Tehnopolis

Četvrtak, 21.07.2016.

10:20

Uhapšen vlasnik KickAss Torentsa

Ministarstvo pravde SAD ugasilo je sedam domena povezanih sa jednim od najpoznatijih portala za skidanje piratskog sadržaja - Kickass Torrents. Tom prilikom takođe je uhapšen muškarac koji se smatra osnivačem ovog sajta.

Izvor: Variety

Uhapšen vlasnik KickAss Torentsa
Foto: Thinkstock

Tridesetogodišnji Ukrajinac Artem Valuin uhapšen je u sredu u Poljskoj, a američke vlasti trenutno pokušavaju da pronađu način da ga izruče SAD, piše Variety.

Putem ovog sajta od 2008. godine moguće je besplatno skidati piratski sadržaj poput muzike, filmova, video igara i televizijskih serija. Ukupna vrednost ilegalnog sadržaja procenjena je na milijardu dolara, a na sajtu je takođe bilo moguće pronaći filmove koji se u ovom trenutku prikazuju u SAD.

Prema navodima zvaničnika, Kickass Torrents broji više od 50 miliona jedinstvenih mesečnih posetilaca, a osim distribuiranja ilegalnog sadržaja, Valuin bi mogao da bude optužen i za pranje novca.

Maksimalna kazna za distribuiranje ilegalnog sadržaja u SAD trenutno iznosi 5 godina, dok bi za pranje novca Valuin mogao da se suoči sa najviše 20 godina služenja zatvorske kazne. Ukinuti su domeni kickasstorrents.com, kat.ph, kickass.to, kastatic.com, kickass.so, thekat.tv i kat.cr.

Ovoj nije prvi slučaj takve vrste. Američki Federalni istražni biro (FBI) je 2012. godine ugasio sajt Megaupload.com koji je navodno nosiocima autorskih prava naneo štetu od 500 miliona dolara, a pripadnici švedske policije zaplenili su u Stokholmu decembra 2014. godine kompjutere i servere sajta Pirate Bay.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

203 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: