Zdravlje žene

Prevencija raka dojke: Sledite ove savete i smanjite rizik

Ove promene u načinu života i metode ranog otkrivanja ključne su za zaštitu vašeg organizma od raka dojke

Četvrtak, 23.10.2014.

11:25

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Održavajte težinu u granicama normale

Suvišni kilogrami ne samo da povećavaju rizik od nastanka ove bolesti, već i smanjuju šanse za preživljavanje, navodi dokrot Harold Frimen, direktor i osnivač centra za istraživanje i prevenciju raka dojke “Ralph Lauren” u Njujorku.

Oznojite se

Neka vam cilj bude da vežbate pola sata dnevno. Redovna fizička aktivnost smanjiće rizik od pojave raka tako što će ojačati imunitet, smanjiti telesnu težinu i smanjiti nivo estrogena i insulina u krvi.

Pijte manje alkohola

Istraživanja pokazuju da samo dva pića dnevno povećavaju rizik od pojave raka dojke za 21 odsto. Zamenite vino svežim grožđem - fenolni sastojak resveratrol u kožici grožđa mogao bi da smanji nivo estrogena, čime bi se ujedno smanjio i rizik od pojave raka.

Jedite dosta povrća

Dijeta siromašna mastima može smanjiti rizik od pojave raka, ali dodatni pozitivan efekat postići ćete ako u ishranu ubacite biljke iz porodice kupusa, poput brokolija ili kelja, i to ako ih jedete sveže. Ove namirnice sadrže sulforafan, jedinjenje za koje lekari pretpostavljaju da sprečava deobu malignih ćelija.

Saznajte više o porodičnoj istoriji bolesti

U oko 15 odsto slučajeva, oboleli od raka dojke imaju nekoga u porodici ko je već bolovao od ove bolesti. Ukoliko je u pitanju član uže porodice, verovatnoća da obolite je dvaput veća, a ako su dva člana bolovala, rizik će biti pet puta veći.

Redovno idite na preglede

Sve žene koje imaju preko 40 godina trebalo bi da odlaze najmanje jednom godišnje na preglede, a žene koje u porodici već imaju ovaj slučaj, trebalo bi da sa pregledima počnu 10 godina ranije od starosti člana porodice kada je dijagnostifikovana bolest.

Genetsko (BRCA) testiranje

Kada mlade žene obole od raka, vrlo je verovatno da je u pitanju BRCA mutacija. U tom slučaju, nekoliko je znakova za uzbunu – tumor dojke kod jednog ili više bliskih rođaka (majka, sestra..), rana pojava tumora dojke kod članova porodice (pre 50. godine života), istorija tumora dojke u više od jedne generacije, tumor u obe dojke ili tumor dojke i jajnika kod jednog ili više članova porodice. Ako i kod vas postoje ovi faktori, posavetujte se sa lekarom u vezi s testiranjem.

Foto: Audrey/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare