Zdravlje žene

Kako vežbama disanja umanjiti stres?

Ako se osećate kao da od posla ne možete da dišete, niste sami – dve od pet odraslih osoba veruje da pati od hroničnog stresa na poslu. Pročitajte savete kako vam disanje može pomoći da kontrolišete stres i budete kreativniji na poslu.

Nedelja, 31.03.2013.

09:48

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Kako vezbama disanja umanjiti stres? Jutarnje disanje Navijte alarm 10 minuta pre nego sto je vreme da ustanete. Sedite u krevetu u udobnom polozaju i drzite oci zatvorene. Otvorite usta. Glasno udahnite i izdahnite tri puta duboko iz trbuha, kao da zelite da zamaglite odgledalo. Zatim zatvorite usta i nastavite da udisete i uzdisete nekoliko minuta. Otvorite oci i disite u tisini. Disanje u voznji Kada putujete do posla ili se kod kuce pripremate da pocnete da radite za stolom, pokusajte da obratite paznju na svoje disanje. Ako ste u gustom saobracaju stres se povecava i disanje postaje plitko. Udahnite kroz nos brojeci do tri, zadrzite se za trenutak i izdahnite na tri. Dok disete mislite u sebi “udah, ja sam mir, izdah, ja sam mir” Disanje kao uzemljenje Pre nego sto zapocnete posao, postavite ton svog radnog dana. Sedite udobno s pravom kicmom, opustenih ramena, uskladjene glave i brade paralelne s podom. Stavite desnu ruku na trbuh. Udahnite u jamu trbuha, duboko u dijafragmu i osetite kako vam je dah gurnuo ruku. Disite i osetite kako se dah siri telom. Disanje za podizanje energije Sedite pravo, otvorite usta i oblikujte zvuk zadihanosti menjajuci kratke udahe i izdahe poput steneta. Zatvorite usta i nastavite tim tempom disanja dopustajuci vazduhu da prolazi preko zadnje strane grla, te unutar i izvan nosa. Radite to 10 sekundi, pauzirajte i ponovite. Ako vam se vrti u glavi, prekinite s vezbom. Disanje za kraj radnog dana Kako biste zavrsili radni dan, sedite pravo. Zatvorite oci. Neka vam paznja bude usmerena na kicmeni stub. Zamislite da je na njegovom dnu bazen bele lave. Uz svaki izdah bela lava se penje prema gore. Zamislite da se siri u prostoru, odmah ispod trbuha, nastavlja prema srcu, podrucju izmedju obrva, glavi a zatim pri svakom izdisaju krene da se vraca nazad. izvor i foto: t portal; adamr/freedigitalphotos.net tportal.hr Ako se osecate kao da od posla ne mozete da disete, niste sami – dve od pet odraslih osoba veruje da pati od hronicnog stresa na poslu. Procitajte savete kako vam disanje moze pomoci da kontrolisete stres i budete kreativniji na poslu. Ako se osecate kao da od posla ne mozete da disete, niste sami – dve od pet odraslih osoba veruje da pati od hronicnog stresa na poslu.

Jutarnje disanje

Navijte alarm 10 minuta pre nego što je vreme da ustanete. Sedite u krevetu u udobnom položaju i držite oči zatvorene. Otvorite usta. Glasno udahnite i izdahnite tri puta duboko iz trbuha, kao da želite da zamaglite odgledalo. Zatim zatvorite usta i nastavite da udišete i uzdišete nekoliko minuta. Otvorite oči i dišite u tišini.

Disanje u vožnji

Kada putujete do posla ili se kod kuće pripremate da počnete da radite za stolom, pokušajte da obratite pažnju na svoje disanje. Ako ste u gustom saobraćaju stres se povećava i disanje postaje plitko. Udahnite kroz nos brojeći do tri, zadržite se za trenutak i izdahnite na tri. Dok dišete mislite u sebi “udah, ja sam mir, izdah, ja sam mir”

Disanje kao uzemljenje

Pre nego što započnete posao, postavite ton svog radnog dana. Sedite udobno s pravom kičmom, opuštenih ramena, usklađene glave i brade paralelne s podom. Stavite desnu ruku na trbuh. Udahnite u jamu trbuha, duboko u dijafragmu i osetite kako vam je dah gurnuo ruku. Dišite i osetite kako se dah širi telom.

Disanje za podizanje energije

Sedite pravo, otvorite usta i oblikujte zvuk zadihanosti menjajući kratke udahe i izdahe poput šteneta. Zatvorite usta i nastavite tim tempom disanja dopuštajući vazduhu da prolazi preko zadnje strane grla, te unutar i izvan nosa. Radite to 10 sekundi, pauzirajte i ponovite. Ako vam se vrti u glavi, prekinite s vežbom.

Disanje za kraj radnog dana

Kako biste završili radni dan, sedite pravo. Zatvorite oči. Neka vam pažnja bude usmerena na kičmeni stub. Zamislite da je na njegovom dnu bazen bele lave. Uz svaki izdah bela lava se penje prema gore. Zamislite da se širi u prostoru, odmah ispod trbuha, nastavlja prema srcu, području između obrva, glavi a zatim pri svakom izdisaju krene da se vraća nazad.

izvor i foto: t portal; adamr/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare