Uređenje doma

Dosta vam je toga da vas dete ne sluša? Preuzmite glavnu reč

Da li vam se nekad čini da, bez obzira šta i kako rekli, jednostavno ne možete da doprete do vašeg deteta i da ono uvek uradi šta želi?! Stanite napokon tome na put i, pomoću ovih pet koraka, preuzmite 'uzde' u svoje ruke.

Sreda, 01.10.2014.

13:55

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Posvetite se disciplinovanju

Izuzetno je bitno da vaše dete zna da ćete učiniti ono što kažete. Ako mu zapretite kaznom i onda je ne izvršite, nećete biti nimalo uverljivi sledeći put. Posvetite se disciplinovanju svog deteta i budite istrajni u svom ponašanju.

Ne postavljajte nerealne zahteve

Nemojte tražiti od deteta da učini nešto što, realno, ne može. Ako, na primer, očekujete od trogodišnjaka da namesti krevet, on možda neće moći to da uradi, ili bar ne onako kako biste vi to želeli. Umesto toga će se frustrirati, ponekad toliko da vas vrlo verovatno neće poslušati sledeći put.

Utvrdite kako najuspešnije možete da pregovarate

Šta vaše dete najviše voli? To može biti neka igračka, određena aktivnost ili mogućnost da duže ostane budno. Ako vi kontrolišete tu privilegiju, kontrolisaćete i ponašanje svog deteta. Jednom kad shvatite s čime raspolažete, možete to da povučete iz upotrebe (na primer oduzeti detetu igračku) ili uvesti nove negativne posledice (raniji odlazak u krevet) kao oblik disciplinovanja.

Uvedite predvidive posledice

Neophodno je da vaše dete shvati da će iste posledice uslediti nakon istovetnog ponašanja. Pomozite mu da shvati da je ono samo odgovorno za svoj život, i ako se ponaša na određeni način, dobiće jednake kazne ili pohvale. Ako to shvati, veća je šansa da će pripaziti na svoje ponašanje.

Koristite dečiju logiku

Objasnite detetu vaše vrednosti, ograničenja ili očekivanja na način na koji ih ono može razumeti. Izdvojite vreme i objasnite mu zašto nešto očekujete od njega i zbog čega tražite da se ponaša na određeni način. Ako bude razumelo zbog čega nešto zahtevate, veća je šansa da će vas poslušati i da će istu logiku primeniti kako bi shvatilo druge situacije.

Izvor: magazin.hr
Foto: Mindaugas Danys/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare