Zdravlje žene

Morska riba pomaže u sprečavanju raka dojke

Ukoliko budete konzumirali ribu poput lososa, koja je naročito bogata omega-3 masnim kiselinama, minimum dva puta nedeljno, smanjićete šansu za dobijanje raka dojke i do 14 odsto.

Ponedeljak, 01.07.2013.

15:44

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Morska riba pomaze u sprecavanju raka dojke Do ovog zakljucka su dosli strucnjaci koji su radili na novom kineskom istrazivanju koje je objavljeno u "Britis medikal zurnalu", u okviru koga je objavljen pregled istrazivanja ove vrste. Riba sadrzi omega-3 masne kiseline koje su vazne za razvoj mozga i smanjuju upalne procese u njemu. Takodje su vazne i za kardiovaskularni sistem i druge delove organizma. Istrazivanja su pokazala da cak i u bogatim zemljama kao sto je Velika Britanija, devetoro od desetoro dece ne konzumira ovakvu ribu, kao ni dve trecine odraslih ljudi. Inace, omega-3 masne kiseline ljudsko telo ne moze samostalno da proizvede. Istrazivaci su analizirali 26 istrazivanja obavljena u Sjedinjenim Americkim Drzavama, Evropi i Aziji, u kojima je bilo 80.000 ucesnika i preko 20.000 obolelih od raka dojke. Najnovije istrazivanje pokazuje da i unos od 0.1 vise grama ili 0.1 odsto vise energije na dan koje poticu iz omega-3 masnih kiselina, mogu da smanje rizik od raka dojke za pet odsto. Da bi to postigle, zene treba da jedu masnu ribu poput tune, skuse, lososa, haringe ili sardine dva puta nedeljno u porcijama od 140 grama. Bela riba poput bakalara takodje je zdrava, ali sadrze manje omega-3 masnih kiselina. Zbog ishrane bogate ribom, najmanji rizik od raka dojke imaju zene u Aziji. Cinjenica je da zene koje se hrane zdravije cesto su i mrsavije, sto takodje smanjuje opasnost od karcinoma. Izvor: magazin.net.hr Foto: apolonia/ FreeDigitalPhotos.net magazin.net Ukoliko budete konzumirali ribu poput lososa, koja je narocito bogata omega-3 masnim kiselinama, minimum dva puta nedeljno, smanjicete sansu za dobijanje raka dojke i do 14 odsto. Ukoliko budete konzumirali ribu poput lososa, koja je narocito bogata omega-3 masnim kiselinama, minimum dva puta nedeljno, smanjicete sansu za dobijanje raka dojke i do 14 odsto.

Do ovog zaključka su došli stručnjaci koji su radili na novom kineskom istraživanju koje je objavljeno u "Britiš medikal žurnalu", u okviru koga je objavljen pregled istraživanja ove vrste.

Riba sadrži omega-3 masne kiseline koje su važne za razvoj mozga i smanjuju upalne procese u njemu. Takođe su važne i za kardiovaskularni sistem i druge delove organizma.

Istraživanja su pokazala da čak i u bogatim zemljama kao što je Velika Britanija, devetoro od desetoro dece ne konzumira ovakvu ribu, kao ni dve trećine odraslih ljudi.

Inače, omega-3 masne kiseline ljudsko telo ne može samostalno da proizvede.

Istraživači su analizirali 26 istraživanja obavljena u Sjedinjenim Američkim Državama, Evropi i Aziji, u kojima je bilo 80.000 učesnika i preko 20.000 obolelih od raka dojke.

Najnovije istraživanje pokazuje da i unos od 0.1 više grama ili 0.1 odsto više energije na dan koje potiču iz omega-3 masnih kiselina, mogu da smanje rizik od raka dojke za pet odsto.

Da bi to postigle, žene treba da jedu masnu ribu poput tune, skuše, lososa, haringe ili sardine dva puta nedeljno u porcijama od 140 grama. Bela riba poput bakalara takođe je zdrava, ali sadrže manje omega-3 masnih kiselina.

Zbog ishrane bogate ribom, najmanji rizik od raka dojke imaju žene u Aziji.

Činjenica je da žene koje se hrane zdravije često su i mršavije, što takođe smanjuje opasnost od karcinoma.

Izvor: magazin.net.hr
Foto: apolonia/ FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare