Zdravlje žene

Važnost joda u trudnoći

Koliko je važno uzimati jod tokom trudnoće pokazalo je istraživanje američkih naučnika, po kome blagi deficit joda može dovesti do nižeg koeficijenta inteligencije kod dece, a njegov nedostatak i dalje je glavni uzrok mentalne retardacije dece. Uzimati jod tokom trudnoće izuzetno je važno, a neće vas koštati mnogo, jer ga u organizam možete uneti i kroz jodiranu so.

Subota, 12.01.2013.

11:33

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Vaznost joda u trudnoci Urednici casopisa "Journal of the American Medical Association" (JAMA) pokrenuli su raspravu na temu koji je to adekvatan nivo joda tokom trudnoce i koju ulogu on ima na zdravlje majki, fetusa i novorodjencadi. Jod igra vaznu ulogu u regulaciji hormona stitne zlezde, koji su kljucni za normalan neuroloski razvoj fetusa. Istrazivanja pokazuju da blagi deficit joda moze dovesti do nizeg koeficijenta inteligencije kod dece, a njegov nedostatak je i dalje vodeci uzrok mentalne reterdacije dece, kada se u obzir uzmu faktori na koje se moze uticati. Deficit joda se smatra i glavnim uzrokom gusavosti kod porodilja i novorodjencadi, spontanih pobacaja i smrtnosti novorodjencadi. "American Thyroid Association", "Endocrine Society" i "Teratology Society" preporucuju zenama koje planiraju trudnocu, onima koje su trudne ili doje da svakodnevno uzimaju jod u obliku dodataka ishrani i to najmanje 150 µg. Multivitamini koji se preporucuju za navedena stanja takodje treba da sadrze jod u odgovarajucim dozama. Prema procenama "Fonda Ujedinjenih nacija za pomoc deci", manjak joda u ishrani utice na zdravlje najmanje 600 miliona ljudi. Nedostatak joda razlog je i sto se godisnje oko 100.000 dece radja telesno i dusevno zaostalo zbog ozbiljne disfunkcije stitne zlezde. Nedovoljan unos joda narusava telesni i dusevni razvoj preko 50 miliona dece, a cesto uzrokuje strumu i oticanje stitne zlezde. Izvor: magazin.net.hr Foto: sxc.hu magazin net Koliko je vazno uzimati jod tokom trudnoce pokazalo je istrazivanje americkih naucnika, po kome blagi deficit joda moze dovesti do nizeg koeficijenta inteligencije kod dece, a njegov nedostatak i dalje je glavni uzrok mentalne retardacije dece. Uzimati jod tokom trudnoce izuzetno je vazno, a nece vas kostati mnogo, jer ga u organizam mozete uneti i kroz jodiranu so. Uzimati jod tokom trudnoce izuzetno je vazno, a nece vas kostati mnogo, jer ga u organizam mozete uneti i kroz jodiranu so.

Urednici časopisa "Journal of the American Medical Association" (JAMA) pokrenuli su raspravu na temu koji je to adekvatan nivo joda tokom trudnoće i koju ulogu on ima na zdravlje majki, fetusa i novorođenčadi.

Jod igra važnu ulogu u regulaciji hormona štitne žlezde, koji su ključni za normalan neurološki razvoj fetusa. Istraživanja pokazuju da blagi deficit joda može dovesti do nižeg koeficijenta inteligencije kod dece, a njegov nedostatak je i dalje vodeći uzrok mentalne reterdacije dece, kada se u obzir uzmu faktori na koje se može uticati. Deficit joda se smatra i glavnim uzrokom gušavosti kod porodilja i novorođenčadi, spontanih pobačaja i smrtnosti novorođenčadi.

"American Thyroid Association", "Endocrine Society" i "Teratology Society" preporučuju ženama koje planiraju trudnoću, onima koje su trudne ili doje da svakodnevno uzimaju jod u obliku dodataka ishrani i to najmanje 150 µg. Multivitamini koji se preporučuju za navedena stanja takođe treba da sadrže jod u odgovarajućim dozama.

Prema procenama "Fonda Ujedinjenih nacija za pomoć deci", manjak joda u ishrani utiče na zdravlje najmanje 600 miliona ljudi. Nedostatak joda razlog je i što se godišnje oko 100.000 dece rađa telesno i duševno zaostalo zbog ozbiljne disfunkcije štitne žlezde. Nedovoljan unos joda narušava telesni i duševni razvoj preko 50 miliona dece, a često uzrokuje strumu i oticanje štitne žlezde.

Izvor: magazin.net.hr
Foto: sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare