Zdravlje žene

Kako se nositi s čestim promenama vremena?

Jesenji dani protiču u velikim promenama vremena, koje svakako utiču na naše zdravlje. Međutim, postoje načini da se lakše nosite sa čestim promenama vremena.

Sreda, 06.11.2013.

16:46

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Kako se nositi s cestim promenama vremena? Kisni periodi, vetar, pa sunce, nagle promene temperature, vlaga, suv vazduh, topli vetar u novembru … Sve to lose utice na zdravlje, a posebno na meteoropate. Ove nagle promene su primecene u mnogim krajevima sveta, a doktori su se sureli sa mnostvom zabrinutih pacijenata. Ovakvo vreme moze doneti viruse, infekcije i bolesti. Zato je vazno da se zastitite dok se vreme ne “ustali”. Nagle promene temperature U ovom periodu najvise trpi nasa koza, kosa, imunitet i psihicko zdravlje. Nas probavni sitem je vezan za promene vremena. Leti kada je vrucina potrebna nam je tecnost i sveza hrana, a u zimskim danima lakse podnosimo tezu hranu. Kada naidje ovaj period najbolje je biti spreman. Ishranu obogatite vocem i povrcem i do zimskih dana se, ipak, ne natrpavajte kaloricnijom i tezom hranom. Ako izlazite napolje budite spremni na razlicite temprature. Oblacite se slojevito i nosite kisobran. O kozi i kosi se brinite bolje, pazite na promene i reagujte na prvu Ovakve promene mogu doneti glavobolje, izazvati prehladu i kasalj, ali i bolove u zglobovima. Najbolje je da u ovom periodu pijete caj od djumbira, koji je dobar u sprecavanju infekcija. Ako ne zelite da se prehladite drzite se podalje od bolesnika, jer ako u ovom periodu uhvatite neki virus, prehlada bi mogla da potraje, jer je oporavak sporiji. Fit, odmorni i snazni Ovakve promene najbolje podnose oni koji redovno vezbaju i zdravo se hrane. Najteze je starijima, deci i meteoropatama. Dovoljno sna i bar 15 minuta vezbi mogli bi vam pomoci, kao i topla umirujuca kupka (posebno ako ste podlozni glavoboljama). Iako vas ovo vreme mozda “obara” trudite se da ne spavate preko dana. Ako zelite da se razbudite zustrija 20-minutna setnja je bolja. Ako imate problema sa krvnim pritiskom u ovom periodu ga morate cesce pratiti i meriti. Obratite se odmah doktoru ako primetite neke lose promene. Izvor: Lifepress magazin Foto: marin/freedigitalphotos.net lifepress Jesenji dani proticu u velikim promenama vremena, koje svakako uticu na nase zdravlje. Medjutim, postoje nacini da se lakse nosite sa cestim promenama vremena. Jesenji dani proticu u velikim promenama vremena, koje svakako uticu na nase zdravlje. Medjutim, postoje nacini da se lakse nosite sa cestim promenama vremena.

Kišni periodi, vetar, pa sunce, nagle promene temperature, vlaga, suv vazduh, topli vetar u novembru … Sve to loše utiče na zdravlje, a posebno na meteoropate. Ove nagle promene su primećene u mnogim krajevima sveta, a doktori su se sureli sa mnoštvom zabrinutih pacijenata. Ovakvo vreme može doneti viruse, infekcije i bolesti. Zato je važno da se zaštitite dok se vreme ne “ustali”.

Nagle promene temperature

U ovom periodu najviše trpi naša koža, kosa, imunitet i psihičko zdravlje. Naš probavni sitem je vezan za promene vremena. Leti kada je vrućina potrebna nam je tečnost i sveža hrana, a u zimskim danima lakše podnosimo težu hranu. Kada naiđe ovaj period najbolje je biti spreman. Ishranu obogatite voćem i povrćem i do zimskih dana se, ipak, ne natrpavajte kaloričnijom i težom hranom. Ako izlazite napolje budite spremni na različite temprature. Oblačite se slojevito i nosite kišobran.

O koži i kosi se brinite bolje, pazite na promene i reagujte na prvu

Ovakve promene mogu doneti glavobolje, izazvati prehladu i kašalj, ali i bolove u zglobovima. Najbolje je da u ovom periodu pijete čaj od đumbira, koji je dobar u sprečavanju infekcija. Ako ne želite da se prehladite držite se podalje od bolesnika, jer ako u ovom periodu uhvatite neki virus, prehlada bi mogla da potraje, jer je oporavak sporiji.

Fit, odmorni i snažni

Ovakve promene najbolje podnose oni koji redovno vežbaju i zdravo se hrane. Najteže je starijima, deci i meteoropatama. Dovoljno sna i bar 15 minuta vežbi mogli bi vam pomoći, kao i topla umirujuća kupka (posebno ako ste podložni glavoboljama). Iako vas ovo vreme možda “obara” trudite se da ne spavate preko dana. Ako želite da se razbudite žustrija 20-minutna šetnja je bolja.

Ako imate problema sa krvnim pritiskom u ovom periodu ga morate češće pratiti i meriti. Obratite se odmah doktoru ako primetite neke loše promene.

Izvor: Lifepress magazin
Foto: marin/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare