Zdravlje žene

Pet 'ženskih' hormona: Promene su krive za loš libido, umor...

Manjak estrogena se povezuje s osteoporozom, umorom i nesanicom, a višak prolaktina smanjuje libido i može da podstakne simptome nalik onima u menopauzi...

Utorak, 18.11.2014.

11:22

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Hormoni upravljaju raspoloženjem, ponašanjem i utiču na rad pojedinih organa. I najmanja promena u sistemu može da naruši žensko zdravlje. To može da uzrokuje neplodnost, probleme s menstruacijom, PMS i policistične jajnike.

Estrogen

Ovaj polni hormon priprema matericu za začeće, odgovoran je za libido i utiče na imunitet. Estrogen telu šalje signale rasta, i podstiče rast dojki i kostiju. Međutim, povećan nivo ovog hormona može da pogorša simptome PMS-a, poveća rizik od raka dojke i probleme s plodnošću. Manjak se povezuje s osteoporozom, neredovnim menstrualnim ciklusima, i umorom i nesanicom.

Važno je održavati zdravu telesnu težinu jer neuhranjenost može da smanji proizvodnju estrogena, naročito estradiola.

Progesteron

On pripada skupini steroidnih hormona. Zajedno s estrogenom učestvuje u regulaciji menstrualnog ciklusa, pomaže u održavanju trudnoće i uravnotežava rad ostalih hormona. Progesteron deluje kao blagi sedativ i poboljšava san, ali manjak se povezuje s artritisom, policističnim jajnicima, umorom, depresijom i bolnim grčevima kod menstruacije.

Nivo progesterona se u trudnoći prirodno povišava, a višak nema negativan uticaj na zdravlje.

Testosteron

Ovaj hormon nije samo muški - on se u manjoj meri luči i u jajnicima i nadbubrežnim žlezdama. Neophodan je za redovnu ovulaciju i dobar libido. Višak testosterona povezuje se s aknama, peruti, pojačanom dlakavošću na neobičnim mestima i gojenjem.

Manjak testosterona kod žena manifestuje se padom seksualne želje i lošim raspoloženjem.

Prolaktin

Ovaj hormon izlučuje hipofiza u mozgu, a tokom trudnoće ima uticaja na metabolizam majke i fetusa. U kasnijoj trudnoći i nakon porođaja stimuliše sintezu i izlučivanje mleka. Višak prolaktina smanjuje libido i može da podstakne simptome nalik na one u menopauzi. Čak se i blago povišen nivo povezuje s izostankom ovulacije. Manjak može da izazove gubitak mleka nakon porođaja, a iako su druge tegobe retke, moguće su slabije reakcije imuniteta na određene infekcije.

Folikulostimulirajući hormon

Ovo je hormon koji se sintetiše i izlučuje u prednjem režnju hipofize. FSH zajedno s luteinizirajućim hormonom (LH) ima važnu ulogu u polnom sistemu. Oni podstiču rast i sazrevanje Grafovih folikula u jajniku. Kad taj folikul pukne, na površinu izlazi zrela jajna ćelija.

Višak ovih hormona povezuje se problemima s pamćenjem, nesanicom i aknama. Manjak može da uzrokuje probleme s plodnošću i ovulacijom.

Izvor: 24sata.hr
foto: Ben Grey/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare