Zdravlje žene

Da li i vi imate kompromitujuće fotografije u telefonu?

U poslednja 24 časa svet potresa najveći šou biznis skandal u poslednjih par godina. Svako ko je poželeo da vidi kako njegova omiljena zvezda izgleda naga mogao je da pronađe fotografiju na internetu.

Utorak, 02.09.2014.

13:22

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Nakon što su ukradene gole fotografije skoro 423 zvezde, među kojima se nalazi samo 60 fotografija glumice Dženifer Lorens ovaj događaj je izazvao bes feministkinja, kao i starijih generacija.

Upravo je ovaj skandal podstakao istraživače da se pozabave statistikom o navikama korisnika pametnih telefona. Dosadašnje statistike sprovedene na tlu Australije pokazuju da tri od pet osoba koje koriste aplikaciju Snapchat priznaju da su barem jednom slale fotografije seksualne sadržine.

Razne studije širom sveta pokazale su da jedna od 10 mladih osoba ima svoju nagu fotografiju u telefonu uslikanu s namerom da je pošalju nekome, dok je jedna od pet osoba primila ili videla fotografiju slične sadržine.

"Seksting je deo interakcije mnogih ljudi“, kaže doktorka Loren Rozvorn – "Ne postoji čak ni starosna grupa koja ovo najviše praktikuje, već svaka seksualno aktivna osoba sa pristupom tehnologiji“

Stručnjaci navode da je pre pet godina situacija bila potpuno drugačija i da je daleko manje žena slalo svoje seksi fotografije.

Postavlja se pitanje zašto onda sada osećaju potrebu da to rade?

Doktorka Rozvorn kaže da je seksting u porastu samo zato što nam je tehnologija koja to omogućava sve dostupnija.

Ona takođe dodaje da su gole fotografije produkt selfi kulture često vođene narcizmom i niskim samopouzdanjem.

"Žene koje se fotografišu nage žele potvrdu da su lepe i poželjne i očajnički čeznu da se drugima dopadnu“, kaže ona dodajući da su ovakve fotografije obično sledeći korak nakon čestih selfija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.