Četvrtak, 23.06.2016.

08:35

Microsoft: Chrome ‘proždire’ bateriju svakog prenosnog računara

Izvor: zimo.dnevnik.hr

Microsoft: Chrome ‘proždire’ bateriju svakog prenosnog raèunara IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

54 Komentari

Sortiraj po:

Halle-ON

pre 7 godina

@AlienShooter

Google presao na html5? PPAPI flash plugin je i dalje instegrisan u Chrome browser. HTML5 je podrzan odavno u chrome browser-u, i to mnogo bolje je podrzan nego u svim drugim browser-ima od pocetka. Verovatno ste pomesali to sto je youtube presao na HTML5 umesto FLV, ali to nema nikave veze sa Chrome Browserom. Chrome je izbacio podrsku za npapi pluginove, tj. Netscape Plugin Application Programming Interface, kao i Edge recimo. Firefox takodje ima u planu da to uradi do kraja ove godine u potpunosti. Chrome je samo to uradio prvi.
Dakle flash i dalje postoji u Chrome browser-u, tako da moj komentar stoji.

Adriano_Galliani

pre 7 godina

To kao onaj video iz 90-ih gde prikazuju kako Windows 95 radi mnogo sporije sa Netscape Communicator-om nego sa IE? Pa ih sudija "osurio" za milione kada se ispostavilo da su na ovom sa NC u pozadini radili neki grdni servisi koji su pojeli performanse.

Seca li se tata Bili pita u facu?
(Saldzo, 23. jun 2016 15:22)

Nije, vec je drugi koristio sporiji modem haha. Sudija je na to odlepio. Pokusali su da dokazu da je IE tako integrisan u Windows da onda racunar radi sporije, pa su to hteli da demonstriraju, a usput su ubacili sporiji modem :)

roto kos je srce srbije

pre 7 godina

(COYG, 23. jun 2016 16:15) # Link komentara

Druze, prlagodjavanje WP tema se tesko moze nazvati web developmentom, a jos manje programiranjem...

Ranzo Objektivni

pre 7 godina

Mobilna verzija na Galaxy S4 toliko ucini telefon nemocnim da je to strasno. Na desktopu mi pojede gigabajt RAM memorije a da nisam 2 sajta otvorio. Na iPad Air ne mogu da otvorim pojedine bootstrap sajtove i da skrolam stranice jer je nemoguce spor i zabada (Safari i FF rade kao sat). U svakodnevnom radu koristim Firefox, Edge ne mogu jer mi nekako suvise lici na IE - to je zaista jedini razlog, inace je munjevito brz i lagan, moram da priznam.

COYG

pre 7 godina

To je sve lepo ali ako ste programer tj web developer onda vam ne pada na pamet da radite na IE jer jednostavno ne podrzava tehnolgije tj update kao sto to radi Chrome i Mozilla.
Nije stvar u bateriji koliko u bezbednosti i keeping up with the technology.
Svake godine se organizuju hackatons za rusenje Chrome, Firefox... da bi se unapredili.
Danasnji browser je mnogo vise od samog url pretrazivaca to je ozbiljna platforma koja nas "čuva" i radi jako pozadinskih operacija a na nama je da odlucimo sta odgovara nasoj konfiguraciji, OS, i onom sta nam prija na oko.
Edge i dalje izgleda isto kao IE, tako da, sacekacu, a i drugi jos neke vreme pre nego sto ga uopste probam.

Aleksandar

pre 7 godina

I ako sam najveći Microsoft fan na svetu, koristim Chrome. Jednostavno, ima sve funkcije koje mi trebaju i za ličnu i za poslovnu upotrebu.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

@(ja, 23. jun 2016 14:17)
Ne bih rekao da je Edge nedovršen proizvod. Naprotiv. Na temu dovršenih i nedovršenih softwareskih proizvoda, većina korisnika - naročito oni napredni - će uvek želeti proširiti funkcionalnost. Enter extensions. Ali za normalnu, svakodnevnu upotrebu ekstenzije ne bi trebale biti apsolutno neophodne. Problem je ako i kada se funkcije, sadržaji i slično, koje bi trebale biti tu od starta, prebacuju na ekstenzije i razna proširenja. Najbolji primer ove prakse - ozloglašeni DLC (naročito paid) u slučaju video igara. Nazad na Edge, koji je upravo zbog toga dobar - obavlja svoj primarni zadatak, browsing, odlično i bez ekstenzija. Upravo onako kako su autori i zamislili. Ako korisnici imaju Hotmail/Outlook.com e-mail nalog, Microsoft Learning nalog ili slično, Edge je nekako prirodan izbor za pristup tim servisima. Ili za browsing sadržaja koje nudi MS, MSNBC... Za sve drugo, Firefox, Tor Browser... Ili Opera, mada je činjenica da bi Norvežani trebali poraditi malo na Operi kako bi ista dostigla kvalitet i standarde koje je imala do i u verziji 12. Da, Edge sadrži i prilično dobre Developer Tools - mada je reč o podatku koji većini korisnika sigurno nije bitan.
@(Ivi, 23. jun 2016 13:35)
Teško da je MS prevaziđena firma ili da ih drmaju kompleksi. Na žalost fanboys i fangirls firme formerly known as Apple Computer, Inc. i/ili stanovitog zaibatsua koji se odavno ne može smatrati japanskim...

Saldzo

pre 7 godina

To kao onaj video iz 90-ih gde prikazuju kako Windows 95 radi mnogo sporije sa Netscape Communicator-om nego sa IE? Pa ih sudija "osurio" za milione kada se ispostavilo da su na ovom sa NC u pozadini radili neki grdni servisi koji su pojeli performanse.

Seca li se tata Bili pita u facu?

ja

pre 7 godina

Pa normalno, kad je reč o nedovršenom proizvodu - bez ekstenzija nemate ni pozadinskih procesa koji troše resurse i bateriju. Isto i kad ugasite klimu u autu - troši manje goriva...

Ivi

pre 7 godina

Odavno je Microsoft prevazidjena firma, ovo moze da radi Neko koga drama kompleks. Nema vise resursa od IBM pa da bili zgrne lovu. Inace svi tajni projekti razvoja bilo koje privredne grane u jednom trenutku dozive komercijalu bili je samo izabran da to predstavlja bas kao i stiv dzobs. Ko ne vjeruje ok!

Petar

pre 7 godina

Operu koristim ima 15 godina cinimi se, za mene je uvek bila najbolji pretrazivac, mnoge inovacije su upravo dosle bas iz njihove kuhinje. Zao mi je sto je Presto engine ugasen i sto je Opera samo drugi chromium, bila je veoma losa kad je postala chromium, sad je sve bolja i bolja. Poslednja verzija Opere me je odusevila, ima integrisan ad-block i brza je kao munja. Resoursa trosi znatno manje od bilo kog drugog pretrazivaca osim Edge koji je prilicno los.

AlienShooter

pre 7 godina

@bluaj Ie je otisao u zasluzenu penziju Ali umesto ie stavili su m$ Edge
@Surovi ako ti se edge nesvidja koristi koji hoces browser ima ih koliko god hoces

@Halle-ON ranije verzije hrom-a su imale ugradjen googlov flash player od kako je google presao na html5 njihov player su izbacili iz upotrebe

telebabis

pre 7 godina

a sta je tesko google da sad oni uzmu 4 vrhunska laptopa od po 2000 dolara i urade isti ovakav test i opovrgnu ovo, ako jpaz? Verovatno im problem da uloze 8 iljadarki, kriza je. Mogu i da rentaju, a i dace im dzabe neki brend da izreklamira svoje laptopove.

dzonson

pre 7 godina

svaki proizvodjac tera na svoju vodenicu.. isto tako sam primoran da koristim Safari na mbp jer baterija onda drzi skoro 10h. Sa Firefoxom oko 6 i kusur, a na Chrome ni ne pomisljam.

tamilski tigar

pre 7 godina

za sve one koji se zale da chrome zdere memoriju, ubacite chrome extenziju one tab i problem resen. Hvala, ne treba cvece :)

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

Zanimljivo. Mada bi naravno bilo bolje da su testirali i na prenosnicima drugih proizvođača, a ne samo na Surface Booku, kako bi test bio objektivniji. Na taj način bi se zadovoljili i razni fanboys, i fangirls naravno. Just sayin'. Edge je dobar, čak odličan browser. Brz, nije gladan sistemskih resursa i iznenađujuće siguran. Bitna stvar, s obzirom na neslavnu istoriju Internet Explorera na tom polju. Ekstenzije za Edge postoje, ali za sada samo kao preview, a i nema ih mnogo. Chrome je nepobitno resource hog i stvarno ne znam zašto je toliko popularan. Možda zbog Incognito moda? IYKWIM... U svakom slučaju, Sign in opcija - sama činjenica da ista postoji - je nešto što bi svakog naprednog korisnika koji drži do privatnosti i slično trebalo odvratiti od korišćenja Chromea. Opera je, nažalost, postala nekakav glorifikovani Chrome od kada su se odrekli Presto enginea i prešli na Chromium WebKIt. Ipak, bolja je od Chromea, ima bolje ekstenzije i portable verziju, a odskora i integrisani VPN. Što je za svaku pohvalu. Hm, preporuka za Operu... No, Firefox vo vjeki vjekov!!! I dalje najbolji browser. Istina, ume nekada povući dosta slobodnog RAMa, i plugin container nekada zna zakucati ili čak pući, ali i pored toga najbolji. A ima i najbolje i najupotrebljivije ekstenzije (FireFTP na primer). Na koncu, Tor Browser je baziran na Firefoxu. Need I say more?

rejnald

pre 7 godina

Sto se mene tice Mozilla mi nekako uvijek bila najdraza...Ne znam zasto :) A na androidu bez ikakve sumnje CM browser.Em sto siba em sto ima sopstveni antivirus a i da ne pricam preglednosti,prakticnosti i funkcionalnoscu...

Surovi

pre 7 godina

Sve je ovo lepo,ali edge je krs od pretrazivaca.Bukvalno mi se nista ne dopada u radu sa njim,osim sto je primetno brzi,ali je razlog za to sto nema dodataka za njega.
Tradicionalno koristim firefox,vise iz navike,jer guram istu konfiguraciju dodataka preko deset godina.Takodje,najvise ga uspore ad i pop up blokeri,ali se bez njih ,nazalost ,ne moze ziveti,jer mi dodje da polupam racunar kada reklame pocnu da iskacu.
Opera je djubre od pretrazivaca,a Hrom nije toliko los,posto ima sasvim pristojnu brzinu,a veoma solidne i upotrebljive dodatke.
Na sporijem racunaru (citaj biblijske starosti),koristim hrom i sasvim lepo radi.
Cinjenica da neki pretrazivac vise zdere bateriju ne znaci mi ni najmanje,posto svoje laptopove ionako koristim kao desktope,sto znaci da su non stop u struji.
Interesantno,primetio sam da mi je baterija na Asusu iz 2011-te otprilike na 80 posto kapaciteta,sto je sjajno,posto baterije riknjavaju u proseku na dve -tri godine.

Maksa

pre 7 godina

Svaki od navedenih ima neku prednost i manu. Od skoro na win desetci koristim edge i skroz je ok, ne više od toga. Ono što je bitnije je uspeh da uopšte staje u rame sa ostalima za razliku od eksplorera koji su svi ostavljali za pet dužina iza i imao je jedno funkciju da skinete drugi pretraživač....tako da ipak svaka čast.

Halle-ON

pre 7 godina

Edge nema addon-ove, i to je razlog zasto trosi manje resursa, samim time i imanje baterije. Chrome dodje sa preinstaliranim ekstenzijama, koje mozete ukloniti, i onda trosi mnogo manje resursa. Takodje, Chroem u sebi ima integrisan flash plugin, koji drugi browser-i nemaju, naravno mozete ga iskljuciti, dok na drugim browser-ima morate zasebno instalirati plugin, koji ce naravno dodatno trsotiti resurse. Iskljucite te stvari pa napravite test i dobicete sasvim drugaciji rezultat.

Jelena

pre 7 godina

Ne znam za prenosne računare, ali na mom PC računaru Chrome troši dosta resursa. Prilikom korišćenja Fejsbuka već posle nekog vremena počinje sve da bude usporeno. Prešla sam na Maxthon i takvih problema više nemam.

drvobradi

pre 7 godina

Biram browser prema OSu koji koristim, kompatibilnosti sa standardima i dostupnim plugin-ovima. Brzina mi nije prioritet, kao ni zauzece RAMa. IE sam koristio iz nuzde, Edge nemam ni zelju da probam.

NikolaKG80

pre 7 godina

Baš zanimljiv test. Samo je mali problem što je video preko celog ekrana laptopa, tako da ne znamo da li su oni na računaru sa Chrome browserom pustili neki teži zadatak, kao što je renderovanje neke animacije, ili šta već. Ne kažem da jesu, niti da bi to bilo varanje, oni ionako nisu rekli da je browser jedini program koji je bio aktivan tokom ovog testa.

A koliko....

pre 7 godina

Koliko bi ima trajala baterija da su koristili neki text browser(tipa links i sl)? Baterija 78h. Ajte, molim Vas. Ne koristi se browser zbog nečeg tamo vamo, već zbog svojih mogućnosti. Edge nije loš, ali ima toga što treba peglati, peglati i još peglati. Pri ovom tempu razvoja (nova verzija svakih pola godine, sem sigurnosnih zakrpa koje stižu svakih 3 meseca il tako nešto) trebaće mu jedno 5 godina da dođe na nivo koji danas zauzimaju chrome/ff. Al i ovi će da napreduju....

riba na suvom

pre 7 godina

Pa kada Chrome pored glavnog servisa, tera još 10 pozadinskih koje ne možeš da isključiš, a to šta rade po računaru je za posebnu raspravu.

fatalni komentar

pre 7 godina

koristio bi edge samo da podrzava plugin ekstenzije. daleko trosi manje ram memorije od chromea i firefoxa, u svakodnevnom radu se vidi da je brzi, ali mislim da ne mogu da zivim bez ad-blocka

EU Citizen

pre 7 godina

Ovo je verovatno tačno, ali razlog zašto ljudi koriste neki pregledač nije da čuvaju bateriju, to je do hardvera koji koriste, već da obezbede sebi što prijatnije i svom ukusu prilagođeno surfovanje. Ja, recimo, upotrebljavam Mozilu, odnosno FF, godinama, zato što pomoću plagina mogu da je konfigurišem tačno onako kako meni odgovara, što čak ni Chrome, koji je po tome drugi najbolji, ne omogućava u dovoljnoj meri, a na nju sam prešao sa Opere, koju sam koristio pre toga iz potpuno istih razloga, pa me ovakve razlike u potrošnji svakako neće naterati da pređem na šturi i neprilagodljivi Edge (koji je verovatno i nešto brži od Chromea i FF ali brzina pregledača je uglavnom hype, odnosno, relativno beznačajan faktor u brzini surfovanja, daleko je važnija brzina hardvera i, naravno, brzina interneta koju imate) , kao što me nisu naterali ni problemi sa menadžmentom memorije koje je Firefox imao jedno vreme, već sam prosto koristio jači hardver gde problema nije bilo :) Ko već koristi notebook, radi to većinom zbog posla, pa mu neće biti neki problem da prosto pređe na bolju spravu čija baterija izdrži duže.

realno

pre 7 godina

Pa ovo zna svako. Potrebno je samo upratiti koliko resursa jede chrome u radu. Skoro kao da se pokrene neki encoder. Trosi ko ruski auto.

fatalni komentar

pre 7 godina

koristio bi edge samo da podrzava plugin ekstenzije. daleko trosi manje ram memorije od chromea i firefoxa, u svakodnevnom radu se vidi da je brzi, ali mislim da ne mogu da zivim bez ad-blocka

riba na suvom

pre 7 godina

Pa kada Chrome pored glavnog servisa, tera još 10 pozadinskih koje ne možeš da isključiš, a to šta rade po računaru je za posebnu raspravu.

Maksa

pre 7 godina

Svaki od navedenih ima neku prednost i manu. Od skoro na win desetci koristim edge i skroz je ok, ne više od toga. Ono što je bitnije je uspeh da uopšte staje u rame sa ostalima za razliku od eksplorera koji su svi ostavljali za pet dužina iza i imao je jedno funkciju da skinete drugi pretraživač....tako da ipak svaka čast.

realno

pre 7 godina

Pa ovo zna svako. Potrebno je samo upratiti koliko resursa jede chrome u radu. Skoro kao da se pokrene neki encoder. Trosi ko ruski auto.

Jelena

pre 7 godina

Ne znam za prenosne računare, ali na mom PC računaru Chrome troši dosta resursa. Prilikom korišćenja Fejsbuka već posle nekog vremena počinje sve da bude usporeno. Prešla sam na Maxthon i takvih problema više nemam.

rejnald

pre 7 godina

Sto se mene tice Mozilla mi nekako uvijek bila najdraza...Ne znam zasto :) A na androidu bez ikakve sumnje CM browser.Em sto siba em sto ima sopstveni antivirus a i da ne pricam preglednosti,prakticnosti i funkcionalnoscu...

EU Citizen

pre 7 godina

Ovo je verovatno tačno, ali razlog zašto ljudi koriste neki pregledač nije da čuvaju bateriju, to je do hardvera koji koriste, već da obezbede sebi što prijatnije i svom ukusu prilagođeno surfovanje. Ja, recimo, upotrebljavam Mozilu, odnosno FF, godinama, zato što pomoću plagina mogu da je konfigurišem tačno onako kako meni odgovara, što čak ni Chrome, koji je po tome drugi najbolji, ne omogućava u dovoljnoj meri, a na nju sam prešao sa Opere, koju sam koristio pre toga iz potpuno istih razloga, pa me ovakve razlike u potrošnji svakako neće naterati da pređem na šturi i neprilagodljivi Edge (koji je verovatno i nešto brži od Chromea i FF ali brzina pregledača je uglavnom hype, odnosno, relativno beznačajan faktor u brzini surfovanja, daleko je važnija brzina hardvera i, naravno, brzina interneta koju imate) , kao što me nisu naterali ni problemi sa menadžmentom memorije koje je Firefox imao jedno vreme, već sam prosto koristio jači hardver gde problema nije bilo :) Ko već koristi notebook, radi to većinom zbog posla, pa mu neće biti neki problem da prosto pređe na bolju spravu čija baterija izdrži duže.

ja

pre 7 godina

Pa normalno, kad je reč o nedovršenom proizvodu - bez ekstenzija nemate ni pozadinskih procesa koji troše resurse i bateriju. Isto i kad ugasite klimu u autu - troši manje goriva...

Halle-ON

pre 7 godina

Edge nema addon-ove, i to je razlog zasto trosi manje resursa, samim time i imanje baterije. Chrome dodje sa preinstaliranim ekstenzijama, koje mozete ukloniti, i onda trosi mnogo manje resursa. Takodje, Chroem u sebi ima integrisan flash plugin, koji drugi browser-i nemaju, naravno mozete ga iskljuciti, dok na drugim browser-ima morate zasebno instalirati plugin, koji ce naravno dodatno trsotiti resurse. Iskljucite te stvari pa napravite test i dobicete sasvim drugaciji rezultat.

Surovi

pre 7 godina

Sve je ovo lepo,ali edge je krs od pretrazivaca.Bukvalno mi se nista ne dopada u radu sa njim,osim sto je primetno brzi,ali je razlog za to sto nema dodataka za njega.
Tradicionalno koristim firefox,vise iz navike,jer guram istu konfiguraciju dodataka preko deset godina.Takodje,najvise ga uspore ad i pop up blokeri,ali se bez njih ,nazalost ,ne moze ziveti,jer mi dodje da polupam racunar kada reklame pocnu da iskacu.
Opera je djubre od pretrazivaca,a Hrom nije toliko los,posto ima sasvim pristojnu brzinu,a veoma solidne i upotrebljive dodatke.
Na sporijem racunaru (citaj biblijske starosti),koristim hrom i sasvim lepo radi.
Cinjenica da neki pretrazivac vise zdere bateriju ne znaci mi ni najmanje,posto svoje laptopove ionako koristim kao desktope,sto znaci da su non stop u struji.
Interesantno,primetio sam da mi je baterija na Asusu iz 2011-te otprilike na 80 posto kapaciteta,sto je sjajno,posto baterije riknjavaju u proseku na dve -tri godine.

NikolaKG80

pre 7 godina

Baš zanimljiv test. Samo je mali problem što je video preko celog ekrana laptopa, tako da ne znamo da li su oni na računaru sa Chrome browserom pustili neki teži zadatak, kao što je renderovanje neke animacije, ili šta već. Ne kažem da jesu, niti da bi to bilo varanje, oni ionako nisu rekli da je browser jedini program koji je bio aktivan tokom ovog testa.

A koliko....

pre 7 godina

Koliko bi ima trajala baterija da su koristili neki text browser(tipa links i sl)? Baterija 78h. Ajte, molim Vas. Ne koristi se browser zbog nečeg tamo vamo, već zbog svojih mogućnosti. Edge nije loš, ali ima toga što treba peglati, peglati i još peglati. Pri ovom tempu razvoja (nova verzija svakih pola godine, sem sigurnosnih zakrpa koje stižu svakih 3 meseca il tako nešto) trebaće mu jedno 5 godina da dođe na nivo koji danas zauzimaju chrome/ff. Al i ovi će da napreduju....

drvobradi

pre 7 godina

Biram browser prema OSu koji koristim, kompatibilnosti sa standardima i dostupnim plugin-ovima. Brzina mi nije prioritet, kao ni zauzece RAMa. IE sam koristio iz nuzde, Edge nemam ni zelju da probam.

Ivi

pre 7 godina

Odavno je Microsoft prevazidjena firma, ovo moze da radi Neko koga drama kompleks. Nema vise resursa od IBM pa da bili zgrne lovu. Inace svi tajni projekti razvoja bilo koje privredne grane u jednom trenutku dozive komercijalu bili je samo izabran da to predstavlja bas kao i stiv dzobs. Ko ne vjeruje ok!

Petar

pre 7 godina

Operu koristim ima 15 godina cinimi se, za mene je uvek bila najbolji pretrazivac, mnoge inovacije su upravo dosle bas iz njihove kuhinje. Zao mi je sto je Presto engine ugasen i sto je Opera samo drugi chromium, bila je veoma losa kad je postala chromium, sad je sve bolja i bolja. Poslednja verzija Opere me je odusevila, ima integrisan ad-block i brza je kao munja. Resoursa trosi znatno manje od bilo kog drugog pretrazivaca osim Edge koji je prilicno los.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

Zanimljivo. Mada bi naravno bilo bolje da su testirali i na prenosnicima drugih proizvođača, a ne samo na Surface Booku, kako bi test bio objektivniji. Na taj način bi se zadovoljili i razni fanboys, i fangirls naravno. Just sayin'. Edge je dobar, čak odličan browser. Brz, nije gladan sistemskih resursa i iznenađujuće siguran. Bitna stvar, s obzirom na neslavnu istoriju Internet Explorera na tom polju. Ekstenzije za Edge postoje, ali za sada samo kao preview, a i nema ih mnogo. Chrome je nepobitno resource hog i stvarno ne znam zašto je toliko popularan. Možda zbog Incognito moda? IYKWIM... U svakom slučaju, Sign in opcija - sama činjenica da ista postoji - je nešto što bi svakog naprednog korisnika koji drži do privatnosti i slično trebalo odvratiti od korišćenja Chromea. Opera je, nažalost, postala nekakav glorifikovani Chrome od kada su se odrekli Presto enginea i prešli na Chromium WebKIt. Ipak, bolja je od Chromea, ima bolje ekstenzije i portable verziju, a odskora i integrisani VPN. Što je za svaku pohvalu. Hm, preporuka za Operu... No, Firefox vo vjeki vjekov!!! I dalje najbolji browser. Istina, ume nekada povući dosta slobodnog RAMa, i plugin container nekada zna zakucati ili čak pući, ali i pored toga najbolji. A ima i najbolje i najupotrebljivije ekstenzije (FireFTP na primer). Na koncu, Tor Browser je baziran na Firefoxu. Need I say more?

AlienShooter

pre 7 godina

@bluaj Ie je otisao u zasluzenu penziju Ali umesto ie stavili su m$ Edge
@Surovi ako ti se edge nesvidja koristi koji hoces browser ima ih koliko god hoces

@Halle-ON ranije verzije hrom-a su imale ugradjen googlov flash player od kako je google presao na html5 njihov player su izbacili iz upotrebe

Ranzo Objektivni

pre 7 godina

Mobilna verzija na Galaxy S4 toliko ucini telefon nemocnim da je to strasno. Na desktopu mi pojede gigabajt RAM memorije a da nisam 2 sajta otvorio. Na iPad Air ne mogu da otvorim pojedine bootstrap sajtove i da skrolam stranice jer je nemoguce spor i zabada (Safari i FF rade kao sat). U svakodnevnom radu koristim Firefox, Edge ne mogu jer mi nekako suvise lici na IE - to je zaista jedini razlog, inace je munjevito brz i lagan, moram da priznam.

dzonson

pre 7 godina

svaki proizvodjac tera na svoju vodenicu.. isto tako sam primoran da koristim Safari na mbp jer baterija onda drzi skoro 10h. Sa Firefoxom oko 6 i kusur, a na Chrome ni ne pomisljam.

telebabis

pre 7 godina

a sta je tesko google da sad oni uzmu 4 vrhunska laptopa od po 2000 dolara i urade isti ovakav test i opovrgnu ovo, ako jpaz? Verovatno im problem da uloze 8 iljadarki, kriza je. Mogu i da rentaju, a i dace im dzabe neki brend da izreklamira svoje laptopove.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

@(ja, 23. jun 2016 14:17)
Ne bih rekao da je Edge nedovršen proizvod. Naprotiv. Na temu dovršenih i nedovršenih softwareskih proizvoda, većina korisnika - naročito oni napredni - će uvek želeti proširiti funkcionalnost. Enter extensions. Ali za normalnu, svakodnevnu upotrebu ekstenzije ne bi trebale biti apsolutno neophodne. Problem je ako i kada se funkcije, sadržaji i slično, koje bi trebale biti tu od starta, prebacuju na ekstenzije i razna proširenja. Najbolji primer ove prakse - ozloglašeni DLC (naročito paid) u slučaju video igara. Nazad na Edge, koji je upravo zbog toga dobar - obavlja svoj primarni zadatak, browsing, odlično i bez ekstenzija. Upravo onako kako su autori i zamislili. Ako korisnici imaju Hotmail/Outlook.com e-mail nalog, Microsoft Learning nalog ili slično, Edge je nekako prirodan izbor za pristup tim servisima. Ili za browsing sadržaja koje nudi MS, MSNBC... Za sve drugo, Firefox, Tor Browser... Ili Opera, mada je činjenica da bi Norvežani trebali poraditi malo na Operi kako bi ista dostigla kvalitet i standarde koje je imala do i u verziji 12. Da, Edge sadrži i prilično dobre Developer Tools - mada je reč o podatku koji većini korisnika sigurno nije bitan.
@(Ivi, 23. jun 2016 13:35)
Teško da je MS prevaziđena firma ili da ih drmaju kompleksi. Na žalost fanboys i fangirls firme formerly known as Apple Computer, Inc. i/ili stanovitog zaibatsua koji se odavno ne može smatrati japanskim...

roto kos je srce srbije

pre 7 godina

(COYG, 23. jun 2016 16:15) # Link komentara

Druze, prlagodjavanje WP tema se tesko moze nazvati web developmentom, a jos manje programiranjem...

Adriano_Galliani

pre 7 godina

To kao onaj video iz 90-ih gde prikazuju kako Windows 95 radi mnogo sporije sa Netscape Communicator-om nego sa IE? Pa ih sudija "osurio" za milione kada se ispostavilo da su na ovom sa NC u pozadini radili neki grdni servisi koji su pojeli performanse.

Seca li se tata Bili pita u facu?
(Saldzo, 23. jun 2016 15:22)

Nije, vec je drugi koristio sporiji modem haha. Sudija je na to odlepio. Pokusali su da dokazu da je IE tako integrisan u Windows da onda racunar radi sporije, pa su to hteli da demonstriraju, a usput su ubacili sporiji modem :)

tamilski tigar

pre 7 godina

za sve one koji se zale da chrome zdere memoriju, ubacite chrome extenziju one tab i problem resen. Hvala, ne treba cvece :)

Saldzo

pre 7 godina

To kao onaj video iz 90-ih gde prikazuju kako Windows 95 radi mnogo sporije sa Netscape Communicator-om nego sa IE? Pa ih sudija "osurio" za milione kada se ispostavilo da su na ovom sa NC u pozadini radili neki grdni servisi koji su pojeli performanse.

Seca li se tata Bili pita u facu?

Halle-ON

pre 7 godina

@AlienShooter

Google presao na html5? PPAPI flash plugin je i dalje instegrisan u Chrome browser. HTML5 je podrzan odavno u chrome browser-u, i to mnogo bolje je podrzan nego u svim drugim browser-ima od pocetka. Verovatno ste pomesali to sto je youtube presao na HTML5 umesto FLV, ali to nema nikave veze sa Chrome Browserom. Chrome je izbacio podrsku za npapi pluginove, tj. Netscape Plugin Application Programming Interface, kao i Edge recimo. Firefox takodje ima u planu da to uradi do kraja ove godine u potpunosti. Chrome je samo to uradio prvi.
Dakle flash i dalje postoji u Chrome browser-u, tako da moj komentar stoji.

Aleksandar

pre 7 godina

I ako sam najveći Microsoft fan na svetu, koristim Chrome. Jednostavno, ima sve funkcije koje mi trebaju i za ličnu i za poslovnu upotrebu.

COYG

pre 7 godina

To je sve lepo ali ako ste programer tj web developer onda vam ne pada na pamet da radite na IE jer jednostavno ne podrzava tehnolgije tj update kao sto to radi Chrome i Mozilla.
Nije stvar u bateriji koliko u bezbednosti i keeping up with the technology.
Svake godine se organizuju hackatons za rusenje Chrome, Firefox... da bi se unapredili.
Danasnji browser je mnogo vise od samog url pretrazivaca to je ozbiljna platforma koja nas "čuva" i radi jako pozadinskih operacija a na nama je da odlucimo sta odgovara nasoj konfiguraciji, OS, i onom sta nam prija na oko.
Edge i dalje izgleda isto kao IE, tako da, sacekacu, a i drugi jos neke vreme pre nego sto ga uopste probam.

Surovi

pre 7 godina

Sve je ovo lepo,ali edge je krs od pretrazivaca.Bukvalno mi se nista ne dopada u radu sa njim,osim sto je primetno brzi,ali je razlog za to sto nema dodataka za njega.
Tradicionalno koristim firefox,vise iz navike,jer guram istu konfiguraciju dodataka preko deset godina.Takodje,najvise ga uspore ad i pop up blokeri,ali se bez njih ,nazalost ,ne moze ziveti,jer mi dodje da polupam racunar kada reklame pocnu da iskacu.
Opera je djubre od pretrazivaca,a Hrom nije toliko los,posto ima sasvim pristojnu brzinu,a veoma solidne i upotrebljive dodatke.
Na sporijem racunaru (citaj biblijske starosti),koristim hrom i sasvim lepo radi.
Cinjenica da neki pretrazivac vise zdere bateriju ne znaci mi ni najmanje,posto svoje laptopove ionako koristim kao desktope,sto znaci da su non stop u struji.
Interesantno,primetio sam da mi je baterija na Asusu iz 2011-te otprilike na 80 posto kapaciteta,sto je sjajno,posto baterije riknjavaju u proseku na dve -tri godine.

Halle-ON

pre 7 godina

Edge nema addon-ove, i to je razlog zasto trosi manje resursa, samim time i imanje baterije. Chrome dodje sa preinstaliranim ekstenzijama, koje mozete ukloniti, i onda trosi mnogo manje resursa. Takodje, Chroem u sebi ima integrisan flash plugin, koji drugi browser-i nemaju, naravno mozete ga iskljuciti, dok na drugim browser-ima morate zasebno instalirati plugin, koji ce naravno dodatno trsotiti resurse. Iskljucite te stvari pa napravite test i dobicete sasvim drugaciji rezultat.

drvobradi

pre 7 godina

Biram browser prema OSu koji koristim, kompatibilnosti sa standardima i dostupnim plugin-ovima. Brzina mi nije prioritet, kao ni zauzece RAMa. IE sam koristio iz nuzde, Edge nemam ni zelju da probam.

EU Citizen

pre 7 godina

Ovo je verovatno tačno, ali razlog zašto ljudi koriste neki pregledač nije da čuvaju bateriju, to je do hardvera koji koriste, već da obezbede sebi što prijatnije i svom ukusu prilagođeno surfovanje. Ja, recimo, upotrebljavam Mozilu, odnosno FF, godinama, zato što pomoću plagina mogu da je konfigurišem tačno onako kako meni odgovara, što čak ni Chrome, koji je po tome drugi najbolji, ne omogućava u dovoljnoj meri, a na nju sam prešao sa Opere, koju sam koristio pre toga iz potpuno istih razloga, pa me ovakve razlike u potrošnji svakako neće naterati da pređem na šturi i neprilagodljivi Edge (koji je verovatno i nešto brži od Chromea i FF ali brzina pregledača je uglavnom hype, odnosno, relativno beznačajan faktor u brzini surfovanja, daleko je važnija brzina hardvera i, naravno, brzina interneta koju imate) , kao što me nisu naterali ni problemi sa menadžmentom memorije koje je Firefox imao jedno vreme, već sam prosto koristio jači hardver gde problema nije bilo :) Ko već koristi notebook, radi to većinom zbog posla, pa mu neće biti neki problem da prosto pređe na bolju spravu čija baterija izdrži duže.

A koliko....

pre 7 godina

Koliko bi ima trajala baterija da su koristili neki text browser(tipa links i sl)? Baterija 78h. Ajte, molim Vas. Ne koristi se browser zbog nečeg tamo vamo, već zbog svojih mogućnosti. Edge nije loš, ali ima toga što treba peglati, peglati i još peglati. Pri ovom tempu razvoja (nova verzija svakih pola godine, sem sigurnosnih zakrpa koje stižu svakih 3 meseca il tako nešto) trebaće mu jedno 5 godina da dođe na nivo koji danas zauzimaju chrome/ff. Al i ovi će da napreduju....

NikolaKG80

pre 7 godina

Baš zanimljiv test. Samo je mali problem što je video preko celog ekrana laptopa, tako da ne znamo da li su oni na računaru sa Chrome browserom pustili neki teži zadatak, kao što je renderovanje neke animacije, ili šta već. Ne kažem da jesu, niti da bi to bilo varanje, oni ionako nisu rekli da je browser jedini program koji je bio aktivan tokom ovog testa.

Ivi

pre 7 godina

Odavno je Microsoft prevazidjena firma, ovo moze da radi Neko koga drama kompleks. Nema vise resursa od IBM pa da bili zgrne lovu. Inace svi tajni projekti razvoja bilo koje privredne grane u jednom trenutku dozive komercijalu bili je samo izabran da to predstavlja bas kao i stiv dzobs. Ko ne vjeruje ok!

ja

pre 7 godina

Pa normalno, kad je reč o nedovršenom proizvodu - bez ekstenzija nemate ni pozadinskih procesa koji troše resurse i bateriju. Isto i kad ugasite klimu u autu - troši manje goriva...

Maksa

pre 7 godina

Svaki od navedenih ima neku prednost i manu. Od skoro na win desetci koristim edge i skroz je ok, ne više od toga. Ono što je bitnije je uspeh da uopšte staje u rame sa ostalima za razliku od eksplorera koji su svi ostavljali za pet dužina iza i imao je jedno funkciju da skinete drugi pretraživač....tako da ipak svaka čast.

tamilski tigar

pre 7 godina

za sve one koji se zale da chrome zdere memoriju, ubacite chrome extenziju one tab i problem resen. Hvala, ne treba cvece :)

Jelena

pre 7 godina

Ne znam za prenosne računare, ali na mom PC računaru Chrome troši dosta resursa. Prilikom korišćenja Fejsbuka već posle nekog vremena počinje sve da bude usporeno. Prešla sam na Maxthon i takvih problema više nemam.

COYG

pre 7 godina

To je sve lepo ali ako ste programer tj web developer onda vam ne pada na pamet da radite na IE jer jednostavno ne podrzava tehnolgije tj update kao sto to radi Chrome i Mozilla.
Nije stvar u bateriji koliko u bezbednosti i keeping up with the technology.
Svake godine se organizuju hackatons za rusenje Chrome, Firefox... da bi se unapredili.
Danasnji browser je mnogo vise od samog url pretrazivaca to je ozbiljna platforma koja nas "čuva" i radi jako pozadinskih operacija a na nama je da odlucimo sta odgovara nasoj konfiguraciji, OS, i onom sta nam prija na oko.
Edge i dalje izgleda isto kao IE, tako da, sacekacu, a i drugi jos neke vreme pre nego sto ga uopste probam.

telebabis

pre 7 godina

a sta je tesko google da sad oni uzmu 4 vrhunska laptopa od po 2000 dolara i urade isti ovakav test i opovrgnu ovo, ako jpaz? Verovatno im problem da uloze 8 iljadarki, kriza je. Mogu i da rentaju, a i dace im dzabe neki brend da izreklamira svoje laptopove.

AlienShooter

pre 7 godina

@bluaj Ie je otisao u zasluzenu penziju Ali umesto ie stavili su m$ Edge
@Surovi ako ti se edge nesvidja koristi koji hoces browser ima ih koliko god hoces

@Halle-ON ranije verzije hrom-a su imale ugradjen googlov flash player od kako je google presao na html5 njihov player su izbacili iz upotrebe

fatalni komentar

pre 7 godina

koristio bi edge samo da podrzava plugin ekstenzije. daleko trosi manje ram memorije od chromea i firefoxa, u svakodnevnom radu se vidi da je brzi, ali mislim da ne mogu da zivim bez ad-blocka

realno

pre 7 godina

Pa ovo zna svako. Potrebno je samo upratiti koliko resursa jede chrome u radu. Skoro kao da se pokrene neki encoder. Trosi ko ruski auto.

Aleksandar

pre 7 godina

I ako sam najveći Microsoft fan na svetu, koristim Chrome. Jednostavno, ima sve funkcije koje mi trebaju i za ličnu i za poslovnu upotrebu.

rejnald

pre 7 godina

Sto se mene tice Mozilla mi nekako uvijek bila najdraza...Ne znam zasto :) A na androidu bez ikakve sumnje CM browser.Em sto siba em sto ima sopstveni antivirus a i da ne pricam preglednosti,prakticnosti i funkcionalnoscu...

riba na suvom

pre 7 godina

Pa kada Chrome pored glavnog servisa, tera još 10 pozadinskih koje ne možeš da isključiš, a to šta rade po računaru je za posebnu raspravu.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

Zanimljivo. Mada bi naravno bilo bolje da su testirali i na prenosnicima drugih proizvođača, a ne samo na Surface Booku, kako bi test bio objektivniji. Na taj način bi se zadovoljili i razni fanboys, i fangirls naravno. Just sayin'. Edge je dobar, čak odličan browser. Brz, nije gladan sistemskih resursa i iznenađujuće siguran. Bitna stvar, s obzirom na neslavnu istoriju Internet Explorera na tom polju. Ekstenzije za Edge postoje, ali za sada samo kao preview, a i nema ih mnogo. Chrome je nepobitno resource hog i stvarno ne znam zašto je toliko popularan. Možda zbog Incognito moda? IYKWIM... U svakom slučaju, Sign in opcija - sama činjenica da ista postoji - je nešto što bi svakog naprednog korisnika koji drži do privatnosti i slično trebalo odvratiti od korišćenja Chromea. Opera je, nažalost, postala nekakav glorifikovani Chrome od kada su se odrekli Presto enginea i prešli na Chromium WebKIt. Ipak, bolja je od Chromea, ima bolje ekstenzije i portable verziju, a odskora i integrisani VPN. Što je za svaku pohvalu. Hm, preporuka za Operu... No, Firefox vo vjeki vjekov!!! I dalje najbolji browser. Istina, ume nekada povući dosta slobodnog RAMa, i plugin container nekada zna zakucati ili čak pući, ali i pored toga najbolji. A ima i najbolje i najupotrebljivije ekstenzije (FireFTP na primer). Na koncu, Tor Browser je baziran na Firefoxu. Need I say more?

Petar

pre 7 godina

Operu koristim ima 15 godina cinimi se, za mene je uvek bila najbolji pretrazivac, mnoge inovacije su upravo dosle bas iz njihove kuhinje. Zao mi je sto je Presto engine ugasen i sto je Opera samo drugi chromium, bila je veoma losa kad je postala chromium, sad je sve bolja i bolja. Poslednja verzija Opere me je odusevila, ima integrisan ad-block i brza je kao munja. Resoursa trosi znatno manje od bilo kog drugog pretrazivaca osim Edge koji je prilicno los.

Saldzo

pre 7 godina

To kao onaj video iz 90-ih gde prikazuju kako Windows 95 radi mnogo sporije sa Netscape Communicator-om nego sa IE? Pa ih sudija "osurio" za milione kada se ispostavilo da su na ovom sa NC u pozadini radili neki grdni servisi koji su pojeli performanse.

Seca li se tata Bili pita u facu?

dzonson

pre 7 godina

svaki proizvodjac tera na svoju vodenicu.. isto tako sam primoran da koristim Safari na mbp jer baterija onda drzi skoro 10h. Sa Firefoxom oko 6 i kusur, a na Chrome ni ne pomisljam.

Low Key Lyesmith

pre 7 godina

@(ja, 23. jun 2016 14:17)
Ne bih rekao da je Edge nedovršen proizvod. Naprotiv. Na temu dovršenih i nedovršenih softwareskih proizvoda, većina korisnika - naročito oni napredni - će uvek želeti proširiti funkcionalnost. Enter extensions. Ali za normalnu, svakodnevnu upotrebu ekstenzije ne bi trebale biti apsolutno neophodne. Problem je ako i kada se funkcije, sadržaji i slično, koje bi trebale biti tu od starta, prebacuju na ekstenzije i razna proširenja. Najbolji primer ove prakse - ozloglašeni DLC (naročito paid) u slučaju video igara. Nazad na Edge, koji je upravo zbog toga dobar - obavlja svoj primarni zadatak, browsing, odlično i bez ekstenzija. Upravo onako kako su autori i zamislili. Ako korisnici imaju Hotmail/Outlook.com e-mail nalog, Microsoft Learning nalog ili slično, Edge je nekako prirodan izbor za pristup tim servisima. Ili za browsing sadržaja koje nudi MS, MSNBC... Za sve drugo, Firefox, Tor Browser... Ili Opera, mada je činjenica da bi Norvežani trebali poraditi malo na Operi kako bi ista dostigla kvalitet i standarde koje je imala do i u verziji 12. Da, Edge sadrži i prilično dobre Developer Tools - mada je reč o podatku koji većini korisnika sigurno nije bitan.
@(Ivi, 23. jun 2016 13:35)
Teško da je MS prevaziđena firma ili da ih drmaju kompleksi. Na žalost fanboys i fangirls firme formerly known as Apple Computer, Inc. i/ili stanovitog zaibatsua koji se odavno ne može smatrati japanskim...

Ranzo Objektivni

pre 7 godina

Mobilna verzija na Galaxy S4 toliko ucini telefon nemocnim da je to strasno. Na desktopu mi pojede gigabajt RAM memorije a da nisam 2 sajta otvorio. Na iPad Air ne mogu da otvorim pojedine bootstrap sajtove i da skrolam stranice jer je nemoguce spor i zabada (Safari i FF rade kao sat). U svakodnevnom radu koristim Firefox, Edge ne mogu jer mi nekako suvise lici na IE - to je zaista jedini razlog, inace je munjevito brz i lagan, moram da priznam.

roto kos je srce srbije

pre 7 godina

(COYG, 23. jun 2016 16:15) # Link komentara

Druze, prlagodjavanje WP tema se tesko moze nazvati web developmentom, a jos manje programiranjem...

Adriano_Galliani

pre 7 godina

To kao onaj video iz 90-ih gde prikazuju kako Windows 95 radi mnogo sporije sa Netscape Communicator-om nego sa IE? Pa ih sudija "osurio" za milione kada se ispostavilo da su na ovom sa NC u pozadini radili neki grdni servisi koji su pojeli performanse.

Seca li se tata Bili pita u facu?
(Saldzo, 23. jun 2016 15:22)

Nije, vec je drugi koristio sporiji modem haha. Sudija je na to odlepio. Pokusali su da dokazu da je IE tako integrisan u Windows da onda racunar radi sporije, pa su to hteli da demonstriraju, a usput su ubacili sporiji modem :)

Halle-ON

pre 7 godina

@AlienShooter

Google presao na html5? PPAPI flash plugin je i dalje instegrisan u Chrome browser. HTML5 je podrzan odavno u chrome browser-u, i to mnogo bolje je podrzan nego u svim drugim browser-ima od pocetka. Verovatno ste pomesali to sto je youtube presao na HTML5 umesto FLV, ali to nema nikave veze sa Chrome Browserom. Chrome je izbacio podrsku za npapi pluginove, tj. Netscape Plugin Application Programming Interface, kao i Edge recimo. Firefox takodje ima u planu da to uradi do kraja ove godine u potpunosti. Chrome je samo to uradio prvi.
Dakle flash i dalje postoji u Chrome browser-u, tako da moj komentar stoji.