Recepti

Deset neuobičajenih namena šećera

Šećer može biti deo vaše svakodnevnice, a da vam ne ugrozi zdravlje.

Nedelja, 29.06.2014.

14:51

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Šećer nije na dobrom glasu i to s pravom. Brojna istraživanja su pokazala da konzumiranje šećera povećava rizik od povišenog krvnog pritiska, gojaznosti, djabetesa i srčanog udara. S obzirom da se šećer nalazi u većini prerađenih namirnica, veoma je teško izbeći unošenje ove namirnice.

Međutim, šećer može biti deo naše svakodnevnice, a da nam ne ugrozi zdravlje. Pogledajte 10 neuobičajenih namena šećera.

Opekotine na jeziku

Ispekli ste jezik vrućom kafom ili čajem - samo stavite nekoliko zrna šećera na jezik i neprijatan osećaj će nestati.

Gel za kosu

Kašičica šećera rastvorena u šolji vode poslužiće vam kao odličan učvršćivač za kosu. Samo umočite prste i stilizujte svoju frizuru.

Da karmin duže traje

Nanesite karmin na uobičajen način, a zatim na usne stavite nekoliko zrna šećera, sačekajte malo, pa pomoću malo vode skinite višak šećera nežnim tapkanjem.

Piling za telo

Dodajte malo šećra gelu za tuširanje i istuširajte se na uobičaje način. Zrna šećera su odličan piling i skinuće odumrle ćelije sa vaše koži, pružajući vam blistav sjaj.

Prirodno sredstvo za depilaciju

Pomešajte dve šolje šećera, 1/4 šolje limunovog soka i 1/4 šolje vode. Zagrejte dok ne dobije tamnu karamel boju i ne počne da se zgušnjava.Sačekajte da se smesa ohladi, nanesite na kožu, pa kada počne da se steže pomoću platnenih traka odstranite dlačice.

Pedikir

Ako želite da uklonite zadebljalu kožu na petama, pomešajte malo šećera sa sapunom i istrljajte ogrubela mesta na petama.

Da cveće u duže traje

Stavite 3 kašike šećera, 2 kašike sirćeta za svaku 1/4 šolje vode. Ova mešavina će produžiti svežinu cveću u vazi i sprečiti razvoj bakterija.

Uklonite mrlje od trave

Zelene fleke od odeće možete ukloniti tako što ćete pomešati šećer i toplu vodu i naneti na mrlju. Ostavite tako potopljeno najmanje jedan sat, a zatim odeću operite na uobičajen način.

Zamka za mušice

Skuvajte sirup od jednake količine šećera, meda i vode. Sačekajte da se ohladi, pa u sirup umočite braon lepljivu traku. Sačekajte da se višak smese iscedi, pa traku zakačite tamo gde želite da se rešite mušica.

Rešite se mrava

Pomešajte jednaku količinu šećera, vode i boraksa. Umočite komaddiće vate u smesu i postavite na mesta gde se skupljau mravi. Šećer će ih privući, ali će ih boraks otrovati. Samo vodite računa da deca ne dođu u kontakt s boraksom.

Izvor: stvarukusa
Foto: Grant Cochrane/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare