Zdravlje žene

Kako što lakše prebroditi porođaj

Ako ste jedna od onih trudnica koje neprestano zastrašuju pričama o porođaju, pročitajte ovaj članak...

Četvrtak, 04.09.2014.

15:36

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Pre svega, potrebno je da shvatite da je porođaj prirodan i predivan proces za koji se vaše telo posebno sprema i može da ga izdrži. Vaše je da se potrudite da održavate dobro zdravlje, suzdržite se od štetnih navika, u ishranu uključite što više raznovrsnog voća i povrća i posvetite se laganim ili nešto intenzivnijim fizičkim aktivnostima kako biste što spremnije dočekali “veliki dan”.

Nažalost, u današnje vreme, carski rez sve je zastupljeniji. Možda vam ne zvuči kao velika stvar, ali u pitanju je veliki hirurški zahvat na abdomenu kojim se povećavaju šanse za porođajne komplikacije. Nakon carskog reza oporavak je znatno teži, kao i dojenje. Takođe, sve žene koje se porode carskim rezom primiće antibiotike, što će uticati i na bebu pre nego što je i rođena. A često se ispostavi da zahvat, zapravo, nije ni bio neophodan.

Zato je najbolje opredeliti se za porođaj prirodnim putem ili uz pomoć epiduralne anestezije. Istraživanja su pokazivala da porođaj koji uključuje prolazak bebe kroz vaginalni kanal ima daleko više prednosti. Sam prolazak i izloženost flori majke znatno će smanjiti verovatnoću da se kod deteta tokom života razviju bolesti digestivnog trakta, alergije, pa čak i gojaznost.

Evo nekoliko stvari koje mogu biti od pomoći ženama koje se budu opredelile za prirodni porođaj...

Porođaj ne treba da se odvija u ležećem položaju

Ležanjem je nemoguće dozvoliti gravitaciji da povuče bebu iz vas! Hodanje, pomeranje kukova, i različite vrste aktivnosti znatno više će olakšati porođaj nego ležanje, koje povećava šanse za neophodnost carskog reza.

Kontrakcije su jedinstveno iskustvo

Posmatrajte kontrakcije kao nešto što će vašem telu pomoći da na svet iznese jedno predivno stvorenje koje ćete uskoro moći da zagrlite. Uronite u misli, koncentrišite se na svoje telo i pokušajte da shvatite kako kontrakcije funkcionišu. Ovo neće umanjiti bol, ali će izmeniti vašu percepciju i učiniti porođaj lakšim.

Strah odlaže porođaj

Materinski instinkti omogućavaju majkama da zaštite bebe od opasnosti. Ako životinja tokom porođaja primeti predatora, spontano će zaustaviti proces, umesto da na zemlju ispusti bespomoćno novorođenče. I kod ljudi postoje hormoni koji aktiviraju porođaj (oksitocin) i oni koji ga usled straha stopiraju (adrenalin). Zato je potrebno da naučite kako da transformišete strah u samopouzdanje.

Dovedite autoritet u pitanje

Samo zato što su vam babica ili lekar rekli da nešto učinite (legnete tokom porođaja, primate infuziju itd.) ne znači da to treba da učinite bez pogovora. Mnoge procedure koje se praktikuju u bolnicama su rutina koja ponekad nije neophodna. Zato, ako su vam preporučili ili očekuju od vas nešto što je vama neprijatno, a ne znate razlog za to, pitajte. Ako vam se objašnjenje ne sviđa, uvek imate pravo da odbijete.

Žene bi tokom porođaja trebalo da piju i jedu

Istraživanja su pokazala da održavanje vaše energije lakšom hranom mnogim ženama olakšava porođaj i smanjuje rizik za neophodnost carskog reza ili primanje Pitocina.

Porođaj je nešto što vi činite, ne nešto što vam se dešava

Porođaj zahteva dosta truda, koncentracije, znojenja, pomeranja i vikanja. Mišići svom snagom guraju biće od 3-4 kilograma kroz relativno uzak prostor. To znači da je potrebno dosta napora. Verujte u sebe, budite realni i osmislite na vreme strategije koje će vam pomoći da prebrodite najkriznije momente.

Evo jednostavne mantre koju ćete ponavljati kako se trenutak rođenja bebe bude bližio: Ja to mogu!

Foto: hin255/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.