Utorak, 01.12.2015.

10:43

Otkrijte šta sve Google zna o vama

Izvor: Fokus

Otkrijte šta sve Google zna o vama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

pera

pre 8 godina

startpage, ixquick, duckduckgo...
g...oogle ne koristim vec godinama... i to od kako je poceo da filtrira rezultate pretrage na osnovu IP adrese....
sta se njega tice sta ja sve hocu da nadjem na netu, i iz kog sam kraja sveta...

Mika

pre 8 godina

Naravno da će znati, kad su prodate sve poreske informacije o nama.
To će se desiti i sa medicinskim, a onda, čuvajte bubrege.
Uspešne transplatacije su samo sa živih ljudi.

EU Citizen

pre 8 godina

@evo ga ovaj
Kao što rekoh, da ste pažljivo čitali, ako imam nešto tajno, to nikada ne dođe ni blizu interneta, pa mi je potpuno svejedno da li je Condi (koja je, uzgred, jedan od najboljih US diplomata svih vremena) akcionar Dropboxa ili ne, ili da li je enkripcija totalno neprobojna: kada govorim o "velikim igračima", mislim pre svega na vlasnike velikih operativnih sistema i njihove stalne pokušaje da korisnike uvuku što dublje u vlastiti ekosistem, što posle opet ima milion sitnih posledica koje me blago iritiraju. Zbog toga, čak i ako još uvek koristim njihove sisteme, konkretno Windows i Android, mada radim na tome da ih se oslobodim zauvek, :) volim da održavam izvesnu distancu, bez opsesivnosti, a da li NSA ili neko sličan sa visokim kapacitetom za dekripciju zna kada treba da idem kod zubara i na kojoj strani sam stao u najnovijem trileru, to mi je, oprostićete mi, ravno do Kosova :)) A ako sam "ovaj" ja, hvala, lepo je imati grupije, makar i sa negativnim predznakom, :) ali, kako da vam kažem, opuštenost nema cenu jer stres ubija čak i antilope u savani :))

Incognito

pre 8 godina

Ako neces da Google ili bilo ko drugi nesto zna o tebi - nemoj te info da stavljas na net... Kol'ko tesko moze da bude?

BTW, Cook napao Google za privatnost - licemerje^2

Privacy

pre 8 godina

Ne prodaju nase informacije? Kakva sramna laz. Cook je u pravu, a ova izjava je bukvalno kopija od reci do reci izjave Craiga Federighija na prethodnom WWDC-u.

evo ga ovaj

pre 8 godina

a sinhronizaciju, tamo gde mi je potrebna, radim preko nezavisnih aplikacija, uglavnom koristeći Dropbox, baš zato što nije povezan ni sa jednim od velikih igrača.

(EU Citizen, 1. decembar 2015 16:36)

hahahahahaaaaaa... Dropbox nema veze sa "velikim igračima"? Znaš li ti ko je Kondoliza Rajs? Bivši državni sekretar SAD i jedna od najvećih akcionara istog tog dropbox-a. Da ne pričamo o enkripciji na Dropboxu koja je sve samo ne neprobojna, "jer je takva poslovna politika firme".
A što se Google-a tiče, birajte, ili komfor u korišćenju njihovih i povezanih servisa, ili privatnost. Oba ne može. Inače, kao što neko već reče, šta je sa Apple-om i M$-om? Svi vi koji ste instalirali Windows 10, da li znate šta ste "potpisali" prihvatanjem EULA? Da M$ može da vam vršlja po hard disku i da šalje "sumnjive" fajlove M$-u i organima "reda i zakona". Apple neću da komentarišem jer nisam imao dodira sa njihovim proizvodima i servisima pa da me interesuje.
I da, još nešto, vama smeta što će CIA/NSA da imaju vaše podatke, da hoće, mogu da saznaju sve čak i da nikad dodir sa internetom niste imali, oni su špijunske službe, to im je posao. I da ne zaboravimo onaj skandal od pre nekoliko meseci kad su pojedinci iznosili podatke o poreskim obveznicima i građanima Srbije iz Poreske uprave, dakle, zvanične institucije, i da niko nije odgovarao za to.
Ajd' uzdravlje...

milenko

pre 8 godina

Interesantno da mi je na laptopu izašlo desetak brojeva telefona i da pozovem da se pridruže fb. Brojevi su iz telefona što znači da imaju i pristup imeniku!

Dejan

pre 8 godina

Jednostavno kada instalirate recimo Viber pogledajte šta sve dozvoljavate toj aplikaciji da radi. Ja kada pročitam mislim da može i ima prava da radi više nego što ga ja držim u ruci. Zamislite šta sve zna i može još veći igrač Google.

zarobljena princeza

pre 8 godina

Kad sam otvarala nalog dadoh podatke koji su tražili,kad odem na isti sačekaju me preporuke za dnevne novine koje koristim,muziku i novo postavljenje emisije koje pratim na you tube.Plus preporuke na te teme,ili ljude koje pratim u izlaganjima.Kad me nema duže jave mi se na mobilni,a kad ukucam mapu vidim gde se nalazim,jedino što me letos zapanjilo jeste kad sam videla i svoju adresu,s kvartom na kom živim Hadzipopovac.Živim jedan sasvim običan život,krckam poslednje godine pred pedeset,radim sasvim običan posao koji volim,uzela sam i čipovanu lk,nemam nameru da učestvujem ni u kakvim prevratima.Kako god mislim da su zanimljivi samo oni što čačkaju mečku,ali to je već druga priča.Što se tiče utiacaja na moje mišljenje,od tog posla ništa,svedok je moj muž s kojim živim dvadest pet godina.Ja o klin,on o ploču,pa u klin kad vidi da "ja po mome".Jedan sasvim običan život u kom mi je mnogo dobro.

XY

pre 8 godina

Zanimljivo sad sam isao na MyAccount i sem imena i prezimena i broja telefona ništa posebno. Uneo sam lažni datum rođenja, ytube ne pratim preko telefona, mape koristim ali baš retko tipa Google poseduje moje 4 lokacije i to sve četiri kada sam tražio nešto na Dorćolu... Ništa specijalno, to isto može da se nađe i u adresaru što on ima o meni...
Mislim da je po ovom pitanju mnogo opasnije ono što banke imaju o nama a ne Google, setite se šta ste sve morali da priložite kada ste vadili račun ili karticu od broja lične karte, matičnog broja devojačkog prezimena vaše majke i sl. zatim da niste državljanin SAD-a čoveče Google je mala maca u odnosu na banke...

Allegreto

pre 8 godina

Zna onoliko koliko sam mu ja rekao, barem sudeći po vrednostima parametara koje sam postavio na MyAccount.

Zna moje ime i prezime koje sam naveo na GMailu, ali ne zna da li je tačno ili izmišljeno.

Zna i broj mobilnog (koji sam mu svojevremeno i naivno dao), ali ne zna da sam ga izgubio i da sad imam drugi. Zanimljivo da na MyAccountu pored mog starog broja mobilnog stoji "Unverifiable". Kao da je pokušavao da ga nazove i nije uspeo... :-)

Nisam znao da je istorija pretraga na YouTubeu standardno uključena (što je nepošteno). Upravo sam i to isključio. Ne, ne zato što često tražim pornjavu na YouTubeu (ima(m) boljih servisa za to), nego zato što ne želim da me smaraju reklamama za, na primer, alat i mašine za obradu drveta.

EU Citizen

pre 8 godina

Ne koristim nijedan servis Googla, osim pretrage, koja je još uvek najbolja, između ostalog i zbog toga (drugi razlog je filozofija prevuše jednostavnih interfejsa i minimalnih migućnosti za prilagođavanje koja me nervira jer volim da mogu sve da prilagodim sebi) , što, iako nisam bog zna kako paranoičan, a kada imam tajne one ne dospeju ni blizu ma čemu što je priključeno na net, ne volim taj osećaj da neko zna sve o meni. I za taj minimum koristim nekoliko raznih naloga, za svaku spravu drugi, a sinhronizaciju, tamo gde mi je potrebna, radim preko nezavisnih aplikacija, uglavnom koristeći Dropbox, baš zato što nije povezan ni sa jednim od velikih igrača.

digitalna tvrdjava

pre 8 godina

jel krijete nesto pa se brinete? a? ne zelite da se neko sazna sta ste radili i gledali? e pa... kasno je sada... to se radi drugacije... kod komsinice pod prozor preko tarabe, a ne... eeeee drugacija su tada bila vremena... sad ce i ovaj komentar biti dostupan da sam ga napisao...

Realno

pre 8 godina

Da, posto Gugl zna puno toga o meni, onda ponovo da ga podsetim, a i sve ljude koji ovo citaju, da bi bilo jako lepo da daju vise novca u dobrotvorne svrhe. Da lece bolesne, da hrane siromasne i da budu dobri jer zivot je prolazan a oni toliko dobro zaradjuju da je gresno sto se malo vise ne potrude oko dobrobiti covecanstva. Svako dobro im zelim, i nek daju novac onima kojima je on zaista razlika u duzini i kvalitetu zivota. Pozdrav svim dobrim ljudima!

Tutankamon

pre 8 godina

Ne pada mi na pamet to da radim. Sa tim uvijek mogu ženi dokazati da sam bio na poslu. Ustvari telefon da je bio, a sa tim je vec lakše "dokazati" da sam i ja sa njim.

Xhiroug

pre 8 godina

Parafraziram jednog komentatora sa b92 - reci da ti privatnost ne treba jer nemas sta da krijes je isto kao i reci da ti ne treba sloboda govora jer nemas sta da kazes... Kad se tacno desilo da ljudi koji imaju ovoliku moc je ne zloupotrebe za sopstvenu korist? Nemojte da budete naivni.

Dejan

pre 8 godina

Evo, proverih. Ima moju e-mail adresu i datum rodjenja sto sam i ostavio kada sam davno pravio nalog.
Nista drugo nije ukljuceno, tako da i ne vidim sta on to prati.
Na nalog se logujem samo kad mi treba da pustim/posaljem mejl ili da nesto stavim ili skinem sa Drive-a (nemam vise potrebu za USB-om).
Tako da ako nisam ulogovan u normalnom radu, ne znam kako uopste i moze da me prati.
Ako neko zna neka mi objasni. Npr. gledam pornice na netu, pri tom nisam ulogovan ni na kakva nalog, gledam ih recimo peko Chrome-a. Posle obrisem History. I sta sad? Da li google zna sta sam surfovao ako nisam bio ulogovan. A sta ako sam na pomenute sajtove isao preko Mozille ili Safari-ja?
A u krajnjoj linij, pa sta ako sam i gledao ponekad pornice. Jaka stvar. Neka baci kamen svako ko to nije nikad radio.

Đ

pre 8 godina

@bezlicna masa prijatne spoljasnjosti:

Zato što informacije o tebi postaju dostupne za zloupotrebu i na osnovu njih se može iskonstruisati šta god hoćeš na ovom svetu. Recimo, proglasi te neko za pedofila i oklevetate najstrašnije, a kao "dokaze" priloži spinovane informacije o tebi koje je iskopao na netu. Dok ti demantuješ, već si na naslovnoj stranici Informera i obeležen si do kraja života.

To "nemam šta da krijem" je jedan od najbesmislenijih izgovora ikada. Jel bi ti smetalo da razgovaraš sa svojim ortakom, i da ti priđe nepoznati lik i da sluša o čemu razgovarate. Pa kada ga ti zamoliš da se skloni i ne prisluškuje, a on ti odgovori,"zašto, kada nemaš šta da kriješ".

Nadam se da ti je malo jasnije.

Uzgred, ovo ti govorim information security konsultant i pen-tester sa iskustvom...

I Deda Mraz postoji, zar ne?

pre 8 godina

Da iskljucim sve to i cemu onda nalog? Nisam panicar po tom pitanju i na Googlu cuvam sve bez bojaznosti. Za ovih deset godina me nije izdao i verovatno nikad i nece jer nisam ni politicar ni teski lopov ili diler vec jednistavno obican covek koji sa G nalogom moze da pristupi svuda i svemu. Ajde sad pitanje za panicare. Zasto Googlu ne verujete a verujete npr poreskoj upravi, supu, vladi i tako nekim institucijama gde bilo ko moze doci do vasih podataka? Potrebno je samo znati nekog ko radi tamo i stvar je gotova(iz licnog iskustva) a na G vas sigurno niko nece traziti.
(darko, 1. decembar 2015 13:45)

Nije problem što će Gugl da zna. Problem je što će znati američke obaveštajne službe. Na osnovu tih podataka kreiraju javno mnjenje. Kako se to radi ne bih objašnjavao. Nisi ni političar, ni teški lopov. Agencijama kao što su CIA i NSA su samo oni interesantni, zar ne?

darko

pre 8 godina

Da iskljucim sve to i cemu onda nalog? Nisam panicar po tom pitanju i na Googlu cuvam sve bez bojaznosti. Za ovih deset godina me nije izdao i verovatno nikad i nece jer nisam ni politicar ni teski lopov ili diler vec jednistavno obican covek koji sa G nalogom moze da pristupi svuda i svemu. Ajde sad pitanje za panicare. Zasto Googlu ne verujete a verujete npr poreskoj upravi, supu, vladi i tako nekim institucijama gde bilo ko moze doci do vasih podataka? Potrebno je samo znati nekog ko radi tamo i stvar je gotova(iz licnog iskustva) a na G vas sigurno niko nece traziti.

Jovica

pre 8 godina

Mene je "google maps" jednom pitao da koristi wifi cak i kada je iskljucen u podesavanjima, zbog neke preciznosti. Slicajno sam izabrao YES, i vise nisam nasao opciju da to islljucim

mick

pre 8 godina

a ko to od ostalih ne radi? i ko ne daje inf odg sluzbama? microsoft? apple? zasto se pise samo za google oni ti makar daju da vidis sta imaju o tebi. drugi to ni ne daju... uostalom zasto je lose ovo sto prate? slobodno neka gledaju koje pirate skidam.

čovek

pre 8 godina

na stranu Google info, sve te podatke ima lokalni internet provajder ... znači možete sve poisključivati i otvoriti inkognito pretraživač, sve što radite na netu je u bazi provajdera ... zvanično je dostupnost tim podacima ograničena zakonom, osim ako se drugačije ne "desi" ... tako da teorija anonimnog je u sferi nemogućeg ... naravno sve je moguće izvesti ali te vratolomije nisu za smrtnike ...

bezlicna masa prijatne spoljasnjosti

pre 8 godina

ma bre bas me briga sto znaju sve to.nisam kriminalac,spijun,vip...i nemam sta da krijem kao ni vecina normalnih ljudi, tako da...
ne znam cemu panika i paranoja komentatora

brana

pre 8 godina

Pa nisam ja predsednik. rođen sam tad i tad telefon taj i taj..koja paranoja. sta ce da mi rade..živim normalno i nemam problem. Ako oce naćiće me svakako

www.mbt66.eu

pre 8 godina

Vema korisna informacija stim da, prema google preporukama, ipak morate koristiti "incognito windows" ili slično, ako ne želite da postoji istorija vaših pretraga, dakle, google upozorava da će, ako ne koristite npr. "incognito windows", imati dostup informacijama koje ste pretraživali bez obzira što ste isključili tj. pauzirali sve opcije, i da te informacije može i ima pravo koristiti!

aaaa

pre 8 godina

ko je pametan sve te opcije je iskljucio jos kad je kupio prvi android telefon. sto da im dam br.telefona kad mogu da im dam rezervni mejl kao sigurnosnu opciju i nista vise od toga...

Seinfeld

pre 8 godina

To što korisnik isključi opciju da se na njegovom naloguna vidi history - ne znači da history ne postoji. I da, naravno da ne prodaju informacije, ali kada ih NSA/CIA zatraži, trkom ih prosleđuju. O Google-u je govorio Snowden u filmu "Citizenfour", ništa lepo uglavnom.

Seinfeld

pre 8 godina

To što korisnik isključi opciju da se na njegovom naloguna vidi history - ne znači da history ne postoji. I da, naravno da ne prodaju informacije, ali kada ih NSA/CIA zatraži, trkom ih prosleđuju. O Google-u je govorio Snowden u filmu "Citizenfour", ništa lepo uglavnom.

čovek

pre 8 godina

na stranu Google info, sve te podatke ima lokalni internet provajder ... znači možete sve poisključivati i otvoriti inkognito pretraživač, sve što radite na netu je u bazi provajdera ... zvanično je dostupnost tim podacima ograničena zakonom, osim ako se drugačije ne "desi" ... tako da teorija anonimnog je u sferi nemogućeg ... naravno sve je moguće izvesti ali te vratolomije nisu za smrtnike ...

darko

pre 8 godina

Da iskljucim sve to i cemu onda nalog? Nisam panicar po tom pitanju i na Googlu cuvam sve bez bojaznosti. Za ovih deset godina me nije izdao i verovatno nikad i nece jer nisam ni politicar ni teski lopov ili diler vec jednistavno obican covek koji sa G nalogom moze da pristupi svuda i svemu. Ajde sad pitanje za panicare. Zasto Googlu ne verujete a verujete npr poreskoj upravi, supu, vladi i tako nekim institucijama gde bilo ko moze doci do vasih podataka? Potrebno je samo znati nekog ko radi tamo i stvar je gotova(iz licnog iskustva) a na G vas sigurno niko nece traziti.

aaaa

pre 8 godina

ko je pametan sve te opcije je iskljucio jos kad je kupio prvi android telefon. sto da im dam br.telefona kad mogu da im dam rezervni mejl kao sigurnosnu opciju i nista vise od toga...

www.mbt66.eu

pre 8 godina

Vema korisna informacija stim da, prema google preporukama, ipak morate koristiti "incognito windows" ili slično, ako ne želite da postoji istorija vaših pretraga, dakle, google upozorava da će, ako ne koristite npr. "incognito windows", imati dostup informacijama koje ste pretraživali bez obzira što ste isključili tj. pauzirali sve opcije, i da te informacije može i ima pravo koristiti!

Đ

pre 8 godina

@bezlicna masa prijatne spoljasnjosti:

Zato što informacije o tebi postaju dostupne za zloupotrebu i na osnovu njih se može iskonstruisati šta god hoćeš na ovom svetu. Recimo, proglasi te neko za pedofila i oklevetate najstrašnije, a kao "dokaze" priloži spinovane informacije o tebi koje je iskopao na netu. Dok ti demantuješ, već si na naslovnoj stranici Informera i obeležen si do kraja života.

To "nemam šta da krijem" je jedan od najbesmislenijih izgovora ikada. Jel bi ti smetalo da razgovaraš sa svojim ortakom, i da ti priđe nepoznati lik i da sluša o čemu razgovarate. Pa kada ga ti zamoliš da se skloni i ne prisluškuje, a on ti odgovori,"zašto, kada nemaš šta da kriješ".

Nadam se da ti je malo jasnije.

Uzgred, ovo ti govorim information security konsultant i pen-tester sa iskustvom...

Xhiroug

pre 8 godina

Parafraziram jednog komentatora sa b92 - reci da ti privatnost ne treba jer nemas sta da krijes je isto kao i reci da ti ne treba sloboda govora jer nemas sta da kazes... Kad se tacno desilo da ljudi koji imaju ovoliku moc je ne zloupotrebe za sopstvenu korist? Nemojte da budete naivni.

bezlicna masa prijatne spoljasnjosti

pre 8 godina

ma bre bas me briga sto znaju sve to.nisam kriminalac,spijun,vip...i nemam sta da krijem kao ni vecina normalnih ljudi, tako da...
ne znam cemu panika i paranoja komentatora

mick

pre 8 godina

a ko to od ostalih ne radi? i ko ne daje inf odg sluzbama? microsoft? apple? zasto se pise samo za google oni ti makar daju da vidis sta imaju o tebi. drugi to ni ne daju... uostalom zasto je lose ovo sto prate? slobodno neka gledaju koje pirate skidam.

brana

pre 8 godina

Pa nisam ja predsednik. rođen sam tad i tad telefon taj i taj..koja paranoja. sta ce da mi rade..živim normalno i nemam problem. Ako oce naćiće me svakako

Allegreto

pre 8 godina

Zna onoliko koliko sam mu ja rekao, barem sudeći po vrednostima parametara koje sam postavio na MyAccount.

Zna moje ime i prezime koje sam naveo na GMailu, ali ne zna da li je tačno ili izmišljeno.

Zna i broj mobilnog (koji sam mu svojevremeno i naivno dao), ali ne zna da sam ga izgubio i da sad imam drugi. Zanimljivo da na MyAccountu pored mog starog broja mobilnog stoji "Unverifiable". Kao da je pokušavao da ga nazove i nije uspeo... :-)

Nisam znao da je istorija pretraga na YouTubeu standardno uključena (što je nepošteno). Upravo sam i to isključio. Ne, ne zato što često tražim pornjavu na YouTubeu (ima(m) boljih servisa za to), nego zato što ne želim da me smaraju reklamama za, na primer, alat i mašine za obradu drveta.

XY

pre 8 godina

Zanimljivo sad sam isao na MyAccount i sem imena i prezimena i broja telefona ništa posebno. Uneo sam lažni datum rođenja, ytube ne pratim preko telefona, mape koristim ali baš retko tipa Google poseduje moje 4 lokacije i to sve četiri kada sam tražio nešto na Dorćolu... Ništa specijalno, to isto može da se nađe i u adresaru što on ima o meni...
Mislim da je po ovom pitanju mnogo opasnije ono što banke imaju o nama a ne Google, setite se šta ste sve morali da priložite kada ste vadili račun ili karticu od broja lične karte, matičnog broja devojačkog prezimena vaše majke i sl. zatim da niste državljanin SAD-a čoveče Google je mala maca u odnosu na banke...

Dejan

pre 8 godina

Evo, proverih. Ima moju e-mail adresu i datum rodjenja sto sam i ostavio kada sam davno pravio nalog.
Nista drugo nije ukljuceno, tako da i ne vidim sta on to prati.
Na nalog se logujem samo kad mi treba da pustim/posaljem mejl ili da nesto stavim ili skinem sa Drive-a (nemam vise potrebu za USB-om).
Tako da ako nisam ulogovan u normalnom radu, ne znam kako uopste i moze da me prati.
Ako neko zna neka mi objasni. Npr. gledam pornice na netu, pri tom nisam ulogovan ni na kakva nalog, gledam ih recimo peko Chrome-a. Posle obrisem History. I sta sad? Da li google zna sta sam surfovao ako nisam bio ulogovan. A sta ako sam na pomenute sajtove isao preko Mozille ili Safari-ja?
A u krajnjoj linij, pa sta ako sam i gledao ponekad pornice. Jaka stvar. Neka baci kamen svako ko to nije nikad radio.

I Deda Mraz postoji, zar ne?

pre 8 godina

Da iskljucim sve to i cemu onda nalog? Nisam panicar po tom pitanju i na Googlu cuvam sve bez bojaznosti. Za ovih deset godina me nije izdao i verovatno nikad i nece jer nisam ni politicar ni teski lopov ili diler vec jednistavno obican covek koji sa G nalogom moze da pristupi svuda i svemu. Ajde sad pitanje za panicare. Zasto Googlu ne verujete a verujete npr poreskoj upravi, supu, vladi i tako nekim institucijama gde bilo ko moze doci do vasih podataka? Potrebno je samo znati nekog ko radi tamo i stvar je gotova(iz licnog iskustva) a na G vas sigurno niko nece traziti.
(darko, 1. decembar 2015 13:45)

Nije problem što će Gugl da zna. Problem je što će znati američke obaveštajne službe. Na osnovu tih podataka kreiraju javno mnjenje. Kako se to radi ne bih objašnjavao. Nisi ni političar, ni teški lopov. Agencijama kao što su CIA i NSA su samo oni interesantni, zar ne?

zarobljena princeza

pre 8 godina

Kad sam otvarala nalog dadoh podatke koji su tražili,kad odem na isti sačekaju me preporuke za dnevne novine koje koristim,muziku i novo postavljenje emisije koje pratim na you tube.Plus preporuke na te teme,ili ljude koje pratim u izlaganjima.Kad me nema duže jave mi se na mobilni,a kad ukucam mapu vidim gde se nalazim,jedino što me letos zapanjilo jeste kad sam videla i svoju adresu,s kvartom na kom živim Hadzipopovac.Živim jedan sasvim običan život,krckam poslednje godine pred pedeset,radim sasvim običan posao koji volim,uzela sam i čipovanu lk,nemam nameru da učestvujem ni u kakvim prevratima.Kako god mislim da su zanimljivi samo oni što čačkaju mečku,ali to je već druga priča.Što se tiče utiacaja na moje mišljenje,od tog posla ništa,svedok je moj muž s kojim živim dvadest pet godina.Ja o klin,on o ploču,pa u klin kad vidi da "ja po mome".Jedan sasvim običan život u kom mi je mnogo dobro.

digitalna tvrdjava

pre 8 godina

jel krijete nesto pa se brinete? a? ne zelite da se neko sazna sta ste radili i gledali? e pa... kasno je sada... to se radi drugacije... kod komsinice pod prozor preko tarabe, a ne... eeeee drugacija su tada bila vremena... sad ce i ovaj komentar biti dostupan da sam ga napisao...

evo ga ovaj

pre 8 godina

a sinhronizaciju, tamo gde mi je potrebna, radim preko nezavisnih aplikacija, uglavnom koristeći Dropbox, baš zato što nije povezan ni sa jednim od velikih igrača.

(EU Citizen, 1. decembar 2015 16:36)

hahahahahaaaaaa... Dropbox nema veze sa "velikim igračima"? Znaš li ti ko je Kondoliza Rajs? Bivši državni sekretar SAD i jedna od najvećih akcionara istog tog dropbox-a. Da ne pričamo o enkripciji na Dropboxu koja je sve samo ne neprobojna, "jer je takva poslovna politika firme".
A što se Google-a tiče, birajte, ili komfor u korišćenju njihovih i povezanih servisa, ili privatnost. Oba ne može. Inače, kao što neko već reče, šta je sa Apple-om i M$-om? Svi vi koji ste instalirali Windows 10, da li znate šta ste "potpisali" prihvatanjem EULA? Da M$ može da vam vršlja po hard disku i da šalje "sumnjive" fajlove M$-u i organima "reda i zakona". Apple neću da komentarišem jer nisam imao dodira sa njihovim proizvodima i servisima pa da me interesuje.
I da, još nešto, vama smeta što će CIA/NSA da imaju vaše podatke, da hoće, mogu da saznaju sve čak i da nikad dodir sa internetom niste imali, oni su špijunske službe, to im je posao. I da ne zaboravimo onaj skandal od pre nekoliko meseci kad su pojedinci iznosili podatke o poreskim obveznicima i građanima Srbije iz Poreske uprave, dakle, zvanične institucije, i da niko nije odgovarao za to.
Ajd' uzdravlje...

Jovica

pre 8 godina

Mene je "google maps" jednom pitao da koristi wifi cak i kada je iskljucen u podesavanjima, zbog neke preciznosti. Slicajno sam izabrao YES, i vise nisam nasao opciju da to islljucim

Tutankamon

pre 8 godina

Ne pada mi na pamet to da radim. Sa tim uvijek mogu ženi dokazati da sam bio na poslu. Ustvari telefon da je bio, a sa tim je vec lakše "dokazati" da sam i ja sa njim.

Realno

pre 8 godina

Da, posto Gugl zna puno toga o meni, onda ponovo da ga podsetim, a i sve ljude koji ovo citaju, da bi bilo jako lepo da daju vise novca u dobrotvorne svrhe. Da lece bolesne, da hrane siromasne i da budu dobri jer zivot je prolazan a oni toliko dobro zaradjuju da je gresno sto se malo vise ne potrude oko dobrobiti covecanstva. Svako dobro im zelim, i nek daju novac onima kojima je on zaista razlika u duzini i kvalitetu zivota. Pozdrav svim dobrim ljudima!

EU Citizen

pre 8 godina

Ne koristim nijedan servis Googla, osim pretrage, koja je još uvek najbolja, između ostalog i zbog toga (drugi razlog je filozofija prevuše jednostavnih interfejsa i minimalnih migućnosti za prilagođavanje koja me nervira jer volim da mogu sve da prilagodim sebi) , što, iako nisam bog zna kako paranoičan, a kada imam tajne one ne dospeju ni blizu ma čemu što je priključeno na net, ne volim taj osećaj da neko zna sve o meni. I za taj minimum koristim nekoliko raznih naloga, za svaku spravu drugi, a sinhronizaciju, tamo gde mi je potrebna, radim preko nezavisnih aplikacija, uglavnom koristeći Dropbox, baš zato što nije povezan ni sa jednim od velikih igrača.

Dejan

pre 8 godina

Jednostavno kada instalirate recimo Viber pogledajte šta sve dozvoljavate toj aplikaciji da radi. Ja kada pročitam mislim da može i ima prava da radi više nego što ga ja držim u ruci. Zamislite šta sve zna i može još veći igrač Google.

milenko

pre 8 godina

Interesantno da mi je na laptopu izašlo desetak brojeva telefona i da pozovem da se pridruže fb. Brojevi su iz telefona što znači da imaju i pristup imeniku!

Privacy

pre 8 godina

Ne prodaju nase informacije? Kakva sramna laz. Cook je u pravu, a ova izjava je bukvalno kopija od reci do reci izjave Craiga Federighija na prethodnom WWDC-u.

EU Citizen

pre 8 godina

@evo ga ovaj
Kao što rekoh, da ste pažljivo čitali, ako imam nešto tajno, to nikada ne dođe ni blizu interneta, pa mi je potpuno svejedno da li je Condi (koja je, uzgred, jedan od najboljih US diplomata svih vremena) akcionar Dropboxa ili ne, ili da li je enkripcija totalno neprobojna: kada govorim o "velikim igračima", mislim pre svega na vlasnike velikih operativnih sistema i njihove stalne pokušaje da korisnike uvuku što dublje u vlastiti ekosistem, što posle opet ima milion sitnih posledica koje me blago iritiraju. Zbog toga, čak i ako još uvek koristim njihove sisteme, konkretno Windows i Android, mada radim na tome da ih se oslobodim zauvek, :) volim da održavam izvesnu distancu, bez opsesivnosti, a da li NSA ili neko sličan sa visokim kapacitetom za dekripciju zna kada treba da idem kod zubara i na kojoj strani sam stao u najnovijem trileru, to mi je, oprostićete mi, ravno do Kosova :)) A ako sam "ovaj" ja, hvala, lepo je imati grupije, makar i sa negativnim predznakom, :) ali, kako da vam kažem, opuštenost nema cenu jer stres ubija čak i antilope u savani :))

pera

pre 8 godina

startpage, ixquick, duckduckgo...
g...oogle ne koristim vec godinama... i to od kako je poceo da filtrira rezultate pretrage na osnovu IP adrese....
sta se njega tice sta ja sve hocu da nadjem na netu, i iz kog sam kraja sveta...

Mika

pre 8 godina

Naravno da će znati, kad su prodate sve poreske informacije o nama.
To će se desiti i sa medicinskim, a onda, čuvajte bubrege.
Uspešne transplatacije su samo sa živih ljudi.

Incognito

pre 8 godina

Ako neces da Google ili bilo ko drugi nesto zna o tebi - nemoj te info da stavljas na net... Kol'ko tesko moze da bude?

BTW, Cook napao Google za privatnost - licemerje^2

bezlicna masa prijatne spoljasnjosti

pre 8 godina

ma bre bas me briga sto znaju sve to.nisam kriminalac,spijun,vip...i nemam sta da krijem kao ni vecina normalnih ljudi, tako da...
ne znam cemu panika i paranoja komentatora

Jovica

pre 8 godina

Mene je "google maps" jednom pitao da koristi wifi cak i kada je iskljucen u podesavanjima, zbog neke preciznosti. Slicajno sam izabrao YES, i vise nisam nasao opciju da to islljucim

darko

pre 8 godina

Da iskljucim sve to i cemu onda nalog? Nisam panicar po tom pitanju i na Googlu cuvam sve bez bojaznosti. Za ovih deset godina me nije izdao i verovatno nikad i nece jer nisam ni politicar ni teski lopov ili diler vec jednistavno obican covek koji sa G nalogom moze da pristupi svuda i svemu. Ajde sad pitanje za panicare. Zasto Googlu ne verujete a verujete npr poreskoj upravi, supu, vladi i tako nekim institucijama gde bilo ko moze doci do vasih podataka? Potrebno je samo znati nekog ko radi tamo i stvar je gotova(iz licnog iskustva) a na G vas sigurno niko nece traziti.

aaaa

pre 8 godina

ko je pametan sve te opcije je iskljucio jos kad je kupio prvi android telefon. sto da im dam br.telefona kad mogu da im dam rezervni mejl kao sigurnosnu opciju i nista vise od toga...

EU Citizen

pre 8 godina

Ne koristim nijedan servis Googla, osim pretrage, koja je još uvek najbolja, između ostalog i zbog toga (drugi razlog je filozofija prevuše jednostavnih interfejsa i minimalnih migućnosti za prilagođavanje koja me nervira jer volim da mogu sve da prilagodim sebi) , što, iako nisam bog zna kako paranoičan, a kada imam tajne one ne dospeju ni blizu ma čemu što je priključeno na net, ne volim taj osećaj da neko zna sve o meni. I za taj minimum koristim nekoliko raznih naloga, za svaku spravu drugi, a sinhronizaciju, tamo gde mi je potrebna, radim preko nezavisnih aplikacija, uglavnom koristeći Dropbox, baš zato što nije povezan ni sa jednim od velikih igrača.

digitalna tvrdjava

pre 8 godina

jel krijete nesto pa se brinete? a? ne zelite da se neko sazna sta ste radili i gledali? e pa... kasno je sada... to se radi drugacije... kod komsinice pod prozor preko tarabe, a ne... eeeee drugacija su tada bila vremena... sad ce i ovaj komentar biti dostupan da sam ga napisao...

brana

pre 8 godina

Pa nisam ja predsednik. rođen sam tad i tad telefon taj i taj..koja paranoja. sta ce da mi rade..živim normalno i nemam problem. Ako oce naćiće me svakako

Seinfeld

pre 8 godina

To što korisnik isključi opciju da se na njegovom naloguna vidi history - ne znači da history ne postoji. I da, naravno da ne prodaju informacije, ali kada ih NSA/CIA zatraži, trkom ih prosleđuju. O Google-u je govorio Snowden u filmu "Citizenfour", ništa lepo uglavnom.

mick

pre 8 godina

a ko to od ostalih ne radi? i ko ne daje inf odg sluzbama? microsoft? apple? zasto se pise samo za google oni ti makar daju da vidis sta imaju o tebi. drugi to ni ne daju... uostalom zasto je lose ovo sto prate? slobodno neka gledaju koje pirate skidam.

Dejan

pre 8 godina

Evo, proverih. Ima moju e-mail adresu i datum rodjenja sto sam i ostavio kada sam davno pravio nalog.
Nista drugo nije ukljuceno, tako da i ne vidim sta on to prati.
Na nalog se logujem samo kad mi treba da pustim/posaljem mejl ili da nesto stavim ili skinem sa Drive-a (nemam vise potrebu za USB-om).
Tako da ako nisam ulogovan u normalnom radu, ne znam kako uopste i moze da me prati.
Ako neko zna neka mi objasni. Npr. gledam pornice na netu, pri tom nisam ulogovan ni na kakva nalog, gledam ih recimo peko Chrome-a. Posle obrisem History. I sta sad? Da li google zna sta sam surfovao ako nisam bio ulogovan. A sta ako sam na pomenute sajtove isao preko Mozille ili Safari-ja?
A u krajnjoj linij, pa sta ako sam i gledao ponekad pornice. Jaka stvar. Neka baci kamen svako ko to nije nikad radio.

www.mbt66.eu

pre 8 godina

Vema korisna informacija stim da, prema google preporukama, ipak morate koristiti "incognito windows" ili slično, ako ne želite da postoji istorija vaših pretraga, dakle, google upozorava da će, ako ne koristite npr. "incognito windows", imati dostup informacijama koje ste pretraživali bez obzira što ste isključili tj. pauzirali sve opcije, i da te informacije može i ima pravo koristiti!

I Deda Mraz postoji, zar ne?

pre 8 godina

Da iskljucim sve to i cemu onda nalog? Nisam panicar po tom pitanju i na Googlu cuvam sve bez bojaznosti. Za ovih deset godina me nije izdao i verovatno nikad i nece jer nisam ni politicar ni teski lopov ili diler vec jednistavno obican covek koji sa G nalogom moze da pristupi svuda i svemu. Ajde sad pitanje za panicare. Zasto Googlu ne verujete a verujete npr poreskoj upravi, supu, vladi i tako nekim institucijama gde bilo ko moze doci do vasih podataka? Potrebno je samo znati nekog ko radi tamo i stvar je gotova(iz licnog iskustva) a na G vas sigurno niko nece traziti.
(darko, 1. decembar 2015 13:45)

Nije problem što će Gugl da zna. Problem je što će znati američke obaveštajne službe. Na osnovu tih podataka kreiraju javno mnjenje. Kako se to radi ne bih objašnjavao. Nisi ni političar, ni teški lopov. Agencijama kao što su CIA i NSA su samo oni interesantni, zar ne?

Đ

pre 8 godina

@bezlicna masa prijatne spoljasnjosti:

Zato što informacije o tebi postaju dostupne za zloupotrebu i na osnovu njih se može iskonstruisati šta god hoćeš na ovom svetu. Recimo, proglasi te neko za pedofila i oklevetate najstrašnije, a kao "dokaze" priloži spinovane informacije o tebi koje je iskopao na netu. Dok ti demantuješ, već si na naslovnoj stranici Informera i obeležen si do kraja života.

To "nemam šta da krijem" je jedan od najbesmislenijih izgovora ikada. Jel bi ti smetalo da razgovaraš sa svojim ortakom, i da ti priđe nepoznati lik i da sluša o čemu razgovarate. Pa kada ga ti zamoliš da se skloni i ne prisluškuje, a on ti odgovori,"zašto, kada nemaš šta da kriješ".

Nadam se da ti je malo jasnije.

Uzgred, ovo ti govorim information security konsultant i pen-tester sa iskustvom...

Realno

pre 8 godina

Da, posto Gugl zna puno toga o meni, onda ponovo da ga podsetim, a i sve ljude koji ovo citaju, da bi bilo jako lepo da daju vise novca u dobrotvorne svrhe. Da lece bolesne, da hrane siromasne i da budu dobri jer zivot je prolazan a oni toliko dobro zaradjuju da je gresno sto se malo vise ne potrude oko dobrobiti covecanstva. Svako dobro im zelim, i nek daju novac onima kojima je on zaista razlika u duzini i kvalitetu zivota. Pozdrav svim dobrim ljudima!

zarobljena princeza

pre 8 godina

Kad sam otvarala nalog dadoh podatke koji su tražili,kad odem na isti sačekaju me preporuke za dnevne novine koje koristim,muziku i novo postavljenje emisije koje pratim na you tube.Plus preporuke na te teme,ili ljude koje pratim u izlaganjima.Kad me nema duže jave mi se na mobilni,a kad ukucam mapu vidim gde se nalazim,jedino što me letos zapanjilo jeste kad sam videla i svoju adresu,s kvartom na kom živim Hadzipopovac.Živim jedan sasvim običan život,krckam poslednje godine pred pedeset,radim sasvim običan posao koji volim,uzela sam i čipovanu lk,nemam nameru da učestvujem ni u kakvim prevratima.Kako god mislim da su zanimljivi samo oni što čačkaju mečku,ali to je već druga priča.Što se tiče utiacaja na moje mišljenje,od tog posla ništa,svedok je moj muž s kojim živim dvadest pet godina.Ja o klin,on o ploču,pa u klin kad vidi da "ja po mome".Jedan sasvim običan život u kom mi je mnogo dobro.

čovek

pre 8 godina

na stranu Google info, sve te podatke ima lokalni internet provajder ... znači možete sve poisključivati i otvoriti inkognito pretraživač, sve što radite na netu je u bazi provajdera ... zvanično je dostupnost tim podacima ograničena zakonom, osim ako se drugačije ne "desi" ... tako da teorija anonimnog je u sferi nemogućeg ... naravno sve je moguće izvesti ali te vratolomije nisu za smrtnike ...

Tutankamon

pre 8 godina

Ne pada mi na pamet to da radim. Sa tim uvijek mogu ženi dokazati da sam bio na poslu. Ustvari telefon da je bio, a sa tim je vec lakše "dokazati" da sam i ja sa njim.

Allegreto

pre 8 godina

Zna onoliko koliko sam mu ja rekao, barem sudeći po vrednostima parametara koje sam postavio na MyAccount.

Zna moje ime i prezime koje sam naveo na GMailu, ali ne zna da li je tačno ili izmišljeno.

Zna i broj mobilnog (koji sam mu svojevremeno i naivno dao), ali ne zna da sam ga izgubio i da sad imam drugi. Zanimljivo da na MyAccountu pored mog starog broja mobilnog stoji "Unverifiable". Kao da je pokušavao da ga nazove i nije uspeo... :-)

Nisam znao da je istorija pretraga na YouTubeu standardno uključena (što je nepošteno). Upravo sam i to isključio. Ne, ne zato što često tražim pornjavu na YouTubeu (ima(m) boljih servisa za to), nego zato što ne želim da me smaraju reklamama za, na primer, alat i mašine za obradu drveta.

evo ga ovaj

pre 8 godina

a sinhronizaciju, tamo gde mi je potrebna, radim preko nezavisnih aplikacija, uglavnom koristeći Dropbox, baš zato što nije povezan ni sa jednim od velikih igrača.

(EU Citizen, 1. decembar 2015 16:36)

hahahahahaaaaaa... Dropbox nema veze sa "velikim igračima"? Znaš li ti ko je Kondoliza Rajs? Bivši državni sekretar SAD i jedna od najvećih akcionara istog tog dropbox-a. Da ne pričamo o enkripciji na Dropboxu koja je sve samo ne neprobojna, "jer je takva poslovna politika firme".
A što se Google-a tiče, birajte, ili komfor u korišćenju njihovih i povezanih servisa, ili privatnost. Oba ne može. Inače, kao što neko već reče, šta je sa Apple-om i M$-om? Svi vi koji ste instalirali Windows 10, da li znate šta ste "potpisali" prihvatanjem EULA? Da M$ može da vam vršlja po hard disku i da šalje "sumnjive" fajlove M$-u i organima "reda i zakona". Apple neću da komentarišem jer nisam imao dodira sa njihovim proizvodima i servisima pa da me interesuje.
I da, još nešto, vama smeta što će CIA/NSA da imaju vaše podatke, da hoće, mogu da saznaju sve čak i da nikad dodir sa internetom niste imali, oni su špijunske službe, to im je posao. I da ne zaboravimo onaj skandal od pre nekoliko meseci kad su pojedinci iznosili podatke o poreskim obveznicima i građanima Srbije iz Poreske uprave, dakle, zvanične institucije, i da niko nije odgovarao za to.
Ajd' uzdravlje...

milenko

pre 8 godina

Interesantno da mi je na laptopu izašlo desetak brojeva telefona i da pozovem da se pridruže fb. Brojevi su iz telefona što znači da imaju i pristup imeniku!

Xhiroug

pre 8 godina

Parafraziram jednog komentatora sa b92 - reci da ti privatnost ne treba jer nemas sta da krijes je isto kao i reci da ti ne treba sloboda govora jer nemas sta da kazes... Kad se tacno desilo da ljudi koji imaju ovoliku moc je ne zloupotrebe za sopstvenu korist? Nemojte da budete naivni.

XY

pre 8 godina

Zanimljivo sad sam isao na MyAccount i sem imena i prezimena i broja telefona ništa posebno. Uneo sam lažni datum rođenja, ytube ne pratim preko telefona, mape koristim ali baš retko tipa Google poseduje moje 4 lokacije i to sve četiri kada sam tražio nešto na Dorćolu... Ništa specijalno, to isto može da se nađe i u adresaru što on ima o meni...
Mislim da je po ovom pitanju mnogo opasnije ono što banke imaju o nama a ne Google, setite se šta ste sve morali da priložite kada ste vadili račun ili karticu od broja lične karte, matičnog broja devojačkog prezimena vaše majke i sl. zatim da niste državljanin SAD-a čoveče Google je mala maca u odnosu na banke...

Privacy

pre 8 godina

Ne prodaju nase informacije? Kakva sramna laz. Cook je u pravu, a ova izjava je bukvalno kopija od reci do reci izjave Craiga Federighija na prethodnom WWDC-u.

Incognito

pre 8 godina

Ako neces da Google ili bilo ko drugi nesto zna o tebi - nemoj te info da stavljas na net... Kol'ko tesko moze da bude?

BTW, Cook napao Google za privatnost - licemerje^2

EU Citizen

pre 8 godina

@evo ga ovaj
Kao što rekoh, da ste pažljivo čitali, ako imam nešto tajno, to nikada ne dođe ni blizu interneta, pa mi je potpuno svejedno da li je Condi (koja je, uzgred, jedan od najboljih US diplomata svih vremena) akcionar Dropboxa ili ne, ili da li je enkripcija totalno neprobojna: kada govorim o "velikim igračima", mislim pre svega na vlasnike velikih operativnih sistema i njihove stalne pokušaje da korisnike uvuku što dublje u vlastiti ekosistem, što posle opet ima milion sitnih posledica koje me blago iritiraju. Zbog toga, čak i ako još uvek koristim njihove sisteme, konkretno Windows i Android, mada radim na tome da ih se oslobodim zauvek, :) volim da održavam izvesnu distancu, bez opsesivnosti, a da li NSA ili neko sličan sa visokim kapacitetom za dekripciju zna kada treba da idem kod zubara i na kojoj strani sam stao u najnovijem trileru, to mi je, oprostićete mi, ravno do Kosova :)) A ako sam "ovaj" ja, hvala, lepo je imati grupije, makar i sa negativnim predznakom, :) ali, kako da vam kažem, opuštenost nema cenu jer stres ubija čak i antilope u savani :))

Dejan

pre 8 godina

Jednostavno kada instalirate recimo Viber pogledajte šta sve dozvoljavate toj aplikaciji da radi. Ja kada pročitam mislim da može i ima prava da radi više nego što ga ja držim u ruci. Zamislite šta sve zna i može još veći igrač Google.

pera

pre 8 godina

startpage, ixquick, duckduckgo...
g...oogle ne koristim vec godinama... i to od kako je poceo da filtrira rezultate pretrage na osnovu IP adrese....
sta se njega tice sta ja sve hocu da nadjem na netu, i iz kog sam kraja sveta...

Mika

pre 8 godina

Naravno da će znati, kad su prodate sve poreske informacije o nama.
To će se desiti i sa medicinskim, a onda, čuvajte bubrege.
Uspešne transplatacije su samo sa živih ljudi.