Zdravlje žene

Neočekivani uzroci neprijatnog zatvora

Gotovo svako povremeno pati od opstipacije, odnosno zatvora stolice, čiji su najčešći uzroci nepravilna ishrana, nedostatak fizičke aktivnosti i česta putovanja. Ali postoje i manje poznati uzročnici trajnijeg, pa čak i hroničnog zatvora što itekako može otežati svakodnevni život i normalno funkcionisanje. Saznajte koji su glavni “krivci” dužeg izostanka stolice i kako rešiti ovaj neugodan problem...

Sreda, 01.10.2014.

11:31

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Bolesti štitne žlezde

Štitna žlezda utiče na rad svih organa, uključujući i creva, pa bolesti štitne žlezde mogu poremetiti funkciju creva, odnosno uzrokovati hronični zatvor. Može biti reč o hipotireozi -usporenom radu žlezde, ili o hipertireozi, povećanoj aktivnosti štitne žlezde. Da li se radi o jednoj od ove dve bolesti, utvrdiće gastroenterolog.

Analgetici na recept

Neki lekovi koje možete dobiti na recept i uzimati posle operativnog zahvata ili za ublažavanje hroničnih bolova mogu za nuspojavu da imaju neredovnu stolicu. Problem može ublažiti uzimanje različitih vrsta analgetika kako telo ne bi razvilo toleranciju na jednu vrstu, ili dodavanje laksativa.

Laksativi

Iako služe podsticanju probave, neki laksativi, poput ricinusovog ulja, mogu, sasvim suprotno, dovesti do trajne konstipacije. To se događa jer telo razvija toleranciju na njih. Mleko, magnezijum i polietilni glikol su laksativi na koje organizam ne može da razvije toleranciju.

Antidepresivi

Jedna od neugodnih nuspojava pojedinih lekova koji se koriste za lečenje depresije je zatvor. To se dešava jer antidepresivi remete transmisiju živaca koji podstiču rad creva. U tom slučaju treba pitati čekara da li može da prepiše drugi antidepresiv ili da preporuči uzimanje laksativa.

Lekovi protiv gorušice

Aluminijum koji sadrže neki lekovi za gorušicu može biti krivac loše probave. Zato pažljivo pročitajte sastojke i promenite lek ukoliko je to potrebno. Ako uzimate lekove protiv gorušice toliko često da ste od njih dobili hronični zatvor, trebalo bi da se testirate na gastroezofagealnu refluksnu bolest čiji je simptom stalna gorušica.

Lekovi za visoki krvni pritisak

Nuspojava starije vrste lekova za visoki krvni pritisak – diuretika, je zatvor. Oni uzrokuju dehidrataciju zbog čega organizam vodu “krade” iz stolice, a tečnost se ne može nadoknaditi većim konzumiranjem vode od preporučene količine jer ćete tu vodu jednostavno izgubiti mokrenjem. Rešenje je promena leka ili laksativ.

Sindrom iritabilnog creva (SIC)

Iako je proliv znatno češća posledica sindroma iritabilnog creva, neki oboleli od Kronove bolesti koja se javlja u tankom crevu dobiće hronični zatvor. U tom slučaju potrebna je jača terapija za sindrom iritabilnog creva, ili operacija.

Dijabetes

Oboleli od dijabetesa suočeni su sa nizom potencijalnih zdravstvenih problema, uključujući konstipaciju. Uzrok je oštećenje živaca koje može da se javi kod dijabetičara. Rešenje je bolja kontrola dijabetesa kako bi se sprečile hronične komplikacije i savetovanje s lekarom oko rešavanja problema izostanka stolice.

Dodaci ishrani

Kalcijum i gvožđe kao dodaci ishrani mogu uzrokovati zatvor. Ako sumnjate da je to razlog, posavetujte se s lekarom za bolji način dopune tih supstanci.

Bolest debelog creva

Bilo koji bolan problem debelog creva, poput analne pukotine ili hemoroida, može da uzrokuje hroničnu konstipaciju jer crevo tada radi usporeno, što je poznato kao lenja creva. Lečenje osnovnog uzroka može doprineti rešenju problema sa zatvorom.

Izvor: zadovoljna.hr
Foto: Ohmega1982/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare