Recepti

Ovo je hrana koja nam oduzima energiju

Hrana je zamišljena kao izvor energije za naš organizam, ali nam je savremeno doba donelo i onu koja radi upravo suprotno.

Utorak, 19.11.2013.

10:23

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Ovo je hrana koja nam oduzima energiju Recimo, pahuljice za dorucak izgledaju kao pravi izbor, ali kad malo pogledate kutiju, videćete da su prepune rafinisanih ugljenih hidrata. Oni brzo podizu energiju, ali jednako brzo ta energija nestaje, a nagli skokovi sećera u krvi ometaju proizvodnju hemikalija u mozgu koje regulisu probavu i apetit. Dorucak s proteinima daleko je bolji izbor. Masna i przena hrana tesko se vari, pa će unutrasnji organi povući krv daleko iz udova, a to moze da potraje i sest do osam sati. Vi ćete se za to vreme osećati tromo i nemoćno, a takva će ishrana negativno uticati i na funkciju misića i kratkorocno pamćenje. Energetska pića, kao i pahuljice imaju kratkorocan efekat, remeteći nivo sećera u krvi, koji će na kraju pasti ispod nivoa koji ste imali kad ste ih popili, sto će izazvati iscrpljenost i dehidrataciju. Ishrana sa malom kolicinom gvozdja cini vas umornim, prema tome navalite na spanać kuvan na pari i semenke bundeve kako biste dopunili zalihe. Stetno je i preskakanje obroka, jer se telo u tim situacijama pocinje ponasati kao da gladujete i stedeti energiju. Slabe sve telesne funkcije, ukljucujući i koncentraciju, pa zato nemojte da preskacete obroke. Izvor: metro-portal.hr Foto: Grant Cochrane/freedigitalphotos.net metro-portal Hrana je zamisljena kao izvor energije za nas organizam, ali nam je savremeno doba donelo i onu koja radi upravo suprotno. Hrana je zamisljena kao izvor energije za nas organizam, ali nam je savremeno doba donelo i onu koja radi upravo suprotno.

Recimo, pahuljice za doručak izgledaju kao pravi izbor, ali kad malo pogledate kutiju, videćete da su prepune rafinisanih ugljenih hidrata.

Oni brzo podižu energiju, ali jednako brzo ta energija nestaje, a nagli skokovi šećera u krvi ometaju proizvodnju hemikalija u mozgu koje regulišu probavu i apetit. Doručak s proteinima daleko je bolji izbor.

Masna i pržena hrana teško se vari, pa će unutrašnji organi povući krv daleko iz udova, a to može da potraje i šest do osam sati. Vi ćete se za to vreme osećati tromo i nemoćno, a takva će ishrana negativno uticati i na funkciju mišića i kratkoročno pamćenje.

Energetska pića, kao i pahuljice imaju kratkoročan efekat, remeteći nivo šećera u krvi, koji će na kraju pasti ispod nivoa koji ste imali kad ste ih popili, što će izazvati iscrpljenost i dehidrataciju.

Ishrana sa malom količinom gvožđa čini vas umornim, prema tome navalite na spanać kuvan na pari i semenke bundeve kako biste dopunili zalihe.

Štetno je i preskakanje obroka, jer se telo u tim situacijama počinje ponašati kao da gladujete i štedeti energiju. Slabe sve telesne funkcije, uključujući i koncentraciju, pa zato nemojte da preskačete obroke.

Izvor: metro-portal.hr
Foto: Grant Cochrane/freedigitalphotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.