Recepti

Da li znate koje voće sadrži najviše, a koje najmanje šećera?

Evo šta bi trebalo da znate dok kombinujete namirnice za voćnu salatu, kako biste mogli da kontrolišete unos šećera u svoj organizam.

Petak, 10.10.2014.

19:08

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Voće s najvećim udelom šećera

1. Smokva

Ovo mnogima omiljeno letnje voće je takođe izrazito slatko. Ukoliko pojedete šoljicu svežih smokava, znajte da ste u sebe uneli oko 27 grama šećera, ali isto tako i mnogo korisnih vlakana i kalijuma.

2. Mango

Mango je reprezentativna tropska voćka kojoj takođe ne manjka šećera. U jednoj šoljici manga dobićete 23 grama šećera, ali i trećinu vaše dnevne doze vitamina A, što je korisno za bolji vid i zdravije oči. Da ne spominjemo i mnogo drugih vitamina, aminokiselina i antioksidanata.

3. Trešnje

Svoju poziciju na našoj lestvici najslađeg voća čvrsto drže trešnje koje sadrže 18 grama šećera po šoljici, a ujedno imaju niski glikemijski indeks, što sprečava pojavu hipoglikemije. Osim toga, to je voće bogato kalijumom, smanjuje nivo lošeg holesterola i sadrži čitavu paletu vitamina i minerala.

4. Grožđe

I crno i belo grožđe sadrže podjednaku količinu šećera (oko 15 grama po šoljici). Obe vrste bogate su vlaknima, dok je crno grožđe ipak mnogo bogatije antioksidantima.

Voće s najmanjim udelom šećera

1. Avokado

Za razliku od ranije spomenutih egzotičnih namirnica, avokado pripada grupi voća s izrazito niskim udelom šećera – samo jedan gram na čitav svež plod. Uz to je bogat kalijumom, ima izrazito veliku nutritivnu vrednost, sadrži korisne masne kiseline i smanjuje nivo holesterola.

2. Brusnice

Ukoliko ste ljubitelj brusnice, ne morate da se brinete da ste se pretrpali šećerom jer šoljica svežih brusnica sadrži tek 4 grama šećera. Pomalo kiselkastog ukusa zbog velike količine C vitamina, ova voćka poznata je po svojim gotovo čudesnim lekovitim svojstvima zbog kojih je s pravom nazivaju prirodnim antibiotikom.

3. Maline

Ljubitelji šumskog voća takođe mogu odahnuti kad je u pitanju šećer. Ako koristite maline za svoj voćni miks, znajte da jedna šoljica tog bobičastog voća sadrži 5 grama šećera kao i obilje vlakana. Takođe, malina snižava šećer u krvi i deluje antivirusno.

4. Kupine

Sa 7 grama po šoljici i kupina je relativno siromašna šećerom, a bogata vlaknima kao i vitaminima C, K i B9.

5. Jagode

Istu količinu šećera pronaći ćete i u šoljici svežih jagoda, s kojima u paketu stiže i 85 miligrama vitamina C, što zadovoljava preporučenu dnevnu dozu.

izvor i foto: zadovoljna; freeimages.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.