Aktuelno

Evo šta sve perfekcionisti propuštaju u životu

Dobro je imati visoke kriterijume, ali ako se fokusirate samo na njih, propustićete mnoge lepe stvari koje život nosi...

Sreda, 19.11.2014.

12:56

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Zadovoljstvo

Nezadovoljstvo se prirodno javlja kao posledica perfekcionizma jer verovatnoća da ćete ikada uspeti da ostvarite savršenstvo skoro da ne postoji. Bolje je da imate cilj da neki posao obavite što bolje možete, nego da težite savršenstvu. Nakon svakog završenog posla zadovoljstvo će izostati jer će vaša pažnja biti usmerena na ono što niste dobro obavili.

Opuštanje

Perfekcionisti ne prolaze dobro kada je odmor u pitanju. Oni obično troše svu svoju mentalnu energiju pokušavajući da uvide kako da poboljšaju stvari oko sebe. Morate dozvoliti sebi da s vremena na vreme zanemarite sve zadatke i obaveze i učinite nešto što će vam pomoći da se opustite, poput upražnjavanja joge ili čitanja knjige.

Uživanje u životu

Bilo da su u pitanju škola, posao ili odnosi sa ljudima, dobro je dati sve od sebe. Ali problem nastaje kada niste zadovoljni svojim naporima. Naučite da cenite sebe i dozvolite sebi da uživate u svim mogućim radostima koje vam život donosi.

Samopouzdanje

Perfekcionisti vrlo često imaju problema sa samopouzdanjem, jer smatraju da nisu dorasli obavljanju određenog posla, ali velika je verovatnoća da ljudi oko njih ne misle tako. Kako biste stekli što objektivniji uvid, pitajte prijatelja ili kolegu od poverenja za mišljenje.

Komplimenti

Ako ste perfekcionista, velike su šanse da sebe lišavate komplimenata. Pošto niste zadovoljni poslom koji ste obavili, teško vam pada da poverujete u to da drugi ne misle tako. Pokušajte bar jednom, za promenu, da verujete u ono što drugi kažu i cenite njihove ljubazne reči.

Optimizam

Perfekcionisti generalno nisu optimisti – umesto da se fokusiraju na 99 posto onoga što su odlično odradili, oni će pažnju smeriti na jedan posto onoga što nije završeno, ili što im smeta. Ovo bi moglo veoma negativno da utiče na vaše zdravlje ili karijeru. Dobro je biti svestan onoga što može da se poboljša, ali isto tako je potrebno da budete zadovoljni onim što ste postigli.

Zabava

Perfekcionizam je sve, samo ne zabavan. Konstantnom brigom oko toga da li ste dobro obavili posao ili niste nećete ništa postići. Ako ste i vi jedna od onih osoba koje sve u životu shvataju suviše ozbiljno, pravo je vreme da se opustite i unesete malo zabave u život.

Foto: marin/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.