Aktuelno

Kako društvene mreže sabotiraju žene?

Društvene mreže mogu biti crna rupa ženskog samopouzdanja, a takođe mogu otežati da vas okolina shvati ozbiljno. U svojoj novoj knjizi, autorka Alis Marvik objašnjava i zašto.

Utorak, 19.11.2013.

14:35

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Kako drustvene mreze sabotiraju zene? Prema nedavnim istrazivanjima zene provode 30 odsto vise vremena na drustvenim mrezama od muskaraca, a pritom se zenske onlajn aktivnosti mnogo vise osudjuju nego muske. Upravo je zbog toga profesorka sa Univerziteta Fordam istrazivala i napisala knjigu “Status Update: Celebrity, Publicity i Branding in the Social Media Age”. U intervjuu za magazin “Meri Kler” ona objasnjava dobre i lose strane onlajn brendiranja kojima zene streme. Da li vredi provoditi puno vremena na internetu, sto je slucaj kod mnogih zena? - Naravno, ako ga trosite na prave stvari. Kompanija u kojoj radite nece sama promovisati vas rad. Ukoliko trazite posao slika vaseg psa koja ima vise stotina lajkova nece vam pomoci u tome. Pre ce vam pomoci profesionalni blog, na kom vas poslodavac i moze nesto da procita. Ali svi postavljaju “selfi” fotke! Gde bi trebalo da se povuce granica? - Sto vise paznje dobijate na internetu, vise je cenite i zelite jos. Vidjala sam mnogo zena koje su sagradile licni brend od svog pojavljivanja. Vazno je da procenite koja ce slika imati dobar profesionalni kontekst, za razliku od hiljadu "selfi" fotografija vaseg dekoltea i bikinija. Ako to naucite, shvatace vas mnogo ozbiljnije. Da li postoji internet oblast u kojoj zene dominiraju i gde su zene shvacene ozbiljno? - Zene dominiraju samo u stereotipnim poljima: modi, majcinstvu i hrani. U tom “carstvu”, zenama je dozvoljeno da govore bez bojazni od kritike, buduci da je rec o perifernim temama. Brine me sto zene sve vise pribegavaju oblastima u kojima ih niko nece napadati i u kojima ne mogu da istraze nista izvan toga. foto: anankkml/freedigitalphotos.net Super zena Drustvene mreze mogu biti crna rupa zenskog samopouzdanja, a takodje mogu otezati da vas okolina shvati ozbiljno. U svojoj novoj knjizi, autorka Alis Marvik objasnjava i zasto. Drustvene mreze mogu biti crna rupa zenskog samopouzdanja, a takodje mogu otezati da vas okolina shvati ozbiljno. U svojoj novoj knjizi, autorka Alis Marvik objasnjava i zasto.

Prema nedavnim istraživanjima žene provode 30 odsto više vremena na društvenim mrežama od muškaraca, a pritom se ženske onlajn aktivnosti mnogo više osuđuju nego muške. Upravo je zbog toga profesorka sa Univerziteta Fordam istraživala i napisala knjigu “Status Update: Celebrity, Publicity i Branding in the Social Media Age”. U intervjuu za magazin “Meri Kler” ona objašnjava dobre i loše strane onlajn brendiranja kojima žene streme.

Da li vredi provoditi puno vremena na internetu, što je slučaj kod mnogih žena?

- Naravno, ako ga trošite na prave stvari. Kompanija u kojoj radite neće sama promovisati vaš rad. Ukoliko tražite posao slika vašeg psa koja ima više stotina lajkova neće vam pomoći u tome. Pre će vam pomoći profesionalni blog, na kom vaš poslodavac i može nešto da pročita.

Ali svi postavljaju “selfi” fotke! Gde bi trebalo da se povuče granica?

- Što više pažnje dobijate na internetu, više je cenite i želite još. Viđala sam mnogo žena koje su sagradile lični brend od svog pojavljivanja. Važno je da procenite koja će slika imati dobar profesionalni kontekst, za razliku od hiljadu "selfi" fotografija vašeg dekoltea i bikinija. Ako to naučite, shvataće vas mnogo ozbiljnije.

Da li postoji internet oblast u kojoj žene dominiraju i gde su žene shvaćene ozbiljno?

- Žene dominiraju samo u stereotipnim poljima: modi, majčinstvu i hrani. U tom “carstvu”, ženama je dozvoljeno da govore bez bojazni od kritike, budući da je reč o perifernim temama. Brine me što žene sve više pribegavaju oblastima u kojima ih niko neće napadati i u kojima ne mogu da istraže ništa izvan toga.

foto: anankkml/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare