Uređenje doma

Život bez potomstva teže pada muškarcima?

Iako je veći pritisak društva na žene da se ostvare u roditeljstvu, muškarci se mogu osećati lošije i usamljenije zato što nisu postali očevi, rezutati su ankete u Britaniji.

Nedelja, 14.04.2013.

13:45

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Zivot bez potomstva teze pada muskarcima? Ovo otkrice predstavljeno je prosle nedelje na godisnjem sastanku britanskog socioloskog udruzenja u Londonu, od strane Robina Hedlija sa britanskog Kil univerziteta. Anketa u kojoj je ucestvovalo 27 muskaraca i 81 zena koji nisu roditelji, je pokazala da je mala razlika u procentu zena i muskaraca koji su izjavili da zele decu. Medjutim, polovina ispitanih muskaraca je rekla da su usamljeni zato sto nisu roditelji, dok je tako odgovorila samo cetvrtina ispitanih zena. U poredjenju sa zenama, ovi muskarci cesce osecaju ljubomoru prema drugim roditeljima kao i tugu, ljutnju i depresiju jer nisu postali roditelji. "Postoji malo istrazivanja o tome koliko muskarci zele da postanu roditelji. Ova studija moze dovesti u pitanje opste prihvacenu ideju da zene cesce zele decu i da dozivljavaju vece nemire i depresiju ukoliko se nisu ostvarile kao majke", izjavio je Hedli na izlaganju. U jednoj oblasti ovog istrazivanja zene su ipak "pobedile" muskarce, a to je krivica. Ni jedan od muskaraca koji je zeleo decu, ali se nije ostvari u roditeljsvu, nije osecao krivicu zbog toga, u poredjenju sa 16 odsto zena koje su odgovorile potvrdno. U svojoj drugoj anketi koja je obuhvatila 125 osoba koji su vec roditelj, Hedli je otkrio da zene koje prizeljkuju jos dece osecaju veci stepen ljutnje, depresije, krivice, izolacije i tuge sto svoju zelju ne mogu ostvariti, nego sto je to slucaj kod muskaraca. U studiji su ucestvovale osobe koje se iz razlicitih razloga nisu ostvarile kao roditelji. Jedni su izabrali da ne zele decu, dok se drugi suocavaju sa neplodnoscu ili sa problemima s poslom i finansijama. izvor i foto: yumama.com; David Castillo Dominici/freedigitalphotos.net Yumama.com Iako je veci pritisak drustva na zene da se ostvare u roditeljstvu, muskarci se mogu osecati losije i usamljenije zato sto nisu postali ocevi, rezutati su ankete u Britaniji. Iako je veci pritisak drustva na zene da se ostvare u roditeljstvu, muskarci se mogu osecati losije i usamljenije zato sto nisu postali ocevi, rezutati su ankete u Britaniji.

Ovo otkriće predstavljeno je prošle nedelje na godišnjem sastanku britanskog sociološkog udruženja u Londonu, od strane Robina Hedlija sa britanskog Kil univerziteta.

Anketa u kojoj je učestvovalo 27 muškaraca i 81 žena koji nisu roditelji, je pokazala da je mala razlika u procentu žena i muškaraca koji su izjavili da žele decu. Međutim, polovina ispitanih muškaraca je rekla da su usamljeni zato što nisu roditelji, dok je tako odgovorila samo četvrtina ispitanih žena.

U poređenju sa ženama, ovi muškarci češće osećaju ljubomoru prema drugim roditeljima kao i tugu, ljutnju i depresiju jer nisu postali roditelji.

"Postoji malo istraživanja o tome koliko muškarci žele da postanu roditelji. Ova studija može dovesti u pitanje opšte prihvaćenu ideju da žene češće žele decu i da doživljavaju veće nemire i depresiju ukoliko se nisu ostvarile kao majke", izjavio je Hedli na izlaganju.

U jednoj oblasti ovog istraživanja žene su ipak "pobedile" muškarce, a to je krivica. Ni jedan od muškaraca koji je želeo decu, ali se nije ostvari u roditeljsvu, nije osećao krivicu zbog toga, u poređenju sa 16 odsto žena koje su odgovorile potvrdno.

U svojoj drugoj anketi koja je obuhvatila 125 osoba koji su već roditelj, Hedli je otkrio da žene koje priželjkuju još dece osećaju veći stepen ljutnje, depresije, krivice, izolacije i tuge što svoju želju ne mogu ostvariti, nego što je to slučaj kod muškaraca.

U studiji su učestvovale osobe koje se iz različitih razloga nisu ostvarile kao roditelji. Jedni su izabrali da ne žele decu, dok se drugi suočavaju sa neplodnošću ili sa problemima s poslom i finansijama.

izvor i foto: yumama.com; David Castillo Dominici/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare