Recepti

Hrana od koje se bolje spava

Mnoge namirnice sadrže u sebi materije koje pozitivno deluju na dobar san. Postoji hrana koja se ne preporučuje da se jede u večernjim satima, a ima i one koja je odlična za još bolji noćni odmor. Samo je nemojte jesti neposredno pre odlaska u krevet.

Subota, 30.11.2013.

13:14

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Hrana od koje se bolje spava Orasi Orasi su dobar izvor triptofana. Triptofan je aminokiselina koja se u telu transformise u neurotransmiter serotonin, hormon neophodan za dobar san. Osim toga jedno je istrazivanje pokazalo da orasi sadrze sopstveni izvor melatonina, koji moze da pomogne da brze zaspite. Bademi Bademi su bogati magnezijumom, mineralom potrebnim za kvalitetan san. Neka istrazivanja su pokazala da osobe s nizim nivoom magnezijuma otezano spavaju. Mlecni proizvodi Neki veruju da casa toplog mleka moze da pomogne za bolji san, ali istina je da je zapravo svaki mlecni proizvod dobar za kvalitetan san. Kalcijum, koji se nalazi u siru, jogurtu, mleku..., olaksava koriscenje triptofana. Zelena salata Ako za veceru jedete zelenu salatu ona moze da vam pomogne da bolje spavate jer sadrzi laktucin – supstancu koja pomaze pri opustanju i vrlo mirnom i lakom snu. Tuna Riba kao sto je tuna i losos bogat su izvor vitamina B6 koji je telu potreban kako bi proizveo melatonin i serotonin. Ostale namirnice bogate vitaminom B6 su sirovi luk i pistaci. Caj od kamilice Caj od kamilice ima umirujuca svojstva i odlican je izbor pre spavanja. Ona je vrlo dobar lek za smirenje. Izvor:magazin.net Foto: marin/freedigitalphotos.net: rakatchadatorsap/freedigitalphotos.net magazin.net Mnoge namirnice sadrze u sebi materije koje pozitivno deluju na dobar san. Postoji hrana koja se ne preporucuje da se jede u vecernjim satima, a ima i one koja je odlicna za jos bolji nocni odmor. Samo je nemojte jesti neposredno pre odlaska u krevet. Mnoge namirnice sadrze u sebi materije koje pozitivno deluju na dobar san...

Orasi

Orasi su dobar izvor triptofana. Triptofan je aminokiselina koja se u telu transformiše u neurotransmiter serotonin, hormon neophodan za dobar san. Osim toga jedno je istraživanje pokazalo da orasi sadrže sopstveni izvor melatonina, koji može da pomogne da brže zaspite.

Bademi

Bademi su bogati magnezijumom, mineralom potrebnim za kvalitetan san. Neka istraživanja su pokazala da osobe s nižim nivoom magnezijuma otežano spavaju.

Mlečni proizvodi

Neki veruju da čaša toplog mleka može da pomogne za bolji san, ali istina je da je zapravo svaki mlečni proizvod dobar za kvalitetan san. Kalcijum, koji se nalazi u siru, jogurtu, mleku..., olakšava korišćenje triptofana.

Zelena salata

Ako za večeru jedete zelenu salatu ona može da vam pomogne da bolje spavate jer sadrži laktucin – supstancu koja pomaže pri opuštanju i vrlo mirnom i lakom snu.

Tuna

Riba kao što je tuna i losos bogat su izvor vitamina B6 koji je telu potreban kako bi proizveo melatonin i serotonin. Ostale namirnice bogate vitaminom B6 su sirovi luk i pistaći.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice ima umirujuća svojstva i odličan je izbor pre spavanja. Ona je vrlo dobar lek za smirenje.

Izvor:magazin.net
Foto: marin/freedigitalphotos.net: rakatchadatorsap/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare