Zdravlje žene

Neurotičnost može biti vaše najmoćnije oružje

Razdražljivi ste, napeti, pod stalnom tenzijom i zbog toga vas prati loša reputacija? Ne očajavajte. Najnovija istraživanja američkih psihologa pokazuju da neurotičnost može da bude korisna ako je primenite na pravi način.

Subota, 19.04.2014.

14:04

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Nesposobnost da stoički podnesete loše situacije donedavno je smatrana lošom osobinom. Naučno je dokazano da neurotici žive kraće, nesrećniji su i podložniji bolestima. Ali, ukoliko umete da organizujete vreme, napravite dobar raspored obaveza i pustite da vas kroz život vodi savest, neurotičnost možete da pretvorite u svoje moćno oružje, piše “Huffingtonpost”.

Nikolas A. Turiano, doktor nauka u Odeljenju za psihijatriju pri Univerzitetu Medicinskog centra u Ročesteru, objašnjava da neurotici osećaju vezu emocionalnu uznemirenost, zbog čega obolevaju od povišenog pritiska. Ipak, oni koji imaju jako razvijenu savest kada je u pitanju zdravlje, svoju neurozu mogu da upotrebe tako što će voditi više računa o svom zdravlju od ostalih.

“Zdravi neurotici neće prestati da brinu, ali će češće odlaziti u teretanu, hraniti se zdravije i voditi računa o fizičkoj kondiciji, jer će ih preterana odgovornsot prema vlastitom zdravlju inspirisati da se posvete sebi na taj način” objašnjava Turiano.

On dodaje da ovakvi tipovi ličnosti ređe obolevaju od zapaljenskih bolesti reume, bolesti disajnih puteva i bilijarnog sistema.

Neurotičnost može da bude od pomoći i u poslu

“Kada osvestite činjenicu da ste neurotični, možete da predupredite stres tako što ćete pravilno rasporediti obaveze i osetiti zadovoljstvo kada ih ispunite. Lekari koji su anksiozni mogu da iskoriste ovu osobinu tako što će motivisati sebe da operaciju obave najbolje i najpreciznije” navodi Turiano.

I domaćice mogu da „nadigraju“ neurotičnost tako što će nedelju dana unapred isplanirati obroke za porodicu, a onda, kada nastupi stresni period, pogledati spisak i rešavati stavku po stavku.

Izvor: nadlanu.com
Foto: imagerymajestic/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare