Aktuelno

Žene na visokim pozicijama su podložnije depresiji

Žene na visokim položajima podložnije su depresiji od muških kolega, pokazala je studija američkih sociologa.

Četvrtak, 20.11.2014.

11:39

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Istraživači su studiju sproveli na 1500 sredovečnih žena iz Viskonsina i njihova radna iskustva uporedili sa iskustvima 1300 muškaraca istog doba iz iste države.

Istraživanje je pokazalo da žene koje imaju ovlašćenja da zapošljavaju, otpuštaju ili određuju platu pokazuju više simptoma depresije od onih koje su na "nižim" položajima.

"Nasuprot tome, muškarci sa većim ovlašćenjima imali su manje simptoma depresije od muškaraca bez takvih mogućnosti", rekla je autorka studije, profesor sociologije na Univerzitetu u Teksasu Tatjana Pudrovska.

Razlika se možda može objasniti time što su žene koje imaju moć negativno ocenjene u ddru[tvu kada delaju odlučno i samouvereno, što kod njih izaziva hronični stres, kaže Pudrovska.

Muškarci ne moraju da se rvu s negativnim stereotipima, rezervisanim za žene, dodala je ona.

Iako su možda obrazovanije, bolje plaćene i imaju prestižnija zanimanja, kao i viši nivo zadovoljstva poslom i autonomiju, njihovo mentalno stanje je gore nego kod žena na nižim položajima, rekla je Pudrovska, a prenosi AFP.

foto: Sam Churchill/flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare