? Ti se. Salis zar ne. Po ovom sto si napisao predpostavljam da si oko 45-50star i da si prestao da se usavesavas u oblasit dev tools pre vise od 10g. Danas se sve crti oko cloud aws, azure servisa i jezika koji su u ovom clanku, devOps, bdd automatiOvano testiranje itd.

Ja sam

pre 7 godina

Od pet nabrojanih dva nisu programski jezici dok za HTML i CSS navodi da ih neki ne smatraju programskim jezicima, a još neki se ni ne pominju?

Stvarno? Ali stvarno ste objavili ovu glupost od članka?

Pobogu, samo za Website treba pet programskih jezika.

Šta će biti na strani - HTML
Kako će izgledati - CSS
Dinamičke funkcije - PHP
Čuvanje podataka - SQL
Frontend dinamika - JS
ModRewrite - htaccess

Achitwn

pre 7 godina

Sa sve sirom impelentacijom claud servisa narocito Amazon AWS i probojem IoT i OS platformi strikno pisanih za to (GE Predix na primer) ova lista je tacna. Sve je JS bazirano i c++/c/c# vise nisu u centru. Lista izgleda otprilike:
JS/AngularJS/NodeJS/html5/python
Takodje AWS servisi: SQS/SNS/S3/Lambda/DynamoDB/Cognito/CloudFront.

heavy

pre 7 godina

C#+WCF+(MY ili MS)SQL backend i WCF+XAML+WPF frontend dodajte Xamarian i to je to.
Ko voli da izbegne Microsoft onda Java,Python i gomila skript jezika izvedenih od JS.
Ja se drzim onoga što bolje znam i sa čim mi je lakše da radim.WCF je barem meni olakšao komunimaciju server-klijent,nema zezanja sa soketima....
Microsoft je to lepo osmislio i napravio sa WPF i XAML dok sa druge strane mora da se uče HTML5,CSS,JS,JSQUERY sada su napravili i NodeJS koji kao radi na server strani ali se ne preporucuje za procesorski zahtevne aplikacije ?!
Nažalost u realnom svetu ovaj drugi klan pobedjuje dok Microsoft kaska ali imam utisak da samo čekaju pravi trenutak da ih sve bace u istoriju stim da izbegnu tužbe za monopol.
Svakako treba znati C++,Javu C# i Python,možda i Objektiv C i Swift za IOS a sve ostalo je samo po potrebi jer nije standardizovano i pitanje je ko će iz te gomile jezika i alata ostati da pliva u budućnosti.

Srba

pre 7 godina

Sve je ovo za copy-paste programere. Takvi nas unistavaju losim kodom. Pravi programer mora bar u osnovi da zna C i Asembler, da bi razumeo sta to sto on piše radi, jer sve to sto sa gugla prepisete u svoje programe na kraju se prevede u neki od nizih jezika.

Achitwn

pre 7 godina

)samo mekano, 29. avgust 2016 12:35)
Ne slazem se. Proboj je sa cloud apps i AWS tako da je ova lista poprilicno tacna. Odgovorio sam na drugi post ispod sa detaljima.

Uros

pre 7 godina

Zaboravili ste widows 10, to je najbolji programski jezik! Kakav bre nodeJs to je za slabice. Neki pricaju kako su mekovi dobri za programiranje, ja vam kazem, rodjaci, mek je igracka u poredenju sa PC-jem! Ko hoce ozbiljno da programiria: samo windows i .net.

Kappa

pre 7 godina

Ništa što znam nema ovde Java, C/C++, pomalo PHP (koliko mi je potrebno da baratam sa bazom podataka na serveru).
Da li treba da se zabrinem?

Darth Shone

pre 7 godina

A Ruby? C++, C, C#, pascal... lista je podugačka. I da, većina ovoga što je jelte popularno je gomila interpretera koji jedu procesorsku snagu da bi se on the flz iskompajlirali, o bagovima da se ne ghovori. A popularnost im je takva zato što postoji gomila programera koji ništa drugo ne rade osim što pišu funkcije koje njihovi plaćeniji kolege nazvani developeri samo pozivaju u svojim klikl, klik aplikacijama i skriptama. Kod koji nastaje ne da je špageti, nego isprepletani špageti, pa kada dodje do bagova, onda napad na sistem koji ne valja i tako to. O tome da velika većina današnjih IT-ovaca ne želi da zna išta više od jezika u kome je vičan, da se ne govori. Eh, kad se samo setim dana kada sam kao lud učio asembler, BASIC bacao jer je spor, a za Pascal i C tražio bolje kompajlere. Onda je došao predak današnjih developer alata Clipper, i sve je polako odlazilo u bestragiju.

Uros

pre 7 godina

Zaboravili ste widows 10, to je najbolji programski jezik! Kakav bre nodeJs to je za slabice. Neki pricaju kako su mekovi dobri za programiranje, ja vam kazem, rodjaci, mek je igracka u poredenju sa PC-jem! Ko hoce ozbiljno da programiria: samo windows i .net.

Achitwn

pre 7 godina

(Darth Shone, 29. avgust 2016 14:14)
C, pascal?? Ti se. Salis zar ne. Po ovom sto si napisao predpostavljam da si oko 45-50star i da si prestao da se usavesavas u oblasit dev tools pre vise od 10g. Danas se sve crti oko cloud aws, azure servisa i jezika koji su u ovom clanku, devOps, bdd automatiOvano testiranje itd.

Ske

pre 7 godina

Komentatori, malo masite poentu. Niko ne spori mogucnosti i kvalitete C i Jave ali to jednostavno nisu najpopularniji jezici u svetu u kojem danas zivimo.
Startapi koji se bave razvojom softvera vise uglavnom ne zahtevaju komplikovane solucije kao sto su C i slicni.

Swift je "prepolovio" 10 linija Objective C koda na 5 linija, od nedavno je i open source pa postoje nagovestaji da bi cak i Google mogao da ga usvoji za neke delove Android sistema, koliko god to paradoksalno zvucalo http://thenextweb.com/dd/2016/04/07/google-facebook-uber-swift/
Nove generacije programera ce radije da uce Swift nego C i nadju posao sutra pa automatski krenu da sticu neko iskustvo, umesto da cekaju priliku pa da prolaze kroz komplikovan proces staziste, juniora itd...

samo mekano

pre 7 godina

Jedini koji su relevantni su C i Python ako stvarno hoćete da zaradite pare i dugoročnu karijeru. Teško da bilo šta za sada može da zameni C kada dođe do real deal primene i aplikacije, a sa Pythonom i pisanjem skripti i ekspanzija funkcionalnosti na već postojećem softveru imate jako puno otvorenih mesta gde možete da aplicirate za posao. VFX industrija je recimo jedno od mnogih.

Swift je super ako već imate pare da grunete u marketing vaše Apple aplikacije pošto je to mnogo bitnije od kvaliteta i funkcionalnosti same

HTML i CSS jeftinije vam je da platite €100 pa da vam drugi napišu tačno šta želite i kakvo ponašanje želite u interakciji plus postoji tolika copy and paste jQuerry biblioteka da ni tu ne treba da se cimate i izmišljate toplu vodu. Naravno to govorim za bejzik html funkcionalnost tipa vizuelna prezentacija. A ako hoćete napredne mogućnosti da znate da kodirate i primenite na webu onda vam želim sreću jer se jezici smenjuju iz meseca u mesec, pa tako samo do pre 5 godina su se senior programeri kunuli u Ajax kao sveti gral ili ti do-it-all framework pa na kraju ništa od toga nego hajde da učimo novo opet.

Moj savet je da bežite od inudstrija ili okruženja gde jezik razvoja nije standardan još uvek, baš kao tipa neki advanced Web jer će te uvek trčati. Ok dok ste mlađi onda ćete voditi trku sa praznim džepovima a kada budete stariji kaskacete za mlađim samo sa punim džepovima ali ćete uvek trčati i gledati da savladate to nešto što se novo pojavilo i što je trenutni hit dok ne izađe opet nešto novo. Nije ta trka za svakoga.

Ja sam

pre 7 godina

Od pet nabrojanih dva nisu programski jezici dok za HTML i CSS navodi da ih neki ne smatraju programskim jezicima, a još neki se ni ne pominju?

Stvarno? Ali stvarno ste objavili ovu glupost od članka?

Pobogu, samo za Website treba pet programskih jezika.

Šta će biti na strani - HTML
Kako će izgledati - CSS
Dinamičke funkcije - PHP
Čuvanje podataka - SQL
Frontend dinamika - JS
ModRewrite - htaccess

Kaboom

pre 7 godina

bitan je Swift (btw - obavezna članarina kod Jabuke da bi objavio program),
HTML, JS i Phyton, a totalno je beznačajan C# pogotovo uz onaj xamarin da bude portabilan,onda ona nikad-čuo-za-nju Java u svim oblicima uključujući i onaj oblik za Android studio, a i c++ ne služi baš ničemu korisnom, šta će ti drajveri i sistemski programi kada imaš web... tako mi liči ovaj "izbor"

Achitwn

pre 7 godina

Sa sve sirom impelentacijom claud servisa narocito Amazon AWS i probojem IoT i OS platformi strikno pisanih za to (GE Predix na primer) ova lista je tacna. Sve je JS bazirano i c++/c/c# vise nisu u centru. Lista izgleda otprilike:
JS/AngularJS/NodeJS/html5/python
Takodje AWS servisi: SQS/SNS/S3/Lambda/DynamoDB/Cognito/CloudFront.

Achitwn

pre 7 godina

)samo mekano, 29. avgust 2016 12:35)
Ne slazem se. Proboj je sa cloud apps i AWS tako da je ova lista poprilicno tacna. Odgovorio sam na drugi post ispod sa detaljima.

Mi o ovci, a vuk...

pre 7 godina

Objektivno gledano, ova lista nikako ne moze da bude realna. Na listi mora da bude Java ili C#, uzimajuci u obzir atraktivnost Android programiranja, a i ovih programskih jezika samih po sebi. Ono sto je trebalo da pojaca popularnost C# ove godine je svakako i Xamarin.

Darth Shone

pre 7 godina

@Achitwn, Prestao da se usavrsavam? Hahahs, cloud coding, copy paste tudjih rutina, koriscenje security loop varijabli nekog tamo? Da bi mi posle klinac od 13 godina razbio security? Ne, nisam prestao da se usavrsavam, ali sam vise za zanatski, hakerski pristup, a ne hipster ili japi coding. Jedino sto si pogodio su godine, ali si I tu promasio za 7.

Srba

pre 7 godina

Sve je ovo za copy-paste programere. Takvi nas unistavaju losim kodom. Pravi programer mora bar u osnovi da zna C i Asembler, da bi razumeo sta to sto on piše radi, jer sve to sto sa gugla prepisete u svoje programe na kraju se prevede u neki od nizih jezika.

Lambda

pre 7 godina

bitan je Swift (btw - obavezna članarina kod Jabuke da bi objavio program) (Kaboom, 29. avgust 2016 11:56) "Članarina" je obavezna za objavljivanje iOS aplikacija. S druge strane, Swift jezik je open source, dostupan i za Linux, a pretpostavljam da će i Windows verzija biti tu u skoroj budućnosti. Čak i ako mrzite Apple, vredi da bacite pogled na Swift. Moderan jezik sa performansama C i C++, a istovremeno poprilično high-level, između ostalog zahvaljujući konstruktima preuzetim iz deklarativnih funkcionalnih jezika.

Rollerkoster

pre 7 godina

(Darth Shone, 29. avgust 2016 19:44)
Ajde bre Aco (ili Saša, kako ti drago) ne filozofiraj se s ovi new kids on the block 5 :)
Oni ne razumeju da je njihovo usavršavanje samo poliranje površine. Iskreno, u IT-u i nema nekih novina proteklih 10 (i više godina). Sve se više radi na olakšavanju developerima da nešto urade, dok krucijalnog pomaka u nečemu nema.
Zbog toga imamo da neki program koji obrađuje tekst, a koji je pisan pre 25g može da radi na 486, a da sličan program koji je pisan danas ne može da pokrene neki dual core. Naravno, nabacalo se tu svega i svačega, od pluginova do pitaj boga čega.
Uporedite brzinu programa pisanog u C-u, i programa pisanog, npr u Pythonu (da ne govorim o JS i njenim implementacijama).
I što je najgore, sva ta ulepšavanja se okrenuše naglavačke. Sada je u modi tzv "minimalizam" - ali taj minimalizam mu dođe kao maksimalizam u potrošnji resursa.
Ali, neka... Valjda će doći neka revolucija i po ovom pitanju - možda kvantni računari i šta ti ja znam.

heavy

pre 7 godina

C#+WCF+(MY ili MS)SQL backend i WCF+XAML+WPF frontend dodajte Xamarian i to je to.
Ko voli da izbegne Microsoft onda Java,Python i gomila skript jezika izvedenih od JS.
Ja se drzim onoga što bolje znam i sa čim mi je lakše da radim.WCF je barem meni olakšao komunimaciju server-klijent,nema zezanja sa soketima....
Microsoft je to lepo osmislio i napravio sa WPF i XAML dok sa druge strane mora da se uče HTML5,CSS,JS,JSQUERY sada su napravili i NodeJS koji kao radi na server strani ali se ne preporucuje za procesorski zahtevne aplikacije ?!
Nažalost u realnom svetu ovaj drugi klan pobedjuje dok Microsoft kaska ali imam utisak da samo čekaju pravi trenutak da ih sve bace u istoriju stim da izbegnu tužbe za monopol.
Svakako treba znati C++,Javu C# i Python,možda i Objektiv C i Swift za IOS a sve ostalo je samo po potrebi jer nije standardizovano i pitanje je ko će iz te gomile jezika i alata ostati da pliva u budućnosti.

Kappa

pre 7 godina

Ništa što znam nema ovde Java, C/C++, pomalo PHP (koliko mi je potrebno da baratam sa bazom podataka na serveru).
Da li treba da se zabrinem?

zokijev mali

pre 7 godina

JavaScript. Sa ekstremnim rastom popularnosti Node.js (JavaScript na backendu), mozete da koristite JS i za frontend/backend. Google-ov Angular i FB-ov React takodje koriste JavaScript. Recimo Instagram je u potpunosti 100% napisan na frontu u React-u, Facebook messenger u React Native-u (mogucnost pisanja native mobilnih aplikacija sa React-om). Sve je to JS. Na stackoverflow je najjaktivniji jezik, a i kod nas ima najvise otvorenih pozicija za JS developere.

Bane

pre 7 godina

Nisu sve primene programiranja iste. Ne otpisujte ni C/C++ tako brzo - neko treba da isprogramira i kod blizak hardveru, te lepe web frontend aplikacije moraju da se povežu na bekend, gde trči java, node ili python, koji se i dalje vrlo rado proširuju optimizovanim bibliotekama pisanim u C/C++u. R takođe lepo sarađuje sa cppom baš kao i taj Swift. I to je ključ raznih jezika - ne isključivanje zbog pomodarstva, nego saradnja i uklapanje lego kockica.

Ranzo Objektivni

pre 7 godina

(samo mekano, 29. avgust 2016 12:35) AJAX nikako nije framework, vec METODA. Sto se komentara tice, neka uci sta kome lezi. Ja godinama radio PHP backend, a u frontendu sve resavao preko jQuery, sad presao na Python i React... Bitno je samo da se ne prepustite letargiji. I ovde se da primeniti ona "koliko jezika znas, toliko vredis", mada naravno nisu u clanku navedeni samo jezici.