Uređenje doma

Dan borbe protiv nasilja nad ženama: "Nismo same i nismo krive"

Nizom manifestacija u Srbiji će danas biti obeležen 25. novembar - Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Utorak, 25.11.2014.

10:26

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Iako je u prvih devet meseci ove godine u zločinima koji su rodno motivisani ubijena 21 žena, što u odnosu na isti period prošle godine, predstavlja značajn pad, potrebni su dodatni napori celog društva, a posebno izvršnih organa vlasti da se ovaj trend održi i nasilje smanji.

Nakon posebno uznemirujuće 2013. godine u kojoj su zločini femicida odneli 46 života potrebno je da pad broja ubistava postane trend i na duži period kako bi bilo moguće izvući dalekosežnije zaključke.

U prethodnom periodu, niz organizacija koje se bave nasiljem nad ženama kao što su Autonomni ženski centar ili Savetovalište protiv nasilja u porodici nastavilo je da ulaže velike napore za promenu odnosa društva prema ovom fenomenu, da se istrajno bori za promenu sistemskog odnosa prema nasilju, kao i da pruža svaku vrstu pomoći najugroženijima. Kao deo svojih aktivnosti, Fond B92 se od 2006. godine bavi porodičnim nasiljem kao jednim od najozbiljijih problema srpskog društva, kako kroz medijske kampanje, tako i kroz konkretne akcije osnaživanja žena koje su bile žrtve ili se nalaze u riziku od nasilja.

Pored spota "Jedna fotografija dnevno u najgoroj godini života“, koji je izazvao neverovatnu pažnju javnosti Fond B92 je lansirao i sajt Sigurna kuća kao centalno mesto na domaćem internetu na kome se mogu dobiti sve informacije vezane za postupanje u slučaju nasilja, kako za žrtve tako za svedoke. Sajt je do sada posetilo preko 20 hiljada žena tražeći pomoć ili informacije o porodičnom nasilju.

Ovog proleća Fond B92 je započeo projekat "Osnaživanje“ koji se odvija u Sigurnoj kući Zapadnobačkog okruga u Somboru i bavi se edukacijom žena žrtava nasilja za ekonomsko preduzetništvo da bi se što veći broj žena osposobio za ekonomsku samostalnost.

Fond B92 je od 2006. godine započeo kampanju za izgradnju Sigurnih kuća širom Srbije, pa su izgrađeni objekti u Beogradu, Pančevu, Somboru i Zrenjaninu kao važan deo koalicije protiv nasilja nad ženama koju čini više stotinu kompanija koje su donirajući novac, materijal za izgradnju, nameštaj ili opremu pokazale koliko je važna borba protiv ove društvene devijacije koja ne prestaje da odnosi ljudske živote.

Važno je govoriti o tome

Danas će se u Beogradu organizovati i konferencija „Dužna pažnja u borbi protiv nasilja nad ženama u Srbiji“ na kojoj će učestvovati ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić i ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Na konferenciji će biti dodeljene donacije za SOS telefone za žene žrtve nasilja, a biće predstavljeni rezultati i dostignuća u oblasti prevencije i zaštite žena od nasilja u porodici i u intimnim partnerskim odnosima.

Potpiši da ćeš biti podrška

U Beogradu će se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležiti i uličnom akcijom na Trgu republike gde će se u 14 časova organizoati potpisivanje zastava solidarnosti sa ženama koje su preživele muško nasilje.

“Nismo same i nismo krive. Krivica je nasilnikova. Verujem u nas i znam da izlaz uvek postoji, da smo mi – sopstveno stvetlo u tunelu. Uzmimo sebe za ruku i povedi u slobodu”

foto: chainat/FreeDigitalPhotos.net; Department of Foreign Affiars and Trade/flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.