Utorak, 28.06.2016.

11:13

Žena dobila odštetu od 10.000$ zbog automatske instalacije Win10

Izvor: techtimes.com

Žena dobila odštetu od 10.000$ zbog automatske instalacije Win10 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

tuzite Microsoft

pre 7 godina

(Maks, 30. jun 2016 03:19)
Na osnovu materijalne i nematerijalne stete koju je uzrokovao Microsoft bespravnim (bez pitanja i dozvole) update-om operativnog sistema. Inace ovo je moguce ostvariti i u Srbiji (uz doduse bar 4-5x manju odstetu), Zakon o obligacionim odnosima je vrlo jasan po tom pitanju

Maks

pre 7 godina

Čekaj... pa je l' imaju oni neki drugi računar u toj turističkoj agenciji? Je l' im je palo na pamet možda da kupe novi računar ako su sa tim računarom koji su updateovali imali problema? Nije valjda da im firma nema pare da kupi bar jedan prosečan računar kao rezervu?

OK... možda se žena stvarno ne razume u računare uopšte... ako se ne razume u računare, mogla je da plati nekog da povremeno dolazi u firmu da joj održava taj računar ako joj posao zavisi od toga.

Ne razumem na osnovu čega je dobila 10 000 dolara... nije kao da je to prosečna cena jednog računara, a nije ni kao da MS garantuje nekom da će bilo koji budući update da radi savršeno na njegovom računaru... ni Apple ne garantuje da će neko ko instarira najnoviju verziju OS-a na neki jako mator Mac da bude super-zadovoljan performansama.

chrome

pre 7 godina

Ma zavisi od posla kojim se bavite. Ako je 3d modeliranje u pitanju, bolje jos pricekati. Meni zna na poslovnom racunaru da obori librery na legalnom Inventoru, kao i server na takodje legalnoj Catia. Svaki update nesto poremeti. Na privatnom racunaru drzim win7, posto imam silu programa, krekovanih, takodje CAD/CAM. Inace, cini mi se da racunar lakse podnosi desetku, mozda zbog konfiguracije koju koristim (xeon 16 jezgri,32GB RAM, nVidia quadro K2000).

Miladin

pre 7 godina

Meni je sinoc krenuo da se prebacuje na win10 dosao do 26% i stajao celu noc. Jutros sam ga restrartovao i vratio se na win7. Srecom nije im uspelo!

Demius

pre 7 godina

@Ruske
"Mislim da cu sledeci lap top da uzmem sa iOS OS-om i platicu vise al bar se gluposti nece desavati!"
"Lap top" sa iOS OS-om???
To još ne postoji, ali kada izađe i ja ću da ga kupim.Što da žalim pare, jednom se živi.A možda i kupim i lap na androidu, pa nek ide život. :))
P.S.ovde sve sam stručnjak do stručnjka.Svaki dan po nešto naučiš...

Ono

pre 7 godina

Apple je godinama optuzivan kao napadna firma, ali ovo sto radi MS je jedan potpuno novi nivo! OSX ili Macos ubuduce vas obavesti da imate update i to je to! Dalje je na vama kada cete kliknuti da se isti skine i instalira na vas sistem. Tako je i za update svake aplikacije. Podesavanje da li ce se to raditi automatski ili ne je na vama i radi se veoma lako. E sada kako je MS dosao do ovog napadnog pristupa ja ne znam, ali da nerviraju korisnike to je jasno. Ima nacina da se upgrade stopira, ali vecina korisnika nije toliko napredna u koriscenju racunara da se bakce sa time jer po pravilu i ne bi trebali da brinu tu brigu.

Miki

pre 7 godina

Meni na laptopu posle svih updejta stiglo ono za instalaciju desetke. Kako kliknem ono obaveštenje da će mi instalirati kada bude dobra verzija za moj model i stalno mi čekira komp.... i tako mesec ipo dana mi isto izbacuje. Na kraju uzmem i sam ubacim desetku. Mesec dana super al počela da štuca ponekad.

NoName

pre 7 godina

@Botkiller

Toliko je MS znao da je izbacio Millenium i Vistu. To nema veze sa 2016 godinom, koliko ima geze sa zeljom da se cacka nesto sto radi, pa se upropasti.
Cak sam i na svom primeru to nekoliko puta osetio. Namestim sve kako treba, ali djavo mi ne da mira, pa cackaj jos malo, pa sve upropastim. A onda dok namestim to upropasteno, poludim.
MS je izbacio veliku glupost. Juce na poslu, posto imamo jedan laptop sa W10, kolegi u sred posla je inicijalizovao restart radi update-a. Jedan od primera.
Segment u start meniju gde imas ABCD.... je idiotizam. Jos veci, sto ne mozes da kategorises programe u kreirane foldere, radi sopstvenog organizovanja. Da ne pricam o drugim stvarima.

Milan

pre 7 godina

Vidim u nekim komentarima radi brze bolje od predhodnih win verzija. Razumem se u racunare operativne prilicno vremena sam proveo u it industriji :) servis,prodaja...
Imam lenovo z50-70 skroz ok lapic i3,8gb ram, nvidia 840m nista spektakularno ali dovoljno da bilo koji os leti. Aj sad vi sto pametujete da treba znati da lepo instalirate win pitanje za vas: cist os drajveri sa lenovo sajta poslednji sve po pesu instalirano sta treba a win 10 jedva radi vuce se laptop se mnogo vise greje povremeno koci a pritom privatnost nula. Neki savet, licno win 10 mi je nula. Preso bih na linuh ali zbog ofisa i jos nekih programa primoran sam na win

AlienShooter

pre 7 godina

@Mile Rent-A-Bubreg Kako mozes da radis ako ti je cpu na 100% nemas nikakve sanse da radis nesto ako imas 1 cpu Razumeo bih tvoj komentar ako imas quad core cpu pa jedno jezgro ti je optereceno sa 100% a ostala se pale po potrebi

RockAndUbuntu

pre 7 godina

Prva stvar je da Windows 10 radi super i na prilično starom hardveru (od 1511 builda, do ovog sledećeg u julu koji će biti još bolji - insideri znaju zašto :) , onaj prvi win10 jeste bio neviđeni krš, jer je drajverska podrška bila samo prepisana sa 8.1, što je dovelo do katastrofe).
Druga stvar je da za 10 ne treba clean install uopšte - upgrade 7, zatim reset (OS-a naravno, ne računara). Prilikom upgrade-a se ne gube podaci (eventualno se nalaze u windows.old folderu 30-40 dana), sem ako se ne desi baš neki krah na fajl sistemu, tako da @marija, verovatno si stisnula reset, ili na neki drugi način obrisala svoje podatke.
Što se tiče same vesti - ukoliko se radi o legalnim stvarima, i kupljenim OS-om, kao i programima, onda je developer, pomoću ToS, ili ugovora (I acept - click :) ) na neki način obezbedio mušteriju ili sebe. Jednopstavno, ako želiš da prodaješ robu (a ne uslugu) onda ona ni na koji način ne sme oštetiti ili naškoditi mušteriji. Mušterija je kupila W7, a ne W10 - na koji način se ugovor menja (u pitanju su različiti proizvodi)? Ovo je žestok stepenik spoticanja u korporativnom okruženju, jer firme imaju licence za 7, ali ne i za 10.
Zbog toga open source makar štiti developere klauzulom da nema nikakve odgovornosti, niti garancije prema krajnjem korisniku, jer se zaista ne zna šta će korisnik raditi sa programom. Garancija je u vidu toga da korisnik ima uvid u to kako i šta određen program radi.

andjeo 888

pre 7 godina

Ma sve je to sio mi ga djura svilenim koncem! Mikrosoft je izgubio kompas i stalno izbacuje nove programe koji zbunjuju prosecne korisnike a njih je najvise! Svojevremeno ugradjen mi je windovs 7 i moj kompjuter je odlepio kao i ja!!! I onda mi je prijatelj koji je dr u tom poslu (bas je zvanicno dr) ugradio Windows XP pro mk2 (otprilike neki hakerski divljak) ali ja i kompjuter smo opet u najboljoj ljubavi i ne menjam to makar bude pusten Windows 35! Meni dovoljno!

EU Citizen

pre 7 godina

Ja imam utisak da ljudi slabo kapiraju poentu. Do Win 10, ovaj OS je bio softverski paket, koji je korisnik kupovao, iz čega su proizilazila određena prava i određenu slobodu izbora šta taj softver može da radi, i šta sve proizvođač mora da vam omogući da kontrolišete. Od Win 10 ušli smo u hibridnu fazu, u kojoj se od autonomnog paketa OS inkrementalno približava čistom servisu, koji će se u konačnici verovatno kompletno preseliti u formu nekog klauda, eventualno u kombinaciji sa nekim kompaktnim jezgrom na ROM čipu. E sad, to nekom može iz nekog razloga i da odgovara, ali za moj ukus je operativni sistem kao servis, pa čak i ovaj početni stadijum, gde, recimo, nemate opciju da normalno isključite apdejtovanje (postoji workaround, ali govorim o direktnoj i lakoj opciji za laike), preveliko ograničavanje moje slobode kao korisnika, i ne želim da nešto tako više koristim, ni besplatno, a kamoli za vlastiti novac, pošto ste u toj varijanti praktično bespomoćni pred provajderom operativnog sistema i nemate gotovo nikakvu stvarnu kontrolu i autonomiju u odlučivanju (recimo kod prihvatanja modifkacija), osim da prestanete da ga koristite, što je lako reći, ali kada vam je puno stvari već vezano na taj OS, imate dosta softvera koji radi na njemu, i tako dalje, vrlo je zahtevno. Zato sam odlučio da posle više od dvadeset godina Windowsa instaliram Linux i u roku od godinu-dve potpuno pređem na njega, i to polako i radim, i preporučujem svima koji žele da zadrže minimum slobode.

Taca

pre 7 godina

Instalirala i imam problem sa wifi koji se svako malo gasi i onda moram da restartujem.Inace je nov laptop Dell I usporen je katastrofa.Ima li neko predlog kako ovo da resim

Marija

pre 7 godina

Update koji se automatski uključio mi je na poslovnom kompu pobrisao sve što sam imala. Sve. Podrška smeštena u HR mi je objasnila da se to već dešavalo i da primaju pritužbe ali da desetku unapredjuju prema pristiglim primedbama i žalbama (???), odnosno pomoći za moja dokumenta nema ali oni rade na tome. Danima sam bila očajna. Kada se samo setim.

Langus

pre 7 godina

@ (Windows 10, 28. jun 2016 17:06)

Jesi ti procitao vest ili samo citas komentare? Zena se bavi turizmom, nema pojma o OS-ima, platila je softver da joj radi a ne da joj pravi haos sa veoma vaznim podacima za nju, koliko shvatam nikad sebe nije proglasavala za IT eksperta i sad je ona kriva? Kako? Na osnovu cega? Pa i sud je stao na njenu stranu!

ivica

pre 7 godina

Ja instaliram upgrade 10tke gde god je moguce. Ostao mi je 1 racunar još u firmi kako mi se cini. Dvoje kolega je iskusilo brutalni update ali nije bilo štete. Samo su sačekali i posle nastavili. Bilo je nekih problema sa drajverima ali sam to ispeglao sve. Bolje win 10 nego win 7 sa isljucenim updateom pa virusi napadaju.

Reaktor

pre 7 godina

Never10 instalirati i onemogućiti W10 zauvek. Takođe, svi vi koji niste prešli na W10 već imate 4-6GB instalacije na disku koju vam je Microsoft poslao protiv vaše volje. Never10 će obrisati i to!

BotKiller

pre 7 godina

Najbolji Windows, kada se pravilno instalira naravno... Ne odgovara nasem coveku ni da ima besplatan originalan softver, pa ovaj w10 ce da kosta puno, pogotovu pro verzija, a SVAKO trenutno moze da je instalira besplatno. Da ne govorim o tome da je zahtevan isto kao i W7, a vidno bolje radi, manje zamara kompjuter. Interfejs mu je prilagodjen 2016. godini, lako je "poveziv" sa svim modernim uredjajima, sam instalira drajvere, nudi mnogo stvari na samo jedan klik od vas. E sad Kortana je jedno 1000 puta gluplja od Siri, ali zna da iznenadi ponekad. Instalirajte i ne pravite se da znate bolje od Microsofta...

10ka je nasminkana baba

pre 7 godina

Mada, za sada, da cuknem u drvo, sve radi kako treba, a i ne vidim neku razliku u odnosu na Win 8.1...
(Alex, 28. jun 2016 15:25)
Pa i nema nikakve bitne razlike, samo kozmeticke promene i DX12 (kome je bitno za igrice). A ovima kojima 10ka radi brze od 7ice - iskljucite Aero u 7ici (posto u 10ki ni ne postoji) pa cete da vidite sta je brzina

Mladen

pre 7 godina

Jednostavno.Ko koristi win 7 ili 8 neka deinstalira KB3035583 On se nalazi na vec instaliranim update-ovima jer vam je racunar podesen da se automatski apdejtuje ili ste ga rucno slucajno instalirali.Obrisite to i iskljucite update uopste.To vam nine potrebno.Pozzz..

Windows 10

pre 7 godina

Samo glupim i ograničenim ljudima se ne sviđa windows 10. Po meni, bez greske sve. Najjači windows ikada. To što je nekom tezak za rukovanje i slicno, neka se malo edukuje

pinokio

pre 7 godina

Kupio ASUS i7 laptop sa Win10. Lepo radi ali sam ostao bez stampaca i skenera jer je prestala podrska za njih pd win8 pa na dalje. Offfice 2007 nisam mogao da instaliram takodje jer je nekompatibilan. BitTorent takodje ne mozete da instalirate na Win10. Ovo posledje je prelilo casu mada mi se nije davalo par stotina eur za novi stampac i skener kad su postojeci savrseno sljakali. Pregazio sam ga sa Win7 uz dosta muke i sada sve ponovo savrseno radi. Moj glas protiv Win10.

tikomir

pre 7 godina

Posle ažuriranja widi wirelles display ne radi i nesam mogja da gledam pornjavu na led od 106. Vracanje na win 7 je resilo moj problem. Znaci od vistu pa nagore ako je lap top dosja s jedan original preporuceni sistem - nalepnica na njega uvek na novi pravija je problem s drajveri. Ljudi se naviknev na stariji programi, i svaki novi im dodje izmenjeno nakindjuren sto znaje da smeta puno. Forsiraju novi sistemi a a toj jos vise i nov hardver da bi ljudi menjali i komp a drva s kakvo covek da obezbedi a tursiju?? Pa ne se komp kupuje svaku godinu.

Zoran

pre 7 godina

Instaliras never10 i resio si problem.
(Aleksandar Jovanovic, 28. jun 2016 15:29)

Hahaha. Dokle to otislo, softver se pravi da ti se ne instalira 10. Hahahaha.

nastavnik

pre 7 godina

Iskustvo sa Win 10 uzas. Instalirao na dva laptopa, jedan Intel quad, 6mb cache l3, 8gb ddr3, ssd. Palio se iz standby 5 minuta, dok je win7 dizao za 15 sec potpuno iskljucen. S vremena na vreme nije radio tuchpad i svasta sitno. Sve u svemu, veoma lose. Vratio na sedmicu, oba laptopa rade savrseno, kao i moj desktop

homoljski gepard

pre 7 godina

ako nemate nameru da instalirate w10, evo vam http://techne.alaya.net/?p=12499 gde imate uputstvo koje update-ove da skinete i da vas ne smara vise...
P.S. onaj KB3035583 hoce da se vrati, iskljucite automatsko instaliranje update-ova, stavite "Check, but let me install manually" ili tako nesto, pa kad se vrati u ponudjene, desni klik i "hide update"

Danijel

pre 7 godina

@Boris Nacin na koji radi tablet i racunar se dosta razlikuje nisam sto znaci da tvoje iskustvo nije relevantno za desktop korisnike, zapravo ne znam sta kompleksno na tabletu mozes da radis da imas problem u radu

Boris

pre 7 godina

@Dr ja sam prešao na Win10 sa 8.1 pre skoro tačno godinu dana. Super radi, nemam ni jednu zamerku! U pitanju je 3 godine star tablet sa 4 GB RAM-a, legalna Windows Pro varijanta OS-a i legalan Office 2013. Ne igram se, tako da o kompatibilnosti sa igrama nemam šta reći, ostalo je savršeno.

Pera Detlić

pre 7 godina

Godinu dana mi izbacuje da ga ažuriram na desetku i ja godinu dana odbijam. Jedan dan, odem ja na fax, vratim se, kad ono windows 10. Pitam svoje šta je ovo, kažu nismo mi ništa dirali. Sjebali su mi dan. Imao LEGALAN w7, od kako sam kupio komp 3 godine nije mi padao sistem. Kren'o da vratim na w7 pade mi sistem. Sad imam piratsko go*no. Da mi je palo na pamet da ih tužim...

vip-tetka

pre 7 godina

moze li netko da mi pomogne kako da instaliram windows 10-ku na moj comp COMODORE 64 kupljen u New Orleansu 1985 ima sve papire original ako treba dat cu i broj mobitela samo da to instaliram jer mi triba za facebook i instagram hitno mi je pomocite tetki

да да

pre 7 godina

Мислим да тај циљ неће никада дочекати али добро, то је само моје мишљење ...

ZoranJ

pre 7 godina

Moje iskustvo je jako loše sa 10-om. Nije se automatski nadogradio sa 8.1, ja sam to dozvolio, ali je 10-ka zaista dramatično usporila moj laptop. Posle 6 meseci počeli su i problemi u radu. Na kraju mi je tražio da aktiviram Windows iako sam prethodnu verziju legalno kupio. Windows key (legalan) koji je radio na 8-ci nije mogao da aktivira 10-ku. Na kraju sam vratio računar na fabrička podešavanja i evo ga leti pod Windows 8. Ne preporučujem Windows 10, posebno ne na starim računarima.

dzoni

pre 7 godina

Pošto prodajem laptopove i instaliram sisteme (naravno za malu naknadu) moje iskustvo je da bez ssda i ne pomišljate na desetku na laptopu ili bar hard na 7200 RPM ... I to pod ssd ne mislim na one jeftinije SanDisk ili Kingston ssd koji su jedva malo brzi od običnih hardova i koji sporo rade sa malim fajlivima što desetka obožava da koristi u pozadini i usporava sistem.
Najbrži sistem je definitivno win 7 sa svim updatovima isključenim i stavljenim fiksnim Page fajlom .
Naravno radiće desetka i na običnom hardu ali win 7 će raditi mnogo bolje.. Znaci ako hoćeš desetku onda Samsung ili intel ssd

Bill Gates

pre 7 godina

Dajte komentare ako je neko presao na w10? Ne verujem ovim medijskim patkama ( nista protiv vaseg medija b92 :) ). Planiram ovih dana da nadogradim w10, pa ko ima iskustva nek podeli. Nemoj samo da se javljaju oni koji su culi da radi ili ne radi dobro, vec samo pozdano. Hvala :)
(Dr, 28. jun 2016 13:33)

Instalirao sam Windows 10. Sve funkcioniše odlično, računar radi mnogo brže. Preporučujem.

Mileta

pre 7 godina

Instalirao sam ga od prvog dana kada je izašao kao oficijelno izdanje. Sistem je za 2 klase moderniji od 7 pa i 8-ce. Stabilan, pouzdan i sa boljim performansama od starijih. Aplikacije sa WinStore-a su sada mnogo kvalitetnbije, tako da sada najbolji youtube client u kategoriji svih platformi je upravo na Win10 i Win10 Mobile (mislim na TubeCast aplikaciju). Windows sada funkcioniše kao servis za razliku starijih koju su bili samo desktop os. Pozdrav.

Čika Šapke

pre 7 godina

Instalirao sam 10 ,nije los ali polovina drajvera ostalo(not migrated)...Graficka ne radi,zvucna bagovala,itd,itd.nazad na 8..pri tom lap top mi je novijeg izdanja Toshiba,8gb ddr3 ram,AMD 2gb,1tb hdd,itd.W10?NE HVALA!!!

Alex

pre 7 godina

Ne mora niko da veruje, ali da, zaista Win 10 u poslednjih mesec dana sam izbacuje poruku: instalacija win 10 ce se obaviti ili sada ili za 3 dana kada vi odredite sat i datum.Nema cancel, nema nista...Samo uradi update na Win 10 sam od sebe. Tako je i kod mene uradio. Mada, za sada, da cuknem u drvo, sve radi kako treba, a i ne vidim neku razliku u odnosu na Win 8.1...

Ruske

pre 7 godina

Ja sam u prvom mesecu nadogradio na w10, posle toga mi par aplikacija nisu uopste radile, sve je bagovalo i nisam mogao da pokrenem program koji mi sluzi za posao.
Dignem sistem iznova sa 7icom radi kao zmaj.
Znaci majkrosoft izbacuje poluproizvode ocigledno i jos nas sve tera da ih koristimo.
Mislim da cu sledeci lap top da uzmem sa iOS OS-om i platicu vise al bar se gluposti nece desavati!

Mile Rent-A-Bubreg

pre 7 godina

@Dr
Kod mene na konfiguraciji staroj vec 5 godina (Sandy Bridge) radi bez problema. Instalirao sam prosle godine cim je ponudjen upgrade. Sve radi odlicno, sa drajverima nemam problema, sav softver koji koristim radi bez problema. Brze radi i od Win 8 i Win 7. Zbog posla kojim se bavim racunar cesto radi na maksimumu, zakucan na 100% zbog 3d renderinga. Nikada se nije restartovao tako da mogu reci da radi pouzdano. Ako ti je bas frka, napravi backup postojeceg sistema Acronisom za svaki slucaj pa probaj Win 10. Ako bas nesto podje naopako ili ne radi kako treba uvek mozes da uradis restore. Pusti ove sto se edukuju po YouTube klipovima, rekla-kazala sajtovima i sto zale za staklenim interfejsom Win 7.

Jah

pre 7 godina

@Dr
cuo Sam da je odlican, ima ga komsijin brat od tetke iz male mostanice.
Salim se, extra je meni barem. Brz, sve drajvere, iskljucis peacenje, lokacije, kortanu I ostale gluposti I bude extra. Imam ga u kancu , laptopu I jos jednom racunaru.

Njamba

pre 7 godina

Meni Windows 10 radi lepo na većini kućnih i poslovnih računara, oko deset mašina ukupno. Jedino mi ne radi dovoljno fluidno na dva stara laptopa koji imaju 2Gb RAM, ali i tu može da se koristi, samo ne sa mnogo programa odjednom. Međutim nisam radio upgrade nego sve čiste instalacije. Dva puta su mi se računari loše ponašali kada sam napravio upgrade, verovatno zbog starih nekompatibilnih drajvera, pa sam odlučio da sve bude clean install.

Miki New York

pre 7 godina

Imam W7. Instalirao sam W10 i hotno sam se vratio na W7. Postoji opcija na kompjuteru gde nakon instaliranja W10 mozete da se vratite na pethodni operativni program. Nikad W10 na mom kompjuteru.

Alamunja

pre 7 godina

Kecmane ...meni je automatski zapoceta instalacija 10ke ali sam ugasio PC i tako prekinuo na silu...eto sad znas nekoga kome se to desilo.

Nikola

pre 7 godina

Dajte komentare ako je neko presao na w10? Ne verujem ovim medijskim patkama ( nista protiv vaseg medija b92 :) ). Planiram ovih dana da nadogradim w10, pa ko ima iskustva nek podeli. Nemoj samo da se javljaju oni koji su culi da radi ili ne radi dobro, vec samo pozdano. Hvala :)
(Dr, 28. jun 2016 13:33)

Win10 fenomenalno radi, ja sam ga sam instalirao jos kad je izasao. Ovi sto se zale, su samo tehnoloski manje sposobni da rese komplikovanije zadatke. Sve u svemu idealno radi, brze nego 7ica, jedino sto imas mesecno po neki update koji se mora instalirati, nema opcija za Ne, tako da nije nista strasno. Instaliraj, probaj, ostaces :)

bot_hunter

pre 7 godina

Dajte komentare ako je neko presao na w10? Ne verujem ovim medijskim patkama ( nista protiv vaseg medija b92 :) ). Planiram ovih dana da nadogradim w10, pa ko ima iskustva nek podeli. Nemoj samo da se javljaju oni koji su culi da radi ili ne radi dobro, vec samo pozdano. Hvala :)
(Dr, 28. jun 2016 13:33)

Koristim w10 više od pola godine, nije sirova instalacija, već je nadograđen sa w7. Tu bih možda preporučio sirovu instalaciju sa dvd-a ili fleša, mada, ukoliko imate ssd hard disk, neće biti neke preterane razlike. Sistem radi odlično, klizi. Doduše, ne znam kakva Vam je konfiguracija, jer možete očekivati sporiji rad za 10-15% od onoga na šta ste navikli u sedmici. Vizuelno je zahtevniji od w7, mada i to je umereno. Meni na poslovnom računaru sa intel core 2 duo e4500, 4 gb ddr2 na 667mhz, integrisanom intel grafikom, sata 2 hdd-om radi perfektno, kao i prvog dana instalacije.

Biće malo privikavanja na nešto drugačiji raspored, takođe i nazive komandi, ali sistem je "sve u jednom", tako da, mislim da će Vam odgovarati. Uglavnom, ono što ljudima najviše i znači, dosta je sličan sedmici, ima klasičan start, ne kao w8, multi desktop i tako te zanimljive ideje.

Nadam se da sam pomogao, probajte nadogradnju, mislim da će Vam odgovarati.

zexxx

pre 7 godina

windows 7 je postao ono sto je bio xp krakovane verzije su dostupne svima, a nema mogucnost pracenja i spijuniranja kao 10ka, koja ce moci da zna sta jedete za dorucak i putem plasiranja oglasa da isplati sebe

Nikola

pre 7 godina

@Dr - ja sam prešao sa 7 na 10, i mogu ti reći da je sasvim OK. Svestan sam da ima 'špijunskog' koda, ali me to ne pogađa mnogo. Na kraju krajeva, ima na netu alatki koje eliminišu dobar deo toga.
Sviđa mi se novi izgled, radi brzo (dobro, jeste početni utisak iskrivljen jer je čista instalacija u poređenju sa relativno bajatom instalacijom 7ice), ali evo i posle određenog vremena i dalje radi kvalitetno.

DDD

pre 7 godina

Windows je najjadniji operativni sistem ikada. I on je ogledalo celog majkrosofta koji je jedna jadna i povrsna firma koja izbacuje sofvere koji baguju i koji ne rade fluidno! 
Samo je neka kosmicka sreca napravila stvari tako da ovaj glupi operativni sistem postane najrasireniji.
(Opke, 28. jun 2016 12:47)

Koji sistem nudi vise mogucnosti?

bagrem

pre 7 godina

@kecman - Priča je verodostojna. Sudovi u SAD-u su ozbiljni i imaju profesionalne veštake. Možda ne bih verovao da mi Win10 nije bez moje dozvole, tj. eksplicitne komande i najave, pokrenuo ažuriranje. Napravio mi je haos sa otvorenim datotekama Power Pointa, Worda i Excela (pretumbao brojeve, spajao slova i sl). Trebalo mi je 4 sata da sve ispravim. Stoga lako mogu da zamislim da se dešavaju gore stvari. E sad, možda je to sve lako nekim svepametnim IT-evcima i možda ih nagoni na komentar "kad si glup, kad ne znaš XYZ komande" i sl, ali za običnog korisnika koji je platio za softver, ovo je prevelika zezancija.

Burga

pre 7 godina

@Dr
Ja sam imao problem sa par drajvera za štampače, osim toga sve fercera kako treba. Nisam čak siguran ni da li troši više resursa od sedmice, to je u domenu statističke greške. jedino ne prihvatam ažuriranje ofisa, ali ne zato što mislim da je novi loš nego neću da izgubim kompatibilnost sa ljudima koji još drže 2010

Bg

pre 7 godina

ja sam sa win8 presla na win10. iskreno nisam jos uvek stigla ni da ga cestito proucim i podesim a bas imam zelju jer sam svasta lepo cula, meni se za sad lepo pokazao mada opet kazem koristim ga samo za surf i graficke programe. nije mi se sam instalirao :)

manel

pre 7 godina

@Kecman
Sam se instalira. Odbijes nekoliko puta, ali nigde nemas da odbijes definitivno, tj. da u opcijama izaberes da ga ne instalira uopste. Postoji samo odlaganje do besvesti, i instalacija sama krene za dan koji je podesen u opcijama (koji opet ne mozes da otkazes, samo da odlazes).
Postoji update koji je instaliran u sistemu i koji moze da se obrise, kao i programcic koji to radi umesto vas - pitajte google.

OPG1

pre 7 godina

Windows 10 pro N je malo losija varijanta.Medjutim i to su ispravili,tako da sam izuzetno zadovoljan sa sistemom.
Jedino sto morate izgubiti bar 20 minita,da pogasite sva cuda koja vam ne trebaju.

Dr

pre 7 godina

Dajte komentare ako je neko presao na w10? Ne verujem ovim medijskim patkama ( nista protiv vaseg medija b92 :) ). Planiram ovih dana da nadogradim w10, pa ko ima iskustva nek podeli. Nemoj samo da se javljaju oni koji su culi da radi ili ne radi dobro, vec samo pozdano. Hvala :)

Opke

pre 7 godina

Windows je najjadniji operativni sistem ikada. I on je ogledalo celog majkrosofta koji je jedna jadna i povrsna firma koja izbacuje sofvere koji baguju i koji ne rade fluidno!
Samo je neka kosmicka sreca napravila stvari tako da ovaj glupi operativni sistem postane najrasireniji.

Kecman

pre 7 godina

Ne verujem u ovu priču. Da su agresivni, jesu, kao i svi drugi kada reklamiraju i nameću svoj proizvod. Da je WX loš sistem, nije, naprotiv, ja imam samo pozitivna iskustva, sa mnogo računara i različitih konfigiracija, istina, insistiram na čistoj instalaciji. A još ne znam nikoga kome se desetka "sama instalirala", nego je žena, ako joj se to uopšte i desilo, verovatno klikala Yes, Yes, Next, Next kao i većina korisnika, pojma nemavši šta ustvari klikće.

srb

pre 7 godina

ta cifra je tolika sića, pa čak i za naše neke preduzetni da ne pominjem MS. koliko vidim ms je puko sa win10, a pogotovu na ugled sa agresivnim kampanjama

Langus

pre 7 godina

A nama korisnicima Linuxa se stalno podsmevaju! U nekoliko navrata je isti posluzio za spasavanje podataka sa masine ciji Windows se zaglupio, kod jednog mog poznanika. Ali kako (i zasto) bi jedna osoba koja se bavi turizmom znala da to postoji?

expat

pre 7 godina

Neki dan pogledam u svoj Surface, kaže instaliran 10?! I pitanje da nastavim dalje. Reko' jok vala. Trebalo par minuta da deinstalira i 'odvrti' nazad na 8. Jeza.

expat

pre 7 godina

Neki dan pogledam u svoj Surface, kaže instaliran 10?! I pitanje da nastavim dalje. Reko' jok vala. Trebalo par minuta da deinstalira i 'odvrti' nazad na 8. Jeza.

Zoran

pre 7 godina

Instaliras never10 i resio si problem.
(Aleksandar Jovanovic, 28. jun 2016 15:29)

Hahaha. Dokle to otislo, softver se pravi da ti se ne instalira 10. Hahahaha.

Langus

pre 7 godina

A nama korisnicima Linuxa se stalno podsmevaju! U nekoliko navrata je isti posluzio za spasavanje podataka sa masine ciji Windows se zaglupio, kod jednog mog poznanika. Ali kako (i zasto) bi jedna osoba koja se bavi turizmom znala da to postoji?

Kecman

pre 7 godina

Ne verujem u ovu priču. Da su agresivni, jesu, kao i svi drugi kada reklamiraju i nameću svoj proizvod. Da je WX loš sistem, nije, naprotiv, ja imam samo pozitivna iskustva, sa mnogo računara i različitih konfigiracija, istina, insistiram na čistoj instalaciji. A još ne znam nikoga kome se desetka "sama instalirala", nego je žena, ako joj se to uopšte i desilo, verovatno klikala Yes, Yes, Next, Next kao i većina korisnika, pojma nemavši šta ustvari klikće.

vip-tetka

pre 7 godina

moze li netko da mi pomogne kako da instaliram windows 10-ku na moj comp COMODORE 64 kupljen u New Orleansu 1985 ima sve papire original ako treba dat cu i broj mobitela samo da to instaliram jer mi triba za facebook i instagram hitno mi je pomocite tetki

Pera Detlić

pre 7 godina

Godinu dana mi izbacuje da ga ažuriram na desetku i ja godinu dana odbijam. Jedan dan, odem ja na fax, vratim se, kad ono windows 10. Pitam svoje šta je ovo, kažu nismo mi ništa dirali. Sjebali su mi dan. Imao LEGALAN w7, od kako sam kupio komp 3 godine nije mi padao sistem. Kren'o da vratim na w7 pade mi sistem. Sad imam piratsko go*no. Da mi je palo na pamet da ih tužim...

bagrem

pre 7 godina

@kecman - Priča je verodostojna. Sudovi u SAD-u su ozbiljni i imaju profesionalne veštake. Možda ne bih verovao da mi Win10 nije bez moje dozvole, tj. eksplicitne komande i najave, pokrenuo ažuriranje. Napravio mi je haos sa otvorenim datotekama Power Pointa, Worda i Excela (pretumbao brojeve, spajao slova i sl). Trebalo mi je 4 sata da sve ispravim. Stoga lako mogu da zamislim da se dešavaju gore stvari. E sad, možda je to sve lako nekim svepametnim IT-evcima i možda ih nagoni na komentar "kad si glup, kad ne znaš XYZ komande" i sl, ali za običnog korisnika koji je platio za softver, ovo je prevelika zezancija.

Alamunja

pre 7 godina

Kecmane ...meni je automatski zapoceta instalacija 10ke ali sam ugasio PC i tako prekinuo na silu...eto sad znas nekoga kome se to desilo.

srb

pre 7 godina

ta cifra je tolika sića, pa čak i za naše neke preduzetni da ne pominjem MS. koliko vidim ms je puko sa win10, a pogotovu na ugled sa agresivnim kampanjama

Opke

pre 7 godina

Windows je najjadniji operativni sistem ikada. I on je ogledalo celog majkrosofta koji je jedna jadna i povrsna firma koja izbacuje sofvere koji baguju i koji ne rade fluidno!
Samo je neka kosmicka sreca napravila stvari tako da ovaj glupi operativni sistem postane najrasireniji.

zexxx

pre 7 godina

windows 7 je postao ono sto je bio xp krakovane verzije su dostupne svima, a nema mogucnost pracenja i spijuniranja kao 10ka, koja ce moci da zna sta jedete za dorucak i putem plasiranja oglasa da isplati sebe

ZoranJ

pre 7 godina

Moje iskustvo je jako loše sa 10-om. Nije se automatski nadogradio sa 8.1, ja sam to dozvolio, ali je 10-ka zaista dramatično usporila moj laptop. Posle 6 meseci počeli su i problemi u radu. Na kraju mi je tražio da aktiviram Windows iako sam prethodnu verziju legalno kupio. Windows key (legalan) koji je radio na 8-ci nije mogao da aktivira 10-ku. Na kraju sam vratio računar na fabrička podešavanja i evo ga leti pod Windows 8. Ne preporučujem Windows 10, posebno ne na starim računarima.

Bill Gates

pre 7 godina

Dajte komentare ako je neko presao na w10? Ne verujem ovim medijskim patkama ( nista protiv vaseg medija b92 :) ). Planiram ovih dana da nadogradim w10, pa ko ima iskustva nek podeli. Nemoj samo da se javljaju oni koji su culi da radi ili ne radi dobro, vec samo pozdano. Hvala :)
(Dr, 28. jun 2016 13:33)

Instalirao sam Windows 10. Sve funkcioniše odlično, računar radi mnogo brže. Preporučujem.

Miki New York

pre 7 godina

Imam W7. Instalirao sam W10 i hotno sam se vratio na W7. Postoji opcija na kompjuteru gde nakon instaliranja W10 mozete da se vratite na pethodni operativni program. Nikad W10 na mom kompjuteru.

Čika Šapke

pre 7 godina

Instalirao sam 10 ,nije los ali polovina drajvera ostalo(not migrated)...Graficka ne radi,zvucna bagovala,itd,itd.nazad na 8..pri tom lap top mi je novijeg izdanja Toshiba,8gb ddr3 ram,AMD 2gb,1tb hdd,itd.W10?NE HVALA!!!

manel

pre 7 godina

@Kecman
Sam se instalira. Odbijes nekoliko puta, ali nigde nemas da odbijes definitivno, tj. da u opcijama izaberes da ga ne instalira uopste. Postoji samo odlaganje do besvesti, i instalacija sama krene za dan koji je podesen u opcijama (koji opet ne mozes da otkazes, samo da odlazes).
Postoji update koji je instaliran u sistemu i koji moze da se obrise, kao i programcic koji to radi umesto vas - pitajte google.

Langus

pre 7 godina

@ (Windows 10, 28. jun 2016 17:06)

Jesi ti procitao vest ili samo citas komentare? Zena se bavi turizmom, nema pojma o OS-ima, platila je softver da joj radi a ne da joj pravi haos sa veoma vaznim podacima za nju, koliko shvatam nikad sebe nije proglasavala za IT eksperta i sad je ona kriva? Kako? Na osnovu cega? Pa i sud je stao na njenu stranu!

dzoni

pre 7 godina

Pošto prodajem laptopove i instaliram sisteme (naravno za malu naknadu) moje iskustvo je da bez ssda i ne pomišljate na desetku na laptopu ili bar hard na 7200 RPM ... I to pod ssd ne mislim na one jeftinije SanDisk ili Kingston ssd koji su jedva malo brzi od običnih hardova i koji sporo rade sa malim fajlivima što desetka obožava da koristi u pozadini i usporava sistem.
Najbrži sistem je definitivno win 7 sa svim updatovima isključenim i stavljenim fiksnim Page fajlom .
Naravno radiće desetka i na običnom hardu ali win 7 će raditi mnogo bolje.. Znaci ako hoćeš desetku onda Samsung ili intel ssd

EU Citizen

pre 7 godina

Ja imam utisak da ljudi slabo kapiraju poentu. Do Win 10, ovaj OS je bio softverski paket, koji je korisnik kupovao, iz čega su proizilazila određena prava i određenu slobodu izbora šta taj softver može da radi, i šta sve proizvođač mora da vam omogući da kontrolišete. Od Win 10 ušli smo u hibridnu fazu, u kojoj se od autonomnog paketa OS inkrementalno približava čistom servisu, koji će se u konačnici verovatno kompletno preseliti u formu nekog klauda, eventualno u kombinaciji sa nekim kompaktnim jezgrom na ROM čipu. E sad, to nekom može iz nekog razloga i da odgovara, ali za moj ukus je operativni sistem kao servis, pa čak i ovaj početni stadijum, gde, recimo, nemate opciju da normalno isključite apdejtovanje (postoji workaround, ali govorim o direktnoj i lakoj opciji za laike), preveliko ograničavanje moje slobode kao korisnika, i ne želim da nešto tako više koristim, ni besplatno, a kamoli za vlastiti novac, pošto ste u toj varijanti praktično bespomoćni pred provajderom operativnog sistema i nemate gotovo nikakvu stvarnu kontrolu i autonomiju u odlučivanju (recimo kod prihvatanja modifkacija), osim da prestanete da ga koristite, što je lako reći, ali kada vam je puno stvari već vezano na taj OS, imate dosta softvera koji radi na njemu, i tako dalje, vrlo je zahtevno. Zato sam odlučio da posle više od dvadeset godina Windowsa instaliram Linux i u roku od godinu-dve potpuno pređem na njega, i to polako i radim, i preporučujem svima koji žele da zadrže minimum slobode.

Dr

pre 7 godina

Dajte komentare ako je neko presao na w10? Ne verujem ovim medijskim patkama ( nista protiv vaseg medija b92 :) ). Planiram ovih dana da nadogradim w10, pa ko ima iskustva nek podeli. Nemoj samo da se javljaju oni koji su culi da radi ili ne radi dobro, vec samo pozdano. Hvala :)

Boris

pre 7 godina

@Dr ja sam prešao na Win10 sa 8.1 pre skoro tačno godinu dana. Super radi, nemam ni jednu zamerku! U pitanju je 3 godine star tablet sa 4 GB RAM-a, legalna Windows Pro varijanta OS-a i legalan Office 2013. Ne igram se, tako da o kompatibilnosti sa igrama nemam šta reći, ostalo je savršeno.

Ruske

pre 7 godina

Ja sam u prvom mesecu nadogradio na w10, posle toga mi par aplikacija nisu uopste radile, sve je bagovalo i nisam mogao da pokrenem program koji mi sluzi za posao.
Dignem sistem iznova sa 7icom radi kao zmaj.
Znaci majkrosoft izbacuje poluproizvode ocigledno i jos nas sve tera da ih koristimo.
Mislim da cu sledeci lap top da uzmem sa iOS OS-om i platicu vise al bar se gluposti nece desavati!

DDD

pre 7 godina

Windows je najjadniji operativni sistem ikada. I on je ogledalo celog majkrosofta koji je jedna jadna i povrsna firma koja izbacuje sofvere koji baguju i koji ne rade fluidno! 
Samo je neka kosmicka sreca napravila stvari tako da ovaj glupi operativni sistem postane najrasireniji.
(Opke, 28. jun 2016 12:47)

Koji sistem nudi vise mogucnosti?

tikomir

pre 7 godina

Posle ažuriranja widi wirelles display ne radi i nesam mogja da gledam pornjavu na led od 106. Vracanje na win 7 je resilo moj problem. Znaci od vistu pa nagore ako je lap top dosja s jedan original preporuceni sistem - nalepnica na njega uvek na novi pravija je problem s drajveri. Ljudi se naviknev na stariji programi, i svaki novi im dodje izmenjeno nakindjuren sto znaje da smeta puno. Forsiraju novi sistemi a a toj jos vise i nov hardver da bi ljudi menjali i komp a drva s kakvo covek da obezbedi a tursiju?? Pa ne se komp kupuje svaku godinu.

Windows 10

pre 7 godina

Samo glupim i ograničenim ljudima se ne sviđa windows 10. Po meni, bez greske sve. Najjači windows ikada. To što je nekom tezak za rukovanje i slicno, neka se malo edukuje

Alex

pre 7 godina

Ne mora niko da veruje, ali da, zaista Win 10 u poslednjih mesec dana sam izbacuje poruku: instalacija win 10 ce se obaviti ili sada ili za 3 dana kada vi odredite sat i datum.Nema cancel, nema nista...Samo uradi update na Win 10 sam od sebe. Tako je i kod mene uradio. Mada, za sada, da cuknem u drvo, sve radi kako treba, a i ne vidim neku razliku u odnosu na Win 8.1...

Mile Rent-A-Bubreg

pre 7 godina

@Dr
Kod mene na konfiguraciji staroj vec 5 godina (Sandy Bridge) radi bez problema. Instalirao sam prosle godine cim je ponudjen upgrade. Sve radi odlicno, sa drajverima nemam problema, sav softver koji koristim radi bez problema. Brze radi i od Win 8 i Win 7. Zbog posla kojim se bavim racunar cesto radi na maksimumu, zakucan na 100% zbog 3d renderinga. Nikada se nije restartovao tako da mogu reci da radi pouzdano. Ako ti je bas frka, napravi backup postojeceg sistema Acronisom za svaki slucaj pa probaj Win 10. Ako bas nesto podje naopako ili ne radi kako treba uvek mozes da uradis restore. Pusti ove sto se edukuju po YouTube klipovima, rekla-kazala sajtovima i sto zale za staklenim interfejsom Win 7.

Danijel

pre 7 godina

@Boris Nacin na koji radi tablet i racunar se dosta razlikuje nisam sto znaci da tvoje iskustvo nije relevantno za desktop korisnike, zapravo ne znam sta kompleksno na tabletu mozes da radis da imas problem u radu

pinokio

pre 7 godina

Kupio ASUS i7 laptop sa Win10. Lepo radi ali sam ostao bez stampaca i skenera jer je prestala podrska za njih pd win8 pa na dalje. Offfice 2007 nisam mogao da instaliram takodje jer je nekompatibilan. BitTorent takodje ne mozete da instalirate na Win10. Ovo posledje je prelilo casu mada mi se nije davalo par stotina eur za novi stampac i skener kad su postojeci savrseno sljakali. Pregazio sam ga sa Win7 uz dosta muke i sada sve ponovo savrseno radi. Moj glas protiv Win10.

да да

pre 7 godina

Мислим да тај циљ неће никада дочекати али добро, то је само моје мишљење ...

Demius

pre 7 godina

@Ruske
"Mislim da cu sledeci lap top da uzmem sa iOS OS-om i platicu vise al bar se gluposti nece desavati!"
"Lap top" sa iOS OS-om???
To još ne postoji, ali kada izađe i ja ću da ga kupim.Što da žalim pare, jednom se živi.A možda i kupim i lap na androidu, pa nek ide život. :))
P.S.ovde sve sam stručnjak do stručnjka.Svaki dan po nešto naučiš...

Jah

pre 7 godina

@Dr
cuo Sam da je odlican, ima ga komsijin brat od tetke iz male mostanice.
Salim se, extra je meni barem. Brz, sve drajvere, iskljucis peacenje, lokacije, kortanu I ostale gluposti I bude extra. Imam ga u kancu , laptopu I jos jednom racunaru.

bot_hunter

pre 7 godina

Dajte komentare ako je neko presao na w10? Ne verujem ovim medijskim patkama ( nista protiv vaseg medija b92 :) ). Planiram ovih dana da nadogradim w10, pa ko ima iskustva nek podeli. Nemoj samo da se javljaju oni koji su culi da radi ili ne radi dobro, vec samo pozdano. Hvala :)
(Dr, 28. jun 2016 13:33)

Koristim w10 više od pola godine, nije sirova instalacija, već je nadograđen sa w7. Tu bih možda preporučio sirovu instalaciju sa dvd-a ili fleša, mada, ukoliko imate ssd hard disk, neće biti neke preterane razlike. Sistem radi odlično, klizi. Doduše, ne znam kakva Vam je konfiguracija, jer možete očekivati sporiji rad za 10-15% od onoga na šta ste navikli u sedmici. Vizuelno je zahtevniji od w7, mada i to je umereno. Meni na poslovnom računaru sa intel core 2 duo e4500, 4 gb ddr2 na 667mhz, integrisanom intel grafikom, sata 2 hdd-om radi perfektno, kao i prvog dana instalacije.

Biće malo privikavanja na nešto drugačiji raspored, takođe i nazive komandi, ali sistem je "sve u jednom", tako da, mislim da će Vam odgovarati. Uglavnom, ono što ljudima najviše i znači, dosta je sličan sedmici, ima klasičan start, ne kao w8, multi desktop i tako te zanimljive ideje.

Nadam se da sam pomogao, probajte nadogradnju, mislim da će Vam odgovarati.

Miladin

pre 7 godina

Meni je sinoc krenuo da se prebacuje na win10 dosao do 26% i stajao celu noc. Jutros sam ga restrartovao i vratio se na win7. Srecom nije im uspelo!

Marija

pre 7 godina

Update koji se automatski uključio mi je na poslovnom kompu pobrisao sve što sam imala. Sve. Podrška smeštena u HR mi je objasnila da se to već dešavalo i da primaju pritužbe ali da desetku unapredjuju prema pristiglim primedbama i žalbama (???), odnosno pomoći za moja dokumenta nema ali oni rade na tome. Danima sam bila očajna. Kada se samo setim.

Milan

pre 7 godina

Vidim u nekim komentarima radi brze bolje od predhodnih win verzija. Razumem se u racunare operativne prilicno vremena sam proveo u it industriji :) servis,prodaja...
Imam lenovo z50-70 skroz ok lapic i3,8gb ram, nvidia 840m nista spektakularno ali dovoljno da bilo koji os leti. Aj sad vi sto pametujete da treba znati da lepo instalirate win pitanje za vas: cist os drajveri sa lenovo sajta poslednji sve po pesu instalirano sta treba a win 10 jedva radi vuce se laptop se mnogo vise greje povremeno koci a pritom privatnost nula. Neki savet, licno win 10 mi je nula. Preso bih na linuh ali zbog ofisa i jos nekih programa primoran sam na win

Bg

pre 7 godina

ja sam sa win8 presla na win10. iskreno nisam jos uvek stigla ni da ga cestito proucim i podesim a bas imam zelju jer sam svasta lepo cula, meni se za sad lepo pokazao mada opet kazem koristim ga samo za surf i graficke programe. nije mi se sam instalirao :)

Mileta

pre 7 godina

Instalirao sam ga od prvog dana kada je izašao kao oficijelno izdanje. Sistem je za 2 klase moderniji od 7 pa i 8-ce. Stabilan, pouzdan i sa boljim performansama od starijih. Aplikacije sa WinStore-a su sada mnogo kvalitetnbije, tako da sada najbolji youtube client u kategoriji svih platformi je upravo na Win10 i Win10 Mobile (mislim na TubeCast aplikaciju). Windows sada funkcioniše kao servis za razliku starijih koju su bili samo desktop os. Pozdrav.

Ono

pre 7 godina

Apple je godinama optuzivan kao napadna firma, ali ovo sto radi MS je jedan potpuno novi nivo! OSX ili Macos ubuduce vas obavesti da imate update i to je to! Dalje je na vama kada cete kliknuti da se isti skine i instalira na vas sistem. Tako je i za update svake aplikacije. Podesavanje da li ce se to raditi automatski ili ne je na vama i radi se veoma lako. E sada kako je MS dosao do ovog napadnog pristupa ja ne znam, ali da nerviraju korisnike to je jasno. Ima nacina da se upgrade stopira, ali vecina korisnika nije toliko napredna u koriscenju racunara da se bakce sa time jer po pravilu i ne bi trebali da brinu tu brigu.

Nikola

pre 7 godina

Dajte komentare ako je neko presao na w10? Ne verujem ovim medijskim patkama ( nista protiv vaseg medija b92 :) ). Planiram ovih dana da nadogradim w10, pa ko ima iskustva nek podeli. Nemoj samo da se javljaju oni koji su culi da radi ili ne radi dobro, vec samo pozdano. Hvala :)
(Dr, 28. jun 2016 13:33)

Win10 fenomenalno radi, ja sam ga sam instalirao jos kad je izasao. Ovi sto se zale, su samo tehnoloski manje sposobni da rese komplikovanije zadatke. Sve u svemu idealno radi, brze nego 7ica, jedino sto imas mesecno po neki update koji se mora instalirati, nema opcija za Ne, tako da nije nista strasno. Instaliraj, probaj, ostaces :)

Njamba

pre 7 godina

Meni Windows 10 radi lepo na većini kućnih i poslovnih računara, oko deset mašina ukupno. Jedino mi ne radi dovoljno fluidno na dva stara laptopa koji imaju 2Gb RAM, ali i tu može da se koristi, samo ne sa mnogo programa odjednom. Međutim nisam radio upgrade nego sve čiste instalacije. Dva puta su mi se računari loše ponašali kada sam napravio upgrade, verovatno zbog starih nekompatibilnih drajvera, pa sam odlučio da sve bude clean install.

Nikola

pre 7 godina

@Dr - ja sam prešao sa 7 na 10, i mogu ti reći da je sasvim OK. Svestan sam da ima 'špijunskog' koda, ali me to ne pogađa mnogo. Na kraju krajeva, ima na netu alatki koje eliminišu dobar deo toga.
Sviđa mi se novi izgled, radi brzo (dobro, jeste početni utisak iskrivljen jer je čista instalacija u poređenju sa relativno bajatom instalacijom 7ice), ali evo i posle određenog vremena i dalje radi kvalitetno.

Burga

pre 7 godina

@Dr
Ja sam imao problem sa par drajvera za štampače, osim toga sve fercera kako treba. Nisam čak siguran ni da li troši više resursa od sedmice, to je u domenu statističke greške. jedino ne prihvatam ažuriranje ofisa, ali ne zato što mislim da je novi loš nego neću da izgubim kompatibilnost sa ljudima koji još drže 2010

Reaktor

pre 7 godina

Never10 instalirati i onemogućiti W10 zauvek. Takođe, svi vi koji niste prešli na W10 već imate 4-6GB instalacije na disku koju vam je Microsoft poslao protiv vaše volje. Never10 će obrisati i to!

BotKiller

pre 7 godina

Najbolji Windows, kada se pravilno instalira naravno... Ne odgovara nasem coveku ni da ima besplatan originalan softver, pa ovaj w10 ce da kosta puno, pogotovu pro verzija, a SVAKO trenutno moze da je instalira besplatno. Da ne govorim o tome da je zahtevan isto kao i W7, a vidno bolje radi, manje zamara kompjuter. Interfejs mu je prilagodjen 2016. godini, lako je "poveziv" sa svim modernim uredjajima, sam instalira drajvere, nudi mnogo stvari na samo jedan klik od vas. E sad Kortana je jedno 1000 puta gluplja od Siri, ali zna da iznenadi ponekad. Instalirajte i ne pravite se da znate bolje od Microsofta...

Taca

pre 7 godina

Instalirala i imam problem sa wifi koji se svako malo gasi i onda moram da restartujem.Inace je nov laptop Dell I usporen je katastrofa.Ima li neko predlog kako ovo da resim

AlienShooter

pre 7 godina

@Mile Rent-A-Bubreg Kako mozes da radis ako ti je cpu na 100% nemas nikakve sanse da radis nesto ako imas 1 cpu Razumeo bih tvoj komentar ako imas quad core cpu pa jedno jezgro ti je optereceno sa 100% a ostala se pale po potrebi

10ka je nasminkana baba

pre 7 godina

Mada, za sada, da cuknem u drvo, sve radi kako treba, a i ne vidim neku razliku u odnosu na Win 8.1...
(Alex, 28. jun 2016 15:25)
Pa i nema nikakve bitne razlike, samo kozmeticke promene i DX12 (kome je bitno za igrice). A ovima kojima 10ka radi brze od 7ice - iskljucite Aero u 7ici (posto u 10ki ni ne postoji) pa cete da vidite sta je brzina

OPG1

pre 7 godina

Windows 10 pro N je malo losija varijanta.Medjutim i to su ispravili,tako da sam izuzetno zadovoljan sa sistemom.
Jedino sto morate izgubiti bar 20 minita,da pogasite sva cuda koja vam ne trebaju.

NoName

pre 7 godina

@Botkiller

Toliko je MS znao da je izbacio Millenium i Vistu. To nema veze sa 2016 godinom, koliko ima geze sa zeljom da se cacka nesto sto radi, pa se upropasti.
Cak sam i na svom primeru to nekoliko puta osetio. Namestim sve kako treba, ali djavo mi ne da mira, pa cackaj jos malo, pa sve upropastim. A onda dok namestim to upropasteno, poludim.
MS je izbacio veliku glupost. Juce na poslu, posto imamo jedan laptop sa W10, kolegi u sred posla je inicijalizovao restart radi update-a. Jedan od primera.
Segment u start meniju gde imas ABCD.... je idiotizam. Jos veci, sto ne mozes da kategorises programe u kreirane foldere, radi sopstvenog organizovanja. Da ne pricam o drugim stvarima.

homoljski gepard

pre 7 godina

ako nemate nameru da instalirate w10, evo vam http://techne.alaya.net/?p=12499 gde imate uputstvo koje update-ove da skinete i da vas ne smara vise...
P.S. onaj KB3035583 hoce da se vrati, iskljucite automatsko instaliranje update-ova, stavite "Check, but let me install manually" ili tako nesto, pa kad se vrati u ponudjene, desni klik i "hide update"

ivica

pre 7 godina

Ja instaliram upgrade 10tke gde god je moguce. Ostao mi je 1 racunar još u firmi kako mi se cini. Dvoje kolega je iskusilo brutalni update ali nije bilo štete. Samo su sačekali i posle nastavili. Bilo je nekih problema sa drajverima ali sam to ispeglao sve. Bolje win 10 nego win 7 sa isljucenim updateom pa virusi napadaju.

Miki

pre 7 godina

Meni na laptopu posle svih updejta stiglo ono za instalaciju desetke. Kako kliknem ono obaveštenje da će mi instalirati kada bude dobra verzija za moj model i stalno mi čekira komp.... i tako mesec ipo dana mi isto izbacuje. Na kraju uzmem i sam ubacim desetku. Mesec dana super al počela da štuca ponekad.

nastavnik

pre 7 godina

Iskustvo sa Win 10 uzas. Instalirao na dva laptopa, jedan Intel quad, 6mb cache l3, 8gb ddr3, ssd. Palio se iz standby 5 minuta, dok je win7 dizao za 15 sec potpuno iskljucen. S vremena na vreme nije radio tuchpad i svasta sitno. Sve u svemu, veoma lose. Vratio na sedmicu, oba laptopa rade savrseno, kao i moj desktop

tuzite Microsoft

pre 7 godina

(Maks, 30. jun 2016 03:19)
Na osnovu materijalne i nematerijalne stete koju je uzrokovao Microsoft bespravnim (bez pitanja i dozvole) update-om operativnog sistema. Inace ovo je moguce ostvariti i u Srbiji (uz doduse bar 4-5x manju odstetu), Zakon o obligacionim odnosima je vrlo jasan po tom pitanju

Mladen

pre 7 godina

Jednostavno.Ko koristi win 7 ili 8 neka deinstalira KB3035583 On se nalazi na vec instaliranim update-ovima jer vam je racunar podesen da se automatski apdejtuje ili ste ga rucno slucajno instalirali.Obrisite to i iskljucite update uopste.To vam nine potrebno.Pozzz..

RockAndUbuntu

pre 7 godina

Prva stvar je da Windows 10 radi super i na prilično starom hardveru (od 1511 builda, do ovog sledećeg u julu koji će biti još bolji - insideri znaju zašto :) , onaj prvi win10 jeste bio neviđeni krš, jer je drajverska podrška bila samo prepisana sa 8.1, što je dovelo do katastrofe).
Druga stvar je da za 10 ne treba clean install uopšte - upgrade 7, zatim reset (OS-a naravno, ne računara). Prilikom upgrade-a se ne gube podaci (eventualno se nalaze u windows.old folderu 30-40 dana), sem ako se ne desi baš neki krah na fajl sistemu, tako da @marija, verovatno si stisnula reset, ili na neki drugi način obrisala svoje podatke.
Što se tiče same vesti - ukoliko se radi o legalnim stvarima, i kupljenim OS-om, kao i programima, onda je developer, pomoću ToS, ili ugovora (I acept - click :) ) na neki način obezbedio mušteriju ili sebe. Jednopstavno, ako želiš da prodaješ robu (a ne uslugu) onda ona ni na koji način ne sme oštetiti ili naškoditi mušteriji. Mušterija je kupila W7, a ne W10 - na koji način se ugovor menja (u pitanju su različiti proizvodi)? Ovo je žestok stepenik spoticanja u korporativnom okruženju, jer firme imaju licence za 7, ali ne i za 10.
Zbog toga open source makar štiti developere klauzulom da nema nikakve odgovornosti, niti garancije prema krajnjem korisniku, jer se zaista ne zna šta će korisnik raditi sa programom. Garancija je u vidu toga da korisnik ima uvid u to kako i šta određen program radi.

chrome

pre 7 godina

Ma zavisi od posla kojim se bavite. Ako je 3d modeliranje u pitanju, bolje jos pricekati. Meni zna na poslovnom racunaru da obori librery na legalnom Inventoru, kao i server na takodje legalnoj Catia. Svaki update nesto poremeti. Na privatnom racunaru drzim win7, posto imam silu programa, krekovanih, takodje CAD/CAM. Inace, cini mi se da racunar lakse podnosi desetku, mozda zbog konfiguracije koju koristim (xeon 16 jezgri,32GB RAM, nVidia quadro K2000).

Maks

pre 7 godina

Čekaj... pa je l' imaju oni neki drugi računar u toj turističkoj agenciji? Je l' im je palo na pamet možda da kupe novi računar ako su sa tim računarom koji su updateovali imali problema? Nije valjda da im firma nema pare da kupi bar jedan prosečan računar kao rezervu?

OK... možda se žena stvarno ne razume u računare uopšte... ako se ne razume u računare, mogla je da plati nekog da povremeno dolazi u firmu da joj održava taj računar ako joj posao zavisi od toga.

Ne razumem na osnovu čega je dobila 10 000 dolara... nije kao da je to prosečna cena jednog računara, a nije ni kao da MS garantuje nekom da će bilo koji budući update da radi savršeno na njegovom računaru... ni Apple ne garantuje da će neko ko instarira najnoviju verziju OS-a na neki jako mator Mac da bude super-zadovoljan performansama.

andjeo 888

pre 7 godina

Ma sve je to sio mi ga djura svilenim koncem! Mikrosoft je izgubio kompas i stalno izbacuje nove programe koji zbunjuju prosecne korisnike a njih je najvise! Svojevremeno ugradjen mi je windovs 7 i moj kompjuter je odlepio kao i ja!!! I onda mi je prijatelj koji je dr u tom poslu (bas je zvanicno dr) ugradio Windows XP pro mk2 (otprilike neki hakerski divljak) ali ja i kompjuter smo opet u najboljoj ljubavi i ne menjam to makar bude pusten Windows 35! Meni dovoljno!

Kecman

pre 7 godina

Ne verujem u ovu priču. Da su agresivni, jesu, kao i svi drugi kada reklamiraju i nameću svoj proizvod. Da je WX loš sistem, nije, naprotiv, ja imam samo pozitivna iskustva, sa mnogo računara i različitih konfigiracija, istina, insistiram na čistoj instalaciji. A još ne znam nikoga kome se desetka "sama instalirala", nego je žena, ako joj se to uopšte i desilo, verovatno klikala Yes, Yes, Next, Next kao i većina korisnika, pojma nemavši šta ustvari klikće.

Windows 10

pre 7 godina

Samo glupim i ograničenim ljudima se ne sviđa windows 10. Po meni, bez greske sve. Najjači windows ikada. To što je nekom tezak za rukovanje i slicno, neka se malo edukuje

Opke

pre 7 godina

Windows je najjadniji operativni sistem ikada. I on je ogledalo celog majkrosofta koji je jedna jadna i povrsna firma koja izbacuje sofvere koji baguju i koji ne rade fluidno!
Samo je neka kosmicka sreca napravila stvari tako da ovaj glupi operativni sistem postane najrasireniji.

Boris

pre 7 godina

@Dr ja sam prešao na Win10 sa 8.1 pre skoro tačno godinu dana. Super radi, nemam ni jednu zamerku! U pitanju je 3 godine star tablet sa 4 GB RAM-a, legalna Windows Pro varijanta OS-a i legalan Office 2013. Ne igram se, tako da o kompatibilnosti sa igrama nemam šta reći, ostalo je savršeno.

Bill Gates

pre 7 godina

Dajte komentare ako je neko presao na w10? Ne verujem ovim medijskim patkama ( nista protiv vaseg medija b92 :) ). Planiram ovih dana da nadogradim w10, pa ko ima iskustva nek podeli. Nemoj samo da se javljaju oni koji su culi da radi ili ne radi dobro, vec samo pozdano. Hvala :)
(Dr, 28. jun 2016 13:33)

Instalirao sam Windows 10. Sve funkcioniše odlično, računar radi mnogo brže. Preporučujem.

Nikola

pre 7 godina

Dajte komentare ako je neko presao na w10? Ne verujem ovim medijskim patkama ( nista protiv vaseg medija b92 :) ). Planiram ovih dana da nadogradim w10, pa ko ima iskustva nek podeli. Nemoj samo da se javljaju oni koji su culi da radi ili ne radi dobro, vec samo pozdano. Hvala :)
(Dr, 28. jun 2016 13:33)

Win10 fenomenalno radi, ja sam ga sam instalirao jos kad je izasao. Ovi sto se zale, su samo tehnoloski manje sposobni da rese komplikovanije zadatke. Sve u svemu idealno radi, brze nego 7ica, jedino sto imas mesecno po neki update koji se mora instalirati, nema opcija za Ne, tako da nije nista strasno. Instaliraj, probaj, ostaces :)

dzoni

pre 7 godina

Pošto prodajem laptopove i instaliram sisteme (naravno za malu naknadu) moje iskustvo je da bez ssda i ne pomišljate na desetku na laptopu ili bar hard na 7200 RPM ... I to pod ssd ne mislim na one jeftinije SanDisk ili Kingston ssd koji su jedva malo brzi od običnih hardova i koji sporo rade sa malim fajlivima što desetka obožava da koristi u pozadini i usporava sistem.
Najbrži sistem je definitivno win 7 sa svim updatovima isključenim i stavljenim fiksnim Page fajlom .
Naravno radiće desetka i na običnom hardu ali win 7 će raditi mnogo bolje.. Znaci ako hoćeš desetku onda Samsung ili intel ssd

Mileta

pre 7 godina

Instalirao sam ga od prvog dana kada je izašao kao oficijelno izdanje. Sistem je za 2 klase moderniji od 7 pa i 8-ce. Stabilan, pouzdan i sa boljim performansama od starijih. Aplikacije sa WinStore-a su sada mnogo kvalitetnbije, tako da sada najbolji youtube client u kategoriji svih platformi je upravo na Win10 i Win10 Mobile (mislim na TubeCast aplikaciju). Windows sada funkcioniše kao servis za razliku starijih koju su bili samo desktop os. Pozdrav.

tikomir

pre 7 godina

Posle ažuriranja widi wirelles display ne radi i nesam mogja da gledam pornjavu na led od 106. Vracanje na win 7 je resilo moj problem. Znaci od vistu pa nagore ako je lap top dosja s jedan original preporuceni sistem - nalepnica na njega uvek na novi pravija je problem s drajveri. Ljudi se naviknev na stariji programi, i svaki novi im dodje izmenjeno nakindjuren sto znaje da smeta puno. Forsiraju novi sistemi a a toj jos vise i nov hardver da bi ljudi menjali i komp a drva s kakvo covek da obezbedi a tursiju?? Pa ne se komp kupuje svaku godinu.

Mile Rent-A-Bubreg

pre 7 godina

@Dr
Kod mene na konfiguraciji staroj vec 5 godina (Sandy Bridge) radi bez problema. Instalirao sam prosle godine cim je ponudjen upgrade. Sve radi odlicno, sa drajverima nemam problema, sav softver koji koristim radi bez problema. Brze radi i od Win 8 i Win 7. Zbog posla kojim se bavim racunar cesto radi na maksimumu, zakucan na 100% zbog 3d renderinga. Nikada se nije restartovao tako da mogu reci da radi pouzdano. Ako ti je bas frka, napravi backup postojeceg sistema Acronisom za svaki slucaj pa probaj Win 10. Ako bas nesto podje naopako ili ne radi kako treba uvek mozes da uradis restore. Pusti ove sto se edukuju po YouTube klipovima, rekla-kazala sajtovima i sto zale za staklenim interfejsom Win 7.

Langus

pre 7 godina

A nama korisnicima Linuxa se stalno podsmevaju! U nekoliko navrata je isti posluzio za spasavanje podataka sa masine ciji Windows se zaglupio, kod jednog mog poznanika. Ali kako (i zasto) bi jedna osoba koja se bavi turizmom znala da to postoji?

Dr

pre 7 godina

Dajte komentare ako je neko presao na w10? Ne verujem ovim medijskim patkama ( nista protiv vaseg medija b92 :) ). Planiram ovih dana da nadogradim w10, pa ko ima iskustva nek podeli. Nemoj samo da se javljaju oni koji su culi da radi ili ne radi dobro, vec samo pozdano. Hvala :)

BotKiller

pre 7 godina

Najbolji Windows, kada se pravilno instalira naravno... Ne odgovara nasem coveku ni da ima besplatan originalan softver, pa ovaj w10 ce da kosta puno, pogotovu pro verzija, a SVAKO trenutno moze da je instalira besplatno. Da ne govorim o tome da je zahtevan isto kao i W7, a vidno bolje radi, manje zamara kompjuter. Interfejs mu je prilagodjen 2016. godini, lako je "poveziv" sa svim modernim uredjajima, sam instalira drajvere, nudi mnogo stvari na samo jedan klik od vas. E sad Kortana je jedno 1000 puta gluplja od Siri, ali zna da iznenadi ponekad. Instalirajte i ne pravite se da znate bolje od Microsofta...

Ruske

pre 7 godina

Ja sam u prvom mesecu nadogradio na w10, posle toga mi par aplikacija nisu uopste radile, sve je bagovalo i nisam mogao da pokrenem program koji mi sluzi za posao.
Dignem sistem iznova sa 7icom radi kao zmaj.
Znaci majkrosoft izbacuje poluproizvode ocigledno i jos nas sve tera da ih koristimo.
Mislim da cu sledeci lap top da uzmem sa iOS OS-om i platicu vise al bar se gluposti nece desavati!

Nikola

pre 7 godina

@Dr - ja sam prešao sa 7 na 10, i mogu ti reći da je sasvim OK. Svestan sam da ima 'špijunskog' koda, ali me to ne pogađa mnogo. Na kraju krajeva, ima na netu alatki koje eliminišu dobar deo toga.
Sviđa mi se novi izgled, radi brzo (dobro, jeste početni utisak iskrivljen jer je čista instalacija u poređenju sa relativno bajatom instalacijom 7ice), ali evo i posle određenog vremena i dalje radi kvalitetno.

Alex

pre 7 godina

Ne mora niko da veruje, ali da, zaista Win 10 u poslednjih mesec dana sam izbacuje poruku: instalacija win 10 ce se obaviti ili sada ili za 3 dana kada vi odredite sat i datum.Nema cancel, nema nista...Samo uradi update na Win 10 sam od sebe. Tako je i kod mene uradio. Mada, za sada, da cuknem u drvo, sve radi kako treba, a i ne vidim neku razliku u odnosu na Win 8.1...

expat

pre 7 godina

Neki dan pogledam u svoj Surface, kaže instaliran 10?! I pitanje da nastavim dalje. Reko' jok vala. Trebalo par minuta da deinstalira i 'odvrti' nazad na 8. Jeza.

OPG1

pre 7 godina

Windows 10 pro N je malo losija varijanta.Medjutim i to su ispravili,tako da sam izuzetno zadovoljan sa sistemom.
Jedino sto morate izgubiti bar 20 minita,da pogasite sva cuda koja vam ne trebaju.

zexxx

pre 7 godina

windows 7 je postao ono sto je bio xp krakovane verzije su dostupne svima, a nema mogucnost pracenja i spijuniranja kao 10ka, koja ce moci da zna sta jedete za dorucak i putem plasiranja oglasa da isplati sebe

ZoranJ

pre 7 godina

Moje iskustvo je jako loše sa 10-om. Nije se automatski nadogradio sa 8.1, ja sam to dozvolio, ali je 10-ka zaista dramatično usporila moj laptop. Posle 6 meseci počeli su i problemi u radu. Na kraju mi je tražio da aktiviram Windows iako sam prethodnu verziju legalno kupio. Windows key (legalan) koji je radio na 8-ci nije mogao da aktivira 10-ku. Na kraju sam vratio računar na fabrička podešavanja i evo ga leti pod Windows 8. Ne preporučujem Windows 10, posebno ne na starim računarima.

Čika Šapke

pre 7 godina

Instalirao sam 10 ,nije los ali polovina drajvera ostalo(not migrated)...Graficka ne radi,zvucna bagovala,itd,itd.nazad na 8..pri tom lap top mi je novijeg izdanja Toshiba,8gb ddr3 ram,AMD 2gb,1tb hdd,itd.W10?NE HVALA!!!

Bg

pre 7 godina

ja sam sa win8 presla na win10. iskreno nisam jos uvek stigla ni da ga cestito proucim i podesim a bas imam zelju jer sam svasta lepo cula, meni se za sad lepo pokazao mada opet kazem koristim ga samo za surf i graficke programe. nije mi se sam instalirao :)

Miki New York

pre 7 godina

Imam W7. Instalirao sam W10 i hotno sam se vratio na W7. Postoji opcija na kompjuteru gde nakon instaliranja W10 mozete da se vratite na pethodni operativni program. Nikad W10 na mom kompjuteru.

bot_hunter

pre 7 godina

Dajte komentare ako je neko presao na w10? Ne verujem ovim medijskim patkama ( nista protiv vaseg medija b92 :) ). Planiram ovih dana da nadogradim w10, pa ko ima iskustva nek podeli. Nemoj samo da se javljaju oni koji su culi da radi ili ne radi dobro, vec samo pozdano. Hvala :)
(Dr, 28. jun 2016 13:33)

Koristim w10 više od pola godine, nije sirova instalacija, već je nadograđen sa w7. Tu bih možda preporučio sirovu instalaciju sa dvd-a ili fleša, mada, ukoliko imate ssd hard disk, neće biti neke preterane razlike. Sistem radi odlično, klizi. Doduše, ne znam kakva Vam je konfiguracija, jer možete očekivati sporiji rad za 10-15% od onoga na šta ste navikli u sedmici. Vizuelno je zahtevniji od w7, mada i to je umereno. Meni na poslovnom računaru sa intel core 2 duo e4500, 4 gb ddr2 na 667mhz, integrisanom intel grafikom, sata 2 hdd-om radi perfektno, kao i prvog dana instalacije.

Biće malo privikavanja na nešto drugačiji raspored, takođe i nazive komandi, ali sistem je "sve u jednom", tako da, mislim da će Vam odgovarati. Uglavnom, ono što ljudima najviše i znači, dosta je sličan sedmici, ima klasičan start, ne kao w8, multi desktop i tako te zanimljive ideje.

Nadam se da sam pomogao, probajte nadogradnju, mislim da će Vam odgovarati.

Pera Detlić

pre 7 godina

Godinu dana mi izbacuje da ga ažuriram na desetku i ja godinu dana odbijam. Jedan dan, odem ja na fax, vratim se, kad ono windows 10. Pitam svoje šta je ovo, kažu nismo mi ništa dirali. Sjebali su mi dan. Imao LEGALAN w7, od kako sam kupio komp 3 godine nije mi padao sistem. Kren'o da vratim na w7 pade mi sistem. Sad imam piratsko go*no. Da mi je palo na pamet da ih tužim...

vip-tetka

pre 7 godina

moze li netko da mi pomogne kako da instaliram windows 10-ku na moj comp COMODORE 64 kupljen u New Orleansu 1985 ima sve papire original ako treba dat cu i broj mobitela samo da to instaliram jer mi triba za facebook i instagram hitno mi je pomocite tetki

Maks

pre 7 godina

Čekaj... pa je l' imaju oni neki drugi računar u toj turističkoj agenciji? Je l' im je palo na pamet možda da kupe novi računar ako su sa tim računarom koji su updateovali imali problema? Nije valjda da im firma nema pare da kupi bar jedan prosečan računar kao rezervu?

OK... možda se žena stvarno ne razume u računare uopšte... ako se ne razume u računare, mogla je da plati nekog da povremeno dolazi u firmu da joj održava taj računar ako joj posao zavisi od toga.

Ne razumem na osnovu čega je dobila 10 000 dolara... nije kao da je to prosečna cena jednog računara, a nije ni kao da MS garantuje nekom da će bilo koji budući update da radi savršeno na njegovom računaru... ni Apple ne garantuje da će neko ko instarira najnoviju verziju OS-a na neki jako mator Mac da bude super-zadovoljan performansama.

Njamba

pre 7 godina

Meni Windows 10 radi lepo na većini kućnih i poslovnih računara, oko deset mašina ukupno. Jedino mi ne radi dovoljno fluidno na dva stara laptopa koji imaju 2Gb RAM, ali i tu može da se koristi, samo ne sa mnogo programa odjednom. Međutim nisam radio upgrade nego sve čiste instalacije. Dva puta su mi se računari loše ponašali kada sam napravio upgrade, verovatno zbog starih nekompatibilnih drajvera, pa sam odlučio da sve bude clean install.

ivica

pre 7 godina

Ja instaliram upgrade 10tke gde god je moguce. Ostao mi je 1 racunar još u firmi kako mi se cini. Dvoje kolega je iskusilo brutalni update ali nije bilo štete. Samo su sačekali i posle nastavili. Bilo je nekih problema sa drajverima ali sam to ispeglao sve. Bolje win 10 nego win 7 sa isljucenim updateom pa virusi napadaju.

DDD

pre 7 godina

Windows je najjadniji operativni sistem ikada. I on je ogledalo celog majkrosofta koji je jedna jadna i povrsna firma koja izbacuje sofvere koji baguju i koji ne rade fluidno! 
Samo je neka kosmicka sreca napravila stvari tako da ovaj glupi operativni sistem postane najrasireniji.
(Opke, 28. jun 2016 12:47)

Koji sistem nudi vise mogucnosti?

srb

pre 7 godina

ta cifra je tolika sića, pa čak i za naše neke preduzetni da ne pominjem MS. koliko vidim ms je puko sa win10, a pogotovu na ugled sa agresivnim kampanjama

Jah

pre 7 godina

@Dr
cuo Sam da je odlican, ima ga komsijin brat od tetke iz male mostanice.
Salim se, extra je meni barem. Brz, sve drajvere, iskljucis peacenje, lokacije, kortanu I ostale gluposti I bude extra. Imam ga u kancu , laptopu I jos jednom racunaru.

Burga

pre 7 godina

@Dr
Ja sam imao problem sa par drajvera za štampače, osim toga sve fercera kako treba. Nisam čak siguran ni da li troši više resursa od sedmice, to je u domenu statističke greške. jedino ne prihvatam ažuriranje ofisa, ali ne zato što mislim da je novi loš nego neću da izgubim kompatibilnost sa ljudima koji još drže 2010

andjeo 888

pre 7 godina

Ma sve je to sio mi ga djura svilenim koncem! Mikrosoft je izgubio kompas i stalno izbacuje nove programe koji zbunjuju prosecne korisnike a njih je najvise! Svojevremeno ugradjen mi je windovs 7 i moj kompjuter je odlepio kao i ja!!! I onda mi je prijatelj koji je dr u tom poslu (bas je zvanicno dr) ugradio Windows XP pro mk2 (otprilike neki hakerski divljak) ali ja i kompjuter smo opet u najboljoj ljubavi i ne menjam to makar bude pusten Windows 35! Meni dovoljno!

Milan

pre 7 godina

Vidim u nekim komentarima radi brze bolje od predhodnih win verzija. Razumem se u racunare operativne prilicno vremena sam proveo u it industriji :) servis,prodaja...
Imam lenovo z50-70 skroz ok lapic i3,8gb ram, nvidia 840m nista spektakularno ali dovoljno da bilo koji os leti. Aj sad vi sto pametujete da treba znati da lepo instalirate win pitanje za vas: cist os drajveri sa lenovo sajta poslednji sve po pesu instalirano sta treba a win 10 jedva radi vuce se laptop se mnogo vise greje povremeno koci a pritom privatnost nula. Neki savet, licno win 10 mi je nula. Preso bih na linuh ali zbog ofisa i jos nekih programa primoran sam na win

Demius

pre 7 godina

@Ruske
"Mislim da cu sledeci lap top da uzmem sa iOS OS-om i platicu vise al bar se gluposti nece desavati!"
"Lap top" sa iOS OS-om???
To još ne postoji, ali kada izađe i ja ću da ga kupim.Što da žalim pare, jednom se živi.A možda i kupim i lap na androidu, pa nek ide život. :))
P.S.ovde sve sam stručnjak do stručnjka.Svaki dan po nešto naučiš...

bagrem

pre 7 godina

@kecman - Priča je verodostojna. Sudovi u SAD-u su ozbiljni i imaju profesionalne veštake. Možda ne bih verovao da mi Win10 nije bez moje dozvole, tj. eksplicitne komande i najave, pokrenuo ažuriranje. Napravio mi je haos sa otvorenim datotekama Power Pointa, Worda i Excela (pretumbao brojeve, spajao slova i sl). Trebalo mi je 4 sata da sve ispravim. Stoga lako mogu da zamislim da se dešavaju gore stvari. E sad, možda je to sve lako nekim svepametnim IT-evcima i možda ih nagoni na komentar "kad si glup, kad ne znaš XYZ komande" i sl, ali za običnog korisnika koji je platio za softver, ovo je prevelika zezancija.

Danijel

pre 7 godina

@Boris Nacin na koji radi tablet i racunar se dosta razlikuje nisam sto znaci da tvoje iskustvo nije relevantno za desktop korisnike, zapravo ne znam sta kompleksno na tabletu mozes da radis da imas problem u radu

nastavnik

pre 7 godina

Iskustvo sa Win 10 uzas. Instalirao na dva laptopa, jedan Intel quad, 6mb cache l3, 8gb ddr3, ssd. Palio se iz standby 5 minuta, dok je win7 dizao za 15 sec potpuno iskljucen. S vremena na vreme nije radio tuchpad i svasta sitno. Sve u svemu, veoma lose. Vratio na sedmicu, oba laptopa rade savrseno, kao i moj desktop

EU Citizen

pre 7 godina

Ja imam utisak da ljudi slabo kapiraju poentu. Do Win 10, ovaj OS je bio softverski paket, koji je korisnik kupovao, iz čega su proizilazila određena prava i određenu slobodu izbora šta taj softver može da radi, i šta sve proizvođač mora da vam omogući da kontrolišete. Od Win 10 ušli smo u hibridnu fazu, u kojoj se od autonomnog paketa OS inkrementalno približava čistom servisu, koji će se u konačnici verovatno kompletno preseliti u formu nekog klauda, eventualno u kombinaciji sa nekim kompaktnim jezgrom na ROM čipu. E sad, to nekom može iz nekog razloga i da odgovara, ali za moj ukus je operativni sistem kao servis, pa čak i ovaj početni stadijum, gde, recimo, nemate opciju da normalno isključite apdejtovanje (postoji workaround, ali govorim o direktnoj i lakoj opciji za laike), preveliko ograničavanje moje slobode kao korisnika, i ne želim da nešto tako više koristim, ni besplatno, a kamoli za vlastiti novac, pošto ste u toj varijanti praktično bespomoćni pred provajderom operativnog sistema i nemate gotovo nikakvu stvarnu kontrolu i autonomiju u odlučivanju (recimo kod prihvatanja modifkacija), osim da prestanete da ga koristite, što je lako reći, ali kada vam je puno stvari već vezano na taj OS, imate dosta softvera koji radi na njemu, i tako dalje, vrlo je zahtevno. Zato sam odlučio da posle više od dvadeset godina Windowsa instaliram Linux i u roku od godinu-dve potpuno pređem na njega, i to polako i radim, i preporučujem svima koji žele da zadrže minimum slobode.

NoName

pre 7 godina

@Botkiller

Toliko je MS znao da je izbacio Millenium i Vistu. To nema veze sa 2016 godinom, koliko ima geze sa zeljom da se cacka nesto sto radi, pa se upropasti.
Cak sam i na svom primeru to nekoliko puta osetio. Namestim sve kako treba, ali djavo mi ne da mira, pa cackaj jos malo, pa sve upropastim. A onda dok namestim to upropasteno, poludim.
MS je izbacio veliku glupost. Juce na poslu, posto imamo jedan laptop sa W10, kolegi u sred posla je inicijalizovao restart radi update-a. Jedan od primera.
Segment u start meniju gde imas ABCD.... je idiotizam. Jos veci, sto ne mozes da kategorises programe u kreirane foldere, radi sopstvenog organizovanja. Da ne pricam o drugim stvarima.

да да

pre 7 godina

Мислим да тај циљ неће никада дочекати али добро, то је само моје мишљење ...

Marija

pre 7 godina

Update koji se automatski uključio mi je na poslovnom kompu pobrisao sve što sam imala. Sve. Podrška smeštena u HR mi je objasnila da se to već dešavalo i da primaju pritužbe ali da desetku unapredjuju prema pristiglim primedbama i žalbama (???), odnosno pomoći za moja dokumenta nema ali oni rade na tome. Danima sam bila očajna. Kada se samo setim.

manel

pre 7 godina

@Kecman
Sam se instalira. Odbijes nekoliko puta, ali nigde nemas da odbijes definitivno, tj. da u opcijama izaberes da ga ne instalira uopste. Postoji samo odlaganje do besvesti, i instalacija sama krene za dan koji je podesen u opcijama (koji opet ne mozes da otkazes, samo da odlazes).
Postoji update koji je instaliran u sistemu i koji moze da se obrise, kao i programcic koji to radi umesto vas - pitajte google.

Alamunja

pre 7 godina

Kecmane ...meni je automatski zapoceta instalacija 10ke ali sam ugasio PC i tako prekinuo na silu...eto sad znas nekoga kome se to desilo.

Zoran

pre 7 godina

Instaliras never10 i resio si problem.
(Aleksandar Jovanovic, 28. jun 2016 15:29)

Hahaha. Dokle to otislo, softver se pravi da ti se ne instalira 10. Hahahaha.

RockAndUbuntu

pre 7 godina

Prva stvar je da Windows 10 radi super i na prilično starom hardveru (od 1511 builda, do ovog sledećeg u julu koji će biti još bolji - insideri znaju zašto :) , onaj prvi win10 jeste bio neviđeni krš, jer je drajverska podrška bila samo prepisana sa 8.1, što je dovelo do katastrofe).
Druga stvar je da za 10 ne treba clean install uopšte - upgrade 7, zatim reset (OS-a naravno, ne računara). Prilikom upgrade-a se ne gube podaci (eventualno se nalaze u windows.old folderu 30-40 dana), sem ako se ne desi baš neki krah na fajl sistemu, tako da @marija, verovatno si stisnula reset, ili na neki drugi način obrisala svoje podatke.
Što se tiče same vesti - ukoliko se radi o legalnim stvarima, i kupljenim OS-om, kao i programima, onda je developer, pomoću ToS, ili ugovora (I acept - click :) ) na neki način obezbedio mušteriju ili sebe. Jednopstavno, ako želiš da prodaješ robu (a ne uslugu) onda ona ni na koji način ne sme oštetiti ili naškoditi mušteriji. Mušterija je kupila W7, a ne W10 - na koji način se ugovor menja (u pitanju su različiti proizvodi)? Ovo je žestok stepenik spoticanja u korporativnom okruženju, jer firme imaju licence za 7, ali ne i za 10.
Zbog toga open source makar štiti developere klauzulom da nema nikakve odgovornosti, niti garancije prema krajnjem korisniku, jer se zaista ne zna šta će korisnik raditi sa programom. Garancija je u vidu toga da korisnik ima uvid u to kako i šta određen program radi.

Ono

pre 7 godina

Apple je godinama optuzivan kao napadna firma, ali ovo sto radi MS je jedan potpuno novi nivo! OSX ili Macos ubuduce vas obavesti da imate update i to je to! Dalje je na vama kada cete kliknuti da se isti skine i instalira na vas sistem. Tako je i za update svake aplikacije. Podesavanje da li ce se to raditi automatski ili ne je na vama i radi se veoma lako. E sada kako je MS dosao do ovog napadnog pristupa ja ne znam, ali da nerviraju korisnike to je jasno. Ima nacina da se upgrade stopira, ali vecina korisnika nije toliko napredna u koriscenju racunara da se bakce sa time jer po pravilu i ne bi trebali da brinu tu brigu.

Miladin

pre 7 godina

Meni je sinoc krenuo da se prebacuje na win10 dosao do 26% i stajao celu noc. Jutros sam ga restrartovao i vratio se na win7. Srecom nije im uspelo!

pinokio

pre 7 godina

Kupio ASUS i7 laptop sa Win10. Lepo radi ali sam ostao bez stampaca i skenera jer je prestala podrska za njih pd win8 pa na dalje. Offfice 2007 nisam mogao da instaliram takodje jer je nekompatibilan. BitTorent takodje ne mozete da instalirate na Win10. Ovo posledje je prelilo casu mada mi se nije davalo par stotina eur za novi stampac i skener kad su postojeci savrseno sljakali. Pregazio sam ga sa Win7 uz dosta muke i sada sve ponovo savrseno radi. Moj glas protiv Win10.

Taca

pre 7 godina

Instalirala i imam problem sa wifi koji se svako malo gasi i onda moram da restartujem.Inace je nov laptop Dell I usporen je katastrofa.Ima li neko predlog kako ovo da resim

chrome

pre 7 godina

Ma zavisi od posla kojim se bavite. Ako je 3d modeliranje u pitanju, bolje jos pricekati. Meni zna na poslovnom racunaru da obori librery na legalnom Inventoru, kao i server na takodje legalnoj Catia. Svaki update nesto poremeti. Na privatnom racunaru drzim win7, posto imam silu programa, krekovanih, takodje CAD/CAM. Inace, cini mi se da racunar lakse podnosi desetku, mozda zbog konfiguracije koju koristim (xeon 16 jezgri,32GB RAM, nVidia quadro K2000).

Mladen

pre 7 godina

Jednostavno.Ko koristi win 7 ili 8 neka deinstalira KB3035583 On se nalazi na vec instaliranim update-ovima jer vam je racunar podesen da se automatski apdejtuje ili ste ga rucno slucajno instalirali.Obrisite to i iskljucite update uopste.To vam nine potrebno.Pozzz..

Miki

pre 7 godina

Meni na laptopu posle svih updejta stiglo ono za instalaciju desetke. Kako kliknem ono obaveštenje da će mi instalirati kada bude dobra verzija za moj model i stalno mi čekira komp.... i tako mesec ipo dana mi isto izbacuje. Na kraju uzmem i sam ubacim desetku. Mesec dana super al počela da štuca ponekad.

10ka je nasminkana baba

pre 7 godina

Mada, za sada, da cuknem u drvo, sve radi kako treba, a i ne vidim neku razliku u odnosu na Win 8.1...
(Alex, 28. jun 2016 15:25)
Pa i nema nikakve bitne razlike, samo kozmeticke promene i DX12 (kome je bitno za igrice). A ovima kojima 10ka radi brze od 7ice - iskljucite Aero u 7ici (posto u 10ki ni ne postoji) pa cete da vidite sta je brzina

homoljski gepard

pre 7 godina

ako nemate nameru da instalirate w10, evo vam http://techne.alaya.net/?p=12499 gde imate uputstvo koje update-ove da skinete i da vas ne smara vise...
P.S. onaj KB3035583 hoce da se vrati, iskljucite automatsko instaliranje update-ova, stavite "Check, but let me install manually" ili tako nesto, pa kad se vrati u ponudjene, desni klik i "hide update"

Reaktor

pre 7 godina

Never10 instalirati i onemogućiti W10 zauvek. Takođe, svi vi koji niste prešli na W10 već imate 4-6GB instalacije na disku koju vam je Microsoft poslao protiv vaše volje. Never10 će obrisati i to!

Langus

pre 7 godina

@ (Windows 10, 28. jun 2016 17:06)

Jesi ti procitao vest ili samo citas komentare? Zena se bavi turizmom, nema pojma o OS-ima, platila je softver da joj radi a ne da joj pravi haos sa veoma vaznim podacima za nju, koliko shvatam nikad sebe nije proglasavala za IT eksperta i sad je ona kriva? Kako? Na osnovu cega? Pa i sud je stao na njenu stranu!

AlienShooter

pre 7 godina

@Mile Rent-A-Bubreg Kako mozes da radis ako ti je cpu na 100% nemas nikakve sanse da radis nesto ako imas 1 cpu Razumeo bih tvoj komentar ako imas quad core cpu pa jedno jezgro ti je optereceno sa 100% a ostala se pale po potrebi

tuzite Microsoft

pre 7 godina

(Maks, 30. jun 2016 03:19)
Na osnovu materijalne i nematerijalne stete koju je uzrokovao Microsoft bespravnim (bez pitanja i dozvole) update-om operativnog sistema. Inace ovo je moguce ostvariti i u Srbiji (uz doduse bar 4-5x manju odstetu), Zakon o obligacionim odnosima je vrlo jasan po tom pitanju