Veze i odnosi

I boja glasa odaje preljubnika

Prema najnovijim istraživanjima i boja glasa određuje da li ste skloni prevari.

Petak, 11.10.2013.

16:46

Izvor: B92

Default images

Podeli:

I boja glasa odaje preljubnika Kanadski istrazivaci su dosli do zakljucka da su zene koje imaju visok, a muskarci dubok glas skloni prevari. Pri odabiru partnera, zene su sklone verovanju da ce ih muskarac sa dubokim glasom lakse prevariti, dok muskarci veruju da zene sa visokim glasom cesce varaju svoje partnere. Istrazivanje objavljeno u casopisu "Evolutionary Psychology" zakljucuje da smo vremenom naucili kako da se zastitimo i izbegnemo odabir partnera koji bi nas potencijalno mogao prevariti. "Ono sto smo saznali jeste da muskarci i zene koriste visinu glasa kao upozorenje na buduce prevare. Sto je atraktivniji glas, visok za zene, nizak za muskarce, vece su sanse da ce ta osoba varati", objasnjava Zilijan O'Konor vodja studije. "Razlog zbog kojeg visina glasa utice na percepciju prevare je najverovatnije povezanost izmedju visine glasa, hormona i nevere" objasnjava David Feinberg, asistent istrazivanja koji dodajte da muskarci sa vise testosterona imaju dublji glas, a zene sa vise estrogena imaju visok. Povecan nivo navedenih hormona je povezan s problemom prevare, a istrazivanja pokazuju da su neke osobe svesne te cinjenice i moguce je da koriste ovu tehniku u trazenju idealnog partnera. Izvor:ordinacija.hr Foto: David Castillo Dominici/FreeDigitalPhotos.net ordinacija.hr Prema najnovijim istrazivanjima i boja glasa odredjuje da li ste skloni prevari. Prema najnovijim istrazivanjima i boja glasa odredjuje da li ste skloni prevari.

Kanadski istraživači su došli do zaključka da su žene koje imaju visok, a muškarci dubok glas skloni prevari. Pri odabiru partnera, žene su sklone verovanju da će ih muškarac sa dubokim glasom lakše prevariti, dok muškarci veruju da žene sa visokim glasom češće varaju svoje partnere.

Istraživanje objavljeno u časopisu "Evolutionary Psychology" zaključuje da smo vremenom naučili kako da se zaštitimo i izbegnemo odabir partnera koji bi nas potencijalno mogao prevariti.

"Ono što smo saznali jeste da muškarci i žene koriste visinu glasa kao upozorenje na buduće prevare. Što je atraktivniji glas, visok za žene, nizak za muškarce, veće su šanse da će ta osoba varati", objašnjava Žilijan O'Konor vođa studije.

"Razlog zbog kojeg visina glasa utiče na percepciju prevare je najverovatnije povezanost između visine glasa, hormona i nevere" objašnjava David Feinberg, asistent istraživanja koji dodajte da muškarci sa više testosterona imaju dublji glas, a žene sa više estrogena imaju visok.

Povećan nivo navedenih hormona je povezan s problemom prevare, a istraživanja pokazuju da su neke osobe svesne te činjenice i moguće je da koriste ovu tehniku u traženju idealnog partnera.

Izvor:ordinacija.hr
Foto: David Castillo Dominici/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare