Uređenje doma

Kako da uklonite mrlje od flomastera

Svi koji imaju decu vrlo dobro znaju šta se dogodi kada mališani uzmu flomaster u ruke i krenu da se kreativno izražavaju. Mrlje na odeći u tom slučaju su neizbežne...

Petak, 24.10.2014.

14:50

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Ako koriste flomastere koji mogu da se skinu sa odeće, problem je rešen već nakon prvog pranja, ali kad su u pitanju obični flomasteri ili markeri, uklanjanje mrlje iziskuje nešto više truda.

Najbolje bi bilo da pokušate da očistite mrlju odmah nakon što je nastala, jer što je mrlja starija, to ju je teže ukloniti.

Mrlju je potrebno natopiti alkoholom i potom lagano tapkati vaticom kako bi upila tečnost i zaustavila širenje mrlje. Ovaj postupak potrebno je ponoviti nekoliko puta, sve dok mrlja ne nestane. Nakon što je mrlja konačno nestala, odeću operite na uobičajen način.

Ako je mrlja od flomastera nastala na drvenoj podlozi, pokušajte za početak da mrlju obrišete običnom gumicom za olovke. Ali ako se ne skida, pokušajte sledeće: na mrlju utrljajte malo paste za zube i istrljajte pamučnom krpom.

U uklanjanju mrlja od flomastera od pomoći može da bude i lak za kosu. Lak bi, naime, trebalo da razredi boju i tako olakša uklanjanje mrlje. Ali potrebno je da prethodno proverite koliko je tkanina osetljiva da je lak još više ne bi oštetio. Nakon toga operite tkaninu u mašini za veš.

Izvor: tportal.hr
Foto: Juhan Sonin/Flickr.com
Foto: Môsieur J. [version 9.1]/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare