Recepti

Najskuplja hrana koju treba da probate

Šta biste radili da imate mnogo novca? Kupili skupa kola, kuću ili putovali svetom? Trebalo bi da uradite nešto jedinstveno, a to je da probate najskuplju hranu na svetu. Evo koja je to hrana...

Četvrtak, 07.11.2013.

10:55

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Najskuplja hrana koju treba da probate 1. Kavijar Svi znaju da je kavijar veoma skup, a Almas kavijar je jos skuplji. On potice iz Irana i prodaje se samo na jednom mestu u Londonu. Dva kilograma ovog kavijara kosta 25 hiljada dolara. 2. Tartufi Poticu iz regije Pijemont u Severnoj Italiji i to su u osnovi pecurke koje kostaju izmedju dve i cetiri hiljade dolara (dva kilograma). Skupi su jer se jako tesko uzgajaju. 3. Safran Iako se gaji sirom sveta, za samo jedan kilogram safrana je potrebno 75 hiljada cvetova. Zbog toga cena od hiljadu dolara po kilogramu ne treba da vas zacudi. 4. Macutake pecurke Poticu iz Japana i kostaju do devetsta dolara po kilogramu. Koriste se za spremanje egzoticne hrane i poznate su po svom oporom mirisu. 5. Kopi Luvak kafa Verovatno biste pomislili da najskuplja kafa potice iz Brazila, medjutim, ova potice iz Indonezije. Kilogram ove kafe kosta trista dolara zato sto je njena godisnja proizvodnja ogranicena samo na petsto kilograma. Foto: ChristianMeyn/FreeDigitalPhotos.net Super zena Sta biste radili da imate mnogo novca? Kupili skupa kola, kucu ili putovali svetom? Trebalo bi da uradite nesto jedinstveno, a to je da probate najskuplju hranu na svetu. Evo koja je to hrana... Sta biste radili da imate mnogo novca? Kupili skupa kola, kucu ili putovali svetom? Trebalo bi da uradite nesto jedinstveno, a to je da probate najskuplju hranu na svetu. Evo koja je to hrana.

1. Kavijar

Svi znaju da je kavijar veoma skup, a Almas kavijar je još skuplji. On potiče iz Irana i prodaje se samo na jednom mestu u Londonu. Dva kilograma ovog kavijara košta 25 hiljada dolara.

2. Tartufi

Potiču iz regije Pijemont u Severnoj Italiji i to su u osnovi pečurke koje koštaju između dve i četiri hiljade dolara (dva kilograma). Skupi su jer se jako teško uzgajaju.

3. Šafran

Iako se gaji širom sveta, za samo jedan kilogram šafrana je potrebno 75 hiljada cvetova. Zbog toga cena od hiljadu dolara po kilogramu ne treba da vas začudi.

4. Macutake pečurke

Potiču iz Japana i koštaju do devetsta dolara po kilogramu. Koriste se za spremanje egzotične hrane i poznate su po svom oporom mirisu.

5. Kopi Luvak kafa

Verovatno biste pomislili da najskuplja kafa potiče iz Brazila, međutim, ova potiče iz Indonezije. Kilogram ove kafe košta trista dolara zato što je njena godišnja proizvodnja ograničena samo na petsto kilograma.

Foto: ChristianMeyn/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare