Uređenje doma

Koje odlike krase drugorođenu decu?

Kejt Midlton je nedavno izjavila da očekuje drugo dete. Mi nismo detaljno obavešteni o njenoj trudnoći, ali evo par zanimljivosti koje su psiholozi tokom dugog niza godina otkrili o drugorođenoj deci...

Subota, 13.09.2014.

13:08

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Naučna studija, objavljena 2009. u magazinu “Child Development”, pokazala je da su veće šanse da će prvorođena deca biti konformisti, a drugorođena biti nezavisnija.

Sudeći prema tome, drugo dete britanske kraljevske porodice bi trebalo mnogo više da podseća na buntovnog princa Harija, dok će starije, Džordž, varovatno biti malo odgovornije i pristojnije, poput svog oca Vilijama.

Evo šta je još karakteristično za drugorođenu decu:

Drugorođena deca su sklonija tome da sebe porede sa drugima, kao i da se takmiče. Ovo se dešava verovatno jer drugorođena deca uvek imaju brata ili sestru sa kojima mogu da se porede, za razliku od prvenaca.

Drugorođena deca češće bolje umeju sa ljudima. Možda je upravo to razlog zašto princ Hari često posećuje žurke.

Drugorođena deca sklonija su tome da se oslanjaju na prijatelje, umesto na porodicu. Ovo se dešava možda zato što se ponekad osećaju kao da ih roditelji zanemaruju u korist prvog deteta.

Veće su šanse da će drugorođena deca biti vođe ili preduzetnici. Vinston Čerčil, Abraham Linkoln, Bil Gejts i Donald Tramp su svi drugorođena deca.

Šta vi mislite, da li redosled rođenja ima uticaja na formiranje ličnosti deteta?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.