Uređenje doma

Daleko najprljaviji predmeti u kući su...

Najprljaviji su u kući, a koristite ih svaki dan. Mnogi će biti veoma neprijatno iznenađeni kada saznaju da se radi o peškirima i kuhinjskim krpama.

Četvrtak, 20.11.2014.

12:05

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Naučnici su zaključili da postoje dva glavna krivca zašto su baš kuhinjske krpe i peškiri najprljavije stvari.

Prvi razlog je to što su stalno vlažni, što omogućava rast i razvoj bakterija, a drugi taj što ih koristimo u prostorima koji u svakom domu imaju najviše bakterija.

Istraživanje sprovedeno na Univezitetu u Arizoni pokazalo je da se u 89 odsto kuhinjskih krpa nalaze koliformne bakterije, one koje se inače nalaze u fekalijama, a u 25,6 odsto zloglasna bakterija E. coli.

Naučnici smatraju da su kuhinjske krpe toliko prljave zato što ih, između ostalog, koristimo za brisanje ruku i radnih površina pa često mogu da dođu u kontakt s raznim bakterijama poput onih iz sirovog mesa.

Studija je čak dokazala da bakterije mogu da počnu ponovno da se razmnožavaju kada se materijal ponovno nakvasi. Profesor Antoni Hilton navodi da bakterije ne mogu biti u potpunosti ostranjene pranjem ako se ne radi o visokim temperaturama u mašini za pranje veša. Najbolje bi ih bilo umočiti ih u izbjeljivač na dva minuta ili kupiti sredstva za dezinfekciju.

To je posebno važno ako je neko od ukućana bolestan, a svaki put kada se brišete peškirom, ostavljate mikrobni otisak u materijalu. Ako peškir nakon tuširanja ostane mokar, razvijaju se mikroorganizmi i nastaje plesan. Iako većina tih bakterija i organizama nije opasna po zdravlje, mogu se dogoditi ekstremni slučajevi.

Naučnici imaju nekoliko saveta za to kako da smanjite razmnožavanje bakterija. Za početak, uvek ih držite odvojeno, rasprostrite da mogu da se prosuše i perite minimum jednom nedeljno na visokim temperaturama. Bilo bi najpametnije imati mali peškir samo za lice i menjati ga svaki dan, a svako bi, naravno, trebalo da ima svoj peškir za tuširanje i pranje.

Izvor: tportal.hr
Foto: Jim Larrison/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare