Zdravlje žene

Sir, jogurt i sladoled opasni kod raka dojke

Jedan sladoled ili jogurt dnevno mogu praviti smetnje u borbi za preživljavanje žena oboljelih od raka dojke, tvrde naučnici.

Subota, 16.03.2013.

13:08

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Sir, jogurt i sladoled opasni kod raka dojke Obolele zene koje dnevno jedu jedan obrok koji sadrzi punomasno mleko imaju 50 odsto vise rizika od smrti. Americki naucnici sumnjaju da je razlog taj sto mleko i druga vrsta hrane koja sadrzi hormonski estrogen podsticu kancerogene celije na rast. Jedna od osam zena oboli od raka dojke tokom svog zivota, a svake godine se pojavi 50.000 novih slucajeva. Sanse za prezivljavanje su mnogo bolje u odnose na sve druge bolesti, ali stopa smrtnosti je i dalje velika. Naucnici su istrazivanjem obuhvatili period od 1997. do 2000. godine, kada je registrovano 1.500 obolelih zena u Kaliforniji. Ispunile su upitnik u kom su odgovarale na pitanje koliko cesto su konzumirale mlecne proizvode i kolike su bile porcije. Najcesce navedeni proizvodi su bili sladoled, jogurt, sir, milk sejk i topla cokolada. Naucnici su otkrili da su one zene koje su dnevno jele samo jednu porciju ovih proizvoda imale 50 odsto vise rizika da umru od ove bolesti u narednih 12 godina. "Mlecni proizvodi s visokim procentom masnoce se ne preporucuju kao deo zdrave dijete. Treba se okrenuti onim proizvodima koji sadrze nizak nivo masnoca", rekao je dr Bete Kan koji je vodio istrazivanje. Izvor: klix.ba Foto: sxc.hu klix.ba Jedan sladoled ili jogurt dnevno mogu praviti smetnje u borbi za prezivljavanje zena oboljelih od raka dojke, tvrde naucnici. Jedan sladoled ili jogurt dnevno mogu praviti smetnje u borbi za prezivljavanje zena obolelih od raka dojke, tvrde naucnici.

Obolele žene koje dnevno jedu jedan obrok koji sadrži punomasno mleko imaju 50 odsto više rizika od smrti. Američki naučnici sumnjaju da je razlog taj što mleko i druga vrsta hrane koja sadrži hormonski estrogen podstiču kancerogene ćelije na rast.

Jedna od osam žena oboli od raka dojke tokom svog života, a svake godine se pojavi 50.000 novih slučajeva. Šanse za preživljavanje su mnogo bolje u odnose na sve druge bolesti, ali stopa smrtnosti je i dalje velika.

Naučnici su istraživanjem obuhvatili period od 1997. do 2000. godine, kada je registrovano 1.500 obolelih žena u Kaliforniji. Ispunile su upitnik u kom su odgovarale na pitanje koliko često su konzumirale mlečne proizvode i kolike su bile porcije.

Najčešće navedeni proizvodi su bili sladoled, jogurt, sir, milk šejk i topla čokolada.

Naučnici su otkrili da su one žene koje su dnevno jele samo jednu porciju ovih proizvoda imale 50 odsto više rizika da umru od ove bolesti u narednih 12 godina.

"Mlečni proizvodi s visokim procentom masnoće se ne preporučuju kao deo zdrave dijete. Treba se okrenuti onim proizvodima koji sadrže nizak nivo masnoća", rekao je dr Bete Kan koji je vodio istraživanje.

Izvor: klix.ba
Foto: sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare