Uređenje doma

Brzo mršavljenje slavnih mama izaziva pritisak i na obične žene?

Broj majki koje osećaju pritisak da izgube postporođajne kilograme po ugledu na poznate majke sve je veći. Pogledajte rezultate zanimljive ankete...

Utorak, 23.09.2014.

15:34

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Anketa koja je nedavno sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da čak 40 posto mladih mama oseća da se od njih očekuje da što pre smršaju kao što to čine slavne majke, iako nemaju brojne dadilje i kućne pomoćnice, zbog čega je prosečnim ženama potrebno mnogo više vremena.

U ovoj anketi je učestvovalo čak 1.500 žena koje su svoje bebe donele na svet tokom prethodnih pet godina. Kako objašnjavaju sturčnjaci, slavne majke se na težinu koju su imale pre trudnoće vraćaju u roku od nekoliko nedelja, dok je prosečnoj ženi za to potrebno potrebno godinu dana i sedam meseci.

Mršavljnenje dodatno otežavaju izrazito visoki standardi koje postavljaju holivudske mame i mršavice: učesnice akete priznale su da osećaju pritisak i od partnera (18 odsto), majki (16 procenata), pa čak i od svekrva!

Žene se, u proseku, u drugom stanju ugoje oko 15 kilograma, a trećina porodilja priznaje da nisu očekivale tako značajnu promenu u težini. Ipak, taj višak kilograma posle trudnoće nije lako izgubiti, a lekari smatraju da nema razloga za žurbu jer bi pokušaj brzog gubitka kilograma mogao ugroziti zdravlje. Žensko telo u trudnoći, upozoravaju kesperti, trpi velike promene, zbog čega je nerealno očekivati da će se vratiti u pređašnje stanje za svega nekoliko meseci. Uz to, pored svih obaveza oko bebe i značajnih životnih promena, mlade majke nemaju ni dovoljno vremena ni energije da se posvete mršavljenju u meri u kojoj to mogu popularne glumice i pevačice.

Ipak, ukoliko je "običnim" mamama za utehu, ni slavnim damama koje imaju svu neophodnu pomoć da se vrate u staru formu i budu zadovoljne svojim izgledom nije uvek lako. Neke od njih su priznale da im je bilo teško da smršaju posle porođaja. Tu spadaju Bijonse, Kim Kardašijan i Džesika Simpson, koje su se mesecima borile da povrate svoj pređašnji izgled.

Stručnjaci preporučuju majkama koje žele da povrate staru kilažu da odmah da krenu sa vežbanjem i promene svoj način ishrane. Oni, ipak, napominju da bi telo u ovom periodu trebalo da se odmara od stresa i da majke moraju, pre svega, da se posvete povezivanju sa svojim novorođenim bebama. Zbog toga nije realno očekivati da mame izgube veći broj kilograma tokom prva dva meseca od rođenja deteta.

Uprkos tome, 64 procenta žena je izjavilo da se u prvim nedeljama jedva snalazilo sa svakodnevnim obavezama, kao i da su se osećale kao "mašine za hranjenje dece". One su priznale da u tom periodu nisu imale vremena da se posvete svom izgledu, jer je, pored svih obaveza, čupanje obrva moralo biti poslednje na listi.

izvor: yumama

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare