Recepti

Izbegnite uobičajene greške i ispecite savršen komad mesa

Iako deluje kao najjednostavniji zadatak na svetu, ispeći meso nije toliko jednostavno kao što se čini na prvi pogled. Da ne bi bilo žilavo i tvrdo, da bi moglo lagano da se seče i ostane mekano i sledećeg dana, potrebno je da pratite ovih nekoliko koraka...

Petak, 19.09.2014.

14:48

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Novozelanđanka Anabel Langbejn je poznata kuvarica i spisateljica koja piše blog i vodi radio i tv emisije. Ako je dosad niste upoznali, pravo je vreme za to.

Anabel je poznata i po pripremi sočnih odrezaka, pa mnogi s nestrpljenjem očekuju bilo kakav njen savet u vezi pripreme mesa.

Ako želite mekanu, sočnu govedinu, jagnjetinu ili divljač, meso pre pečenja treba da je sobne temperature, nauljeno (a ne da uljem posipate tiganj u kom se peče) i svakako treba da ga začinite biberom i solju (ostalo dodajete po želji).

Anabel preporučuje da meso prvo lagano propržite na vrućem tiganju, a onda termičku obradu završite u rerni, sve dok meso ne dostigne željenu čvrstoću i izgled.

Jedna od stvari koju Anabel uporno ističe je da je veoma bitno da meso nakon pečenja dovoljno odstoji. Ako počnete da ga sečete odmah nakon vađenja iz rerne, svi sokovi će iscureti napolje, boja neće biti jednaka, i verovatno će biti malo žilavije nego što bi trebalo.

Ostavljanje mesa da odstoji nakon pečenja nužno je za dobijanje dobrog pečenja. Na taj način će se sokovi ravnomerno rasporediti po mesu, kao i boja, i ono će naočigled postati mekanije jer će se proces pečenja sam privesti kraju postepno, van rerne.

Nakon toga sledi sečenje za koje je takođe potrebno umeće i zahvaljujući kojem možete dobiti mekane ili žilave komade mesa. Tajna je u tome da prvo uočite kako se prostiru vlakna, a onda meso preko vlakana režete u tankim komadima, i to pod uglom od 90 stepeni.

Pogledajte kako to možete ispravno učiniti:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare