Zdravlje žene

Šta najviše ugrožava zdravlje žene?

Okrugli sto "Pro Femina 2013: Žensko zdravlje u fokusu" u organizaciji magazina "Lepota i zdravlje" održan je juče u hotelu “Hyatt Regency”. Tema Okruglog stola bila je zdravlje žene u Srbiji. Šta možemo učiniti za prevenciju, koji su to faktori koji najviše ugrožavaju zdravlje žene, koliko je ona danas sama odgovorna prema sebi, a koliko je prema njoj odgovorna zajednica, njena porodica, firma u kojoj radi i šira socijalna sredina?

Petak, 04.10.2013.

12:58

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Sta najvise ugrozava zdravlje zene? Na pitanja kakva su prava zene kada oboli i ko zastupa njena prava, koji nam zakoni ne idu na ruku i kakve su mogucnosti da se oni promene, odgovarali su brojni strucnjaci iz oblasti zdravstva. "U Srbiji svakog dana umre 151 osoba od srca, a medju njima su zene u vecini iako je zabluda da su srcane bolesti tipicno 'muske'", istakla je dr Mila Zivojinovc, kardiolog u svojoj prezentaciji "Kako kuca zensko srce". “U Srbiji je pocetkom 20. veka na hiljade muskaraca dolazi 752 zene dok u svim ostalim evropskim zemljama ima vise zena nego muskaraca. Prosecni zivotni vek srpske zene 1903. godine je 39 godina, a muskarca 49. Razvedene zene u proseku su zivele 35 godina! Tada je na 76 preminulih momaka od 15 do 26 godina - dolazilo 113 preminulih devojaka! Cak 49 odsto dece na srpskom selu umiralo je do svoje 6 godine!“, iznosi sokantne podatke istoricarka dr Dubravka Stojanovic (autorka knjige "Iza zavese") i dodaje da su glavni uzroci smrtnosti kod zena bili mnogostrukost trudnoca i velika smrtnost na porodjaju. "Od sto hiljada zena koje su dobile poziv za skrining karcinoma dojke - samo njih deset hiljada se odazvalo!", otkrila je dr Danica Salaski, Republicki zavod za zdravstveno osiguranje. "Sefovi kabineta, PR-ovi... i do 40 odsto je nemedicinskog osoblja u nasim zdravstvenim ustanovama, a veliki manjak doktora, sto je nedopustivo. Od sto pedeset hilada zaposlenih u zdravstvu samo je dvadeset pet hiljada doktora!", rekla je dr Branislava Belic. "Od karcinoma dojke danas u Srbiji oboleva svaka deveta zena. Ako se ovi trendovi nastave, za 15 godina obolevace svaka druga zena! Samopregled dojke nije dovoljan! Koliko vas se same farbate!? Posvetite zdravlju bar koliko i kosi!", rekla je radiolog dr Dragana Bogdanovic Stojanovic. Super zena Okrugli sto "Pro Femina 2013: Zensko zdravlje u fokusu" u organizaciji magazina "Lepota i zdravlje" odrzan je juce u hotelu “Hyatt Regency”. Tema Okruglog stola bila je zdravlje zene u Srbiji. Sta mozemo uciniti za prevenciju, koji su to faktori koji najvise ugrozavaju zdravlje zene, koliko je ona danas sama odgovorna prema sebi, a koliko je prema njoj odgovorna zajednica, njena porodica, firma u kojoj radi i sira socijalna sredina? Okrugli sto "Pro Femina 2013: Zensko zdravlje u fokusu" u organizaciji magazina "Lepota i zdravlje" odrzan je juce u hotelu “Hyatt Regency”.

Na pitanja kakva su prava žene kada oboli i ko zastupa njena prava, koji nam zakoni ne idu na ruku i kakve su mogućnosti da se oni promene, odgovarali su brojni stručnjaci iz oblasti zdravstva.

"U Srbiji svakog dana umre 151 osoba od srca, a među njima su žene u većini iako je zabluda da su srčane bolesti tipično 'muške'", istakla je dr Mila Živojinovć, kardiolog u svojoj prezentaciji "Kako kuca žensko srce".

“U Srbiji je početkom 20. veka na hiljade muškaraca dolazi 752 žene dok u svim ostalim evropskim zemljama ima više žena nego muškaraca. Prosečni životni vek srpske žene 1903. godine je 39 godina, a muškarca 49. Razvedene žene u proseku su živele 35 godina! Tada je na 76 preminulih momaka od 15 do 26 godina - dolazilo 113 preminulih devojaka! Čak 49 odsto dece na srpskom selu umiralo je do svoje 6 godine!“, iznosi šokantne podatke istoričarka dr Dubravka Stojanović (autorka knjige "Iza zavese") i dodaje da su glavni uzroci smrtnosti kod žena bili mnogostrukost trudnoća i velika smrtnost na porođaju.

"Od sto hiljada zena koje su dobile poziv za skrining karcinoma dojke - samo njih deset hiljada se odazvalo!", otkrila je dr Danica Salaški, Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

"Šefovi kabineta, PR-ovi... i do 40 odsto je nemedicinskog osoblja u našim zdravstvenim ustanovama, a veliki manjak doktora, što je nedopustivo. Od sto pedeset hilada zaposlenih u zdravstvu samo je dvadeset pet hiljada doktora!", rekla je dr Branislava Belić.

"Od karcinoma dojke danas u Srbiji oboleva svaka deveta žena. Ako se ovi trendovi nastave, za 15 godina obolevaće svaka druga žena! Samopregled dojke nije dovoljan! Koliko vas se same farbate!? Posvetite zdravlju bar koliko i kosi!", rekla je radiolog dr Dragana Bogdanović Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare