Zdravlje žene

Fenomen 'kuguarke': Zašto starije dame treba da biraju mlađe partnere

Ukoliko žene u četrdesetim žele da postanu majke, s mlađim partnerima znatno će povećati šanse za trudnoću...

Petak, 24.10.2014.

15:35

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Iako muška menopauza ne postoji, stručnjaci upozoravaju da i muškarcima otkucava biološki sat, a kod pojedinih muškaraca staje oko 43. godine.

Istraživači Univerziteta u Kanadi ustanovili su da godine oca u mogućnosti za stvaranje potomstva igraju podjednaku ulogu kao godine majke.

U istraživanju sprovedenom između 2010. i 2012. godine učestvovale su žene starosti između 40 i 46 godina, na kojima je primenjen proces veštačke oplodnje. U parovimau kojim su muškarci imali 43 godine ili više nije rođeno nijedno dete. Ali žene koje su imale mlađe partnere ostale su u drugom stanju.

Ranije se smatralo da bi muškarci mogli da stvaraju potomstvo do kraja života jer, za razliku od žena, nemaju ograničen broj polnih ćelija. Međutim, sada je ustanovljeno da se u toku života muškarca mogu desiti mnogobrojne genetske promene koje će negativno uticati na stvaranje sperme.

Kako se sperma kod muškaraca konstatno umnožava, prilikom svake deobe moguć je nastanak genetske mutacije. To povlači i mnoštvo komplikacija – znatno su veće šanse da će deca muškaraca starijih od 55 godina biti autistična, imati bipolarni poremećaj, različite mentalne poremećaje ili šizofreniju, a veće su šanse i da će biti manje fizički privlačna.

Ukoliko je žena mlada, biološki sastav njene jajne ćelije mogao bi da nadoknadi nedostatke genetskog materijala sperme. Ali kada žena napuni 40 godina, to više nije moguće. U tom slučaju, mlađi partner predstavlja znatno bolju opciju.

Otuda i naučno opravdanje za takozvani fenomen žena ‘kuguarki’, koje biraju partnere mlađe od sebe, nekada i deceniju ili dve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.