Zdravlje žene

Kada vas uhvate u najnezgodnijem trenutku – prva pomoć kod migrena

Ova boljka pojavljuje se kod velikog broja ljudi i iako stručnjaci kažu da ona u principu nije opasna za zdravlje, migrena znatno umanjuje kvalitet života, ili u najmanju ruku, zna dobrano da pomrsi planove.

Nedelja, 05.10.2014.

16:23

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Ne ulazeći u njene uzroke ni kako je sprečiti mi vam nudimo paket brzih mera koji bi mogli da vam barem donekle ublaže migrenu kako ne biste propustili baš ceo vikend ležeći u krevetu ili neki vama bitan događaj.

Kada osećate da će vas napasti migrena:

1. Vitamin C - iscedite ceo limun u čašu mlake vode i popijte.

2. Kofein – popijte i crnu kafu, najbolje tursku, bez mleka kako vam ne bi pojačalo mučninu.

3. Tableta protiv bolova – postoje analgetici koji vam mogu ublažiti migrenu. Pokušajte da pronađete onaj koji kod vas deluje i popijte ga .

4. San – nakon toga lezite u mirnu i tihu sobu, najbolje ostaviti otvoren prozor i zamračenu prostoriju pa pokušajte da odspavate sat, dva.

5. Tuširanje – nakon toga se istuširajte naizmenično vrućom i mlakom vodom kako biste se i razbudili i podstakli cirkulaciju.

6. Prošetajte po svežem vazduhu – ali nemojte intenzivno da vežbate jer vežbanje zna da pojača migrenu, samo lagano hodajte.

7. Voda – sve vreme lagano pijuckajte vodu i pročišćavajte organizam.

8. Utoplite se – ne dopustite da vam bude hladno kako vam se telo ne bi grčilo i krvni sudovi sužavali.

9. Budite opušteni – nemojte žuriti i biti pod pritiskom, budite opušteni i polako prolazite kroz dan i događanja na kojima učestvujete.

10. Mislite o lepim stvarima – ne podcenjujte moć pozitivnog mišljenja i uticaja na fizičko stanje.

Izvor: Gloria.hr
Foto: Mislav Marohnić/flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare