Fitnes i dijeta

Iako sadrže mnogo masnoća, bilo bi poželjno da jedete ove namirnice

Bilo da pokušavate da smršate ili izbegavate gomilanje kilograma, verovatno mislite da je izbacivanje masti iz ishrane prvi korak koji treba da učinite. Međutim, u zabludi ste...

Sreda, 29.10.2014.

11:51

Izvor: B92

Default images

Podeli:

Upravo su masti te koje organizmu daju enegiju, održavaju kožu i kosu zdravim, omogućavaju apsorpciju vitamina i održavaju telesnu temperaturu konstantnom, pa se nikako ne savetuje da smanjite njihov unos ispod preporučene količine.

Odrasle osobe trebalo bi da 20-35 odsto kalorija unetih u toku dana dobiju iz masti, a manje od 10 odsto iz zasićenih masti. Gram masti sadrži 9 kalorija, pa bi za preporučen unos od 2000 kalorija dnevno trebalo pojesti između 44 i 78 grama masnoća.

Ali, koje ih namirnice sadrže? Odgovor ćete naći u listi ispod...

Bademi (i ostali orašasti plodovi)

Odličan su izbor za popodnevnu užinu, pogotovo što od svih orašastih plodova imaju najmanje kalorija. Oko 23 cela badema sadrži 14 grama masti, od čega 9 grama mononezasićenih i 3,5 grama polinezasićenih.

Losos (i druga masna riba)

Suši je odličan obrok kada je unos ribljeg ulja u pitanju. Međutim, iako je losos prva preporuka, za njim mnogo ne izostaju ni tunjevina, skuša i sardine. Parče od 85 grama sadrži između 5 i 9 grama masti, od čega 2-4 grama mononezasićenih i 2-4 grama polinezasićenih masti.

Masline (i maslinovo ulje)

Masline su odličan dodatak salatama i raznim vrstama popodnevne užine – 10 velikih maslina sadrži 5 grama masti, od čega 3,5 grama mononezasićenih i 0,4 grama polinezasićenih. Ako ih ne volite, ulje će biti još bolji izbor za vas jer je su masti još koncentrisanije. Samo pazite da ne preterate – jedna jedina kašika sadrži preko 13 grama masti, od čega 10 grama mononezasićenih i oko 1,5 grama polinezasićenih.

Lan (i ostalo semenje)

Ubacite ga u salatu, čorbu, jogurt, ‘smoothie’, ili pospite preko doručka. Jedna kašika sadrži preko 4 grama masti, od čega skoro 1 gram mononezasićenih i 3 grama polinezasićenih. Seme lana takođe sadrži između 75 i 800 puta više lignana od drugih biljaka, jedinjenja koje ima ulogu antioksidansa.

Kašika susama sadrži oko 1,5 grama mononezasićenih i 2 grama polinezasićenih masti, a u 28 grama semenki bundeve nalazi se oko 2 grama mononezasićenih masti i 2,5 grama polinezasićenih masti.

Jaja

Kuvana, poširana, pržena – svejedno je kako ćete ih spremiti. Bitno je da su veoma hranljiva i korisna za organizam. Jedno veliko celo jaje ima skoro 5 grama masnoće, od čega 2 grama mononezasićenih i 1 gram polinezasićenih.

Foto: kris krüg; Jonathan Pincas; Marcel030NL; William He; HealthAliciousNess; woodleywonderworks/Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare